Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A legszuperebb vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon

Érdekességek2024. január 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A téli időszakban szervezetünknek nagyobb szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, mint bármikor. Habár ilyenkor jóval kevesebb a zöldség- és gyümölcskínálat, mégis van egy egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer vitaminkészletünk téli feltöltésére: a csírák fogyasztása. Néhány egyszerű tipp, hogyan neveld őket otthon.

A csírák: a természet csodái

A csírák koncentráltan tartalmazzák a fiatal növény kifejlődéséhez szükséges rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fontos tápanyagokat, enzimeket, ráadásul szinte „előemésztett” formában, vagyis a szervezetünk számára nagyon könnyen emészthetők és feldolgozhatók. A tápláló csírák ugyanakkor rendkívül kalóriaszegények, hatékonyan beállítják az anyagcserét és elősegítik a méregtelenítést. A csírák csodálatos hatását, az emberi táplálkozásban betöltött egyedülálló szerepét ma már számos kutatás támasztja alá. 

Csírafajták – változatos kínálat már itthon is

A kereskedelemben ma már számos csíraféléből válogathatunk, a kínálatban nemcsak a legnépszerűbb búza-, lucerna-, mungóbab vagy hagymacsíra található meg, hanem a csípős ízű retek, a különleges görögszéna, a pikáns káposzta és ezek kevert változatai is. A hüvelyesek csírái, mint a mungóbab, csicseriborsó, zöldborsó vagy lencse értékes fehérjékkel és rostokkal látják el szervezetünket. Rendkívüli vértisztító, méregtelenítő és emésztésjavító erővel bír a hagyma-, a mustár- és a retekcsíra, ezért (különösen ez utóbbit) mértékkel fogyasszuk (néhány evőkanál).

Az egyik legértékesebb csíra a friss ízű lucerna, magas A, B, C, E, K-vitamin tartalommal és az édeskés búza, amelyet önmagában, mintegy édességként is fogyaszthatunk.


A csírák fogyasztása

A csírák önmagukban fogyasztva hasznosulnak a legjobban, de amíg megszokjuk az ízüket, számos ételféleséggel kombinálhatjuk. Legjobb, ha salátába keverjük vagy pirítóshoz, szendvicsfeltétként, pitában fogyasztjuk. A csírák nagyon jól illenek (elsősorban növényi) szószokhoz és krémekhez, például a csicseriborsóból és szezámból készült humuszhoz vagy az avokádóból készült guacamoléhoz, de fokhagymával ízesített sajtkrém vagy túrókrém mellé is ideálisak.

Mindig nyersen együk a csírákat, és lehetőleg ne tegyük ki hőhatásnak, hogy az értékes anyagok megmaradjanak. 

Csíráztatás otthon

Érdemes az otthoni csíráztatással is kísérletezni, mert egyelőre sokkal olcsóbb, a keverékeket a saját ízlésünkre szabhatjuk és a fiatal hajtásokhoz bármikor hozzájuthatunk. Jelenleg kétfajta csíráztatót vásárolhatunk a boltokban, az egymásra tehető tálkákból állót és egy nagyobb műanyag üveget, amely alkalmas arra, hogy 45°-os szögbe állítva távozzon belőle a víz. Ez utóbbi nagyobb mennyiségű csíra elkészítésére is alkalmas, ha inkább kis mennyiségeket szeretnénk, választhatjuk az előbbit. 

Az otthoni csíráztatás fortélyai

Csak vegyszermentesen termesztett és hántolatlan (egész) magvakat csíráztassunk. A magvakat először mossuk át folyó víz alatt, majd áztassuk be annyi időre, amennyit a csomagoláson javasolnak. Gabonafélék és hüvelyesek esetében (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, mungóbab, zöldborsó, lencse) ez kb. 12 óra, kisebb magvak esetében 4-6-8 óra is elegendő (retek, lucerna, káposzta, görögszéna, köles, zsázsa, napraforgó). Ha tehetjük, a csíráztatáshoz használjuk szűrt vagy tisztított vizet.

A csíráztatási idő is eltérő magvanként, a búza, a mungóbab 2-3, a lucerna, a napraforgó, a köles és a retek általában 4-5 nap alatt csírázik ki. Az ideális csírahossz szintén magvanként változik, a búzacsíra például 0,5-1,5 cm-esen a legfinomabb, a lucerna ideális hossza 2-4 cm, a reteké 2-3 cm. Ezeket érdemes otthon kikísérletezni a saját ízlésünknek megfelelően.

Ha a csíráztatót az utolsó 1-2 napra napfényes helyre tesszük, a csírákban klorofill és C-vitamin termelődik.

