Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Cukor és Egészség

Érdekességek2017. március 27.

 Az édes íz érzékelése az ember számára egyfajta örömforrás, amely gyakran jutalomként szolgál. Nem csoda, hogy nagy mennyiségben adnak édes ízû anyagokat élelmiszerekhez, italokhoz.

A közvélekedés és a szakma véleménye is gyakran a cukrokat teszi felelõssé bizonyos betegségek kialakulásáért és kifejlõdéséért. Mindazonáltal sok hamis ismeret jut el szakemberekhez és fogyasztókhoz egyaránt.

Ez a hírlevél, amelyet kérdés-felelet formájában szerkesztettük meg, a cukrok és az egészség témakörére vonatkozó jelenlegi tudományos ismeretek összefoglalása.


Mit értünk cukrokon?
Az élelmiszerekben megtalálható mono- és diszacharidokat nevezzük összefoglalóan „cukroknak”. A táplálkozás során leginkább használt cukrok: a szacharóz (répacukor), a glukóz (szõlõcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a laktóz (tejcukor).

Mi a cukrok szerepe a szervezetünk mûködésében?
A cukrok a szervezet számára energiát szolgáltatnak, különféle idegélettani funkciókat befolyásolnak, az agy tápanyagául szolgálnak, valamint örömforrást jelentenek.

Miért olyan kedvelt az édes íz?
Az édes íz érzékelése valószínûleg velünk született képesség. Ugyanakkor az érzékelés mértékében az egyének között különbségek figyelhetõk meg. Az édes élelmiszerek iránti igényünk hedonikus, érzelmi és kulturális tényezõkkel is kapcsolatos. A cukrok iránti ragaszkodást még inkább fokozhatja az olyan neveltetés, ami az édességekkel jutalmaz.

Miért van szükségünk a cukrokra?
A tápanyagok közül a szénhidrátok azok, amelyek rövidtávon is meghatározzák teljesítõképességünket, fizikai állapotunkat és hangulatunkat. A szénhidrátok az izmokban és a májban raktározódnak glikogén formájában, így meghatározó szerepük van a megfelelõ energia-egyensúly megteremtésében, melyet az energiafelvétel és a fizikai tevékenység aránya határoz meg. A glikogén vagy a glukóz hiánya jelentõs zavart okoz az izommûködésben, az agyi funkciókban és a vegetatív idegrendszer mûködésében. Ha a szervezetben ezekbõl nincs jelen elegendõ mennyiség, az az állóképesség és a fizikai teljesítmény jelentõs mértékû csökkenését eredményezi.

Hasznosulnak a cukrok a fizikai tevékenység során?
Testedzés közben, különösen állóképességet igénylõ tevékenységek során, jelentõsen növelhetõ a teljesítmény, ha a megfelelõ idõben megfelelõ mennyiségû szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére. Hosszantartó fizikai erõkifejtésnél (pl. a hosszútáv-, vagy a maratoni futóknál) a cukrok ismételt bevitele javítja a kitartást és csökkenti a fáradtságérzetet. Ezért a glukózban gazdag táplálkozást gyakran javasolják intenzív sportolás esetén.

Mi a cukrok szerepe intellektuális tevékenységnél?
A cukrokban gazdag táplálkozás élénkíti az intellektuális tevékenységet, mert elõsegíti a tanulási és emlékezési folyamatokat, javítja a koncentrálóképességet. Gyermekeknél a glukózfogyasztás növeli figyelemkészségüket és csökkenti a reakcióidõt.

Fokozza-e a cukrok fogyasztása a pozitív kedélyállapotot?
A cukrok bizonyítottan csökkentik az érzelmi ingadozásokat és javítják a kedélyállapotot.

Hatással vannak-e a cukrok az ásványi anyagok felszívódására?
A tudomány mai ismeretei szerint bizonyos szénhidrátok befolyásolják a kalcium, a magnézium és a vas hasznosulását:
  - Kalcium: A laktóz segíti hasznosulását a szervezetben, és fokozza a csontokba való beépülését.
  - Magnézium: A fruktóz javítja a magnézium oldhatóságát, s így megkönnyíti a felszívódását.
  - Vas: A fruktóz fokozza a vas felszívódását.

