Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Vizsgálták a dobozos margarinok biztonságát

2020. május 26.

Fotó: pixabay.com

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek a dobozos margarinok, de néhány termék jelölésével akadtak kisebb-nagyobb problémák – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a legújabb termékteszt alapján.

A Nébih szakemberei 17 ízesítés nélküli, 39 és 60 százalék közötti zsírtartalmú margarin komplex ellenőrzését végezték el a Szupermenta termékteszt során.

A vizsgálati eredmények alapján az üzletekben kapható margarinok megfelelnek a jelölésen szereplő zsírtartalomnak, valamint a laktózmentes jelöléseknek is. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal közleménye szerint a vizsgált termékek nem tartalmaztak nehézfémeket, és erukasavat is csak határérték alatti mértékben mutatott ki a laboratórium.

A tartósítószerek használata a margarinban általánosan elterjedt és megengedett, de azt minden esetben jelölni kell. A vizsgált margarinokban a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot. A laboratóriumi eredmények alapján a tartósítószer a jogszabályban meghatározott határérték alatt volt.

Négy terméken nem tüntettek fel az összetevők között tartósítószert, ezeknél is ellenőrizték az állítás valódiságát. Két terméknél valóban nem találtak hozzáadott tartósítószert, két terméknél viszont kis mennyiségben kimutatható volt, emiatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek. A bírságok összege az eljárási költségekkel együtt mintegy 460 ezer forint volt – közölte a Nébih.



Víz és szappan – az ősi életmentő párosítás

2020. május 26.

Mik a kórokozók leggyakoribb transzferei? Hát persze, hogy kezeink. Mit tehetünk a kórokozók terjedésének lelassításához, a saját és mások védelmének érdekében?

A megfelelő távolságtartás (legalább 1,5m) és a társadalmi kapcsolatok elkerülése (social distancing) mellett a WHO mindenek felett a rendszeres kézmosást javasolja. A helyzet az, hogy a víz önmagában nem elegendő. Akkor mi az életmentő? Használj szappant! A baktériumok ezredrészre csökkennek.

Hogyan működik a szappan?

A szappan roncsolja a baktériumok és amőbák sejtmembránját és a gombasejtek falának sértetlenségét. Ezeket olyan apró zselés lemezekként képzeld el, amelyeknek ez az olajból felépülő fal a külső rétege. Amikor ezek a falak szappannal érintkeznek, a szappannak az az összetevője, ami szereti az olajat, rákapcsolódik a falban lévő olajra és lebontja, emulziót alkotva a vízzel, amivel kezet mosol. Ennek köszönhetően szétszakítja és elpusztítja a baktériumokat, amőbákat és gombákat.

Szóval röviden: A szappanbázisainkat kimondottan úgy alakítjuk ki, hogy biztosan lebontsák a bőrödön lévő baktériumokat, vírusokat és nem kívánt élesztőgombákat, így tisztán és frissen tartanak.

Kézmosás: folyékony vs. szilárd szappan

Elsőre sokan azt gondolnánk, hogy a csomagolásban kapható folyékony szappanok higiénikusabbak, mint csomagolásmentes alternatíváik. A baktériumok mindkét esetben jelen vannak: folyékony szappannál az adagolón, sima szappannál pedig a nedves felületen. Azonban a tömbszappanokon lévő környezet a baktériumok számára kedvezőtlen, így nem maradnak fent – amint azt az 1988-as kutatásban megállapították – és nem kerülnek át a bőrre. Egy szóval a tömbszappan nem kevésbé higiénikus és mindkét esetben hatékonyan tudjuk megtisztítani kezeinket.

Fontos, hogy a csomagolásmentes szappanokat helyesen tároljuk: a víz és szappanmaradványok le tudjanak szivárogni és a tömb ki tudjon száradni. Ha műanyagmentes akarsz lenni, akkor a klasszikus szappan a tökéletes választás. Legtöbb helyen már újrahasznosított csomagolásban, vagy mint a mi esetünkben is, teljesen csomagolásmentesen tudod beszerezni. A kompakt kialakításuknak köszönhetően könnyen szállíthatóak és adagolhatóak – eredményképp sokkal gazdaságosabbak mint a folyékony változatok.

