Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Várandósság: a test változásai

Érdekességek2021. január 27.

Várandósság alatt a méh több tízszeresére tágul, ezt a tempót követniük kell a has izmainak és a bőrnek is. Ha babavárás közben a kelleténél többet hízunk, a bőr alatt és a hasüregben felszaporodó zsír még nagyobb megterhelést jelent. Nemcsak a pluszkilók cipelése jelent nehézséget, de a szülés utáni regeneráció is.

Fotó: 123rf.comSzülés után a méh kb. 6 hét alatt nyeri vissza eredeti méretét, alakját. A hasfal ilyenkor még laza, tónustalan, előredomborodó marad.

A tapasztalatok szerint az edzett hasizom könnyebben tud szülés után regenerálódni, kisebb az esélye, hogy sérüljön, megnyúljon, elveszítse rugalmasságát. Minden esetben idő kell ahhoz, hogy egykor szép hasunkat visszanyerjük. 

Szétnyílt hasizom

Vizsgáld meg magadat, hogy téged is érint-e a szétnyílt hasizom problémája.

Feküdj le a hátadra, húzd a két lábad talpra, gördülj fel kicsit egy préselő testhelyzetbe, és az egyik kezed ujjait köldökmagasságban süllyeszd a hasüreged irányába! Ha érzel rést az egyenes hasizmaid között, akkor neked is speciális gyógytornagyakorlatok végzésére lesz szükséged a hasfal zárására.

A szétnyílt hasizom

Várandósság során a baba növekedéséhez a helyet a hasüregben többek között az izom- és a kötőszövetek lazulása, nyúlása biztosítja. A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó, tömött rostos kötőszövet, a line alba zárja. Sajnos ez sokszor a nagy pocaknövekedésnek köszönhetően megsérül, és a szülést követően nehezen tudja visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát. Ennek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak, és egy rés keletkezik a hasfal közepén, esztétikai és egészségügyi problémákat okozva az édesanyáknak. Az egyenes hasizom először elveszíti az erejét, majd a tónusát, és ezzel együtt a legfontosabb funkcióját is, vagyis nem támasztja többé megfelelően a törzs elülső részét.

A puha hasszerkezet és a szétnyílt állapot megszüntetése csak megfelelő edzéstechnikával érhető el. A hasfal edzése során kifejezetten kerülni kell a dinamikus nagymozgásos gyakorlatokat (törzs és lábemelés), mert ezektől még inkább növekszik a rés a hasizmok között. Csak akkor veheti kezdetét a hasizmok dolgoztatása, ha megfelelő mozdulatokkal visszatornáztuk az izmokat a helyüre. A szétnyílt hasizmot haspréssel és, nagyon lassú

Jó tudni!

Már a babavárás előtt érdemes odafigyelnünk a hasfal megerősítésére. Minden esetben fontos azonban a baba érkezése utáni edzésterv. Gyermekágyi időszakban (első 6 hét), már a szülést követő első napon el lehet kezdeni a hasizomgyakorlatokat (természetesen, csak akkor, ha az orvos nem rendeli másképpen – császármetszés után különösen óvatosan kezdjük a tornát, kérjük ki szakember véleményét).

Tapasztalatok szerint az edzett hasizom könnyebben tud szülés után regenerálódni, kisebb az esélye, hogy sérüljön, megnyúljon, elveszítse rugalmasságát. Ezért még babavárás előtt érdemes ilyen szempont miatt is odafigyelnünk hasfalunk megerősítésére.

Természetesen, ha már szülés előtt sem voltunk formában, keményebb munka vár ránk. Ugyanez a helyzet, ha a babavárás közben a kelleténél többet híztunk, vagy ha szülés után a táplálkozás mértékéhez nem társul arányosan torna is. 

Babavárás közben az észszerűség határai között szabad csak terhelni a szervezetet, és tilos nagyon szélsőséges terheléssel dolgozni. Kerülni kell a préslégzést igénylő gyakorlatokat is – a hasizomgyakorlatokat vagy a súlyok emelését. Ilyenkor tehát marad a laza átmozgató torna, ami közvetett módon, de kifejezetten pozitívan hat az anyagcserére és dolgozik a pluszkilók ellen.

Akik többször szültek és/vagy nagy testsúlyingadozással járt a terhességük, lassúbb regenerációra számíthatnak. Kitartó és rendszeres edzésre lesz szükségük a pocak eltüntetéséhez.

A császármetszés után általában hat héttel regenerálódnak a műtét által érintett hasizmok. Az első két hétben, a heg első gyógyulási szakaszában a hasi terület, illetve a hasfal és a hasizmok tornája egyáltalán nem javasolt.


Mire figyelj szülés után?

Kerüld a hasszorító használatát, hacsak azt kifejezetten nem rendeli el az orvos. Mivel leveszi a hasizmokról a terhet, inkább káros hatású. Egy idő után az izmok még annyit sem fognak tartani, amennyit előtte.