Igaz-e, hogy a keményítõben gazdag szénhidrátok kevésbé emelik a vércukorszintet, mint a cukor?
A különbözõ szénhidrátokban gazdag élelmiszerek úgynevezett glikémiás indexének (az egyes élelmiszerek glukózhoz viszonyított vércukoremelõ hatása) vizsgálata alapján megállapították, hogy az egyes gyümölcsökben és gyümölcslevekben elõforduló természetes cukrok hasonló mértékben emelhetik a vércukor szintet, mint a kristálycukor, de kisebb mértékben, mint számos finomított keményítõt tartalmazó étel.

Néhány élelmiszer glikémiás indexe:

70-100 % glikémiás indexû élelmiszerek:
glukóz 100%, burgonyapüré, kukoricapehely, rizspehely, rizs, fehérliszt, fehérkenyér, kifli, zsemle, kétszersült, kekszek, sós sütemények, fõtt tészták, kalács, kristálycukor, szõlõ, sült burgonya, bab, görögdinnye,

50-70 % glikémiás indexû élelmiszerek:
kukorica, barna kenyér, banán, fõtt burgonya, sárgadinnye, ananász, jégkrém, müzliszelet,

30-50 % glikémiás indexû élelmiszerek:
tej, joghurt, kefír, durum búzából készült tészták, rozskenyér, borsó, sárgarépa, narancs, õszibarack, szilva,

Okozhat-e elhízást a cukrok fogyasztása?
Az elhízás pozitív energiamérleg mellett alakul ki: akkor következik be, amikor az elfogyasztott táplálékkal az összes energia-bevitel nagyobb, mint a szervezet által felhasznált energiamennyiség. A nagy szénhidráttartalmú ételek, mint pl. a kenyér, a gabona és a burgonyafélék a közhiedelem szerint igen hizlalnak. A zsíros ételekhez viszonyítva azonban ez sokkal kisebb mértékû, hiszen a szénhidrátok grammonként kevesebb energiát szolgáltatnak, mint a zsírok. Továbbá sokkal jobban laktatnak és így túlzott mennyiségben nemigen fogyaszthatók. A fölöslegesen elfogyasztott szénhidrát glikogén formájában raktározódik a májban és az izomban. Amikor a raktárak feltöltõdnek, a bevitt szénhidrát döntõ része elég, azonban kis hányada zsírrá alakul. A fölöslegesen elfogyasztott zsír ugyanakkor gyakorlatilag korlátlan mértékben a zsírraktárakba kerül. Ha tehát a szükségesnél több zsírt fogyasztunk, akkor meghízunk.

Vezethet-e a túlzott cukorfogyasztás cukorbetegséghez?
A cukorbetegség kialakulásának számos kockázati tényezõje van, amelyek a szervezet inzulinháztartásának felborulásához vezethetnek, de ezek közül egyik sincs direkt összefüggésben a cukorfogyasztással.

Szerepe van-e a cukornak a fogszuvasodás kialakulásában?
A fogszuvasodás kialakulásában számos tényezõ játszik szerepet:
  - a fogak felszínén lerakodó lepedék,
  - az étkezés rendszeressége,
  - az elfogyasztott táplálék minõsége,
  - az, hogy milyen hosszú ideig marad az adott táplálék a szájban,
  - genetikai tényezõk,
  - a védõ elemek hiánya.

A fogszuvasodás esélye annál nagyobb, minél gyakrabban eszik vagy iszik valaki. A cukrok és fõzött keményítõk egyaránt szerepet játszhatnak a fogszuvasodás kialakulásában. A szájban lévõ baktériumok ezeket savakká bontják le. Ebbõl a szempontból nincs különbség a fõtt ételekbõl, az édességekbõl, illetve a gyümölcsökbõl vagy nyers zöldségekbõl származó cukrok között. Ezért a fogszuvasodás megelõzésére nem a cukorfogyasztás csökkentése, vagy elhagyása, hanem a megfelelõ szájápolás és a rendszeres fogorvosi ellenõrzés jelenthet megoldást.