A kedvencek

A szappan története régre nyúlik vissza: a hamuzsír és olajok első alapanyagát több, mint 6500 évvel ezelőtt találták ki. 6450 évvel később, a Lush 1995-ös alapítása óta kézzel készít minden szappant és magas szintű tapasztalattal rendelkezik mind az összetevők, mind a gyártás terén.



A legegészségesebb a szűrt kávé

2020. május 25.

A kávé elkészítésének legegészségesebb módját kutatták fel a tudósok: a különböző módszerek és a szívroham, valamint halálozás közti kapcsolat vizsgálata során megállapították, hogy a szűrt kávé a legjobb az egészségnek.

Fotó: pixabay.comEredményeikről a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) lapjában számoltak be. “Tanulmányunk erős és meggyőző bizonyítékokkal szolgál a kávékészítési módok és a szívrohamok, az élethossz közötti összefüggésekre” – mondta Dag S. Thelle, a svédországi Göteborgi Egyetem tudósa.

A szűretlen – például a török – kávé olyan alkotóelemeket tartalmaz, melyek megnövelik a vér koleszterinszintjét. A filter eltávolítja ezeket és csökkenti a szívrohamok és az idő előtti halálozás kockázatát”.

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital és a leggyakrabban használt stimulálószer. Thelle 30 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a kávéivás összeköthető összességében a koleszterin és a “rossz”, LDL-koleszterin szintjének emelkedésével olyan mértékben, hogy annak már negatív következményei vannak az egészségre.

Kísérletekkel azonosították a kávé ezért felelős alkotórészeit és megállapították, hogy ezek szűrő segítségével eltávolíthatók. Egy csésze szűretlen kávéban nagyjából 30-szor nagyobb a lipidnövelő anyagok koncentrációja, mint a szűrt kávéban – írja a MedicalXpress.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A szakértő kifejtette: kíváncsiak voltak arra, hogy ez a koleszterinre gyakorolt hatás növeli-e a szívrohamok és a szívbetegségekből eredő halálozások számát. Etikátlan lett volna azonban olyan randomizált vizsgálatot végezni, melyben az emberek kávézását szorítják keretek közé, ehelyett nagy populációt tanulmányoztak és több évtizedes adatgyűjtés után mutatták be most az eredményeket.

Az 1985 és 2003 között végzett kutatásban 508 747, 20 és 79 év közötti egészséges norvég nő és férfi vett részt. Kitöltöttek egy kérdőívet a kávézási szokásaikról. A tudósok adatokat gyűjtöttek azokról a változókról is, melyek befolyásolhatták a kávéfogyasztást és a szívbetegségeket is, ezeket figyelembe vették az elemzés során. Ilyenek voltak a dohányzás, az iskolai végzettség, a testmozgás, a magasság, a testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint.



Kezdő kocogók 6 leggyakoribb hibája

2020. május 25.

Itt tavasz, feltartózhatatlanul közeledik a nyár, a lenge ruház szezonja. Indulnak a fogyókúrák, sokasodnak a futók, kocogók a pályákon. Íme a hat leggyakoribb hiba, ami miatt a sokan feladják a kocogást.

Fotó: 123rf.com1. hiba Nem megfelelő felszerelés

Sokszor mondják, hogy a futás, kocogás a legolcsóbb sport, nem kell hozzá semmi. Heti kétszer 20 perc gyaloglással és könnyű kocogáshoz nem kell ugyan a legeslegmodernebb futócipő, de azért fontos a cipő: egyrészről a mozgás élménye miatt, másrészt pedig a sérülések elkerülése érdekében.A jó minőségű cipő segíti a mozgást. Fontos, hogy a cipő megfeleljen a járás típusának, a láb formájának, korábbi sérüléseknek: befelé dőlő járás (pl.: X-láb) számára egészen más támasztás kell, mint a kifelé dőlő (pl. O-láb) számára.

A másik fontos kellék a nőies nőknek fontos: nincs kellemetlenebb, mint amikor a mellek önálló életre kellnek. Megakadályozandó sportmelltartót, leszorítósabb felsőt érdemes alsóruházatként viselni.

