Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Zsírok és olajok – Szükség van rájuk!

Érdekességek2018. április 22.

Előítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokkal és olajakkal kapcsolatban? Miért legyünk tisztában ezekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokak által az elhízás és több betegség okozójának egyikeként számon tartottak. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké. A lényeg tehát a forrás, a mennyiség és a megfelelő arányok. Tudatosítsuk az alapokat, hogy elősegítsük kiegyensúlyozott táplálkozásunkat és megőrizzük egészségünket.

A zsírok és olajok táplálkozásunkban létfontosságú szerepet töltenek be, akárcsak a szénhidrátok, vagy a fehérjék. A zsírok alapvetően energiát biztosítanak, tartalék tápanyagként szolgálnak és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez, és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek, így sokféle módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk megőrizze az egészségét. Nélkülözhetetlenek ételeink minőségi elkészítéséhez, azok textúrájának, megjelenésének kialakításához.

A WHO  ajánlása alapján a maximális napi beviteli arányok az energia százalékában: szénhidrátból 55%, fehérjéből 15% és zsírokból 30%, melyből a telített zsírok aránya maximum 10%, az egyszeresen telítetleneké 12-14% és a többszörösen telítetleneké 10% körül optimális. A mértékkel és az arányokkal érdemes tisztában lenni, mert a túlzott zsírbevitel betegségek előidézője lehet, elsősorban a szív-, és keringési megbetegedéseké.

Táplálkozásunk zsírbevételét állati és növényi eredetű zsiradékokból egyaránt biztosíthatjuk, de ezek egészségre gyakorolt hatása eltérő.


A szervezet egészséges működéséhez fontos a zsírban oldódó vitaminok megfelelő hasznosíthatósága is, mely az optimális zsírbevitel nélkül nem valósul meg. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem, a bőr és a nyálkahártyák nedvességtartalmának beállításában. A D- vitamin – többek között – a fogak és csontozat normál felépítését biztosítja. Az E-vitamin erős antioxidáns hatásának köszönhetően segít a sejtek öregedésének gátlásában, míg a K-vitamin a vese működése, a csontképzés, és az ún. véralvadási faktorok bioszintézise során nélkülözhetetlen.

A divatos kókuszzsírról

Ma, az egyik táplálkozási irányzatnak köszönhetően nagy divat lett a kókuszzsír használata. A kókuszzsír, pálmazsír növényi eredetű, telített zsírsavakat nagy arányban tartalmazó zsírforrás. A telített zsírsavak bevitele pedig, (a növényi, és állati eredetűek egyaránt) az egészséges táplálkozás irányelveit tekintve korlátozás alá esnek, a bevitelük nem haladhatja meg a teljes zsírbevitel maximum 10%-át. A telített zsírsavak lerakódásra hajlamosak, az érelmeszesedésben, szív- és, és keringési rendszer betegségeinek kialakulási rizikói között nagy szerepet játszanak. Ezért semmiképpen nem előnyös, ha egy háztartás teljes egészében kókuszzsír fogyasztására áll át, mert akkor a létfontosságú egyszeresen, és többszörösen telítetlen zsírsavak, esszenciális zsírsavak hiányozni fognak a táplálkozásukból. Tehát, ha a kókuszzsír fogyasztása mellett döntünk, akkor nyugodtan alkalmazzuk változatosan, más növényi olajok, pl. napraforgóolaj, olívaolaj, kukoricacsíraolaj, stb. mellett.

A kókuszzsír egyetlen előnye, hogy úgynevezett közepes láncú zsírsavakat (Medium Chain Triglycerides; MCT) tartalmaz, tehát a telített zsírsavak közepes lánchosszúságokba rendeződnek. Az MCT zsírok könnyen emészthetőek, ezért pl. májbetegségek, krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén előtérbe kerülhet a fogyasztásuk, a kicsit nehezebben emészthető, hosszú láncú telítetlen növényi zsírsavakhoz képest. De egészséges emberek esetén ennek nincs különösebb jelentősége, hátránya viszont annál inkább van. MCT zsírokat tartalmaz a kókuszzsíron kívül a tejzsír is, tehát a tejtermékek fogyasztásával ugyanilyen MCT zsírok jutnak a szervezetünkbe.

Így használjuk a zsírokat a táplálkozásunkban

Biztosítsuk tehát a zsírok rendszeres helyét táplálkozásunkban és figyeljünk oda azok forrásaira, olajok esetén pedig használatuk mennyiségére és étrendi hatásaikra. Részesítsük előnyben a tengeri halakat, növényi olajokat és magvakat, ugyanakkor csökkentsük az egyéb állati eredetű zsírok fogyasztását – és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett ne feledjük a rendszeres testmozgás fontosságát sem!

Telített és telítetlen zsírsavak aránya néhány gyakori háztartási zsiradékban.

 

Telített zsírsavak (%)

Telítetlen zsírsavak (%)

Napraforgóolaj

11

89

Olívaolaj

13,6

86,4

Szőlőmagolaj

10

90

Kókuszzsír

94

6

Tejzsír

58

42

A cikket lektorálta: Héder Éva dietetikus.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A környezet felkészítése

2025. július 23.

„A cukorbeteg gyereknek is joga van biztonságban élni”

Ez a gondolat vezérli Belevalók programunkat, amelyben leendő tanítókat, óvodapedagógus hallgatókat, valamint gyakorló pedagógusokat készítünk fel arra, hogyan gondoskodjanak biztonságosan és magabiztosan a diabétesszel élő kisgyermekekről.

