Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Miért fontos a helyes testtartás?

2020. augusztus 04.

Fotó: gettyimages.com

Ülő pozícióban, a számítógépet nézve, a telefont nyomogatva, vagy könyvet olvasva (lásd a képet), jellemzően előretoljuk a fejünket, ez jelentős terhet ró a nyaki izmokra.

A fej a nyaki gerinc tetején van a megfelelő helyzetben, megfelelően alátámasztva és izmokkal stabilizálva. Így a nyakizmoknak csak a fej súlyát: 5-7 kg-ot kell megtartaniuk. Ha azonban a fejünket előretoljuk, mondjuk 60°- kal, akkor az 5-7 kg helyett 25-30 kg-ot kell tartani a nyakizmoknak. Az izmok rövid idő alatt alkalmazkodnak az új helyzethez, egyes izmok rövidülnek, mások túlnyúlnak, s a megbomló izomegyensúly deformálhatja a nyaki gerincszakaszt. Mindez okozhat porckorongsérvet, krónikus nyak- és vállfájást, és oka lehet az úgynevezett „banyapúpnak”.

Tudta, hogy a banyapúp nem öröklött, hanem életmód eredetű deformitás? Ha a fej a rossz tartás miatt előretolódik, a nyaki gerincszakasz legalsó csigolyája erősen kiemelkedik a test síkjából, így sérülékennyé válik. Ha az előrehelyezett fejtartás állandósul, védekező mechanizmusként szervezetünk puha kötőszövetet halmoz a csigolya köré, így egy kisebb-nagyobb domborulat képződik a nyak alatti területen. Amint az más életmód-eredetű problémára is igaz, a banyapúpot szintén csak aktív terápiával, a testtartás helyreállításával és a káros terhelések megszüntetésével lehet eltüntetni, lassan-lassan, hónapok alatt.Útmutató az utazás új korszakához: engedélyezett úti célok, a szomszédos országok szabályai

2020. augusztus 03.

A 2020-as év szinte mindent megváltoztatott: a koronavírus és annak védekezése céljából meghozott hazai és nemzetközi intézkedések hatása még sokáig velünk marad, sőt, számos iparágnak teljesen átírta a működését.  

A karanténszabályok, a “maradj otthon” felhívások a legradikálisabb hatást azokban az iparágakban fejtették ki, amely az emberek mozgásával jár együtt. Így a turizmus, a vendéglátás és a hozzájuk szervesen kapcsolódó kiszolgáló ágazatok, mint a repülés, a légitársaságok kerültek komoly bajba. 

Hová utazhatunk most nyaralni?

 De most itt a nyár, elegünk van már a bezártságból, így aki teheti, elkezdi böngészni a lehetőségeket. Tény, hogy a belföldi turizmusban most jóval kisebb kockázat rejlik. Nem kell figyelnünk a nemzetközi szabályokra, nem kell más országok előírásait böngésznünk, és ha bármi baj lenne, hamar hazajutunk. Ettől még sokan vágynak külföldre, így nekik nem marad más, mint figyelemmel kísérni az adott országok beutazási szabályozását, mely - valljuk be - hétről hétre változik. Van, aki lazít, közben más ország szigorításokat vezet be, így indulás előtt érdemes egy pillantást vetni a Konzuli Szolgálat honlapjára, ahol naprakész információkat tudunk elérni külföldi utazásunkkal kapcsolatban.
 
A külföldi utazás megtervezésekor tehát mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy az adott országban éppen milyen szabályozás van érvényben. Az adott európai ország megnyitotta-e határait a magyar állampolgárok előtt, valamint szükséges-e bármilyen igazoló dokumentum felmutatása a határátlépéskor? Ezekre célszerű előre felkészülni, mert így elkerülhetjük vele a határon való hosszas várakozást és adminisztrációt.


Ha túl sok fagyit evett a kicsi

2020. augusztus 03.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Nyáron gyakoribb a gyomorrontás és az ételmérgezés. A gyermekek a hányás és a hasmenés miatt könnyebben kiszáradnak. Mégis tilos hasfogót adni nekik! Ezek a gyógyszerek ugyanis csak lelassítják a bélműködést, emiatt pang a fertőzött béltartalom és mérgező anyagok szívódhatnak fel.

