Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Zero waste chef: zöld receptek a házi kenyértől a mártogatósig

Érdekességek2023. október 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A fenntartható és egészséges életmód kialakítása egyre inkább előtérbe kerül a mindennapok során. Ha a konyha falai közé szeretnél egy kis tudatosságot csempészni, érdemes elmerülni a hulladékmentességet hirdető zero waste mozgalom alapjaiban, amely egyszerre ösztönöz az élelmiszer-alapanyagok gondos kiválasztására, a megmaradt ételek újrahasznosítására, valamint a zöld receptek kipróbálására. Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen ínycsiklandó finomságokat készíthetsz költséghatékony, környezetbarát és egészséges módon, anélkül, hogy újabb műanyag-csomagolás landolna a kukában.

Egészséges házi kenyér a mindennapokra

Friss, ropogós héj, puha kenyérbél, egyedi összetétel: a házi kenyérsütést egyszer mindenkinek ki kell próbálnia, aki kerülni szeretné a bolti péksüteményeket, és egy fenntarthatóbb, hulladékmentesebb életvitel kiépítésére törekszik. Amellett, hogy így biztosan egy felesleges termékcsomagolással kevesebb kerül a szemetesbe, még az alapanyagokat is úgy lehet összeválogatni, ahogy az a legjobb.

Ki lehet próbálni adalékmentes verziókat, teljes kiőrlésű fitness recepteket, de az is letesztelhető, hogy milyen a saját kovásszal történő kenyérsütés. Az ételérzékenyeknek és ételallergiásoknak sem kell attól rettegni evés közben, hogy vajon mit nem tüntettek fel a csomagoláson.

Még mindig nem győztünk meg? Akkor csak vess egy pillantást a boltok kínálatára, ahol már fél kg-os kiszerelésben is arany áron mérik a kenyeret – amiről valójában nem tudjuk, hogy mit tartalmaz, ami egy nappal később már nem lesz friss és amit extra csomagolás véd.



Saját készítésű köretek: tartós frissesség és kreativitás

Ha szeretsz kísérletezni, és annál is jobban kedveled a kreatív gourmet finomságokat, sokat dobhat az otthoni étkezések színvonalán, hogyha még a főételekhez vagy a nasikhoz is te magad készíted a köreteket. Legyen szó kovászos uborkáról – ami egyébként a nyári melegben kifejezetten nagy kedvenc – vagy házi mártogatósokról, amelyek mentesek az egészségtelen adalékanyagoktól, tartósítószerektől.

Tetszik az ötlet? Akkor irány a piac, ahol a zero waste jegyében termelőktől szerezheted be a kovászolni való uborkát, illetve az egészséges szószok alapanyagait is – a babtól kezdve, a csicseriborsón át, a vöröslencséig.

A legfőbb előnye a saját készítésű finomságoknak, hogy ezek nemcsak ízletesek, de rengeteg jótékony hatásuk is van. A probiotikumokban és vitaminokban gazdag kovászos uborka például segíti a bélflóra egyensúlyának fenntartását (ezáltal pedig az emésztést), arról nem is beszélve, hogy az alacsony kalóriatartalma mellett értékes tápanyagokkal is ellátja a szervezetet.

Nassolnivaló egészséges módon? A házi joghurtot imádni fogod!

A kenyérhez és a mártogatósokhoz hasonlóan házi készítésű joghurtrecepteket is érdemes gyűjtened. Tekintve, hogy a tejtermékek árai mára már horribilis összegeket ütnek meg, sokat spórolhatsz így; sőt a pénztárcádon kívül, hosszú távon a környezetre is jótékony hatást gyakorolsz. Tudtad, hogy 1 liter tejből, akár 700 g joghurt is kijön? Számold csak ki, hogy ilyen módon mennyit takarékoskodhatsz anyagi és fenntarthatósági szempontból!

