Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Burnout: ismerjük fel időben

2022. március 31.

A burnout (kiégés) szindróma, a fizikai, érzelmi és mentális kimerülést jelentő megbetegedés napjaink terjedő jelensége. Leginkább a munkavégzéssel összefüggésben esik szó róla, de az élet bármely területén előfordulhat. Érdekes módon az egészségügyi válság sem fordította meg a tendenciát. A tünetegyüttes megértése, korai felismerése és megelőzése érdekében érdemes elválasztani egymástól az igaz és a hamis állításokat róla.

Fotó: gettyimages.comA kiégés depresszió

HAMIS
A kiégés nem depresszió, és nem nevezhető „munkahelyi depressziónak” sem. Ugyanis a depresszió egyik jellegzetes tünete az anhedónia, vagyis a minden iránti vágy, érdeklődés elvesztése, ami a kezdeti kiégés esetében nem így van. Mindamellett, ha nem foglalkoznak vele, a burnout depresszióhoz vezethet. De nem is egy egyszerű fáradtságról van szó, aminek a megszüntetéséhez a pihenés vagy a több szabadidő biztosítása elég lenne.

A szakemberek azon fáradoznak, hogy konszenzusra jussanak a definíció meghatározásában. Elfogadjuk azonban a téma egyik úttörő amerikai pszichológusa által meghatározott hármas tünetegyüttest, melyek: mély fizikai, mentális és érzelmi kimerültség, elszemélytelenedés érzése és általános cinizmus a munka világával szemben, amikor a sikerélmény elvesztése, valamint a  teljesítmény csökkenése merül fel.

A burnout oka a munkahelyi túlterheltség

NEM CSAK AZ
A kiégés mechanizmusai sokkal összetettebbek, okai mind a személyiséghez, mind a munka világához kapcsolódnak. Indokolhatja egyfelől a munka iránti mély elköteleződés, bizonyos perfekcionizmus, szilárd erkölcsiség, amely az ember személyes élettörténetében, végzettségében, a munka családon belül közvetített érékében gyökerezik.

Másfelől ok lehet az összes pszichoszociális (foglalkozási) kockázat (PSR), amely jól azonosítható a foglalkozás- egészségügyben. Ilyen lehet az intenzív tempó, forráshiány, alacsony fokú önállóság, el nem ismerés, gyakori változtatás stb. Mindezeken a szakmai és a személyes szféra közötti porozitás hangsúlyozása, valamint az információval való telítettség, a digitális eszközökkel való ellátottság és a távmunka  nyilvánvalóan nem segít.

Ez a személyes, fizikai és érzelmi „túlbefektetés” a munkába, valamint a stresszes munkakörülmények krónikus megbetegedéseket idéznek elő.  Folyamatos „stressz üzemmódban” ugyanis a szervezet már nem tud talpra állni, nem képes összeszedni magát. A stressz és a talpra állás közötti egyensúly ezen hiánya vezethet kiégéshez.

Bárkit érinthet

IGAZ ÉS HAMIS
A kiégést eleinte az egészségügyi szakemberek körében azonosították, de ma már bárkit érinthet, feltéve, hogy túl sokat fektet a munkájába. Valójában a legaktívabb, a legelszántabb és legkreatívabb alkatúak az érintettek. A hosszú távú állóképesség, a kitartás is az egyik közös jellemző, amellyel ezek az emberek többségükben rendelkeznek. És összeomlanak (kiégnek) pontosan azért, mert többet adtak, több időt és érzelmet, indulatot fektettek a munkába, mint mások.

Egyfajta irónia – vagy a munka világának visszássága –, hogy kutatások szerint kiégésük után az érintettek 4/5-ét bírálta a munkaadója a professzionalizmusuk miatt.  Nagyon fontos azonban megszabadulni a bűntudattól. A munkáltatóra nagy felelősség hárul, különösen az általa alkalmazott teljesítményfigyelő és individualizálási eszközökön keresztül.

Egyik napról a másikra következik be

HAMIS
A kiégés lassú folyamat, hónapokig, akár évekig is lappanghat. Erős szakmai kihívásokkal, a sikerek szakaszával kezdődik, amely a mindenható nagyság érzését táplálja az érintettben. Az intenzív munkaritmus hatására a test küzdeni kezd, hogy lépést tartson vele. Ezért megkettőződnek az erőfeszítések, hogy továbbra is ugyanolyan színvonalon folyjon a munka. És ez nagy hajtóerő!t jelent, mivel az állandó, krónikussá válü stressz alatt a szervezet már nem tud lelassulni. Hormonális probléma jelentkezik, ami a vegetatív idegrendszer „vereségéhez” vezet.

