Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Minispa az otthonunkban? Tippek a tökéletes kényelemért

Érdekességek2024. február 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A mindennapok rohanása és kihívásai közepette néha fontos megállnunk, és felfrissítenünk, kényeztetnünk magunkat - például egy spa élménnyel. Ehhez szerencsére ma már nem feltétlenül kell elmennünk egy szállodába vagy wellnessegységbe: az ideális körülményeket otthon is megteremthetjük. Cikkünkben áttekintjük, hogyan varázsolhatunk minispa-élményt az otthonunkba, és milyen praktikus tippek segíthetik a tökéletes kényelemben történő kikapcsolódást.  

Hangulatvilágítás

Az első és talán legfontosabb lépés a házi spa kialakításakor a megfelelő hangulatvilágítás kiválasztása. A lágy, meleg fények nemcsak a testet, de a lelket is kényeztetik. Használjunk ilyen fényű lámpákat vagy gyertyákat, és válasszunk magunk köré pasztell árnyalatokat, amelyek segítenek ellazulni és a pihenésre összpontosítani.

Illatok

Kellemes illatokkal, pontosabban aromaterápia segítségével könnyedén teremthetünk nyugtató atmoszférát. A különféle illóolajok, mint például a levendula, a kamilla vagy az eukaliptusz, kellemes érzést nyújtanak és segítik a relaxációt. Diffúzorok vagy gyertyák használatával juttassuk be ezeket az illatokat a helyiségbe, és élvezzük az aromák jótékony hatásait.

Az este fénypontja: egy pihentető fürdő

A fürdő az otthoni spaélmény kulcsa. Engedjünk a kádba meleg, de nem túl forró vizet, és adjunk a fürdővízhez néhány csepp illóolajat, hogy tovább fokozzuk a jótékony hatást. Szórhatunk a vízbe gyógyhatású fürdősót is. Ha kedveljük a habfürdőt, ezzel is meglephetjük magunkat. A körben elhelyezett illatgyertyák vagy hangulatos mécsesek pedig még kellemesebb élményt nyújtanak, miközben ellazulunk és kényeztetjük testünket.


Ha fokoznánk az élményt: jakuzzi

Ha valódi wellnessélményt szeretnénk megvalósítani az otthonunk kényelmében, akkor érdemes lehet befektetni egy jakuzziba. Ezek a kényeztető és luxus kialakítású masszázskádak vagy -medencék különböző méretűek és formájúak lehetnek, így szinte bármelyik lakásba beilleszthetők.

A jakuzzi számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt sokan választják otthonukba is. Kiválóan alkalmas a stressz és a feszültség csökkentésére, a víz mozgása célzottan kezeli az izmokat, segítve azok ellazulását, így enyhíti az izomfájdalmakat, a hátfájást vagy ízületi fájdalmakat. Továbbá az élénk vízáramlás javítja a vérkeringést is.



A jakuzziban eltöltött idő támogatja a jobb alvásminőséget is: a hőhatás és a vízáramlás elősegíti a lefekvés előtti ellazulást, így spaszertartásunk végeztével könnyebben merülhetünk pihentető álomba. A forró vízben való időtöltésnek érrendszeri előnyei is vannak: a meleg víz kitágítja az ereket, ezáltal javítva a vérkeringést és csökkentve a vérnyomást. Ezen felül a rendszeres jakuzzihasználatnak immunrendszer-erősítő hatása is lehet. A forró víz és a relaxáció segít a stresszhormonok csökkentésében, ami hozzájárul az immunrendszer hatékonyabb működéséhez.

Masszázseszközök

Az otthoni spa élmény további fokozásához érdemes lehet beszerezni néhány masszázseszközt. Masszázsfotel, masszázskövek és izomlazító krémek segítségével kényeztethetjük magunkat és feloldhatjuk a testünkben felgyülemlett feszültségeket anélkül, hogy masszőrhöz kellene mennünk.

Test- és arckezelések

Az otthoni spa nemcsak a test, hanem az arc ápolásáról is szól. Testünkről természetes alapanyagú bőrradírokkal távolíthatjuk el az elhalt hámsejteket. Próbáljunk ki különböző arcpakolásokat, hidratáló maszkokat és peelingeket is. Miközben kellemes fürdővel kényeztetjük magunkat, a minőségi bőrápoló termékek felfrissítik és megújítják a bőrünket.

