Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fogyás – tiltások nélkül

Érdekességek2019. november 26.

Semmit nem fosztunk meg magunktól, és mégis fogyunk? Sokunk álmodozik róla, de képzeljük el, hogy lehetséges! Feltéve, ha hallgatunk az „intuitív táplálkozás” ajánlásaira, és – még ha olykor vitathatók is – alapjaiban elfogadjuk azokat.

Fotó: 123rf.comAhhoz, hogy karcsúak legyünk, nem elég a kilók leadása – figyelmeztet tanulmányában egy francia táplálkozási szakember. Jobban kellene tudatosítani magunkban, hogy a nehezen leadott kilók nagyon gyorsan visszatérnek, ha nem tekintünk messzebbre, mint a mérleg mutatója… Hiszen a fogyás kulcsa nemcsak a táplálkozásban rejlik, hanem a fejben is, és a kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz. Hiszen először mentális beállítottságunkhoz kell igazítani az étrendünket. Az evés tevékenysége mára már gyakran eltávolodik eredeti, természetes funkciójától, mert sokunk számára egyfajta, önmagunkkal szemben folytatott küzdelemmé vált.

Megbékélés az étrendünkkel

Élvezettel megenni pl. egy süteményt, bűntudat nélkül? Nem számolni többé a kalóriákat? Nem kényszeríteni magunkat „egészséges” élelmiszerekre, ha máshoz volna kedvünk?  Igen, lehetséges – ezek többek közt az „intuitív” (ösztönös) táplálkozás törekvései. De ahhoz, hogy működjön, és tartósan megszabaduljunk a felesleges kilóktól, újra fel kell fedeznünk, hogyan táplálkozzunk. Ne harc legyen az étkezés ételek és felesleges kilók ellen, hanem „békés” tevékenység. Azaz vállalkoznunk szükséges az étrendünkkel való megbékélésre.

Az intuitív táplálkozás 6 pontja

Fogyni a nehezen leadott kilók későbbi visszakúszása és lemondások nélkül – ez az intuitív táplálkozás (ösztönös étkezés) lényege. De hogyan lehetne megvalósítani?


1. Határozzuk meg a „tiltott, kötelező és semleges” élelmiszerek kategóriáit

A szakember szerint ez a három besorolás azt jelenti, hogy a fogyni vágyók számára vannak tiltott ételek, melyeket egyáltalán nem szabad enni; azután vannak „kötelezően” fogyasztandók, még akkor is, ha nem feltétlenül kedveltek, mert feltehetően egészségesek, és jót tesznek az alaknak; végül a „semleges” táplálékok azok, melyek nem tartoznak ebbe a két kategóriába. Az utóbbiak, mivel nincs „érzelmi kötődés” hozzájuk, fogyaszthatók frusztráció nélkül. Az elgondolás az, hogy egyik kategóriát sem kell törölni, mindegyiknek megvan a maga helye a táplálkozásban, beleértve a tiltottakat is.  

Hogy bűntudat nélkül szerepeltessük az étrendünkben a tabuként kezelt élelmiszereket is, a szakember azt javasolja, hogy egyszerűen cseréljünk fel egy „kötelezőt” egy azonos kalória/energia értékű „tiltott” élelmiszerre.  Joghurtot és gyümölcsöt terveztünk desszertnek? Azonos kalóriaértékben mást is választhatunk: pl. 3 nagy kocka étcsokoládét (30 gr-ot, mivel 1 átlagos tábla csokoládé 100 gr súlyú).

2. Küzdjünk az egyhangú táplálkozás ellen

A monotonitás gyakran felelős a nagyobb mennyiségben elfogyasztott élelmiszerért, így a hízásért is. Az egyhangúság megszakítása egyszerűnek tűnik az újfajta trend szerint: mindent szabad enni, megvonás nélkül, de feltételekkel. Pl. egy fontos alapelvhez tartani kell magunkat: az intuitív táplálkozásban semmi nem tiltott mindaddig, amíg minden falat élvezetet okoz. De ha ennek mértéke csökken, nem szabad folytatni az evést (pl. amíg a tányér ki nem ürül…). Az egyhangúság elkerülésére és a menük maximális változatossá tétele érdekében azt is érjük el, hogy annyit együnk, ami összességében fedezi fehérje, lipid és szénhidrát szükségletünket.

