Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz - mikor melyiket igyuk?

Érdekességek2023. május 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Magyarország vízkészletei kiemelkedő méretűek. A felszín alatti vizek, így az ivóvíz minősége is igen jó, 70 %-a kifogástalannak mondható. Egy ember évente közel 1000 liter folyadékot iszik, s eközben akár több mint 200 kg kőzetet "fogyasztunk el", különböző oldott ásványi anyagok formájában. Amikor emberi fogyasztásra szánt vizekről beszélünk, többféle kategóriákat kell megkülönböztetnünk, úgy mint természetes ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz és ivóvíz. Melyiknek milyen hatásai vannak a szervezetünkre, mikor melyiket válasszuk?  

Természetes ásványvíz
Természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely ásványianyag- és nyomelem tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó. Az ásványvizek literenként legalább 1000 mg oldott sót tartalmaznak, de még az 50 mg/l oldott anyagnál kevesebbet tartalmazó víz is lehet ásványvíz, ha valamely oldott anyaga, illetve biológiailag aktív anyaga elér, vagy meghalad egy bizonyos, előírt határértéket. Napjainkban inkább olyan vizeket választunk mindennapi fogyasztásra, melyben minél kevesebb az oldott anyagok mennyisége. A nagy oldottanyag-tartalmú vizek sokszor csak gyógyvízként kerülnek forgalomba.

Gyógyvíz
A gyógyvíz olyan ásványvíz, amelynek orvosilag bizonyítottan gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók. Fontos megjegyezni, hogy ezek a vizek nem fogyaszthatók napi rendszerességgel!

Forrásvíz
A forrásvíz mélyen fekvő rétegekből származik, és helyben palackozzák. A vízkivétel helyén meg kell felelnie az ivóvízrendelet előírásainak.

Csapvíz
Földalatti, felszíni vagy forrásvíz, melyet szűréssel és tisztítással készítenek elő a fogyasztásra, mielőtt a vezetékbe kerül. A megfelelő minőség érdekében többféle fizikai, kémiai és mikrobiológiai beavatkozást végeznek.

Szikvíz
Más néven szódavíz, szénsavval telített, bakteriológiailag és kémiailag kifogástalan ivóvíz. Érdekessége, hogy feltalálója a magyar Jedlik Ányos, így hungarikumnak tekinthető.

Az ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és ásványi só pótlását egyaránt szolgálja, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők. Ilyenek a kalcium, magnézium, kálium és nátrium, melyek mellett megtalálható a klór, a vas, a cink, a foszfor, a fluor, a jód és a szilícium is. Az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg a víz ízét, ami jellemző lehet településenként, vagy régiónként. A természetes vagy hozzáadott szénsavtartalom pedig tovább növeli az üdítő hatásukat.


Az ásvány- és gyógyvizeket összetételük, és az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk szerint csoportosítjuk. Egyes vizeknek összetett változatai is előfordulnak, ezért ugyanaz a víz több csoportba is tartozhat.

Ásvány- és gyógyvizek főbb típusai
 

Meghatározások Példa
Csekély ásványianyag-tartalmú
Ásványianyag-tartalom,
szárazanyag-tartalom alapján számítva,
kevesebb mint 500 mg/l
Jana, Levissima, Aqua Panna, Evian, Hargita Gyöngye
Nagyon csekély ásványianyag-tartalmú

Ásványianyag-tartalom kevesebb mint 50 mg/l
Levissima
Ásványi anyagban gazdag

Ásványianyag-tartalom több mint 1500 mg/l
Balfi, Mohai, Borsodi és Salvus (Alkáli gyógyvizek), Ferenc József, Hunyadi János, Mira, Parádi (keserűsós és glaubersós gyógyvizek),
Hidrogén-karbonát-tartalmú

Hidrogén-karbonát tartalom több mint 600 mg/l
Apenta, Aqua Vitae, Badacsonyi, Lillafüredi, Kiskúti, Mizse, NaturAqua, Szentkirályi, Veritas, Fonyódi,

Theodora kékkúti, Visegrádi, Mohai, Parádi, Aqua Mathias, Balfi, Borsodi, Ferenc József, Mira, Hunyadi János, Salvus
Szulfáttartalmú

Szulfáttartalom több mint 200 mg/l
Margitszigeti, Natur Aqua, Visegrádi

Badacsonyi, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira
Kloridtartalmú

