Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Különleges maradvány tünetek a deltával fertőzötteknél!

2021. december 28.

A negyedik hullám betegeinek is ajánlott a post COVID szűrés! Kortól és nemtől függetlenül minden 20-adik COVID-19 beteg fájdalmakkal küzd még hónapokkal a fertőzést követően is. Emiatt Érdemes mindenkinek a fertőzés után 1-1,5 hónappal post COVID szűrésen részt venni.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A betegségen átesett páciensek 3,5%-a panaszkodik légzési nehézségre, míg ugyanennyi érintettnél magas vérnyomás alakul ki tartósan. Szintén a volt COVID-19 betegek 3-3%-a számol be tartós rossz közérzetről és fáradtságról, valamint arról, hogy tartósan magas lett a koleszterinszintjük.
Szintén közel hasonló arányban figyelhető meg (2%) abnormális szívműködés.   (forrás)

Ezek a fenti több hétig vagy akár hónapokig fennmaradó tünetek a COVID-19 fertőzés súlyosságától, az adott páciens korábbi egészségi állapotától függetlenül fennmaradhatnak. A delta variáns után megfigyelhető maradványtünetek köre is némileg eltér a korábban tapasztalt panaszoktól. Itt is elsődleges szövődmény lehet a légzési nehézség vagy légszomj, a nem megfelelő szívműködés, az általános fáradtság vagy kimerültség, amely fizikai vagy szellemi tevékenységek után súlyosbodik, ehhez társulhat gondolkodási vagy koncentrációs nehézség, köhögés, mellkasi vagy gyomorfájdalom. Ezen túl egyre gyakoribb panasz a fejfájás, a gyorsan dobogó szív, az ízületi fájdalom és a tűszúrás-érzés a szervezetben.

Többen hónapokig hasmenéstől szenvednek, alvási problémáik vannak és különleges bőrkiütések is kialakulhatnak. Előfordulhat szédülés, hangulatváltozások és a menstruációs ciklus átalakulása a hölgyeknél. A gyermekek 5-8%-nál figyelhető meg a sokszervi gyulladás, amely 4 héttel a fertőzés után jelentkezik a legtöbbször. (Forrás

Látható, hogy a COVID-19 betegség után nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a szervezet állapotára

Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója kiemelte: „Mindazoknak, akik bizonyítottan átestek a COVID-19 fertőzésen, érdemes a betegséget követően 4-6 héttel post COVID szűrésen részt venni. Egyrészt a rejtve maradó szív- és érrendszeri problémák – ilyen például a magas vérnyomás, a szívritmus zavar vagy a szívizom gyulladás – akár végzetes eseményekhez is vezethetnek, ha nem ismerik fel őket és nem kezelik időben. Másrészt a beteg további életminőségét jelentősen javítja, ha szakorvosi segítséget kap a később is megfigyelhető utópanaszok kezeléséhez. Minden COVID-beteg azt várja, hogy mielőbb visszanyerje korábbi erőnlétét és energiáját.”


Ügyeljünk a beltéri levegő minőségére!

2021. december 28.

A téli időszakban időnk több mint 80 %-át rendszerint belső terekben töltjük. De mit tehetünk annak érdekében, hogy zárt tereink levegője egészséges legyen? Nem árt kibővíteni ismereteinket, és megfogadni néhány jó tanácsot.

Fotók: pixabay.comBezárkózva a jó meleg szobába, otthonainkban, vagy akár a munkahelyen, azt hihetjük, hogy távol tartjuk magunkat a szennyezett levegőtől. Pedig ez egyáltalán nincs így… Fűtőkészülékek, tisztítószerek, festékek, a bútorokon, szőnyegeken lerakódó por, a különféle házimunka vagy a kívülről beszivárgó nedvesség okozta beltéri nyirkosság, barkácsolás, dohányzás – mind-mind szennyezheti a belső terek levegőjét. Ami mindvégig kihatással van az egész nap folyamán belélegzett levegőnkre, gyakran légzési és egyéb problémákat okozva (különösen az arra érzékeny személyeknél). Hogyan kell hát a zárt terek minőségét a megfelelő szinten tartani? Ehhez adunk jó tanácsokat.

Szellőztessünk naponta többször is, de legalább 30 percet!

Szigetelőanyagok, műanyag nyílászárók, dupla falú ablaküveg… Ezek egyre jobban védenek a hidegtől, így belső tereink szinte „légmentesek” lehetnek. Így még fontosabb szellőztetni, és cirkuláltatni a friss levegőt. Télen is fontos, akár falun, akár városon lakunk, hogy reggelente és esténként 10-15 percig szellőztessük szobáinkat, nagyra nyitva az ablakokat. De természetesen minden, a belső tér levegőjét szennyező tevékenység alkalmával is (tisztítószerekkel végzett házimunka, barkácsolás stb.), vagy ha elhasználódik a levegő. Ez alapvetően fontos a levegő oxigéntartalmának megújítása szempontjából – kilégzéskor széndioxid távozik a tüdőből – és a beltéri légszennyeződések eltávolítása végett.

