Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

A csontritkulás a férfiakat is veszélyezteti

2019. május 22.

Best Calcium Rich Foods Sources. Healthy eating

Az emberi szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen ásványi anyagok egyike a kalcium, mely ásványvízzel is hatékonyan pótolható. A hazánkban népbetegségnek számító csontritkulás a közhiedelemmel ellentétben a férfiakat is érinti. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és a Theodora Kékkúti friss kutatása a nők és a férfiak szokásaira vonatkozó adatokat is közzétett.

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen levő ásványi anyag. Fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében és elengedhetetlen a szív és a keringési rendszer megfelelő funkciójához. A kalcium a csont alkotórésze, ezért a szervezetnek az egészséges csontképzéshez elegendő kalciumbevitelre van szüksége.

A napi javasolt kalciumbevitel – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján 1000 mg – egyik hatékony formája a magas kalcium tartalmú ásványvíz fogyasztása. A nem elégséges kalciumbevitel növeli a csontritkulás kockázatát. Magyarországon a lakosság közel 70 százaléka a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt; a vizsgált, 20-59 éves korcsoportban a legkevesebb kalciumot az 50-59 évesek fogyasztják, és még a legtöbb kalciumot fogyasztó 20-29 év közötti korosztály kétharmada is az ideálisnál kevesebb kalciumot fogyaszt.

A kalcium természetes forrásból való biztosításának egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módja az ásványvíz, amellyel természetes forrásból lehet biztosítani a kalciumot. A magyarországi palackozott ásványvizek közül a Theodora Kékkúti tartalmazza a legtöbbet, egy liter ásványvíz 280 mg kalciumot tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitel közel 30 százaléka.

„Az ásványvízivás a kalciumpótlás egyik leghatékonyabb formája, ezért hiszünk abban, hogy feladatunk hozzájárulni a tudatosabb fogyasztáshoz. Kutatásunkból kiderül, hogy a magyar nők átlagosan több ásványvizet isznak, mint a férfiak: előbbiek 82 százaléka, utóbbiak 72 százaléka fogyaszt rendszeresen ásványvizet” – mondta el Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke.Mit tehetsz a saját szépségedért?

2019. május 22.

A szépség több mint puszta tükörkép. A szépség belülről fakad. A szépség forrása az önmagunkkal való elégedettség.  

Ezt a fajta elégedettségérzetet azonban számos tényező veszélyeztetheti. A mindennapjaink során adódó problémák, konfliktushelyzetek elbizonytalaníthatnak, csökkenthetik az önbecsülésünk szintjét, fájdalmat okozhatnak. Ezek a tapasztalatok legtöbbször elkerülhetetlen részét képezik az életünknek, s negatívan hatnak arra a fajta lelki harmóniára, mely a szépségünket táplálja. Meg kell tehát tanulnunk, hogyan kezelhetjük ezeket a helyzeteket, s mit tehetünk a sikeres változás érdekében azért, hogy képesek legyünk visszanyerni a belső egyensúlyunkat, s így hitelesen megélni a szépségünket.

CSALÓKA TÜKÖRKÉP

A szépség nem egyenlő a megjelenésünkkel.
A szépség önbizalom, a szépség harmónia, a szépség elégedettség. Az öltözködés, a smink, a frizura mind csupán eszköz ennek elérésében, s nem maga a cél.
Nem szabad tehát pusztán a fizikai megjelenésünk ápolásától, vagy annak megváltoztatásától várnunk azt, hogy szépnek érezzük magunkat.
Azért, amit a tükörben látunk, természetesen felelősséggel tartozunk. Aktuális kedélyállapotunkra pozitív és negatív szinten is képes hatást gyakorolni az a kép, amilyennek éppen önmagunkat látjuk. Érdemes tehát kellő időt és energiát fordítani a megjelenésünkre, szépnek azonban nem önmagában ettől fogjuk érezni magunkat.Rászabadulhatnak a világra a veszélyes szúnyogok

2019. május 21.

