Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ismerje fel időben a terhességi cukorbetegséget!

Érdekességek2017. július 16.

Az adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát-anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a babavárás alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.

Várandósság és inzulin

A hasnyálmirigy termeli az inzulint. Ez a hormon felelős azért, hogy testünk a szervezetbe jutó cukrokat megfelelő módon használja fel és tárolja; segít a vércukor értékét normál tartományban tartani. A terhesség idején bekövetkező hormonális változások megnehezítik az inzulin munkáját, megváltozik a szövetek inzulinra való érzékenysége. Amikor a hasnyálmirigy nem képes elegendő mennyiségű inzulint előállítani, és az előállított inzulin sem tud a szövetekre megfelelően hatni a vércukorszint normális tartományban tartásához, megjelenik a terhességi cukorbetegség.

A tünetek ritkán árulják el a bajt

Az emelkedett vércukorszint jelei könnyen összetéveszthetők a várandóssággal normál esetben is tapasztalható változásokkal: fokozott szomjúság- és éhségérzet, gyakoribb vizeletürítés lehetnek a tünetek, de ezek hiányában is létrejöhet. Mivel nem okoz jellegzetes panaszokat, a gesztációs diabétesz felismerésében döntő szerepe van a szűrővizsgálatoknak – mondja dr. Turi Zsuzsa. Fokozott rizikóval élők esetében egyénileg határozzuk meg ezek gyakoriságát. Tervezett terhesség esetében már a tervezés időszakában, negatív esetben az első 12.héten belül ismételjük, majd a 24.- 28. hét között, de szükség esetén a 16-18. héten, vagy későbbi időpontban is.

Kik a nagyobb mértékben veszélyeztetettek?


A rettenetes cukros víz

A terhességi cukorbetegség szűrése – és egyben diagnózisa is -, az orális glükóz tolerancia teszt nevű vizsgálattal, éhgyomorra történik. 3-4 napos, szénhidrátdús étkezéseket követően (legalább 170gr szénhidrát naponta), 8 óra éhezési időszak után, a kora reggeli órákban – az első éhomi vérmintát célszerű reggel 8h előtt levenni – kezdjük el a vércukor terheléses vizsgálatot. Először vénás vért vesznek, majd a kismama 75 gramm szőlőcukrot fogyaszt el, 2,5-3dl vízben feloldva, kb 5 perc alatt. Aki nem szereti a tömény cukrot, 1 valódi citrom levét belefacsarhatja az oldatba. Egy, illetve két óra múlva ismét vérvizsgálat történik. A gesztációs diabétesz diagnózisához legalább 2, eltérő időben mért kóros eredmény szükséges. Vércukor terhelés esetén, ha a cukorivást követő 120 perces érték: 7,8mmol/l vagy feletti – kóros. 11,1mmol/l érték a nap bármely szakában mérve – szintén kóros, ezt meg kell ismételni. Amennyiben az éhomi vércukorszint 7mmol/l vagy feletti, ismételni kell és étkezés utáni 1h-s vércukrot is nézni, nem azonnal terhelni.

A cukorértéket visszaállítani

A kezelés első lépcsőjét egy szigorúan betartandó, előírt étrendi terv és a mozgás jelenti. Ez az úgynevezett kvantitatív diéta, meghatározott időpontokban, meghatározott (egy-egy alkalomra maximált) mennyiségű szénhidrát bevitelét írja elő. A diétát a szakorvos és a dietetikus együtt állítja össze. Ez általában napi ötszöri-hatszori, rendszeres étkezést takar, igény szerint pótvacsorával. Aki nem sportolt korábban, annak sem kell megrettennie, itt is a rendszerességen van a hangsúly. Akár napi fél óra séta is segíthet a vércukor értékeket karban tartani. Ha a bevezetett, pontosan betartott kvantitatív diéta és az életmódváltás nem elegendő, a kontroll vizsgálatokon továbbra is magasabb értékek mutatkoznak – főétkezések után 1h-val 7 mmol/l feletti vércukorértékek ismételten – akkor inzulinra van szükség a kezeléshez. A diabétesz terápiájában használatos, szájon át szedhető gyógyszerek nem alkalmazhatók terhesség idején, mert ezekkel nem érhető el a kívánt anyagcsere állapot – vércukrok normál, élettani szinten tartása – olyan pontosággal, ami ilyenkor szükséges.

