Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Vendégeket vársz karácsonykor? 3 gyakori hiba, amit jobb, ha elkerülsz!

Érdekességek2023. december 24.

Fotó: Gettyimages.com

Idén karácsonykor te vagy a házigazda? Íme néhány tipp segítségül, hogy semmi ne ronthassa el az ünnepi hangulatot. A karácsonyi készülődés mindig nagy hűhóval jár. Olyan sok dologra kell figyelni, hogy gyakran az apróságokra már nem is marad időnk. Cikkünkből kiderül, mik azok, amikre mégis érdemes időt szánnod, hogy minden flottul mehessen az ünnepekkor. 

Az est egyik fénypontja: a közös vacsora

A legnagyobb fejtörést bizonyosan számodra is a menü kiválasztása okozza. Hagyománykövető vagy, esetleg valami újat próbálnál ki? Mielőtt döntenél, gondold végig, hogy vendégeid étrendjébe mi fér bele. Manapság szerencsére rengeteg olyan receptet találsz, amik kompatibilisek a legtöbb ételérzékenységgel, legyen az glutén, laktóz, vagy cukorbetegség. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ne ijedj meg, nem kell felforgatnod az egész konyhát: egy-két alapanyag megváltoztatásával már kivitelezhető a legtöbb főétel. Ha tudod, hogy vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytató vendéged is lesz, számukra is könnyen elkészíthető alternatívákat találsz a receptek között.


A desszert

Te is azok közé tartozol, akik az ünnepeket plusz kilók nélkül szeretnéd zárni, de nehezedre esik nemet mondani a kalóriadús desszertek láttán? Nem kizárt, hogy vendégeid is hasonló cipőben járnak. A legjobb megoldás, ha házigazdaként te inkább egészséges nassolnivalókat helyezel az asztalra – vendégeid bizonyára hálásak lesznek érte. Tehetsz ki liofilizált, vagy aszalt gyümölcsöket, zabból készült kekszeket, esetleg valami sós ropogtatnivalót, például olajos magvakat. A Mixitnél pont találsz fűszerezett pörkölt mogyoró- és dióféléket.

Váratlan helyzetek

Veled is volt már olyan, hogy annyira finom volt az egyik fogás, hogy hazavittél belőle? Ha nem is, jó, ha felkészülsz pár műanyagdobozzal vendégeid számára – lehet, hogy szívesen vinnének a maradékból. Ez nem csak, hogy bók a számodra, de az étel sem megy így kárba.

Bár nem sokszor, de az is előfordulhat, hogy egy tányér eltörik, vagy elszámoljuk magunkat, és nem jut hely mindenkinek. Nem árt, ha az ilyen helyzetekre rendelkezel plusz székekkel, és pót-étkészlettel! Nyugodtan készítsd be őket könnyen elérhető helyre. 

Már csak másfél hét van hátra, úgyhogy lehet, hogy érdemes mielőbb elkezdeni készülődni, hogy ne mindent az utolsó pillanatban kelljen megszervezni – a kapkodásnak, mint tudjuk, sosincs jó vége. Ha valami mégsem úgy sül el, ahogy szeretted volna, ne aggódj! Vendégeid számára is biztos az a fontosabb, hogy egy nyugodt, meghitt, és kellemes estét töltsetek együtt, mint hogy minden tökéletes legyen. Békés ünnepeket kívánunk!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Fenntartható táplálkozás a dietetikai gyakorlatban

2025. június 30.

A fenntarthatóság nem csupán arról szól, hogy ne üljünk autóba, használjunk közösségi közlekedést vagy járjunk gyalog, kerékpárral. Az elfogyasztott élelmiszereink is rendelkeznek kisebb/nagyobb ökológiai lábnyommal, mellyel segíthetünk vagy árthatunk a Földünk ökológiai állapotának.
Az ökológiai lábnyom az az érték, amely azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék megsemmisítéséhez, feldolgozásához. A használt föld és halászati terület alapján az ökológiai lábnyom hat tényezőből tevődik össze: szén lábnyom, legelő lábnyom, erdő és halászati lábnyom, szántó és beépített területek lábnyoma.
Az ökológiai lábnyom-érték kiszámítható a legkülönfélébb dolgokra vetítve, például: országok, csoportok, egyének, vállalatok stb.
A táplálkozásra vonatkoztatva a következőképpen számolhatjuk ki az ökológiai lábnyomot:
ökológiai lábnyom (gha) = élelmiszer-mennyiség (kg) x ökológialábnyom-intenzitás (gha/kg) (1)

Az OKOSTÁNYÉR és az ökológiai lábnyom

Vetőné Mózner Zsófia és Szűcs Zsuzsanna kutatásukban összehasonlították a hazai táplálkozás ökológiai lábnyomát az OKOSTÁNYÉR®-ban ajánlott étrendi mintázat ökológiai lábnyomával. Látható, hogy a húsok, húskészítmények, a zsiradékok és a tejtermékek adják a „lábnyom” legnagyobb részét, közel 71%-t (1. ábra).

Milyen a megfelelő napolaj?

2025. június 30.



