Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Veszekedj okosan! A harmonikus párkapcsolat titkai

Érdekességek2019. augusztus 13.

Gondolom, te sem szeretsz langyos pocsolyában lubickolni. Márpedig egy kapcsolat, ahol nincsenek viták, nézeteltérések, konfliktusok, az abszolút nem nevezhető izgalmasnak. Sőt, éppen ellenkezőleg! Maga a dögunalom!  

Ha két ember együtt él, akkor szinte elkerülhetetlenek a konfliktus helyzetek. De miért is akarnánk konfliktus nélkül élni? Hiszen egy-egy vita, nézeteltérés kifejezetten pozitív hatással tud lenni a párkapcsolatokra. Itt természetesen nem azokra az életveszélyes pillanatokra gondolok, ahol már késsel hadakoztok egymással, és a cél, hogy ki tudja előbb kinyírni a másikat. Nem! Eddig nem szabadna, hogy elfajuljon a dolog! Ugyanis minden komolyabb párkapcsolati háború valami apróságból fogan meg. Egy rossz nézés, egy oda nem illő szó, egy félreértett mozdulat. Meg kell tanulni helyesen kezelni a problémákat!

Langyos állóvíz helyett, forró gejzír

A jó konfliktuskezelés viszi előre a kapcsolatot, és mozdítja ki egy esetleges állóvízből, amibe az érzelmi nihil miatt került. Amennyiben nincsenek vitáitok, az azt jelenti, hogy az egyik fél teljesen a másik alá rendeli magát, és elfogadja annak minden tettét, nézetét, viselkedését. Egy ilyen helyzetben egyértelműen felborult a harmónia a kapcsolatban, hiszen a két emberből az egyik nem fejezi ki önmagát, nem viselkedik teljes emberként.

Tehát, ha teheted, ne kerüld el a pároddal való vitákat, hiszen úgy csak besepred a problémát a szőnyeg alá! Ha ütközteted meglátásaidat, véleményedet vele, akkor fel tudod oldani az esetleges rejtett, lappangó feszültségeket kettőtök között, és ki tudtok alakítani egy szeretetteljes, harmonikus kapcsolatot.

Természetesen a veszekedésnek is, mint minden másnak, megvannak a maga aranyszabályai, amiket érdemes betartani. Ezeknek éppen az a lényege, hogy egy vita ne haraggal, és sértődéssel végződjön, hanem épp ellenkezőleg, közös megegyezésre jutva tudjatok egy magasabb szintre lépni, átívelve ezzel a kapcsolat nehezebb időszakait.


Valaki keresi, valaki kerüli

Attól olyan szép és színes ez a világ, hogy mindannyian másmilyenek vagyunk. Valakinek nem jelent problémát nyíltan felvállalni álláspontját, nézeteit, van viszont olyan ember is, aki úgy érzi, képtelen kifejezni azt, amit szeretne, ugyanis fél a következményektől, vagy esetleg attól, hogy a másikat megbántja. Inkább hallgat, tűr és nem árulja el, hogy mi nyomja a lelkét, pedig nem is sejti, hogy mennyi problémától szabadítaná meg magát és társát, ha nyíltan kimondaná azt, ami a lelkét nyomja. A családi béke érdekében hallgatni a legnagyobb butaság, amit ember a párkapcsolatban elkövethet, hiszen éppen ezzel ássa alá magát a kapcsolatot, és veszíti el a másik ember bizalmát. No meg a saját nyugalmát.

Őszinteség és tisztelet

Egy vitatkozás (és itt nem a késdobálós jelenetre gondolok) csillapítja a kedélyeket, és lehetőséget ad arra, hogy a két ember őszintén álljon egymással szemben tisztelve a másikat annak véleményével együtt. Tisztelet és őszinteség nélkül nem beszélhetünk harmonikus és szeretetteljes kapcsolatról. A tartós kapcsolat titka nem az, hogy a két ember szilárdan és hajlíthatatlanul képviseli saját álláspontját, hanem az, hogy egy esetleges vita során is tiszteletben tartja a másik nézeteit, és törekszik a megegyezésre, arra, ami mindkét félnek jó.

Keresd az okokat!
A vitatkozás az esetek legnagyobb részében valami semmiségből pattan ki. Ez a semmiség az utolsó csepp a pohárban. Innen már nincs visszaút, ami egyszer kifolyt, az már kinn van. Visszavarázsolni nem lehet. De miért is kéne?