A fel nem ismert betegség rizikói

A terhesség alatti magas cukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti. Megnő a szülési komplikációk – koraszülés, szülésbefejező hüvelyi műtétek, szülőutak sérülésének lehetősége, a császármetszés – kockázata. A gyermek nagyobb súllyal jöhet világra, sérülhet a szülés kapcsán, nehezebben szokhat hozzá az önálló élethez közvetlenül a megszületése után, a megváltozott méhen belüli életviszonyok miatt. Kedvezőtlen – de kezelhető és visszafordítható változások jöhetnek létre a szervezetében – melyek a magas anyai vércukorszint következményei. Megszületése után átmenetileg infúzióra, cukorpótlásra szorulhat, a hirtelen vércukorszint csökkenés miatt. Koraszülés esetén számos, erre jellegzetes probléma nehezítheti a magzat életminőségét.

Utógondozás

A terhességi diabéteszes kismamák vércukorértékei az esetek többségében szülést követően visszarendeződnek. Célszerű azonban a terhesség alatt beállított és már megszokott életvitelt folytatni, mivel ez egy korai jelzés volt, hogy a későbbiekben cukorbetegség kialakulása várható. Kontroll vércukor terheléses vizsgálat indokolt, legkorábban a szülés után 6 héttel, vagy a szoptatás befejezése után. Amennyiben ez normál tartományt jelez, évente javasolt elvégezni a vércukor terheléses vizsgálatot. Ha a szülést követő kontroll során a vércukrok továbbra is a normál tartomány felett maradnak, a cukorbetegség kezelése folyamatos szakorvosi (diabetologiai) gondozással szükséges, a többi cukorbeteg pácienshez hasonlóan, a kialakuló szív- és érrendszeri, neurológiai szövődmények késleltetése, megelőzése, a betegek jó életminőségének megőrzése céljából.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.

Hajklimax: a változókori hajhullás nem betegség, csak figyelmeztetés

2025. május 01.

A hajunk a testünk tükre. A változókor sok testi és lelki változással jár, amelyekből az egyik legszembetűnőbb a hajhullás. Hogy mi áll a hátterében, mit tehetünk ellene, és hogyan kezeljük, arra Dr. Lieber Andrea orvos- természetgyógyász-kozmetikus ad praktikus tanácsokat.

1. A hormonális egyensúly felborulása, különösen az ösztrogénszint csökkenése, közvetlenül hat a haj növekedési ciklusára. Az ösztrogén segít fenntartani a haj sűrűségét, így annak hiánya a haj ritkulásához és gyengüléséhez vezethet, amely a változókor alapvető tünete.

2. A változókorral járó hormonális ingadozások fokozhatják a stresszt, ami növeli a kortizol-szintet a szervezetben. A magas kortizolszint is hozzájárulhat a hajhulláshoz, mivel befolyásolja a haj növekedési ciklusát, lerövidíti a növekedési fázist, ezzel elősegítve a hajszálak idő előtti kihullását.

3.Bár a hajhullás gyakran a változókor velejárója, nem mindig ez az elsődleges ok. Számos más tényező is okozhatja, például tápanyaghiány, keringési probléma vagy stressz. Ezért érdemes alaposan kivizsgálni a problémát.

4. A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen. Fogyasszunk olajos magvakat (dió, mandula, lenmag), leveles zöldségeket (spenót, articsóka), zsíros halakat (lazac, makréla) és kollagénben gazdag ételeket.

5. Az egészséges ételek mellett a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek is segítenek. A szelén és a cink támogatják a hajhagymák működését, a vas és a réz segítik az oxigénszállítást a fejbőrben. A D-vitamin a haj növekedési ciklusát támogatja, az Omega-3 és az Omega-7 hidratálják a fejbőrt és csökkentik a gyulladást.

6. A hajápolási rutin a változókorban kiemelten fontos. Kerüljük az agresszív samponokat, válasszunk hajerősítő formulákat, természetes összetevőkkel. Érdemes olyan, kifejezetten változókori hajhullásra kifejlesztett hajápoló termékcsaládot használni, amelyben sampon, balzsam, étrend-kiegészítő tabletta és szérum is található. Ez utóbbi a problémásabb területeket bemasszírozva fejti ki hatását. De ne mossuk túl gyakran a hajat, hogy megőrizzük természetes védőrétegét.