Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fehér, vörös, fekete: Izgalmas kombinációk teából - hogyan készítsd el?

Érdekességek2019. október 13.

Teának a Camellia sinensis, vagyis az örökzöld teacserje leveleiből készülő főzetet hívjuk. Amíg a tealevelek a teaültetvényről eljutnak a filterekbe, komplex feldolgozási folyamaton mennek át, melynek legfontosabb lehetséges szakaszai: a tealevelek leszedése, darabolás, fermentálás (a levelek kontrollált oxidációja) és a hevítés. Ezekből azonban nem mindig kerül sor mindegyikre.  

Teának nevezik azonban még a szárított herbáriák és gyümölcsök forró vízben való áztatásával készült italokat is, de ezek többnyire nem tartalmazzák a Camellia sinensis leveleit.

A teacserje levelei a leszedés után oxidálódni kezdenek, ezt a levelek barnulása jelzi. Az oxidáció megállítható, ha a levelekből hevítéssel eltávolítják a nedvességet – ez a feldolgozási folyamat legfontosabb része. A leszedést követően ugyanis, attól függően, hogy milyen típusú teát szeretnénk, a feldolgozási folyamat eltérő mértékű oxidációt enged meg. A megfelelő kontrollált oxidációval érhetjük el, hogy minőségi, aromás fekete teát kapjunk.

A teák alapvető fajtái, ezek előállítása

A teafajtákat legegyszerűbben a tealevelek feldolgozottsága szerint csoportosíthatjuk: van zöld, fehér, sárga, világoszöld, oolong, vörös vagy Rooibos tea és fekete tea. A teafajták csoportosításának legfontosabb szempontja, hogy mennyi ideig és melyik szakaszban zajlott a fermentálás (a fermentálás természetes folyamat, amely tulajdonképpen oxidációt jelent, amelynek során megindulnak a kémiai oxidációs/fermentációs folyamatok a tealevélben lévő sejtnedv és a levegő oxigénje között).

A fehér teák nem fermentáltak, az oxidáció nem megy végbe. A fehér tea jellemzően sok levélrügyet (hajtásvéget) tartalmaz, itt nem alakul ki még sok klorofill, ezért is a világos szín... Méretük és a levelek aránya szerint ezeket a teákat az alábbi három nagy csoportba sorolhatjuk: Zhen Yin, Pai Mu Tan Mee és Shou Mee. A termelők az utóbbi években egy újfajta fehér tea termesztésébe fogtak, amelyet kizárólag az európai piacra szánnak, ennek neve Kung Mee.


A zöld teafajták nem esnek át a fermentáláson. Annak érdekében, hogy az oxidációt megakadályozzák, a lehető leggyorsabban fel kell hevíteni a frissen szüretelt tealeveleket: ez vagy fémlapon (hagyományos kínai módszerrel), vagy gőzöléssel (hagyományos japán módszerrel) történik. A további lépések a tea osztályától és termelési helyétől függenek. Ezek a zúzás, a sodrás, a rostálás és végül a szárítás.

A sárga teák enyhén, többször egymás után fermentált teafajták. A sárga tea ritka és rendkívül értékes kínai specialitás. A gyártás pontos folyamatát titok fedi, a leveleket közvetlenül szüret után fémlapokon hevítik, majd zúzzák és sodorják őket. A végső szárítás és rostálás előtt valószínűleg mesterségesen megindítják, majd gyorsan leállítják az oxidációt; a tea ennek köszönheti a jellegzetes tulajdonságait. Az is lehetséges, hogy a leveleket vízhatlan ponyva alatt váltakozó hőmérsékleten lassan, vastag rétegekben szárítják. Az egykoron Imperial teának hívott teákat sokszor sárgaként értékesítik, de a mi osztályozásunk szerint ezek általában a zöld teák közé sorolhatók.

