Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fokhagymás-fűszeres csirkegrill répasalátával

2024. július 27.

Szabad téren és odahaza is könnyn elkészül, előző este kell elkezdeni a pácolást, a többi már csak percek kérdése! Fogyókúrázóknak ideális fogás!  

A páchoz:
1 dl citromlé,
1-2 gerezd fokhagyma megtörve
1 ek. mustár
1 ek olíva olaj
só és fehér bors
Zöldfűszerek (borsikafű, kakukkfű, oregánó)
Egy csipet római kömény

Fejenként egy fél csirkemellet számoljunk.

A salátához:
1 fej saláta (ízlés szerint fodros, vagy hagyományos)
fejenként egy nagy répa
újhagyma ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1 ek. olívaolaj



Rosacea – A kipirosodott orcától az eltorzult orrig

2024. július 26.

A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. A panaszok napfény hatására rendszerint rosszabbodnak, így a tavaszi-nyári időszakban még nagyobb gondot kell fordítanunk a tünetek kezelésére.

”A rosacea megjelenésében az örökletes tényezők mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak. A betegség férfiakon is kialakulhat, azonban nőknél gyakrabban fordulnak elő a panaszok. Az első tünetek gyakran 40-50 éves kor körül, a menopauza időszakában jelentkeznek -magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa. Az arcon kialakult tünetek gyakran összefüggnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel is, de a rosacea hátterében vérnyomás ingadozás, az értágulatot fokozó élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztása, néhány esetben az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

Kipirosodott orcától az eltorzult orrig

A rosacea lefolyása során  a kezdetben enyhe panaszok egyre fokozódnak, a klinikai képnek megfelelően három stádiumot különböztethetünk meg.

  • Első tünete az arcon, jelentkező bőrpír, amely kezdetben múló jellegű, néhány percig tartó arcpirulás, melegségérzet lehet, később azonban  tartósan megmaradó értágulatok észlelhetők.
  • A következő fázisban a bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, orron, állon, homlokon, gyulladt, gennyes csomók is megjelennek, melyek a nyak bőrén, szem környékén is előfordulhatnak.
  • Néhány év vagy évtized után kialakulhat a betegség harmadik stádiumára jellemző, sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók, melyek összefüggővé vállhatnak. Főként férfiaknál, az arc egyes részein – jellemzően az orr vagy az áll területén – faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezik, így alakul ki a  rhynophymaként, vagyis karfiolszerűen megvastagodott bőr néven ismert torzító elváltozás.


Elég vizet iszunk?

2024. július 26.

A víz az egyik legalapvetőbb dolog, amire a testünknek szüksége van. Fogyasztása nem csak ajánlatos, hanem kötelező. Bárhol, bármikor, minél többet. Jó, ha tudod: a száraz száj már a kiszáradás jele: "Nem beteg vagy, hanem szomjas! Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságodat!"  

Kép: pexels.com1. Gyógyító ereje van
 
Amikor a sejtek megfelelően hidratáltak belülről, akkor az kívánatos reakciók egész sorát indítja be. A test öngyógyító üzemmódba kerül, beindul a fehérje képződés, az izom és a szövetek javítása, megemelkedik a növekedési hormon termelődése. Ez a hormon felelős az izmok építéséért, a test önjavításáért, amikor alszunk. Szintén gátolja az öregedés folyamatait, csökkenti a sejtek savasságát, csökkenti az autoimmun reakciókat, növeli a vírusokkal szembeni ellenálló képességet, megjavítja a DNS-t és beindítja a zsírégetést.

2. A víz az univerzális oldószer

A sejten kívül a tápanyagok vízben oldódnak, ami lehetővé teszi a sejtmembránon való átjutásukat. Másrészt a sejt belsejében szintén a víz az a közeg, amiben a legtöbb kémiai reakció végbemegy. Az élet számára a legfontosabb oldószer tehát a víz.

