Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kedvcsináló halreceptek

Érdekességek2020. január 26.

A magyarok hírhedten rosszul állnak az évente elfogyasztott hal mennyiségével.  

Lehet, hogy ennek részben anyagi okai vannak, hiszen a jó halak igen drágák tudnak lenni, de ugyanakkor a halfogyasztásnak a kultúrája sem igen nagy országunkban. Kedvcsinálóképpen szeretnénk néhány halrecepttel szolgálni.

Máltai halleves - sütőben

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg tengeri halfilé, 1/2 kg paradicsom, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma,
1 vastag zellerszár, 3 dkg mazsola, 3 dkg pisztácia/hámozott mandula, 1 evőkanál kapribogyó, 15 dkg kimagozott olívabogyó, 4 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál liszt, 2 babérlevél

Elkészítés módja:
Mossuk meg a halat, csepegtessük le, majd sózzuk be. A paradicsomot forrázzuk le, hogy könnyebben leváljon a héja, hámozzuk meg, és turmixoljuk péppé. Hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágjuk apróra. A zellerszárat mossuk meg és karikázzuk fel. Öblítsük le a mazsolát forró vízzel. A pisztáciát/mandulát vágjuk durvára. A kaprit és az olívabogyót csepegtessük le.
Ezután nagyobb serpenyőben forrósítjuk fel az olajat. Forgassuk a halszeleteket lisztbe, és süssük elő mindkét oldalukon (2-3 perc), majd fektessük mélyebb tűzálló tálba. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra. Dobjuk a sütőolajba a hagymát, a fokhagymát és a zellert, majd enyhén megpirítjuk. Öntsük a paradicsommal, borsozzuk meg erősen, és erős tűzön forraljuk5 percig. Keverjük bele a mazsolát, a pisztáciát/mandulát, a kaprit, az olívabogyót, és néhány percig forraljuk szelíd tűzön, és sózzuk meg, ha szükséges. Öntsük a halszeletekre, adjuk hozzá a babérlevelet, és csak annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. A forró sütőben 20-25 percig sütjük.


Oregánós rakott hal paradicsommal

Hozzávalók:
40 dkg tőkehalfilé, 1 kg héjában főtt brugonya, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, 2 tojás, zsemlemorzsa, 1 dl olaj, oregano, őrölt bors, só

Elkészítés módja:
Kenjünk ki egy tepsit vagy mély tűzálló tálat kevéske olajjal és hintsük zsemlemorzsával. A többi olajat pedig keverjük el finomra vágott petrezselyemmel és zúzott fokhagymával. A tepsibe először terítsünk egy réteg karikára vágott burgonyát, majd fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és egy kevés fűszeres olajjal is locsoljuk meg. Tegyük rá a halszeleteket, majd a paradicsomkarikákat, és ismét fűszerezzük meg. A folyamatot ismételjük meg, végül pedig borítsuk be az egészet burgonyaszeletekkel. A tejfölt reszelt sajttal, tojással, sóval simára keverjük, és a rakott hal tetejére símitjuk. Közepesen forró, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Hallal töltött paradicsom

Hozzávalók:
4 nagy, kemény paradicsom, 1 kis doboz makréla- vagy tonhalkonzerv, 2 evőkanál főtt vagy párolt rizs (maradék is jó), 1-1 evőkanál tejföl és majonéz, 1 teáskanál finomra vágott vöröshagyma, csipetnyi só, törött fekete bors, kevés mustár.

Előkészítés:
A paradicsomot keresztben vágjuk, és magos belsejét kaparjuk ki. A halkonzervet szűrjük le, tegyünk félre egy darabkát a díszítésre, a többit a levével együtt törjük péppé. A majonézt keverjük össze a tejföllel, a mustárral, a hagymával, a sóval, a borssal, majd a rizst meg a paradicsomforgácsot is adjuk hozzá.

Elkészítése: töltsük meg a kivájt fél paradicsomokat a halas keverékkel, és megmosott, megszárított salátalevélre teszem. Jégbe hűtve tálaljuk.