 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A legszuperebb vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon

2025. január 12.

A téli időszakban szervezetünknek nagyobb szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, mint bármikor. Habár ilyenkor jóval kevesebb a zöldség- és gyümölcskínálat, mégis van egy egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer vitaminkészletünk téli feltöltésére: a csírák fogyasztása. Néhány egyszerű tipp, hogyan neveld őket otthon.  

A csírák: a természet csodái

A csírák koncentráltan tartalmazzák a fiatal növény kifejlődéséhez szükséges rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fontos tápanyagokat, enzimeket, ráadásul szinte „előemésztett” formában, vagyis a szervezetünk számára nagyon könnyen emészthetők és feldolgozhatók. A tápláló csírák ugyanakkor rendkívül kalóriaszegények, hatékonyan beállítják az anyagcserét és elősegítik a méregtelenítést. A csírák csodálatos hatását, az emberi táplálkozásban betöltött egyedülálló szerepét ma már számos kutatás támasztja alá. 

Csírafajták – változatos kínálat már itthon is

A kereskedelemben ma már számos csíraféléből válogathatunk, a kínálatban nemcsak a legnépszerűbb búza-, lucerna-, mungóbab vagy hagymacsíra található meg, hanem a csípős ízű retek, a különleges görögszéna, a pikáns káposzta és ezek kevert változatai is. A hüvelyesek csírái, mint a mungóbab, csicseriborsó, zöldborsó vagy lencse értékes fehérjékkel és rostokkal látják el szervezetünket. Rendkívüli vértisztító, méregtelenítő és emésztésjavító erővel bír a hagyma-, a mustár- és a retekcsíra, ezért (különösen ez utóbbit) mértékkel fogyasszuk (néhány evőkanál).

Az egyik legértékesebb csíra a friss ízű lucerna, magas A, B, C, E, K-vitamin tartalommal és az édeskés búza, amelyet önmagában, mintegy édességként is fogyaszthatunk.

A csírák fogyasztása

A csírák önmagukban fogyasztva hasznosulnak a legjobban, de amíg megszokjuk az ízüket, számos ételféleséggel kombinálhatjuk. Legjobb, ha salátába keverjük vagy pirítóshoz, szendvicsfeltétként, pitában fogyasztjuk. A csírák nagyon jól illenek (elsősorban növényi) szószokhoz és krémekhez, például a csicseriborsóból és szezámból készült humuszhoz vagy az avokádóból készült guacamoléhoz, de fokhagymával ízesített sajtkrém vagy túrókrém mellé is ideálisak.

Mindig nyersen együk a csírákat, és lehetőleg ne tegyük ki hőhatásnak, hogy az értékes anyagok megmaradjanak.

Lásd színesebben a januárt!

2025. január 12.

Télen kevesebb a napsütés, ami megemeli az endorfint a vérben, ami elősegíti az örömszint növekedését. Ilyenkor szürkébbnek látunk mindent. Persze nem csak télen kerülhetünk tompa hangulatba. Erre az esetre jól tud jönni egy kis segítség az örömszint emeléséhez.    

Az északi népeknél a kevés napfény miatt bizonyítottan sokkal jellemzőbb az alkoholizmus és a depresszió. Ha a hangulatunk szürkébe fordul, jól jöhet a szolárium, vagy a szauna. Erre az esetre szoktuk alkalmazni a kineziológia eszköztárából az elemlámpát, mellyel a 3. szemünket világítjuk meg. A két szemöldökünk között elhelyezkedő 3. szemünk mögött található agyunkban a hipofízis, mely a világban lévő fény érzékeléséért, a szorongás elűzéséért és az örömszint fenntartásáért is felelős többek között.                                                        

Már nem zavar…
Az alábbi mondatok egy kedves kliensem szájából hangzottak el. Hol vagyok én, hogy ne látom a szeretetet az életben? Honnan nézem a világot, hogy nem látom? Honnan nézem, hogy olyan fátyolos, mintha az egészet egy felhőn át nézném. S tompa kábulattal kérdezem. Vajon mi végre ez az egész? Már megszoktam a világ hidegségét, apatikus közönyét. Régóta nem látom, és mindig próbálkozom kimászni ebből a szürke veremből. Egy idő után már nem fáj, nincs bennem égető érzés, hogy kijöjjek ebből, hogy az élet színeit lássam. Már nem is érdekel.