3. A víz maga a hőn áhított életelixír

Ugyanis tisztítja a gyomrot és béltraktust, de nem károsítva ezzel annak természetes mikroflóráját. Kitakarítja a szervezetben képződött toxinokat, fölösleges koleszterint, allergén anyagokat, egyszóval elvégzi a salakanyagok kivezetését a testből. Aktivizálja az immunrendszer mechanizmusait és mindezt mellékhatások nélkül teszi.

4. Szellemi hatékonyságunkért felel

Kísérletekkel bizonyították, hogy az enyhén kiszáradt személy szellemi képességei 10-20%-kal csökkennek. Ha odafigyelünk arra, hogy megfelelően hidratáltak legyünk, akkor szellemi kapacitásunk hiánytalan lesz és elménk nem fog cserbenhagyni minket fontos helyzetekben.



Veszélyeket rejt a nyár a kismamákra nézve!

2024. július 25.

Fotó: gettyimages.comVégre itt a nyár, ami a kismamák számára sokszor nem éppen a legjobb. Sajnos ők nehezebben viselik a nagy meleget, az izzadást és a vízhiányt is, így ebben az időszakban sokkal jobban oda kell figyeljenek magukra, hiszen az ő állapotuk a baba állapotára is rányomja bélyegét.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Szédülés

A nagy melegben nem, hogy a kismamák, de a nem várandós emberek is sokkal nagyobb fizikai megterhelésnek vannak kitéve. Ezért kiemelten fontos, hogy a kismama mindenhova, de tényleg mindenhova vigyen magával vizet, ha ugyanis ő szomjas, akkor a baba is szomjas, és ha az kismama szervezetében túl kevés a folyadék, az bizony a babára is hatással van.

Ennek sajnos az a hátulütője, hogy sokszor kell meglátogatni a mellékhelyiséget, aminél megint érdemes figyelni. A fertőzések, melyeket a nyilvános illemhelyekről lehet összeszedni komoly kockázatot jelentenek, hiszen felszállóvá is válhatnak. A felszálló fertőzések pedig a vetélések és koraszülések 70%-ért is felelőssé tehetőek. Kikerülésükre a toaletten nem leülés, vagy kifejezetten erre való ülőketakaró alkalmazása ajánlott. De még így is fontos, hogy a szervezetben megfelelő legyen a cink és a réz szintje, hiszen ez a két anyag antibakteriális, antivirális és fungicid hatással is rendelkezik – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.



Napallergia, fényérzékenység: a hőség másik arca

2024. július 25.

Amellett, hogy a túlzott napozás leégéshez és akár bőrrák kialakulásához is vezethet, a lakosság egy jelentősebb részének egyéb kellemetlenségeket is okozhat.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Brit kutatók szerint Anglia lakosságának hatodát érinti az actinic prurigo nevű bőrallergia, ami nem más, mint a napfény hatására jelentkező csalánkiütés.

A betegség, amelyre a köznyelvben ráragadt a napallergia kifejezés, tartós napfény hatására jelentkezik...

A bőrgyógyászok szerint természetes folyamat, hogy a fény hatására a bőrben található fehérjék és molekulák elkezdenek átalakulni. A napallergiások esetében azonban ez a jelenség egészen másképpen játszódik le.

Az actinic prurigo-ban szenvedő páciensek szervezete az átalakulóban lévő részecskéket támadó behatolókként könyveli el, ezért elpusztításukra vegyi anyagokat termel. Ezek aztán kölcsönhatásba lépnek a bőrrel, és kialakulnak a vörös, viszkető kiütések.

Az orvosok szerint ez az allergia örökölhető: megfigyelték ugyanis, hogy akiknek a családjában már előfordult korábban szénanátha vagy az ekcéma valamelyik fajtája, azoknál gyakran fellép a napallergia is.