Katalán hal

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy szelet tengeri halfilé, 2 nagy fej hagyma, 15 dkg gomba, 3 marinált paprika, 1 csokor snidling, édes-nemes pirospaprika, 2 evőkanál olaj, 4 dl fehérbor, 2 evőkanál vaj,

Előkészítés:
A halat hagyjuk felengedni. Tisztítsuk meg a hagymát, a gombát, és vágjuk vékony karikákra /szeletekre/csíkokra vágjuk, a marinált paprikával együtt. A snidlinget mossuk meg és aprózzuk fel.

Elkészítés:
A halszeleteket szórjuk meg sóval, borssal és pirospaprikával. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra. Kenjünk ki egy nagyobb tűzálló tálat vagy tepsit olajjal, rakjuk rá a hagymakarikákat, a gombát és a paprikát. Enyhén sózzuk meg. Fektessük rá a halszeleteket, szórjuk meg a snidlinggel, és locsoljuk meg a borral. A sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Közben szórjuk meg vajdarabkákkal.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Az allergia Önnel utazik!

2025. május 29.



Az asztma az arra hajlamos egyénekben a légutak krónikus gyulladásos betegsége, mely azok kisebb-nagyobb mérvű elzáródásával jár. A gyulladás fokozza a légutak érzékenységét a sokféle irritáló anyaggal szemben. Sokszor nem is deríthető fel az asztma kóroka. A betegség leggyakoribb megjelenési formája az allergiás asztma. Némely ember szervezete a környezetben lebegő porra, füstre, virágporra, állati szőrre olyan reakciókkal válaszol, mintha az valamilyen ártó anyag, betegségkeltő mikroorganizmus lenne: a szervezetben ezek az anyagok immunválaszt váltanak ki.

Az immunválasz része egy olyan anyag felszabadulása (hisztamin), mely izgatja a szöveteket: kivörösödést, a szövetek duzzanatát, könnyezést, a torok nyálkahártyájának izgalmát, köhögés, tüsszentést, orrfolyást vált ki. Nemcsak a szálló porra, hanem ételekre, vegyi anyagokra, gyógyszerekre is allergiás lehet valaki. Ugyanilyen reakciót vált ki a méh- és szúnyogcsípés, egyes tengeri csalánozók szúrása.

Az egészséges ember hörgőjének – mely a légcső folytatása és a tüdő-léghólyagocskákba vezet – keresztmetszete tág, mert a hörgőcső körül az izmok ellazultak és a hörgő nyálkahártyája is vékony. Ez könnyű, gyors levegőáramlást tesz lehetővé. Az asztmás ember gyulladt hörgőjének átmérője szűk, mert a körülötte levő izmocskák görcsösen összehúzódnak, a hörgő nyálkahártyája duzzadt, és a járatot nyák tölti ki. Emiatt a levegő beáramlása a tüdőbe nehezített.

Az asztmás roham kiváltó okai

A betegség akut fellobbanása legtöbbször az utazási stressz hatása, de kiválthatja azt vírusos fertőzés is. Nincs azonban elegendő bizonyíték arra nézve, hogy az asztmás beteg influenza elleni védőoltása előnyös hatású.

Kutatás: a társas támogatás 30 százalékkal növeli az edzésidőt

2025. május 29.

Ezért működik jobban a közösségi edzés

A legfrissebb kutatások szerint azok, akik közösségben sportolnak, motiváltabbak, kitartóbbak, sőt, lelki támogatást is kapnak. A közösség ereje nemcsak a sportban, hanem a mindennapi életben is érezhető. A szakértő szerint a siker kulcsa az őszinte törődés, a rendszeres visszajelzés és a közös kihívások.

Egy 2024-es tanulmány szerint a társas támogatás 30%-kal növeli az edzéssel töltött időt, és a tagok önbizalma is nő általa. Az online közösségek hatékonyságát szintén alátámasztják a kutatások.

„Talán mindenki ismeri az érzést, amikor a nyár közeledtével elhatározzuk, hogy rendszeresen edzünk, életmódot váltunk. Sokszor azonban a kezdeti lelkesedés hamar elfogy, különösen, ha egyedül próbálkozunk” – emlékeztet Fodor Réka fitneszedző, a Barackcsapat alapítója.