Alapvetően miért kell megvárni az utolsó cseppet? Miért kellenek indulatok, hogy ki tudj mondani valami olyat, ami a szívedet nyomja? Ne az alibi semmiségére hivatkozz! Keresd meg az eredendő okot, mely a feszültséget generálja közted és párod között. Mindkettőtöknek segítesz azzal, ha mélyre ásol és nem csak a felszínt kapargatod!

Ne bántsd! 

Sértegetés és megbántás helyett próbálj higgadtan kommunikálni! Üvöltözve nem lehet megoldáshoz jutni. Az indulatok mindig elhomályosítják az igazi okokat és érzelmeket! Ha úgy érzed, csak ordítva tudod közölni pároddal azt, amit mondanál, akkor inkább napold el! Aludj rá egyet! Másnap, higgadt fejjel már sok mindent másképp fogsz látni. A harag rossz tanácsadó! Mikor a dühtől már nem látsz, képtelen vagy reálisan gondolkodni. Elszaladhat veled a ló. Lehet, hogy a haragod pár pillanat múlva elszáll, de a kimondott szavak, melyeket párod fejéhez vágtál, meglehet, hogy egy életre bevésődnek lelkébe. Ezt szeretnéd? Ugye nem! Ne tégy olyat, amit higgadtan nem tennél!

Ezt aztán végképp nem szabad!

Ne kezd el az indulat hevében párod családját szidalmazni! Ez rendszeres és nagyon nagy hiba szokott lenni a veszekedéseknél. Ilyenkor ugyanis kibújik a szög a zsákból, és olyat mondhatsz, amit már soha nem fogsz tudni lemosni magadról.

Lehetőleg párod szexuális képességeit se kezd el firtatni, hiszen csak még jobban aláásod kapcsolatotokat, sőt, még gátlásokat, frusztrációkat is ébresztesz a másikban. Ezzel tutira halálra ítéled a kapcsolatotokat.

A másik testi hibáját, gyengeségét, fóbiáját sem helyes firtatni! Te sem örülnél neki, ha a fejedhez vágnák mindazt a problémacsomagot, amivel évek óta küzdesz!

A vita kétszemélyes, nem kell sem döntőbíró, sem közönség!

Ha az a célod, hogy egymásnak ugrassz mindenkit, akkor nem kell mást tenned, mint vitátokat nyílt plénum elé terjesztve, magad mellé állíts még néhány embert. De ne feledd! Ezzel a tetteddel nemhogy a saját problémátokat nem oldod meg, de még mások életébe is konfliktust viszel. Nyílt háborút szítasz a családban, és az egyetértés helyett megosztod a közösséget. 

Lehetőleg ne csinálj látványhisztit a veszekedésből! Itt az utcai jelenetekre gondolok. Bár ha elég magamutogató vagy, akkor nyilván élvezni fogod, hogy mindenki megbámul titeket, esetleg körétek gyűlik. De vajon párod ehhez mit szól? Mit okozol neki ezzel?

Még egy nagyon fontos dolog! Sose a gyerek előtt! Ez egy olyan aranyszabály, melyet óriási felelőtlenség nem betartani. Figyelmen kívül hagyása súlyos következményeket vonhat maga után a gyermek lelki világában.

Megoldás?

Az idő sok mindent megold. A konfliktusok valahogy rendeződnek. Vagy így, vagy úgy. Vagy együtt, vagy külön. Ha a felek szeretik egymást, és ragaszkodnak egymáshoz, és a vitákban megtalálják a közös megoldást, akkor szerencséjük van. De ehhez mindenképpen kompromisszumra van szükség. Mindkét fél részéről! Ha ez nincs meg, és a szerelmet legyőzi a háború, akkor valószínűleg mindenkinek jobb, ha a felek külön folytatják útjukat, hátha találnak egy olyan embert, akivel jobban közös nevezőre tudnak jutni. Elvégre háborúban nem élhetünk!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Nő a szív- és érrendszeri halálozás kockázata a rákbetegeknél

2019. december 03.

A rákos betegeknél megnő a szív- és érrendszeri problémák kockázta: több mint tíz százalékuk halálát nem a rák, hanem szívbetegség okozza – állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú kutatás.

A European Heart Journal hárommillió amerikai beteg adatait elemezte: a pácienseket 28 féle rákkal diagnosztizálták az elmúlt 40 évben. A tudósok felhívták rá a figyelmet, hogy a daganatos betegségek túlélési aránya ugyan javul, de az orvosoknak nagyobb gondot kell fordítani a betegek kardiovaszkuláris állapotának folyamatos ellenőrzésére.