A napallergia ellen a legjobb orvosság a szellős, bőrt fedő viselet és a kritikus órákban való tartózkodás a napfürdőtől, utcán való sétálástól. A napallergia jóval gyakrabban fordul elő nőknél és bizonyos mértékig szoktatható a bőr hozzá. Ami semmiképp sem ajánlott, hogy napallergiás fehér bőrű egyén nyáron felkészülés nélküli egész napos napozásokat tartson.
A természetes megelőzések közül nem árt, ha béta-karotinnal javítjuk a dolgot, de a bőrt regenerálja a C-vitamin és az E-vitamin is.



Nyáron is fontos a kiegyensúlyozott étkezés

2024. július 24.

A nyári szünidővel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülők megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegőn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidő alatt a gyerekek csak tovább híznak.

Fotó: 123rf.comA táplálkozásból eredő problémák egyre gyakoribbak a gyermekek körében is. Európában mintegy 22 millió gyermek elhízott és ez a szám évről évre 400 000 fővel növekszik. Ráadásul a magyar gyerekek 40%-a is kövérebb a kelleténél. Bár azt gondolhatnánk, hogy a nyár a szezonális gyümölcsök és zöldségek miatt megfelelő időszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a szünidőben a gyerekek többletsúlyt szednek fel. Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só- és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezésre felhívni a figyelmet, hiszen ezzel egészségesebb generációk nőhetnének fel.

Fókuszban az esszenciális zsírsavak

Nagyon sokszor tévesen a szülők úgy gondolják, hogy egy kisgyermek elhízásának oka főként a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a növekvő kicsiknek szüksége van zsírokra! A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása különösen fontos, mivel ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Például az esszenciális zsírsavak (ómega-3 és ómega-6) jelentős szerepet játszanak a látás és az idegrendszer fejlődésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlenek a gyerekek megfelelő növekedéséhez.

Nem mindegy, hogy a fiatalok táplálkozásában milyen zsírok szerepelnek. 

A telített zsírsavakat csökkenteni kell az étrendjükben, hiszen azokat bizonyos mennyiségben egyébként is elfogyasztják húsokkal, tejtermékekkel, és növelni kell a telítetlen zsírsavak szerepét a táplálkozásukban. A transzzsírsavak fogyasztását pedig a teljes energiabevitel 1%-a alá kell szorítani! Zsírokból az energiabevitel 10–15%-a kell, hogy származzon, ennek figyelembevételével érdemes a finomított cukrokat és a só mennyiségét leszorítani az étrendben.

A helyes zsírbevitel gyerekeknél

A javasolt telítetlen zsírsavak, valamint a létfontosságú esszenciális zsírsavak elsősorban az olajos magvakban, halolajban, növényi eredetű olajokban, és az ezekből készült termékekben, például a jó minőségű margarinokban találhatók meg, így a gyerekek zsírbevitelének jórészt ezekből kell származnia. A telített zsírsavak és a transzzsírsavak mennyiségét érdemes csökkenteni, ezek elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak, sertészsír, hús, zsíros tejtermékek, vaj.



3 tipp a nyaralás utáni depresszió elkerülésére

2024. július 24.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A nyaralást követő időszak megélése sokunk számára jelenthet nehézséget. A szabadság és önfeledt jókedv napjai után a hétköznapokba való visszatérés akár nyaralás utáni depressziót is okozhat. Lássunk most néhány tippet ennek elkerülésére!  

1. Tedd az élményeket a múltad részévé!

A nyaralás során megéltek felidézése természetes folyamat. A bőröndök kipakolása, a szuvenírek ajándékozása, az élménybeszámoló mesélése, a fotórendezgetés, az új receptek kipróbálása, a nyaralás vagy utazás során hallgatott zenék megkeresése, mind részét jelentik annak a folyamatnak, melynek során az új élményeink a múltunk már létező képkocái között végre megtalálják a saját helyüket. Időt és teret kell tehát erre hagyni. Fontos lépés annak tudatosítása, hogy a nyaralás során megtapasztaltak által gazdagabbá váltunk.