3. Csökkentsük a glikémiás indexet és terhelést

Az élelmiszerek glikémiás indexének (GI –az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége) külön-külön történő figyelembe vétele mellett az étkezések glikémiás terhelése is számít, ami az elfogyasztott szénhidrátmennyiségre is alapoz). Amellett a globális gondolkodás lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk a számolgatásoktól, táblázatoktól, és rátaláljunk az egyszerű, természetes összetevőkből álló táplálkozásra. Hogyan tegyük ezt? 

Figyeljünk arra, hogy kerüljünk minden lehetőséget, amely a glikémiás index és terhelés emelkedését eredményezi, így pl. figyeljünk az elkészítési módra. Részesítsük előnyben az étel egészben vagy nagyobb darabokban történő sütését-főzését, mert az ebből következő alapos rágás, lassúbb evés csökkenti a GI-t. Igy tehát többet kell ropogtatni, mint pl. a darált húsok, pürésített élelmiszerek, „szétfőzött” ételek esetében, melyek emelik a GI-t.  A rost és zsír együttes szerepeltetése egy étkezésen belül szintén csökkenti a globális GI-t.

Egyszerű módjai ezek a tiltások és a GI emelése nélküli táplálkozásnak.

4. Felejtsük el a tökéletességre való törekvést

Számolni a kalóriákat, mellőzni a zsírokat, cukrokat, a sót, megfosztani magunkat mindentől, amit szeretünk – általában így néz ki a tökéletességre való törekvés a diétázásban. Nem fogyasztjuk többé, amihez kedvünk van, nem eszünk akkor sem, ha éhesek vagyunk, és nem igazán törődünk a jóllakottság fogalmával. Kezdetben a diétás kényszereket/korlátozásokat viszonylag könnyű betartani, de ahogy telik az idő, és minél inkább eltávolodunk szervezetünk igényeitől akár az anyagcsere tekintetében, akár pszichés, szociális és érzelmi vonatkozásban, a diétázás egyre inkább harcot jelent önmagunkkal szemben. És állandó kontroll alatt érezzük magunkat… Ezzel szemben az intuitív táplálkozás az evés természetes módja, állandó aggódás nélkül a testsúly vagy pl. az ételek kalóriatartalma miatt. Amikor ily módon, kiegyensúlyozottan táplálkozunk, a szakember szerint testsúlyunk az ideális ponton stabilizálódik

5.  Határozzuk meg az étel adta örömök skáláját

Fontos, hogy az evés örömforrás legyen, akkor is, ha fogyni szeretnénk… A fogyás eléréséhez vezető, leginkább hasznos út, ha kedvünk szerint táplálkozunk – állítja a specialista – , de nem mindegy, hogyan. Figyeljünk az evésre, hogy maximálisan örömünket leljük benne, ami vigaszt is nyújthat. Hiszen, ha megtiltjuk magunknak pl. kedvenc ételeinket, egyre inkább vágyunk rájuk, végül pedig nagy mennyiségben, kényszeres módon fogyasztunk belőlük.

Fotó: 123rf.comAmellett ahhoz, hogy az evés öröme egybeessen az eredményes fogyással, használjuk mind az 5 érzékszervünket (természetesen az ízlelést, szaglást, tapintást, látást, de még a hallást is), és főleg kóstolgassunk, értékeljük az ételek ízét, aromáját, ami az intuitív táplálkozás egyik kulcsa. Felmérhetjük azt is, hogy az egyes ételeket milyen élvezettel fogyasztjuk. Fejben 1-től 10-ig pontozhatunk, ami lehetővé teszi, hogy erre az örömteli érzetre koncentráljunk.

6. Fedezzük fel az ízlelés általi jóllakottságot

Ez a táplálkozási szakember által ajánlott, leghatékonyabb, adott ideig tartó gyakorlat annak érdekében, hogy megszabaduljunk a kényszerektől, és megszüntessük az addig tiltott ételek iránti vágyat. A gyakorlat szerint helyettesítsünk egy étkezést (leginkább az ebédet) egy tiltott, cukros vagy sós étellel. Együnk lassan, koncentrálva érzékeinkre, és a korábban ajánlottak szerint, hagyjuk abba az evést, amikor a fogyasztás adta öröm csökkenni kezd. Ahhoz, hogy ez működjön, álljunk ellen a kísértésnek, hogy ugyanazzal a „lendülettel” mást is együnk (pl. egy tiltott, sós étel után egy édeset, vagy fordítva).