2. hiba Többévnyi tespedés elleni lázadás kegyetlen edzéssel

A leggyakoribb hiba a kezdő kocogóknál. Ha az edzés első hetén szeretnék bepótolni több év elmaradt mozgását, abból csak fájdalom származhat: rosszabb esetben sérülés, közepes következményként megfázás, legjobb esetben kibírhatatlan és sporttól véglegesen eltántorító izomláz. A kocogásnál gyors az, hogyha a kocogó ütem nélkül kapkodja a levegőt, nem tud elmondani egy mondatot folyamatosan. Ilyenkor érdemes lassítani, vagy átváltani gyaloglásba. Egy kicsit persze erőt kell venni a testen, de nem szabad, hogy ez nagyon nagy áldozatot igényeljen. A neten található néhány edzésterv teljesen kezdő, fotelból induló kocogók számára is. 1 perc könnyű, nem lihegős kocogás 2 perc gyaloglással váltogatva körülbelül 30 percen át a legtöbb, jó egészségben lévő ember számára jó kezdés lehet.

3. hiba Rossz futótechnika

A kezdő futók használják a teljes talpat a futásra, ne csak a lábujjak alatti párnákat. Az a legkevésbé sérülésveszélyes, ha a sarok ér a talajra legelőször, majd onnan gördül tovább a nagylábujj felé a láb. Szintén sok sérüléstől és fájdalomtól lehet megóvni a lábat, ha mindig egy kicsit be van hajlítva a térd, amikor talajt fog a láb. Nyújtott térddel ugyan nagyobb lépéseket lehet tenni, átmenetileg egy kicsit gyorsabbnak is tűnik, de nagyon nagy terhet ró a térdre, és ebből előbb-utóbb sérülés lesz.



10 módszer az idősödés ellen

2020. május 24.

Nem éveink száma a fontos, hanem az, hogyan éljük meg őket… Sokféle természetes módszerrel elérhető, hogy az évek múlásával korunkhoz képest kiválóan tartsuk magunkat, minél tovább fiatalosak maradjunk. Kihasználva „jó energiáinkat”, hozzuk ki hát magunkból a legtöbbet, táplálkozzunk egészségesen, váltsunk életmódot, mozogjunk rendszeresen… A siker érdekében vegyük fontolóra anti-aging, vagyis a biológiai öregedést késleltető programunk egyes pontjait.

Fotó: gettyimages.comAmit ma megteszünk fiatalosságunk megtartása érdekében, tíz, húsz, harminc éven át érezteti hatását – mondják az anti-aging törekvések hívei.  Ennek szellemében fontos figyelmeztetni és figyelni is értékes egészség-tőkénkre már a gyermekkortól kezdve. Azzal a céllal, hogy ne kezdjünk el hibákat elkövetni a korosodás tüneteit „elősegítve”, és azt folytatni egész életünkben.  

De soha nem késő változtatni életvitelünkön, táplálkozásunkon, javítani bőrünk állapotán – minden visszafordítható. Csak tudatosítani kell magunkban, hogy a mindennapi kis lépések megtétele is javíthat életminőségünkön, általános egészségi állapotunkon, tartásunkon, ha sikerül testünk egészével törődnünk.  

Az öregedés nemcsak fizikai, hanem lelki, szellemi folyamat is. Életenergiánk megőrzése többek közt egyik fontos kulcsa az idősödés késleltetésének, annak, hogy a lehető leghosszabb ideig maradjunk fiatalosak. Az energiával való feltöltődés lehetővé teszi, hogy folyamatosan „karbantartsuk” magunkat. Amellett, amikor életenergiánk csökken, immunrendszerünk is gyengül, ami számos baj forrása lehet, és többek közt siettetheti az idősödést. A kihívás abban rejlik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a testben és lélekben megnyilvánuló jóllét terén. De melyek lehetnek azok a további kulcsok hozzá, melyek révén minél tovább tudjuk „jól tartani” magunkat?

A fiatalosság hosszú távú megőrzésének 10 titka

Figyelni táplálkozásunkra, javítani az alvás minőségén, rendszeresen sportolni, kikapcsolódni, több időt fordítani magunkra… Megannyi kulcs lehet fiatalosságunk megtartásához, életenergiánk megőrzéséhez – minél hosszabb időre szólóan. Íme 10 megszívlelendő jó tanács hozzá. 

1. Az életöröm megőrzése

Ne hagyjuk, hogy negatív gondolataink eluralkodjanak rajtunk a mindennapokban. Fontos, hogy profitáljunk az öröm és a boldogság pillanataiból. Töltsünk több időt szeretteinkkel, barátainkkal, amellett ajánlott, hogy pl. tegyünk minél több szívességet másoknak, ha az elégedettséget okoz. Fontos még, hogy ne feledkezzünk bele a ma gondjaiba, hanem törődjünk többet a holnappal.

