Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Zsírok és olajok – Szükség van rájuk!

Érdekességek2018. április 22.

Előítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokkal és olajakkal kapcsolatban? Miért legyünk tisztában ezekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokak által az elhízás és több betegség okozójának egyikeként számon tartottak. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké. A lényeg tehát a forrás, a mennyiség és a megfelelő arányok. Tudatosítsuk az alapokat, hogy elősegítsük kiegyensúlyozott táplálkozásunkat és megőrizzük egészségünket.

A zsírok és olajok táplálkozásunkban létfontosságú szerepet töltenek be, akárcsak a szénhidrátok, vagy a fehérjék. A zsírok alapvetően energiát biztosítanak, tartalék tápanyagként szolgálnak és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez, és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek, így sokféle módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk megőrizze az egészségét. Nélkülözhetetlenek ételeink minőségi elkészítéséhez, azok textúrájának, megjelenésének kialakításához.

A WHO  ajánlása alapján a maximális napi beviteli arányok az energia százalékában: szénhidrátból 55%, fehérjéből 15% és zsírokból 30%, melyből a telített zsírok aránya maximum 10%, az egyszeresen telítetleneké 12-14% és a többszörösen telítetleneké 10% körül optimális. A mértékkel és az arányokkal érdemes tisztában lenni, mert a túlzott zsírbevitel betegségek előidézője lehet, elsősorban a szív-, és keringési megbetegedéseké.

Táplálkozásunk zsírbevételét állati és növényi eredetű zsiradékokból egyaránt biztosíthatjuk, de ezek egészségre gyakorolt hatása eltérő.


A szervezet egészséges működéséhez fontos a zsírban oldódó vitaminok megfelelő hasznosíthatósága is, mely az optimális zsírbevitel nélkül nem valósul meg. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem, a bőr és a nyálkahártyák nedvességtartalmának beállításában. A D- vitamin – többek között – a fogak és csontozat normál felépítését biztosítja. Az E-vitamin erős antioxidáns hatásának köszönhetően segít a sejtek öregedésének gátlásában, míg a K-vitamin a vese működése, a csontképzés, és az ún. véralvadási faktorok bioszintézise során nélkülözhetetlen.

A divatos kókuszzsírról

Ma, az egyik táplálkozási irányzatnak köszönhetően nagy divat lett a kókuszzsír használata. A kókuszzsír, pálmazsír növényi eredetű, telített zsírsavakat nagy arányban tartalmazó zsírforrás. A telített zsírsavak bevitele pedig, (a növényi, és állati eredetűek egyaránt) az egészséges táplálkozás irányelveit tekintve korlátozás alá esnek, a bevitelük nem haladhatja meg a teljes zsírbevitel maximum 10%-át. A telített zsírsavak lerakódásra hajlamosak, az érelmeszesedésben, szív- és, és keringési rendszer betegségeinek kialakulási rizikói között nagy szerepet játszanak. Ezért semmiképpen nem előnyös, ha egy háztartás teljes egészében kókuszzsír fogyasztására áll át, mert akkor a létfontosságú egyszeresen, és többszörösen telítetlen zsírsavak, esszenciális zsírsavak hiányozni fognak a táplálkozásukból. Tehát, ha a kókuszzsír fogyasztása mellett döntünk, akkor nyugodtan alkalmazzuk változatosan, más növényi olajok, pl. napraforgóolaj, olívaolaj, kukoricacsíraolaj, stb. mellett.

A kókuszzsír egyetlen előnye, hogy úgynevezett közepes láncú zsírsavakat (Medium Chain Triglycerides; MCT) tartalmaz, tehát a telített zsírsavak közepes lánchosszúságokba rendeződnek. Az MCT zsírok könnyen emészthetőek, ezért pl. májbetegségek, krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén előtérbe kerülhet a fogyasztásuk, a kicsit nehezebben emészthető, hosszú láncú telítetlen növényi zsírsavakhoz képest. De egészséges emberek esetén ennek nincs különösebb jelentősége, hátránya viszont annál inkább van. MCT zsírokat tartalmaz a kókuszzsíron kívül a tejzsír is, tehát a tejtermékek fogyasztásával ugyanilyen MCT zsírok jutnak a szervezetünkbe.