Világszerte egymilliárd ember válhat a betegségterjesztő szúnyogok új áldozatává az évszázad végéig a globális felmelegedés nyomán – figyelmeztetnek a kutatók.

Fotó: pixabay.com“A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra” – mondta Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza, a PLOS Neglected Tropical Diseases című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője. Hozzátette: “a szúnyogok csupán a probléma egy részét képezik, ám a 2015-ben, Brazíliában kirobbant zikajárvány után, komolyan aggódunk, hogy mire számíthatunk a jövőben“.

Carlson és a Floridai Egyetemen dolgozó Sadie J. Ryan azt tanulmányozták, hogy mi történne, ha a két leggyakoribb, betegségeket terjesztő szúnyog – az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti), valamint az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) -, a globális átlaghőmérséklet változásaival összhangban mozogna évtizedeken keresztül – írja a medicalxpress.com.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a bolygó leghalálosabb állatai közé sorolja a szúnyogokat, mivel azok évente emberek millióinak haláláért felelős betegségeket hordoznak. Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is hordozója lehet a dengue-, a zika- és a chikungunyavírusnak, valamint további legkevesebb tucatnyi olyan betegségnek, amely a kutatók szerint komoly fenyegetéssé válhat a következő ötven évben.

A globális felmelegedés miatt előfordulhat, hogy a világ csaknem teljes népessége ki lesz téve a betegségek fenyegetésének valamikor a következő öt évtized folyamán. A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a trópusi területeken egész évben fennállhat, míg a világ többi részén szezonális lehet a betegségterjedés kockázata.Kikerültem a bulimia és az anorexia poklából

2019. május 21.

A 32 éves Mária 15 éven át küzdött táplálkozási zavarokkal. Mára már fellélegezhet, és gyógyultan felfedi azokat a romboló folyamatokat, melyektől sikerült megszabadulnia.

 Fotó: 123rf.com„Tizenéves koromtól hosszú éveken át – érzelmi törésekkel a háttérben – a bulimiás rohamok időszakát éltem át, és a napjaim falással és hányással teltek. Ezt az anorexia periódusai tarkították (drasztikus mértékű fogyásra törekedtem),  melyek néhány naptól kezdve 3 hétig is eltartottak. A bulimiás időszakban, amint az étel a gyomromba került, hánytattam magam, többször is egy nap, hogy befalhassak mindent, amit megvásároltam. Az ördögi kör bezárult számomra azon a napon, amikor „sikerült” hánynom, mert attól fogva ehettem, amit akartam, és olyan alakom lett, amilyenről álmodtam.

A hányás minden alól felszabadított

Elég volt lehajolnom, hogy az étel visszafelé távozzon. Mielőtt idáig jutottam, mintegy 15 kg-ot híztam.  Amikor hánytam, úgy gondoltam, hogy a testemet, az életemet, az érzelmeimet abszolút kontroll alatt tarthatom. Ez volt a „boldogság” – noha valójában inkább pokolnak volt nevezhető… Amikor rájöttem, hogy tévedtem, túl egész darab csomagolt sajtot, 10-20 dkg-os vajat, sült tésztákat, teljes üveg csokikrémet, pizzát, süteményeket, kész szendvicseket, felvágottat, joghurtot, fagylaltot stb. Azután, a sok rágás miatt, fájt az állkapcsom, puffadt lett az arcom, alig tudtam kinyitni a számat. Olykor égett a nyelvem. Ugyanakkor a hányás felszabadított sokféle téren. Kiűztem magamból mindazt, ami túl sok helyet foglalt el bennem: aggodalmat, bánatot, fáradtságot, szégyent, igényt a szerelemre, a túlérzékenységet, de a testvérem hiányát vagy a túlzott örömöt is. Ezek az „érzelmi kiüresedések” megnyugtattak, olyannyira, hogy egyes napokon csak ettem-hánytam.  Azután hirtelen átestem az ellenkező végletbe, az anorexiába, de soha nem akartam a végtelenségig fogyni. Nem kerültem az 50kg-os határ alá, ami az 1.58 cm-es magasságomhoz képest nem volt vészes.Gyümölcsragus csirkemell

2019. május 20.