2. Az ülő életmód káros hatásainak ellenszere a rendszeres nyújtózás

Órákig ülünk egy helyben munkánk folytán, és rendszeresen kezd fájni a hátunk, elmerevedni a nyakunk? Tegyünk ellene, és végezzünk minél sűrűbben nyújtó gyakorlatokat. Álljunk fel az íróasztal, munkaasztal mellől, és helyezkedjünk el terpeszállásban, majd emeljük fel mindkét karunkat. Ezután engedjük le őket, lassan, előre hajolva, a két comb között a talaj irányában. Fejünket is hajtsuk előre, a nyakat jól megmozgatva. Ismételjük a gyakorlatot, és közben kiáltsunk egyet. Furcsa, de hatékony módja lehet a monotonitás megszakításának, és a hosszan tartó ülés miatt jelentkező bajok enyhítésével együtt a stressz elűzésének, a feszültség oldásának.



Drasztikus áremelkedés és táborhiány lesz a nyáron

2020. május 24.

Fotó: pixabay.com

A nyári szünet kezdetéig fennmaradó közel két hónap több szempontból is hatással lesz a családok életére. Ha nem lesznek aktívak és előretekintők a szülők, nagyon nehéz vakáció elé nézhet mindenki! Drasztikus áremelkedés és táborhiány várható, de a jó hír, hogy tehetnek ellene! A Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője foglalta össze a tudnivalókat.

Bíztató híreket olvashattak a szülők a napokban a koronavírus-járvány kapcsán: jelenleg a tetőzést május elejére várják, így jó esélye lehet annak, hogy az azt követő másfél hónap időtartama, valamint a várható meleg időjárás kapcsán lehet esélye a vakációban szervezett nyári táborok megtartásának.

„A 2020-as esztendő álomszerűen indult a táborpiacon, ugyanis az idei esztendőben február hónapban 20%-kal több jelentkezést regisztráltunk a táborokba, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezt követően, a koronavírus megjelenése után, a jelentkezések száma drasztikusan visszaesett, ami érthető, de muszáj, hogy foglalkozzanak a családok a táborokkal, önmaguk érdekében. – mondta el Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője.

– Ez azért jelenthet hatalmas problémát, mert a jelentkezések hosszabb elmaradása esetén a táborszervezők egy jó része dönthet úgy, hogy jelentkező gyermekek hiányában nem szervezi meg a táborokat. Így előállhat az a helyzet, hogy mire elkezdődik a nyári szünet, a vírus lecseng, mégsem tudjuk táborok által hasznosan, élménydúsan és biztonságosan biztosítani gyermekünknek a felügyeletet, míg mi dolgozunk, mert nem lesz elég tábor!”

A kisebb táborkínálattal szembenálló megnövekedett kereslet hatására egyrészt gyerekek ezreinek nem juthat hely a gyermektáborokban, másrészt a túlkereslet árfelhajtó hatású lehet, azaz a családoknak érdemben, akár 25-30%-kal is többet kell fizetnie egy-egy turnusért, mint korábban. A táborszervezők egyelőre tartják meghirdetett táborárakat, de ahogy haladunk előre az időben, ez a piac egyre nagyobb hányadán változni fog.



Az emlőrákszűrés fontossága

2020. május 23.

Fotó: gettyimages.com

Hazánkban is a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedésnek számít az emlőrák, a nők esetében. Évente kb. öt-hatezer új beteget regisztrálnak.

Magyarországon 2001 óta – az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Prog- ram keretében – szervezett, személyes meghíváson és követésen alapuló mammográfiás emlőszűrés működik, mely ingyenes. A szűrésre meghívót kapnak a 45–65 éves nők, 2 évente történő gyakorisággal.

Mi a célja a szűrésnek?
A szűrővizsgálattal elérhető, hogy a még nem tapintható elváltozás (néhány mm átmérőjű) is kiszűrésre kerüljön. A korai stádiumban diagnosztizált emlőrákok gyógyítása nagyon hatékony. Az esetek egy részében sebészi beavatkozással eltávolítható a daganat, de szükség lehet sugárterápiás kezelésre is.

Melyek azok a tünetek, amelyekkel orvoshoz kell fordulni?

