Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Zero waste chef: zöld receptek a házi kenyértől a mártogatósig

Érdekességek2023. október 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A fenntartható és egészséges életmód kialakítása egyre inkább előtérbe kerül a mindennapok során. Ha a konyha falai közé szeretnél egy kis tudatosságot csempészni, érdemes elmerülni a hulladékmentességet hirdető zero waste mozgalom alapjaiban, amely egyszerre ösztönöz az élelmiszer-alapanyagok gondos kiválasztására, a megmaradt ételek újrahasznosítására, valamint a zöld receptek kipróbálására. Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen ínycsiklandó finomságokat készíthetsz költséghatékony, környezetbarát és egészséges módon, anélkül, hogy újabb műanyag-csomagolás landolna a kukában.

Egészséges házi kenyér a mindennapokra

Friss, ropogós héj, puha kenyérbél, egyedi összetétel: a házi kenyérsütést egyszer mindenkinek ki kell próbálnia, aki kerülni szeretné a bolti péksüteményeket, és egy fenntarthatóbb, hulladékmentesebb életvitel kiépítésére törekszik. Amellett, hogy így biztosan egy felesleges termékcsomagolással kevesebb kerül a szemetesbe, még az alapanyagokat is úgy lehet összeválogatni, ahogy az a legjobb.

Ki lehet próbálni adalékmentes verziókat, teljes kiőrlésű fitness recepteket, de az is letesztelhető, hogy milyen a saját kovásszal történő kenyérsütés. Az ételérzékenyeknek és ételallergiásoknak sem kell attól rettegni evés közben, hogy vajon mit nem tüntettek fel a csomagoláson.

Még mindig nem győztünk meg? Akkor csak vess egy pillantást a boltok kínálatára, ahol már fél kg-os kiszerelésben is arany áron mérik a kenyeret – amiről valójában nem tudjuk, hogy mit tartalmaz, ami egy nappal később már nem lesz friss és amit extra csomagolás véd.



Saját készítésű köretek: tartós frissesség és kreativitás

Ha szeretsz kísérletezni, és annál is jobban kedveled a kreatív gourmet finomságokat, sokat dobhat az otthoni étkezések színvonalán, hogyha még a főételekhez vagy a nasikhoz is te magad készíted a köreteket. Legyen szó kovászos uborkáról – ami egyébként a nyári melegben kifejezetten nagy kedvenc – vagy házi mártogatósokról, amelyek mentesek az egészségtelen adalékanyagoktól, tartósítószerektől.

Tetszik az ötlet? Akkor irány a piac, ahol a zero waste jegyében termelőktől szerezheted be a kovászolni való uborkát, illetve az egészséges szószok alapanyagait is – a babtól kezdve, a csicseriborsón át, a vöröslencséig.

A legfőbb előnye a saját készítésű finomságoknak, hogy ezek nemcsak ízletesek, de rengeteg jótékony hatásuk is van. A probiotikumokban és vitaminokban gazdag kovászos uborka például segíti a bélflóra egyensúlyának fenntartását (ezáltal pedig az emésztést), arról nem is beszélve, hogy az alacsony kalóriatartalma mellett értékes tápanyagokkal is ellátja a szervezetet.

Nassolnivaló egészséges módon? A házi joghurtot imádni fogod!

A kenyérhez és a mártogatósokhoz hasonlóan házi készítésű joghurtrecepteket is érdemes gyűjtened. Tekintve, hogy a tejtermékek árai mára már horribilis összegeket ütnek meg, sokat spórolhatsz így; sőt a pénztárcádon kívül, hosszú távon a környezetre is jótékony hatást gyakorolsz. Tudtad, hogy 1 liter tejből, akár 700 g joghurt is kijön? Számold csak ki, hogy ilyen módon mennyit takarékoskodhatsz anyagi és fenntarthatósági szempontból!

Mindezen túl arról sem szabad elfeledkezni, hogy a saját joghurtod úgy készíted és olyan összetevőkkel, ahogyan csak szeretnéd. Sűrűbb, folyósabb, gyümölcsös vagy mézes: mindegy, hogy milyen variációt választasz, a lényeg, hogy Te és a családod imádja. A jó hír, hogy ennélfogva egészséges desszertötleteken sem kell tovább gondolkodnod, hiszen a joghurt hagyományosan, de jégkrémként lefagyasztva is isteni nassolnivaló lesz.

