Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Leukémia – vajon mindig egyenlő a halálos ítélettel?

2023. szeptember 26.

Fotó: gettyimages.com

A leukémia, azaz a fehérvérűség igen veszélyes, sürgős kezelést igénylő megbetegedés, melyre olykor csupán egy rutin vérkép vizsgálat során derül fény.  A kór érintheti mind a gyermekeket, mind a felnőtteket, és mindegyik korosztályra bizonyos leukémia típusok jellemzőek. Hogy milyen fajtái vannak, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt. 

 A vér rákos megbetegedése

A leukémia a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedése. A fehérvérsejtek osztódása során DNS-mutáció miatt éretlen- normális esetben csak a csontvelőben, nyirokszervekben  található-, különböző érési stádiumban levő sejtek jelennek meg a vérben. Ezek a kóros sejtek igen gyorsan szaporodnak, csakúgy, mint más rákos daganatok sejtjei.

Sokan úgy vélik, a leukémia elsősorban a gyermekeket érinti, ám felnőtteknél is ugyanúgy megjelenhet. Több típusa is ismert, attól függően, hogy a betegségnek milyen gyors a megjelenése és lefolyása, valamint, hogy a vérsejtek, nyiroksejtek mely típusát érinti. Előbbi esetben létezik heveny és krónikus lefolyású, utóbbinál pedig limfoid és mieloid fajtákat különböztetünk meg. Ezeket figyelembe véve az alábbi csoportosításba szokták a leukémiákat sorolni:

  • akut limfoid leukémia (ALL)
  • akut mieloid leukémia (AML)
  • krónikus limfoid leukémia (CLL)
  • krónikus mieloid leukémia (CML)

Limfoid leukémia

A daganat a limfociák elősejtjeiből indul ki, és hogy hogy melyik elősejtből alakul ki a kóros sejtszaporulat, a betegség lehet B-és T-sejtes limfoid leukémia. Gyors és lassú lefolyású formája is ismert, ezek szerint különböztetjük meg az akut (ALL) és a krónikus  (CLL) limfoid leukémiát. Az ALL elsősorban gyermekkorban fordul elő (ritkábban időseknél is) és megfelelő terápia nélkül akár hetek alatt halálos kimenetelű lehet.A pozitív életszemlélet jótékony befolyása

2023. szeptember 26.

Napjainkban szinte fénykorát éljük a különféle pozitív megerősítéseknek, az optimizmust fókuszba helyező életstílusnak. Kétségtelen, hogy egyéni meglátásunk és szemléletünk az egész életünkre hatással van. Melyek az optimizmus kedvező hatásai, hogyan aknázható ki ez a szervezetünkre nézve? Bizonyos mértéken túl lehet-e mégis romboló hatású másokra?

Manapság rengetegen érdeklődnek a pozitív életszemlélet iránt, ami nem is meglepő, hiszen mindannyian szeretnénk valamilyen módon kiutat keresni ebből a stresszes, túlhajszolt, teljesítménycentrikus világból. Egyesek egy nyugalmasabb életre vágynak, kevesebb feszített munkával, amelyben inkább a kreativitás kerül a középpontba, míg mások több időt töltenének szeretteikkel, hiszen éveken át háttérbe szorították a családi életüket. Egy azonban összeköt mindenkit, mégpedig a vágy, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, pozitívabban tekinthessünk a jövőbe, ez pedig alapjaiban megváltoztathatja a mindennapokat.

Egyre többen egyetértenek abban, hogy a pozitív gondolkodás előnyösen változtathat közérzetükön és életkörülményeiken.

Mit is fed valójában a pozitív szemlélet?

Erről ugyan megoszlanak a vélemények, azonban fontos elkülöníteni az álpozitív életszemléletet a valódi pozitivitástól.

– Előbbi esetében csupán „úgy teszünk, mintha” jól éreznénk magunkat, és minden rendben lenne, az önbizalmunk is inkább egy felfújt lufihoz hasonlítható.