  Irodalomjegyzék:
Leeds, A, Brand Miller J, Foster-Powell K, Colagiuri S. The Glucose Revolution (2000) (London: Hodder & Stoughton) p29.

MAFF/RSC (1991). McCance & Widdowson's The Composition of Foods, 5th ed. (Cambridge: MAFF/RSC)
Táplálkozás és Tudomány


forrás: HarmoNet
hírek, aktualitások

Tudomány a dörgicsei kocsmától a Naprendszeren túlig

2025. április 24.



A tudományos kutatás világa kapcsán sokaknak a könyvtár magánya, a neonfényű laboratóriumok, bonyolult képletek és érthetetlen szakkifejezések jutnak eszébe – mintha a kutatók örökre a mikroszkópok mögé zárva élnék fehér köpenyes életüket. A tudomány azonban ennél jóval több és színesebb, művelői pedig nem magányos aktorok, hanem egy sokszínű, mégis egy nyelvet beszélő közösség tagjai, akiknek egyetlen elengedhetetlen tulajdonságuk: a kíváncsiság.

A Magyar Tudományos Akadémia 200. évfordulójának alkalmából készített, Nekem a tudomány című kisfilmsorozat éppen ezt a sokszínűséget és közösségi jelleget szemlélteti. A sorozatban 22 kiváló kutató – köztük a Nobel-díjas Karikó Katalin – vall egy-egy percben arról, mit jelent számára a tudomány, a kutatás és a tudós lét a mindennapokban. A vallomások egyszerre személyesek és inspirálóak, megmutatják, hogy a tudományos világ az elméleteken és laboratóriumokon túl egyben kaland, küldetés és felelősség is.

A sorozat célja nem csupán a tudományos ismeretterjesztés, hanem a tudomány emberi arcának bemutatása is. A kutatók a saját szakterületükön kívül arról is beszélnek, milyen motivációk, szenvedélyek és kételyek mentén végzik mindennapi munkájukat. A kutatók világa így válik mindenki számára megközelíthetővé: a dörgicsei kocsmában tartott ismeretterjesztő előadástól a Naprendszeren túli anyag vizsgálatáig. 

Az Akadémia célja, hogy erősítse a tudomány iránti bizalmat egy olyan világban, amelyben az álhírek és a félrevezető információk gyakran próbára teszik a tényeken alapuló gondolkodást. Az MTA 200 éve biztos pont, amely a bizonytalanságok közepette is hiteles forrásként szolgál a társadalom számára.

Jelentős fejlesztés az SZTE SZAKK Kardiológiai Centrumában

2025. április 24.

Átadták az intézmény felújított szívkatéteres műtőjét

Közel 300 millió forintos beruházás révén újult meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kardiológiai Centrumának egyik szívkatéteres műtője, amely mostantól a legmodernebb technológiával segíti a szívkoszorúér-betegségek gyorsabb és hatékonyabb kezelését. Az új berendezés Közép-Kelet-Európában elsőként Szegeden állt munkába, lehetővé téve a világszínvonalú ellátást.

– Az elmúlt években az SZTE-n rutinszerűvé váltak a nagyszabású fejlesztések – nemcsak az egészségügy, hanem az egyetem más területein is –, amelyek kormányzati, uniós vagy egyre gyakrabban saját, egyetemi forrásból valósulnak meg – hangsúlyozta az ünnepélyes átadón Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora. Mint kifejtette, az egyetem négy alappillére – az oktatás, a kutatás, a betegellátás és a közösség szolgálata – ebben a projektben maradéktalanul megvalósul. „A Szegedi Tudományegyetemen nemcsak országosan, hanem nemzetközileg is kiemelkedő szakmai munka folyik” – szögezte le Prof. Dr. Rovó László.

