Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A tyúkszem kezelése lépésről lépésre

Érdekességek2020. január 15.

A lábunkkal kapcsolatos problémák ugyan nem tartoznak az életveszélyes betegségek közé, de mivel testünknek ez a része viseli a teljes terhet, a legkisebb baj is komoly kellemetlenséget okoz.

Fotó: 123rf.comHa fájdalmaink vannak, akár egy harántboltozat, akár egy bokasüllyedés, akár egy kalapácsujj vagy egy bütyök miatt, az elrontja az egész napunkat. Nem tudunk dolgozni sem rendesen, sőt még fejfájást is okozhatnak. Lábunk a törzsfejlődés során fokozatosan vált alkalmassá a felegyenesedett járásra – csakhogy olykor a fejlődési rendellenességeket korrigálni kell, hogy a láb a feladatát kellően elláthassa. Így a láb az a testrészünk, amely a legtöbbet szenved a civilizációs ártalmaktól. Nem szereti a sima, kemény talajt, az aszfaltot. A városlakók lábának boltozatos szerkezete már a harmincas éveikben járó embereknél megbomlik. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek a nők, akiknek a testsúlya a terhesség alatt jelentősen megnövekszik, illetve a szélsőséges divat sem kíméli a lábukat.

Kialakulás

A test adott területére ható tartós dörzsölés vagy nyomás kezdetben szaruréteg-megvastagodást, bőrkeményedést okoz. Ez a bőrkeményedés védő hatást fejt ki; a keményebb bőr védi a csontot az irritációtól mindaddig, amíg nem vastagszik meg túlságosan. Tyúkszemről akkor beszélünk, ha a szaruréteg egészen a csonthártyáig terjed, ekkor – tekintettel arra, hogy a csonthártya érzőidegekkel dúsan el van látva – nyomásra elviselhetetlen szúró-égető fájdalom lép fel.

Tehát a hiedelemmel ellentétben a tyúkszem nem egy vírusos vagy bakteriális fertőzés, amit el lehet kapni, hanem egy megduzzadt, piros és fájdalmas szarutömlő a csonthártya és a bőr között. Ez a bőrképződmény leggyakrabban a lábon fordul elő, de megtalálható más testfelületen is olyanoknál, akiknek a foglalkozása egy bizonyos testfelszínt érő ismételt traumával jár (pl. a hegedűs állkapocscsontján és kulcscsontján). A kézen ugyanezt okozhatják íráshoz használt eszközök és nehéz kéziszerszámok is.

Lábon a keletkezésben nemcsak a szűk cipő, hanem a lábujjak egymáshoz préselődése is szerepet játszhat. A láb anatómiai eltérése következtében fellépő rossz súlyeloszlás szintén az okok között szerepel, de jelentős a dohányzás szerepe is. Ilyenkor ugyanis a perifériás erek szűkülnek, a végtagok vérellátása jelentősen csökken.

A sejtek csökkent tápanyagellátása szaruréteg-megvastagodást, majd tyúkszem kialakulását okozhatja. Ugyanígy ez a helytelen táplálkozás (túl sok szénhidrát- és édességfogyasztás) következtében is kialakulhat. Lelki háttere lehet a túlzott kapaszkodás valamibe, amit már rég el kellene engedni. Ennek a pszichés ténynek a fizikai megnyilvánulása a lábujjak kapaszkodása, mintha a cipőben is markolnának, így kiálló részük túlzott nyomás alá kerül. Öregkorra az inak is megrövidülnek, az ujjak behúzódnak, s létrejön az ún. kalapácsujj.


Kezelés és megelőzés

A tyúkszemet és a bőrkeményedést könnyebb kényelmes lábbelivel és megfelelő lábápolással megelőzni, mint a már kialakult bőrképletet kezelni. A kezdeti bőrkeményedéseket még gyorsan, látványosan helyrehozhatjuk. Biztosítanunk kell a hámképzést elősegítő anyagok bejuttatását a bőrbe. Ilyenek az A- és F-vitamin-tartalmú krémek, a csukamájolaj, az enyhén savas gyümölcslevek.

Natural fresh products rich in vitamin A.

