Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Vissza a padba!

Érdekességek2022. szeptember 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mindenki csak az elsősökkel van elfoglalva, ha iskolakezdésről esik szó. Pedig a nagyobbaknak is nehéz visszaszokni a regulába, amit az iskola jelent.  

A nagyoknak sem könnyű!

Nekünk, fölnőtteknek is nehézséget okoz, hogy egy rövid nyári szabadság után visszatérjünk munkahelyünkre és újból teljesítsünk ott. A gyerekek sincsenek másként ezzel, sőt nekik még nehezebb az, hogy sok szabadidő és kötetlen, vidám program után most hirtelen kötöttségek sorozata várja őket. Egyik nap még együtt lógtak a haverokkal, a másikon pedig már csörög az óra és mehetnek az iskolába, cipelhetik a könyveket, és igazodhatnak akár új tanárokhoz, új időbeosztáshoz. Ez olyan, mintha egy felnőtt minden évben új főnököket kapna és mindig változtatnának a munkarendjén.

A felnőttnek is figyelni kell

Egy 4 gyermekes édesanya "zacskós idénynek" hívja az iskolaévet. Ilyenkor a gyerekeknek zacskókba porciózza az uzsonnát, minden reggel 5 zacskó készül. Aztán este belenéz a táskába, és bizony néha nem egy landol a kukában. A gyerek bele sem kóstolt. A szülőktől is nagy odafigyelést igényel az, ha a gyerek vagy a gyerekek újra elkezdik az iskolát. Be kell érni időben, a csöngetés előtt, különben csemeténket miattunk kapják le a tíz körméről. Figyelni kell arra, hogy mit kell még beszerezni, van-e elég zsebpénz, tízórai, vagy éppen jó-e még a tavalyi tornacipő.

Átállás - de hogyan?

A gyereket a jó iskolákban segítik az átállásban. A valóban emberléptékű helyeken az első hétre még kirándulást, vagy más közös programot szerveznek, múzeumba, kiállításra mennek, esetleg meglátogatnak valamilyen intézményt ami a tanulás részét képezi.

A "versenyistállókban" azonban nem adnak időt az átállásra. Egyik napról a másikra kell a gyereknek visszaemlékezni az előző évi tananyagra. Az ilyen iskolákba járó gyerekek krumplival a gyomrukban, már augusztus utolsó hetében olvasnak, magolnak, és stresszel telve mennek az iskolába. Lehet, hogy szüleik büszkék a gyerek szorgalmára, de a gyerek lelkének nem tesz jót ez a felfokozott stresszállapot.

A legrémesebbek azok a tanárok, akik az év első napján a sárba tiporva a gyerekek összes életkedvét azonnal dolgozatot íratnak az előző évi anyagból, bizonyítva ezzel, hogy a gyerek nem tud semmit. Én azt gondolom, az ilyen tanár sem tud semmit. A tanulásról, az emberi elme működéséről, a gyerekről bizonyosan nem.


Mit tegyen a szülő?

A szülő is könnyebbé teheti a gyereknek az átállást, ha segít neki ragaszkodni a keretekhez, amibe az iskola helyezi a gyermeket. Segít neki felkelni reggel, támogatja abban, hogy segít az első napokban összerakni a cuccokat, ellenőrzi az órarendet és a könyvlistát, egyszóval figyel arra, mit csinál a gyerek. Egy jó indulás - főleg új iskolában - megalapozza az egész évi felkészülést.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.