Meditáció

A meleg víz, a lágy fények és a kellemes illatok eleve nyugtató és relaxáló hatásúak, ám a halk, nyugtató zene vagy a meditációs hanganyagok segíthetnek még mélyebben ellazulni. Ha egyébként is szoktunk meditálni, a minispa ideális feltételeket biztosít, hogy elérjük és fenntartsuk az elmélyült tudatállapotot.

Kényeztető kiegészítők

Készítsük el kedvenc teánkat vagy valamilyen finom gyógynövényitalt, és snack gyanánt fogyasszunk hozzá aszalt gyümölcsöket – így minden érzékszervünket egyszerre kényeztetjük pihenés közben.

Luxusélmények otthonunkban

A házi minispa kialakításával sokat tehetünk egészségünkért és jó közérzetünkért.
Ne feledjük, hogy a mindennapi stressz közepette időnként szükségünk van egy kis kikapcsolódásra, énidőre és pihenésre. Az otthoni spa nem csupán egy hely, hanem egy életmód, amely segít az egyensúly és a harmónia elérésében, a jobb életminőség megvalósításában.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Miről mesél a csók a nőknek?

2024. október 07.

"A csók csak egy csók" - "a kiss is just a kiss" - szól a dal a Casablancában, utalva arra, hogy Humphrey Bogart és Ingrid Bergman között a kapcsolatnak nem lesz folytatása. Úgy tűnik azonban, hogy a csók mégsem csak egy csók, főleg, ha az elsőről van szó, mert a nő számára fontos eszköz annak megállapítására, hogy összeillik-e potenciális partnerével.  

A "jó csók" segíti meggyőzni, hogy érdemes elmélyíteni vele a kapcsolatot, a kevésbé kielégítő pedig kioltja lelkesedését már a kezdeteknél. A nő hosszú távon is csókkal erősíti az összetartozást párjával, a csókból érzi meg, hogy szereti-e még, vagy mással csalja.

Az Evolutonary Psychology című brit szaklapban megjelent tanulmány szerint minden nő kap a csóktól olyan romantikus és kémiai jeleket, amelyek révén értékelni tudja "love story-ja" állapotát.

Az amerikai Albany egyetem kutatói több ezer teszttel jutottak el ehhez az eredményhez. Míg a férfiak sokkal kevésbé érzékenyek ezen a területen, a nők nagy figyelmet fordítanak a férfiak leheletének szagára, szája ízére, fogai állapotára. Nem fogadnak el szexuális kapcsolatot csókolózás előtt. És míg a férfiak egy hosszan tartó kapcsolatban elvesztik érdeklődésüket a csók iránt, a nők továbbra is szívesen adnak és fogadnak.

Javul a szívelégtelenség a fekete csokoládé hatására

2024. október 07.

A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.

Az étcsokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerősítették vérnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is.

Fekete csokoládé a a keringéses betegségekre

Andreas J. Flammer svájci kutató vezette azt a 15-tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedő betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét. A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

A kardiológiai rendkívüli fejlődése miatt mind több a szívelégtelenség esetek száma. A régebbi gyógyítási módszerek mellett sok heveny szívinfarktus miatt ellátásra szoruló beteg a szívroham korai szakában meghalt. Ma ezeket általában sikerül megmenteni, de a szívizom ereje, teljesítménye csökken és gyakran keringési elégtelenség alakul ki.

Egyik csoport álcsokit, a másik 70 %-os csokoládét kapott

A kutatók húsz önként jelentkező beteget vizsgáltak. Ezek enyhe szívelégtelenségben szenvedtek és a jelenlegi optimális gyógyszerelésben részesültek. A megfigyelési idő során véletlenszerű elrendezésben a csoport egyik fele kezdetben napi négy dekagramm 70 százalékos töménységű étcsokoládét evett, a másik csoport ugyanolyan súlyú és megkülönbözhetetlen külsejű, ugyanolyan édes „álcsoki” szeletet kapott, amelyben semmi nem volt a kakaóbab biológiailag kedvező flavanol anyagaiból.

Ez volt a rövid vizsgálat, majd következett az egyhónapos tanulmány, amelynek során a résztvevők a csokoládéból vagy az álcsokoládéból naponta két szeletet ettek meg, ez napi nyolc gramm csokoládénak felelt meg. A valódi csokoládét és az azonos küllemű kontrollszeleteket a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja a vizsgálathoz külön készítette.

Lehet, hogy te is érintett vagy? A Jókislány-vírus

2024. október 06.