Kánikulában  mindenkinek kedve támadhat a fagylalthoz. Azért óvatosan: a mérgezésnek viszonylag veszélytelen és könnyen gyógyuló típusa, ha valaki elnyalogat 15-16 gombócot. Ez ugyanis annyira megterheli a gyomrot (és a pénztárcát), hogy az illető néhány óráig biztosan rá se bír nézni újabb adagra.

Ételmérgezés: könnyen kórház is lehet belőle

Van azonban a fagylaltmérgezésnek súlyos, nehezen, akár több napos kórházi ápolást igénylő formája is. A fagylaltmérgezés, illetve tágabb értelemben az ételmérgezés, komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nem telik úgy el nyár és ősz, hogy az újságok ne számolnának be néhány tömeges ételmérgezésről. A mérgezést vírus- vagy baktérium- (leggyakrabban szalmonella) fertőzés, illetve a baktériumok által termelt mérgező anyagok, toxinok okozzák.

A kiszáradás nagy veszély gyermekkorban

A tünetek jellegzetesek, és a fertőzött étel elfogyasztása után néhány órával jelentkeznek. A hányás, a hasmenés, a fejfájás és a láz a vezető tünet. A beteg a hányás és a hasmenés hatására sok folyadékot és sót veszít, ami könnyen kiszáradáshoz vezet. Ez különösen gyermekkorban veszélyes. A súlyos kiszáradás keringési zavart, eszméletvesztést okozhat.Épp oly veszélyes, ha nem iszunk eleget, mint az ittas vezetés

2020. augusztus 02.

A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk – figyelmeztetnek az Európai Hidratációs Intézet szakértői. Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy már az enyhe kiszáradás is ugyanannyi vezetési hibát okoz, mint az alkoholos vagy drogos befolyásoltság.

Fotó: gettyimages.comA Physiology and Behaviour c. szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a nem megfelelő folyadékpótlás miatt ugyanannyi hibát vétenek a sofőrök vezetés közben, mintha alkoholt fogyasztottak volna.

A Loughborough Egyetem kutatói autós szimulációval teszteltek férfi vezetőket. Megfelelő folyadékellátottság mellett 47 hibát vétettek, de amikor nem ittak eleget, ez a szám majdnem megduplázódott, 101-re nőtt. Ennyi vétséget az enyhén alkoholos vagy drogos befolyás alatt lévő sofőrök szoktak elkövetni. A főbb hibák közé a kisodródás, a fékreakció lelassulása, a felezővonal érintése vagy az azon való áthaladás tartoztak.

A kutatás vezetője, Prof. Ron Maughan, a Loughborough Egyetem sport és táplálkozástudományi professzora, az Európai Hidratációs Intézet Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke a következőképp vonta le a tanulságot:

„Mindannyian elítéljük az ittas vezetést, miközben nem gondolunk arra, hogy egyéb tényezők is jelentősen befolyásolják a vezetési képességeinket. Az egyik ilyen dolog, ha nem iszunk eleget és az enyhe kiszáradás tüneteit produkáljuk. Az nem kérdés, hogy a drogos vagy alkoholos befolyásoltság megnöveli a balesetek kockázatát. A mostani eredmények viszont arra az eddig kevéssé köztudott tényre is rávilágítanak, hogy a nem megfelelő folyadékellátottság is ugyanolyan veszélyes.Parancsoljunk megálljt a kalóriáknak

2020. augusztus 02.

Tippek, ajánlások annak érdekében, hogy könnyebben adjunk le néhány kilót ezen a nyáron.

 

Fotó: gettyimages.com1. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, de korlátok közt maradva 

A gyümölcsök kétségkívül egészségesek, mivel bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, melyek alapvetően fontosan szervezetünk számára. Tartalmaznak azonban cukrot is, ezért tanácsos korlátozni napi fogyasztásukat, beleértve a hozzáadott cukor nélküli kompótokat. Érdemes tudnunk, hogy a banán, szőlő, cseresznye és eper  a legkalóriadúsabb gyümölcsök közé tartozik. Ügyeljünk tehát arra, hogy ha fogyni akarunk, naponta csak egyszer fogyasszuk őket (és minden gyümölcsöt inkább uzsonnára, mint étkezés után).