2. Találd meg az egyensúlyt a jelenben!

Az új élmények ideális esetben beemelhetők a hétköznapokba. A nyaralás során feltöltődött energiaszint segíthet abban, hogy újra fel tudjuk venni a ritmus. A pihent test és szellem hatékonyabban működik. Nőhet a figyelmi és teherbíró képesség, újító gondolatok, megoldások születhetnek, valamint javulhat a teljesítmény.

Fontos, hogy ezt a helyzetet tartósan fenn tudjuk tartani. Épp ezért érdemes időt és teret hagyni a rendszeres testmozgásra, a szellemi kihívást jelentő beszélgetésekre, játékokra, nevetésre, a számunkra fontos személyekkel való találkozásra, a kikapcsolódásra, a szórakoztató programok beépítésére a mindennapokba.



A nyugtalan lábak tönkretehetik az alvást

2024. július 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát, amely - többek között - a nyugodt alvást is ellehetetlenítheti. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érinti, és bizonyos tényezők hajlamosíthatnak is a tünetegyüttesre. A megoldási lehetőségekről dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus főorvos beszélt.  

Enyhébb és súlyosabb panaszok

A nőknél nagyobb arányban jelentkező probléma nem tartozik a könnyen beazonosítható és kezelhető alvási rendellenességek közé, hiszen nem olyan feltűnő, mint például a horkolás. A nyugtalan láb szindrómások maguk is nehezen tuják leírni azt a furcsa, bizsergő érzést, ami lefekvéskor vagy alvás közben megjelenik a lábszárukban. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a panaszok mögött betegség húzódhat.

A legjellemzőbb tünet, hogy nyugalmi helyzetben a végtagokban, leggyakrabban a lábakban kellemetlen, furcsa érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik. A tünetek megjelenése napszaki ingadozást mutat. A reggeli időszakban általában nem jelentkeznek a tünetek, azonban a nap folyamán elsősorban nyugalmi helyzetben egyre gyakrabban megjelennek, és az esti, éjszakai órákban válnak legintenzívebbé, megakadályozva a pihenést, alvást.

Éppen ez a nyugtalan láb szindróma leggyötrőbb velejárója: amennyiben a tünetek hosszabb időn keresztül fennállnak és viszonylag súlyosak, tönkreteszik az esti, éjszakai pihenést, megzavarják az alvás szerkezetét, megakadályozzák a fiziológiás mélyalvást. Ennek következménye alvászavar, napközbeni fáradtság, álmosság, aluszékonyság, a mindennapi teljesítőképesség csökkenése, figyelem-, és memóriazavar, koncentrálóképesség csökkenése. Amennyiben a probléma nappal is jelentkezik, különösen erős szorongást, stresszt okozhat, hiszen az ilyen betegek nem tudnak hosszabb időn át nyugodtan ülni. Ennek akár az is lehet a következménye, hogy nem vállalnak pl. hosszabb utazásokat, különösen repülőgéppel nem, ami akár munkalehetőségeiket is korlátozhatja. A mielőbbi felismerés és kezelés érdekében minden esetben alvás-specialistát (szomnológust) ajánlatos felkeresni, hiszen a tünetek megszüntetésével jelentős életminőség javulás érhető el.



Nyár és terhességi cukorbetegség – ezekre ügyeljen!

2024. július 23.

A nyári kánikula mindenkit megvisel, hát még a kismamákat és a krónikus betegséggel élőket! Nem csoda, hogy a nagy meleg a terhességi cukorbetegséggel küzdőkre extra terhet ró, hiszen mind a diabetes, mind a várandósság miatt az illető kevésbé tűrheti jól a magas hőmérsékletet. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokat adott arról, hogy vajon mi mindenre érdemes figyelniük ilyenkor a kismamáknak.