Rendezd a testsúlyodat – természetesen az anyatejes szoptatás szempontjainak maximális figyelembevételével.

Ügyelj a helyes testtartásra. Így a hasizom is megfelelően tartja a törzset.

Fotó: gettyimages.com

Gyakorlatok

Gyakorlatok a gyermekágyi időszakban 
• Ülő vagy álló helyzetben húzd be a hasad, tartsd meg 6 mp-ig, majd lazítás. 
• Ülő vagy álló helyzetben told ki a hasad, majd húzd be. Kapcsold össze a gyakorlatot légzéssel: haskitolás, kilégzés, hasbehúzás, belégzés.
• Feküdj a hátadra, hajlítsd be a lábakat, talp a talajon. Medencebillentéssel közelítsd és távolítsd a derekadat. 

Ismételd mindegyik gyakorlatot annyiszor, ahányszor csak tudod.

Általános (hasfalvédő) hasizomgyakorlatok

• A hasprés kiváló módszer arra, hogy erősítsd a felső hasizmokat. Felülés során úgy távolodj el a földtől, hogy a körülbelül 3-5 cm-re legyenek elemelkedve tőle. A derék végig a talajon marad. Tehát nem kell teljes felülést végezni, csupán a felső törzset kell mozdítani a megfelelő hatás elérése céljából. Minden egyes felemelkedésnél 1 másodpercig tartsd meg a pózt, majd óvatosan ereszkedj vissza a talajra. Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés a lábat egy székre vagy bármilyen hasonló célt szolgáló eszközre felhelyezve (esetleg tarthatod egyszerűen felhúzva is). A kéz összekulcsolva a fej alatt, a tarkón. Ismételd 10 x, aztán pihenj.

• Felülés során a törzset emeld fel, figyelve arra, hogy a hasizom végezze el a munka oroszlánrészét. Dőléskor a hasizom végig megfeszítve, ne zuhanj le a talajra. Felüléskor teljesen függőleges helyzetbe ne ülj fel. Ne mozgasd a lábat, és ne próbálj rásegíteni lábbal a felülésre. Nehezíthető a gyakorlat, ha a mellkasodra könnyebb súlyt helyezel (vagy babával a mellkason végzed a gyakorlatot, ehhez tippek a speciális gyakorlatoknál). Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés, láb kis terpeszben felhúzva, térd 20 fokos szögben, talp a talajon, kéz vagy a fejünk alatt összekulcsolva, vagy ellentétes kézzel a vállat megragadva a mellkasra helyezni. Ismételd 10 x, aztán pihenj.

• Alkartámaszban végzett gyakorlatok (planking)

Helyezkedj el vállszélességű alkartámaszban, a karok 45 fokban nézzenek befelé. Emeld el magad a talajtól, az alkarokon és a lábadon támaszkodj, a fej a törzs meghosszabbítása. Kezdők 3 x fél, haladók 3 x 1 percig, de akár 2 x másfél percig is tarthatják a pózt. A kar- és lábtartás változtatásával színesítheted az eredeti gyakorlatot, és növelheted a terhelést.

Csoba Ildikó


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Új izraeli gyógyszer napok alatt meggyógyította a Covid-19-betegeket

2021. február 23.Egy új, egyelőre EXO-CD24 nevű izraeli gyógyszer 3-5 nap alatt meggyógyított a tel-avivi Ichilov kórházban 30-ból 29 koronavírusos beteget, akiket a Covid-19 mérsékelt vagy súlyosabb formája miatt kezeltek – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

Az Ichilov kórház kutatórészlegében kifejlesztett gyógyszer a koronavírus-fertőzés okozta citokinvihart, az immunrendszer túl heves gyulladásos reakcióját segít megelőzni vagy mérsékelni.

A klinikai vizsgálat első fázisában részt vevő, új koronavírus-kezelést kapó 30 páciensből 29-en 3-5 nap alatt elhagyhatták a kórházat. A 30. beteg is távozhatott, de nála néhány nappal tovább tartott a gyógyulás. A kórház közleménye szerint a gyógyszer segített gyorsan felépülni a betegségből a sikeresen befejeződött első tesztelési szakaszban.

A Nadír Arber professzor által kifejlesztett gyógyszert naponta egyszer, néhányperces inhalálással juttatták egyenesen a tüdőbe, s alapja a CD24 nevű fehérje, amely a sejtek felszínén helyezkedik el, és fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában. Ez a fehérje segít megnyugtatni az immunrendszert és megfékezni a citokinvihart.

Hamarosan megkezdik a gyógyszer következő kísérleti fázisait, de a kórház orvosai máris a súlyos Covid-19-betegség egyik lehetséges kezelési módjának tekintik, amely alapvetően megváltoztathatja a betegségek kimenetelét.