2. Kerüljük a zsiradékban sütést 

Csirke, hal, burgonya… Ki ne fogyasztott volna belőlük sütve? Ha csak nehezen tudunk ellenállni a kísértésnek, jobb elkerülni ezt a hagyományos elkészítési módot, mert általában túl sok zsiradékot igényel. Legjobb példa erre a sült burgonya, melynek zsírtartalma 0,1  és 13gr/100 gr között mozog, ha olajsütőben (fritőzben) sütjük. Ami ajánlott: párolás, grillezés, forrólevegős sütés.

3. Csökkentsük a felvágottak/hentesáruk fogyasztását

Ezek a húskészítmények bővelkednek telített zsírsavakban, és sósak is. Ezért tanácsos csak kb. 2 hetente fogyasztani belőlük. Néhány példa a leginkább kerülendő fajtákra: húspástétomok és a zsírban eltett húsok. (40-50%-os zsírtartalomig terjedően), szárazkolbászok (akár 40%-nyi zsírt is tartalmazhatnak), libamáj (45%).

4. Ne fogyasszunk konzerv szószokat, salátaönteteket

Nyáron még gyakrabban készítünk különféle salátákat, natúr fehér hósokat, de ne vásároljunk hozzájuk készen kapható szószokat, salátaönteteket, mert tele vannak adalékanyagokkal, cukorral. Sokkal jobban tesszük, ha házilag készítjük őket, speciális receptek alapján, melyek segítenek megőrizni a vonalainkat.Sose piszkáljuk a kisgyermekek fülét!

2020. augusztus 01.

Fotó: gettyimages.com

A fül tisztán tartására a legfontosabb szabály: A kevesebb néha több. Azaz a fül olyan öntisztító mechanizmusokkal rendelkezik, amikbe jobb nem beleavatkozni.  Bármennyire is szeretné az anyuka tisztán tartani a csecsemője, kisgyermeke minden porcikáját, beleértve a fülét is, mégis jobb ez utóbbit békén hagynia.

A hallójáratban található különféle mirigyek egy speciális váladékot, ún. fülzsírt (latin szóval: cerumen) termelnek. A fülzsír magához köti a fülbe bejutott porszemcséket, koszrészecskéket és szőrszálacskákat, és az így keletkezett sárgás vagy barnás viaszos, zsírszerű anyag a fülből kifelé áramlik, azaz természetes módon történik meg a fülbe jutott szennyeződések eltávolítása. A hallójárat önmagát tisztítja, nem igényel extra tisztogatást, netán rendszeres mosást.

Ha valaki a kísértésnek engedve fültisztító pálcikával vagy gyufára tekert vattával a fül belsejét piszkálni kezdi, általában ront a helyzeten, mert:

1. a hallójáratba dugott vattás pálcikával – ahelyett, hogy eltávolítaná, – még beljebb, még mélyebbre nyomja a fülzsírt a fülben, és a váladék a külső fül és a középfül határán lévő dobhártyánál halmozódik fel. Ha a felgyülemlett fülzsír mennyisége nagy, akkor dugószerű képződmény alakul ki a dobhártyánál, ami a hallást is jelentősen ronthatja. Ezt a fülzsírdugót már házilag nem lehet eltávolítani, és jobb nem is próbálkozni vele! A bekövetkezett átmeneti halláskárosodás megszüntetésére a gyermekorvost kell felkeresni, aki szakszerűen eltávolítja a fülzsírdugót.

2.  az izgő-mozgó csecsemők és kisgyermekek fülében való piszkálgatás a dobhártya sérüléséhez vezethet. Bármennyire is óvatos az anyuka, a gyermek egy hirtelen mozdulata miatt túl mélyre szaladhat a tisztító pálcika, és a dobhártyán szakadást okozhat, lyukat képezhet. A fül ily módon történő nem szándékos „felszúrása” fájdalmas és fülvérzéssel jár; ebben az esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

3. a fültisztító pálcika nem csak a dobhártyát sértheti fel, de a hallójárat hámrétegében is karcolásokat, mikrosérüléseket okozhat. Ezek, a szemmel sokszor nem is látható sérülések bejutási kaput jelentenek a kórokozó baktériumok és gombák számára, és külsőfül gyulladáshoz vezethetnek.Esszenciális olajok a fogyás elősegítésére

2020. augusztus 01.