– Utóbbinál a valódi pozitivitás az önmagunkba vetett hitből ered. Ez pedig tulajdonképpen a gondolataink minőségén múlik. Emellett az sem elhanyagolható, hogyan és miként reagálunk bizonyos helyzetekre, mennyire vagyunk képesek megküzdeni a fellépő nehézségekkel.

Az álpozitív szemléletűek csupán periodikusan, időről időre képesek úgy viselkedni, mint a valódi és mély optimizmussal megáldott egyének. Egy efféle állapotban az összeomlások is gyakoribbá válhatnak. Annak ellenére, hogy saját személyiségünk és habitusunk egyedi, szerencsére a pozitív hozzáállás fejleszthető.

Ahogyan a megküzdési technikáink is javíthatók, úgy idővel könnyebbé válik egy-egy nehezebb helyzetben is meglátni a kiutat.

Hogyan hat mindez a szervezetünkre?

Az optimista egyének kétségtelenül jobb megküzdési technikákkal rendelkeznek, mint negatív társaik. A kudarc számukra nem végzetes, éppen ezért hamarabb ki tudnak mászni a sötét veremből. Jellemző rájuk továbbá, hogy nagyobb erőtartalékkal rendelkeznek, mivel bíznak önmagukban, tisztában vannak vele, hogy egy-egy hiba még nem jelenti a világ végét. Jól tudják azt is, hogy miként fordítsák a javukra az elkerülhetetlen nehézségeket.Az alkoholbetegség társas összetevőiről

2023. szeptember 25.

Egy idén tavasszal publikált felmérés szerint hazánk világelső az alkoholisták lakosságarányos számában, valamilyen mértékben lassan a népesség közel negyedét érinti a probléma. Olyan, hagyományosan nagyivónak gondolt nemzeteket előzünk meg, mint az oroszok vagy az írek. Ehhez képest sokszor nem úgy tűnik, hogy a magyarok a súlyának megfelelően foglalkoznának a kérdéssel, gyakran az alapvető ismeretek is hiányoznak az alkoholbetegséggel, de általában a függőségekkel kapcsolatban is.

Ez az írás elsősorban az alkoholizmus társas, társadalmi dimenzióival foglalkozik, főleg szociálpszichológiai szempontból, de először nem árt tisztázni néhány alapfogalmat.

– A témában a kiindulópontot a függőség fogalma jelenti. A függőség (szakszóval dependencia vagy addikció, ahol az utóbbi az előbbi súlyosabb formája) definíció szerint egy káros viselkedés szokássá válását jelenti, melyet a szenvedélybeteg az akarata ellenére ismétel. Vagyis a függő bizonyos területeken már nem ura önmagának, cselekvéseit és reakcióit függősége tárgya, azaz valamilyen kémiai szer vagy viselkedésminta alakítja. Az alkoholista sokszor nincs döntéshelyzetben, függősége szinte belekényszeríti az ivásba. Fontos megjegyezni, hogy a függőség nem az elfogyasztott ital mennyiségének kérdése, hanem az ivás rendszeressége, szokásszerűsége határozza meg. Azaz napi két pohár borral is lehet valaki függő, ha az nem nélkülözhető részévé válik a mindennapjainak.

– Az alkoholizmus esetében pontosabb alkoholbetegségről beszélni, mert a függőség betegség, akkor is, ha részben vagy egészben az egyén tehet annak kialakulásáról. Gyakori képzet, hogy ez nem betegség, egyszerűen csak abba kell hagyni az ivást, de az előző pont értelmében épp ez az, ami nem megy, a függő már nem maga irányít. (Egy tüdőrákost is kétség nélkül elfogadunk betegnek, akkor is, ha évtizedes láncdohányzásával ő maga idézte elő állapotát.)