Sokféle betegség támad mostanában, a H1N1-től a furcsa autoimmun rendellenességekig. Ám van ezeknél sokkal kevésbé ismert, ám szintén pusztító kórokozó is: a Jókislány-vírus. Ne tévesszen meg a neve: férfiakat is elérhet, bár jóval kisebb mértékben. E vírus, mely voltaképpen egy hiedelemrendszer, az agyat támadja meg, mégpedig az énkép, önbizalom, önbecsülés rendszerén keresztül, melyet teljesen képes lerombolni. A vírus krónikus boldogtalanságot, depressziót, sőt halált okozhat. Magyarországon a fertőzöttek aránya igen magas.  

A fertőzöttség tünetei meglehetősen közismertek. A családban, iskolában szoktuk e betegséget elkapni, később a munkahelyi közösségben, illetve a családunk körében kiújulhat. Igen makacs dologról van szó. Lássunk immár párat a tünetek közül!

A Jókislány-vírus hordozója:


nem tud és nem mer nemet mondani. A környezet erre természetesen rászokik, így a vírusfertőzött egyén a végsőkig kihasználhatóvá válik. Hiszen a jókislány, ahol tud, segít, és hősiesen mosolyogva ájul el a kimerültségtől.
A Jókislány-vírussal fertőzött ember maximalista. Mindent maximálisan jól, sőt még annál is jobban igyekszik csinálni, és kétségbeesik attól, hogy mi lesz, ha a világ nem lesz elégedett a teljesítményével, így természetesen hibázni sem mer. Emiatt nehezen fog bele új dolgokba, leragad pocsék munkahelyeken, és éppen maximalizmusa miatt manipulálhatóvá válik: például bent marad hétvégén dolgozni, ingyen, és lázasan is. Ezért a munkaadók szeretik a vírusos dolgozókat. Ez nem jelenti azt, hogy meg is fizetik őket.
Sosem elégedett sem önmagával, sem a teljesítményével, így képtelen lazítani. Nem ül asztalhoz a családdal, ehelyett pattog a konyhába az edényekkel, ötször visszakérdez, hogy „ugye ízlik?”
Mivel önbizalomhiánya és maximalizmusa nyilvánvaló, a férfiak nem becsülik – ez a Csernus-féle lábtörlő-effektus – erre persze úgy reagál, hogy még többet dolgozik, kényeztet, kiszolgál, hátha akkor majd szeretni fogják. Hát nem.
Azt hiszi, az ő dolga a világ bajait megoldani. Rosszul érzi magát, ha körülötte valakinek rosszul megy a sora, és ilyenkor azonnal ugrik, hogy „megmentse” az illetőt. A mentőakció után a megmentett személy még csak hálás sem szokott lenni, így a vírusos személy csalódik. Hiszen a jókislányok feladata, hogy boldoggá tegyék a környezetüket.
A Jókislány-vírussal fertőzött ember meggyőződése, hogy az életében fontos dolgokban másoknak (többnyire férfiaknak) kell döntenie. Általában a váláskor jön rá, hogy minden a férje nevén van. Hiszen a jókislányok nem foglalkoznak olyan csúnya dologgal, mint a pénz, nem igaz?
Az ilyen személy nem tud segítséget kérni, illetve rendszerint a legrosszabb helyen kéri: elképesztő pontossággal megtalálják a következő szélhámost. Hiszen a jókislányok megbíznak az idegen bácsikban és nénikben.
Bárkinek kölcsönzi nehezen megkeresett pénzét, értékes tárgyait, lakását, és gyakran még elismervényt sem írat alá róla. Hiszen a jókislányok önzetlenek. Mondanom sem kell, a kölcsönzött pénzt sose látja viszont, a lakást lelakva, a tárgyat tönkretéve látja viszont – ha egyáltalán viszontlátja.
A hitrendszerrel fertőzött személy mindenki mással többet foglalkozik, mint saját magával. Súlyosan elhanyagolja a külsejét, az egészségét – mivel folyton másoknak segít, nincs ideje edzésre járni, egészségesen főzni, kikapcsolódni. Hiszen a jókislányok önfeláldozóak.
A jókislányok élete tele van „kell” és „muszáj” dolgokkal, ezért oda mennek, ahová nem szeretnének (például anyóshoz vasárnap ebédre, majd egész délután szenvednek a gyomorgörcstől), és nem mennek oda, ahová viszont szeretnének (anyós helyett mondjuk kirándulni). Hiszen a jókislányok engedelmesek.