Tudjuk-e, hogy lefogyhatunk az esszenciális olajok segítségével is? Ezek az olajok ugyanis többek közt segítenek a testzsír égetésével a túlsúly csökkentésében, így az egészséges testsúly megtartásában. Önmagukban vagy kombinálva, stimuláló, étvágycsökkentő előnyöket kínálnak, amelyeket kihasználhatunk, amikor ránk tör az evési vágy. Bizonyos olajok a többinél jóval hatékonyabban segítenek a zsírégetésben. Ezek közé tartozik a súlycsökkenés támogatására szolgáló  grapefruit, borsmenta vagy fahéj olaj.

 

Fotó: pixabay.comAz esszenciális „csodaolajok” azáltal hatnak, hogy elősegítik a test zsírégető képességét. A fogyás mellett pszichológiai téren is jótékony hatásúak, így azok belélegzése közvetlen hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Ha enni vágyunk, amikor stressz ér minket, az esszenciális olajok hozzájárulhatnak gondolkodásunk/késztetésünk megváltoztatásához. Pl. a narancsolaj enyhítheti a rossz hangulatot, így kevésbé valószínű, hogy egészségtelen, hizlaló ételekkel próbáljuk magunkat felvidítani.

Grapefruit olaj a kalóriák égetéséhez

A grapefruit esszenciális olajról ismert, hogy elősegíti a zsírégetést. Egy kísérleten alapuló, japán tanulmány nemrégiben beszámolt arról, hogy a grapefruit olajok belélegzése csökkenti az étvágyat/evési vágyat, és segíti a testzsír lebontását. Ez a termogenézis növelése segítségével valósul meg, ami a kalória elégetését jelenti a testhő előállításához. A kísérlet résztvevői 15 percig, hetente háromszor lélegezték be ezt az esszenciális olajat, és az említett éhségcsökkentő hatás miatt kevesebbet ettek, majd egy idő elteltével leadtak súlyukból.

Amellett egy koreai tanulmány azt is  megállapította, hogy amikor a  menopauza utáni időszakban lévő nők hat hétig naponta masszírozták a hastájékot grapefruit és ciprus esszenciális olaj kombinációjával (hordozó-olajjal hígítva), csökkent náluk a hasi zsír, a derékméret és a narancsbőr (cellulit) mértéke.

Borsmentaolaj a vitalitásért, az emésztés javítására, az étvágy csökkentésére.

Egy másik hasznos olaj a borsmenta, amely természetes energizáló hatású. Esszenciális olajának belélegzése hozzájárul a tüdőkapacitás növeléséhez. Emiatt több oxigén jut a szervezetbe, és energikusabbnak érezzük magunkat. Miután kevésbé stresszes és nyugodtabb állapotba kerültünk, több kedvünk lesz ahhoz, hogy törődjünk a testünkkel, a súlyunkkal, a külsőnkkel…A szúnyogcsípés szívférgességet is okozhat

2020. július 31.

Tigris szúnyog (Fotó: pixabay.com)

A dirofilariosis egy élősködő fonálféreg által okozott fertőző betegség. Az élősködő fonálféreg számára az ember nem megfelelő gazda, ezért nem tud rendesen kifejlődni, így szívférgességet az emberekben nem okoz.

Szúnyogcsípés közvetítésével alkalomszerűen fertőződhet az ember is. Hazánkban a Dirofilaria repens okoz megbetegedéseket. A féreg csak igen kis távolságokat képes megtenni, így általában az eredeti behatolás (szúnyogcsípés) közelében okoz kisebb-nagyobb elváltozást (csomót). Ebben a faj egy – többnyire nem ivarérett – példányát találhatjuk meg, ami általában gyorsan elpusztul.

Ezért emberi fertőzés esetén lárvák nem kerülnek a vérbe.