Egészen a megbillenés pillanatáig, amikor a test „feladja”, amiért „nem hallották a hangját”. A sokk ekkor a tagadással arányos, személytől függő különböző megnyilvánulásokat produkál: pl. az érintett képtelen felkelni, pánikrohama van, rossz a közérzete, sőt, akár hirtelen bénulása is lehet. Ez a fordulópont gyakran egy kiváltó ok után következik be, amely lehet hirtelen terhelésnövekedés, munkahelyi vezetőváltás, indokolatlanul rossz munkaértékelés, etikai konfliktus, erőforrás-csökkenés, váratlan félreállítás stb.

A tüneteket könnyű felismerni

HAMIS
Mielőtt elérné a kiégés ezen szakaszát, a test a túlfűtöttség jeleit küldi. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint 130 tünetet azonosított. Ezek érintik mind a kognitív készségeket (növekvő koncentrációs nehézségek, memóriazavarok, halogatás megjelenése, döntéshozatali nehézségek), mind pedig az érzelmi szférát (nagyfokú szomorúság, ingerlékenység, dührohamok, vagy az érzelmek hiánya, értéktelenség érzés), továbbá fizikai kimerülést is eredményeznek (alvási rendellenességek, intenzív fáradtság, izomfájdalom, migrén, emésztési zavarok, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák).

A tünetek e sokfélesége nyilvánvalóan megnehezíti a diagnózist, különösen azért, mert az érintett személy egy ponton túl már nem képes bizonyos figyelmeztető jeleket észlelni. Nem is szólva a tagadás egy formájáról, mert a kiégést még mindig túl gyakran – és helytelenül – a gyengeség beismeréseként érzékelik.



Testi-lelki egészség – Bukik a baba?

2022. március 31.

Fotó: gettyimages.comÚjszülött kortól egészséges babáknál is gyakran előfordul, főleg közvetlen szopás után, hogy visszabuknak az anyatejből.

Akkor nem kell aggódni, ha a csecsemőnek jó az étvágya, a kedve és a súlya is gyarapszik.

Általában az okozza a bukást, hogy a pici levegőt nyel szoptatás közben amitől büfivel megszabadul egy kis tej kíséretében. Akkor is buknak a babák, ha a mamának túl sok a teje és nagyon intenzíven, könnyen ürül a mellből, vagy ha egyik melléről a másikra akkor teszi át a kicsit amikor még nem jutott hozzá a szoptatás vége felé ürülő zsír- és kalóriadús hátsó tejhez. Csodával határos, önszabályozó rendszerükkel úgy oldják meg ezt a problémát, hogy kibukják a szomjoltó első tejet, hogy belakmározhassák a tápláló, hizlaló hátsó tejet is. A túl jó étvágy a mohó evés során is sok a levegőnyelés, aminek következménye a bukás.

Üvegből való tápláláskor gyakrabban fordul elő, hogy bubik a baba, főleg ha nagyobb lyukú cumival etetik, mint amit kis gyomra befogad és közben sok levegőt is nyel.

Bukhatnak az újszülöttek és a fiatal csecsemő azért is, mert nyelőcsövük záróizmának beidegződése még éretlen és nem tökéletes a működése. Túl nagy mennyiségű, gyakori bukás esetén orvoshoz kell fordulni!

Módszerek a bukás megelőzésére

  • Gyakrabban szoptassanak és közben is büfiztessék, pihentessék meg a babát.
  • Szoptatáskor is figyeljenek arra, hogy félig ülő helyzetbe tartsák a picit.
  • A kiságyban is kissé megemelve helyezzék el, ha van rá lehetőségük akkor baba pozícionálón, ami nagyon kényelmes.
  • Lassan, hirtelen mozdulatok nélkül mozgassák a picit.

Ágytisztaság megvalósítása

Nyilvánvaló, hogy bukás során szennyeződik a pici lepedője is. Ez nem nagy gond, hiszen egy kis babalepedő gyorsan kimosható. Nagyobb probléma az, hogy a matracra is átszívódik a nem túl kellemes szagú, félig emésztett táplálékból, amiben gyorsan elszaporodnak a kórokozók. A csodás egyszer használatos pelenkák ellenére kerülhet pisi és kaki is a lepedőre, illetve a matracra. Sok matrac már mosható, de nem egyszerűen és gyorsan, a hosszú idejű száradásról már nem is beszélve. Lényegesen egyszerűbb az ha olyan babalepedőt használnak ami nem engedi át a váladékot.

Milyen a jó lepedő?

