Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Életmentő ötletek: Gyermekjátékok, hogy lekösd! - Könnyen, bárhol, bármikor

2020. április 28.

Szinte naponta fordulnak elő olyan élethelyzetek, amikor a szülőnek sokszor a gyerek érdekében halaszthatatlan elintéznivalója van - na, itt nem a műkörmösre gondoltunk - és a kicsi, vagy éppen már nagy lakli, de még a mama szeme fénye, nem bírja kivárni ezeket a tennivalókat.   

Természetesen, a gyermek lekötését nem szó szerint értettük, és nem arra gondoltunk, hogy spárgával, esetleg hegymászókötéllel a székhez, íróasztalhoz, vagy az ugrálóba, nem is arra, hogy a gyerek által az idegeidet kelljen kikötni, ha még nem szakadtak volna el, hanem egy kreatívabb megoldásra.

A legegyszerűbb és legcsodásabb játékok fejben történnek, vagy éppen csak minimális segítség szükséges hozzájuk. Mégis a kisebbekkel, ovisokkal, vagy bölcsis gyermekekkel igen nehéz csak fejben játszani, nekik kell ehhez valami megfogható.

Az alábbi ötletek lényege, hogy játszhatók orvosi rendelőben, halkan egy hivatalban, vagy egy hosszúra nyúlt esős, vagy éppen égetően forró nyaraláson, amikor az ember elbújni kénytelen.

A könnyebbség kedvéért konkretizáltuk, mikor, melyik korosztályra számíthatsz egy ötlettel.

Alapfelszerelésed legyen papír és toll, vagy ceruza! Ha ez rendben van, nem hozol szégyent a fejedre.

1. Amőba – az ősi, és legegyszerűbb

5 kicsi kört (o) vagy 5 x-et kell összegyűjtened. Ehhez kockás lap kell, de ha csak üres van a négyzethálót meg is rajzolhatod. Legjobb, ha függőleges csempén próbálod. Függőlegesen és vízszintesen, valamint átlósan is gyűjthetők a saját jeleid, lényeg, hogy 5 kerüljön egymás mellé. Nehéz játék, mert két végéről építkezhet, így ha 3 jel után nem zárod le az ellenség egyik felét egy saját jellel – legjobb, ha egy lezárás egyben önmagad építése is – akkor sajnos biztos, hogy vesztettél, ha elég figyelmes az ellenfeled.

Korosztály: 6 éves kortól, de inkább 10-12 év felett élvezik
Játszani lehet: Bárhol



A vegetáriánus nők könnyebben lesznek meddők?

2020. április 28.

A szervezet egyensúlyának fenntartása a tökéletes működés miatt kiemelten fontos. Sajnos, ha az elcsúszás megtörténik, akkor a helyreállítás sem olyan egyszerű. Ennek megfelelően kiemelten fontos, hogy az ember odafigyeljen arra, miket is eszik, és főleg milyen mennyiségben, hiszen ezzel a családalapítást, az egészséget és még az alakot is kockáztatja. A vegetáriánusok pedig egy szempontból még veszélyeztetettebbek, mint a húsfogyasztó társadalom.

A témában dr. Angyalé Géza szülész -nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Vegetáriánus gondok

Azt már viszonylag rég tudjuk, hogy a vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytató emberek számára a vas pótlása javallott, hiszen bár a spenót hatalmas mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot, a növényi táplálékból a vas felszívódása nagyon rossz.

Mind a hölgyek, mind pedig az urak szempontjából figyelni kell még néhány dologra, köztük a szója, és a belőle készült termékek – mint a tofu – fogyasztására. A szója remek alternatívája a húsfogyasztásnak, hiszen tartalmazza mind a 9 esszenciális zsírsavat, amire a szervezetnek szüksége van. Nem véletlen, hogy széles körben elterjedt, mint az ételek adalékanyaga, és mint önálló táplálék is- nem utolsó sorban pedig nagyon finoman el lehet készíteni. A húsmentes életet választók közt is nagy népszerűségnek örvend, hiszen szinte minden alkalommal képes kiváltani az állati eredetű élelmiszereket.

A szója azonban tartalmaz – méghozzá nagy mennyiségben – úgynevezett fitoösztrogéneket. Ez az anyag nagyban hasonlít a női nemi hormonra, az ösztrogénre, csupán nem az emberi szervezet termeli. Hatását tekintve azonban megegyezik a kettő. Ebből pedig komoly gondok adódhatnak.

Hormonális elcsúszás és hízás

A szója rendszeres és hosszabb távon való fogyasztása, valamint a nagy mennyiség is bajt eredményez. A szervezetbe ugyanis folyamatosan áramlik a fitoösztogén, mely egyrészt ösztrogéndominanciát okoz, mely meddőséghez vezet. Másrészt hatással van a pajzsmirigyre is. Az ösztrogén hatására – így pedig a fitoösztrogén hatására is – a májban TBG fehérje, vagyis thyroid megkötő globulin keletkezik.