Emberi fertőzés esetén: csomók keletkeznek

Embernél a klinikai tüneteket a laza bőralatti szövetekben elhelyezkedő féreg (Dirofilaria repens) okozta helyi elváltozások uralják. A csomók bárhol előfordulhatnak, de leggyakrabban a felsőtestre (fej, szem, nyak, felső végtagok, mellkas) lokalizálódnak. Belső szervekben ritkán fordulnak elő. Míg a test különböző részein kialakuló bőr alatti csomó sokáig észrevétlen maradhat, addig a szem körüli, elsősorban a kötőhártya alatti elváltozások korán feltűnést keltenek. A fájdalom és az egyéb gyulladásos tünetek miatt a beteg korábban fordul orvoshoz.Hölgyek réme: a narancsbőr

2020. július 31.

Tapasztalatok szerint a drasztikus fogyókúrák, amelyeket a hölgyek nagy része időnként folytat, egyáltalán nem segítik a narancsbőr elleni harcot. A hirtelen testsúlyvesztés ugyanis még inkább fellazítja a bőr alatti szöveteket. A cellulit egyébként sem csak a túlsúlyosak problémája. A sportolók többségének azért nincs cellulitise, mert náluk az edzett izmok védik a kötőszövetet.

 

Fotó: gettyimages.comKezdeti stádiumban a cellulit csupán akkor észlelhető, ha az említett testtájakon a bőrt ujjainkkal összecsípjük. Ilyenkor még viszonylag kis energiával, rendszeresen végzett, jól megválasztott tornagyakorlatokkal, masszázzsal, megfelelő táplálkozással egyszerűen és eredményesen kezelhető. Súlyosabb formában már betegségnek számít, mert vérkeringési zavarokhoz is vezethet.

A narancsbőr kialakulásához az alapot mindenképpen a gének és a hormonok adják. A nők feladata a gyermekek kihordása, s a serdülőkor után a csípő, a has s a combok tájékán lerakódó párnácskák tulajdonképpen a magzat védelmére hivatottak. A mozgáshiány, az ülő életmód, a szervezet számára terhet jelentő ételek fogyasztása, a súlytöbblet csak rátesznek erre a genetikailag meglévő hormonális alapzatra.

A laza kötőszövettel, rossz vérkeringéssel rendelkezőknek a kocsonyás, zsíros lerakódásokat nagyon nehéz kivédeni. A férfiak kötőszövetének rácsos rostszerkezete jobban megakadályozza a kitüremkedéseket, őket ez a – tulajdonképpen csak önbizalmat romboló – esztétikai probléma kevésbé fenyegeti. Hormonok hatására azonban náluk is kialakulhatnak ilyen lerakódások.

Mivel a narancsbőr kialakulásában többféle tényező játszik szerepet, kezelésénél is csak a többoldalú támadás vezethet eredményre. A sikerért bizony folyamatosan és elszántan meg kell dolgozni. Az eredmény fenntartásához pedig biztosítani kell a vér- és nyirokkeringés ideális működését, mert csak megfelelő anyagcsere képes megakadályozni a folyadék és a méreganyagok felgyülemlését a kötőszövetben.Étrendváltás: a csökkenő nemi vágyon is segíthet

2020. július 30.

Fotó: gettyimages.com

Az élet kritikus időszakaiban nem ritka probléma, hogy különböző mértékben lankad a nemi vágy.  A hormonális rendszer egyensúlya és a libidó ébren tartása összefüggésben áll egymással. Mindkettőt befolyásolhatjuk többek közt táplálkozásunk kellő irányban történő megváltoztatásával.  Egyúttal a megfelelő étrend követése nyomán javíthatunk romló testképünkön, és növelhetjük magabiztosságunkat is.  Ami szintén kedvez a gyengülő szexuális vágy felélesztésének.

A nemi vágy (libidó) ingadozása gyakran megtörténik életünk különféle eseményeivel összefüggésben. De fokozhatjuk a szenvedélyes érzéseket többek közt azzal is, ha egyszerűen szerepeltetjük étrendünkben a nemi vágyat befolyásoló élelmiszereket. Amellett profitálhatunk táplálkozásunk módosításából hormonháztartásunk egyensúlyban tartása szempontjából is.

Mi okozhatja a nemi vágy alacsony szintjét?