“Fejlett és kifinomult, és megmentheti a koronavírus okozta betegségben szenvedőket. A tesztelés első fázisának eredményei kiválóak, és bizalmat keltenek Arber professzor módszerében, amelyet évek óta kutat a laboratóriumában” – mondta a lapnak Roni Gamzu, a kórház igazgatója. “Büszke vagyok arra, hogy az Ichilov kórház kék-fehér (izraeli) orvosságot nyújthat egy szörnyű világjárvány ellen”- tette hozzá.

Termálvíz, relaxáció, immunerősítés!

2021. február 23.

Így október közepén mindenhonnan az immunerősítés fontosságáról olvashatunk. Számtalan praktikát és még több csodaszert, tuti receptet ajánlanak, amiket valljuk be, néha ki is próbálunk. Pedig van egy nagyon egyszerű képlet, így szól: ami a lelket kényezteti, az a testet is erősíti.

Köztudott, hogy az immunrendszer erősítésében az egészséges életmódnak is kiemelkedő szerepe van. A szabad levegőn végzett mozgás és a tudatos táplálkozás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok, de léteznek más alternatívák, kiegészítő lehetőségek is. A fürdőzés jótékony hatása már az ókorban ismert volt, nem csoda hát, ha a modern, integratív orvoslás egészségügyi koncepcióinak is alapvető elemévé vált. Az Ensana szállodákban használt egyedülálló termálvizek és gyógyászati szakértelem kombinációja kifejezetten előnyös házasság. A gyógyvízzel végzett kezelések egész arzenálja megtalálható kínálatukban, köztük olyan különlegességekkel, melyekről tán sose hallottunk. Épp itt az ideje, hogy megtudjuk, mire jók ezek a preventív célra is alkalmas csomagok. 

A gyógyvízzel végzett kezelések, illetve a szénsavas-fürdő a vendégek egyik nagy kedvence. Nem véletlen a népszerűsége, ugyanis használata javíthatja a szív egészségét, sőt a bőrünket is tisztítja, hidratálja. A szénsavas fürdőzés során egy 32-34 °C hőmérsékletű kádba merülhetünk el, amibe az élelmiszeriparban is használt széndioxid gázt vezetnek, amelyek apró buborékokat képeznek. Ezek a bőrön keresztül felszívódnak, s azon túl, hogy kellemesen csiklandoznak, csökkentik a vérnyomást, oldják a stresszt. A 15 perces kezelés végén megújulva szállhatunk ki a vízfürdőből.

Grillezzünk rossz időben is!

2021. február 22.

A konyhában készült grillhusi még egészségesebb

Az egyik leghangulatosabb szabadtéri program a közös grillezés. Amíg csak tart a kellemes idő, sütögethetünk kinn, de akkor sem kell lefújni a tervezett baráti, családi találkozót, ha a változékony őszben hirtelen lehűlne az idő. Grillezzünk minőségi magyar Gallicoop pulykahússal a konyhában!

Miért szeretjük a grillen sült ételeket?

Mert egyszerűen sokkal finomabbak és egészségesebbek: a faszéntől füstös aromát kapnak, a pácoknak köszönhetően izgalmas ízorgiákat alkothatunk és gyorsabban elkészülnek – így jobban megőrzik a tápértéküket. A húsokon pedig az intenzív hő hatására rövid idő alatt roppanós kéreg alakul ki, ugyanakkor belül szaftosak maradnak.

Miben tér el a beltéri grill a szabadban sütéstől? 

A füstös ízélmény az egyetlen, ami nem köszön vissza, ha a lakásban grillezünk, minden más ugyanaz. Cserébe viszont időt spórolhatunk, hiszen csak egy gombot kell megnyomni a grillfunkcióhoz. És kárpótol, hogy nem függünk az időjárástól, illetve, hogy a minimális füst és a jobb hőszabályozás miatt, kevesebb rákkeltő anyag kerül a szervezetünkbe.

Fontos konyhatechnikai különbség, hogy a beltéri grillezésnél pont fordítva sütünk, mint szabad tűzön: először lassan hevítjük és puhítjuk az ételt, majd a végén „tesszük” rá azt a bizonyos kérget. (Szabadtéren épp ellenkezőleg.)

Hogyan válasszunk sütőt? 

Két típusa van: a nyitott grillsütő és a kontakt grill. Az előbbi működése jobban hasonlít a szabadtéri sütőkéhez, és a benne készült ételek íze is közelít hozzá. Egyes típusok le is fedhetők, így a konyhánk biztosan tiszta marad. A kontakt grill ugyanakkor kisebb helyen elfér és gyorsabban kész benne az étel, mert két oldalról sül benne egyszerre, nem kell forgatni. Viszont a nagy víztartalmú ételek eleinte inkább párolódni fognak, mint sülni.

Másként kell pácolni a beltéren grillezett az ételeket?

Nem, nincs különbség. Ugyanazokat a pácokat a használhatjuk, és ugyanúgy a sütés előtt legalább két órával tegyük bele az ételeket a pácba, de a legjobb, ha még a sütés előtti napon.