Ügyeljünk a hálószoba egészséges levegőjére!

Általában ebben a szobában töltjük a legtöbb időt, így fontos annak megfelelő hőmérsékleten tartása. A jó alváshoz 18-19 fok közti szobahőmérséklet az ideális, noha sokan melegebbre állítják a fűtést. Ami a levegő tisztaságát illeti: ki kell zárni a hálószobából minden szennyező forrást, pld. esetlegesen káros (sugárzó) elektromos berendezéseket, allergiát okozó anyagokat (ilyen lehet pld. az állatszőr, emiatt háziállatunk ne aludjon a hálóban), vagy az ágy alatt, a szekrény tetején tárolt papírdobozokat, egyéb tárgyakat, melyek porfészkek lehetnek. Amellett reggel hagyjuk az ágyat egy ideg nyitva, az ágyneműt szellőzni, az óhatatlanul megjelenő nyirkosság megszüntetésére, és az atkák elleni védelem céljából is.

 Figyeljünk a megfelelő beltéri hőmérsékletre és páratartalomra!

Egy lakásban a 19-20 fokos hőmérséklet és 40-60%-os páratartalom az ideális.  Valójában, ha túl száraz a levegő, a nyálkahártya és a bőr kiszárad, a szemben szúró, égető érzés léphet fel. Ha viszont ellenkezőleg, túl párás a levegő, az sem jó: többek közt orrfolyást, légzési panaszokat eredményezhet. Továbbá a túl magas páratartalom kedvez a háziporatka és a penészgomba terjedésének. Ahhoz, hogy ellenőrizzük ezeket a paramétereket, tanácsos beszereznünk egy hőmérséklet-páratartalom mérőt.



Száz év után került elő anyja karácsonyi kívánságlistája

2021. december 27.

Éppen száz éve, 1911 karácsonyán írta össze kívánságait egy akkor 11 éves kislány, akinek fiához most jutott el a kéménybe rejtett lista - számolt be a különös centenáriumról a BBC hírportálja.

Az 1911. december 24-i keltezésű levél egy dublini ház kéményében volt elrejtve 1992-ig, amikor az új tulajdonos a központi fűtésre való átállás során rábukkant.

Hannah Howard szándékosan dugta el egykor a levelet, mert az utókornak szánta a régi idők mementójaként. A felfedező most látta elérkezettnek az időt, hogy leletéről nyilvánosan is beszéljen, ez az Irish Times című lapban megjelent beszámoló jutott el a valamikori kislány fiához, aki közben másfélszáz kilométerrel távolabb költözött.

"Alig hittem el, elképesztően meglepett, ez egy nagyon édes, tipikus gyereklevél" - lelkendezett Victor Bartlem, az 1978-ban elhunyt hölgy fia.

"Egy babát akarok és egy kapucnis esőkabátot és egy pár kesztyűt és egy cukorba mártott almát és egy arany pennyt és egy ezüst hatpennyst és egy hosszú karamellát" - írta száz éve Hannah, aki 1900 karácsonyának első napján született.



A karácsonyfa százmillió éve nem változott

2021. december 27.

Kanadai kutatók szerint 100 millió éve nem változott a tűlevelűek, köztük a fenyőfélék géntérképe. Ez a páratlan genetikai stabilitás magyarázatot ad arra, miért hasonlítanak a mai tűlevelűek a dinoszauruszok korából származó fosszíliákra.  

A Laval Egyetem kutatói és a kanadai erdőszolgálat szakemberei a tűlevelűek genomját hasonlították össze a virágos növények géntérképével. A két növénycsoportnak egyazon őse volt, ám mintegy 300 millió évvel ezelőtt "szétváltak útjaik".
 
A szakemberek a mind a tűlevelűekben, mind a virágos növényekben meglévő 157 géncsalád struktúráját vetették egybe. Megfigyelték, hogy a tűlevelűek genomja különösen stabil maradt az elmúlt 100 millió évben, miközben a virágos növényeké jelentősen megváltozott. Ez a változatlanság magyarázza a tűlevelűek alacsony fajrátáját. A világon jelenleg csupán 600 tűlevelű faj létezik, miközben a virágos növényeknél több mint 400 ezer figyelhető meg. 4
 
"Úgy tűnik, a tűlevelűek fejlődésük korai szakaszában egyensúlyt teremtettek környezetükkel, és még ma is mindenféle fortély nélkül virulnak szerte a világon, különösen a hűvös klímában. Velük ellentétben a virágos növények intenzív evolúciós nyomás alatt állnak, amikor túlélésükért, szaporodásukért harcolnak" - idézte Jean Bousquet professzort a Science Daily tudományos hírportál. 


