Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Éjszaka jobban fáj a válla? Ez lehet az oka

2020. november 02.

Fotó: gettyimages.com

A vállfájdalom oka negyven éves kor felett sokszor a Rotátor-köpeny sérülése, ami azonban sportolók – úszók, kézilabdázók, teniszezők – akár jóval fiatalabb korban is küzdhetnek. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint életkortól függetlenül lehetséges megszabadulni a fájdalomtól és visszanyerni a mozgás szabadságát.  

A váll fokozott terhelése rizikófaktor

A váll egyik legjellemzőbb sérülése az ún. Rotátor (vagyis vállforgató) – köpenyben jelentkezik. Ez elsősorban azokat a sportolókat érinti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek, mint például kézi-, vízi- vagy röplabdázók, teniszezők, úszók. Ugyanilyen kockázatot jelent ebből a szempontból, ha valaki hasonló terheléssel járó munkakörben dolgozik, például rakodómunkás, árufeltöltő. Ennek fő oka, hogy nálunk ismétlődnek rendszeresen bizonyos extrém erőhatások, amelyek könnyen károsíthatják a Rotátor-köpenyt, különösen, ha a vállcsúcs alatti tér beszűkült. Negyven-ötven év felett azonban bárki a veszélyeztetettek közé tartozik, az ízület instabilitása, a vállizmok lazulása és a támasztó ínszalagok gyengülése miatt. 

Éjszaka erősebb lehet a fájdalom

Sokakat az ijeszthet meg, ha esténként, és/vagy éjszaka fáj a válluk- hiszen úgy érzik, akkor nem is terhelik. Ez azonban jellemző lehet a Rotátor-köpeny sérülése után, ahogyan akkor is erre gondolhatunk, ha a fájdalom a kar emelése közben jelentkezik, ha nem tudjuk a fejünk fülé emelni a karunkat, illetve ha gyengébbnek érezzük a karunkat a korábbiaknál.
A tünetek erőssége természetesen a sérülés mértékétől és az életkortól is függ. 
– 25 éves kor alatt: gyulladás és ödéma jelentkezik, ám az egyszeri nagyobb sérülés ebben az életkorban is gyors és jelentős állapotromlást okozhat. 
25-40 éves kor között: a gyulladás következményeként kialakulhat hegesedés, degeneráció.
40 éves kor felett: az esetleg már károsodott köpeny könnyebben el is szakadhat. 
Akármikor is mutatkoznak a Rotátor-köpeny sérülésének tünetei, az időben elkezdett kezeléssel nem csak a fájdalomtól szabadulhatunk meg és a teljesítményünket fokozhatjuk, de megúszhatjuk akár a jelentős mozgásbeszűkülést is, újra sportolhatunk, dolgozhatunk.



Tudjon meg mindent a tüszőéréstől a menstruációig!

2020. november 02.

Fotó: gettyimages.comA nők immáron évtizedek óta használják a fogamzásgátló tablettákat a nem kívánt terhesség megelőzésére.

A női menstruációs ciklust két hormon szabályozza. Egyikük az ösztrogén, melyet a petefészek termel, a másik a progeszteron, mely a tüszőrepedést követően kialakuló sárgatestben képződik. A ciklusos működést azonban nem a petefészek, hanem az agyalapi mirigy vezérli. Ennek megértéséhez meg kell ismerkednünk további két – az agyalapi mirigy által termelt – hormonnal. Az egyik az FSH (folliculusstimuláló hormon), a másik az LH (luteinizáló hormon). Az FSH hatására fokozódik a petefészek ösztrogéntermelése és egy tüsző érésnek indul, az LH hatására pedig bekövetkezik a tüszőrepedés.

A menstruációs ciklus alakulása

Mindezen ismeretek birtokában nézzük meg, hogyan is alakul a menstruációs ciklus. (A ciklus napjait a vérzés jelentkezésétől – ez az első nap – számoljuk.) A menses befejeződése után az agyalapi mirigy fokozza az FSH termelését, ennek hatására fokozódik az ösztrogéntermelődés, és érésnek indul egy petesejt. Körülbelül a 10. naptól emelkedik az LH-termelés és ennek hatására a 14. napon bekövetkezik a tüszőrepedés.

