Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

3 gyakori ok a gyermekkori rekedtségre

2021. február 28.

Fotó: gettyimages.com

Az elhúzódó rekedtség hátterében komolyabb elváltozások állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak. A kiváltó okokról és kezelésről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Légúti fertőzés
Téli időszakban gyakran okoz rekedtséget a vírusfertőzés. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet. Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés. Rossz szokás, vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget.

Reflux is okozhatja
Tartósan fennálló rekedtség kialakulhat reflux betegség következtében is, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, ezáltal hangszálakat is és rekedtséget okoz. A reflux során visszajövő levegő böfögést, a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt, esetleg kellemetlen szájszagot okozhat. A rekedtség mellett visszatérő torokfájás köhögés, sípoló légzés, orrfolyás és arcüreggyulladást is jelentkezhet, de ha a gyomorsav és az emésztőnedvek a szájüregbe kerülnek, gyakran kikezdik a fogzománcot, és felgyorsulhat a fogak romlása.
 

Helytelen hangképzési technika
A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad. Ilyen esetben hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat. A hangképzés rendellenességeit diszfóniának hívjuk, mely felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt jelentkezhet. A juvenilis diszfónia, a gyermekkori panaszok leggyakoribb formája is tartós rekedtség képében jelentkezik. A helytelen hangképzési technika kiváltó oka lehet, ha a gyermek a közösségben folyamatosan túlkiabálni igyekszik társait, ezáltal rendszeresen préseli, túlfeszíti a hangszálait – magyarázza dr. Holpert Valéria.8 ok, ami ízületi fájdalomhoz vezethet

2021. február 28.

A hüvelykujjunktól a térdünkig okozhatnak ízületi fájdalmakat az életmódunk egyes elemei. Dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológusa szerint nem csak az orvosi kezelés, de a tudatosság is fontos.

 

Fotó: 123rf.comMilyen szokásaink okozhat ízületi fájdalmat?

Túl sok mobilozás, számítógép használat
SMS-ujjnak is nevezik azt a fájdalmas gyulladást, ami a hüvelykujjat érinti, a túl sokáig tartó természetellenes pozíció miatt. A folytonos telefonhasználat ráadásul nem csak az ujjaknak, de a nyaknak és a vállaknak is árthat, ugyanis lefelé nézéssel jár. Ez a tartás pedig nagy terhet ró az izmokra, vagyis egy idő után garantálható a fájdalom. Hasonló túlterhelést jelent a számítógép használat is, amelyhez hozzájárulhatnak a nem ergonomikus irodai körülmények is.

Rendszeres magas sarkú viselés
Minél magasabb a cipő sarka, annál nagyobb teher nehezedik a lábujjakra és annál nagyobb izommunkára van szükség, hogy egyenesen tartsuk a térdet – ugyanis a térdre ilyenkor többszörös terhelés jut. Ez pedig nem csak ízületi fájdalomhoz vezethet, de tartós használat során hozzájárul a porckopás kialakulásához is.

Lenem adott túlsúly
Könnyű belátni, hogy minél több túlsúlyt cipelünk, annál nagyobb terhet helyezünk az ízületeinkre. Minden plusz kiló megnehezíti a térd, a csípő, a lábfejek, a hát munkáját. Az elhízás ráadásul nem csak a fájdalom, de a gyulladások rizikófaktora is.

Túl nehéz táska
Legyen szó megpakolt női táskáról vagy iskolatáskáról, a túl nagy súly komoly terhet jelent a vállaknak és a nyaknak, ami már rövidtávon is fájdalmat okoz. Külön kockázati tényező, ha féloldalas a terhelés és csak az egyik vállunkat húzza a súly, hiszen ez túlfeszítheti az izmokat és megbontja a természetes egyensúlyt.Hialuronsav-kezelés: a fiatalos, üde és természetes arcbőr titka

2021. február 27.

A 30-as, 40-es évei táján mindenki szembesül vele, hogy a tükörbe nézve már nem pontosan ugyanazt az arcot látja, mint azelőtt. Az arcbőrünk elveszíti rugalmasságát, petyhüdtebbé válik, megszaporodnak a ráncok a homlokon, a szemek és a száj környékén.  