A fenntartható életmód és az ízletes ételek nem zárják ki egymást

A zero waste konyhareceptek megmutatják, hogy az egészséges, fenntartható életmód és az ízletes ételek egyáltalán nem zárják ki egymást. A házi készítésű finomságok ráadásul nemcsak gazdaságos megoldások, de környezetbarát alternatívák is, amelyeknek köszönhetően egyéni, de társadalmi szinten is egy újabb lépést tehetsz a bolygó megóvásáért.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mire figyeljen, aki Rómába utazik a 2025-ös Szentévben?

2025. július 11.

Előzetes regisztráció és szigorúbb szabályok érvényesek a turistákra

Róma a 2025-ös katolikus Szentév és XIV. Leó pápa megválasztása miatt zarándokok millióit fogadja. A jubileumi esemény 2026. január 6-ig tart, ez idő alatt a négy pápai bazilika szent kapuin való áthaladással teljes búcsú nyerhető. A Vatikán és környéke zsúfolt, a belépés regisztrációhoz kötött, a szállások gyorsan betelnek. Nagy Szilvia, a Vár a Világ utazási iroda ügyvezetője figyelmeztet: már öt hónappal előre tervezni kell egy ilyen utazással, a biztonsági intézkedések szigorúak, a zsebtolvajok pedig aktívak. A szakemberek a hőség miatt inkább tavaszi és őszi látogatást javasolnak.

Róma különleges időszakot él meg 2025-ben, mivel jubileumi Szentévet hirdetett a katolikus egyház, és új pápát is választottak. A „Spes non confundit” – A remény nem csal meg – mottóval meghirdetett jubileumi év zarándokok millióit vonzza a városba, miközben Robert Francis Prevost bíborost májusban XIV. Leó néven pápa rangjára emelték, miután Ferenc pápa 88 éves korában elhunyt. A szent kapuk 2024 karácsonyán nyíltak meg, és a szentév 2026. január 6-án, vízkeresztkor zárul.

A szentév során azok a hívők, akik átlépnek a négy pápai bazilika – a Szent Péter-, a Lateráni Szent János-, a Santa Maria Maggiore- és a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika – szent kapuin, teljes búcsút nyerhetnek, ha szentgyónást végeznek, áldoznak, és imádkoznak a pápa szándékaira. Ehhez kapcsolódva egész évben tematikus zarándoklatokat szerveznek különböző hivatáscsoportok és közösségek számára.

A Szentév – valamint az új pápa személye – nagymértékben megnövelte a Rómába utazók számát. Nagy Szilvia, a Vár a Világ utazási iroda ügyvezetője szerint a város turisztikai leterheltsége jelentősen megnőtt:

„Valójában azzal a várakozással indult ez az év, hogy majd olyan mennyiségű turistát kell, hogy kezeljen Róma, amit esetlegesen nem fog tudni. Aztán ez fokozódott még az új pápa személye és az e körüli eseményeknek köszönhetően. Ami biztos, hogy idén sokkal több lesz az ide zarándokló, akik a turisták mellett jelennek meg Rómában ebben az évben. A Vatikán és környéke különösen zsúfolttá vált, ez a tömeg az utazástól kezdve az étkezéseken át a szállásfoglalásig mindenre hatással van.”

Elhízással összefüggő magas vérnyomás – mit lehet tenni?

2025. július 11.

Az elhízás nem csak önálló betegség, de számos más kórkép rizikófaktora is, így például a cukorbetegségé, a szív-érrendszeri betegségeké és a magas vérnyomásé. Ugyanakkor nem lenne szabad bűnösként tekinteni a túlsúllyal küzdőkre, hiszen egyrészt nagyon komplex okai lehetnek az elhízásnak, másrészt a megbélyegzés csak további negatív hatásokat gerjeszt. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa mondta el, milyen kezelési lehetőségeket érdemes megfontolni.