A világos zöld teák részben fermentáltak. A leszüretelt levelekben megindítják az oxidációt, majd (a tea fajtájától és a termelés helyétől függően) egy adott pillanatban gyors hevítéssel megszakítják a folyamatot. A Pao Chung tea különleges, eredetileg kínai teafajta, amely egészen enyhén oxidálódott (kb. 10%-ban), és átmenetet képez a zöld és a világos zöld teák között. Ezeket a teákat gyakran oolong néven említik (az elnevezés a kínai „wu long” kifejezésből ered amelynek jelentése fekete sárkány). Az oolong tea fermentálás szempontból a fekete és zöld tea között van.

A fekete teák teljesen fermentált teafajták. A learatott leveleket állandó hőmérsékleten (kb. 22°C-on) és állandó páratartalom mellett fonnyasztják. Ez után kezdődik a fermentálás folyamata (általában maximum 120 perc), ezt segíti elő, hogy a tealevelek sejtjeit gépi sodrással roncsolják. Az utolsó szakaszban a leveleket szárítják és rostálják. Általában a fekete tea előállításának ezen módszerét nevezik ortodoxnak.

Vörös tea vagy Rooibos tea: hüvelyes cserje leveléből és szárából készül, nem valódi tea, Dél-Afrikában elterjedt

A fermentáció után kerül sor hevítéssel a szárításra. A fehér, zöld, oolong és fekete teák tehát mind a teacserje leveleiből készülnek, így a tea pozitív élettani hatásait bármelyik fogyasztása esetén tapasztalhatjuk.

A tea eredete és története

A tea története az ókorba nyúlik vissza. A teaivás kultúrájának szülőhelyéről, a Távol-Keletről származó legendák mesélik el, hogy kik, hogyan és mikor készítettek először teát. A kínai legenda szerint a teaivás kultúráját a legendás Sen Nung császár indította útjára Kr.e. 2700-ban. A császár művelt ember lévén nagyon érdeklődött az orvostudomány és a gyógynövények iránt, és mindig forró vizet iszogatott. Egy nap néhány levél pottyant a forró vízzel teli kancsójába a fáról, ami alatt üldögélt. A fa történetesen egy teacserje volt, és az így kapott ital aromája felkeltette a császár kíváncsiságát. Az italt különösen ízletesnek és üdítőnek találta, így Sen Nung olyannyira megkedvelte a főzetet, hogy egész Kína területén elrendelte a cserje termesztését.

A teafogyasztás leginkább a Tang-dinasztia idején (Kr.e. 618-906.) terjedt el Kínában. A tea hamarosan mindenki számára elérhető lett, és már nem frissítőként, hanem az ivás öröme miatt fogyasztották. Elkészítésére és tálalására bevett szertartásokat alkalmaztak, és szabályokat alakítottak ki a tealevelek gyártására és feldolgozására vonatkozóan is. A tea a tizenhetedik században lett népszerű Európában és az amerikai gyarmatokon. A gyarmatosítás után a tea fontos szerepet játszott az amerikai kultúra és szokások kialakításában. Az Újvilág két létfontosságú dologgal járult a teaipar fejlődéséhez. E kettő volt a jeges tea felfedezése 1904-ben, illetve teafilteré 1908-ban.

A teatermelés helyszínei

Annak ellenére, hogy a világon 30 országban zajlik a teagyártás, a zöld teát főként Japánban, Indonéziában, Kínában és Vietnámban, míg a fekete teát jellemzően Indiában, Srí-Lankán, Indonéziában, Törökországban és Kenyában termesztik. Világszinten mintegy 1.8 millió tonna fekete teát termelnek, ez a zöld tea mennyiségének több mint kétszerese. A termelés számos országban történik, a legtöbb teaültetvényt azonban az Egyenlítő mentén találjuk, mert itt fejlődik a legjobban a teacserje egész évben. India, Sri Lanka, Kína és Kenya a tea össztermelésének 70%-át adja.

