Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Vitaminokkal és gyógynövényekkel cukorbetegként az egészséges nyárért

Érdekességek2025. július 27.

Fotó: natallik © 123RF.comA nyári hónapok alatt is szükséges bizonyos vitaminok pótlása. A D-vitamin támogatja a szénhidrát-anyagcserét, a fokozott izzadás miatt pedig sokszor több magnézium válik szükségessé. A B-vitaminokat (B1, B6, B12) tartalmazó bioaktív B-komplex szedése is ajánlott, amelynek további előnye, hogy kullancsriasztó hatással is rendelkezik. Gyógynövények közül ajánlott a Gymnema sylvestre, amely segíti a vércukorszint kiegyenlítését, valamint a ceyloni fahéj, amely pozitívan hat az inzulinérzékenységre. A csalántea is jótékony hatással van a vércukorszintre, de enyhe vízhajtó hatása miatt igyunk mellé vizet is. A fehér eperfalevél tea vagy a kecskeruta tea szintén jó irányba szabályozzák a vércukorszintet. Mindemellett a kecskeruta kismamák esetén a tejelválasztást is fokozza. A gyógynövények használatát azonban egyeztessük diabetológus szakemberrel, mert gyógyszerrel együtt szedve fokozhatják egymás hatásait.

Mozogjunk ésszel a nyári hőségben!

Az étkezés és vitaminpótlás mellett a sportolásra is fokozottabban oda kell figyelni diabétesszel. A nyári hőségben a mozgás stresszt okozhat a szervezet számára, ezért inkább kora reggel vagy este érdemes sportolni. A cukorbetegeknek különösen ügyelniük kell a diabéteszes lábra: fontos, hogy kerüljék a mezítlábas sétát, és rendszeresen ellenőrizzék lábaik állapotát.

„Sportoláskor nyáron mindig legyen nálunk gyorsan felszívódó szőlőcukor, és figyeljünk arra, hogy ne extrém melegben mozogjunk, mert az fokozott stresszt okozhat a szervezetünknek. A megfelelő mozgás mellett pedig a pihentető alvás is nagyon fontos, hiszen ez is csökkenti a stresszt és ezáltal a vércukorszintet” – tanácsolja a diabetológus.


CGM – folyamatos kontroll és biztonság nyaralás alatt

A folyamatos szöveti glükózmonitorozás (CGM) lehetőséget nyújt arra, hogy bárki egyszerűen figyelemmel kövesse vércukorszintjét. Az eszköz 5 percenként méri a szöveti cukorszintet, ami mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőrizhető. Ez különösen hasznos nyáron, mivel a CGM segítségével elkerülhetőek a váratlan vércukorszint-ingadozások, és pontosabb képet kaphatunk arról, hogy hogyan hat ránk az étkezés, a mozgás, vagy akár az alkoholfogyasztás.

Az egészséges emberek számára is előnyös lehet a CGM-eszköz használata rövid időre. Az érintettek sok esetben nem is tudják, hogy például a krónikus gyulladások, éjszakai izzadás vagy étkezés utáni rosszullét mögött szénhidrátanyagcsere-zavar állhat. Egy kéthetes CGM-használat segíthet ezeket az állapotokat felismerni és megérteni, ezáltal megelőzni a komolyabb problémák kialakulását.

Utazási és strandolási tanácsok

Inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén utazáskor és strandoláskor különösen fontos az inzulin megfelelő tárolása, amely ideálisan 2-8°C között tartható. Praktikus megoldás erre speciális tárolótasak vagy hűtőtáska használata. Repülős utazás során az inzulint mindig kézipoggyászban vigyük, és ne felejtsük el az orvosi igazolást sem. Strandolás közben a CGM-eszköz védelmére is ügyeljünk, használjunk vízálló fóliát vagy egyéb védőeszközt, hogy az érzékelőt ne érje károsodás a vízben vagy homokban.

„A tudatosság és a megfelelő önellenőrzés lehetővé teszi, hogy cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként is élvezzük a nyár minden örömét” – emeli ki dr. Borús Hajnal.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!

Csalók az interneten

2025. augusztus 27.

7 módszer, amivel ellophatják az adatainkat

Ha az adataink ellopásáról van szó, a legtöbbünknek valószínűleg a klasszikus adathalász üzenetek – például a NAV, a Netflix vagy a futárszolgálatok nevében érkező hamis levelek – vagy a magukat banki ügyintézőnek kiadó, telefonon próbálkozó csalók jutnak az eszünkbe. Bár valóban ezek a legnépszerűbb módszerek, a bűnözők számos más technikát is bevetnek, amit pusztán óvatossággal lehetetlen kivédeni. Az ESET kiberbiztonsági szakértői most összefoglalják, milyen más módszerekkel lophatják el a személyes adatainkat – és mit tehetünk azért, hogy ez ne történhessen meg.

Mi forog kockán?

Milyen információkat lophatnak el rólunk az interneten? Többek között:


Nevek és lakcímek
Bankkártyaadatok
Társadalombiztosítási vagy más állami azonosítószámok
Bankszámlaszámok
Egészségügyi információk
Útlevél- vagy jogosítványszámok
Vállalati és személyes online fiókok belépési adatai


Miért olyan fontosak az adataink a kiberbűnözőknek?

Ha ezeket az információkat megszerzik, valószínűleg értékesíteni fogják őket olyan bűnözőknek, akik aztán további csalásokra használják fel azokat. Ez lehet a nevünkben történő vásárlás, a bankszámlánk kiürítése, a fiókjaink feltörése, új fiókok létrehozása a nevünkben vagy célzott adathalász kísérlet további érzékeny adatok megszerzésére.