– A betegség kialakulásában az egyéni, főképp pszichés sajátosságok mellett (a lehetséges genetikai alapokat most hagyjuk) kétségtelenül fontos szerepe van a társas hatásoknak. Az egyén mikrokörnyezete (családja, baráti köre, munkatársai) és az általános társadalmi-kulturális mintázatok egyaránt fontosak. Ha ugyanis az ivás, sőt a nagyivás is elfogadott, bevett szokás az adott társadalomban, az alkohol kézenfekvő megoldásként kínálkozik a legkülönbözőbb helyzetekben, akár a nehézségek miatti szorongások oldásában, akár a pozitív élmények fokozott megélésében.

A szocializáció színterei

Az alkoholbetegség kialakulásában tagadhatatlanul az egyik legfontosabb összetevő az egyén szocializációja, vagyis a folyamat, melynek révén csecsemőből egy társadalom felnőtt tagjává válunk, belenőve a számunkra adott társas közegbe. Valójában a szocializáció (vagy társadalmasodás) tesz minket emberré, túl a puszta biológiai léten. És e folyamat különböző szintjein egyaránt van lehetőségünk a függőség kialakulásához vezető viselkedésminták elsajátítására.

Család mint mintaadás

Az elsődleges szocializációs színtér a család. Ott már találkozhatunk a legkülönbözőbb ivási mintázatokkal és függőségi szintekkel, és sajnos sokszor találkozunk is, hisz az alkoholbetegek bevezetőben idézett nagy aránya mellett a magyar társadalom nagyobbik fele érintett lehet a problémában, függőként vagy egy függő hozzátartozójaként.Szívinfarktus? Lehet, hogy megtört szív szindróma

2023. szeptember 25.

Elsősorban a nőket érinti az úgynevezett megtört szív szindróma, vagyis a takotsubo cardiomyopathia. A főként nagy megrázkódtatások után jelentkező, szívinfarktusra hasonlító eseményre dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa hívta fel a figyelmet.

Fotó: gettyimages.comIjesztő tünetek – mintha szívinfarktus lenne

A polipok elfogására használt lyukas edényről, a takotsubo-ról kapta a nevét a takotsubo cardiomyopathia, ugyanis a röntgenvizsgálaton sokszor erre az edényre hasonlított az érintettek szíve. Először 1990-ben Japánban írták le ezt a jelenséget, amelyet főként 58-75 éves nők körében tapasztaltak, az alábbi, szívinfarktusra emlékeztető tünetekkel:

A megtört szív szindróma tulajdonképpen a szív bal kamrájának a meggyengülése, ami miatt jelentősen gyengül a szív pumpafunkciója is. A szindróma elnevezése arra utal, hogy ez a jelenség elsősorban nagy megrázkódtatások után fordul elő, mint például

  • egy szeretett személy elvesztése,
  • komoly baleset, támadás,
  • váratlan betegség,
  • felkavaró életesemény (pl.: munka elvesztése, nyilvános szereplés, rossz hírrel való szembesülés),
  • bizonyos, félelmet keltő egészségi állapotok (pl.: asztmás roham, hirtelen vérnyomásesés, nagy fájdalom),
  • gyógyszer (például bétablokkoló) megvonása.

A stressz lehet a kulcs

A szindróma kialakulásának oka pontosan nem ismert, de szakértők szerint a stresszhormonok lehetnek olyan hatással a szívizomsejtekre és a koszorúerekre, amely megakadályozza a bal kamra hatékony működését. A kutatók úgy vélik, hogy a menopauzán átesett nők a csökkenő ösztrogéntermelődés miatt e tekintetben sérülékenyebbek.Az anyagválasztás kérdése az esküvői ruha keresése során

2023. szeptember 24.

Az esküvői ruha anyaga közvetlenül befolyásolja a sziluett stílusát és megjelenését. A különböző textilek különböző hatást kelthetnek. Például a selyem elegáns és könnyed megjelenést kölcsönöz egy menyasszonyi ruha számára, míg a csipke romantikus hangulatot sugároz.  