SFotó: Pixabayzerencsére létezik olyan megoldás erre a problémára, amely természetes, 100%-osan biokompatibilis, és hatására az arcbőr visszanyeri feszes tónusát, rugalmasságát és üdeségét. Mindezt úgy, hogy a végeredmény teljesen természetes látványt nyújt. 
Mielőtt azonban rátérünk a hialuronsavas arcfeltöltés kezelés részleteire, nézzük meg, hogyan függ össze a hialuronsav mennyisége az arcbőr öregedésével. 
Kollagén és hialuronsav: nem mindegy, mennyi van belőlük
Számos dologtól függ, hogy ez a folyamat, vagyis az arcbőr öregedése kinél mikor kezdődik és mennyire válik előrehaladottá. Az örökletes tényezők mellett meghatározó az is, mennyi napsugárzás éri az arcbőrünket, de számos egyéb tényező is befolyásolja a bőr öregedését. Ilyen például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a stressz, a szmogos levegő, de még a rendszeres rágózás is elősegíti a szájkörnyéki ráncok kialakulását. 
A fő ok azonban az, hogy az életkor növekedésével a bőrszövetben található zsír, valamint kollagén mennyisége csökken. A kollagén legfőbb összetevője pedig a hialuronsav, amelynek rendkívüli vízmegkötő képessége van. Egyetlen gramm ugyanis képes akár 1 liter vizet is megkötni. Idősebb korban a hialuronsav termelése fokozatosan csökken, miközben lebomlása felgyorsul. Így a bőr lényegesen rugalmatlanabb, petyhüdtebb lesz, a ráncok kialakulása pedig felgyorsul.
Adjuk vissza a bőrnek, ami egyébként is az övé
Az arcbőr eredeti állapotának visszaállítására többféle lehetőség is rendelkezésre áll. Ezek közül az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabb a hialuronsavas arcfeltöltés. A hialuronsav nagy előnye, ahogyan már említettük, hogy a bőrben eleve jelenlévő kollagén egyébként is tartalmazza. Így egy ilyen kezelés során semmilyen mesterséges anyag nem kerül a bőrszövetbe.


Az egészséges életmód csökkentheti a rák kockázatát

2021. február 27.

Portrait of a Happy Senior Couple Sitting at the Kitchen Table with a Bowl of Fresh Salad, Smiling at the Camera.

Az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a rák kockázatát, az életmódot meghatározó különböző tényezők ugyanis egyenként mintegy 6 százalékkal szoríthatják vissza a betegség kialakulásának veszélyét – derült ki egy több mint százezer felnőttel végzett kínai kutatás eredményéből, amelyet a Cancer című nemzetközi szakfolyóiratban mutattak be.

A Kínai Orvostudományi Akadémia irányítása alá tartozó kórház kutatói az egészséges életmódot jellemző hat tényezőt, a nem dohányzást, az egészséges testsúly fenntartását, a megfelelő testmozgást, az alkoholfogyasztás visszaszorítását, a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint a vörös húsok mérsékelt fogyasztását vizsgálták.

A vizsgált alanyok 83,4 százalékánál volt megfigyelhető három-öt a felsorolt egészséges szokások közül, de mindössze 9,1 százalékuk tartotta magát az összes tényezőhöz az életmódja kialakításában. 7,5 százalék volt az, aki legfeljebb három egészséges szokást tartott be.

Az eredmények szerint a hat egészséges életmódi tényezőt betartók körében a rák kockázata 17 százalékkal alacsonyabb volt azokkal szemben, akik csak legfeljebb három tényezőre fordítottak figyelmet. A rák előfordulásának csökkenése pedig a betartott egészséges szokások számának növekedésével fordított arányban áll – írták a kutatók, akik megfigyelései alapján minden egészséges szokás 6 százalékkal csökkentette a betegség kockázatát.Hogyan igyunk felelősségteljesen? 6 tipp

2021. február 26.

Ha már úgyis iszol, akkor próbáld meg tudatosan csinálni és úgy, hogy az élvezet, a jó hangulat legyen a fókuszban, mert akkor biztosan mértékletességet tudsz tartani. Ha nem tudod, hogyan legyél felelősségteljes ivó, íme néhány ötlet.  

