Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Vegyük fel a harcot a tavaszi fáradtsággal szemben!

Érdekességek2023. március 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A téli időszakban általában nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, ezáltal nem jutunk olyan mértékben természetes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, mint amennyire a szervezetünknek az egészséges működéshez szüksége lenne. Ha nem pótoljuk ezeket valamilyen formában, tavaszra könnyen kiürülhetnek a szervezetünkből, így megtapasztalhatjuk az úgynevezett tavaszi fáradtságot. A jó hír az, hogy nem kell álmosságtól leragadó szemekkel, mázsás súlyként ránk nehezedő kimerültséggel elszenvedni a várva várt tavaszt! Polgári Erika életmód-tanácsadó elárulja, mit kell tennünk ahhoz, hogy tettre készen, kellemes közérzettel teljenek a napjaink.  

Ismerős az intelem: ha jobban szeretnénk érezni magunkat, próbáljuk kerülni a stresszt, illetve az azt kiváltó élethelyzeteket. Minden bizonnyal ez még annak sem sikerül, aki tanácsolja. Érdemesebb ehelyett saját magunkat felvértezni, hogy ha adódnak is kellemetlenségek, a hozzáállásunk legyen az, ami megvéd bennünket a káros hatásoktól.

„Komor, szürke napokon hajlamosabbak vagyunk mi is borúsabban látni a világot, hamarabb elcsüggedünk, ha valami nem sikerül, rosszabbul esik, ha megbántanak, és érzékenyebben reagálunk minden hatásra, ami bennünket ér egy-egy nap folyamán. Talán azért is várjuk annyira a tavaszt, mert a napfény nemcsak a szervezetünkkel, de a lelkünkkel is képes csodát tenni. Ahogy egyre nagyobb testfelületünkön keresztül szívjuk magunkba a D-vitamint, úgy vált a ború derűre, az ólmos fáradtságot pedig elfújják a megújult energiák” – mondta Polgári Erika életmód-tanácsadó, a NaturComfort ügyvezetője.

Ne teljen el nap zöldség és gyümölcs nélkül
Fontos tudni, hogy a ma beszerezhető zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma sajnálatosan már lényegesen alacsonyabb, mint évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt volt. Ezért lényeges, hogy ha tudunk, minél nagyobb mennyiséget fogyasszunk belőlük, ha pedig ez nem megoldható, egészítsük ki étrendünket a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hogy bevigyük azt a mennyiséget, amivel a szervezetünk egyensúlyban és a leghatékonyabban tud működni. Ha ezt megtesszük, amellett, hogy sokkal több energiánk lesz a mindennapokban, a betegségekkel szemben is ellenállóbbá válunk.


„Hiszek abban, hogy a szervezetünk megérzi azt, hogy mire van szüksége, ezért érdemes figyelni az apró jelekre is. Ha a piacon sétálgatva meglátunk egy zöldség- vagy gyümölcsfajtát, és abban a pillanatban megkívánjuk, álljunk meg, és vegyünk belőle. A pénztárcánk nyújtotta lehetőségektől függően gondoskodjunk arról, hogy legyen mindig legalább egy-kétféle friss gyümölcs és zöldség az otthonunkban, hogy minden nap tudjunk fogyasztani belőlük a főétkezések között” – javasolta Polgári Erika.

Nyersen vagy turmixolva
A szakértő azt is elárulta, hogy almát egész évben érdemes fogyasztani, ugyanis rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz: A-, B-vitaminokat, C-vitamint, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, kalciumot, foszfort, vasat. Az összetevőinek köszönhetően kiválóan hat az emésztésre. A banánban szintén megtalálható A-, B-, C-vitamin, valamint kalcium, kálium, foszfor és vas. Serkenti az agyműködést, megelőzi a vastagbélgyulladást és a gyomorfekélyt. A kivi nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és K-vitamint, valamint káliumot. Alkalmazható a koleszterinszint csökkentésére, valamint természetes antioxidánsként is. A téli időszak egyik kedvelt gyümölcse a narancs, amelyet jelentős vitamintartalma mellett az egyik legerősebb antioxidánsként is ismerhetünk. Kedvezően hat a gyomorra és a véráramlásunkra.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

„A gyümölcsök mellett a zöldségeket is fogyaszthatjuk nyersen, illetve akár magukban, akár a gyümölcsökkel vegyítve kitűnő energiabomba italokat készíthetünk belőlük. Ma már számos recept megtalálható az interneten, amelyek közül mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Én például még az olyan zöldségleveleket is felhasználom erre a célra, amik más esetben a kukában végeznék, például a retek és a sárgarépa zöldjét. De csodát tud tenni a cékla is, ami többek között rendkívül magas vastartalmáról ismert, illetve a savanyú káposzta, ami egy óriási kincs az immunrendszerünknek, és ezeknek a zöldségféléknek a beszerzése a pénztárcánkat sem terheli meg. A szintén olcsón beszerezhető hagymafélékről pedig már a nagymamáinktól is hallhattuk, hogy a leghatékonyabb vírusölők, ezért fogyasztásuk erősen ajánlott. Sok zöldségfélét mi magunk is megtermelhetünk saját kis kertünkben vagy balkonládákban is” – sorolta a szakember.

Ne legyen kifogás, ha mozgásról van szó!
Sokan azt gondolják, hogy csak az számít mozgásnak, ha heti több alkalommal edzőteremben izzadnak. És mivel erre a napi rohanásban nem mindig jut idő, ezzel fel is mentik magukat. Pedig elegendő annyi, ha reggelente sétálunk fél órát a friss levegőn, amit összeköthetünk kutyasétáltatással is. De ha gyalog megyünk el bevásárolni egy szupermarketbe vagy plázába, azalatt is észrevétlenül átmozgatjuk magunkat, miközben kellemesen nézelődünk.

„Rengeteg lehetőségünk van a nap folyamán arra, hogy megőrizzük, fokozzuk fittségünket. Használjunk lift helyett lépcsőt, autó helyett kerékpárt vagy rollert, és máris megtettük azt a minimális dolgot, amit a tavaszi fáradtság elűzése érdekében áldozatok nélkül megtehetünk” – zárta gondolatait az életmód-tanácsadó.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.