Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Vigyázat! Táplálkozási csapdák!

Érdekességek2025. május 13.

Ha nem tévesztenek meg minket a kínálkozó alkalmak és a csábító ízek, nagyobb az esély arra, hogy elkerüljük a meghízást.

Fotó: iulianvalentin © 123RF.comCukros kísértések

A probléma

Amikor melegünk van, szomjasak vagyunk, gyakrabban esünk abba a kísértésbe, hogy cukros üdítőket, fagylaltokat, egyéb jeges édességeket fogyasszunk, pl. utcán, strandon, üdülőhelyen, amíg csak az árus ott van. Pedig a cukros italok nem csillapítják úgy a szomjat, mint az (ásvány)víz. Hátrányuk még, hogy kb. 4 kockának megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz egy pohár belőlük. És vigyázzunk többek közt a rendkívül finom vajas fagyaltokkal is (ilyen pl. a vajkaramell), mert kb. 300 kcal-t tartalmaznak adagonként.

Jó tanácsok

Az édes italokat és fagylaltokat, bár apró örömöt jelentenek, csak módjával (pl. hetente egyszer) vagy alkalmanként fogyasszuk, ahelyett, hogy otthon tárolnánk őket a hűtőben, és kedvünkre vennénk belőlük akár mindennap. Az ideális természetesen a házi készítésű fagylalt, amelyben a hozzáadott cukrot korlátozni tudjuk. További javaslat az ultrakönnyű sorbet-k készítése turmixgépben, jeges gyümölcsdarabokból.

„Veszélyes” aperitifek vacsorameghíváskor

A probléma

Baráti társaságban aperitifeket fogyasztani „veszélyes dolog” az alakunkra nézve, mert általában az ital mellé kis adag rágcsálnivalókat (keksz, sajt, mogyoró, olajbogyó stb.) és snackfalatokat is eszünk. De minthogy ezek nem laktatók, újra és újra veszünk belőlük, miközben észre sem vesszük, milyen sokat fogyasztottunk ezekből az apró étvágygerjesztőkből. Az ilyenkor kínált alkohollal is vigyáznunk kell, pl. egy pohár bor átlagosan 100 kcal pluszt jelent, a koktélok pedig mintegy a dupláját tartalmazzák.

Jó tanácsok

A dietetikusok azt ajánlják, hogy ha mi rendezzük a vacsorát, aperitifként az ital mellé társítsunk zöldségeket és proteineket. Ilyen pl. a francia eredetű „verrine”, egy üvegpohárban kínált előétel. Vagy kínálhatunk akár uborkás-korianderes tonhalat, bazsalikomos gyümölcs-mozzarella sajt párosítást, fehér sonkás-currys cukkinisalátát. Ezeket sokkal kellemesebb fogyasztani, mint ha pl. zöldségrudacskákat kellene rágcsálnunk. Ha pedig vendégségben vagyunk, próbáljuk figyelni éhség- és jóllakottságérzetünket, mielőtt újra kiszolgálnánk magunkat.


Feldolgozott élelmiszerek

A probléma

Készen kapható, feldolgozott összetevőkből készült saláták, szószok, majonézes ételek, chipsek – az étkezések gyakori szereplői ezek, de tápanyagok szempontjából gyenge minőségűek. Sok adalékanyag, tartósítószer, zsír, só van bennük, márpedig az ilyen élelmiszerek gyomorproblémákat okozhatnak, nem egészségesek (pl. nitrit van a felvágottakban, tartósítószer a készételekben, salátákban) és hizlalnak. Viszont sajnos kevés (laktató) rostot vagy vitamint tartalmaznak.

Jó tanácsok

Részesítsük előnyben a nyers vagy kevéssé feldolgozott élelmiszereket vagy a házi készítésű ételeket. Pl. amire ritkán gondolunk: szardínia, jó minőségű sajt, paradicsom, egyéb nyers zöldség kerülhet a barna kenyérből készített szendvicsbe. Ha van időnk, süthetünk magunk péksüteményeket, készíthetünk laktató, tápláló salátákat (durumlisztből készült tésztával, rizzsel, quinoamaggal, olívabogyóval, uborkával). Akár könnyű ropogtatnivalót, pl. vékony szelet céklát vagy édesburgonyát is süthetünk előre.