1.  Használd a „haver rendszert”!

Mindig legyen veled valaki, aki ismer téged és tud figyelni rád. Azaz észreveszi, ha kezdesz berúgni, nem hagy egyedül, amikor rosszul leszel, akire hallgatsz, vagy vigyáz az italodra, amíg elmész a mosdóra stb. Így kontroll alatt van az italod és te magad is. Az a legjobb, ha olyan barát is van veled, aki nem iszik, és megkérheted, hogy figyelmeztessen, amikor elég, amikor látja rajtad, hogy kicsúszik a kontroll a kezedből. Kérd meg, hogy vegye el a kocsikulcsot, vagy add neki előre oda a pénzed, amit aznap este az alkoholra fordítasz stb. Vagyis, ha te nem vagy biztos abban, hogy nálad a kontroll, add át annak, akiben bízol.

2.  „Elég volt, köszönöm” - ismerd a saját határaidat!

Nagyon fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire, amikor alkoholt fogyasztasz, ugyanis mindenkire másként hat az alkohol. Tanuld meg, mennyi az a mennyiség, amitől még jól érzed magad és nem kezdesz el rosszul lenni (szédülni, összevissza beszélni stb.). Ne feledd, szórakozni akarsz, élvezni a társaságot, nem pedig lerészegedni és rosszul lenni! Ezért fontos, hogy egyenletes, lassú ütemben igyál és légy pontosan tisztában az alkohol-toleranciáddal.

3.  Igyál lassan és hidratálj!

Egyenletesen, kortyonként fogyassz alkoholt és figyelj arra, hogy mindig legyen tiszta víz az asztalon. Számolj így: minimum annyi dl vizet fogyassz el, amennyi alkoholt megiszol. A víz lassítja az alkohol vérben való áramlását, így nem részegedsz le hirtelen, és jót tesz a másnaposság ellen is. A lassú, kortyonként történő ivással sokkal jobban kiélvezheted a kedvenc italod ízét is, ugyanis a vedelésnél ez is kimarad.6 smink előtti tudnivaló a tavaszra - bőrfrissítés természetesen

2021. február 26.

Mit érzünk ilyenkor, február végén? Kifogyott energiatartalékok, elhasználódott test, idegszálak és megcsappant türelem. Lemerült elemnek érzed magad, mégis fel kell készülnöd egy partira, vagy csak egyszerűen nőnek akarszlátszani, ha az utcára lépsz?  

Február havának vége a nagy változások ideje. Amikor lekerülnek a téli kabátok, a fenekek mérete automatikusan nagyobbnak tűnik, a bőrünk hókábbnak, mint bármikor, és a fejünk ordítva kiált kozmetikusért. De nem fogyhatsz le, cserélhetsz ruhatárat és arcbőrt egyszerre! Nyugi!

Február a tisztulás ideje

A mérsékelt égövön a leghidegebb hónapok egyike, melyben azt érezhetjük, hogy a tél során minden energiatartalékunk elhasználódott. Február a tisztulás ideje, nem csak a beleket, emésztőrendszert érdemes ilyenkor átsuvickolni, hanem kívül is érdemes frissíteni a szervezetet. Farsang után, a böjtidőszak közepén, amikor a méreganyagok a bőrön át távoznak, fontos lehet néhány apróságnak tűnő arcápolási művelet, hogyha partizásra adnánk fejünket, vagy mindenképp muszáj megjelennünk egy rendezvényen.

Mivel a legfontosabb ekkor, hogy tiszta, áttekinthető, könnyed hatást kapjunk, arcunk is újdonsültnek tűnjön, jobb, ha kerüljük a túl sötét vagy erős sminkeket ezekben a hetekben. Február havához a halovány kék és zöld színek harmonizálnak a legjobban kiegészítve egy kis ezüsttel, vagy fekete szempillaspirállal. Szintén előnyös lehet egy kevés hófehér szemfesték használata.Sikeres a magyar tüdőtranszplantációs program

2021. február 25.