A kialakuló sárgatest progeszteront termel. Körülbelül a 20. naptól a magas ösztrogén- és progeszteronszint miatt az agyalapi mirigy csökkenti hormonjainak termelését. Ennek következtében kevesebb lesz az ösztrogéntermelés; a sárgatest elöregedésével és sorvadásával párhuzamosan a progeszteronszint is csökken. A hormonszintek csökkenése következtében a 28. napon a méhnyálkahártya menstruációs vérzés keretében lelökődik.



Minden negyedik magyar végrendelkezne a járvány miatt

2020. november 01.

Még mindig sok a tévhit a végrendelkezéssel kapcsolatban. A közjegyzői kamara felmérte mennyit tudunk a végrendelkezésről ma? A világjárvány nem növelte jelentősen a végrendelkezési kedvet, a magyarok 9 százaléka készített végintézkedést a pandémia miatt, és 18 százalékuk fontolgatja, hogy készít.  

A világjárvány nem növelte jelentősen a végrendelkezési kedvet, a magyarok 9 százaléka készített végintézkedést a pandémia miatt, és 18 százalékuk fontolgatja, hogy készít – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) több mint háromezer választ összesítő online felmérésből.

Hogy kell végrendeletet írni? Mi kell egy végrendeletbe? 

Továbbra is sok a tévhit az örökléssel és a végrendelkezéssel kapcsolatban, a megkérdezettek háromnegyede nem tudta, hogy az élettársak végintézkedés hiányában semmit sem örökölnek egymás után, 52 százalékuk pedig azt sem, hogy milyen formai követelmények esetén lesz érvényes egy végrendelet. A válaszadók 29 százaléka tervezi, hogy haláláig egyszer végrendeletet ír, negyedük saját maga készítené el, a többség ugyanakkor közjegyzőhöz fordulna, mert azt tartja a legbiztosabb megoldásnak.

A MOKK online felmérésében többek közt azt vizsgálta, hogy a világjárvány milyen hatással volt a végrendelkezési szokásokra, ismerik-e a magyarok a végrendelet készítésével kapcsolatos alapvető szabályokat és jogi lehetőségeket. A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy több örökléssel kapcsolatos fogalom már jól rögzült a társadalomban, azonban továbbra is sok a tévhit és félreértés a végintézkedések körül.


Az immunitás gyengül, újra visszafertőződhetünk!

2020. november 01.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A koronavírus ellen termelt antitestek szintje “egészen gyorsan” csökken a megfertőződést követően – állapították meg brit szakemberek.

Az Imperial College London kutatói szerint a pozitív ellenanyag-tesztet produkáló emberek száma 26 százalékkal csökkent június és szeptember között Nagy-Britanniában – írja a BBC hírportálja.

A szakemberek szerint az immunitás a jelek szerint gyengül és fennáll a kockázata a vírussal való ismételt megfertőződésnek.

Angliában eddig több mint 350 ezer emberen végeztek ellenanyag-tesztet a REACT-2 tanulmány részeként.

A június vége és július eleje közötti időszakban elvégzett első teszteléskor 1000 emberből nagyjából 60-nál észleltek antitesteket. A szeptemberi második körben azonban már csak 1000-ből 44-nél embernél. “Az immunitás egészen gyorsan gyengül, mindössze három hónappal vagyunk az első tesztelés után és már most 26 százalékos csökkenést mutattunk ki az antitestekben” – mondta Helen Ward professzor, a tanulmány egyik készítője.

Általában azoknál volt nagyobb a csökkenés, akik tünetmentesen vészelték át a Covid-19-et, a különböző korcsoportok esetében pedig a 65 éven felülieknél csökkent legjobban az antitestek mennyisége.

Az igazolt újrafertőzöttek száma rendkívül alacsony. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az immunitás csupán a márciusi-áprilisi tetőzés óta kezdett csökkeni.



Carla Galli 9 sikerlépcsője - intuícióval a tudatos élethez

2020. október 31.