A modern kozmetikumok korában már nem az „olaj” a használatos a nap káros hatásainak kiszűrésére, hanem különböző összetételű egyéb termékek, melyek az ultraviola A és B sugárzás korlátozott átengedése mellett még mást is nyújtanak a bőrnek: biztosítják a bőrsejtek megfelelő nedvességtartalmát (azaz kellően hidratálnak). Nyilvánvaló, hogy a készítmény allergiamentes alapanyagokból kell, hogy összeálljon, emellett nem tömítheti el a bőr pórusait.

A termékeket különböző hangzatos nevekkel illetik (naptej, napbalzsam, napozókrém stb.). Soha ne higgye el azt az állítást, hogy egy termék 100%-ban kiszűri a sugarakat (ezeket „sunblocker” megnevezéssel dicsérik), hiszen minden készítmény kisebb-nagyobb mértékben átengedi az ultraviola sugarakat.

A napvédő készítmények nem azért vannak, hogy meghosszabbítsák a napon való tartózkodás idejét, hanem azért, hogy védelmet nyújtsanak a bőrnek a napon.

A fényvédő készítményeknél az UVB-sugárzást elnyelő képességet az SPF (az angol sun protection factor – nap ellen védő tényező rövidítése) számban, 2-100-ig terjedő tartományban adják meg. Ha egy készítmény SPF10 besorolást kap, az azt jelenti, hogy az UVB-sugárzás 90%-át elnyeli (legalábbis, míg nem szívódik fel a krém a bőrbe), tehát ennyivel csökken a sugárzás DNS-károsító hatása.

Az SPF20 felirat azt jelzi, hogy a készítmény a sugaraknak már a 95%-át kiszűri. A UVA-faktor a krém UVA-sugárzást elnyelő képességére vonatkozik, értéke 2-30-ig terjedhet. Értelemszerűen a magasabb számok a nagyobb fényvédő képességet jelzik. Tehát a jó napozókrém mindkétfajta sugárzás ellen véd, és a védelem faktorát mind a két értékre megadják.

Csak olyan készítményt vegyen, melyen a fenti értékek fel vannak tüntetve, minden más reklámszöveg mellékes! A napozást mindig a nagyobb, minimum SPF15/UVA12 faktorú fényvédő krémmel kell kezdeni. Érzékeny bőr esetén még erősebbel.

Magyar kutatók űrgeodéziai módszerekkel figyelik, hogyan mozognak a parajdi sóbánya sótömbjei

2025. június 29.

A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) kutatói több mint öt éve működtetnek nemzetközi együttműködés keretében egy korszerű űrgeodéziai megfigyelőrendszert (InSAR reflektort) a parajdi Sóháton és környékén, helyi szakértők közreműködésével. A gyűjtött adatokból nagy pontossággal lehet követni a felszíni mozgásokat, aminek köszönhetően jobban megérthetjük a mostani eseményeket.

Az elmúlt hetekben Parajdra figyel a térségünk. A turisztikailag is népszerű sóbányát be kellett zárni az áradások miatt, mivel május 29-én a turisták által látogatott 120 mélyen lévő szint is feltelt vízzel. Lezárták a sóbánya bejáratát, jelenleg fennáll a veszély, hogy a régi bányarész födémje beomlik. Miután süllyedést tapasztaltak a Dózsa-bánya fölött, elővigyázatosságból a parajdi sóbánya környéki lakosokat evakuálták. Először 10, majd 45 házból telepítették ki a lakókat, számolt be a maszol.ro.

A helyieknek a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) is segítséget ajánlott fel, valamint szakmai kérdésekkel is megkeresték őket. Kutatóintézetünk több mint öt éve vesz részt a nemzetközi Topo-Transylvania kutatási projektben, amelynek részeként egy korszerű műholdas megfigyelőrendszert telepítettek (InSAR reflektorokat) Parajd térségébe, a Sóhát és környéke felszínére is. A hálózat létrehozásának eredeti célja nem a napi rendszeres megfigyelés, hanem a sótömzs lassú mozgásának monitorozása volt. A mostani sajnálatos események rámutattak, hogy a hálózat új hasznosítási lehetőséggel is tud szolgálni és fontos szerepet kaphat az áradás utáni megfigyelőrendszerekben.

A rendszer űrgeodéziai módszereken alapul, amellyel rendkívül pontos méréseket végezhetnek a kutatók. A felszín alatti sótömbök mozgásait akár milliméteres pontossággal is észlelni tudják. A telepített reflektorok (a mellékelt fotókon) nem bocsátanak ki jelet, viszont kiválóan visszaverik a Sentinel-1 műholdak által kibocsátott mikrohullámú radarjeleit, amelyeket az Európai Unió Copernicus földmegfigyelő programja működtet. A műholdak 6-12 naponta repülnek el ugyanazon terület felett, ezért a változások napi szintű megfigyelésére nem alkalmasak. Ugyanakkor hosszabb távon, néhány hetes-hónapos időszakban megbízhatóan kimutatható, hogy a bányát ért vízbetörés előtt és után milyen felszíni mozgások történtek.