Fotó: gettyimages.com

Sikeres a magyar tüdőtranszplantációs program, 2015. decemberi indulása óta elvégezték a 101. ilyen műtétet – mondta az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós jelezte, két napja jelentették be, hogy elvégezték a századik tüdőátültetést Magyarországon, azóta még egy sikeres műtéten vannak túl a szakemberek. A magyar tüdőtranszplantációs program először a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 ősze óta pedig önálló európai programként működik.

A február 4-ei rákellenes világnap alkalmából a tárcavezető elmondta, növekvő betegszám mellett a halálozás nem emelkedik, ami a terápiák hatékonyságát mutatja.

A miniszter kiemelte, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az egyetlen európai szinten akkreditált magyar egészségügyi intézmény, ez tette lehetővé, hogy létrehozzák a Közép-európai Onkológiai Akadémiát, amelynek 21 tagja van, és sor kerülhetett az Európai Unió által meghirdetett kutatási programhoz való csatlakozásra is.  Ez azt is jelenti, hogy a magyar onkológia Európában elfoglalt pozíciója a közeli jövőben várhatóan tovább fog nőni – fogalmazott Kásler Miklós.

Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem (SE) Mellkassebészeti Klinikájának docense, a program szakmai vezetője arról beszélt: a magyar tüdőtranszplantációs program indulását a kormány egymilliárd forinttal támogatta, továbbá példaértékűnek nevezte az SE és az OOI közötti együttműködést. A további fejlesztésekkel lehetőség nyílik arra, hogy közép-európai centrummá váljanak, hiszen a kormány hárommilliárd forint támogatást nyújtott az onkológiai intézet mellkassebészeti központja új műtőblokkjának kialakítására.Rendkívül biztonságosak a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagai

2021. február 25.

Fotó: pixabay.com

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) pénteken közzétett hatástanulmánya szerint rendkívül biztonságos a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két vakcina, a Pfizer és a BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga.

Az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard professzor ugyancsak pénteken közzétett tájékoztatásában közölte, hogy az AstraZenecával együttműködésben kifejlesztett vakcina hatékony a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított variánsával szemben is.

A MHRA 16 oldalas oltásbiztonsági tanulmánya szerint, amely a január 24-éig beadott 6,9 millió első oltási dózis tapasztalatait veszi figyelembe, 22 820 visszajelzés érkezett enyhe mellékhatásokról.

A felügyeleti hatóság közölte: e jelentések kivizsgálása azt az eredményt hozta, hogy mindkét vakcina esetében hozzávetőleg 3 ezrelék – vagyis ezerből három – a beadott oltások számához mért, a vizsgálatok által kétséget kizáróan igazolt mellékhatások aránya.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a mellékhatásokkal járó esetek elsöprő többségében is mindössze a szúrás helyén érzett izomfájdalom, néha influenzaszerű tünetek, fejfájás, borzongás, fáradtságérzet, hőemelkedés, szédülés jelentkezett.

A gyógyszerfelügyeleti hatóság a vizsgálati jelentésben kiemeli azt is, hogy ezek a mellékhatások az emberi szervezetben kialakuló normál immunreakció velejárói, csaknem minden egyéb oltásfajta beadása esetén jelentkeznek, és rendszerint egy-két nap alatt elmúlnak.

A tanulmány hangsúlyozza: a Pfizer/BioNTech-vakcina esetében korábban jelzett súlyos allergiás tünetek részletes kivizsgálása azt mutatja, hogy az ilyen reakciók rendkívül ritkák, százezer beadott dózisonként egy-két ilyen esetről érkezett bejelentés.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség és a vele járó súlyos szövődmények kialakulásának megakadályozásával a koronavírus elleni oltások beadásának előnyei messze túlmutatnak bármelyik ismertté vált mellékhatáson – fogalmaz az MHRA pénteken ismertetett oltási hatástanulmánya.Mini teszt: Milyen az ön immunrendszere?

2021. február 24.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A COVID–19-járvány idején sok szó esik a szervezet „védőbástyájának” is nevezett immunrendszerünkről. De vajon tudjuk-e, hogy a mi immunitásunk megfelelő-e ahhoz, hogy harcba szálljon a vírusokkal és más kórokozókkal szemben?  Ha nem vagyunk tisztában vele, az alábbi, mindennapi szokásaink, életvitelünk alapján összeállított rövid teszt elvégzése segíthet a válaszadásban.