Amikor stresszel teli napokat élünk meg, és feszültnek érezzük magunkat, mert pl. aggódunk a pénzügyeink miatt, veszekedtünk a partnerünkkel, egyszerűen kimerültünk a túl sok munkától, vagy ahogy napjainkban történik, járvány-veszélyhelyzet van, akkor aligha meglepő, ha lankad a nemi vágy. De van, akinél a nemi vágy alacsony szintje nemcsak időleges, hanem folyamatos problémát jelent.

Mindennek további oka lehet, ha olyan más tünetek is megjelennek, mint pl. az állandó fáradtság, nőknél a menstruációs zavar, puffadás, és könnyen lehet, hogy a hormonegyensúllyal is baj van. Szervezetünkben számos hormon működik, de hat közülük kulcsfontosságú lehet: az ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, kortizol, pajzsmirigy és inzulin. Egyik hormon sem működik elszigetelten, valamennyi kapcsolódik egymáshoz.További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...253
hírek, aktualitások

Negyedévente cseréli a fogkeféjét a magyar

2020. július 30.A magyarok harmada évente mindössze egyszer megy fogorvoshoz, a fogkeféjét pedig csak negyedévente cseréli – derült ki egy friss kutatásából. A felmérés szerint a szájhigiénés kérdéseikkel a válaszadók ugyan jellemzően szakemberekhez fordulnak, ennek ellenére fogorvosi rendelőbe sokan csak akkor mennek, amikor már nagy a baj. A kutatás arra is rámutatott, hogy a kitöltők közel harmada még sosem volt fogkőleszedésen, a leggyakoribb fogászati probléma pedig a fogszuvasodás, a fogínyvérzés, valamint a rossz lehelet.

A magyar emberek fogápolási szokásait és tájékozottságát vizsgálta a LACALUT online felmérése[1]. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, mennyire tartják magukat tudatosnak a magyarok a fogápolás terén, milyen gyakran járnak fogorvoshoz, és mit tesznek napi szinten a megfelelő szájhigiénia megtartásáért.

A fogorvos és a Google a barátunk

A kérdőívet kitöltők jelentős része (több mint 40 százalék) tudatos fogápolónak vallotta magát, kétharmaduk pedig nem csak a mindennapi tisztításra, hanem az étkezésre is figyel, hogy hosszú távon megőrizze fogai egészségét. Az életkor szempontjából az 55 év felettiek tartják magukat a legtudatosabbnak, miközben a korcsoportba tartozó kitöltők közül csak 2 százalék használ az alapos tisztításhoz szükséges kiegészítő eszközöket (fogselymet, szájvizet, nyelvtisztítót). 

Utóbbit Karácsonyi Henrietta, dentálhigiénikus is megerősíti, tapasztalata szerint az életkor változásával a fogápolás terén is tudatosabbak lesznek az emberek, ugyanakkor a fogorvoshoz fordulók kevés százalékánál jellemző, hogy a fogkefe mellett több kiegészítő szájápolási terméket is használnak, pedig ezekre nagyon is szükség lenne. A szakember szerint a szájvíz és a fogselyem mellett a nyelvtisztító és a fogköztisztító is sokat segít az egészséges szájhigiénia megtartásában.

Ezekre figyeljünk oda, ha nyáron is jól szeretnénk aludni

2020. július 29.Az, hogy mennyire pihentető az éjszakánk, életünk számos területére kihat: ha jól alszunk, kevésbé vagyunk ingerlékenyek, jobban teljesítünk a munkában, jobb a memóriánk és összességében sokkal jobb a közérzetünk. A nyári meleg megérkezésével most még inkább nehezített a terep, így különösen aktuális a kérdés: mire érdemes odafigyelnünk, ha minőségi alvásra vágyunk? A válasz röviden csend, sötét, hűvös és jó levegő.