  1.  a babával érintkező felülete pamut,
  2. a matrac felőli vízzáró rétege is puha,
  3. átlélegző, nem rontja a jó matracok kitűnő szellőző tulajdonságát,
  4. fixen, gyűrődésmentesen, könnyen felhelyezhető, körbe ráhúzható gumis,
  5. mosógépben mosható és szárítógépben is szárítható, de kiterítve is gyorsan szárad.


7 igaz/hamis állítás a pikkelysömörről

2022. március 30.

Számos tévhit, feltételezés terjed a pikkelysömörrel (pszoriázissal) kapcsolatban. Néhányat számba vettünk, hogy tisztázzuk az erről a krónikus bőrgyulladásról szóló állítások igazságtartalmát.

Fotó: 123rf.comFehéres pikkelyekkel borított, viszkető, hámló, jól kirajzolódó, vörös foltok a bőrön, melyeken a korpa-szerű lemezkék (pl. vakarásra) leválhatnak és szétszóródhatnak a ruhán is. Az ilyen jellegű tünetekkel járó autoimmun bőrbetegség, a  pikkelysömör (pszoriázis) gyakran nem túl „tapintatos”, a lakosság mintegy 2%-ának legnagyobb bánatára.

Hiszen „kedvenc” területei –. kéz, könyök, térd, fejbőr, a hát alsó része – legtöbbször a külső szemlélő számára is jól láthatók. Tény, hogy nem ritkán riasztó látványa miatt ez a krónikus gyulladásos betegség súlyosan befolyásolhatja az életminőséget, megzavarhatja a szociális kapcsolatokat, a viszonyt kollégákkal, barátokkal, családdal…

Íme 7 igaz/hamis állítás tisztázása a pikkelysömörről: 

1. A pikkelysömör pszichés alapon jelentkező betegség 

HAMIS
E krónikus gyulladásos bőrbaj kialakulásában az örökletes genetikai hajlam szerepet játszik. De a kór megjelenése és a visszaesések hétterében olyan további tényezők állnak, mint bizonyos gyógyszerek szedése, nagyfokú dohányzás vagy alkoholfogyasztás, a bőr vakarása vagy krónikus fáradtság. A stressz csak egyike lehet ezen, külső hatásra jelentkező okoknak, hozzájárulást jelent a betegséghez. 

2. A testi higiénia elhanyagolásából ered 

HAMIS
Mivel a lehámló, és gyakran a ruházatra hulló pikkelyek a korpához hasonlítanak, úgy tűnhet, hogy az érintett személy elhanyagolja a testi higiéniát. Pedig ez nincs összefüggésben vele, sőt, a túl gyakori, szappannal való mosakodás súlyosbíthatja a betegség tüneteit. Minthogy a pikkelysömör krónikus gyulladásos, autoimmun betegség, a test védelmi immunrendszerének zavarából fakad, amely különösen a bőrsejteket kezdi megtámadni. Ez a keratinociták, az epidermisz sejtjeinek túl gyors szaporodásához vezet. Ahelyett, hogy 28 nap alatt újulnának meg a bőrsejtek, négyszer rövidebb idő alatt megy végbe a folyamat. Ezek a keratinociták felhalmozódnak a bőr felszínén, és pikkelysömör plakkokat képeznek.

3. Ez a bőrbetegség fertőző 

HAMIS
Ez kitartó előítélet, és bántó a pikkelysömörben szenvedők számára, ha mások a bőrprobléma látványát félelmet vagy undort keltőnek tartják. Hiszen míg bizonyos bőrbetegségek (pl. a bárányhimlő) fertőzőek, a pikkelysömör esetében ez nem így van Gyulladásos betegség, nem vírus vagy baktérium okozza, így nem adható át fizikai kontaktussal. Másrészt, mivel a pikkelysömörnek genetikai összetevője van, fennáll az örökletes átvitel kockázata – ami egyes becslések szerint akár 60-70%-os is lehet, ha mindkét szülőt érintett a betegségben.

4. A pikkelysömör csak a bőrt érinti 

HAMIS
Az említett, kellemetlen és feltűnő bőrtünetek mellett a pikkelysömör felelős lehet  ízületi gyulladásért (az esetek körülbelül 30%-ában), amely a legtöbbször erős ízületi fájdalmat okoz, és kezelés hiányában visszafordíthatatlan elváltozásokká fejlődhet. A pikkelysömör esetében magasabb a kockázata más gyulladásos betegségek kialakulásának is, nem egyszer az egész szervezetet érintően.



Mi segíthet a gyógyulásban?

2022. március 30.

Mit tegyünk, ha egy szerettünk nem akar meggyógyulni? Vajon hol húzódik a határ, meddig érdemes próbálkozni, és mikor kell elfogadni a döntését?