• Váladék ürül az emlőbimbónál
• Az emlő bőrén elszíneződés, behúzódás vagy egyéb elváltozás tapasztalható
• Az emlők aszimmetriája fokozódik
• Valamilyen csomó tapintható az emlőben, hónaljban vagy a nyak területén
• Fájdalom érezhető a mellben, amely előtte nem volt tapasztalható



Új utak az egészségmegőrzésben: esszenciális olajok

2020. május 23.

Walter Hagen szavaival élve, szánj kérlek pár percet arra, hogy elolvasod a legújabb cikkemet az illatok gyógyító világáról. Ha pedig van pár órád és szeretnél illatolni tiszta növényi esszenciákat, akkor várlak szeretettel a rendezvényeimen is, melyre a cikk végén lehet jelentkezni.  

„Ne rohanj és ne emészd magad, csak látogatóba jöttél ide, ezért állj meg, és érezd a virágok illatát!”

Fűben-fában orvosság van, éljünk minél többen vele és illatozzunk együtt! Mik is azok az esszenciális olajok? Az esszenciális olajoknak rengeteg változatuk ismert. Olyan természetes vegyületekből állnak, amelyek a növények különböző részeiben fordulnak elő és vízben rosszul keverednek, zsírban jól oldódnak. Maguk a növények termelik ezeket az értékes cseppeket, mivel maguk is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek. Minden éghajlatnak és egyben az évzsakoknak is megvannak a jellemző, saját betegedései

A leggyakoribb betegségek, tünetek, melyek kiegészítő kezelésére a tiszta, terápiás minőségű esszenciális olajok jó hatásfokkal alkalmazhatóak:

  • légúti fertőzések;
  • ízületi problémák;
  • depresszió, álmatlanság, stressz;
  • fejfájás;
  • fogfájás;
  • bőrbetegségek;
  • menstruációs fájdalmak, klimaxos tünetek;
  • emésztési problémák;
  • baktérim okozta fertőzések.


Visszatartja a térdfájdalom a mozgástól?

2020. május 22.

Fotó: gettyimages.com

Ha valaki a térdfájdalom miatt óvakodik a mozgástól, könnyen ördögi körbe kerülhet, hiszen az inaktivitás tovább rontja az ízületek állapotát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arról beszélt, hogyan maradhat mobil a térdízület. 

Mozogni kell – de nem mindegy, hogy mit

Számos kutatás bizonyította már, hogy a mozgás – más egészségvédő hatásai mellett – egészségesen és mobilan tartja az ízületeket. Az ajánlások közt szerepel a Centers for Disease Control nevű szervezeté is, amely a heti legalább 2,5 órányi, közepes intenzitású mozgást tartja elégségesnek. Természetesen fájós ízületek mellett nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbb mozgásformát. Szakértők szerint azoknak, akik térdfájdalmakkal, csípő- vagy hátfájdalommal küzdenek, a kisebb behatással járó mozgásformák az optimálisak

A kisebb behatás ugyanis nem jelenti, hogy kisebb lesz egészségnyereség, mindössze arra utal, hogy az egyik láb mindig a földön marad, vagyis kimarad a mozgásból az ugrás és a földet érés. Ezzel kiküszöbölhető az ízületeket érő erős terhelés. Szerencsére sok ilyen alacsony behatással járó sportot lehet találni, mint például a jóga, a gyors gyaloglás, a vízi sportok, az úszás, a kerékpározás vagy a túrázás

Térdfájdalom esetén is szükséges a mozgás

A térdfájdalommal, ízületi gyulladással küzdőknek különösen fontos, hogy az említett mozgástípusok valamelyikét iktassák be a mindennapjaikba. Ugyancsak ajánlhatóak ezek a sportok a csontritkulással élőknek és az idősebbeknek is, akik különösebb probléma nélkül szeretnék megőrizni ízületeik egészségét. 

– Térd- és más ízületi fájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire cs



Erősítsd az immunrendszered az életmódoddal!

2020. május 22.

Próbálkozhatunk multivitaminokkal, étrendkiegészítőkkel, de ha tartósan és a lehető legtermészetesebben szeretnénk szervezetünket ellenállóbbá tenni, a legjobb módszer a mozgás és más egyéb életmódbeli tényezők.  

