Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Veszekedj okosan! A harmonikus párkapcsolat titkai

Érdekességek2019. augusztus 13.

Gondolom, te sem szeretsz langyos pocsolyában lubickolni. Márpedig egy kapcsolat, ahol nincsenek viták, nézeteltérések, konfliktusok, az abszolút nem nevezhető izgalmasnak. Sőt, éppen ellenkezőleg! Maga a dögunalom!  

Ha két ember együtt él, akkor szinte elkerülhetetlenek a konfliktus helyzetek. De miért is akarnánk konfliktus nélkül élni? Hiszen egy-egy vita, nézeteltérés kifejezetten pozitív hatással tud lenni a párkapcsolatokra. Itt természetesen nem azokra az életveszélyes pillanatokra gondolok, ahol már késsel hadakoztok egymással, és a cél, hogy ki tudja előbb kinyírni a másikat. Nem! Eddig nem szabadna, hogy elfajuljon a dolog! Ugyanis minden komolyabb párkapcsolati háború valami apróságból fogan meg. Egy rossz nézés, egy oda nem illő szó, egy félreértett mozdulat. Meg kell tanulni helyesen kezelni a problémákat!

Langyos állóvíz helyett, forró gejzír

A jó konfliktuskezelés viszi előre a kapcsolatot, és mozdítja ki egy esetleges állóvízből, amibe az érzelmi nihil miatt került. Amennyiben nincsenek vitáitok, az azt jelenti, hogy az egyik fél teljesen a másik alá rendeli magát, és elfogadja annak minden tettét, nézetét, viselkedését. Egy ilyen helyzetben egyértelműen felborult a harmónia a kapcsolatban, hiszen a két emberből az egyik nem fejezi ki önmagát, nem viselkedik teljes emberként.

Tehát, ha teheted, ne kerüld el a pároddal való vitákat, hiszen úgy csak besepred a problémát a szőnyeg alá! Ha ütközteted meglátásaidat, véleményedet vele, akkor fel tudod oldani az esetleges rejtett, lappangó feszültségeket kettőtök között, és ki tudtok alakítani egy szeretetteljes, harmonikus kapcsolatot.

Természetesen a veszekedésnek is, mint minden másnak, megvannak a maga aranyszabályai, amiket érdemes betartani. Ezeknek éppen az a lényege, hogy egy vita ne haraggal, és sértődéssel végződjön, hanem épp ellenkezőleg, közös megegyezésre jutva tudjatok egy magasabb szintre lépni, átívelve ezzel a kapcsolat nehezebb időszakait.


Valaki keresi, valaki kerüli

Attól olyan szép és színes ez a világ, hogy mindannyian másmilyenek vagyunk. Valakinek nem jelent problémát nyíltan felvállalni álláspontját, nézeteit, van viszont olyan ember is, aki úgy érzi, képtelen kifejezni azt, amit szeretne, ugyanis fél a következményektől, vagy esetleg attól, hogy a másikat megbántja. Inkább hallgat, tűr és nem árulja el, hogy mi nyomja a lelkét, pedig nem is sejti, hogy mennyi problémától szabadítaná meg magát és társát, ha nyíltan kimondaná azt, ami a lelkét nyomja. A családi béke érdekében hallgatni a legnagyobb butaság, amit ember a párkapcsolatban elkövethet, hiszen éppen ezzel ássa alá magát a kapcsolatot, és veszíti el a másik ember bizalmát. No meg a saját nyugalmát.

Őszinteség és tisztelet

Egy vitatkozás (és itt nem a késdobálós jelenetre gondolok) csillapítja a kedélyeket, és lehetőséget ad arra, hogy a két ember őszintén álljon egymással szemben tisztelve a másikat annak véleményével együtt. Tisztelet és őszinteség nélkül nem beszélhetünk harmonikus és szeretetteljes kapcsolatról. A tartós kapcsolat titka nem az, hogy a két ember szilárdan és hajlíthatatlanul képviseli saját álláspontját, hanem az, hogy egy esetleges vita során is tiszteletben tartja a másik nézeteit, és törekszik a megegyezésre, arra, ami mindkét félnek jó.

Keresd az okokat!
A vitatkozás az esetek legnagyobb részében valami semmiségből pattan ki. Ez a semmiség az utolsó csepp a pohárban. Innen már nincs visszaút, ami egyszer kifolyt, az már kinn van. Visszavarázsolni nem lehet. De miért is kéne?

Alapvetően miért kell megvárni az utolsó cseppet? Miért kellenek indulatok, hogy ki tudj mondani valami olyat, ami a szívedet nyomja? Ne az alibi semmiségére hivatkozz! Keresd meg az eredendő okot, mely a feszültséget generálja közted és párod között. Mindkettőtöknek segítesz azzal, ha mélyre ásol és nem csak a felszínt kapargatod!

Ne bántsd! 