Mi a spirituális intelligencia, röviden az SQ? Vajon mer ezzel foglalkozni a tudomány? Az évtizedek óta közimsert és népszerű Carla Galli most mint coach beszél Danah Zohar gondoaltai nyomán erről a különleges képességről, ami a siker egyik fontos összetevője.  

Az utóbbi években felértékelődött az önismeret szerepe, sokan rájöttek, hogy a mindennapi gondokkal kellő öntudat nélkül nem lehet megküzdeni. A múlt században nagyra értékelték az értelmi intelligenciát (IQ), az emberi képességek kifejezésének akkor még szinte egyetlen lehetőségét. Majd rájöttek, hogy az embereket nem csupán logikai döntéseik alapján lehet értékelni, az érzelmi intelligenciájuk (EQ) is mérhető.

A kutatók később azt is megállapították, hogy van egy intelligencia típus, amely meghatározza a boldogság megélésére való képességünket, a megérzéseink erősségének fokozatait, a spontán és ösztönös jó irányú cselekvéseinket és kreativitásunkat. Ez pedig nem más, mint a szellemi intelligencia (SQ).

Az SQ egy olyan intelligencia, amely magában foglalja az IQ és EQ működését, segíti azok összhangját, segít tudatosabban élni

Danah Zohar amerikai filozófus- és fizikusnő és Ian Marshall pszichiáter és pszichoterapeuta, az „SQ – Spiritual Intelligence” című könyv szerzői szerint az SQ mindenkiben benne van. Ez a legmagasabb szintű intelligenciánk, nélküle az IQ és az EQ nem tudna hatékonyan működni. Hajlamosak vagyunk azonban elnyomni magunkban ezt az adottságunkat, pedig intuícióink, megérzéseink egy speciális kommunikációs csatornaként működő folyamat, kreatív képességeinkben bízva pedig jóval teljesebb életet élhetnénk. Vagyis szellemi intelligenciánkat az intuitív és kreatív képességeink adják.


A mesterséges intelligencia is észleli a Covid-19-et a tüdőben

2020. október 31.

Virtuális orvosként képes diagnosztizálni a mesterséges intelligencia (MI) az új koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegséget a tüdőben.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban a kutatók bemutatták, hogy létre lehet hozni egy olyan MI-algoritmust, amely mintegy 90 százalékos pontossággal azonosítja a tüdőgyulladást Covid-19-betegség esetében CT-vizsgálatok felvételeiben és pontosan azonosítja a pozitív esetek 84 százalékát és a negatív esetek 93 százalékát.

A CT-felvételek mélyebb betekintést adnak a Covid-19-diagnózisba és a betegség előre haladásába, mint az RT-PCR-tesztek. Utóbbiak esetében magas a hamis negatív esetek aránya. A CT felvételek készítését azonban nem mindig ajánlják a Covid-19 diagnosztikai eszközeként, mivel a betegség gyakran hasonlít az influenza okozta tüdőgyulladáshoz a felvételeken.

A Közép-floridai Egyetem kutatói részvételével készített algoritmus képes felülkerekedni ezen a problémán, pontosan azonosítva a Covid-19 eseteket, jól megkülönböztetve őket az influenzától – mondta Ulas Bagci, az egyetem számítástechnikai karának adjunktusa, az orvosokat segítő MI-algoritmusok fejlesztésének szakértője. “Bemutattuk, hogy a mélytanulás-technikára épülő MI hiteles és objektív eszközként szolgálhat az egészségügyi rendszerek és a betegek segítésében”.

A kutatók 1280 kínai, japán és olasz beteg CT-felvételeivel készítették fel az algoritmust, hogy felismerje a kórt a tüdőben. A teszteléshez 1337 tüdőbeteg – köztük Covid-19 okozta, illetve nem koronavírus okozta tüdőgyulladásos, valamint tüdőrákos beteg – CT-felvételeit használták.



A temetőtüzek megelőzhetők, ha ezt a 6 hatékony szabályt betartod!

2020. október 30.

A napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.  