Fotó: gettyimages.comGondolkodunk néha azon, hogy vajon milyen tényezőkön is múlik a gyógyulás sikeres kimenetele? A két fő tényező maga a kezelés és a gyógyulásba vetett hit. Mindkettő szükséges, egyik nélkül a másik sem lehet teljes. Gondoljunk csak bele, ha valaki meg akar gyógyulni, de mégsem megy el a számára szükséges műtétre, vagy nem szedi be a fertőzés leküzdéséhez szükséges gyógyszert, akkor mégis, hogyan gyógyulhatna meg?

A másik véglet az, amikor minden terápiát végigcsinál az illető, de nem hisz abban, hogy valamelyik is segíthet számára. Hiányzik belőle a gyógyulni akarás. Úgy van vele, hogy rajta nem lehet segíteni, és egyszer csak feladja. Aki már nem akar élni, mégis, hogyan segíthetne rajta a világ összes gyógymódja?

Nagyon fontos annál a betegnél, akinél hiányzik valamelyik a két fő elem közül, hogy megtámogassuk őt. Itt lépnek be a járulékos tényezők, amelyek szintén lényegesek, hogy ez a kettő célt érhessen.

Melyek a járulékos elemek?

Több ilyen is létezik, az egyik, amely kiemelendő, az az empátia. A másik pedig a támogatás.

Miért fontos az empátia?

Együttérzés, empátia nélkül csak elfogadni tudunk bizonyos helyzeteket,eseteket, embereket, de megérteni nem fogjuk tudni teljes mértékben. Egy komoly betegség idején pedig leginkább arra van szüksége az egyénnek, hogy megértsük őt, hogy pontosan tudjuk, ő min megy keresztül. Természetes, hogyha nem járunk hasonló cipőben, nem fogunk tudni 100%-osan azonosulni a problémájával, de sokat számíthat neki, ha csak részben megpróbálunk együttérzést tanúsítani. Már az is rengeteget segíthet, ha nem ítélkezünk felette, nem csak őt és az életmódját hibáztatjuk azért, amiért beteg lett.

Támogatás, de nemcsak fizikailag

A másik járulékos paraméter szorosan összefügg az empátiával, hiszen támogatni valakit sokkal könnyebb, ha megértjük őt, és érdekel minket a sorsa. Nem fordulunk el tőle csak azért, mert belekerült egy küzdelmes, rossz időszakba. Valakinek, aki mindennap küzd önmagáért, az életéért, rengeteget jelenthet, ha csak pusztán mellé ülünk és megsimogatjuk a hátát, viszünk neki egy pohár vizet. Nem beszélve arról, ha netán aktívan tudjuk segíteni a mindennapjait. A beteg hálás, még akkor is, ha ez nem mindig látszódik! Lehet, hogy néha ingerültebb, de egy olyan helyzetben nem meglepő az a viselkedés.



Erre készülj: 20 vitatéma, ami minden házasságban felmerül

2022. március 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A hosszú együttélés során bizony felmerülnek olyan vitatémák, amelyekre nem is gondolnál.  

Összeszedtünk néhányat, ami első ránézésre talán viccesen hangzik, de aki már tapasztalta, tudja, hogy némelyik igen gyakori vendég a háznál.

  1. Véletlenül koffeinmentes kávét készíteni reggel – válóok!
  2. Nem akarom, hogy a nagyapád második nevére kereszteljük a fiunkat!
  3. Nem, ez a fehérnemű nem rózsaszín eredetileg: ez történik, ha együtt mosod a fehér és a színes ruhákat.
  4. A mosogatógép bepakolásának létezik helyes és helytelen módja. Az enyém a helyes.
  5. A többi sofőr nem hall téged. Ne ordíts!
  6. Ha az anyád még egyszer átrendezi a nappalinkat, esküszöm, lelövöm, kitömöm, és felrakom a falra dísznek.
  7. Nincs szükségünk nagyobb TV-re. Egy óriásképernyő nem fogja megakadályozni, hogy a magyar fociválogatott veszítsen.
  8. Nem létezik olyan fogalom, hogy túl sok macska.
  9. A koszos zoknik nem pozitív irányba billentik el a szoba feng shui energiáját.
  10. Bármelyik utazás, ami érinti a barátaid lakóhelyét, nem vakáció.
  11. Bármelyik brit tudós egyetértene abban, hogy a porszívó hangja csökkenti a tesztoszteronszintet.
  12. A kutya nem szeretné, ha esőben sétáltatnám. Azt szeretné, ha te sétáltatnád.
  13. Azért javítom ki a nyelvhelyességi hibáidat, mert szeretlek.
  14. Minek fitneszbérletet venni, mikor a fűnyírás remek mozgásforma?
  15. Most te kelsz fel a babához. Nem érdekel, hogy nincs tejed. Improvizálj!
  16. A sör nem élelmiszer.
  17. Az, hogy rosszul tájékozódom, még nem jelenti azt, hogy nem tudom, hogyan kell odajutni.
  18. Te akartad, hogy gyerekeink legyenek. Te nem húztál fel gumit.
  19. A lottózás nem számít pénzkereseti forrásnak.
  20. A “Szerinted nem túl nagy ebben a fenekem?” című kérdésre mindössze egyetlen helyes válasz létezik!
Képforrás: Canva Pro adatbázis.