A félelem gyakran a tudáshiányból fakad. Ezért célunk, hogy eloszlassuk a bizonytalanságot, és gyakorlati, azonnal használható tudást nyújtsunk a pedagógusok számára, legyen szó vércukormérésről, inzulinadásról, étkezésről vagy a napi rutin támogatásáról.

A cukorbeteg gyermekek számára ugyanis a napi többszöri vércukorszint-ellenőrzés, az inzulin beadása és a szénhidrátszegény diéta betartása sokszor nehézséget okoz. Ezért is fontos, hogy a környezetük fel legyen készítve az elfogadásra és a betegséghez kapcsolódó teendőkre. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakemberei 2013-ban indították el a Belevalók programot, hogy egy 5 órás képzés keretében a résztvevők elsajátíthassák az ismereteket, hogy hogyan segíthessenek a diabéteszes kicsiknek megbirkózni a körülöttük lévő mindennapi kihívásokkal.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karára minden évben járunk ismeretterjesztő, gyakorlati foglalkozásokkal és elméleti előadásokkal. Idén első alkalommal a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is képzést tartottunk, és bízunk benne, hogy az ország számos felsőfokú pedagógusképző intézetébe eljutunk majd, hogy a jövő óvónőit, tanítóit felkészítsük a cukorbeteg gyermekek fogadására.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

2025. július 23.

A ruhák szétválogatása, a vízhőfok kiválasztása vagy a félig töltött mosógép a szempontunk mosáskor?

A Coccolino összegyűjtötte a legfontosabb tanulságokat, valamint hasznos tippeket is ad a mosás megkönnyítéséhez, ezáltal az energia- és pénzspóroláshoz.
Szinte minden magyar háztartásban van mosógép, s az automata változatok már sokféle igényt kielégítenek.

Félig töltjük a mosógépet?

A háztartások túlnyomó többsége közepes kapacitású mosógéppel rendelkezik, viszont a legtöbb esetben a teljes töltetnél kisebb mennyiségű ruhával indítják el a mosást. Gyakori vélekedés, hogy a gép kevesebb ruhával alaposabban tisztít. Valójában a mosógépek teljes töltetre lettek optimalizálva – így nemcsak a gép működik hatékonyabban, de a víz- és mosószerhasználat is gazdaságosabb lesz. Az energiából is kevesebb kell, mert kevesebb mosásra lesz szükség. Persze, ha túlzsúfoljuk mosnivalóval a dobot, nem lesz hatékony a tisztítás.

Ennek elkerülése érdekében a helyes töltöttség úgy ellenőrizhető könnyen, hogy ha még befér az öklünk a dob teteje és a ruhák közé, akkor ideális a dobban lévő ruhák mennyisége. Ennél is precízebb, ha lemérjük vagy megbecsüljük a száraz ruhák tömegét.


Mosási súlyok
Póló kb. 150–250 g, farmernadrág kb. 700–1000 g, ágyneműhuzat (párna - és paplanhuzat) kb. 1,5–2 kg, törülköző kb. 300–500 g.

ADHD, autizmus, SPD

2025. július 22.

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavara, az autizmus és a szenzoros feldolgozási zavar jelensége ma már egyre ismertebbé válik a szülők között. De mit is takarnak pontosan?

A szenzoros gyerekek, az ADHD-s gyerekek és az autizmussal küzdők közötti főbb különbségek a tünetek, a szociális készségek, az érdeklődési területek és kezelési megközelítések szempontjából jelentkeznek.

Tünetek


ADHD = figyelemhiányos hiperaktivitás zavara: jellemzői közé tartozik a figyelemhiány, hiperaktivitás és impulzivitás. A gyermekek nehezen tudják fenntartani a figyelmüket, gyakran elkalandoznak, és nehezen követik a feladatokat.
Például előfordulhat, hogy nem tudják befejezni a házi feladatot, mert könnyen eltereli a figyelmüket egy zaj vagy egy játék.
Emellett hajlamosak fészkelődni, sokat beszélni, és gyakran megszakítják mások mondandóját.
Autizmus: az autizmussal élő gyermekek szociális interakciós nehézségekkel küzdenek, ami megnyilvánulhat abban, hogy nehezen értik meg mások érzéseit vagy kommunikációs jelzéseit.
Például lehet, hogy nem néznek a másik szemébe beszélgetés közben, vagy nem reagálnak megfelelően a barátaik meghívására.
Ezenkívül rögzült rutinokat követhetnek, és zavarja őket a változás.
SPD = szenzoros feldolgozási zavar: a szenzoros feldolgozási zavar esetén a gyermekek túlérzékenyek vagy alulérzékenyek lehetnek bizonyos ingerekre.
Például az lehet, hogy túlzottan reagálnak a hangos zajokra (túlérzékenység), vagy éppen ellenkezőleg, nem reagálnak a normál környezeti ingerekre (alulérzékenység).
Ez megnyilvánulhat abban is, hogy nem érzik jól magukat egy zsúfolt helyen vagy nem veszik észre az érintéseket.


Szociális készségek


ADHD: a figyelem- és impulzivitás problémái befolyásolják a társas kapcsolatokat.
Például gyakran nehezen tudnak várni a sorukra, és ez konfliktusokat okozhat a barátaikkal.
Autizmus: az autizmussal élők szociális interakciói nehézkesebbek.
Például előfordulhat, hogy nem értik meg a társas helyzeteket, vagy nem tudják kifejezni érzéseiket.
SPD: a szenzoros ingerekre adott reakciók hatással lehetnek a társas viselkedésre is.
Például túlérzékenyek a zajokra, ezért elkerülhetik a zsúfolt helyeket és ezáltal elveszíthetik a barátaikat.