Az esküvői ruha anyaga az öltözék tartását is meghatározza, nem beszélve arról, hogy milyen érzés viselni az adott darabot. Egy nehéz és merev szövet erősen gátat szabhat a kényelmi szempontoknak, a túlságosan vékony anyagból készült esküvői ruha pedig kevésnek bizonyulhat a szeles, hűvös napokon. A szezonális szempontokra ugyanez vonatkozik: egy nehéz szatén esküvői ruha továbbra is kényelmetlen választás marad nyáron, ahogy egy könnyű és légies tengerparti fazon is oda nem illőnek tűnhet egy őszi báltermi ünnepségen.

Tippek ruhapróba előtt

Mielőtt részt vennénk az első ruhapróbánkon, gondoljunk át minden részletet. Milyen stílus áll hozzánk közel? Szeretnénk-e kiegészítőket, például, hogy egy fátyol vagy egy csinos boleró díszítse a megjelenésünket? Mint szempont, fontos az időjárás, a helyszín, a kényelem, valamint az esküvő tematikája is, illetve a dekoráció.
Lényeges kérdés, hogy milyen stílusú ruhában képzeljük el magunkat a nagy napon. A ruha esését, a fazon jellegét teljes mértékben befolyásolja a választott anyag, de szerencsére ezzel a profi szakemberek maximálisan tisztában vannak. Többek között emiatt is elengedhetetlen, hogy minőségi forrásból vásároljuk meg, illetve béreljük ki az esküvői ruhánkat, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés.
Az online rendelések népszerűbbek, mint valaha, ami nem meglepő, hiszen nagyon kényelmes opciót jelentenek a rohanó hétköznapok során. Azonban egy esküvői ruha, hiába mutat nagyon elegánsan és tökéletesen azon a fotón, melyen megpillantottuk, sajnos gyakran megesik, hogy a rendelést követően hatalmas csalódást okoz.
Aki olvasgatott már a témában a beszélgetős fórumokon, találkozhatott olyan beszámolókkal, melyek azt ecsetelik, hogy a rendelt darabot felöltve már a méret nem stimmelt, azaz nem felelt meg az internetes bolt felületén megadott adatoknak. Minél kevésbé rugalmas az esküvői ruha anyaga, ez annál nagyobb gondot hoz magával. Ilyenkor varrónőt kell megbíznunk, hogy ránk igazítsa a modellt, ami plusz költséget és időt jelent. Sőt, ha nagyon nagy a méretkülönbség, akkor megeshet, hogy nem lehet megoldani a problémát, vagy anyagilag nem éri meg belevágni.
Természetesen általában adott a lehetőség, hogy önköltségre visszaküldjük a vásárolt ruhát, de nem biztos, hogy beleférünk az időbe, vagy hogy a cserélt darab is teljes mértékben illeszkedik majd ránk. Gondot jelenthet az is, ha a kevésbé minőségi anyagválasztásból adódóan a fazonban a bőrünk nem tud lélegezni, vagy meglehetősen szűk mozgásteret biztosít, netán silány hatást kelt, hiába minden átalakítás.
Az esküvőn hosszú órákat viseljük a ruhánkat, így fontos, hogy kényelmes legyen. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a tényezőt, hiszen jelentősen ronthat az élményen az, ha egy szűk, vagy a bőrünknek nem éppen jóleső ruhában kell megélnünk a pillanatot.


Morton neuroma: egy betegség a rossz cipőtől

2023. szeptember 24.

A Morton neuroma a talpon végigfutó talpi ideg irritációja miatt alakul ki, és mivel összefüggésbe hozható a nem megfelelő cipők tartós használatával, jóval több nőnél okoz fájdalmat, mint férfinál. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a probléma diagnosztizálására és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.    