Karácsonyi kalóriastop!

2021. december 26.

A Karácsony a szeretet és az ajándékozás mellett a plusz kilókról is szól, ezeket legyintve az ünnep számlájára írjuk, és már fogalmazzuk is az új évi fogadalmakat - mit és hogyan eszünk majd az újévben. Eljött az idő, hogy úgy tekintsünk a karácsonyi ünnepekre, mint a kalóriastop első napjaira!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsaival már az ünnepek alatt csökkenthetjük a kalóriabevitelt.

Karácsonyi kalóriacsökkentés adagkontrolall:
    Fő a változatosság! Kóstolhatunk többféle ételt akár vendégségben is, ám törekedjünk a kis adagokra! Tartsuk be a kisétkezéseket, a tízórait és az uzsonnát, ilyenkor ehetünk narancsot, grépfrútot, diót, vagy éppen 1-1 kisebb mézeskalácsot.
    Főételeknél csökkentsük az adagokat, készítsünk kisebb, például féltenyérnyi és egy ujjnyi vastagságú húsokat, mellé tegyünk egy teniszlabdányi rizsköretet vagy burgonyapürét! A hiányt a tányéron pedig pótoljuk (minimum a köret felét alkotó) salátákkal, zöldségmártásokkal.
    Desszertek készítésénél használjunk kis formákat, például muffin-formát, gyümölcsös krémhez kisebb poharat! Vágjunk kisebb szeleteket a süteményekből és a tortákból, ezzel nem csak magunkat, de a vendégeket is csökkentett adagok fogyasztására ösztönözzük.
    A kóstolgatás a legnagyobb kísértés sütés-főzés közben. A kóstolással bevitt nagy kalóriamennyiségeket elkerülhetjük, ha kikészítünk egy bögrét, amelybe mokkáskanalakat teszünk és a félkész ételt ezzel kóstoljuk meg!



Karácsonyi patikustippek - likőrök házilag

2021. december 26.

Néhány olcsóbb, egyszerűbb hozzávalóval nagyszerű likőröket lehet a konyhában kikeverni. Nemcsak az ünnepi vacsorára lehet felkínálni, hanem kitűnő ajándék is lehet felnőtteknek.

Tejlikőr

Buschorné Dr. Duha Gabriella receptje

Budapest Phoenix Pharma Zrt.


Hozzávalók:

  • 7 dl tej,
  • 300 g alkohol,
  • 45 dkg cukor,
  • 1 citrom,
  • 1 rúd vanília.
  • A nápolyihoz: A szüredék, 10 dkg vaj, ostyalap.

Elkészítés:

  1. Megfelelő nagyságú befőttes üvegbe beleöntjük a tejet, az alkoholt, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját.
  2. A maradék citromot karikára vágjuk, ezt is az üvegbe tesszük, a hosszában kettévágott vaníliarúddal együtt.
  3. Az üveget alufóliával lezárjuk, naponta legalább egyszer alaposan összerázzuk.
  4. Két hét elteltével szűrőpapíron (redős szűrő) átszűrjük, halványzöld kristálytiszta likőrt kapunk.

Ajánlás: A szüredéket a vajjal jól kikeverjük és ostyalap közé töltjük. Alufóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, másnap éles késsel felszeleteljük.
 

Házi vermut (cinzano-féle)

Dr. Zalai Károlyné receptje
Budapest


Hozzávalók:

  • 2 g Tinct. amara,
  • 5 g Tinct. aurantii,
  • 7 g Tinct. aromatica,
  • 3 csepp Tinct. chinae comp.,
  • 150 g 96%-os alkohol,
  • 200 g cukor,
  • 1 l bor,
  • 5 g glicerin.

Elkészítés: A gyógyszertári tinktúrákat összekeverjük, hozzáadjuk az alkoholhoz, majd a borban feloldott cukorhoz. Végül hozzáöntjük a glicerint.



Karácsonyi veszélyek otthon és az utakon

2021. december 25.

Karácsony közeledtével ne csak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. A Generali adatai szerint tavaly december 23. és 31. között 1329 biztosított autót ért kár, ez a korábbi évhez képest 25 százalékos növekedést jelent. Továbbá több mint 200 esetben jelentettek be csonttörést és közel ötven alkalommal tűzesetet a biztosítóhoz. A betörések száma is megugrik az ünnepekkor: tavaly csaknem száz ilyen eset történt. Ahhoz, hogy a pihenés és az öröm zavartalan legyen, érdemes néhány tanácsot megszívlelnünk. A Generali és az ORFK munkatársai összeállították, mire érdemes figyelni és mit tehetünk, hogy az év utolsó napjai is nyugodtan teljenek.