A bőrmegújító bambusz jótékony hatásai

2022. március 29.

Fotó: pixabay.com

A bambusz nemcsak egzotikus hangulatú kertek dísze vagy különféle célokra iparilag jól felhasználható növény, hanem napjaink biokozmetikai termékekeinek hatékony alapanyaga is lehet. A bambuszpor, egyéb kivonat elsősorban bőrvédő és regeneráló tulajdonsága miatt arckrémekben, testápolókban használatos, de haj- és körömápoló, valamint smink-készítmények adalékaként is egyre nagyobb teret nyer.

Eredetileg Kínából származik ez a perjefélék családjába tartozó növény, a bambusz, de elterjedt egész Ázsiában, különösen Japánban, sőt még az amerikai kontinensen is. A bambuszfa több méternyire magasodhat, miközben nagyon gyorsan növekszik (fajtól és az éghajlati viszonyoktól függően napi egy métert is gyarapodhat), akár 3000 méterrel a tengerszint felett, olyannyira, hogy még a Himalájában is jelen van.

A bambusz egyik előnye, hogy minden éghajlaton, trópusi, szubtrópusi és mérsékelt égövben is képes megmaradni, így hazánkban is ültethető. Egyúttal kivételes erőforrás, mert 35%-kal több oxigént szabadít fel a légkörben, mint más fák. Többfunkciós növény, amelyet mind díszítő jellege, mind erőssége miatt használnak., de az alkalmazási spektrum egyre szélesebb.

Az üreges felépítésű, könnyű, rugalmas szárakat az építőiparban is jól hasznosítják (pl. állványzat készítésére). A bambusz fiatal hajtása (bambuszrügy) ehető, az ázsiai konyha egyik kedvenc alapanyaga. A szárát alkotó rostokat  a ruhagyártás szálasanyagként hasznosítja. 

Többek közt a koreai gyógyszerkönyvek e hagyományos összetevője napjainkra a natúrkozmetikumok értékes alapanyagát is jelenti. A bambusz antioxidánsokban gazdag, ezért képes felvenni a harcot a bőrt károsító szabadgyökökkel szemben. Így kivonat vagy por alakban elsősorban bőrvédő és a bőrt megújító készítmények, púderek, smink termékek, de hajápolók, maszkok, egyéb kozmetikai szerek alkotórészeként is egyre gyakrabban találkozhatunk vele.

A zsíros és normál bőrt mattító hatás

A bambusz törzsének belsejében található nedveket begyűjtik, kiszárítják, és porrá alakítják, melynek szemcsemérete határozza meg különféle jó tulajdonságait. Egyebek mellett a por állagú smink készítmények számára kiváló alap lehet- Ha a por finom szemcsés, bőrfeszesítő, lágyító és izzadást elnyelő tulajdonságokkal rendelkezik. Krémekben, emulziókban, smink készítményekben vagy púder formájú dezodorokba selymes, bársonyos tapintást kölcsönöz a bőrnek. 

A kivonatot tartalmazó készítmény jót tesz a zsíros típusú, fokozott a faggyútermelésre hajlamos, könnyen fénylő bőrnek, mivel eltávolítja a felesleges faggyút. Így az arcon alkalmazott smink termék, gél, krém adalékaként a bambusz matt hatást biztosít.

Tisztító tulajdonság

A bambusz törzsből nyert bambuszkivonatot különböző készítményekben hidratáló hatásáért, bőrtisztító képességéért, valamint a pattanásokért felelős Cutibacterium acnes baktériumok elleni gyógyírként is használják. Franciaországban pl. egy Bambusa vulgaris nevű bambuszfajból készítenek kivonatot (többek közt erre a célra), mely fajta vadon nő a dél-keleti területeken. A növény megőrzése és az erőforrások kimerülésének elkerülése érdekében a töveket kézzel szedik, legalább egy éves növekedés után.



Tippek a testedzés ösztönzésére

2022. március 28.