1. Esténként mikor megy aludni?
A. Mindig meghatározott időpontban.
B. Soha nem ugyanabban az időben.
C. Hétköznap korán, hétvégén későn.

2. Mennyit sportol?
A. Hetente többször.
B. Nagy intenzitással, de nincs benne rendszer.
C. Soha nem sportol.

3. Milyen az életvitele?
A. Tökéletesnek mondható.
B. Megenged magának kilengéseket.
C. A fő problémája, hogy dohányzik és/vagy gyakran iszik alkoholt.

4. Hányszor szokott megfázni egy évben?
A. Háromnál kevesebbszer.
B. 3-6 alkalommal.
C. Az az érzése, hogy állandóan meg van hűlve.

5. Milyen a stressz-szintje?
A. Alacsony, mert az életszemlélete a belső nyugalmat diktálja, amellett a szellemi és fizikai egyensúly megtartására törekszik a mindennapokban. Meggyőződése, hogy ilyen is marad.
B. Közepesen magas. Gyakran stresszes, de megtanulta a dolgokat perspektívába helyezni.
C. Magas.  Akár a munkahelyen, akár otthon van, mindig idegesnek érzi magát.Mi a titka annak, hogy végre jó dolgok történjenek velünk?

2021. február 24.

"Az élet nem más, mint egy üres vászon - festhetsz gyönyörű jelenetet, tájképet, vagy festhetsz fekete szellemeket és veszélyes embereket. Tőled függ. Az élet csupán egy lehetőség. Megad mindent, amire szükséged lehet: és most csináld magad!" - mondja Osho.  

Ugyanakkor a hogyanra valahogy nincs ott a válasz…Ebben a cikkben ezt fogjuk körüljárni. Bemutatok néhány egyszerű "praktikát" amivel elérhető, hogy végre tényleg jó dolgok történjenek az életünkben. Arra is kitérek, hogy miért nem sikerült idáig. Kíváncsi vagy?

Nemrég meglepve figyeltem fel arra, hogy egy cikket, ami azt ígérte, hogy végre nyugis időszak jön és az elmúlt időben azért volt annyi nehézségünk és azért nem sikerült semmi az életünkben, mert azok a fránya bolygóhelyzetek nehezítették az életünket… Na de most jön a „Kánaán”. Csak a facebook oldalamon keresztül több mint 19000 emberhez jutott el és én - úgymond - egy kis láncszem vagyok a megosztások tengerében.

Ez ráébresztett valamire. Az emberek még mindig egy csodára vágynak és ÖNIGAZOLÁSRA. Mit értek ez alatt? Ezt: „Nem én vagyok a hibás, hogy nem sikerül semmi az életemben” A szemét főnököm, a szomszéd, a társam, a szüleim, a gazdasági helyzet, a hatalmon lévő párt, a bankok és még sorolhatnám…. Mintha mindenki azt szeretné, hogy az ölébe hulljon minden jó. Aztán csodálkoznak, hogy a beígért nagy csoda miért nem történik meg, és ők miért, ó miért vannak még mindig kizsákmányolva, földbe taposva, miért tengetik nyomorogva az életüket???

Két hírem van ezzel kapcsolatosan. Melyikkel kezdjem a jóval vagy a rosszal?

Kezdem a rosszal, mint a mesékben: ki kell, hogy ábrándítsalak: nem létezik olyan, hogy varázsütésre minden jóvá változik. Nem bizony, ezért tenni kell! Ráadásul ÖNMAGAMON kell változtatnom, nem a világon. Sőt még csak nem is okolhatok senki mást az életem minőségéért, mert ÉN teremtettem meg olyan szarnak, hogy majd megfulladok benne…

De durva! Nem? Sőt már hallom is, ahogy tiltakozol: Nem ezt ígérted!!! Félrevezettél! Én azt szeretném tudni, hogy végre hogyan történhetnek jó dolgok velem!

Ez a jó hírem – tudod, legyünk túl a keserű pirulán amit le kell nyelni, aztán nézzük meg azt, hogy mi a jó hír.