Sértegetés és megbántás helyett próbálj higgadtan kommunikálni! Üvöltözve nem lehet megoldáshoz jutni. Az indulatok mindig elhomályosítják az igazi okokat és érzelmeket! Ha úgy érzed, csak ordítva tudod közölni pároddal azt, amit mondanál, akkor inkább napold el! Aludj rá egyet! Másnap, higgadt fejjel már sok mindent másképp fogsz látni. A harag rossz tanácsadó! Mikor a dühtől már nem látsz, képtelen vagy reálisan gondolkodni. Elszaladhat veled a ló. Lehet, hogy a haragod pár pillanat múlva elszáll, de a kimondott szavak, melyeket párod fejéhez vágtál, meglehet, hogy egy életre bevésődnek lelkébe. Ezt szeretnéd? Ugye nem! Ne tégy olyat, amit higgadtan nem tennél!

Ezt aztán végképp nem szabad!

Ne kezd el az indulat hevében párod családját szidalmazni! Ez rendszeres és nagyon nagy hiba szokott lenni a veszekedéseknél. Ilyenkor ugyanis kibújik a szög a zsákból, és olyat mondhatsz, amit már soha nem fogsz tudni lemosni magadról.

Lehetőleg párod szexuális képességeit se kezd el firtatni, hiszen csak még jobban aláásod kapcsolatotokat, sőt, még gátlásokat, frusztrációkat is ébresztesz a másikban. Ezzel tutira halálra ítéled a kapcsolatotokat.

A másik testi hibáját, gyengeségét, fóbiáját sem helyes firtatni! Te sem örülnél neki, ha a fejedhez vágnák mindazt a problémacsomagot, amivel évek óta küzdesz!

A vita kétszemélyes, nem kell sem döntőbíró, sem közönség!

Ha az a célod, hogy egymásnak ugrassz mindenkit, akkor nem kell mást tenned, mint vitátokat nyílt plénum elé terjesztve, magad mellé állíts még néhány embert. De ne feledd! Ezzel a tetteddel nemhogy a saját problémátokat nem oldod meg, de még mások életébe is konfliktust viszel. Nyílt háborút szítasz a családban, és az egyetértés helyett megosztod a közösséget. 

Lehetőleg ne csinálj látványhisztit a veszekedésből! Itt az utcai jelenetekre gondolok. Bár ha elég magamutogató vagy, akkor nyilván élvezni fogod, hogy mindenki megbámul titeket, esetleg körétek gyűlik. De vajon párod ehhez mit szól? Mit okozol neki ezzel?

Még egy nagyon fontos dolog! Sose a gyerek előtt! Ez egy olyan aranyszabály, melyet óriási felelőtlenség nem betartani. Figyelmen kívül hagyása súlyos következményeket vonhat maga után a gyermek lelki világában.

Megoldás?

Az idő sok mindent megold. A konfliktusok valahogy rendeződnek. Vagy így, vagy úgy. Vagy együtt, vagy külön. Ha a felek szeretik egymást, és ragaszkodnak egymáshoz, és a vitákban megtalálják a közös megoldást, akkor szerencséjük van. De ehhez mindenképpen kompromisszumra van szükség. Mindkét fél részéről! Ha ez nincs meg, és a szerelmet legyőzi a háború, akkor valószínűleg mindenkinek jobb, ha a felek külön folytatják útjukat, hátha találnak egy olyan embert, akivel jobban közös nevezőre tudnak jutni. Elvégre háborúban nem élhetünk!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A világosbőrűeknek különösen oda kell figyelni!

2019. augusztus 14.

Van, akin egy sincs, van, akinek az egész testét beborítják ezek a különböző színű, felszínű és formájú jóindulatú elváltozások, az anyajegyek.

Az anyajegyek egy része már születésünkkor megtalálható rajtunk, de többségük később alakul ki. Vannak olyan betegségek is, amelyek pigmentált elváltozások megjelenésével járnak. Hogy milyen típusai vannak az anyajegyeknek, illetve mire kell figyelnünk azokkal kapcsolatban, dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

Az anyajegyek kialakulását a pigmenttermelő sejtek működési zavara okozhatja, amelyek általában a bőrtől eltérő színű, jóindulatú elváltozásokat eredményeznek. Az anyajegyeknek többféle osztályozása lehetséges. Eredetük szerint alapvetően két típusuk van: a veleszületett és a szerzett anyajegyek. Számukat részben genetikai tényezők, részben az elszenvedett UV sugárzás befolyásolja.

Ebből a szempontból a gyermekkori napégéseknek különösen nagy a jelentősége! Akin sok anyajegy található, annak célszerű fotón rögzíteni azt, hogy hol, hány darab és milyen pigmentszerkezetű az anyajegye. Ha bármilyen elváltozást vagy vérzést tapasztalunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Felnőttkorban az évenkénti szűrővizsgálat akkor is javasolt, ha nincsen semmilyen panaszunk.

A veleszületett anyajegyek már születésünkkor megtalálhatók rajtunk, de legkésőbb egyéves korunkig kialakulnak. Ezek az elváltozások lehetnek kisméretűek, de egész nagyra, akár 20 cm nagyságúra is megnőhetnek.