Fotó: 123rf.comNyár és hipoglikémia

A nyári nagy melegben a legnagyobb veszélyt a hipoglikémia jelenti, vagyis az az állapot, amikor a vércukor szintje a normál mennyiség alá csökken (<3,8 mmol/l). Ez a nyári hónapokban gyakrabban fordulhat elő, hiszen a fokozottabban működő anyagcsere, a magas hőmérséklet, a leégés, több testmozgás, kevesebb szénhidrát, dehidratáció és a magas páratartalom miatt könnyebben leeshet a glükóz szintje.

Hipoglikémia tünetei:

∙       Szédülés/ájulás

∙       Hányinger/hányás

∙       Izzadás

∙       Remegés

∙       Beszéd-és látászavar

∙       Fejfájás

Igyon, igyon, igyon

Nyáron mindenkinek jobban kell ügyelni a megfelelő hidratálásra, és ez a terhességi diabetes-szel küzdőkre fokozottan igaz! A cukorbetegeknél már egy kezdődő dehidratált állapot is befolyásolja a vércukor szintjét, hiszen ilyenkor a vér térfogata csökken, ráadásul ekkor a szervezet vazopresszin nevű hormont termel, melynek hatására a vesék visszatartják a vizet, valamint a vércukor mennyiségét megemeli. Fontos, hogy lehetőleg vizet fogyasszon, ne pedig kávét vagy hideg teát, hiszen ezek vízhajtó hatással bírnak. Alkohollal se csillapítsa a szomját, hiszen ezek egyrészt sok cukrot tartalmazhatnak, másrészt a vércukorszint ingadozását is okozhatják (egyesek megemelik, másik csökkentik a glükóz mennyiségét).

Egyen többször keveset

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát kell követniük. Nem csak túl nagy mennyiségű szénhidrátot, de túl keveset sem szabad enni, hiszen akkor könnyen leeshet a vércukra! Az sem mindegy, hogy milyen időpontban étkezünk és lassan vagy gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk A kánikulában sokan kevésbé éheznek meg, ám ha cukorbeteg (főleg, ha babát vár és inzulinos is), akkor fontos ügyelnie arra, hogy megfelelő mennyiséget vigyen be -tanácsolja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.



Méregtelenítő kúra: gyógyít és szépít

2024. július 22.

A méregtelenítő kúra különösen ajánlott túlsúly, magas vérzsírszint, renyhe bélműködés, aknés, ekcémás bőrpanaszok, allergia, reumatikus problémák, meddőség, klimax esetén. A böjtölés módjáról és szabályairól dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus, természetgyógyász orvosa ad felvilágosítást.

Fotó: gettyimages.comA leghatékonyabb gyógymód

A testet, lelket megtisztító böjt a daganatos betegségek gyógyításában is szerepet kaphat, speciális intézeti körülmények között.

Az ókorban is ismertékA böjt az élet része, nem éhezés és önsanyargatás. Egészségünk megőrzésében kiemelt szerepet foglal el. Szerveztünk önszabályzó tevékenységét állítja vissza és a leghatékonyabb természet adta gyógymód a szervezet természetes biológiai úton történő megtisztítására. Az élővilágban az étel időszakos elutasítása része az ösztönös öngyógyításnak, a beteg állat ugyanis nem táplálkozik. Az ókor orvosai Aszklépiosz, Hippokratész az ember számára is a leghatékonyabb gyógymódnak tartották az időnkénti koplalást. Egyes kultúrákban ma is gyakran élnek a szervezet méregtelenítésének ezzel a módjával, amikor főleg növényi ételt fogyasztanak, s tartózkodnak a hústól, tojástól, haltól és zsírtól.

A szervezet télvégi nagytakarításával megalapozzuk a regenerálódást és a tavaszi, élettel teli táplálékok optimális biológiai hasznosulását is.A meddőség kezelésében fontos lehet a testsúlycsökkentés, az inzulinrezisztencia oldása, a megfelelő pajzsmirigy működés stabilizálása, melyben a böjt hatékony segítséget nyújt. A fenti problémák orvoslásában a böjttel megalapozzuk, hogy salakanyagoktól, méreganyagoktól mentesüljön a szervezet, így az élettani funkciók szabályozása egyensúlyba jön. Ez segítheti a menstruációs zavarok oldását, az inzulinrezisztencia javul, megszűnhet.