Várjunk, amíg az éhség visszatér, és fogyasszunk tízórait. Végezzük el a gyakorlatot (ugyanazzal az étellel) 4-5 napon át: a kiválasztott, tiltott étel iránti vágy, és így a fogyasztott mennyiség csökkenni fog ezen napok elteltével. A specialista szerint, általában véve, ha már nem tartunk ördögtől valónak 4-6, addig tiltott élelmiszert, elérjük, hogy ne érezzünk bűntudatot és szorongást táplálkozásunk miatt.

Jó tanács:
Vezessünk táplálkozási naplót 1-2 héten át
Kitűnő gyakorlat, mely lehetővé teszi beazonosítani kényszereinket és/vagy túlzásba vitt táplálkozási megszorításainkat.
Mindenhová vigyük magunkkal a naplót, hogy mindent feljegyezhessünk.
– A szokásos módon együnk, anélkül, hogy törekednénk egy feltehetőleg „kiegyensúlyozottabb” táplálkozásra (ez lenne a csapda), mert szégyelljük, amit a naplóba írtunk.
– Rendszeresen írjuk bele, mit eszünk és mennyit, továbbá hol. Persze nem szabas csalnunk… Hozzáadhatunk egy „érzelmi” rubrikát is a jegyzethez, ha hajlamosak vagyunk a minket ért stresszt evéssel kompenzálni. Heti és ne napi szinten értékeljük étkezési módunkat.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A halállal kapcsolatos tabutémák ledöntése is feladata az SZTE Életvégi Méltóság Munkacsoportjának

2025. május 28.

Mindenkit érint, de senki sem szeret beszélni róla. Az elmúlás és annak körülményei vannak az SZTE Életvégi Méltóság Munkacsoport tevékenységének fókuszában, amely júniusban konferenciát szervez a témában.

A WHO definíciója alapján a palliatív ellátás: „a beteg hatékony és teljes körű ellátása akkor, amikor a betegség nem reagál a gyógyító célú kezelésekre, és amikor a fájdalom és egyéb tünetek enyhítése pszichológiai, szociális és spirituális problémák megoldása kiemelkedő jelentőségű feladat.”

Magyarországon az életvégi támogatás egyik szervezett formája a hospice-palliatív ellátás, amely elsősorban daganatos betegek számára biztosítja életük utolsó szakaszában a méltóságteljes, fájdalommentes életet, figyelembe véve testi, lelki, szociális és vallási szükségleteiket és a hozzátartozók támogatását. Az Életvégi Méltóság Munkacsoport a Szegedi Tudományegyetem több intézetében, illetve klinikáján dolgozó, az életvégi ellátás fejlesztésében elkötelezett önkéntesekből jött létre, feladata az életvégi ellátás különböző aspektusának fejlesztése, egyebek mellett  képzések elősegítése, kutatás, jogi segítségnyújtás megszervezése, etikai kérdések felvetése, társadalmi párbeszéd elősegítése a témáról, a betegellátás fejlesztésére irányuló lobbitevékenység, társadalmi érzékenyítés.

– Fontos célunk még, hogy az oktatásban is egyre inkább megjelenjen az életvégi méltóság kérdése, hogy az egyetemi hallgatók már a képzésük során halljanak az életvégi tervezéssel, haldokolással, halállal kapcsolatos témákról. Ha képzésről beszélünk, akkor a kutatás sem hagyható figyelmen kívül. Egyre több szakdolgozó és TDK hallgató keres meg minket, hogy szívesen vizsgálná ezt a témát. Alapvetően kevés a hazai vizsgálat ebben a témában, így bőven van mit feltárni – tudtuk meg Dr. Kassai Szilviától, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézet adjunktusától.

Közös célként fogalmazódott meg egy intézményesített fekvőbeteg hospice ellátás létrehozása. Ennek megvalósításához az erőforrások előteremtése komoly kihívást jelent, de a szakmai összefogás, az elköteleződés és a hosszú távú tervezés lehetővé teheti, hogy lépésről lépésre közelebb kerüljenek ennek a fontos ellátási formának a megvalósításához Csongrád-Csanád vármegyében.

Melanóma – Az ABCDE szabályon kívül fontos a rút kiskacsa jel

2025. május 28.

Fontos beszélni a melanóma korai felismerésének jelentőségéről, ami jelentősen növeli a gyógyulás esélyét. Ennek kapcsán dr. Karászi Viktória, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza nem csak az ismert ABCDE kritériumrendszerre hívja fel a figyelmet, de az úgynevezett rút kiskacsa szabályra is. Ennek értelmében minden olyan jelre, tünetre fel kell figyelni, ami megkülönbözteti az adott bőrképletet az anyajegyek többségétől.