Áztassuk lábainkat olyan meleg vízben, amilyet csak el tudunk viselni, majd amikor a lábfejet szárazra töröltük, az elhanyagolt, elszarusodott részeket távolítsuk el sarokreszelővel, és masszírozzuk be jól az adott bőrfelületet a fent említett vitaminos vagy gyógynövényes (rozmaringos, citromos vagy körömvirágos) puhító krémmel. Ezt esténként rendszeresen mindaddig folytatni kell, amíg a bőrkeményedés nem vékonyodik el, és nem érezzük annak relatív puhaságát, rugalmasságát. Cukorbetegek, vagy rossz keringésű emberek tyúkszemei és bőrkeményedései csak lassan gyógyulnak, különösen a lábon lévők, nekik különös gonddal kell a lábukat óvniuk.

Ha már kialakult a tyúkszem mielőtt pedikűröshöz vagy orvoshoz fordulnánk, végezzük el otthon az alábbi egyszerű kezelési lépéseket:

1. lépés: Néhány nappal a tyúkszem eltávolítása előtt érdemes az érintett területre gyógyszertárakban beszerezhető hámoldó anyagot, például szalicilsavat tartalmazó tapaszt, oldatot helyeznünk. Kezelés előtt alaposan meg kell tisztítatunk és szárítanunk a kezelendő bőrfelületet. Vágjuk ki a tapaszt a kezelendő bőrfelület nagyságának megfelelően, távolítsuk el a védőpapírt és helyezzük a bőrre a tapaszt, alaposan ügyelve arra, hogy az csak a bőrkeményedéssel érintkezzék. A környező egészséges bőrt óvnunk kell, mert a szalicilsav az ép bőrfelületet is oldja, marja! Manapság ezek a szalicilsavas tapaszok már védőgyűrűk és semleges tapaszok egyben.

Használhatunk akár gyógyszertárban recept nélkül kapható hámlasztó hatású gyógynövényeket és oldataikat, vagy belőlük otthon elkészített kivonatukat. Ilyen a vérehulló fecskefű ecsetelő, vagy a kövirózsa húsos leveléből kipréselt levet az érintett területre cseppentve, majd a levélből maradó pépet is ráhelyezve, és gézpólyával éjszakára rögzítve is kezelhetjük a tyúkszemet. A vöröshagymát magas illóolajtartalma miatt feldarabolva alkalmazhatjuk. Az ananász leoldja az elhalt és frissíti az egészséges bőrsejteket. A citrusfélék között a grépfrútmag-kivonatot és a citrom levét lábfürdőben és tapaszra cseppentve is kiválóan alkalmazhatjuk.

2. lépés: A hámoldó anyagok eltávolítása után jól fel kell áztatnunk az elszarusodott bőrterületet, így a kellően felpuhított bőrfelületről a tyúkszemet fájdalom nélkül kézzel eltávolíthatjuk. A tyúkszemeket és bőrkeményedéseket a fürdéskor használt horzsakővel is elvékonyíthatjuk. Szikével csak és kizárólag az orvos vagy nővér távolíthatja el a vastag szaruréteget.

3. lépés: Az utókezelés is nagyon fontos, hogy ne alakuljon ki ismét a tyúkszem. Használjunk vitamintartalmú bőrtáplálókat és bőrpuhító krémeket. Számos lábápoló krém, balzsam, illetve lemosóvíz tartalmaz különböző gyógyfüveket, például zsályát, levendulát, fenyőt, rozmaringot vagy kakukkfüvet. Lanolint vagy hidratálószereket kiválóan használhatunk bőrünk puhítására. A menta hűsít, az avokadóolaj és az algakivonat frissítő hatású. A Cayenne-bors-kivonat segíti a vér áramlását, és pillanatok alatt felmelegíti a lábunkat. A citrom különösen hatékony száraz bőr kezelésében, és kiváló frissítő. Érzékeny bőrűeknél azonban bőrirritáció jelentkezhet alkalmazáskor.

Amikor olyan súlyos a tyúkszem, hogy már a pedikűrös és az egyéb gyógymódok sem segítenek, akkor a műtét a megoldás. A bőrkeményedést okozó lábdeformitások ma már rutinszerűen, jó eredménnyel operálhatók. Időskorban, amikor belgyógyászati betegség, pl. érszűkület vagy cukorbetegség a tyúkszem oka, akkor az orvosok nem szívesen nyúlnak szikéhez, sokkal inkább ortopédcipőt, tehermentesítőket rendelnek a betegnek, ezzel csökkentve a terhelést a nemkívánatos helyen és segítve a járást.

Pápai Katalin
gyógyszerész


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Vigyázat! Táplálkozási csapdák!

2025. május 13.

Ha nem tévesztenek meg minket a kínálkozó alkalmak és a csábító ízek, nagyobb az esély arra, hogy elkerüljük a meghízást.