Fotó: gettyimages.com

Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás fontos és egészséges, de mégis sokszor nem érzünk kedvet vagy erőt hozzá, máskor különféle ürügyeket keresünk az elhalasztására. Hiányzik az ösztönző erő.

A rendszeres edzés elősegíti testilelki jóllétünket. A testmozgás során endorfin (boldogság) hormon termelődik, ami miatt többek közt pozitívabban látjuk a világot, és energikusabbnak érezzük magunkat.

Tervezzük meg időbeosztásunkat

Ha megtervezzük, mikor szakítunk időt a testmozgásra, és a szervezést is elvégezzük, az már felkészülést jelent, elhatározásunk következménye. Ilyenkor nagyobb valószínűséggel fogunk ragaszkodni ahhoz a törekvésünkhöz, hogy az adott héten betartjuk a napi testmozgásra szánt időt.

Gondoljuk át az okokat

Hasznos, ha néhány mondatban lejegyezzük gondolatainkat arról, hogy miért akarunk rendszeresen edzeni, továbbá mit szeretnénk tenni annak érdekében.

A sikeres megvalósítás után tanácsos azt is átgondolnunk, milyen érzéseink kísérik azt – ami hatékony lehet a folytatás szempontjából. Ha úgy érezzük, hogy nem akarjuk abbahagyni teendőinket, vagy túlságosan elfoglaltak vagyunk, és a testedzés csak időpazarlás lenne, vessünk egy pillantást ezekre a jegyzetekre, és hamar más
véleményen leszünk. Az ambíció vagy a végeredmény iránti elkötelezettség olyan napokon segíthet át, amikor a motiváció cserbenhagy minket.

Szakítsunk időt a reggeli testmozgásra

Felkelés után akár egy kis séta, amikor az utcák még csendesek, akár tízperces nyújtó- vagy egyéb tornagyakorlat beiktatása a reggeli elfogyasztása előtt rendkívül hasznos lehet abból a szempontból, hogy könnyebben indítsuk a napot. Sokan azt gondoljuk, hogy nem vagyunk „reggeli emberek”, de ha egy korán reggel végzett, akár csak negyedórás testmozgás rutinná válik, nagy változást hozhat az életünkbe.

Nemcsak azért, mert így energikusabban kezdhetjük a napot, hanem mert más napszakokban is elősegítheti a testedzés és annak rendszeressége iránti igényt. Viszont, ha ezt a reggeli, magunkra fordított időt elmulasztjuk, a tapasztalatok szerint a nap végén már rengeteg okot találunk arra, miért ne eddzünk.



Beszéljünk a kicsikhez – a kezdetektől!

2022. március 28.

Fotó: gettyimages.comNem mindegy, hogy mennyit beszélünk a nem beszélő apróságokkal, mert nagyon fontos a beszéd elsajátítása szempontjából, hogy a kicsit beszélő, beszédes, vagy néma környezet veszi e körül. Sokszor szembesülök azzal, hogy a felnőtt világ majdhogynem természetesnek veszik azt, hogy a félév alatti gyermekkel felesleges beszélni, mert még nem érti, nem érdekli. Ezt a téves elképzelést szeretném megcáfolni.

A kisgyermekek a nyelvre és különösen az anyanyelvre kiválóan hangolt műszerekkel jönnek a világra. A két hetes picinyek már kifejezetten előnyben részesítik az emberi hangot a többi hanghoz, zajhoz képest, arról nem is beszélve, hogy már életük első napjaiban a hangforrás felé fordítják fejüket. Nyilván nem véletlen ez a kapaszkodó figyelem a kicsik részéről, hiszen tudjuk, mindannyian tapasztaljuk, hogy az anyanyelvre nem mi tanítjuk meg a kicsiket, hanem bizony ők maguk tanulják azt meg. Ehhez a nem csekély teljesítményhez van szükség a korai, kivételes beszédfigyelemre, amely az egészséges kisgyerekeknél ,látszólag minden külső segítség nélkül kialakul.

Már az egy hetes bébi meglepően sokat ért

Sokan, sokféleképpen próbáltak választ kapni arra a kérdésre, hogy mikor tudja az emberi hangokat megkülönböztetni a kicsi, vagy éppen mikortól ismeri fel a szülei hangját. Meglepően korán, már néhány hetesen egy erre a célra kifejlesztett speciális cumi segítségével, amely a gyermek normál szopási tempóját képes megállapítani próbálták megfigyelni, hogyan reagál a gyerek az emberi hangokra. Az első hallott szótag alkalmával a gyermek szaporábban szopik, majd a hangok, szótagok ismétlésekor a szopás tempójának változásából arra következtettek kutatók, hogy az egy hónapos csecsemő már az egyforma és a különböző hangokat, rövid hangsorokat képes megkülönböztetni. Ami még meglepőbb, hogy a csupán zöngésségében eltérő hangpárokat is kiválóan megkülönböztetik , így például a ba- pa hangsorokat, ami igen kifinomult képességről tesz tanúbizonyságot.