A titok benne volt már a rossz hírben: ÉN teremtem az életemet – a gondolataimmal. Minden egyes kis gondolatom, legyen az tudatos vagy tudatalatti, az mind-mind azon dolgozik, hogy megjelenjen az életemben. A gondolataim azok, amik megsuhintják a varázspálcát, és amire az univerzum azt mondja: legyen a te akaratod szerint. Tehát mit kell tennem, hogy végre szép életem legyen tele boldogsággal és minden jóval, ami szem-szájnak ingere?

Egyszerű: csak olyanra gondoljak, ami azt segíti elő amit szeretnék az életemben látni. Hadd meséljek el itt egy saját tapasztalatot: Londonban részt vettem T. Harv Ecker Milliomos elme című 3 napos képzésén. Az egyik feladathoz mindenki kapott egy széles gumit, amit a csuklónkra kellett helyezünk. A feladat az volt, hogy párban olvassuk fel a negatív gondolatainkat, amit egy előző gyakorlaton leírtunk. Minden egyes negatív gondolatnál pattanásig ki kellett húznunk a gumit és elengednünk. JAJJ – bizony iszonyúan fájt és rögtön piros lett a helye – de folytatni kellett a gyakorlatot.

Ennek a gyakorlatnak köszönhetően VILLÁMGYORSAN abbahagytam a negatív gondolkodást. Ez nem „csak egy gyakorlat” volt. Minden egyes negatív gondolatunkkal ezt csináljuk a saját életünkben: fájdalmas élethelyzeteket teremtük.További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...294
hírek, aktualitások

Új izraeli gyógyszer napok alatt meggyógyította a Covid-19-betegeket

2021. február 23.Egy új, egyelőre EXO-CD24 nevű izraeli gyógyszer 3-5 nap alatt meggyógyított a tel-avivi Ichilov kórházban 30-ból 29 koronavírusos beteget, akiket a Covid-19 mérsékelt vagy súlyosabb formája miatt kezeltek – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

Az Ichilov kórház kutatórészlegében kifejlesztett gyógyszer a koronavírus-fertőzés okozta citokinvihart, az immunrendszer túl heves gyulladásos reakcióját segít megelőzni vagy mérsékelni.

A klinikai vizsgálat első fázisában részt vevő, új koronavírus-kezelést kapó 30 páciensből 29-en 3-5 nap alatt elhagyhatták a kórházat. A 30. beteg is távozhatott, de nála néhány nappal tovább tartott a gyógyulás. A kórház közleménye szerint a gyógyszer segített gyorsan felépülni a betegségből a sikeresen befejeződött első tesztelési szakaszban.

A Nadír Arber professzor által kifejlesztett gyógyszert naponta egyszer, néhányperces inhalálással juttatták egyenesen a tüdőbe, s alapja a CD24 nevű fehérje, amely a sejtek felszínén helyezkedik el, és fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában. Ez a fehérje segít megnyugtatni az immunrendszert és megfékezni a citokinvihart.

Hamarosan megkezdik a gyógyszer következő kísérleti fázisait, de a kórház orvosai máris a súlyos Covid-19-betegség egyik lehetséges kezelési módjának tekintik, amely alapvetően megváltoztathatja a betegségek kimenetelét.

“Fejlett és kifinomult, és megmentheti a koronavírus okozta betegségben szenvedőket. A tesztelés első fázisának eredményei kiválóak, és bizalmat keltenek Arber professzor módszerében, amelyet évek óta kutat a laboratóriumában” – mondta a lapnak Roni Gamzu, a kórház igazgatója. “Büszke vagyok arra, hogy az Ichilov kórház kék-fehér (izraeli) orvosságot nyújthat egy szörnyű világjárvány ellen”- tette hozzá.

Termálvíz, relaxáció, immunerősítés!

2021. február 23.

Így október közepén mindenhonnan az immunerősítés fontosságáról olvashatunk. Számtalan praktikát és még több csodaszert, tuti receptet ajánlanak, amiket valljuk be, néha ki is próbálunk. Pedig van egy nagyon egyszerű képlet, így szól: ami a lelket kényezteti, az a testet is erősíti.