Így előzzük meg a “karácsonyi szindrómát

2021. december 25.

Gyomorfájás, nyakmerevedés, idegzsába, hólyaghurut... Az év végi ünnepek közeledtével ezek a tipikus tünetcsoportok (“karácsonyi szindrómák”) könnyen előjöhetnek, melyek révén testünk figyelmeztető jelzéseket ad le, felfedve feszültségeinket. Lelki eredetű fizikai tünetek jelennek meg tehát, de meg lehet előzni őket. Néhány jó tanács hozzá.

Amikor a nagy, karácsonyi családi összejövetelek régi sérelmek kiújulását vetítik előre, és félünk tőle, hogy ismét fellobban a viszálykodás vagy a harag lángja, e feszültség megjelenése különféle fizikai kockázatokkal jár. Hatására testünk az első, mely figyelmeztethet: összerándul a gyomrunk, megfájdul a fejünk, hólyaghurut tör ránk…

A fájdalmak felfedik érzelmeinket és feszültségeinket, testünk kész “újraírni” családi életünk konfliktusos előzményeit. De ha hallgatunk a szavára, és megfejtjük titkait, lehetővé válik, hogy a családi ünnepeket örömtelibben, a gyakori tünetcsoportok megjelenése nélkül éljük meg.



Mandulaolaj, a bőrszépítő

2021. december 24.

Fotó: pixabay.comA mandulaolaj értékes bőrápoló érzékeny, kiszáradt vagy reaktív bőrre, ugyanakkor minden bőrtípus esetében ajánlott. Bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, hasznos zsírsavakban és antioxidánsokban – ily módon hidratálja, táplálja, lágyabbá teszi a bőrt.

Ha egy bőrápoló krém mandulaolajat tartalmaz, biztosak lehetünk benne, hogy bőrünkről gyengéden „gondoskodik”… A mandula Közép-Ázsiából származik, és  csonthéjas termését már az ókorban is használták bőrpuhító, hidratáló hatása miatt tej, olaj vaj vagy por formájában. Napjainkban is főként hidratáló készítmények, valamint bőrtápláló és kondicionáló balzsamok, lágy, dúsító samponok tartalmazzák.  A mandulaolajat összetétele bőrregeneráló tulajdonságokkal is felruházza.

Bőrnyugtató és fiatalító hatás

A mandulaolaj rendkívül jótékony hatású az érzékennyé vált, kiszáradt bőrre, de használata nem korlátozódik a száraz bőrtípusra. Akár normál, akár vegyes vagy zsíros a bőr, esetleg tele tökéletlenségekkel, bőrhibákkal, nyugtató hatású bőrápolóra van szüksége.

A mandulaolaj egyik fő tulajdonsága pedig ez… Amellett fehérje- és rostdús, lipidekben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag összetételének köszönhetően enyhíti a bőrgyulladást.  A többszörösen telítetlen omega 9 zsírsav tartalma hozzájárul a bőr felső, barrier (hidro-lipid) védőrétege megfelelő állapotának fenntartásához. Ami magas A-, B-. és E-vitamin tartalmát illeti, antioxidáns tulajdonságaik korlátozzák a külső, környezetből jövő agresszió káros hatásait, melyek a bőr korai öregedésének egyik fő okozói.



Tüsszögés a karácsonyfa alatt? Mi lehet a bűnös?

2021. december 23.

Fotó: 123rf.com

Allergiások megfigyelhették már, hogy panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén-koncentráció megemelkedne a környezetükben. A panaszok oka ez esetben a keresztallergia is lehet, mivel ilyenkor a bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.

Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20%-a szenved. A szénanáthás panaszokkal küzdő betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.

Keresztallergia télen?

Keresztallergia akkor lép fel, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy másik hasonló szerkezetű allergénnel. Az ilyenkor megjelenő tünetek megegyeznek a főallergén által kiváltott reakcióval. A keresztallergia megjelenése a pollenszezonban a leggyakoribb, azonban a téli időszakban is jelentkezhet, mert ilyenkor étrendünkben gyakrabban fordulnak elő olyan magas hisztamin tartalmú ételek és italok, amelyek keresztallergénekként viselkedhetnek.

Milyen ünnepi ételek fogyasztására figyeljünk?

  • Például a parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, a nyírfa pollenjére allergiásak pedig dió, mogyoró, mandula, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót.
  • Akiknél a fűpollen vált ki allergiát, azok keresztallergiát tapasztalhatnak földimogyoró, szója, bab, borsó, mandula burgonya és paradicsom fogyasztásakor.
  • A latex allergén esetében a citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye okozhatnak keresztallergiát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...282283284...635
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)