Miért olyan nehéz egyedül edzeni?

„Amikor egyedül edzünk, könnyebb elveszíteni a motivációt, hiszen senki nincs mellettünk, aki egy nehezebb nap után segítene új lendületet találni” – magyarázza Fodor Réka, aki történelem és kommunikáció-média szakos végzettsége mellett kezdett bele az edzői karrierbe. Hosszú éveket töltött azzal, hogy farizmát építse, egyedi módszertant fejlesztett ki a nők számára. A Covid-járvány idején alapította meg a Barackcsapatot, amely mára több mint 10.000 + nő számára nyújt nemcsak edzéseket, recepteket és életmódváltást, hanem valódi közösségi élményt is. Réka módszerének sikeressége révén elérte, hogy a Barackcsapat Magyarország legnagyobb női online edzés közössége és platformja. De mint elmondja ez több, mint egy edzésprogram, vagy életmód platform…

„Egy jól működő közösségben a fejlődés túlmutat a fizikai változáson. Azt látom, hogy a közösségi támogatás hatására a tagok önbizalma is növekszik. Többen elmesélték, hogy ennek köszönhetően más életcélokat is kitűztek, bátrabbak lettek, jobban hisznek önmagukban. Amikor másokkal együtt edzünk, egy láthatatlan energiamező jön létre, ami mentálisan is támogat.”

A halállal kapcsolatos tabutémák ledöntése is feladata az SZTE Életvégi Méltóság Munkacsoportjának

2025. május 28.

Mindenkit érint, de senki sem szeret beszélni róla. Az elmúlás és annak körülményei vannak az SZTE Életvégi Méltóság Munkacsoport tevékenységének fókuszában, amely júniusban konferenciát szervez a témában.

A WHO definíciója alapján a palliatív ellátás: „a beteg hatékony és teljes körű ellátása akkor, amikor a betegség nem reagál a gyógyító célú kezelésekre, és amikor a fájdalom és egyéb tünetek enyhítése pszichológiai, szociális és spirituális problémák megoldása kiemelkedő jelentőségű feladat.”

Magyarországon az életvégi támogatás egyik szervezett formája a hospice-palliatív ellátás, amely elsősorban daganatos betegek számára biztosítja életük utolsó szakaszában a méltóságteljes, fájdalommentes életet, figyelembe véve testi, lelki, szociális és vallási szükségleteiket és a hozzátartozók támogatását. Az Életvégi Méltóság Munkacsoport a Szegedi Tudományegyetem több intézetében, illetve klinikáján dolgozó, az életvégi ellátás fejlesztésében elkötelezett önkéntesekből jött létre, feladata az életvégi ellátás különböző aspektusának fejlesztése, egyebek mellett  képzések elősegítése, kutatás, jogi segítségnyújtás megszervezése, etikai kérdések felvetése, társadalmi párbeszéd elősegítése a témáról, a betegellátás fejlesztésére irányuló lobbitevékenység, társadalmi érzékenyítés.

– Fontos célunk még, hogy az oktatásban is egyre inkább megjelenjen az életvégi méltóság kérdése, hogy az egyetemi hallgatók már a képzésük során halljanak az életvégi tervezéssel, haldokolással, halállal kapcsolatos témákról. Ha képzésről beszélünk, akkor a kutatás sem hagyható figyelmen kívül. Egyre több szakdolgozó és TDK hallgató keres meg minket, hogy szívesen vizsgálná ezt a témát. Alapvetően kevés a hazai vizsgálat ebben a témában, így bőven van mit feltárni – tudtuk meg Dr. Kassai Szilviától, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézet adjunktusától.

Közös célként fogalmazódott meg egy intézményesített fekvőbeteg hospice ellátás létrehozása. Ennek megvalósításához az erőforrások előteremtése komoly kihívást jelent, de a szakmai összefogás, az elköteleződés és a hosszú távú tervezés lehetővé teheti, hogy lépésről lépésre közelebb kerüljenek ennek a fontos ellátási formának a megvalósításához Csongrád-Csanád vármegyében.