Tavaly országszerte tíz temetőben keletkezett tűz. Volt ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. Tavaly ilyenkor a miskolci, csengeri, dévaványai, hernádnémeti, jászkiséri, kengyeli, nagykőrösi, rózsaszentmártoni, tiszaroffi és zagyvaszántói temetőben csaptak fel a lángok.

Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbiakra érdemes figyelni:

  • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak!
     
  • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban!
     
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni!
     
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el!
     
  • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!
     
  • Ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásárolható eső- és szélálló LED mécsest helyezzünk a sírra, ám mivel ez környezetszennyező, vásároljunk olyat, amely napelemes, és esetleg többször is felhasználható.

    A hagyományos ceruzaelemmel működő mécseseket akár több éven át is használhatjuk, de az elemeket soha ne dobjuk a zöld hulladék közé, kizárólag a kijelölt elemgyűjtőkbe, mert fohozottan környezetszennyezők! 


Mi legyen a legkisebbek házi patikájában?

2020. október 30.

Fotó: pixabay.com

Az előrelátó szülők igyekeznek felkészülni arra a nehéz helyzetre, ami csecsemőjük vagy kisgyermekük megbetegedésekor éri őket. Egy hirtelen láz, egy eldugult orr vagy akár egy apró horzsolás ellátásához szükséges patikaszereket is célszerű a gyógyszeres ládában otthon tartani.

A csecsemők és kisgyermekek számára szükséges készítményeket a kezelőorvossal és gyógyszerésszel egyeztetve célszerű kiválasztani.

  • Nem elegendő a gyógyszereket beszerezni, tisztában kell lenni azok szükség esetén történő használatának módjával, dozírozásával.
  • Figyelmet kell fordítani a megfelelő hőmérsékleten történő tárolásra (pl. bizonyos lázkúpokat a hűtőszekrényben kell tartani), illetve arra, hogy fénytől, hőtől védett, száraz, és a gyermekek számára el nem érhető helyen legyen a házi patika.
  • A felnőttek gyógyszereitől elkülönítve kell tárolni a csecsemők, kisgyermekek gyógyszeres ládáját, és meghatározott időközönként (legalább évente) ellenőrizni kell a benne lévő gyógyszerek lejárati idejét. A lejárt gyógyszereket a gyógyszertárakba vissza kell vinni, és mielőbb pótolni kell azokat új szerekkel.
  • Szem előtt kell tartani, hogy a gyermekek „kinőhetik” a gyógyszereiket is, hiszen más típusú lázkúpot ajánlanak egy hat hónapos csecsemőnek, mint egy hároméves kisgyermeknek,- tehát mindig az adott életkorban megfelelő formájú és dózisú gyógyszereket kell kéznél tartani.


Gyereket a konyhába!

2020. október 29.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A háromévesekre nyugodtan rábízhatjuk az ételek kevergetését, az óvodások kiválóan boldogulnak az avokádó püré elkészítésével, a hétéveseket pedig egyáltalán nem kell félteni egy apró hámozó késtől – írja egy gyermekeknek szánt új szakácskönyv, amely igyekszik leszámolni az apró séfek konyhai sürgésforgását illető tévhitekkel.

Az iskolakezdéstől hangos szeptemberi forgatag elcsitulásával Amanda Grant brit írónő Cook School (Főzőiskola) című szakácskönyve arra hívja fel a kisgyerekes szülők figyelmét, hogy a legkisebbeket éppúgy meg kell tanítani a főzés-, mint az olvasás tudományára.

A szerző különböző korosztályokra bontva – háromtól öt, öttől hét, és héttől tizenegy éves korig – ismerteti a kicsik által is könnyen elvégezhető konyhai feladatokat. Minden fázis a gyerekek képességeihez és az általuk biztonságosan használható konyhai felszerelésekhez van igazítva.  

Engedjük, hogy segítsen a gyerek

Az óvodások talán még nem boldogulnak a hagymapucolással, de annál inkább jeleskedhetnek az avokádó pürésítésben, az eper tisztításban és a fokhagyma összezúzásban. “A gyerek mindent meg akar csinálni, a szülő azonban nem engedi neki. Ennek pedig sírás lesz a vége” – idézte az írónőt a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.