Az elhízás és a magas vérnyomás gyakran együtt jár

Az elhízás egy összetett probléma, ami egyre nagyobb gondot okoz a fejlett világban. Az okai közt vizsgálni kell az elfogyasztott ételek mennyiségét és minőségét, a fizikai aktivitás mennyiségét, a genetikai adottságokat, a családi hátteret és még az alvás mennyiségét és minőségét is. (Fontos megkülönböztetni a túlsúlyt az elhízástól, amelynek legismertebb – bár nem egészen pontos mutatója – a BMI, a testtömeg-index.)
Magas vérnyomásról akkor lehet beszélni, ha a normálisnál nagyobb nyomással folyik a vér az artériákon keresztül. Az önállóan és komplexitásában is kezelendő magas vérnyomás betegség olyan további kórképekhez vezethet például, mint a szívbetegségek, a stroke, a vesebetegség és bizonyos daganatok. Miközben pedig amerikai adatok szerint a felnőttek 47%-a él magas vérnyomással, egyharmaduk nem is tud róla, és csak egynegyedüknél van az orvosi kontroll alatt.
– Az elhízás talaján nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, illetve a már meglévő betegség is romolhat a plusz kilók hatására – hangsúlyozza Jenei doktor. – Az összefüggés megértéséhez látni kell, hogy a nagyobb mennyiségű zsírszövet komplex változásokat hoz létre a szervezetben. Többek közt túlaktiválja a szimpatikus idegrendszert, stimulálja a vérnyomás szabályozásában szerepet játszó RAS rendszert, változásokat indukál a zsírszövetből származó hormonokban, inzulin rezisztenciát és leptin rezisztenciát eredményez és a vesefunkcióra is kihat. Mindezek a hatások együttesen vezetnek a magas vérnyomás kialakulásához.   

Éjszakai kéz- és lábzsibbadás? Ilyen okai lehetnek

2025. július 10.

Az éjszaka jelentkező végtagzsibbadás nagyon kellemetlen lehet, bár a legtöbb esetben egyszerű oka van, nevezetesen, hogy olyan pozícióban alszunk, ami elnyomja a kezünk vagy a lábunk vérkeringését. Ha azonban ez nem csak egyszer-egyszer fordul elő, és gyakran ébredünk zsibbadásra, érzéskiesésre, bizsergésre, fontos utánajárni a kiváltó oknak. Ebben a témában segített eligazodni dr. Para Szabolcs, a Fájdalomközpont – Prima Medica neurológusa.

Az idegek többféle ok miatt sérülhetnek

Amikor őseink kétlábra álltak, számos előnyre tettek szert azáltal, hogy a kezek szabaddá váltak a tevékenységekhez. Ez a pozíció azonban sebezhetőbbé is tett minket a gravitáció hatásaival szemben, amelyek például a csont- és izomrendszert érintik. Ez a kockázat ráadásul még alvás közben is fennáll, amikoris a vázizmok ellazulnak, és a nehézségi erő átveszi az irányítást. Ez tartós és gyakran egyenetlen nyomást gyakorol a vállak, lábak és csípők ízületeire és kötőszövetére. Az olyan változóktól függően, mint az ember életkora, súlya, csontvázszerkezete, általános egészségi állapota és fittsége, valamint a meglévő sérülései, ez káros hatással lehet az idegekre is.
Az egyik különösen érzékeny terület a nyaki gerinc, amelynek területén olyan összekapcsolódó idegköteg helyezkedik el, amely a karok, csuklók, kezek és ujjak mozgását szabályozza, érzékelésüket biztosítja. Ha ezek közül az idegek közül bármelyik összenyomódik, megsérül, vagy oxigén- és tápanyaghiány alakul ki bennük, az bizsergést, zsibbadást vagy izomgyengeséget is okozhat.
– Ez az összenyomódás, vagyis kompresszió olyan egyszerű és visszafordítható dologból is adódhat, mint a rossz testtartás. Ugyanakkor számos kórkép is állhat a háttérben, mint például a gerinccsatorna szűkülete, az ízületi gyulladás, a kéztőalagút-szindróma, a degeneratív betegségek, egyes fertőzések és a fizikai sérülések. A bizsergés és zsibbadás maguknak az idegeknek a károsodása miatt is felléphet, amit betegség és sérülés okozhat. Ezt az idegkárosodást nevezzük neuropátiának– foglalja össze Para doktor.