„Télen csak úgy rakódnak rám a kilók...” - 2. rész
Érdekességek2017. január 21.
Ahhoz, hogy egész éven át fenntartsuk az anyagcsere megfelelő működését, és elkerüljük a kiegyensúlyozatlan táplálkozást, a gyakori „össze-vissza” evést a téli időszakban, változtatni kell eddigi étkezési szokásainkon, életmódunkon. Íme néhány javaslat ennek megkönnyítésére!
1. Töltsük meg a gyomrunkat levessel!
A leves egyrészt csillapítja a nagy éhséget, másrészt részben fedezi a napi folyadékszükségletet. Ha nem fogyasztunk elég levest, ne hozzuk fel azt az ürügyet, hogy nem érünk rá a leves hozzávalóinak aprólékos előkészítésére! A már megtisztított, feldarabolt, fagyasztott zöldségek felhasználásával sok időt takaríthatunk meg. (A fagyasztás során nem csökken a vitamin- és antioxidáns-tartalom.) Akár 10 perc alatt kész lehet a zöldségleves!
2. Együnk a „szivárvány színeiben”!
Amikor szervezetünk nem jut elég táplálékhoz, hiányoznak belőle a fontosabb tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok stb.), természetesen az arra késztet minket, hogy pótoljuk a hiányt. Márpedig ilyenkor inkább a kalóriadús ételek felé fordulunk, semmint hogy szükségleteink kielégítését tartanánk szem előtt. Gondoljunk hát arra, hogy nehéz ételek fogyasztása helyett díszítsük a tálat színes zöldségekkel. Ízesítsük a szószt, pürét, levest olyan fűszerekkel, mint a curcuma, curry, paprika...Hintsük meg az ételt magokkal (tök-, len- vagy szezámmaggal), és az előételben szerepeljen nyers gyümölcs. Finom és egészséges például a nálunk még nem eléggé elterjedt endívia-saláta almával; zöldsaláta narancs- vagy mandarin gerezdekkel; kiwi a reszelt sárgarépa közé keverve. Így tágíthatjuk az alapvető fontosságú vitaminok és tápanyagokat tartalmazó, könnyű ételek körét.
3. Fogyasszunk sok szárított és aszalt gyümölcsöt!
A téli időszakban is kapható már sokféle gyümölcs: az almafélék, körte, kiwi, citrom, narancs, mandarin mellett az egzotikus gyümölcsök, úm. a mangó, papaya, banán, melyekből általában bőven fogyasztunk. De gondoljunk a (bio) szárított és aszalt gyümölcsökre is, melyek rostdúsak, és antioxidánsokban, vitaminokban, kalciumban, magnéziumban gazdagok. Összpontosítsunk rájuk, mert „feljavítják” a recepteket a téli szezonban. Tehetünk szárított gyümölcsöt a joghurtba, müzlibe, gyümölcssalátába, friss zöldségsalátába is.
4. C-vitamin minden menüben
Ha kevés friss zöldséget-gyümölcsöt fogyasztunk a téli hónapokban, a C-vitamin hiányát kockáztatjuk szervezetünkben. Márpedig e vitamin és a testsúly közötti összefüggést számos tanulmány kimutatta. Valójában a C-vitamin fizikai erőkifejtéskor növeli az energiafogyasztást, és stabilizálja a glikémiás indexet, a cukor arányát a vérben. Ezzel szemben a C-vitamin hiánya gátolja a súlyvesztést. Ügyeljünk hát az olyan kiváló vitaminforrások beiktatására étrendünkben, mint a friss petrezselyem, zsálya, nyers brokkoli, karfiol, nyers vöröskáposzta, kelbimbó, fekete retek, citrom, narancs, grape-fruit, kiwi... Ha a reggelit fel akarjuk dobni, vagy nehezen kezdjük a napot, fogyasszunk valamilyen formában például acerola és zöld tea kivonatot, mely természetes C-vitamin forrás (bio-boltokban, gyógyszertárakban kapható).
forrás: Patika Magazin