A stressz fogyaszt? – 12 tény az alapanyagcseréről

2020. október 29.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A háromévesekre nyugodtan rábízhatjuk az ételek kevergetését, az óvodások kiválóan boldogulnak az avokádó püré elkészítésével, a hétéveseket pedig egyáltalán nem kell félteni egy apró hámozó késtől – írja egy gyermekeknek szánt új szakácskönyv, amely igyekszik leszámolni az apró séfek konyhai sürgésforgását illető tévhitekkel.

Az iskolakezdéstől hangos szeptemberi forgatag elcsitulásával Amanda Grant brit írónő Cook School (Főzőiskola) című szakácskönyve arra hívja fel a kisgyerekes szülők figyelmét, hogy a legkisebbeket éppúgy meg kell tanítani a főzés-, mint az olvasás tudományára.

A szerző különböző korosztályokra bontva – háromtól öt, öttől hét, és héttől tizenegy éves korig – ismerteti a kicsik által is könnyen elvégezhető konyhai feladatokat. Minden fázis a gyerekek képességeihez és az általuk biztonságosan használható konyhai felszerelésekhez van igazítva.  

Engedjük, hogy segítsen a gyerek

Az óvodások talán még nem boldogulnak a hagymapucolással, de annál inkább jeleskedhetnek az avokádó pürésítésben, az eper tisztításban és a fokhagyma összezúzásban. “A gyerek mindent meg akar csinálni, a szülő azonban nem engedi neki. Ennek pedig sírás lesz a vége” – idézte az írónőt a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...258259260...527
hírek, aktualitások

Mire figyeljünk, amikor biciklizni tanítjuk a gyerekeket?

2024. május 06.

A rendszeres testmozgás számos előnnyel jár mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. A biciklizés kiváló módja a mozgásnak, és egyben fontos készség, amit már fiatal korban érdemes elsajátítani. Cikkünkben áttekintjük, mire kell odafigyelni, amikor gyerekeket tanítunk kerékpározni.  

Kezdjük a biztonsággal!

A biciklizés elsajátítása során kiemelten fontos szempont a biztonság. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő biztonsági felszerelések használata. A legfontosabb felszerelés a sisak. A megfelelő méretű sisak segít megvédeni a fejet a súlyos sérülésektől, ha baleset történne. Más védőfelszerelések is ajánlottak, mint például a könyök- és térdvédők. Ezek a kiegészítők segítenek megelőzni a zúzódásokat és horzsolásokat, amelyek a tanulási folyamat kezdetén gyakran előfordulhatnak. A védőfelszerelések viselése nemcsak a gyerekek testi épségét védi, hanem a magabiztosságuk kialakítását is segíti, ami hozzájárul a hatékony tanuláshoz.

Emellett fontos, hogy már a kezdet kezdetén beszéljünk a gyerekekkel a közlekedési alapelvekről. Ismertessük meg velük a közlekedési jeleket és táblákat, valamint azokat a szabályokat, amelyeket a biciklizés során be kell tartaniuk. Például tanítsuk meg nekik, hogy mindig álljanak meg a stop-táblánál, és nézzenek körül, mielőtt áthaladnának egy útkereszteződésen.

Túlsúlyos és nem alszik jól? Lehet összefüggés

2024. május 06.

A túlsúly, az elhízás és az alvászavarok bizonyos típusai összefügghetnek és ezek az összefüggések ráadásul két irányúak. Erről az összetett problémakörről és a megoldás lehetőségeiről beszélt dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ vezető neurológusa, az alváslabor alvásszakértője.

A túlsúly az alvási apnoé komoly rizikófaktora 

Éjszakai légzéskimaradásnak, vagy obstruktív alvási apnoénak nevezzük azt a jelenséget, amikor horkolás közben, hosszabb légzésszünet után az érintett hirtelen levegő után kapkod. Az alvási apnoéra való hajlamot, az anatómiai adottságokat általában örököljük, a betegség előfordulása a kor előrehaladtával nő, de kialakulásának más rizikófaktorai is vannak, mint például a szűk orrjáratok, a valamilyen ok miatt kialakuló orrdugulás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. A legnagyobb kockázati tényező azonban a túlsúly – állítja az amerikai National Sleep Foundation. Mivel pedig az ismert alvási apnoé betegek közel fele túlsúlyos, feltétlenül ismerni kell az összefüggéseket.