Fotó: 123rf.comJellegzetes tünetek a talpon

A talpon végigfutó idegen a tartós nyomás és irritáció miatt jóindulatú szövetburjánzás alakulhat ki, ami tipikusan éles fájdalommal hívja fel magára a figyelmet. Van azonban még néhány tünet, amely mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel.
A fájdalom legtöbbször a 3. és 4. lábujj között jelentkezik, de végigfuthat az egész külső lábélen is.
– Előfordul, hogy a nagylábujjban érződik égő fájdalom, ami a többi lábujjra is kiterjedhet.
Érzéketlenség és zsibbadás is mutatkozhat a lábujjakban.
– A fájó érzés cipőviselés közben bukkan fel, akár olyan érzést keltve, mintha egy kő lenne a lábbeliben. Sokszor le is kell venni a cipőt a fájdalom miatt.
A fájdalom rohamokban jelentkezik. Van, hogy hetente kétszer is szenvedünk tőle, majd hónapokig szünet áll be. Ugyanakkor kezelés nélkül idővel egyre gyakoribbá válnak a panaszok.

Miért a nőket sújtja főként?

A Morton neuroma a nőknél négyszer gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál. Főként 50-60 éves korban alakul ki, de bármilyen életkorban képes megnehezíteni a járást. És miért épp a nőket szenvednek tőle? Mert van néhány rizikófaktor, ami hozzájárul a kialakulásához:
magas sarkú, szűk orrú cipő viselése,
– egyes sportágak és tevékenységek, amelyek nyomást gyakorolnak az ínszalagra és az idegek megvastagodását okozzák (például futás, ugrószámok, síelés, balett),
bizonyos deformitások, mint a kalapácsujj vagy az ún. lúdtalp, amelyek az ínszalagot az idegekhez préselhetik.

Hogyan lehet kezelni?

Az ilyen jellegű problémák kezelésénél elsődlegesen fontos felállítani egy korrekt diagnózist, amely megjelöli a panasz forrását. Ráadásul figyelembe kell venni az általános egészségi állapotot, hiszen például a cukorbetegség és a rheumatoid arthritis szintén okozhat a lábfej- és talpproblémákat – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista.

Mindenekelőtt meg kell vizsgálni, szükség van-e a cipőviselés megváltoztatására, vagyis a magas sarkú és/vagy hegyes cipő okozta-e a bajt. Ha igen, ajánlott ergonomikusan kialakított, kényelmes lábbelire váltani, amelybe adott esetben egyénileg gyártatott betétet is érdemes elhelyezni. Az akut fájdalomnál gyors segítség lehet a jegelés, amely azonban csak átmeneti enyhülést hoz, így szükség van orvosi és egyéb kezelésre is. Utóbbiak közül hosszútávon mindenképpen fontos a funkcionális gyógytorna, amelyet akár gyógymasszázs és lökéshullám terápia is kiegészíthet.Vegyszermentes tisztítószerek házilag

2023. szeptember 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A családok egy részénél, akár mert kisgyerek érkezett, akár megbetegedett valaki, vagy egy családtagunk allergiás bizonyos vegyszerekre, figyelembe kell venni azt a régi mondást: "csak azt kend magadra, amit megennél!" Mivel a bőrünkön át minden beszívódik, ez a hozzáállás napjainkban különösen fontossá vált.  

Evőeszközök megtiszítása

Kezdjük a sort a mosogatással, amit napjában több alkalommal el kell végeznünk, és köztudott, hogy sokszor marad mosogatószer az edényeken, evőeszközökön.
 
Ilyenkor több lehetőség is kínálkozik: félig megtöltjük ecettel a szórófejes flakont, és csöppentünk bele 10 csepp grapefruit vagy citrom illóolajat – ezek ellensúlyozzák az ecet jellegzetes illatát. 
 
Jól összerázzuk, majd teletöltjük a flakont vízzel, és azzal megint alaposan elkeverjük a folyadékot. Kész is a mosogatószer, amiből mindig egy keveset spriccelünk az edényekre; kiváló zsíroldót kapunk.
 
A másik alternatívánk mosogatószer készítésére, hogy egy marék mosódiót főzünk ½ liter vízben forrás után 5 percig. 20 perc múlva le lehet szűrni, és pár csepp illóolajjal gazdagítani.