A gyümölcsös-húsos fogások kedvelőinek ajánljuk ezt az ételt, érdekes és finom ízhatás!  

Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 20 dkg őszibarack konzerv, 2 alma, egy marék aszalt szilva, pici vörösbor, fahéj, barnacukor, só, 10 dkg vaj

A vajat kétfelé osztom, az egyiket egy serpenyőben, a másikat egy nyeles lábaskában felolvasztom. A csirkemellet megmosom, felszeletelem, és a teflon serpenyőben vajon megsütöm. Mindkét oldalán, hogy ne maradjon nyers, de ne is száradjon ki. 

A gyümölcsöket összevágom, az almát meghámozom, a szilvát apróra vágom. A másik edénybe teszem, barnacukorral és fahéjjal, csipet sóval ízesítem, majd egy kis bort öntök alá. Összepárolom és már kész is!

Párolt rizzsel tálalom a húst és mellé teszek a gyümölcsös raguból.Nincs ok halogatni a várandósságot

2019. május 20.

Nincs ok halogatni a várandósságot halva született magzat után – állapította meg egy nagyszabású új kutatás, melyről a BBC hírportálja számolt be.

A fotó illusztráció: 123rf.comNoha gyakran mondják a nőknek, hogy várjanak egy évet az újabb terhességgel, nincs sok alapja ennek a tanácsnak. A The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban megjelent nemzetközi kutatás több mint 14 ezer szülést vizsgált meg és azt találták, hogy a kockázat nem növekszik, ha a fogamzás egy éven belül történik. Nagy-Britanniában 225 szülésből egy végződik halvaszüléssel. Ebben a tanulmányban ez utóbbi azt jelentette, hogy a magzat a várandósság 22. hete után halt el.

Sok országban nincs iránymutatás arról, mikorra tervezhető a következő várandósság – állapította meg a tanulmány.

Alex Heazell professzor, a brit szülész-nőgyógyászok kollégiumának és egy halvaszületett babák szüleit segítő alapítványnak a szóvivője elmondta, hogy nincs ok az aggodalomra. “Ahogy megkaptak minden információt arról, miért halt meg a babájuk, már a saját döntésük, hogy lelkileg mikor állnak készen a következő várandósságra” – magyarázta.

Pszichológiai szempontból sincs indoka annak, hogy egy évnél többet várjanak – tette hozzá.

A kutatók 14 452 nyugat-ausztráliai, finn és norvég kismama adatait vizsgálták meg, mindannyiuknak volt már halvaszülése. Az adatok 37 évet öleltek fel.
A halvaszülést követő várandósságok két százaléka végződött újabb halvaszüléssel, 18 százaléka koraszüléssel, az újszülöttek 9 százaléka volt kisebb a korához képest. A kutatók megállapították, hogy a magzatok 63 százaléka (9109) fogant a halvaszülés utáni egy éven belül.Az egyik legjobb belföldi program: bringázni a Balatonnál

2019. május 19.

A kerékpározók körében egyre népszerűbbek a balatoni biciklis túrák. Jó hír, hogy a jövőben jelentős fejlesztések, új túraútvonalak várhatók. A kerékpáros szezon márciusban indult, és az időjárás egészen október végéig megfelelő a kisebb-nagyobb túrákhoz, melyeknek ideális kiindulási helyszíne lehet Siófok.  

