Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A biológiai életkor meghatározásával, őssejt-stimulációval és oxigénterápiával növelhető az egészséges élettartam

Érdekességek2025. május 04.

Fotó: Influence Media

A dohányzás, a túlsúly, az alkohol, a mozgásszegény életmód és a stressz is nagy szerepet játszik az öregedésben. A modern orvostudománynak és a tudatos életmódnak köszönhetően azonban az élettartam kitolható, de nem mindegy, hogy a hosszú életet milyen minőségben éljük le. Magyarországon az egészségesen töltött évek száma a nőknél átlagosan csupán 63, a férfiaknál 61 év, míg a teljes átlagéletkor 75-84 év. A longevity abban segít, hogy az élet nagy része egészségben teljen – hangzott el az EndoLife Longevity Központ nyitóeseményén.

Longevity: hosszú, egészséges élet

A longevity a hosszú és egészséges élet tudatos megőrzésére irányuló törekvés. Nem csupán a várható élettartam meghosszabbítását jelenti, hanem a testi és szellemi frissesség megőrzését is. Az élettartam (lifespan) az ember teljes életéveinek számát jelenti, míg az egészségspan (healthspan) azoknak az éveknek az összessége, amelyeket az egyén krónikus betegségek nélkül, jó életminőségben él.

A longevity program a biológiai életkor – ami a sejtek, a szövetek és a szervek valós életkorát jelöli – meghatározásával, genetikai rizikófaktorok azonosításával, infúziós és vitamin kúrával, a sejtek regenerációját segítő kezeléssel és az őssejteket stimuláló oxigénterápiával igyekszik meghosszabbítani a várható egészséges élettartamot. A székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban helyt kapó EndoLife Longevity Központban alkalmazott eljárásokat nemzetközi, széles körben elfogadott orvosi kutatásokra alapozzák. Az intézményt megnyitó eseménynek a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont, ahol gyakorló orvosok, biológusok és táplálkozáskutató szakemberek járták körül a témát.

Stressz, alkohol, traumák és a testmozgás hiánya is gyorsíthatja az öregedést

Rövidíti az életet a dohányzás, a túlsúly, a mentális stressz, és az alkoholfogyasztás. Már egy korty alkohol is bántja a mikrobiomot, ezért egészségmegőrzés szempontjából zéró alkoholtolerancia javasolt. A stressztől a szervezet kifárad, szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegséget okozhat. A túlsúly szintén nagy probléma, a hazai lakosság mintegy 60%-a túlsúllyal él, ami a refluxtól egészen a rákos elváltozásokig számos betegség okozója. Emellett az öregedés folyamatát befolyásolhatják a különböző fertőzések is: a COVID például egyértelműen felgyorsította az érintettek biológiai óráját.


 

„A tudomány mai állása szerint az öregedés és a halál nem egy előre programozott genetikai folyamat. Bár a hosszú életnek genetikai okai is vannak, mi magunk is sokat tehetünk saját egészségünkért életmódbeli változtatásokkal. Hosszabb és egészségesebb élet érhető el mozgással, táplálkozással, időszakos böjtöléssel, azzal, hogy nem fogyasztunk alkoholt és nem dohányzunk, jól alszunk és vannak szociális interakcióink. A longevity mint tudomány nagyon sokat fejlődött az elmúlt 10 évben. Az Egyesült Államokban a legnagyobb egyetemeken biológusok kutatják és orvosok ültetik át a gyakorlatba a megszerzett ismereteket”mondta Prof. dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.

A „kék zónákban” egészségesebben élnek

A világ „kék zónáinak” (pl. Okinawa, Szardínia, Ikaria, Loma Linda) lakói akár 30%-kal hosszabb ideig és egészségesebben élnek. A kutatások arra világítottak rá, hogy ez nem csak az adott népcsoport előnyös genetikájának, hanem a környezeti és életmódbeli hatásoknak is köszönhető. A növényi alapú étrend és mértékletes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a szoros közösségi, családi kapcsolatok, a spirituális hovatartozás és a természetközeli életmód jellemzi az ott élők mindennapjait.