Így használjuk a zsírokat a táplálkozásunkban

Biztosítsuk tehát a zsírok rendszeres helyét táplálkozásunkban és figyeljünk oda azok forrásaira, olajok esetén pedig használatuk mennyiségére és étrendi hatásaikra. Részesítsük előnyben a tengeri halakat, növényi olajokat és magvakat, ugyanakkor csökkentsük az egyéb állati eredetű zsírok fogyasztását – és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett ne feledjük a rendszeres testmozgás fontosságát sem!

Telített és telítetlen zsírsavak aránya néhány gyakori háztartási zsiradékban.

 

Telített zsírsavak (%)

Telítetlen zsírsavak (%)

Napraforgóolaj

11

89

Olívaolaj

13,6

86,4

Szőlőmagolaj

10

90

Kókuszzsír

94

6

Tejzsír

58

42

A cikket lektorálta: Héder Éva dietetikus.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

2025. július 23.

A ruhák szétválogatása, a vízhőfok kiválasztása vagy a félig töltött mosógép a szempontunk mosáskor?

A Coccolino összegyűjtötte a legfontosabb tanulságokat, valamint hasznos tippeket is ad a mosás megkönnyítéséhez, ezáltal az energia- és pénzspóroláshoz.
Szinte minden magyar háztartásban van mosógép, s az automata változatok már sokféle igényt kielégítenek.

Félig töltjük a mosógépet?

A háztartások túlnyomó többsége közepes kapacitású mosógéppel rendelkezik, viszont a legtöbb esetben a teljes töltetnél kisebb mennyiségű ruhával indítják el a mosást. Gyakori vélekedés, hogy a gép kevesebb ruhával alaposabban tisztít. Valójában a mosógépek teljes töltetre lettek optimalizálva – így nemcsak a gép működik hatékonyabban, de a víz- és mosószerhasználat is gazdaságosabb lesz. Az energiából is kevesebb kell, mert kevesebb mosásra lesz szükség. Persze, ha túlzsúfoljuk mosnivalóval a dobot, nem lesz hatékony a tisztítás.

Ennek elkerülése érdekében a helyes töltöttség úgy ellenőrizhető könnyen, hogy ha még befér az öklünk a dob teteje és a ruhák közé, akkor ideális a dobban lévő ruhák mennyisége. Ennél is precízebb, ha lemérjük vagy megbecsüljük a száraz ruhák tömegét.


Mosási súlyok
Póló kb. 150–250 g, farmernadrág kb. 700–1000 g, ágyneműhuzat (párna - és paplanhuzat) kb. 1,5–2 kg, törülköző kb. 300–500 g.

ADHD, autizmus, SPD

2025. július 22.

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavara, az autizmus és a szenzoros feldolgozási zavar jelensége ma már egyre ismertebbé válik a szülők között. De mit is takarnak pontosan?

A szenzoros gyerekek, az ADHD-s gyerekek és az autizmussal küzdők közötti főbb különbségek a tünetek, a szociális készségek, az érdeklődési területek és kezelési megközelítések szempontjából jelentkeznek.