Mindezen túl arról sem szabad elfeledkezni, hogy a saját joghurtod úgy készíted és olyan összetevőkkel, ahogyan csak szeretnéd. Sűrűbb, folyósabb, gyümölcsös vagy mézes: mindegy, hogy milyen variációt választasz, a lényeg, hogy Te és a családod imádja. A jó hír, hogy ennélfogva egészséges desszertötleteken sem kell tovább gondolkodnod, hiszen a joghurt hagyományosan, de jégkrémként lefagyasztva is isteni nassolnivaló lesz.

A fenntartható életmód és az ízletes ételek nem zárják ki egymást

A zero waste konyhareceptek megmutatják, hogy az egészséges, fenntartható életmód és az ízletes ételek egyáltalán nem zárják ki egymást. A házi készítésű finomságok ráadásul nemcsak gazdaságos megoldások, de környezetbarát alternatívák is, amelyeknek köszönhetően egyéni, de társadalmi szinten is egy újabb lépést tehetsz a bolygó megóvásáért.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Cukorbetegség – Mit tehetünk magunkért a kánikulában?

2025. augusztus 31.

Maradjunk aktívak – a melegben is

A mozgás az egyik legfontosabb alappillére a cukorbetegség és az elhízás kontrolljának, sőt akár ellenszernek is nevezhetjük. A perzselő nyári nap megnehezítheti az edzést, de ez nem jelenti azt, hogy nem szabad tréningezni, csak változtatni kell a programon. Kora reggelre vagy estére időzítsük a kültéri edzést, bár ilyenkor biztonságosabb lehet egy légkondicionált edzőterem, és ha nagyon kimerültünk a meleg miatt, ajánlott alacsonyabb intenzitású, rövidebb programokat választani. A rendszeresség a lényeg: a mozgás serkenti a váráramlást, javítja az inzulinérzékenységet és segít a fogyásban.

Okosan építsük fel az étkezést

Az étkezés a cukorbetegség és az elhízás kezelésében is döntő jelentőségű.  Szerencsére a nyár rengeteg gyümölcsöt és zöldséget kínál, amelyek segítenek megkönnyíteni a tápanyagban gazdag étrend összeállítását. De nem minden nyári csemege egészséges! A fagylaltok, cukros italok és sült rágcsálnivalók gyakran csábítóak a melegben, de nem segítik a célok elérését. A vércukorszint kordában tartása és a fogyás érdekében fogyasszunk hidratáló ételeket, például uborkát, paradicsomot és spenótot, amelyek alacsony kalóriatartalmúak és rostban gazdagok. Üdítők és energiaitalok helyett pedig természetes hűsítőket, például citromos vizet vagy cukrozatlan jeges gyümölcsteát kortyoljunk. Az alkoholfogyasztást is tudatosan kell kezelni.  IR-esként, cukorbetegként kerülendők a tömény és a cukros italok, a likőrök, helyettük mértékkel fogyasztható jó minőségű száraz bor, vagy cukormentes sör. Ugyanakkor számoljunk a sör szénhidrát tartalmával, valamint azzal, hogy az alkoholok elősegítik a hipoglikémia kialakulását, így érdemes melléjük pl. teljes kiőrlésű kekszet, olajos magvakat, IR-barát szendvicseket enni.

Jótékony kamilla - napégésre is!

2025. augusztus 30.

Igen divatos manapság a bronzbarna bőr. Az óvatlan napozás azonban könnyen megbosszulhatja magát. A gyakori és intenzív vízparti napfürdőzés - különösen a mai környezeti ártalmak miatt - komoly veszélyeket rejt. Nemcsak az erős napon való leégés, hanem a szoláriumban való lesülés is veszélyes. 

Nemcsak az erős napon való leégés, hanem a szoláriumban való lesülés is veszélyes.Természetesen a fiatal anyukák is napozhatnak, járhatnak szoláriumba, de az erős lebarnulást, a leégést kerülniük kell!