Készítsünk folyékony szappant!
Mosódióból folyékony szappant is készíthetünk: 2 maréknyi mosódiót ½ liter vízben forrás után 5 percig főzünk. 20 perc múlva le lehet szűrni, hozzákeverve ízlés szerint pár csepp illóolajat (például mandarint).
Ezt a keveréket samponként is használhatjuk, kíméletesen tisztítja a hajat.


Okozhat a halláscsökkenés egyensúlyproblémákat?

2023. szeptember 23.

Fotó: 123rf.comFülünk nem csupán a halló-, hanem az egyensúlyozó szervünk is, ezért ha szédelgünk, akkor lehet, hogy a fülünkben kell keresni a probléma forrását.

Az egyensúlyzavarok az egyensúly elvesztésével, illetve szédüléssel, hányingerrel járó állapotot jeleznek. Kiváltó okok között szerepelhetnek a fülfertőzés, az alacsony vérnyomás, a rossz vérkeringés, de súlyosabb betegséget is jelezhetnek, például daganatos elváltozást.

Természetesen nem minden egyensúlyprobléma mögött áll hallásromlás, ám vannak olyan egészségi panaszok, melyeknél a kettő kéz a kézben a jár. Ilyen betegségek a labirintitisz és a Meniére-kór.

A labirintitisz a belső fülben található egyensúlyozó szerv, a labyrinthus vírusos vagy bakteriális fertőzés okozta gyulladása. Ennek fő tünetei a halláscsökkenés, fülcsengés, szédülés és hányinger. Legtöbb esetben a betegség jól kezelhető és gyógyítható, de egyes esetekben tartós károkat okozhat.

A Meniére-kór, mely hallásromlással, szédüléssel és fülzúgással jár, hátterében a labyrinthusban megnövekedett nyomás áll, amit a labyrinthusban lévő folyadék, az endolympha felgyülemlése okoz. Ezt is a belső fül gyulladása válthatja ki, de koponyasérülések vagy autoimmun folyamatok is eredményezhetik. A Meniére-kór nem gyógyítható, ám gyógyszeresen jól kezelhető. A betegség rohamokban jelentkezik, van, akinél havonta, de egyeseknél csak évente egyszer fordul elő.5+1 tipp a pihentető alváshoz

2023. szeptember 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Stresszes, rohanó világunkban sajnos nemcsak a mozgásra, de az alvásra is egyre kevesebb időnk jut. Ráadásul egyre többen küzdenek álmatlansággal és alvásproblémákkal is. Néhány hasznos tanács, hogy nyugodtan tudd álomra hajtani a fejed és alvásod valóban pihentető legyen.  

1. Hidratálj!
Ha kevés folyadékot fogyasztottál napközben, a véred besűrűsödik  és az éjszakai pihenés alatt sem tud megfelelő mennyiségű oxigént szállítani az izmokhoz. Ennek következtében a testben nem játszódnak le a regenerációs folyamatok, és az alvás nemhogy nem pihentet, sőt, kifejezetten megerőltető lesz a test számára.
Ha rendszeresen iszol a nap folyamán, kevesebb alvással is beéred!

2. Aludj háton vagy oldalt!
Akár háton, akár oldalt alszol, pihentebben ébredsz, mint ha hason aludnál. A hasonfekvés következtében a szerveket összenyomod, és nem kapnak megfelelő vérellátást, nem tudnak regenerálódni az éjszaka folyamán, ami a szervi funkciók gyengüléséhez és fáradtsághoz vezet.

3. Szánj időt az esti lazításra!
Este már csak pihentető dolgokkal foglalkozz, ne végezz megerőltető testi és szellemi munkát, mert mind a test, mind az elme fel kell, hogy készüljön a pihenésre.Fejfájása a tarkótájtól indul ki?

2023. szeptember 22.