Kloridtartalom  több mint 200 mg/l
Aqua Vitae

Mistral, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira, Salvus
Kalciumtartalmú

Kalciumtartalom több mint 150 mg/l
Apenta, Lillafüredi, Kiskúti, Margitszigeti, Mizse, NaturAqua, Szentkirályi, Veritas,

Visegrádi, Badacsonyi, Balfi, Mohai, Parádi, Theodora, Mózakva
Magnéziumtartalmú

Magnéziumtartalom több mint 50 mg/l
Apenta, Balfi, Lillafüredi, Kiskúti, Margitszigeti, Mizse, NaturAqua, Szentkirályi, Veritas,

Visegrádi, Badacsonyi, Mohai, Theodora, Parádi gyógyvíz, Borsodi, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira
Fluoridtartalmú

Fluoridtartalom több mint 1 mg/l
Apenta,

Margitszigeti, Visegrádi, Theodora
Vastartalmú

Kétértékű vastartalom több mint 1 mg/l
Mohai
Savas

Szabad széndioxid-tartalom több mint 250 mg/l
Theodora
Nátriumtartalmú

Nátriumtartalom több mint 200 mg/l
Aqua Vitae, Balfi, Fonyódi, Margitszigeti, Visegrádi

Mistral, Gyógyvizek:Parádi, Borsodi, Ferenc József, Mira, Salvus
Alkalmas nátriumszegény diétához

Nátriumtartalom kevesebb mint 20 mg/l
Lilafüredi, Kiskúti, Mizse, Szent József, Veritas, Evian, Jana, Amadé, Aquastella, Óbudai Gyémánt, Nestlé Aquarel, Vivien, Mózakva, NaturAqua
 


Tippek és javaslatok különböző ásványvizek fogyasztására

1. Fontos az alacsony nátriumtartalom

Rendszeres fogyasztásra szánt ásványvizek kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a termék minél kisebb – 20 mg/l alatti – nátriumtartalmú legyen (pl. Vivien, Óbudai Gyémánt, NaturAqua, Lillafüredi),  ugyanis sózással így is elég mennyiséget juttatunk szervezetünkbe, valamint a nagyobb Na-tartalmú vizek fogyasztása emelkedett vérnyomás és vizenyők esetén nem ajánlottak.

2. Gyógyvizek emésztőrendszeri megbetegedésekre
Egyes ásványvizek és gyógyvizek jótékony hatásúak lehetnek bizonyos emésztőrendszeri panaszok esetén. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a Na-, K-hidrogén-karbonátos ásványvizek (Balfi, Fonyódi, Parádi, Szegedi Anna) jól alkalmazhatóak gyomorsav túltengésnél, illetve epepanaszoknál.

3. Pótolhatjuk az ásványi anyagokat gyógyvizekkel
A Ca- és Mg-hidrogén-karbonátos vizek (Balatonfüredi, Kékkúti, Mohai Ágnes, Parádi) hatékonyak lehetnek csontritkulás esetén, a vastartalmú vizek (Parádi Clarissa forrás, Mohai Stefánia forrás, Csopaki víz) pedig vashiányos állapotokban. A jódos, brómos vizek (Sóshartyáni Jódaqua, Debrecen, Hajdúszoboszló, Kecskemét, Eger) a pajzsmirigy jódhiányos állapotaiban, emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, epe és hasnyálmirigy működés fokozására alkalmasak.

4. Hashajtó vizek
A keserűsós gyógyvizek, szulfátion, Na-glaubersós, Mg-tartalmú vizek (Mira, Hunyadi János, Ferenc József) kiválóan használhatók gyomor és epepanaszokban. Hashajtóhatásuk igen jelentős, székrekedés megelőzésére is hasznosak lehetnek, de jó tudni, hogy gyomorfekély, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazhatóak. (5,8)

5. Vigyázzunk az egyszerű szénsavas vizek fogyasztásával – gyomorsav túltengésnél, gyomorfekély esetén, puffadásnál nem ajánlott a fogyasztásuk.

6. A szomjúság leginkább ivóvízzel oltható!
Ezért folyadékigényünk jelentős részét  vízzel, ásványvízzel tanácsos fedezni. Rendszeres fogyasztásra válasszuk a kis nátriumtartalmú vizeket!

