Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Izzadó kamaszok: mikortól kóros?

Érdekességek2019. június 06.

A pubertáskor a hatalmas hormonális változásokról szól, mely több tünetben is megnyilvánul. Ezek többsége az érintettek számára igen kellemetlenek – pl.pattanások, bőr zsírosodása-, és ilyen panasz többek között a fokozott verejtékezés is. Hogy ez meddig normális és mikor kell problémára gyanakodni, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Single concerned student lamenting alone outdoors in a parkIzzadságfoltok a ruhán

A legtöbb kamasz amint belép a pubertáskorba, észreveszi, hogy hiába a legjobb dezodorok, a ruhán többször is ott éktelenkednek a kellemetlen izzadságfoltok. Természetesen ezt nem a megfelelő higiénia hiánya okozza, mivel a fokozott izzadásért elsősorban korral együtt járó hormonális változások tehetők felelőssé. Sajnos a helyzetet csak tovább rontja, hogy nem csak a verejtékmirigyek túlzott működése váltja ki a panaszt, hanem – ami ugyancsak a pubertás számlájára írható- az az érzelmi hullámvasút is, melyen a fiatok ülnek. Stresszhelyzetben ugyanis még fokozottabb a verejtékezés.

Hormonzavar is okozhatja

Mivel a pubertás során fokozott izzadás tapasztalható, ezért nehéz lehet megítélni, normális vagy kóros a probléma. Amennyiben az izzadás állandó jellegű és túl nagy mennyiségű, úgy célszerű utánajárni, hogy esetleg valamilyen betegség okozza a panaszt. Fokozott verejtékezéssel járhat pl. a pajzsmirigy túlműködés, melynek során az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, és ez – többek között- fokozott izzadást provokál.  Ekkor jellemzően egyéb tünetek is előfordulnak, pl. fogyás normál étkezés mellett, idegesség, koncentrációs zavarok, álmatlanság, szapora pulzus, hasmenés, csökkent melegtűrés, lányoknál menstruációs zavarok.

Éppen ezért, ha az izzadást az említett tünetek közül néhány még kíséri, úgy érdemes megnézetni a gyermeke pajzsmirigy funkcióit, melynek során ellenőrzésre kerül a TSH mellett a T3 (trijód-tironin), T4 (tiroxin), ATPO szintje is, valamint a szakorvos ultrahangos vizsgálatot is elrendelhet. A pajzsmirigy túlműködés lehet autoimmun eredetű, kiválthatja a szerv gyulladása, strúma, göbösödés is.


Kezeltesse gyermeke pajzsmirigyzavarát, hogy visszajöjjön az önbizalma

A pajzsmirigyzavarokat szerencsére az esetek többségben igen jól lehet gyógyszeres úton kezelni, melynek során normális tartományba állítható a hormonok szintje, mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa. Azonban, ha az ultrahangos vizsgálat során kiderül, hormontermelő göb vagy a mirigy megnagyobbodása okozza a panaszt, úgy további terápiák válhatnak szükségessé (pl. izotópos kezelés), sőt, műtétre is sor kerülhet, ahol meglehet, eltávolítják a pajzsmirigy egy részét vagy annak egészét- ez esetben a betegnek élethosszig tartó gyógyszeres hormonpótlásra van szüksége.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.