1.         Zárjuk ki a zajokat a hálóból
Bár sokan szeretnek a tévé előtt elaludni, a minőségi alváshoz valójában teljes csendre lenne szükség, hiszen agyunk akkor is dolgozik és reagál az ingerekre, amikor mi éppen nem vagyunk tudatunknál. A szakemberek szerint 60 dB-nél magasabb hangok már jelentősen nehezíthetik az elalvást. Az ágytól minél messzebb helyezzük el azokat a tárgyakat, amik hangot adhatnak ki vagy rezeghetnek (ide tartozik akár az elektronikai eszközök beépített trafója is, ami a készülék készenléti állapotában akár hallhatóan is zúghat), ha pedig nem áll módunkban kizárni a zajokat, használjunk füldugót.

2.         Fények a lakásban
Mivel a fény hatására agyunk melatonint (az ébredésért felelős hormon) kezd termelni, érdemes a hajnali fény minden lehetséges, a hálószobánkba vezető útját elzárni. A fény csukott szemen keresztül is bejut az agyba, ezért – hasonlóan a tévéhez – a folyosón égve hagyott lámpa biztosan nem segíti a valóban pihentető alvást.

3.         Cirkadián ritmus
A cirkadián ritmus a szervezet egy nagyjából 24 órás napi ritmusa, amely normál esetben igazodik a nappalokhoz és éjszakákhoz, azaz a fény megjelenéséhez és eltűnéséhez – a cirkadián ritmust ugyanis a melatonin befolyásolja. Érdemes segítenünk a szervezetünk biológiai ritmusát azzal, hogy lehetőség szerint minden nap hasonló időpontban fekszünk le aludni és ébredünk fel.

Orvosi tippek: így nyaraljunk idén is szabadon

2020. július 29.Most, hogy berobbant az igazi nyár, és a szállodák is újra megnyitottak, egyre többen terveznek nyaralást. A hazai vendéglátók pedig mindent megtesznek azért, hogy a nyaralóknak gondtalan és élményekben gazdag kikapcsolódásban legyen részük kényelmes és biztonságos környezetben. Annak érdekében, hogy szabadon nyaralhassunk, érdemes betartani néhány szabályt – íme az orvos tippjei!

A hamisítatlan nyári idő beköszöntével egyre többen szeretnék hátuk mögött hagyni a több hetes bezártság emlékét. A vakációt azonban nemcsak a nyaralni vágyók várják izgatottan, hanem a szállodák is, amelyek igyekeznek megteremteni azt a pihentető és biztonságos környezetet, ahol vendégeik önfeledten élvezhetik a pihenést. Dr. Dunca Mircea Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona orvosa néhány pontban foglalta össze, mire érdemes figyelni a nyaralás alatt, mit tehetünk mindannyian azért, hogy a vakáció az élményekről és a kikapcsolódásról szóljon.


Foglalás előtt tájékozódjunk a szálloda adottságairól, felkészültségéről


Ha létezik recept a tökéletes nyaraláshoz, annak legfontosabb hozzávalója a jó szervezés. A Carbona orvosa szerint, ha már ekkor minden apró részletre odafigyelünk, idén is szabadon élvezhetjük a nyaralást. Mindenekelőtt körültekintően válasszunk szállást. Keressük azokat a szálláshelyeket, ahol garantáltak a tágas terek, ezért a vendégek akár az étteremben, akár a medence körül is megfelelő távolságra lehetnek egymástól. Fontos szempont továbbá, hogy a szobákat és a közösségi tereket naponta többször takarítsák, és ahol lehet, kézfertőtlenítőt helyezzenek el.

Azok a szállodák például biztos befutók, ahol ózongenerátorral gondoskodnak a folyamatos tiszta, kórokozóktól mentes levegőről. Számos hotelben ezen felül orvosi háttér is biztosítja a felhőtlen pihenést, és adott az online bejelentkezés, így érkezéskor a recepciós pult előtt sem kell sorban állni. Mivel nyaralás alatt is szeretjük biztonságban érezni magunkat, első körben érdemes olyan szállást választani, amelynek felkészültségében megbízunk. 


Tervezzünk minél több szabadtéri programot


Örök igazság, hogy minél több az élmény, annál emlékezetesebb a vakáció. A Carbona orvosa szerint a testi-lelki felfrissülés szempontjából az a szerencsés, ha a pihenést és az aktív időtöltést harmonikusan ötvözzük. Mindenképp használjuk ki a napfényt, a jó időt, a tiszta levegőt.