7. A többi bevitt folyadék is legyen minőségi!
A megfelelő folyadékbevitel biztosításához a víz mellett számos lehetőség áll a rendelkezésünkre (natúr gyümölcs-és zöldséglevek, cukormentes gyümölcsteák, üdítők, stb.) Fogyasszuk ezeket változatosan, de ésszerűen, mértékkel!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Vágyak hálójában - Megtanulni dönteni

2025. április 13.

Hogy kinek mi az életútja, azt valószínűleg nem tudja előre senki. De az biztos, hogy van egy mondat, amivel az élet minden egyes pillanata tönkretehető. Ez így hangzik: "mi lett volna, ha..." Akad, aki azt mondja, hogy ha el akarod kerülni ezt a kérdést, éld meg minden egyes igaz vágyadat. De ki tudja, melyik az "igaz" vágy? Olyanról is hallottam már, hogy két egymásnak ellentmondó vágy ébred egyszerre. Akkor hogyan kell dönteni? A probléma súlya és a lehetséges következmények beledöngölnek a földbe. Van azonban egy módszer, ami kirepít a dilemmából. Nem választ ad, hanem a probléma fölé emel, és szabadságot ad a kezedbe.

Amódszer lényege, hogy az ember élje meg önmagát a döntései közben. Élje meg a cselekvés és a következményei közben, élje meg a szerencsében és a balsorsban, az örömben és a fájdalomban. Így egyszer csak rádöbbenhet, hogy bármilyen életet él is, ő saját maga éli azt. És ha ő ott van, akkor az már az ő útja. Ki másé lehetne? Igen ám, de hogyan kell csinálni?

A legmélyebb dilemmánk
Fáj a hasam! Mi lett volna, ha kevesebbet eszek ebédre? Olyan félős vagyok! Mi lett volna, ha megszólítom azt a lányt az utcán? Mi lett volna, ha ötödikben elkezdek járni a Pistivel és most a Pisti a férjem? Mi lett volna, ha többet beszélgetek anyámmal, hiszen olyan fiatalon meghalt? Mi lett volna, ha nem autóval megyek aznap, hanem busszal és most nem ülnék tolókocsiban? Minden más lenne - gondolod, és ez így is van. De... de a gondolat "mi lett volna, ha..." és testvére, amikor már a jövőn agyalsz "mi lenne, ha..." elválaszt a Jelentől, és a kevésbé misztikus "jelentől" is. 

Válasz nélkül
Ugyanis a "Mi lett volna, ha..." kérdésre nincs válasz. Napokat, heteket, hónapokat (profiknak akár éveket is) lehet agyalni, bele lehet őrülni, képletesen de a valóságban is. Egyre mélyebbre lehet zuhanni a kérdésben, de az örvény mélyén csak újabb kérdőjelek várnak. És ha már elkezded, egyre több kétség merül fel benned. Előbb-utóbb pszichiátriai esetté válsz aki már abban sem mer dönteni, hogy melyik ruháját vegye fel, vagy hogy merre menjen az utcán. Balra vagy jobbra? Biztos leszel benne, hogy ha rosszul döntesz akkor annak beláthatatlan és végzetes következményei lesznek. Húzod-halasztod a döntést, igyekszel elkerülni minden döntéshelyzetet. Ahelyett, hogy úszkálnál a szabadság adta boldogságban, az ismeretlen lehetőségek félelmetes mocsarában fuldokolsz. Minden sötét sarok mögül a végzet vészterhes arca mered rád.

Hogyan gyógyítanak a mantrák?

2025. április 13.

Napjainkban egyre többen gyakorolnak valamilyen meditációs technikát. Nem véletlenül, hiszen még kezdő szinten is könnyen megérezhetők jótékony hatásai testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt. A jóga tudományába ez szervesen beépült, s vele együtt az emberi kultúra közös kincse lett. Létezik azonban egy kevéssé ismert ősi meditációs módszer, mely ugyanakkor nagyon hatékony: a mantrák használata.