Elkészítési tanácsok
A tea mennyisége, a víz hőmérséklete, az áztatás ideje és módszere az elkészíteni kívánt tea fajtájától, frissességétől és minőségétől, valamint az egyéni ízléstől függ. Mindazonáltal álljon itt néhány általános útmutatás:

Az egyszer áztatott teákat általában frissen forralt vízzel készítjük (a fekete teák esetében), vagy kissé lehűlt vizet használunk (a zöld, a világos zöld, és az első szüretelésű Darjeeling teákhoz). Általában hidegebb vizet használunk azokhoz a teákhoz, amelyeket többször kell áztatni. A többször áztatott kínai teák többségét 80°C körüli vízzel készítjük, az ugyan-ilyen minőségű japán vagy vietnámi teákhoz 5-10°C-kal hidegebb víz használatos. Minden teát többféleképpen lehet elkészíteni.

A fekete tea helyes elkészítése

A forró víz elengedhetetlen a tea aktív hatóanyagainak felszabadításához. A teáskészlet tisztításához ne használjunk mosogatószert. A fekete teát 2-5 percig kell áztatni. Ha a teát 5 percnél tovább áztatjuk, megkeseredik. Ha túl rövid (2 percnél kevesebb) ideig áztatjuk a teát, az tartalmaz ugyan némi koffeint (teint), de gyenge, semleges íze és aromája lesz.

Sir Thomas Liptonról

Sir Thomas Lipton neve mára egyet jelent a modern európai teázás megteremtésével. 1871-ben a skóciai Glasgowban nyitotta első boltját, 21 esztendős korában. 1890-ben vitorlát bontott és Ceylon felé véve az irányt a világ legjobb teájának a keresésére indult és végül saját teaültetvényeket vásárolt. A teatermesztést finom és nemes művészetté fejlesztette, oly módon keverve a teákat, hogy egyedülálló és üdítő ízeket alkosson, amelyek hírnevet és szerencsét hoztak számára.

Thomas Lipton belépése a teaüzletbe nagyon sikeres volt. A teák háromfajta minőségben voltak kaphatóak, a legjobb minőségű ’Quality No 1’, piros Lipton pajzzsal ellátott sárga csomagolásban került a piacra, mely a mai napig jelképezi a Lipton márkát. Thomas Liptonnak a 19. század végén 300 ügyintézője volt Londonban,ahová 1891 folyamán áthelyezte központját Glasgow-ból. 5000 kéz dolgozott neki Ceylonban és 150 üzlete volt Anglia legkülönbözőbb pontjain. Munkája elismeréseképp 1898-ban Viktória királynő lovaggá ütötte.

Sir Thomas Lipton volt az első igazi modern hirdető, megelőzve saját korát. Neki köszönhetően a Lipton ma világszerte több mint 150 országban van jelen.

Ami a Lipton szakértelmét annyira nagyszerűvé teszi, az az, hogy a vállalat a felhasznált teákat nem kizárólag vásárlás útján szerzi be, hanem 1890 óta, amikor Sir Thomas Lipton megvette első teaültetvényét Ceylonban, saját ültetvényekkel is rendelkezik.

A saját ültetvényeken való termesztés teszi lehetővé, hogy tovább vihető Sir Thomas Lipton küldetése: a Lipton munkatársai állandóan keresik a legjobb ízélmény nyújtásának újabb és újabb lehetőségeit. A saját ültetvényeken kívül 35 országból szerzik be a teákat, hogy biztosítható legyen az állandó íz és a folyamatos ellátás.

A filteres tea rövid története

Hosszú utat járt be a teapiac, míg a kimérve árult tealevelektől eljutott a mai márkázott, filteres teákig.