A balatoni bringakörutat a 2000-es évek elején alakították ki. A teljes szakasznak mintegy harmadán épült igazi bicikliút, a bringakör többi részén kerékpáros barát, azaz kerékpárútnak kijelölt közúti szakaszok és járdák váltják egymást. A balatoni bringakört a gyakorlott kerékpárosok akár egy nap alatt is tudják teljesíteni, de ha szeretnénk nézelődni és minél többet kihozni a kirándulásból, érdemes több napot szánni rá.
 
Prohászka Attila, a Tour de Pelso országúti kerékpárverseny főszervezője szerint azért érdemes Siófokot választani kiindulópontként egy balatoni körúthoz, mert a városban minden adott ehhez. Számos különböző szállástípus közül választhatnak a kirándulók, ahol a kerékpáros turistákat is szívesen látják. Ráadásul a komp is közel van Siófokhoz, így könnyen át lehet jutni a túlpartra, és mivel ma már hajón is lehet kerékpárt szállítani, akár összeköthetjük a balatoni hajózást is a biciklitúrával.

Ha valaki Siófokon pihen, és a város környékét is szeretné felfedezni biciklivel, kifejezetten jó kirándulólehetőség a Sió csatorna mellett haladó kerékpárút. A túra a siófoki Fő térről, a Víztoronytól indul, majd a Sió vonalát követve Siójut – Ádánd – Ságvár útvonalon kerékpárúton és kis forgalmú közúton halad. A 28 km hosszú túra alatt szép kilátás nyílik a Sió menti tájra, egy rövid ádándi kitérővel pedig a falu határában álló XIII. századi templomromot is megtekinthetjük. Prohászka Attila elmondta, hogy a tervek között szerepel a kerékpárút meghosszabbítása egészen Szekszárdig.A panaszkodás arra szolgál, hogy megtanítsa: nem szolgál semmire

2019. május 19.

Jó kis menedék. Olyan jólesik megosztani, kiadni magunkból, abban a hiedelemben, hogy megszabadulunk a nyomasztó tehertől. Az elme máris kész a magyarázattal: ha megosztjuk, kevesebb marad belőle nekünk...

A panaszkodás ragadós, mint valami betegség. Ráragasztjuk az első, utunkba akadó barátra, ismerősre, családtagra, kollégára – mindegy, csak minél hamarabb „szabaduljunk” a problémánktól. Megértő fülekre, sőt, megértő lelkekre találunk azonnal. Hát persze, hogy vele is nemrég történt hasonló rémség… A sógor pedig ugyanebben a cipőben jár… És ontjuk, árasztjuk a keserűséget, míg végül akkorává nem dagad, hogy a világ összes gondja nem hasonlítható a miénkhez.


Az első lépést tehát megtettük, megosztottuk. És aztán? Mintha mégsem lenne könnyebb. Mintha mégsem hozna megoldást. Mintha még nagyobbnak tűnne a probléma. Egy dolgot biztosan elértünk: akinek elmeséltük, akinek jól kipanaszkodtuk magunkat, annak azért rendesen lehúztuk az energiáját.

Hogyan tovább? Még jobban sajnáljuk magunkat, még inkább felelős a külvilág a problémánkért, hiszen beleadtunk mindent, amit csak lehet. Magunkat mindesetre mentesítettük, hiszen kívülre helyeztünk minden okot, körülményt – és egyúttal a megoldást is!

A panaszkodás nem visz előre, de valamit azért mégiscsak tanít: nem szolgál semmire. Mehetünk fűhöz-fához, elmesélhetjük százszor és ezerszer is a problémát, a fájdalmat, a sérelmet – ettől még ottmarad, ahol keletkezett.

Mi lenne, ha felelősséggel élnénk? Ha végre elhinnénk, hogy senki más nem éli az életünket rajtunk kívül. Ha mi éljük, mi tudunk változtatni is rajta. Mi lenne, ha panaszkodás helyett megpróbálnánk lehetőségeknek tekinteni a gondjainkat? Lehetőség a fejlődésre, a növekedésre, a jobb emberré válásra. Mert mi mástól is haladnánk előre, ha nem attól, hogy másképp nézünk minden kihívásra, feladatra, nem tetsző dologra? A bennünk keletkező hullámokat nem érdemes még nagyobbra dagasztani, de érdemes elcsendesíteni, békével fogadni, és törekedni arra, hogy a helyzetet megoldjuk.Kardiológiai vizsgálat teleszkóppal

2019. május 18.