Az életfeladat-terapeuta válaszol
Először is el kell fogadni a tényt, hogy most éppen nem látom, hogy vannak színek, mert a szürke fátyol erősebb, elhomályosítja a színeket. Fel kell tenni a kérdést, talán valamit nem veszek észre? Kell, hogy legyen valami. Valami több. Először is, ez az apatikus állapot sem más, mint egy szorongás vagy düh érzés. A vonatunk innen bármikor mehet tovább. Ezt fontos tudatosítani. De mitől lesz minden olyan szürke? Mitől nem látjuk a színeket?

A kineziológus válaszol
A szürke egy szín. Hagyományosan kapcsolódik az unalomhoz, az apátiához. Amihez nem szoktuk magától értetődően kapcsolni, az a reménytelenség és az elfojtott düh érzése a tehetetlenség miatt. Ha felmerül valakiben a depresszív hangulat, egy tapasztalt terapeutában azonnal felsejlik, hogy itt bizony jól bebugyolált haragról van szó. Érdemes ilyenkor feltenni magunknak a kérdést, hogy mikor éltünk át nagy csalódást legutóbb az életünkben és miért.

Hogyan nézzünk szembe a félelmeinkkel könnyedén

2025. január 11.

Így év elején úgy tűnik sokan elvesztik biztosnak vélt állásukat… Épp ma beszéltem egy ismerősömmel, akinek váratlanul felmondtak és ahogy ő fogalmaz az önsajnálat feneketlen tavában van jelenleg. Rengeteg félelem felébredt benne, hisz egyedül neveli a gyerekét, albérletet fizet és még az se biztos, hogy belátható időn belül talál egy jól fizető állást… Szóval a kétségbeesés határán áll. Mit lehet ilyenkor tenni?

Most konkrét segítséget szeretnék adni NEKED, hogy mit tudsz tenni és mi a legeslegelső teendőd ilyen helyzetben. Neki is ugyanezeket mondtam és én is alkalmazom.

A saját életemben én is szembe kellett nézzek ezekkel a szörnyekkel, amit a félelem tud generálni. Nemrég volt az eddigi utolsó alkalom az én életemben is. Ígérem azt is elmesélem, amire a cikk végére érsz. AZ alábbi kép szerintem jól illusztrálja azt is hogyan érzed magad (kettétört fa) , meg azt is ahogy én viszonyulok egy ilyen helyzethez (szitakötő)

Addig is nézzük meg a lépéseket: Először is a legelső amit tudatosítanod kell, az az hogy minden az életedben rajtad múlik – azaz azon, hogy hogyan gondolkodsz! Ha pozitívan gondolkodsz, akkor pozitív dolgok történnek veled. Egy milliomos egyszer azt mondta erre: hozzászoktattam magam ahhoz, hogy minden hírre rögtön azt mondjam: „ez nagyszerű”. Történt vele egyszer, hogy a könyvelője elszúrt valamit és sokmilliós hiány keletkezett a cégben ennek eredményeként. Amikor ezt neki elmondta, első mondta ez volt: „ez nagyszerű hír” – a könyvelő köpni nyelni nem tudott és megkérdezte: „hogy lehet ez jó hír?” hisz hónap eleje van érkeznek a partnerektől a csekkek amiket át kell utalni és azonnali csődeljárás várható tíz ilyen visszaküldött csekk miatt . Erre azt válaszolta: „nem tudom” egyrészt mert benne is akkor tudatosult mit mondott a könyvelő, másrészt azért mert tényleg fogalma se volt.

Nézzük meg először, hogy alakult nála ez a tragédia: először is gondoskodott arról, hogy megőrizze a pozitív hozzáállását. Azt mondta a könyvelőnek is: „most még nem tudom miért áldás ez, ami történt, de időben meg fogom tudni és megjön a megoldás is”. Üzleti partnerével leültek megoldást találni. A könyvelőtől kiderült, hogy még időben fel tudják venni a partnerekkel a kapcsolatot, megbeszélik velük a helyzetet, így azok nem küldik most ki a díjbekérő csekket. A partnerektől 1 éves halasztást kaptak a kifizetésre. Igen, jól olvasod! Minden üzleti partnerük beleegyezett, hogy a sokszázezer dolláros kifizetést ami aktuális volt az elkövetkező egy évben teljesítsék.

Itt jött a következő feladat: hogyan teremtsék elő ezt az óriási mennyiségű pénzt? Támadt egy ötletük, hallgattak a belső megérzésükre és rögtön a cselekvés mezejére léptek. Felvették a kapcsolatot néhány közvetítő irodával, akik előadás sorozatot szerveztek nekik Amerika különböző államaiban. Találd ki mi történt? Olyan sikeres volt a turné, hogy fél éven belül az összes adósságukat kifizették.