Mindkét irányban felfedezhető a kölcsönhatás

– Így vezethet a túlsúly alvási apnoéhoz
Bár természetesen nem minden elhízott személy szenved éjszakai légzéskimaradástól, de a plusz kilók bizonyítottan növelik a rizikót. A túlsúly miatt ugyanis a nyak területén is felhalmozódik a zsír, ami önmagában is akadályozza a légzést. Éppen ezért a probléma kezelésének első életmódbeli lépése a testsúly rendezése, optimális esetben életmód orvoslás segítségével. Már 10 százaléknyi fogyás is javít az alvási apnoé állapotán, sőt, esetenként meg is szünteti a légzéskimaradást.

– Így járulhat hozzá az alvási apnoé a túlsúlyhoz
Minél súlyosabb az alvási apnoé, annál nagyobb az esély a súlygyarapodásra – állítják a kutatások. Ennek elsősorban az az oka, hogy a légzéskimaradás által megzavart alvás, amely így nyilván nem kielégítő, hatással van az étvágyat befolyásoló hormonok termelődésére. Egyes tanulmányok szerint az elégséges és jó minőségű alvást „produkáló” személyek kevesebb cukrot és szénhidrátot fogyasztanak napközben, mint a keveset alvók és az alvászavarban szenvedők. Ráadásul az alvászavar miatti napközbeni fáradtság és alacsony energiaszint hatására a fizikai aktivitás is csökken. Ez pedig különösen megnehezítheti a túlsúlyos, éjszakai légzéskimaradástól szenvedő páciensek fogyási próbálkozásait. 

Öko konferencia és élménynap Krisna-völgyben

2024. május 05.

Megvalósítható a jelenlegi tömegtársadalomban a fenntarthatóság, és ha igen, milyen formában? Ha megmaradnak a nagyvárosok és megmarad a tömegtársadalom, létrehozhatók-e ezen belül fenntartható kisközösségek? A modern, individuális ember képes-e kisközösségben élni, és egyáltalán fenn tudja-e tartani a közösségi létezést? Melyik a fenntarthatóbb: 3 darab 3 milliós nagyváros, vagy 3000 darab 3 ezer lakosú?  

Az Öko-völgy Alapítvány 2024. május 16-án ilyen és hasonló témák köré szervez nagyszabású konferenciát a somogyvámosi Krisna-völgyben. Az Öko Odüsszeia: Kalandozások a fenntarthatóság útvesztőjében című konferencia egyedülálló lehetőséget kínál mindazoknak, akik érdeklődnek a jövőnk és a bolygónk jólétének megőrzése iránt, és nem utolsó sorban érdekli őket saját, egyéni életük biztonsága.

Konferencia és élménynap

Május 16-án három izgalmas panelbeszélgetés nyitja meg az eszmecsere kapuit a fenntarthatóság aktuális kérdései körül. A dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt szervezett szakmai fórumot neves szakértők és gondolkodók gazdagítják hozzászólásaikkal, s járulnak hozzá a működőképes jövőről szóló koncepció kialakításához.

Ám nem csupán az elmélet, a gyakorlat is előtérbe kerül a szakmai nap keretében, hiszen a résztvevők a kerekasztal beszélgetések és az állófogadás után körbejárhatják Krisna-völgyet, megismerhetik fenntarthatósági projektjeit és az e területeken elért kiemelkedő eredményeket.

Szakmai vezetéssel látogathatják végig a tehénvédelmi központot, az ökrös malmot, a biokertészetet, a saját textilt előállító kézműves műhelyt, az árammentes lakóövezetet, a hagyományos indiai szentélyt és az öko iskolát – így igazi élménynapban lehet része minden kedves látogatónak.