A szervezet stressz tűrő képessége nő. A hangulati élet kiegyenlítettebbé válik, a lelki terhek megoldása elindul, s ezzel a mellékvese, pajzsmirigyműködés napi plusz terhei csökkennek.

A böjtölés 6  aranyszabálya

1. A méregtelenítést bevezető, ráhangoló napokkal kezdjük, amikor csökkentjük a kávét, cigarettát, kevesebb húst, édességet, sajtot, kenyeret eszünk. Több zöldséget, gyümölcsöt, főtt burgonyát, gyógyteát és vizet fogyasztunk.

2. A kúra megkezdésekor és alatta elengedhetetlen a béltisztítás (a kannás beöntés, intenzív bélfürdőkezelés a colon-hydroterápia) vagy enyhe hashajtás, másnaponta.

3. Lé-napokon a frissen préselt zöldséglevet (cékla, répa) és gyümölcslevet (alma, grépfrút, ananász) fogyasszunk 3-3dl-t, 1,5-1,5 dl vízzel hígítva 3 alkalommal, reggel, délben és este. Ebédre 3 dl passzírozott zöldségleves is fogyasztható. Savtúltengés esetén rizsnyák, zabnyák fogyasztása is ajánlott, 3-4 alkalommal. Szükség esetén a menü kiegészíthető 3 teáskanálnyi mézzel és 4-6 szem szőlőcukorral.

4. Böjti napokon ügyeljünk a rendszeres folyadék bevitelre is. Igyunk bőven vizet, szénsavmentes ásványvizet 8 pohárnyit ( 2liter/nap).  0,5-1.0 liter gyógyteát, 4-5 alkalomra elosztva: ezerjófű, csalán, zsúrló, citromfű, borsmenta, galagonya, salaktalanító, májvédő teakeveréket.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...541
hírek, aktualitások

Stresszmentes nyaralás

2024. július 17.

A nyaralás megszervezése nagyon gyakran stressz forrása is lehet. De vajon miért félünk a hibáktól, ahelyett, hogy megfontoltan készülődnénk a nyári pihenésre?

Szállásfoglalás, repülő- vagy vonatjegy vásárlása, ill. a gépkocsi átnézetése, később az úti holmik összekészítése, a bőröndök pakolása… A vakáció szervezése, ill. előkészítése bizonyos munkaterheléssel jár, mielőtt átadja helyét a pihenésnek. Ugyanakkor igazi rémálommá is válhat, pl. afölötti félelmünkben, hogy időben, jól teljesítettük-e az ezzel kapcsolatos vállalásainkat, vagy nem felejtettünk-e el valamit, ami elronthatja a vakációzás örömét?

Vége a halogatásnak!

A nyaralást megelőző hosszabb-rövidebb időszak gyakran nehéznek bizonyul, szorongásokkal teli, noha nem lenne okunk rá, ha minden előkészületet időben elvégeznénk. Valójában semmi nem igazolja az idegeskedést, a stresszt, mégis, jelen van a szervezés/felkészülés bizonyos szakaszaiban. A vakáció közeledtével azonban a kapcsolódó feladatok szembesítenek minket a tényleges munkával, ami szorongást
kelthet. Hiszen gyakran hajlamosak vagyunk halogatni, elodázni a minket fárasztó feladatokat. Márpedig egy nyaralás megszervezése a legtöbbször kellemetlen, fárasztó feladatokkal is jár. Egy olyan helyzet áll elő, amely eltér a napi rutintól, és erőt kell venni magunkon, hogy minden előkészületet elvégezzünk határidőre.