Tünetek


ADHD = figyelemhiányos hiperaktivitás zavara: jellemzői közé tartozik a figyelemhiány, hiperaktivitás és impulzivitás. A gyermekek nehezen tudják fenntartani a figyelmüket, gyakran elkalandoznak, és nehezen követik a feladatokat.
Például előfordulhat, hogy nem tudják befejezni a házi feladatot, mert könnyen eltereli a figyelmüket egy zaj vagy egy játék.
Emellett hajlamosak fészkelődni, sokat beszélni, és gyakran megszakítják mások mondandóját.
Autizmus: az autizmussal élő gyermekek szociális interakciós nehézségekkel küzdenek, ami megnyilvánulhat abban, hogy nehezen értik meg mások érzéseit vagy kommunikációs jelzéseit.
Például lehet, hogy nem néznek a másik szemébe beszélgetés közben, vagy nem reagálnak megfelelően a barátaik meghívására.
Ezenkívül rögzült rutinokat követhetnek, és zavarja őket a változás.
SPD = szenzoros feldolgozási zavar: a szenzoros feldolgozási zavar esetén a gyermekek túlérzékenyek vagy alulérzékenyek lehetnek bizonyos ingerekre.
Például az lehet, hogy túlzottan reagálnak a hangos zajokra (túlérzékenység), vagy éppen ellenkezőleg, nem reagálnak a normál környezeti ingerekre (alulérzékenység).
Ez megnyilvánulhat abban is, hogy nem érzik jól magukat egy zsúfolt helyen vagy nem veszik észre az érintéseket.


Szociális készségek


ADHD: a figyelem- és impulzivitás problémái befolyásolják a társas kapcsolatokat.
Például gyakran nehezen tudnak várni a sorukra, és ez konfliktusokat okozhat a barátaikkal.
Autizmus: az autizmussal élők szociális interakciói nehézkesebbek.
Például előfordulhat, hogy nem értik meg a társas helyzeteket, vagy nem tudják kifejezni érzéseiket.
SPD: a szenzoros ingerekre adott reakciók hatással lehetnek a társas viselkedésre is.
Például túlérzékenyek a zajokra, ezért elkerülhetik a zsúfolt helyeket és ezáltal elveszíthetik a barátaikat.

Csábító nyári finomságok – mit kerüljünk cukorbetegként?

2025. július 22.

A nyári időszak tele van csábító, de a diabétesz szempontjából kockázatos finomságokkal, például fagylalttal, gyümölcsökkel és koktélokkal. „Sokan azt gondolják, hogy a gyümölcs nagyon egészséges, de ez féligazság, mert magas a fruktóz- és glukóztartalma. Fogyasszunk gyümölcsöt, de nem mindegy, mennyit, mikor és hogyan. Például a gyümölcslé nagyon hirtelen és nagymértékben megemeli a vércukorszintet, ezért sem IR-eseknek, sem cukorbetegeknek nem javasolt a fogyasztása” – hangsúlyozza a szakember. A gyümölcsök közül a zöldalma és a bogyós gyümölcsök (ribizli, szamóca, egres) alacsonyabb glikémiás indexűek, így ezek mértékkel biztonságosan fogyaszthatók. A görögdinnye, érett banán vagy a barackok magas cukortartalmuk miatt kerülendők. A gyümölcsöket érdemes étkezés végén, fehérjével vagy rostos ételekkel kombinálva fogyasztani.

A zöldségek ezzel szemben remek választásnak számítanak, mivel minimális hatásuk van a vércukorszintre. Nyaralás alatt javasolt a mediterrán étrend követése, sok zöldséggel és tenger gyümölcseivel.

Az cukortartalmú ételek mellett az alkoholfogyasztás is különös odafigyelést igényel: kerüljük az édes likőröket és koktélokat, és mindig együnk előtte. Tartsuk szem előtt, hogy az alkohol csökkentheti a vércukorszintet, így hipoglikémiát, vagyis alacsony vércukorszintet okozhat, ami még veszélyesebb lehet, mint a hiperglikémia, azaz a magas vércukorszint, mert ilyenkor az agy nem kap elég cukrot, főleg, ha inzulinnal vagy metforminnal együtt fogyasztják.

Az említett ételek és italok helyett, illetve megnövekedett vércukorszintnél fogyasszunk citromos vagy almaecetes vizet, esetleg savanyúkáposztát vagy egyéb savanyított élelmiszereket, mivel a savas dolgok képesek kiegyenlíteni a vércukorszintet.