A mértéktelen napozás következtében bőrünk hámrétege megvastagszik, majd burjánzani kezd, s tumor lehet belőle az ultraibolya sugárzás miatt. Nagyobb veszélynek vannak kitéve a szőke, fehér bőrű emberek, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak lebarnulni. Kisgyermekeknek még kockázatosabb a napon való tartózkodás, mivel bőrük vékonyabb, s a pigmentképződésük még csak ebben a korban alakul ki. Ezért ők sokkal könynyebben és hamarabb égnek le. Délelőtt 11 órától déli 14 óráig egyáltalán ne engedjük kisgyermekünket a napon játszani, az UV-sugárzás ebben az időben a legerősebb. A fürdés és a napozás alkalmával különösen ajánlatos a folyamatos és gondos bőrápolás.

Krémvédelem

Alkalmazzunk napozóolajokat, krémeket, folyékony testápolókat, amelyek biztosítják a bőr megfelelő zsír- és víztartalmát. Minden szakember inkább a többszöri, rövid ideig - 15-20 percig - tartó napfürdőt ajánlja.

Kismamáknak az "előkelő sápadtság" egészségesebb! A bőrápolás során célszerű gondot fordítani az igen fájdalmas, kisebesedett, megrepedezett mellbimbókra. Jót tesz, ha rendszeresen, de nagyon rövid ideig napoztatjuk a melleket, az etetések között pedig bekenjük E-vitaminos olajjal (pl. búzacsíraolaj).

Ezzel egy időben a terhességi csíkok kialakulásának megelőzésére búzacsíraolajjal masszírozzuk be a hasat és a csípőt is. Ha az óvatos napozás során mégis leégtünk kicsit, akkor este kenegessük bőrünket aloe vera krémmel.

A hideg és a meleg víz sok piszkot leold a bőrről, s egyben fokozza a szaruréteg felső, elhalt szakaszának leválását. Ez a mosakodás lényege.

Mellkasi fájdalom: Jelek, amelyek szív- és érrendszeri eredetre utalhatnak

2025. augusztus 30.

A legfontosabb szabály, hogy a mellkasi fájdalom, szorítás vagy bármilyen panasz eredetének tisztázása kizárólag orvosi feladat, az öndiagnózis veszélyes és félrevezető lehet. Ugyanakkor vannak bizonyos tényezők, amelyek megléte valószínűsítheti, hogy a probléma szív eredetű. Ezek többek közt:


meglévő szív-érrendszeri rizikófaktorok (elhízás, mozgáshiány, magas vérnyomás, koleszterinszint, dohányzás),
szívbetegségek a családban,
légszomj, hidegrázás jelentkezése,
mellkasi fájdalom erősödése, illetve, ha nem múlik gyógyszer vagy masszázs hatására sem.


Ha viszont a fájdalom enyhül, hatékonyan csökkenti a gyógyszer vagy a masszázs, illetve, ha már korábban jelentkezett ilyen fájdalom, aminek más jellegű eredete volt, valószínűleg nem a szívben keresendő a kiindulópont.

Ilyen vizsgálatok lehetnek szükségesek

Kardiológiai vizit

Elsődlegesen egy kardiológiai vizit ajánlott, bármilyen mellkasi panasz esetén. Ugyanakkor a betegnek ajánlatos tájékoztatnia az első találkozáskor az orvost, hogy milyen gyógyszert szed. Ez nagyon fontos, ugyanis a nyugalmi, de különösen a terheléses EKG-t módosíthatja, bétablokkoló szedése esetén például ezt a vizsgálatot nem is lehet elvégezni. Már az elmondott panaszok és a kórtörténet alapján is el lehet indulni valamilyen irányban, de valószínűleg szükség lehet további vizsgálatokra is.

Nagylabor vizsgálat

A vérkép- és vizeletelemzés számos olyan problémára fényt deríthet, amely a tünetek hátterében állhat. A laboreredmények megfelelő értelmezése egy irányvonalat rajzol ki az orvosnak a páciens állapotáról, így elkerülhetőek a felesleges vizsgálatok, sokkal pontosabban, céltudatosabban lehet kiegészítő vizsgálatokat elvégezni.