Mindig lenyűgöz, mire képes húsz óvodás. Például pillanatok alatt be tudnak lakni egy Gellért-hegyi, több emeletes villaépületet. A poroszlói gyerekek egy februári szombat délelőttön érkeztek a Czeizel Intézetbe.

Tavaly decemberben jártam először Poroszlón, a Napsugár oviban a Czeizel Intézet munkatársaival. Úgy döntöttek, azzal segítenek a gyerekeknek, amihez a legjobban értenek: szakembereik szűrővizsgálatok sorát végezték el, hogy minden rendben legyen velük, mire iskolába mennek.

Hogy a gyerekek számára emlékezetes legyen a Budapesten töltött nap, sok más programot is szerveztek számukra. A kicsik játszottak, mesét néztek, rohangáltak, pizzát ettek és sorban álltak az arcfestő meg a lufihajtogató néninél. A nap végén pedig hazavitték a rengeteg könyvet és játékot, amit az intézet páciensei és munkatársai gyűjtöttek össze számukra.

Az óvó nénik elmondása szerint a reggel fél nyolcas indulásnál előfordult némi sírás, a gyerekek kicsit féltek a rájuk váró vizsgálatoktól. Amikor megérkeztem a Czeizel Intézetbe, ennek már nyomát sem láttam. Ahogyan az várható volt, azonnal otthon érezték magukat, játszani kezdtek a hatalmas tárgyalóban. Az asztalokon halmokban álló rengeteg játékot és könyvet a páciensek és munkatársak gyűjtötték össze számukra, ezeket a nap végén mind haza is vitték.

A hallásvizsgálat, a szemészeti, a fogászati, illetve a kardiológiai szűrés nagyjából párhuzamosan zajlott, így időről-időre feltűnt a folyosón egy csapat Batmannek, vagy hercegnőnek kifestett gyerek, akiket megvizsgált a doktor néni, vagy a doktor bácsi.A terhesség visszafogja az immunrendszert

2019. május 18.

A fotó illusztráció: pixabay.comSzomorú tény, hogy a világviszonylatban is egyre és egyre több a koraszülés és a vetélés. Ezek a kockázatok egyes esetekben betegségek következményei, ám sokkal gyakoribb, hogy olyasmi váltja ki őket, amit igazából el lehetne kerülni, és ehhez nem is kell olyan sokat tenni. A témában Ratkó Tünde szülésznő árult el néhány érdekes dolgot.

Lactobacillusok
A hölgyek számára valószínűleg nem ismeretlen a lactobacillus szó. A hüvely természetes flórájának részét képező bacilusok természetes savas közeget hoznak létre. Ennek a közegnek pedig kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében. A hüvely egy igen érzékeny terület, ha fertőzésveszélyről van szó. Ennek oka csak részben a szexualitás. Az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés, a bakteriális vaginosis ugyanis akár akkor is kialakulhat, ha valaki tangát visel, nyilvános wc-re ül le, vagy shortban szennyezett területen foglal helyet. Vagyis igazából bárhonnan össze lehet szedni a kórokozókat, így a védekezés kiemelt fontosságú!