A jóga ma már a nyugati világban is elismert szellemi út. Ennek kevésbé ismert és gyakorolt változata a mantra jóga, vagyis a jógának az az ága, amely a ’hang’ közvetítésével igyekszik az anyagban és a tudatban változásokat létrehozni  (a hang, nem a modern tudományos, hanem különleges értelemben értendő). 
Azon világkép szerint, amelyre a mantra jóga alapozódik, a végső valóság elsődleges megnyilvánulása, egy sajátságos, finom és átható rezgés közvetítésével történik, amit szankszrit nyelven  szabdának neveznek (ami hangot, vagy szót jelent).

Einstein és a molekulák

A nyugati tudomány szerint a fizikai anyag atomokból és molekulákból áll, amelyek viszont kisebb részecskék (pl.: elektronok) eredményeként jönnek létre. A fizikai anyag végső szerkezetére és megjelenésére vonatkozóan, a tudománynak a ma napig nem sikerült tiszta képet kapni. Azonban határozottan és meggyőzően mutatott rá arra, hogy az anyag és az energia egymásba átalakíthatók. Einstein jól ismert és elfogadott relativitás elmélete tárta elénk, hogy a tömeg és az energia nem két különböző entitás, hanem egy és ugyanaz.

Létsíkok és energiák

Tehát nincs abban a tanításban semmiféle „természetfeletti”, hogy a többféle megnyilvánulási síkon, és szinten létező világegyetem - mely megszámlálhatatlan jelenségből áll -, különböző minőségű rezgések összetett és végtelen kiterjedésű együttese. Az energia rezgései nemcsak a megnyilvánult világ anyagát képezik, hanem kölcsönhatásaikkal hozzák létre a különböző létsíkok összes jelenségeit.

A mantra hangja

A mantra olyan hangrezgés (misztikus jelentéssel bíró hangzók, szavak vagy imák), amely a meditációban felhasználva lecsillapítja az elme hullámzását, nyughatatlan természetét. Megfelelő Mantra esetén az ember teljes energetikai rendszerét képes megtisztítani az anyagi, mentális vagy érzelmi szennyeződésektől. Sőt, használatával adott esetben az anyag (pl. a fizikai test) struktúrája is megváltoztatható (a gyógyulás például egy ilyen változás).

Csakra-táplálkozás: tápanyag a testnek és energiarendszerednek!

2025. április 12.

Előzzük meg a betegségeket, hogy ne kelljen rengeteg pénzt költeni kémiai alapanyagú gyógyszerekre. Menjünk a nyavalyák elé, ne hagyjuk, hogy szenvedést okozzanak testünknek! Hogyan?

Tápláljuk magunkat természetes, friss, növényi alapanyagokból készült élelmiszerekkel. Legjobbak a friss, natúr ételek, melyek biztosítják szervezetünk számára a megfelelő energiát, rostokat, mikro- és makroelemeket, fehérjét, zsírt és szénhidrátot. Segítségül hoztam egy táblázatot, hogy legyen jártasságod az élelmiszerek jótékonyságáról. Mit miért kell vagy nem kell? fogyasztanod. Használd egészséggel!

A csakrákról általában
Testünkben hét fő energiaközpont található, melyek energiaszintje aránylag egyszerű módon mérhető is. A gerinchez és az idegrendszerhez különböző mirigyeken és idegdúcokon keresztül kapcsolódnak. A teljes csakra-rendszer rendkívül összetett. 3 legfőbb, 4 fő, és több, mint 300 kisebb csakra van az emberi testben. Amikor azok normálisan működnek, akkor nyitottak, az óramutató járásával megegyező irányba forognak. A csakra-rendszernek és a rendszer hálózatának részletes térképét évezredeken keresztül használták a keleti gyógyításban és miszticizmusban (pl. akupunktúra). A csakra-rendszert kivétel nélkül minden pszichikai tevékenység során felhasználjuk. Érzékszerveinkkel nem érzékelhető energiaközpontok. Állandóan működnek, akár tudatában vagyunk akár nem.

Csakra-táplálkozás




NÉV
SZÍN
GYÜMÖLCS
GABONA


koronacs.
lila
szeder
kukorica


homlokcs.
indigókék
kökény
rozs


torokcs.
világoskék
szilva
árpa


szívcs.
zöld
avokado, karalábé
sóska, petrezselyemszár
búza


köldökcs.
napsárga
körte, ananász,
citrom, grapefruit
zab


nemics./szakrális
narancssárga
sárga,őszibarack
köles


gyökércsakra
vörös
ribizli, cseresznye
rizs