A korai felismerés kulcsa az ABCDE szabály

A melanóma és minden egyéb bőrdaganat gyógyításának egyik kulcskérdése a korai felismerés, hiszen az idejében történő sebészi eltávolítás általában teljes gyógyulást eredményez. Minden változást, gyanús jelet bőrgyógyásszal ajánlatos ellenőriztetni, és sok anyajegy esetén érdemes teljes testtérképes anyajegyszűrésen is részt venni. Emellett segítségünkre lehet az ún. ABCDE kritérium rendszer is, amely abban segít, hogy az önvizsgálatok során milyen változásokra kell felfigyelni és megmutatni azokat az orvosnak.


A = aszimmetria


Ha a bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú, az már gyanús jel lehet.


B = border (határ, szegély)


Érdemes orvoshoz fordulni, ha megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten éles határral különül el a bőrtől, esetleg a szélek mentén nyúlványok keletkeznek.


C = color (szín)


Fel kell figyelni az anyajegyek színének megváltozására, ha sötétedik vagy világosodik egy anyajegy. Feltűnhet a részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmazó anyajegy, vagy ha világos udvar alakul ki az anyajegy körül.


D = diameter (átmérő)


Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.


E = evolving (fejlődés, alakulás)


Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulása az anyajegynek felkeltheti a gyanút, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik vagy, ha viszketni vagy vérezni, váladékozni kezd. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni.

Rút kiskacsa: minden gyanús, ami különböző

Az ABCD szabályt 1985-ben alkották meg, majd 2004-ben bővült ki az ellenőrző lista ABCDE leírássá. Ehhez társult később a „rút kiskacsa” jel, amely a különbözőségre épít. A megfigyelések szerint ugyanis egy-egy személy egészséges anyajegyei mind színükben, mind méretükben, formájukban hasonlítanak egymásra, akkor is, ha kissé szabálytalanok. Ami nem igazodik a többihez, az gyanús lehet még az önvizsgálatok során is. Ezzel válhat teljessé a lista. Az angol éppen ezért az „ugly duckling” jelenséget gyakran „funny looking”-nak (furcsa kinézetű) is nevezik, így az F kezdőbetű illeszkedhet az ABC-s megnevezés végére.

A beszéd is számít: új bizonyíték a maszkok hatékonyságára

2025. május 27.



Újabb tudományos bizonyíték erősíti meg, hogy a maszkviselés a hétköznapi, normál beszélgetések során is hatékony eszköz a légúti fertőzések terjedésének visszaszorításában. A HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Semmelweis Egyetem közös kutatásának eredményei egy rangos nemzetközi tudományos folyóiratban jelentek meg. 

A HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Semmelweis Egyetem együttműködésében megvalósult kutatás arra kereste a választ, hogy pontosan milyen méretű és mennyiségű részecskék jutnak a levegőbe beszéd közben, és hogyan szűrik ki ezeket a különböző típusú arcmaszkok. A kutatók ezzel a környezeti fizika, az aeroszol- és az orvostudomány legfrissebb eredményeit ötvözték. Külön érdekesség, hogy a munkában középiskolás diákok is aktívan részt vettek, és jelentős szerepet vállaltak a kísérletek lebonyolításában és az adatok elemzésében. 

A kutatók 28 egészséges önkéntest vizsgáltak egy speciálisan kialakított, zárt mérőkabinban, nagyfelbontású részecskespektrométer segítségével. A résztvevők maszkkal és maszk nélkül is beszéltek, miközben a kilélegzett részecskéket mérték. 
Az eredmények szerint a kilélegzett szubmikronos (10-6 m alatti) részecskék méreteloszlása mindenkinél hasonló mintázatot követ, de a kibocsátott mennyiség egyénenként hatalmas különbségeket mutatott – akár százszoros eltérések is előfordultak. A beszéd hangereje nagymértékben befolyásolja a kibocsátott részecskék számát – minél hangosabb valaki, annál több részecske kerül a levegőbe.

A kutatás három népszerű maszkot vizsgált: FFP2, sebészeti, illetve kétszövetes pamutmaszkokat.  

Az eredmények alapján: 
•    Az FFP2 és sebészeti maszkok valós használat során is kiválóan szűrték még a legkisebb (egy mikrométernél is kisebb) részecskéket is, átlagosan 80%-os hatékonysággal. 
•    A textilmaszkok ezzel szemben csak 50–60%-os hatékonyságot értek el, és ez nagyban függött attól is, mennyire jól illeszkedett a maszk az arcra.