Ifj. Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke hozzátette, az öregedés nem lineárisan halad előre, az emberi élet során két csúcs tapasztalható, 45 éves korban és 60-61 év körül, amikor felgyorsul a folyamat. Szintén beindítják a biológiai órát a nagy traumák, műtétek és a komoly betegségek, ilyenkor hirtelen éveket lehet öregedni. A várandósság is befolyásolja a folyamatot: általában egy nő a 9 hónapos terhesség alatt 3-4 évet öregedhet. Jó hír viszont, hogy a szülést követően az anyák egy részénél a biológiai óra visszapörög; a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szoptatás visszatarthatja az öregedést. Emellett a testmozgás hiánya is jelentősen növelheti az öregedést, nagyobb rizikófaktor, mint a dohányzás és az elhízás. 

Őssejt-stimulációval és teljes értékű táplálkozással is javítható a biológiai életkor

Az elmúlt 10 évben drámaian megnőtt az ismeret arról, hogy mitől öregszünk. Mintegy 12 központi okra vezethető vissza, melyek között a genetikai hibák felgyülemlése, a bélflóra és a fehérjék lebontásának változása is szerepel. Idővel kevesebb lesz az őssejtünk és felszabadulnak a nem hasznos, elöregedett sejtek is. Mindegyik folyamat befolyásolható gyógyszerekkel és helyes életmóddal.

dr. Fehér Attila, a SynergoLab orvosigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az ember sejtjeinek 90%-át baktériumok adják, melyek fontos szerepet játszanak többek között a tápanyagcsere irányításában, az immunreakciók szabályozásában és a vitamin termelésben is. A betegségek 90%-a kapcsolatba hozható a mikrobiom állapotával; ha egyensúlya felbomlik, akkor az folyamatos krónikus gyulladássá alakulhat át és bármelyik szervet megtámadhatja, ezáltal is előidézve a gyorsabb öregedést.

dr. Bugris Valéria vezető táplálkozáskutató, biokémikus kiemelte, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2021-2030 közötti időszakot az egészséges időskor évtizedévé nyilvánította. Ha úgy tekintünk az öregedésre, mint betegségre, akkor meg lehet nézni, hogy az hogyan gyógyítható. A helyi jellegű, teljes értékű fehérjét, zsírt, szénhidrátot és rostokat tartalmazó, természetes és kevésbé feldolgozott ételek fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

„Érdemes a nulladik pontban meghatározni a genetikánkat, és személyre szabottan megnézni, hogy melyik az a szervrendszer, ami az egészséges állapotot és az életben maradást a legjobban korlátozza. Ezen ismeretekkel tudjuk célzottan befolyásolni akár gyógyszerekkel, étrendkiegészítőkkel, vagy fizikai terápiával az öregedést. Központunkban a biológiai életkor meghatározása és komplex állapotfelmérés mellett sejtregenerációs és hajszálér javító kúra, őssejtstimulációs oxigénterápia, személyre szabott táplálékkiegészítő program, infúziós kezelések és vitaminkúrák is rendelkezésre állnak. Az innovatív okosgyűrűk pedig lehetővé teszik a folyamatos egészségfigyelést” – tette hozzá Prof. dr. Madácsy László.

A longevity egy nagyon új, robbanásszerűen fejlődő tudományág. A világon rohamtempóban népszerűsödnek különböző technológiák és lehetőségek, amelyekkel különféle hatásokat és ellenhatásokat lehet elérni sejtjeink regenerációjában. Nagy szükség van az átfogó, holisztikus és tudományosan átgondolt irányításra, hiszen ezen folyamatok rendkívül komplexek és relatíve ismeretlenek az emberek többsége számára. Természetesen az életmód és a folyamatos odafigyelés alapjai nélkül – csakúgy mint az orvostudományban – nehéz érdemi javulást elérni, de a technológia fejlődési iránya rendkívül izgalmas új lehetőségeket vetít a közeljövőnkbe.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.