Cukros kísértések

A probléma

Amikor melegünk van, szomjasak vagyunk, gyakrabban esünk abba a kísértésbe, hogy cukros üdítőket, fagylaltokat, egyéb jeges édességeket fogyasszunk, pl. utcán, strandon, üdülőhelyen, amíg csak az árus ott van. Pedig a cukros italok nem csillapítják úgy a szomjat, mint az (ásvány)víz. Hátrányuk még, hogy kb. 4 kockának megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz egy pohár belőlük. És vigyázzunk többek közt a rendkívül finom vajas fagyaltokkal is (ilyen pl. a vajkaramell), mert kb. 300 kcal-t tartalmaznak adagonként.

Jó tanácsok

Az édes italokat és fagylaltokat, bár apró örömöt jelentenek, csak módjával (pl. hetente egyszer) vagy alkalmanként fogyasszuk, ahelyett, hogy otthon tárolnánk őket a hűtőben, és kedvünkre vennénk belőlük akár mindennap. Az ideális természetesen a házi készítésű fagylalt, amelyben a hozzáadott cukrot korlátozni tudjuk. További javaslat az ultrakönnyű sorbet-k készítése turmixgépben, jeges gyümölcsdarabokból.

„Veszélyes” aperitifek vacsorameghíváskor

A probléma

Baráti társaságban aperitifeket fogyasztani „veszélyes dolog” az alakunkra nézve, mert általában az ital mellé kis adag rágcsálnivalókat (keksz, sajt, mogyoró, olajbogyó stb.) és snackfalatokat is eszünk. De minthogy ezek nem laktatók, újra és újra veszünk belőlük, miközben észre sem vesszük, milyen sokat fogyasztottunk ezekből az apró étvágygerjesztőkből. Az ilyenkor kínált alkohollal is vigyáznunk kell, pl. egy pohár bor átlagosan 100 kcal pluszt jelent, a koktélok pedig mintegy a dupláját tartalmazzák.

Jó tanácsok

A dietetikusok azt ajánlják, hogy ha mi rendezzük a vacsorát, aperitifként az ital mellé társítsunk zöldségeket és proteineket. Ilyen pl. a francia eredetű „verrine”, egy üvegpohárban kínált előétel. Vagy kínálhatunk akár uborkás-korianderes tonhalat, bazsalikomos gyümölcs-mozzarella sajt párosítást, fehér sonkás-currys cukkinisalátát. Ezeket sokkal kellemesebb fogyasztani, mint ha pl. zöldségrudacskákat kellene rágcsálnunk. Ha pedig vendégségben vagyunk, próbáljuk figyelni éhség- és jóllakottságérzetünket, mielőtt újra kiszolgálnánk magunkat.

Elrajtolt a pollenszezon: most érdemes felkészülniük az allergiásoknak

2025. május 12.

A tavasz megérkezésével menetrendszerűen elindult a pollenallergia-szezon Magyarországon – a következő hónapokban egymást váltják a különféle allergének, így a mogyoró és az égerfa után már jelen vannak a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kőris, a nyár, a juhar, a fűz és a gyertyán virágporai is – mégpedig jobbára közepes koncentrációban, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján elérhető információk alapján. Májustól a pázsitfűfélék, júliustól pedig a legtöbbek számára gondot okozó parlagfű virágzása hozhat komolyabb kellemetlenségeket.

Rengeteg embert érint hazánkban a probléma: az NNGYK korábbi adatai szerint Magyarországon közel 2,5 millió ember szenved valamilyen allergiás megbetegedésben, és minden tizedik magyar küzd a leginkább allergizáló parlagfű pollenje okozta tünetekkel, a pázsitfűfélékre pedig az allergiások mintegy negyede érzékeny. Az online is elérhető pollennaptárak és a naponta frissített pollenjelentések és előrejelzések segítségével ugyanakkor előre tervezhetünk, illetve akár már most megtehetjük az első lépéseket a szezon minél könnyebb átvészelése érdekében. Az LG szakértői összegyűjtötték, mire érdemes figyelnie a háztartásában annak, aki pollenallergiával él.