Saláta-fogyókúrák

A probléma

A kiadós saláták népszerűek a fogyókúrázók körében. De vigyázni kell a saláta összetevőire: ha nincs bennük elég keményítő- vagy proteintartalmú élelmiszer, nem laktatnak, és ilyenkor gyakori a nassolás kockázata az étkezések között. A nyers zöldségsaláták ajánlottak, de akinek érzékeny a gyomra, kerülje belőlük a nagyobb mennyiséget, vagy ne szerepeltesse őket minden étkezésnél, mert emésztési zavarok léphetnek fel. Az sem mindegy, hogy a salátákra javasolt olívaolajból hány cseppet használunk fel, mert bár egészséges, ám magas a kalóriatartalma. ugyanígy figyeljünk a gyümölcsökre is: napi 3 db-on túl magas lesz a bennük lévő cukortartalom, és a túlzott mennyiségű gyümölcscukor felfúvódást okozhat.

Jó tanácsok

Készítsünk kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú salátákat. Ezekben legyen zöldség (pl. paradicsom, paprika, sárgarépa, uborka), keményítőtartalmú élelmiszer (durumtészta, barna rizs, quinoamag, hajdina) és protein (tonhal, sovány sonka, tofu, szárnyashús). Ajánlott még, hogy étkezések alkalmával váltakozva fogyasszunk nyers és főtt/sült zöldségeket.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Még jobban figyeljen a fogai egészségére menopauzában!

2025. május 13.



A változókorban lévő nőknél az ösztrogénszint csökkenése növeli a fogágybetegség kockázatát, különösen azoknál, akiknél genetikai vagy egyéb hajlamosító tényezők, például csontritkulás (oszteoporózis) áll fenn. Aki az oszteoporóziskezelésére biszfoszfonát tartalmú gyógyszert szed, az mindenképpen tájékoztassa erről fogorvosát, mert ez a hatóanyag a csont regenerációs képességét is csökkenti, ami egyes fogászati beavatkozásoknál komplikációkhoz vezethet – hívja fel a figyelmet dr. Dobos Andrea, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának tanársegédje.

A fogágybetegség súlyos, nagyszámú fog elvesztéséhez vezető típusa világszerte a lakosság mintegy 40 százalékát érinti. Az enyhébb korlefolyást mutató eseteket is figyelembe véve Magyarországon tízből nyolc felnőtt szenved valamilyen szintű íny- vagy fogágybetegségben, ami megegyezik a nemzetközi adatokkal is.


A népbetegségnek számító krónikus, azaz hosszú évek, évtizedek alatt kialakuló gyulladásos folyamat az ínyt, a fogakat rögzítő csontot és kötőszövetet érinti, ezáltal a szájüreg egészségére is komoly hatással van. Kezdetben ínyvérzéssel és kellemetlen lehelettel jelentkezik, előrehaladott állapotban pedig a fogak meglazulásához, később azok elvesztéséhez vezethet mivel kezelés nélkül a gyulladás a mélyebb szövetekre is átterjedhet.

Vigyázat! Táplálkozási csapdák!

2025. május 13.

Ha nem tévesztenek meg minket a kínálkozó alkalmak és a csábító ízek, nagyobb az esély arra, hogy elkerüljük a meghízást.

Cukros kísértések

A probléma

Amikor melegünk van, szomjasak vagyunk, gyakrabban esünk abba a kísértésbe, hogy cukros üdítőket, fagylaltokat, egyéb jeges édességeket fogyasszunk, pl. utcán, strandon, üdülőhelyen, amíg csak az árus ott van. Pedig a cukros italok nem csillapítják úgy a szomjat, mint az (ásvány)víz. Hátrányuk még, hogy kb. 4 kockának megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz egy pohár belőlük. És vigyázzunk többek közt a rendkívül finom vajas fagyaltokkal is (ilyen pl. a vajkaramell), mert kb. 300 kcal-t tartalmaznak adagonként.

Jó tanácsok

Az édes italokat és fagylaltokat, bár apró örömöt jelentenek, csak módjával (pl. hetente egyszer) vagy alkalmanként fogyasszuk, ahelyett, hogy otthon tárolnánk őket a hűtőben, és kedvünkre vennénk belőlük akár mindennap. Az ideális természetesen a házi készítésű fagylalt, amelyben a hozzáadott cukrot korlátozni tudjuk. További javaslat az ultrakönnyű sorbet-k készítése turmixgépben, jeges gyümölcsdarabokból.