A szerzett anyajegyek világos bőrszíntől kezdve egész sötétbarna színűek is lehetnek, általában kisméretűek, szabályosak és alakjuk jól körülhatárolható.

5 kérdés az antihisztaminok szedéséről

2019. augusztus 14.

Javában tart a pollenszezon, az allergiásoknál tüsszögés, orr- és szemviszketés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezik. A tünetek enyhítésére több készítmény is létezik, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki melyiket szedi. Az antihisztaminokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókról dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Melyik antihisztamin jó a légúti allergiák kezelésére?
Az antihisztaminok lehetnek első, vagy második generációs készítmények. Légúti allergiák kezelésében a második generációs készítmények, ezeken belül is a korszerű, új típusú antihisztaminok váltak be leginkább. Ezek előnye, hogy nem korlátozzák a napi tevékenységeinket. Szedésük mellett ugyanis kevésbé jellemző az első generációsoknál  gyakran észlelt fáradtság, és álmosító mellékhatás is csak néhány készítmény esetében jelentkezik.

Milyen készítmények léteznek?
Az antihisztamin tartalmú készítmények több márkanév alatt kerülnek forgalomba. Azt azonban, hogy kinek melyik a jó választás, nem ez, hanem a hatóanyag tartalmuk és a tünetek döntik el. Tabletták, cseppek, szemcseppek, valamint orrspray és gél állnak rendelkezésre attól függően, hogy a beteg hány éves és milyen panaszai vannak.

Ha jobban vagyok, abbahagyhatom a szedését?

Ha pollenallergia miatt szedjük, akkor egész szezonban – az allergén növény pollenszórásának ideje alatt – alkalmazhatjuk a készítményeket. A legjobb eredményt is akkor tudjuk elérni, ha hosszú távon használjuk, nem csak magas pollenkoncentráció idején. Dr. Tárnok Ildikó hangsúlyozza, hogy a gyógyszerek szedését akkor is a megadott módon javasolt folytatni, ha a beteg jobban érzi magát. Ha ilyenkor csökkenti a gyógyszerek adagját, a készítmények nem tudják megfelelően kifejteni a hatásukat.

Édes üdítők – felesleges kilók

2019. augusztus 13.


Az elmúlt két évtizedben a gyermekek között megduplázódott, míg a serdülők között megháromszorozódott a túlsúlyosak száma.


Két évvel ezelőtt végzett kiterjedt amerikai felmérés szerint a 12–19 éves serdülők között 15,9 százalék volt a kövérek aránya. Azaz minden hatodik serdülő elhízott, annak minden veszélyes következményével.

Jól tudjuk, hogy a kövér gyerekekből kövér felnőttek lesznek, akik között gyakrabban fordulnak elő szív- és érrendszeri, mozgásszervi, anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség), máj- és vesekárosodás stb. És akkor még nem szóltam az elhízással járó lelki problémákról (gondoljunk csak azokra, akik egy életen át intenzíven fogyókúráznak, miközben egyre nő a testsúlyuk).

A kövérség betegség, és úgy tartják, hogy kialakulásában nagyon fontos szerepe van az örökletes tényezőknek. Azonban az ember génállománya (örökítőanyaga) nem változott meg néhány évtized alatt, mégis egyre gyakoribbá válik a kövérség. Ez is azt bizonyítja, hogy a környezeti tényezőknek (életmód, diéta) legalább akkora szerepe van az elhízásban, mint az örökleteseknek.

Mely változások miatt vált a kövérség népbetegséggé? A válasz nagyjából ismert. A testsúly akkor növekszik, ha megbomlik az energiafelvétel és -leadás közötti egyensúly, méghozzá az energiafelvétel javára. A fiatalok kevesebbet mozognak (kevesebb foci – több tévénézés, számítógépes játék); magas kalóriatartalmú ételeket, italokat fogyasztanak (zöldség-gyümölcs helyett sült krumplit, csipszet, hamburgert).

Az üdítők veszélye

A fiatalok táplálkozási szokásaiban az elmúlt évek egyik legjelentősebb változása az üdítőitalok hatalmas térhódítása. A különböző gyümölcsízű, szénsavas vagy szénsav nélküli üdítők, energiaitalok fogyasztása a fiatalok között egy évtized alatt megduplázódott. Az Egyesült Államokban a fiúk 74, a lányok 65 százaléka naponta rendszeresen iszik valamilyen üdítőt.

A tinédzser fiúk egyharmada több mint hat deci üdítőt fogyaszt naponta, s ez rengeteg felesleges cukrot és kalóriát jelent. A különböző gyors éttermekben, büfékben, mozikban is egyre gyakoribb a nagyobb, „extra” méretű üdítő, ami szintén a nagyobb fogyasztásra buzdít. Az üdítőt iszogató kamaszok egyébként sem spórolnak a lenyelt kalóriákkal, sőt inkább az a tapasztalat, hogy a kalóriadús, zsíros, cukros ételeket választják. Így nem csoda a súlygyarapodás.