Köztudott, hogy az immunrendszer erősítésében az egészséges életmódnak is kiemelkedő szerepe van. A szabad levegőn végzett mozgás és a tudatos táplálkozás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok, de léteznek más alternatívák, kiegészítő lehetőségek is. A fürdőzés jótékony hatása már az ókorban ismert volt, nem csoda hát, ha a modern, integratív orvoslás egészségügyi koncepcióinak is alapvető elemévé vált. Az Ensana szállodákban használt egyedülálló termálvizek és gyógyászati szakértelem kombinációja kifejezetten előnyös házasság. A gyógyvízzel végzett kezelések egész arzenálja megtalálható kínálatukban, köztük olyan különlegességekkel, melyekről tán sose hallottunk. Épp itt az ideje, hogy megtudjuk, mire jók ezek a preventív célra is alkalmas csomagok. 

A gyógyvízzel végzett kezelések, illetve a szénsavas-fürdő a vendégek egyik nagy kedvence. Nem véletlen a népszerűsége, ugyanis használata javíthatja a szív egészségét, sőt a bőrünket is tisztítja, hidratálja. A szénsavas fürdőzés során egy 32-34 °C hőmérsékletű kádba merülhetünk el, amibe az élelmiszeriparban is használt széndioxid gázt vezetnek, amelyek apró buborékokat képeznek. Ezek a bőrön keresztül felszívódnak, s azon túl, hogy kellemesen csiklandoznak, csökkentik a vérnyomást, oldják a stresszt. A 15 perces kezelés végén megújulva szállhatunk ki a vízfürdőből.

Grillezzünk rossz időben is!

2021. február 22.

A konyhában készült grillhusi még egészségesebb

Az egyik leghangulatosabb szabadtéri program a közös grillezés. Amíg csak tart a kellemes idő, sütögethetünk kinn, de akkor sem kell lefújni a tervezett baráti, családi találkozót, ha a változékony őszben hirtelen lehűlne az idő. Grillezzünk minőségi magyar Gallicoop pulykahússal a konyhában!

Miért szeretjük a grillen sült ételeket?

Mert egyszerűen sokkal finomabbak és egészségesebbek: a faszéntől füstös aromát kapnak, a pácoknak köszönhetően izgalmas ízorgiákat alkothatunk és gyorsabban elkészülnek – így jobban megőrzik a tápértéküket. A húsokon pedig az intenzív hő hatására rövid idő alatt roppanós kéreg alakul ki, ugyanakkor belül szaftosak maradnak.

Miben tér el a beltéri grill a szabadban sütéstől? 

A füstös ízélmény az egyetlen, ami nem köszön vissza, ha a lakásban grillezünk, minden más ugyanaz. Cserébe viszont időt spórolhatunk, hiszen csak egy gombot kell megnyomni a grillfunkcióhoz. És kárpótol, hogy nem függünk az időjárástól, illetve, hogy a minimális füst és a jobb hőszabályozás miatt, kevesebb rákkeltő anyag kerül a szervezetünkbe.

Fontos konyhatechnikai különbség, hogy a beltéri grillezésnél pont fordítva sütünk, mint szabad tűzön: először lassan hevítjük és puhítjuk az ételt, majd a végén „tesszük” rá azt a bizonyos kérget. (Szabadtéren épp ellenkezőleg.)

Hogyan válasszunk sütőt? 

Két típusa van: a nyitott grillsütő és a kontakt grill. Az előbbi működése jobban hasonlít a szabadtéri sütőkéhez, és a benne készült ételek íze is közelít hozzá. Egyes típusok le is fedhetők, így a konyhánk biztosan tiszta marad. A kontakt grill ugyanakkor kisebb helyen elfér és gyorsabban kész benne az étel, mert két oldalról sül benne egyszerre, nem kell forgatni. Viszont a nagy víztartalmú ételek eleinte inkább párolódni fognak, mint sülni.

Másként kell pácolni a beltéren grillezett az ételeket?

Nem, nincs különbség. Ugyanazokat a pácokat a használhatjuk, és ugyanúgy a sütés előtt legalább két órával tegyük bele az ételeket a pácba, de a legjobb, ha még a sütés előtti napon.