„Veszélyes” aperitifek vacsorameghíváskor

A probléma

Baráti társaságban aperitifeket fogyasztani „veszélyes dolog” az alakunkra nézve, mert általában az ital mellé kis adag rágcsálnivalókat (keksz, sajt, mogyoró, olajbogyó stb.) és snackfalatokat is eszünk. De minthogy ezek nem laktatók, újra és újra veszünk belőlük, miközben észre sem vesszük, milyen sokat fogyasztottunk ezekből az apró étvágygerjesztőkből. Az ilyenkor kínált alkohollal is vigyáznunk kell, pl. egy pohár bor átlagosan 100 kcal pluszt jelent, a koktélok pedig mintegy a dupláját tartalmazzák.

Jó tanácsok

A dietetikusok azt ajánlják, hogy ha mi rendezzük a vacsorát, aperitifként az ital mellé társítsunk zöldségeket és proteineket. Ilyen pl. a francia eredetű „verrine”, egy üvegpohárban kínált előétel. Vagy kínálhatunk akár uborkás-korianderes tonhalat, bazsalikomos gyümölcs-mozzarella sajt párosítást, fehér sonkás-currys cukkinisalátát. Ezeket sokkal kellemesebb fogyasztani, mint ha pl. zöldségrudacskákat kellene rágcsálnunk. Ha pedig vendégségben vagyunk, próbáljuk figyelni éhség- és jóllakottságérzetünket, mielőtt újra kiszolgálnánk magunkat.

Elrajtolt a pollenszezon: most érdemes felkészülniük az allergiásoknak

2025. május 12.

A tavasz megérkezésével menetrendszerűen elindult a pollenallergia-szezon Magyarországon – a következő hónapokban egymást váltják a különféle allergének, így a mogyoró és az égerfa után már jelen vannak a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kőris, a nyár, a juhar, a fűz és a gyertyán virágporai is – mégpedig jobbára közepes koncentrációban, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján elérhető információk alapján. Májustól a pázsitfűfélék, júliustól pedig a legtöbbek számára gondot okozó parlagfű virágzása hozhat komolyabb kellemetlenségeket.

Rengeteg embert érint hazánkban a probléma: az NNGYK korábbi adatai szerint Magyarországon közel 2,5 millió ember szenved valamilyen allergiás megbetegedésben, és minden tizedik magyar küzd a leginkább allergizáló parlagfű pollenje okozta tünetekkel, a pázsitfűfélékre pedig az allergiások mintegy negyede érzékeny. Az online is elérhető pollennaptárak és a naponta frissített pollenjelentések és előrejelzések segítségével ugyanakkor előre tervezhetünk, illetve akár már most megtehetjük az első lépéseket a szezon minél könnyebb átvészelése érdekében. Az LG szakértői összegyűjtötték, mire érdemes figyelnie a háztartásában annak, aki pollenallergiával él.

1. Ruhacsere és hajmosás: első védelmi vonal

A kinti ruházat, a cipő, a táska mellett a haj, a szemöldök és az arcszőrzet is könnyen összegyűjti a polleneket, amelyeket aztán haza is viszünk. Ezért:


Hazaérkezéskor cseréljünk ruhát, és az utcai öltözetet tegyük zárt szennyeskosárba – lehetőleg ne a hálószobában öltözzünk át és tároljuk a szennyest.
Mossunk kezet, arcot, és használjunk tengervizes orrspray-t vagy langyos vizet az orrjáratok átöblítésére.
A hosszú hajúaknak különösen ajánlott a rendszeres hajmosás, hogy a hajban megtapadó pollenek ne kerüljenek át a párnára és ne okozzanak éjszakai tüneteket.


2. Gyakori és alapos tisztítás: nem csak nagytakarításkor


Portalanítsunk nedves ruhával, porszívózzunk HEPA-szűrős készülékkel, az arra alkalmas felületeket mossuk fel gyakrabban, de ne feledkezzünk meg a függönyökről, szőnyegekről, plédekről sem – ezek is pollencsapdák lehetnek.
Mossunk gyakrabban ágyneműt, különösen párnahuzatot – a heti csere javasolt, mosást pedig lehetőleg gőzölős (SteamTM technológiás) mosógéppel végezzük, amely akár 99,9%-ban[1] eltávolíthatja az allergéneket. Lehetőség szerint használjunk anti-allergén ágyneműhuzatokat és matracvédőt.
A ruhák szárítását ne a szabadban végezzük, mert a textíliákon újra megtapadhatnak a pollenek. Ilyenkor hasznos segítség lehet egy szárítógép beszerzése.