Luk Yu, a Tang-dinasztia költője már 780-ban leírja, hogy a teát két papírlap között is át lehet gőzölni. Ennek ellenére a teafilter feltalálása Thomas Sullivan, egy amerikai teakereskedő nevéhez fűződik, aki 1908-ban állt elő az apró selyemszütyők ötletével, amelyekben termékmintákat ajándékozott a vásárlóinak. Az egyik vásárló forró vízbe helyezte a kis tasakot, és megszületett a teafilter. Az 1920-as évek elején Sir Lipton kézzel kötözött gézcsomagokban értékesítette a teát a szállodák és az éttermek számára. 1929-ben ezeket a tasakokat átalakították, hogy otthoni használatra is alkalmasak legyenek. Amellett, hogy egyre praktikusabb lett a tealevelek csomagolása, az újabb és újabb filterek kifejlesztésénél az is szempont volt, hogy minél könnyebben és teljesebben kioldódjon a tealevelek, gyümölcsök és fűszerek íze. A kezdetek óta a teafilter rengeteg változáson ment keresztül, de ezek közül az egyik legnagyobb a piramis alakú filter bevezetése volt 1996-ban.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Bőrdaganatokról röviden

2025. május 30.

A napozás bármely évszakban jólesik, de vigyázat, a mértéktelen napozás a melanoma kialakulásának valószínűségét növeli! Bár mindenki fél a bőrdaganatoktól, mégis sokan nem veszik komolyan a megelőzést.

A bőrdaganatok között szerencsére sok jóindulatú is van, a leggyakoribbak a következők:

Anyajegyek – sokszor veleszületett, máskor később megjelenő elváltozások, melyek színben és felszínben is eltérnek a környezetüktől. Legnagyobb jelentősége a festékes anyajegyeknek van, mivel egy részük rosszindulatúan átalakulhat, különösen a sérülésnek kitett helyeken. Ha méret-, alak- vagy színváltozást, az anyajegy környezetében csomóképződést észlelünk, azonnal szakemberhez kell fordulni.

Papillomák – inkább idősebb korban jelentkeznek, főleg a nyakon és a karon. Ez egy eleinte sárgásbarna, majd egyre sötétebb, morzsalékony, szemölcsös felszínű növedék. Elsősorban esztétikai problémát okoz, és megfelelő módszerrel könnyen eltávolítható.

Keloid – főleg fiatal felnőtteken, valamilyen sérülés vagy műtét helyén keletkező, tömött tapintatú, vörös, a környező bőr felé rákollószerű „lábakat” képező, fényes felszínű daganat, ami időben kezelve jó eredménnyel gyógyítható. Vannak olyan elváltozások is, melyek szövettanilag már rosszindulatúak, de korai felismerésük a gyógyulás esélyét jelentősen növeli! Ilyenek:

Alapsejtes bőrrák – eleinte kis fénylő, széli részén értágulatokkal tarkított növedék. Áttétet nem képez, ám a környező szöveteket roncsolhatja. Sebészi módszerrel, röntgenbesugárzással és egyéb, speciális módszerekkel kezelhető.

Elszarusodó laphámrák – legtöbbször az arcon, nyakon, kézháton alakul ki, enyhén kiemelkedő, sárgásbarna színű, elszarusodó felszínű daganat. Gyorsan növekszik és áttétet is képez, ezért mielőbbi sebészi eltávolítása ajánlott.

Melanoma – a bőr festéktermelő sejtjeiből, általában ép területen alakul ki, de meglévő festékes anyajegyekből is elfajulhat. Száma az utóbbi években növekszik, középkorúakon és fiatalokon is előfordul, színe világosbarnától a kékesfeketéig terjed. Áttétet képez, kezelése műtéti, kiegészítve más lehetőségekkel, besugárzással és infúziós kezeléssel.

Csak egy kis fejfájás?

2025. május 30.



Nem szabad bagatellizálni!

Mi, emberek eléggé kényelmesek vagyunk. Ha fáj a fejünk, bekapunk egy pirulát, és kész. A reklámok is ezt sugallják. Ha hetente fáj a fejünk, hetente tesszük ugyanezt. Pedig nagyobb körültekintéssel kellene kezelni ezt a tünetet.

Miért van az, hogy egy fogfájásnál előbb-utóbb elmegyünk a fogorvoshoz, egy fejfájásnál, akár legyen az hetente többször is, nem megyünk? Dr. Szok Délia neurológus, az egyik legismertebb fejfájás-specialista mondja el erről a véleményét.