Született képesség a beszéd megértése?

Ennek nyomán a kutatók azt feltételezik, hogy a kisgyermekek valamilyen előre programozott képességgel születnek amely képessé teszi őket a beszédhangok megkülönböztetésére, a beszéd akusztikájának érzékelésére.

  • Egy három hónapos baba már nagyon jól tud a hangszínek között tájékozódni, másként reagál a játékos, a haragos, vagy a nyugtató hangszínre.
  • Félévesen pedig kezdi érezni, hogy mikor kellene „megszólalnia”, közbelépnie, és ezt különböző megnyilvánulásokkal meg is teszi .


A cukorbetegség száj- és fogproblémákat is okozhat?

2022. március 27.

Fotó: gettyimages.com

A cukorbetegség a fogászati problémák kialakulásában is aktívan részt vesz. A magas vércukorszint ugyanis elősegíti a baktériumok elszaporodását a szájüregben és ez az ínybetegségek kialakulásának is kedvez. Milyen jelei lehetnek ennek? Ha fáj, vörös, duzzadt az íny és gyakran vérzik is, illetve ha az íny már nem takarja a fogakat, hanem lehúzódik azokról. Ínyproblémákra utalhatnak a meglazult fogak, a rossz lehelet és a nem megfelelő harapás is.

Amennyiben a cukorbetegség megfelelően kontrollált, úgy nem kell tartani a száj- és az ínyproblémáktól. Ha valakinek nincs kezelve a cukorbetegsége vagy gyakran magas a vércukorszintje, akkor nagyobb az esélye az ínybetegségnek, a szájszárazságnak, a fogvesztésnek és a gombás szájfertőzéseknek. A száj egészségének megőrzése segíthet a vércukorszint stabilizálásában is.

A cukorbeteg személyeknek nagyobb valószínűséggel lesznek orális fertőzéseik. A rendszeres szűrés és fogápolás azonban segít a szájüreg egészségének fenntartásában.

Amennyiben étkezés után a szájüregben és a fogakon lepedék halmozódik fel, ez remek táptalaja a szájban elszaporodó baktériumoknak. Ennek hatására megemelkedik a szájüregben a sav, ami jelentősen károsítja a fogzománcot. A plakk fogkővé alakul, ami pedig ínyproblémákat okozhat. A plakkban ugyanis olyan baktériumok lehetnek, amelyek gyulladáshoz vezetnek. A magas vércukorszint súlyosbíthatja az ínybetegségeket.

Nagyon lényeges a rendszeres fog- és szájápolás. Ennek érdekében naponta mossunk fogat minden étkezés után, használjunk fogselymet és szájvizet. Ezzel nemcsak a leheletünket frissíthetjük fel, hanem az ínybetegségeket is megelőzhetjük.

A nem megfelelő műfogsor is sok gondot okozhat. Ha nem illeszkedik megfelelően vagy ha nincs gondosan karbantartva, akkor ez szintén oka lehet az irritáció és a fertőzések kialakulásának. Ha valaki még cukorbetegségben is szenved, akkor pedig jelentősen megnő a szájüregben a gombás fertőzések kialakulásának a kockázata.

Ha cukorbetegség mellett még dohányzik is valaki, ugyancsak megnő az esélye az ínybetegségek kialakulásának, a dohányfüst ugyanis károsítja az íny szöveteit és ez szövetvesztést is okozhat, de még csontvesztés is kialakulhat.



Út a babavállalástól a fogamzásig

2022. március 27.

A babavárás minden fiatal pár életében igen boldog időszak, gyakran megelőzi azonban egy hosszasabb várakozás, amit szívesen elkerülnének.

Fotó: gettyimages.comKorunkban egyre növekednek a fiatalok szervezetét is érő káros környezeti hatások, az oxidatív stressz, miáltal a szaporodásban való funkció is gyakran kárt szenved. Statisztikák szerint a fiatal párok 30%-a nehezen vagy egyáltalán nem éri el a kívánt terhességet. A meddőségért (12 havi sikertelen fogamzási próbálkozás) azonos mértékben felelősek a nők és a férfiak (40-40%), illetve egyidejűleg mindketten (20%).