Az immunrendszer feladata
A szervezet védekező rendszerének fő feladata a káros hatások kiszűrése és „ártalmatlanná tétele”.Vagyis a kiegyensúlyozottan működő immunrendszer segítségével a szervezet képes felismerni egyes külső fertőzéseket és saját beteg sejtjeit is. Ezen kívül az immunrendszer számos, különböző funkciójú sejtje segítségével irányítja a gyulladásos és védekező funkciókat is. Ezt a bonyolult rendszert erősíti a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás, amelyeket egy felmérés elvégzése után akár tökéletesen személyre is szabhatunk - mondja Hart Nikolett humánkineziológus. 

Több visgzálat is bizonyította, hogy a mozgás még a tumorok kialakulásának valószínűségét is csökkenti. Például a vizsgált 65 ezer, rendszeresen sportoló amerikai nőnél jóval ritkábban fordult elő a változókor után mellrák, mint a nem mozgóknál. Az is bebizonyosodott, hogy a sport csökkenti a vastagbélrák valószínűségét is. Ugyanilyen bizonyított tény, hogy az inaktív embereknek kétszer akkora esélyük van szívbetegségekre, mint aktívan mozgóknak. A mozgás ugyanakkor megelőzheti a stroke-ot, a magas vérnyomást és koleszterinszintet is csökkenti, és a cukorbetegség kialakulására is 30 %-kal kisebb esélyük van a rendszeresen közepes vagy nagy intenzitású mozgást végzőknek, mint az inaktívoknak. 



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...286287288...523
hírek, aktualitások

Depressziós? Lehet, hogy a hormonjai a hibásak!

2024. április 16.



A depresszió népbetegségnek számít, azok is letargikus hangulatba kerülhetnek, akik alapból nem hajlamosak rá. Ha a nyomott hangulat nem múlik, érdemes pár hormon szintjét ellenőriztetni, mivel endokrinológiai problémák is okozhatják a panaszt. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a következő vizsgálatokat javasolja.

Pajzsmirigy funkciók: TSH, T3, T4

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan hormonzavar, mely igencsak befolyásolja az ember hangulatát. Ennek oka egyrészt az, hogy hiányzó pajzsmirigy hormonok hatással vannak a nemi hormonok szintjére, az anyagcsere folyamatok lelassulnak, másrészt a probléma gyakran súlyfelesleget eredményez, mely szintén rontja az illető közérzetét. Hogy kiderüljön, fennáll-e valakinél pajzsmirigy alulműködés, laborvizsgálat keretein belül ellenőriztetni kell a TSH, T3 és a T4 szinteket. 

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei: menstruációs zavarok, meddőség/vetélés, csökkent hidegtűrés, száraz bőr, hajhullás, fáradság, koncentrációs zavarok, túlsúly. Kezelése gyógyszeres terápiával történik.

OGTT: inzulin, vércukor

A cukorbetegség és az azt megelőző inzulinrezisztencia a pajzsmirigy alulműködéshez hasonlóan gyakran okoz depressziót, általános levertséget a hormonális eltolódások miatt. Az IR ráadásul sokszor PCOS-sel jár együtt, ami olyan tüneteket is produkál, melyek hatással vannak az érinettek mindennapjaira (túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, meddőség), ami csak tovább fokozza a negatív érzéseket. 

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során a 0, 60 és a 120 perces inzulin és glükóz értékeket ellenőrzik. Az állapot személyre szabott diétával, rendszeres testmozgással és ha kell, gyógyszeres terápiával kezelhető. 

7 gyakori tévhit a magas vérnyomásról

2024. április 16.



A magas vérnyomás olyan elterjedt betegség, hogy alig van ma család, ahol lenne valakinek magas vérnyomása – kezelt vagy kezeletlen. A WHO becslése szerint világszerte több, mint 1,1 milliárd ember számít magasvérnyomás betegnek, mégis még mindig sok tévhit kering a köztudatban. Ezeket tisztázta dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 

Számoljunk le a magas vérnyomásra vonatkozó tévhitekkel!