– A fejfájás egy panasz. Mégpedig nagyon gyakori panasz. Mindenkinél előfordul az élete során. A kérdés az, hogy milyen gyakorisággal és milyen erősséggel. Ha nem elviselhetetlen, akkor jön a fájdalomcsillapító. Mert ezeket recept nélkül meg lehet venni, de ezzel a kontroll is eltűnik, és kialakulhat egy hozzászokás, ami már igen veszélyes egészségügyi probléma. A fejfájással élő személyek akár egész életük során sem jutnak el amiatt orvoshoz. Nem is említik az orvosnak, hogy ilyen panaszuk van, hanem öngyógyítással kezelik a fájdalmat. Pedig már az sem mindegy, milyen típusú a fejfájás. Lehet féloldali, lüktető, hányingerrel társuló – ez migrénes jellegű, vagy kétoldali, körkörös, feszítő-nyomó – ez a tenziós típusú fejfájásra jellegzetes.

Van, amelyik hirtelen kezdetű, főleg egy nem fejfájós egyénnél, vagy időskorban jelentkezik először – ezek veszélyre felhívó jelek. Hirtelen kezdődő, erős fejfájás fokozódó fájdalommal, amely fájdalomcsillapítókra nem múlik. Ez egy tipikus tüneti fejfájás, aminek valamilyen szervi ok állhat a hátterében. Ez lehet valamilyen agyi betegség, de lehet akár zöldhályog, vagy magas vérnyomás is. Ezt mindenképpen ki kell deríteni, mert magát az okot kell kezelni, és akkor a fejfájás mint kísérő tünet is elmúlik. Ilyenkor kivizsgálás javasolt. A háziorvos utalja majd tovább a beteget a szakterületekre, köztük a neurológiára, ami a fejfájás vizsgálati helye.

Az allergia Önnel utazik!

2025. május 29.



Az asztma az arra hajlamos egyénekben a légutak krónikus gyulladásos betegsége, mely azok kisebb-nagyobb mérvű elzáródásával jár. A gyulladás fokozza a légutak érzékenységét a sokféle irritáló anyaggal szemben. Sokszor nem is deríthető fel az asztma kóroka. A betegség leggyakoribb megjelenési formája az allergiás asztma. Némely ember szervezete a környezetben lebegő porra, füstre, virágporra, állati szőrre olyan reakciókkal válaszol, mintha az valamilyen ártó anyag, betegségkeltő mikroorganizmus lenne: a szervezetben ezek az anyagok immunválaszt váltanak ki.

Az immunválasz része egy olyan anyag felszabadulása (hisztamin), mely izgatja a szöveteket: kivörösödést, a szövetek duzzanatát, könnyezést, a torok nyálkahártyájának izgalmát, köhögés, tüsszentést, orrfolyást vált ki. Nemcsak a szálló porra, hanem ételekre, vegyi anyagokra, gyógyszerekre is allergiás lehet valaki. Ugyanilyen reakciót vált ki a méh- és szúnyogcsípés, egyes tengeri csalánozók szúrása.

Az egészséges ember hörgőjének – mely a légcső folytatása és a tüdő-léghólyagocskákba vezet – keresztmetszete tág, mert a hörgőcső körül az izmok ellazultak és a hörgő nyálkahártyája is vékony. Ez könnyű, gyors levegőáramlást tesz lehetővé. Az asztmás ember gyulladt hörgőjének átmérője szűk, mert a körülötte levő izmocskák görcsösen összehúzódnak, a hörgő nyálkahártyája duzzadt, és a járatot nyák tölti ki. Emiatt a levegő beáramlása a tüdőbe nehezített.

Az asztmás roham kiváltó okai

A betegség akut fellobbanása legtöbbször az utazási stressz hatása, de kiválthatja azt vírusos fertőzés is. Nincs azonban elegendő bizonyíték arra nézve, hogy az asztmás beteg influenza elleni védőoltása előnyös hatású.