A sikeres fogamzás és az egészséges baba érdekében a felkészülést érdemes az elhatározást követően azonnal megkezdeni mindkét félnek, valamint érdemes időben megtudni, ha valamalyikükkel gond van.

A terhesvitaminok mára már többnyire elegendő felkészülést kínálnak a női szervezet felerősítésére, de késlekedő fogamzás esetén módosított vitaminkészítményekre lehet szükség a genitális szervek fokozottabb vérellátásának támogatására. Férfiak esetében ugyancsak gyakran jelentkezik igény a megtermékenyítő képesség támogatására.

Férfigondok

A spermakép (spermiumok száma, alakja és mozgékonysága) az utóbbi negyven évben sokat rosszabbodott a magyar férfiak jelentős hányadánál, de hasonló statisztikákról olvashatunk világszerte. Az ondósejtek száma átlagosan a felére csökkent és a spermiumok mozgékonysága is gyengült. A probléma megoldására legtöbb esetben van segítség, azonban a leendő kismamák lombikbébiprogramban való részvételének elhatározása előtt ajánlott kipróbálni először egy természetes összetevőket (növénykivonatok, vitaminok, aminosav és nyomelemek) tartalmazó gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású férfikészítményt  és a nőknek szóló étrend-kiegészítő párját.

Az ásványi anyagok fokozott bevitele azért szükségesek, mert pl. a cink hiánya spermiumcsökkenést, a szelén hiánya motilitáscsökkenést (a spermiumok esetében mozgáscsökkenést- a szerk.) okoz. Klinikai vizsgálatok szerint a cink és folsav együttes alkalmazása növeli a spermiumok élettartamát. A termék összetevőinek szinergista (az összetevők együttes alkalmazásának – a szer.) hatása elősegíti a reproduktív szervek fokozott vérkeringését, egészségét.

A férfikészítmény

  • növeli a spermamennyiség képződését,
  • segíti a spermaminőség optimálását, ezáltal a nemzőképességet,
  • emelt mennyiségben tartalmaz vitaminokat, L-karnitint és Angelica sinensis-t, azaz kínai angyalgyökér kivonatát, amely a tradicionális távol-keleti gyógyászat évszázadok óta alkalmazott gyógynövénye(a hormonrendszer harmonizálására használják),
  • fő hatóanyaga a ferulasav, amelynek szaporodást elősegítő hatását az elmúlt években kutatások igazolták.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...151152153...523
hírek, aktualitások

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb segítség vállfájdalomnál

2024. április 14.

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gyógytorna sok esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a lökéshullám kezelés.

A szakszerű gyógytorna rendkívül sokat segíthet

Norvég kutatók publikálták korábban azt a tanulmányt, amelyben a krónikus vállfájdalom kezelési lehetőségeivel foglalkoztak. Ennek az igen gyakori problémának ugyanis számos kezelési módja ismeretes, a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől a szteroid injekciókúráig, az ultrahangos és lökéshullámos kezeléseiktől az akupunktúráig.

A szakemberek konkrétan az alacsony-közepes energiájú impulzusokat alkalmazó lökéshullám kezelés hatékonyságát hasonlították össze a felügyelt gyógytornáéval. A 104 fős kutatásban 18-70 év közti személyek vettek részt, akik legalább 3 hónapja vállfájdalommal küzdöttek. A véletlenszerűen kialakított csoportok közül az egyik hetekig tartó lökéshullám kezeléseken, a másik felügyelt gyógytorna foglalkozásokon vett részt, és egyik csoport sem kaphatott más kezelést a szükséges fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön kívül.

A 6., 12. és 18. heti ellenőrzésekkor a fájdalmukat és a mozgáskorlátozottságukat kellett értékelniük egy skálán. Nyolc hét után a gyógytornás csoport 64 százaléka számolt be fájdalomcsökkenésről és szabadabb mozgásról, szemben a lökéshullámos csoport 32 százalékával. Ráadásul utóbbiaknak további kezelésekre is szükségük volt, míg a gyógytornások közül többen visszatérhettek a munkába is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lökéshullám terápia ne lenne hasznos, de sok esetben érdemes más kezelésekkel és a gyógytornával kombinálva alkalmazni azt. 

Első a diagnózis

A vállfájdalom nagyon gyakran jelentkezik sportolóknál, megerőltető munkát végzőknél, leggyakrabban a túlerőltetés miatt. Kevesen gondolnak rá, de ezeknél a mozgástípusoknál legfontosabb lenne a megelőzés, a tudatos mozgás. Ugyanis csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató tevékenységet végezni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét. Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálnak, helyi, gyorsan ható szerekkel.

Magány vagy egyedüllét?

2024. április 13.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.