Szinte minden embernek fájt már életében a feje. A fejfájás nem önálló betegség, hanem tünet. Lehet valamilyen testi betegség, például gyomorrontás, székrekedés, lázas betegség, magas vérnyomás kísérő jele, de jelentkezhet lelki okok miatt is.

Fotó: 123rf.comKiváltják a fejen, a nyakon lévő szervek, szervrendszerek betegségei, beleértve a központi idegrendszert, de a szemet, a fület, a légző- és emésztőrendszer kezdeti szakaszát, valamint a bőrt, a lágyrészeket és a csontokat is.

Ha nem tudják miért fáj a feje

A fejfájás oka a kísérő tünetek alapján többnyire kideríthető. Sok esetben azonban a leggondosabb vizsgálatok, a legmodernebb képalkotó eljárások (CT, MRI) sem hoznak eredményt. Az ilyen betegek sokszor évekig járnak egyik orvostól a másikig.

Sokszor a felső nyaki gerinc funkciózavara a „bűnös”

Több felmérés igazolja, hogy a fejfájások legalább ötven százalékáért, a szédüléses jelenségeknek pedig a negyven százalékáért a felső nyaki gerinc funkciózavara tehető felelőssé. Ezt azért fontos tudatosítani, mert míg karzsibbadás, vállövi panaszok esetén gyakran gondolnak a nyakcsigolyákra, addig fejfájás, szédülés, hallászavar, gombócérzés esetén csak elenyésző esetben.

Fájdalmas tünetek

A nyaki eredetű fejfájás klinikailag jellemző tünetegyüttest alkot. A fájdalom a tarkótájról indul ki, onnan sugárzik előre, a szem felé. Jelentkezhet az egyik vagy akár mindkét oldalon is. A nyilalló éles fájdalom többnyire reggel kezdődik és gyakran kombinálódik nem forgó jellegű szédüléssel, egyensúlyzavarral, oldalirányú járásbizonytalansággal, esetenként hullámzásérzéssel. Elsősorban fejforgatás, testhelyzetváltozás váltja ki, és hallászavar, fülzúgás, halláscsökkenés, látászavar (szikralátás, sötét karikák stb.) kísérheti. Általános panaszként fáradékonyság, izomgyengeség-érzés, gondolkodási nehezítettség jelentkezhet.További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...480
hírek, aktualitások

Milyen hatással van szervezetünkre a bor?

2023. szeptember 16.

Egyre több kutatás foglalkozik a szőlőművelés és a vele közel azonos korú borkészítés múltjával. Írásos emlékek bizonyítják, hogy az ókori Babilónia lakói már fogyasztottak bort, de vannak olyan feltételezések is, miszerint Kínában már 9000 évvel ezelőtt termesztettek szőlőt, és így valószínűleg bor is készülhetett arrafelé.  

Ennek a misztikus italnak az elkészítése mára szinte művészi szintre emelkedett, ahogy a technika fejlődésével azok a kutatások is egyre izgalmasabb eredményekkel szolgálnak, amik azt vizsgálják, hogy az „istenek italának” is nevezett folyadék milyen hatással van az emberi szervezetre.

Néhány kivételtől eltekintve (például datolya, alma vagy éppen a meggy) a bort szőlőből készítik. Ez az a növény, amely méretéhez képest igen erős és mélyre nyúló gyökérzettel rendelkezik, amellyel a talajból koncentráltan veszi fel az ott rejlő ásványi anyagokat, amik a gyümölcsben, azaz a szőlőszemekben koncentrálódnak. Nem kell csodálkozni tehát, ha a szőlőből készült italban (akár szőlőléről, akár borról van szó) sok ásványi anyag, nyomelem és valamennyi vitamin is megtalálható. Érdekes módon a vörös szőlőben – így a vörösborokban is – egy egységre vetítve több és koncentráltabban, mint a fehérben.

Persze a bor alkoholtartalmú ital, ezért mértéktelen fogyasztása testi és mentális tekintetben is ártalmas és veszélyes, de az orvosi vélemények és kutatások szerint bölcsen fogyasztva kifejezetten kiváló élettani hatásokkal bír.