Prof. Dr. Szili-Török Tamás, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kardiológiai Centrumának vezetője hangsúlyozta, hogy a most átadott, felújított műtő mérföldkő a Kardiológiai Centrum életében. „Ez az előrelépés nemcsak a munkakörülményeinket javítja, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy a betegellátás színvonalát tovább emeljük. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a folyamatos és magas szintű ellátás biztosításában is előrelépést érjünk el” – fogalmazott. Szili-Török professzor elmondta, hogy közel két éve azon dolgoznak, hogy olyan közép- és hosszú távú stratégiát alakítsanak ki, amely révén a szegedi kardiológiai ellátás ismét vezető szerepet tölthet be – először a régióban, majd országos szinten, és végül akár Európában is. Az ünnepélyesen átadott, korszerűsített laboratóriumban a koszorúér-betegségek, a strukturális szívbetegségek és a perifériás érbetegségek kezelése zajlik. Ehhez nemcsak kiemelkedő szakértelemre, hanem a legmodernebb, megbízható technológiára is szükség van. „A szakértelem mindig is adott volt: Dr. Ruzsa Zoltán tanár úr vezetésével a csapat nemzetközi színvonalon végzi munkáját, méltó módon követve elődeik nyomdokait” – zárta gondolatait Szili-Török professzor.

Így segíthetnek a legújabb trendek, hogy ne legyen rémálom az alvás

2025. április 23.

Az alvás létfontosságú szerepet játszik testi és lelki egészségünk megőrzésében, ám egyre több magyar küzd alvásproblémákkal, köztük már tíz év körüli gyerekek is. Ráadásul még a nemzetközi átlagnál is rosszabbul alszunk: a felmérések szerint a magyar lakosság 60 százaléka tapasztal rendszeres alvászavart, mintegy minden harmadik ember (29%) pedig krónikus álmatlansággal él. Ez a tendencia súlyos következményekkel járhat, hiszen a nem megfelelő alvás növeli a szívbetegségek, a depresszió és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Az alvás világnapja alkalmából a Budai Egészségközpont alvásszakértő orvosa, dr. Várdi Katalin bemutatja a pihentető alvást elősegítő, legújabb trendeket.

„Egészségügyi szempontból az alvás minősége legalább annyira fontos, mint a mennyisége – különösen a gyerekek esetében, akiknél az alvás jelentős hatással van a mentális, fizikai és érzelmi fejlődésre. Ennek ellenére sokan még mindig alábecsülik a rossz alvás életminőségre gyakorolt negatív hatását, például azt, hogy a gyakori ébredésekkel járó kialvatlanság mennyire megy a napi teljesítőképesség rovására, a lehetséges egészségügyi kockázatokról nem is beszélve. Ezt alátámasztja, hogy a kutatások alapján Magyarországon az elmúlt években folyamatosan nő az egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alvók aránya és mindez egyre fiatalabb korban okoz problémát. Ennek hátterében főként a fokozott stressz, a pandémia óta egyre többeket érintő szorongás, depresszió, továbbá a szinte egész napos képernyőhasználat, a helytelen matrac- és/vagy párnaválasztás és esti rutin áll” – figyelmeztet dr. Várdi Katalin, a Budai Egészségközpont szomnológusa.

Az alváskutatások eredményei alapján a magyarok leggyakrabban olyan alvászavarokkal küzdenek, mint az elalvási vagy éppen felkelési nehézségek, a gyakori éjszakai ébredések, horkolás, alvási apnoé (légzéskimaradás) és rémálmok. Az alvásminőség romlása rövid és hosszú távon is okozhat egészségügyi gondokat, mind fizikai, mentális és érzelmi szinten. Ilyen következmény lehet például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása (magas vérnyomás, stroke, szívritmuszavar), az elhízás, emésztési problémák és cukorbetegség kialakulása, az immunrendszer legyengülése. A kialvatlanság következtében fokozott nappali fáradtság, figyelemzavar, memória- és tanulási zavarok, valamint hangulatingadozás léphet fel, ami hosszú távon akár depresszióhoz is vezethet. Szintén hosszú távú következmény lehet a demencia vagy a korai halálozás. Az alváshiány emellett gyakori mikroalvásokat eredményezhet, amelyek különösen veszélyesek vezetés vagy gépek kezelése közben.