A savas közeg lehetővé teszi, hogy a szervezet kívül tartsa a betegségeket, hiszen sok baktérium és a gombák sem képesek életben maradni ebben a közegben. Érdekesség, hogy még a hímivarsejteknek is szükségük van a védelemre, ellenkező esetben nem élnék túl az utazást a hüvelyben a petesejt felé. Ezért az ondó enyhén lúgos, így kiegyenlítve a PH-t és biztosítva a spermiumok túlélését.További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...164
hírek, aktualitások

Hazaengedték a világ legkisebb súllyal született csecsemőjét

2019. május 12.Csaknem fél év után egészségesen engedték haza a kórházból a világ legkisebb súllyal született, életben maradt fiúcsecsemőjét – jelentette be kedden a tokiói Keio Egyetem, amelynek orvosai több mint 3200 grammra növelték a mindössze 268 grammal világra jött baba súlyát.

Az Iowai Egyetem által a világ legkisebb súllyal született, életben maradt csecsemőiről vezetett Tiniest Babies Registry nevű honlap szerint a korábbi rekorder egy 274 grammal született fiú volt, aki 2009-ben jött a világra Németországban. A legkisebb súllyal született, életben maradt kislány pedig 252 grammosan jött a világra 2015-ben, ugyancsak Németországban.

A honlap szerint a kevesebb mint 300 gramm alatti súllyal született csecsemők közül eddig 23-an maradtak életben világszerte. Közülük mindössze négy volt fiú.

A tokiói fiúcskát sürgősségi császármetszéssel hozták világra augusztusban, mivel a testsúlya nem gyarapodott a terhesség 24. hetében és az orvosok úgy ítélték meg, hogy a gyermek élete veszélyben van.

Az újszülött eleinte olyan apró volt, hogy elfért két tenyérben, ám a kórház koraszülött intenzív osztályán töltött idő alatt szépen fejlődésnek indult, így idővel át lehetett térni nála a természetes táplálásra.

A csecsemő múlt hét szerdán hagyta el a kórházat, két hónappal az eredetileg kiírt születési dátumát követően.

A kézmosás is járhat veszélyekkel

2019. május 12.A civilizált ember számára evidens, hogy a vécé használata után kezet mos, hacsak nem akar betegségeket kockáztatni. Egy friss kutatás azonban azt állítja, ha gépi kézszárítót használ az ember, az olyan, mintha egyáltalán nem is tisztálkodott volna. A nyilvános mosdókban használt, meleg levegős készülékek ugyanis, a fekáliából származó kórokozókkal fújják tele a tiszta kezeket – írja a tanulmány, amiről a Newsweek számolt be.

A kutatók szerint, a nyilvános vécékben sokkal több az olyan, emberi ürülékből származó baktérium, amik a lehúzáskor kerülnek a levegőbe, mint az otthoni illemhelyeken. A kézszárítók pedig nem csinálnak mást, mint az egyik oldalon magukba szívják a mosdó levegőjét, hogy a másikon felmelegítve, nagy sebességgel fújják ki magukból.

A kutatók egy egyetem 36 illemhelyét vizsgálva arra jutottak, hogy a kézszárítók használata után messze több kórokozó kelül a kezekre a normálisnál. Tesztelték azt is, hogy megúszható-e a szennyezés, ha részecskeszűrőkkel szerelik fel a gépeket, de arra jutottak, hogy ezek is, csak a kórokozók mintegy 75 százalékát képesek megállítani.

Egyre többen sportolnak

2019. május 11.Magyarországon is egyre többen sportolnak egyre többet az ülőmunka terjedésével párhuzamosan – mondta Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense.

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra. A betegségektől való félelem kevésbé szerencsés motiváció, hiszen csökkenti a sportolás élvezetét – hangsúlyozta.

Lacza Gyöngyvér szerint a szabadidősport jelentőségét a hozzá kapcsolódó termékek és rendezvények, valamint az egészségtudatosság divatja is erősíti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nemcsak az irodai munkavégzés, hanem a mindennapi tevékenységek is egyre inkább ülőmunkává alakulnak át, az ajánlott testmozgás mennyisége ezért – tette hozzá – várhatóan tovább nő a következő években.

Gyermekek számára a szakember naponta legalább 1 órányi sportolást javasolt.