Szelén, a 200 éves immunerősítő

2023. szeptember 16.

A mai élettempó, életvitel stresszhez, fáradtsághoz, immunrendszeri deficithez, majd ebből eredő betegségekhez, sőt, a nemi vágy és teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. A 200 éve felfedezett szelénről egyre több klinikai vizsgálat igazolja pozitív élettani hatását.Szelénforrások: Sovány hús, hal, …, teljes kiőrlésű gabona, avokádó, paradió, paradicsom, brokkoli

A szelén az immunrendszer egyik fő támogatója.

A szelén felfedezése Berzelius svéd vegyész nevéhez fűződik. Azóta a gumi-, az üveg- és a festékipar egyik lényeges nyersanyaga, de biológiai hasznosulása révén mint nyomelem rendkívül fontos az emberi és más élő szervezetek számára is.

A talajban, a felszíni vizekben és a levegőben is megtalálható változó mennyiségben. Zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb, húsokban, halakban, kagylókban több, a belsőségek közül a vesékben, a májban van a legtöbb.

A szelénben gazdag talajon termesztett növények szelénkoncentrációja is nagyobb, s ez fordítva is igaz.

Az emberi szervezet gyomor-bél rendszerében a vékonybélből könnyen felszívódik, ennek mértéke és hasznosulása kortól, egészségi állapottól, a szelén szerves vagy szervetlen vegyületétől függően eltérő lehet.

Milyen esetekben, kiknek ajánlható a szelén pótlása?

• A haj, a bőr és a körmök állapotának, (sz)épségének javítására.
• Vegetáriánusoknak, cöliákiásoknak.
• A gyermekvállalást tervező férfiaknak és nőknek.
• Az immunrendszer erősítésére.

Főzzünk együtt!

2023. szeptember 15.

A konyhai munkálatok közben sokszor sündörögnek gyerekeink körülöttünk, és bizony ez néha bosszúságot is okozhat. Inkább kérjünk tőlük segítséget a sütés-főzés műveleteihez, és máris fejlesztő játékká válik az ebéd elkészítése!  

A konyhai tevékenykedés hamar lehet örömöt okozó jó játék is. A gyerekek fizikai, manuális képességeit kiválóan fejleszthetjük. A tudásukat gyarapíthatjuk és megszokják, hogyan lehet segíteni a szülőnknek. Első lépésként is vehetjük az önállósodás felé.

A kétéves korú gyerekek manuális készségeit jól fejleszti a salátatépegetés. A kukoricafosztás a borsó- vagy babfejtés. Erősödnek a karok izmai, bővül a tudásuk, ha megbeszéljük a növények fő részeit.

A háromévesek már az aprólékosabb több odafigyelést igénylő ismétlő mozdulatokat is szeretik végezni. Ilyen például a palacsinta tészta kevergetése, a kalács megvajazása, a műanyag kés használatának megtanulása. Fejlődik kitartásuk.

A négy és öt éves korosztály már a sütésben is tud segédkezni. Tésztagyúrásnál hagyjuk, hogy saját maguk is formázhassanak pogácsát és más alakzatokat. Ezeket is süssük ki. A gyúrás, formázás mozdulataival erősödnek az ujjaik. Tanítsuk meg őket a citromfacsaró, a habverő, nyújtófa használatára. Mérőedények alkalmazására.

A hat és tíz évesek már jól ismerik az alapanyagokat. Mutassuk meg, hogyan kell feltörni a tojást, miként díszítsék habbal a tortát, hogyan töltsék meg a fánkot lekvárral.

Ne sajnáljuk a konyhai eszközöket gyermekinkre bízni! Természetesen mindig felügyelettel segítsenek, tevékenykedjenek. Valószínű, hogy egyszer arra érünk haza, hogy 10 éves gyermekünk élete első süteményével fogad minket!