A magas vérnyomás olyan gyakori, hogy nem kell komolyan venni
Fontos tudni róla, hogy a magas vérnyomás kezelés nélkül számos betegség kockázatát növeli, így például a szívinfarktusét, a stroke-ét, a vesebetegségét, a szívelégtelenségét, a látásvesztését, a merevedési zavarét, a perifériás szívbetegségét. A magas vérnyomás ugyanis számos módon rombol. Például a megnövekedett artériás nyomás egyre merevebbé teszi az ereket, ami csökkenti a szívbe áramló vér és oxigén mennyiségét, végső soron tehát károsítja a szívet. A magas vérnyomás ugyanilyen mechanizmusok által károsítja a többi szervet is. 
A magas vérnyomás öröklődik a családomban, nem tehetek semmit
A magasvérnyomás betegségnek valóban van genetikai összetevője, ugyanakkor azoknak sem elkerülhetetlen, akiknek a családjában jelen van. Az életmód tényezők – mint a szívbarát étrend, a rendszeres mozgás, az egészséges BMI, a dohányzás elhagyása, az alacsony só- és alkoholfogyasztás-, akkor is képesek csökkenteni a vérnyomást, ha a genetikai rizikó nagyobb. Azt is erős bizonyítékok támasztják alá, hogy a fentiekkel összefüggésben az egészséges életmód redukálni képes az infarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A magas vérnyomás a kor előrehaladtával elkerülhetetlen
Le kell szögezni, hogy a magas vérnyomás nem része a természetes öregedésnek. Bár maga a betegség gyakoribb az idősebbek közt (60 év felett például közel 63% a magasvérnyomás betegek aránya), de a középkorúakat és a fiatalabbak is érinti. Ugyanakkor az életmódváltoztatás idősebb korban is képes lejjebb vinni az értékeket. 
Észrevenném a tüneteket, ha magas vérnyomásom lenne
A tévhitekkel ellentétben a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, kizárólag vérnyomásméréssel lehet megbizonyosodni a vérnyomásértékekről. (Ezért is terjedt el a csendes gyilkos megnevezés.) A kipirosodás, a fejfájás, a fülzúgás, a rosszullét jellemzően csak súlyos hipertenziós krízisben fordulnak elő. Ha ehhez orrvérzés, látás- és /vagy beszédzavar, hányás is társul, orvost kell hívni!
Ha nem használok asztali sót, nem kell aggódnom a sóbevitel miatt
A WHO ajánlása szerint 5 gramm alatti sómennyiség tekinthető a maximumnak, amivel fenntartható az egészséges vérnyomás. Hozzáteszik, hogy közel 2,3 millió haláleset lenne megelőzhető világszerte csak a sóbevitel csökkentésével. A rossz hír viszont, hogy nem csak az asztali sózás a felelős a sóbevitelért, ugyanis rengeteg élelmiszer tartalmazhat sokszor nagy mennyiségű sót. Érdemes tehát elolvasni az összetevők listáját többek közt a kenyérféléknél, a kész pizzáknál a szendvicseknél, a felvágottaknál, a zacskós leveseknél, a rágcsálnivalóknál, a sajtoknál. Nagy vonalakban igaz, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több sót tartalmaz. Azzal a tévhittel is érdemes leszámolni, hogy a tengeri só vagy más „különleges” sók egészségesebbek, ugyanis ezek kémiailag ugyanolyanok, mint az asztali só. 
Amikor a magas vérnyomás gyógyszer lejjebb vitte a vérnyomást, abba lehet hagyni
– Tudni kell, hogy a magasvérnyomás betegség nem gyógyítható, de komplex szemlélettel jól kezelhető. A gyógyszerek szedésekor sokan tapasztalhatják, hogy a vérnyomásuk viszonylag gyorsan normalizálódik. Mivel azonban a magas vérnyomás a legtöbb esetben egy élethosszig tartó állapot, a rendelt gyógyszereket nem lehet orvosi engedély nélkül elhagyni vagy csökkenteni. Ugyanakkor a kezelőorvos elrendelhet csökkentést vagy szerváltást, ha a normál értékek egy évnél hosszabb ideje nem változnak, bár a teljes gyógyszermentesség nagyon ritka. Az egészséges életmódot azonban minden esetben ajánlatos fenntartani – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 
A magas vérnyomás a férfiak betegsége
Való igaz, hogy 45 éves korig a férfiaknak nagyobb esélye van a magasvérnyomás betegségre, de 45-67 éves kor közt ez a kockázat mindkét nemet közel ugyanannyira érinti, majd egy kissé a nők felé billen a mérleg. Vagyis senki sem tekintheti magát „védettnek” ebből a szempontból, ezért mind az ellenőrzés, mind az életmód-, mind az esetleg szükséges gyógyszeres kezelés fontos lehet!

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...