Félelem a rossz döntésektől

A pszichológusok szerint ezt az előkészületek okozta stresszt a késéseken kívül a szervezés rossz elvégzésétől való félelem is felerősítheti. Választani kell, döntéseket hozni az úti célt, a szállást stb. illetően. Így azután nem nehéz aggódni amiatt, hogy a tó helyett a hegyek közt kellett volna szállást foglalni, itthon vagy olcsóbb külföldi üdülőhelyen, kempingezni vagy szállodába menni, barátokkal, családdal vagy akár
egyedül. Hiszen a nyári vakáció sokunknak talán a legfontosabb része az évnek. És ha egész évben dolgozunk azért, hogy kihasználhassuk
a hosszabb-rövidebb ideig tartó kikapcsolódást, nagy a tét: a nyaralásnak sikeresnek „kell” lennie. Ez extra pszichés terhet ró ránk, főleg, ha azt szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen.

Hogyan változik a vércukorszint?

2024. július 16.


A vércukorszint két élettani szabályozója a szervezet saját hormonjai, az inzulin, és a glukagon. Amikor a glükóz vérszintje megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki magából, és a glükózt eljuttatja a sejtekhez.

Inzulin és glukagon

Ezen kívül az inzulin aktiválja a glukóz energiává és glikogénné alakulásának folyamatát, azaz szerkezetileg lehetővé teszi a szervezet bizonyos részeiben (máj, izmok) való raktározásra, szükség esetén a gyors mobilizáláshoz.

Ha a vércukorszint egy bizonyos szint alá csökken, a hasnyálmirigy glukagont bocsát ki (ez egy inzulin antagonista). Ekkor a máj glukagont enged a véráramlásba, ezért a vércukor újra megfelelő szintre emelkedik, stabilizálódik.

Magasabb cukorértékek: fontos a mozgás és a megfelelő diéta

Cukorbetegségben akár 1-es, akár 2-es típusú, a hasnyálmirigy inzulin termelése nincs összhangban a szénhidráttal bevitt glükóz mennyiségével, és a sejtekhez történő elszállításával.  A vérben keringő nagyobb mennyiségű cukor megváltoztatja a kémiai viszonyokat, ez pedig tipikus diabéteszes tünetekhez vezet, mint pl. nagy mennyiségű vizelet, szomjúság, kimerültség.

Nagyon fontos, hogy az esetek döntő többségében az időben észlelt magasabb vércukor értékek még korrigálhatóak vagy karbantarthatóak rendszeres testmozgással és szinte észrevétlen étrendi áthangolásokkal.

Glikémiás index (GI) A GI megmutatja a szénhidráttartalmú ételek vércukorszintre, és ezáltal az inzulinelválasztásra gyakorolt hatását. Minél nagyobb az étel GI-értéke, annál intenzívebben és gyorsabban megemeli a vér cukorszintjét, és annál több inzulin leadására serkenti a hasnyálmirigyet.

A GI kiszámításához 50 g glükóz vércukorszint-emelő hatását veszik alapul, és ezt hasonlítják össze a különböző élelmiszerek elfogyasztása után tapasztalható vércukorszint-emelkedéssel. A számérték megmutatja, hogy az 50 g glükózhoz képest az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó élelmiszer elfogyasztása hányszoros mértékű vércukorszint-emelkedést okoz. 50 g szénhidrátot tartalmaz például 1 kg sárgarépa vagy 650 g görögdinnye.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját – 2024. augusztus 8.

2024. július 16.



2024. augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban idén már hat ország 15 helyszíne vesz részt és 50 zenekar fellépésre kerül sor itthon és külföldön Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a Mazsimo Gipsymo zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére. Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő.

A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepli legendás cigány és nemcigány művészek részvételével évről-évre bővülő helyszín- és programkínálattal. 2024-ben tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen, közel ötven fellépő zenekarral várják a közönséget a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében ingyenes koncertekkel. Flamencotól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig elvarázsol bennünket a cigány kultúra életöröme, dimanizmusa és mélysége egyaránt.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy merüljenek el a felejthetetlen zenei élményekben jobban megismerve, megtapasztalva a cigány kultúra mellett a saját kulturális sokszínűségünket is.