1. Ruhacsere és hajmosás: első védelmi vonal

A kinti ruházat, a cipő, a táska mellett a haj, a szemöldök és az arcszőrzet is könnyen összegyűjti a polleneket, amelyeket aztán haza is viszünk. Ezért:


Hazaérkezéskor cseréljünk ruhát, és az utcai öltözetet tegyük zárt szennyeskosárba – lehetőleg ne a hálószobában öltözzünk át és tároljuk a szennyest.
Mossunk kezet, arcot, és használjunk tengervizes orrspray-t vagy langyos vizet az orrjáratok átöblítésére.
A hosszú hajúaknak különösen ajánlott a rendszeres hajmosás, hogy a hajban megtapadó pollenek ne kerüljenek át a párnára és ne okozzanak éjszakai tüneteket.


2. Gyakori és alapos tisztítás: nem csak nagytakarításkor


Portalanítsunk nedves ruhával, porszívózzunk HEPA-szűrős készülékkel, az arra alkalmas felületeket mossuk fel gyakrabban, de ne feledkezzünk meg a függönyökről, szőnyegekről, plédekről sem – ezek is pollencsapdák lehetnek.
Mossunk gyakrabban ágyneműt, különösen párnahuzatot – a heti csere javasolt, mosást pedig lehetőleg gőzölős (SteamTM technológiás) mosógéppel végezzük, amely akár 99,9%-ban[1] eltávolíthatja az allergéneket. Lehetőség szerint használjunk anti-allergén ágyneműhuzatokat és matracvédőt.
A ruhák szárítását ne a szabadban végezzük, mert a textíliákon újra megtapadhatnak a pollenek. Ilyenkor hasznos segítség lehet egy szárítógép beszerzése.

Ön az evés rabja?

2025. május 12.

Törjön ki az ördögi körből!

Úgy kezdődik, hogy érzi: valami nincs rendben. Mellesleg már minden diétát, amiről csak olvasott, kipróbált, és semmi hatás…

Úgy tűnik, az evés teljesen megbabonázta, a hatalmába kerítette önt. Az idő nagy része azzal telik, hogy egy egészséges diétát próbál követni. Az önuralom viszont nem éppen az erős oldala. Ha boldog, „természetesen” kirúg a hámból, ha meg szomorkodik, mi más vigasztalná meg, mint az evés? Egyszerűen az étel mindig hozzátartozik az életéhez. Próbálkozhat akármivel, nem ereszti a szorításából. Lehet, hogy az ön problémája komolyabb annál, mintsem azt mondhatnánk önre: egyszerűen sokat eszik.

Valószínűleg ez már egy kényszer, sőt: szenvedélybetegség.

Az evésnek mint szenvedélybetegségnek – a legtöbb káros szokással szemben – van még egy „ász” a kezében: nem lehet abbahagyni. Ha valaki a kábítószer rabja, a gyógyulás kulcsa az, hogy nem vesz többet magához belőle. Az evést viszont természetesen nem lehet mellőzni! Márpedig – a dohányosok a megmondhatói – könynyebb valamit teljesen elhagyni, mint csökkenteni, azaz kézben tartani a mennyiségét. Kutatók megállapítása szerint a szenvedélybetegség egyrészt egy genetikai alapú, biológiai rendellenességet jelent, másrészt azt, hogy valaminek a káros hatására annak fokozottabb használatával reagál az illető, ill. a szőnyeg alá söpri a valóságos problémát. A szenvedélybetegség következményei azután kihatnak a munkavégzésre, az iskolai teljesítményre, a beteg anyagi helyzetére és az egészségére egyaránt.

A kérdés egyik amerikai szakértője rámutat, hogy nagy különbség van a kényszeres evő és a szenvedélybeteg evő között. Az utóbbi tagadja a probléma létezését, és káros viselkedése a következmények ellenére egyre súlyosabb formát ölt.

A szenvedélybeteg evők esetében két jellemző momentumot találunk.

Az első az, hogy az illető genetikailag hajlamos a szenvedélybetegségre. Más szavakkal: a családban előfordult már valamilyen hasonló eset. Gyakori pl., hogy az apa alkoholista vagy más függőség rabja. A második jellemző dolog az, hogy a szenvedélybeteg evők életében általában találunk valamilyen példát a durvaságra, erőszakosságra, fizikai, szexuális vagy pszichológiai értelemben. Van valami, ami kiváltja, hogy az evés rabjává vált. A megszokott viselkedéssel (evéssel, játékkal, szexuális tevékenységgel) a beteg mintegy jutalmazza magát.

Az evés szenvedélye nem azt jelenti, hogy időnként beugrunk a sarki büfébe vagy cukrászdába, és eszünk valami hizlaló finomságot.

A lényeg az, hogy ennek a betegségnek az áldozatai számára kielégülést okoz az evés és saját maguk degeszre tömése.