A tanulmányban vizsgált 3,23 millió páciens 38 százaléka hunyt el rákbetegségben, 11 százalékuk pedig valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, utóbbi háromnegyede szívbetegség volt – számolt be róla a BBC News.

Magasabb arányban voltak a hólyag-, gége-, prosztata-, méh-, bél- és mellrákos esetek azok között a ráktúlélők között, akik szív- és érrendszeri betegségben hunytak el.

A rákos betegeknél a szív- és érrendszeri kockázat a kemoterápia és a sugárkezelés miatt az első évben magas volt. De a kockázat később is magasabb maradt a rákkal nem diagnosztizált népességhez képest. A tanulmány szerint a daganatos betegek “állandóan a megnövekedett kockázatnak voltak kitéve”.

A kutatást vezető Nicholas Zaorsky, az amerikai Penn Állami Rákintézet sugárterápiás onkológusa rámutatott, hogy amennyiben ezekkel a kockázatokkal tisztában vannak az orvosok és a betegek, az segíthet abban, hogy a páciensek egészséges életmóddal csökkenthessék a szív- és érrendszeri betegség kialakulását, s egyúttal a daganat visszatérésének kockázatát is.

Táplálkozási zavarok: bulimia nervosa

2019. december 03.

A táplálkozási zavarok sorában sajnos nem az anorexia az egyetlen. A bulimia nervosa mintegy háromszor gyakoribb az anorexia nervosánál, és jóval nehezebben felismerhető.

 
Mi a bulimia?


Az evés zavarai között az anorexia nervosa régóta ismert kórkép, a bulimia nervosa viszont mindössze két évtizede vált hivatalosan betegséggé.

A bulimia nervosa jelentése a görög ökör-étvágy (boüsz-limosz) kifejezésből származik és sokszor az anorexia nervosához társul. Kialakulása általában 17-25 éves korosztályra tehető, akik már érettebb személyiséggel rendelkeznek. Nehezen észrevehető, mivel általában normális testsúllyal jár, de mindenféle testalkatnál előfordulhat.

A bulimia nervosa ismétlődő kényszeres falásrohamokból áll, amelynek során a beteg elveszti az evés feletti kontrolt. Ez egyrészt azzal az érzéssel jár, hogy képtelen abbahagyni az evést, másrészt pedig nem tudja irányítani, mit és mennyit eszik. Rövid időn belül olyan hatalmas mennyiségű – főleg magas kalóriatartalmú, akár 20.000 kalóriás – ételt képesek megenni, ami határozottan több mint amennyit az emberek többsége az adott körülmények között (pl. az éjszaka közepén egy szál köntösben a nyitott hűtőszekrény előtt állva) és hasonló alkattal ugyanennyi idő alatt elfogyasztana (például egy liter fagylalt, egy egész torta és egy doboz keksz).

Súlyos esetekben napi 8-10 falásroham és hányás is előfordulhat! A mértéktelen evés kezdetben megszabadítja a pácienst a feszültségtől, de ezt a kis megkönnyebbülést szinte azonnal szörnyű bűntudat és főleg önmagától való undor követi. Ilyenkor az önutálattól hajszolt beteg meghánytatja magát, kezdetben a torkán ledugott ujjával, de később már akaratlagos hányásra is képes lehet. Sokszor más nem megfelelő módszert is alkalmaz, mint például hashajtók vagy vízhajtók szedése, szigorú diéta vagy koplalás és túlfeszített, rögeszmés sportolás.

Mintegy 400 ezren haltak meg idő előtt a légszennyezettség miatt

2019. december 02.Mintegy 400 ezer ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

“Jelenleg a légszennyezettség az elsőszámú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve” – írták a friss jelentésben.

A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve. A finomrészecskék mikroszkopikus porszemek, amelyek általában a fosszilis tüzelőanyagok égésekor keletkeznek.

A szakemberek arról számoltak be, hogy bár a levegő minősége javulóban van a kontinensen, de nem a kellő ütemben. Rámutattak ennek kapcsán, hogy még nem sikerült elérni sem az EU, sem a WHO célkitűzéseit.

A finomrészecske-koncentráció 2017-ben hét tagállamban, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában haladta meg az EU-s határértékeket. Bulgária, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia pedig nem teljesítette a finom szálló porra vonatkozó 2015-ös célszámokat.