Ennek az anyagnak a feladata a pajzsmirigy aktív hormonjainak a megkötése. Ösztrogéndominancia mellet a méj fokozza a TBG termelését is, ez pedig túlságosan sok pajzsmirigy hormon megkötését eredményezi, mely végül pajzsmirigy alulműködési tüneteket okoz. Azon túl, hogy erősíti a meddőség kialakulásának esélyét, számos más területen is gondokat okoz, így a testsúlyt is befolyásolja, hasi hízást okoz.



Ma sincs nemek közötti egyenlőség az EU-ban

2020. április 27.

Az uniós tagállamok egyikében sem valósult meg a nemek közötti egyenlőség, mivel továbbra is egyenlőtlenségek állnak fenn a foglalkoztatás, a bérek, a gondozás és a nyugdíjak vonatkozásában. A férfiaknál több nő szerez egyetemi diplomát, a nők mégis átlagosan 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és a legnagyobb uniós vállalatok vezérigazgatóinak is csupán 8%-a kerül ki a nők közül. 

Ezekre a problémákra keres megoldást az Európai Bizottság stratégiája, mely meghatározza a 2020–2025-ös időszakban végrehajtandó legfontosabb intézkedéseket.

A dokumentumban megfogalmazott intézkedések célja, hogy felszámolják a nemi alapú erőszakot és sztereotípiákat; egyenlő munkaerőpiaci részvételt és lehetőségeket, illetve egyenlő bérezést biztosítsanak; és elősegítsék, hogy a nemek egyensúlyba kerüljenek a döntéshozatal és a politika világában:

1. Az EU-ban a nők 33%-a már elszenvedett fizikai és/vagy szexuális erőszakot, 55%-uk pedig már átélt szexuális zaklatást. Az európai nők nem válhatnak erőszak és a káros sztereotípiák áldozatává, ezért a stratégia jogi intézkedéseket szorgalmaz a nők elleni erőszak bűncselekménnyé nyilvánítása érdekében. A Bizottság mindenekelőtt arra törekszik, hogy a nők elleni erőszak konkrét formáira – így a szexuális zaklatásra, a nők bántalmazására és a női nemi szervek megcsonkítására – kiterjessze azon bűncselekmények körét, ahol lehetőség van egész Európára kiterjedő harmonizációra.

2. Az EU-ban a nők átlagosan 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és még mindig akadályokba ütköznek az elhelyezkedés és a foglalkoztatásban maradás tekintetében. A demográfiai kihívásokra, valamint a zöld és digitális átállásra való tekintettel az európai gazdaságra kedvező hatással lesz, ha a nők könnyebben helyezkedhetnek el a szakemberhiánnyal küzdő – különösen a technológiai és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos – ágazatokban. Az egyenlőtlen bérezés felszámolása érdekében a Bizottság ma nyilvános konzultációt indít a bérek átláthatóságáról, és 2020 végéig kötelező erejű intézkedéseket fog előterjeszteni.



A mozgás életjelenség, életszükséglet, sőt életfeltétel

2020. április 27.

Fotó: 123rf.com

Azt szoktuk mondani, hogy a mozgás az „élve levés” biztos jele. A mozgás alapvetően egy örömforrás, ami, értsük jól, drogként funkcionálhat az életünkben. A testmozgás olyan élményt nyújt, amelyet újra és újra meg akarunk élni, így arra vagyunk késztetve, hogy ismételjük meg a mozgástevékenységet.

Ennek hátterében az áll, hogy a mozgás hatására az agy „jutalmazó” központja aktiválódik, ennek köszönhetően megjelenik az örömérzés, boldogsághormonok szabadulnak fel. Sportoláskor tulajdonképpen mindig bekövetkezik az előbb említett jóleső érzés, ami azt fogja eredményezni, hogy szokássá válik az ismételt mozgás. Lássuk, hogy ez a jelenség elősegíti azt, hogy az ember motivált legyen: mozgás által fogyjon, vagy akár életmódot váltson.

De nemcsak a felnőtt, hanem a gyermek is megéli az örömérzetet, így azon kívül, hogy élvezni fogja a mozgást, a biológiai fejlődését is elősegíti. A szülő feladata, hogy a gyermek már kiskorában megismerje a mozgás örömét, és számára megfelelő sportot tudjon választani.

Az a szülő, aki eleve túlsúlyos, negatív viszonya van a sporthoz, testmozgáshoz, sokkal nehezebben tud hiteles lenni, nehezen vagy nem is tesz erőfeszítést, hogy a gyermek „megtanulja”, hogy mire is való a mozgás. A szülő egyfajta modell a gyermek számára, aki észrevétlenül képes utánozni a szüleit, legyen az pozitív vagy negatív tulajdonság, vagy éppen a megszokás.



Ha dundi a gyerek...

2020. április 26.

Fotó: gettyimages.com

Bár szeretnénk, ha fogyna, támogatnunk kell önbizalma megtartásában. És abban is, hogy jól érezze magát a bőrében egyelőre felgyülemlett, felesleges kilói ellenére is.

Gyermekünk a szívünk csücske, és ha kövérkés alkat, általában csak mosolyra késztet minket, mert egy gömbölyű mackóra emlékeztet… A gyermekgyógyász viszont nem ilyen elnéző, hamar meghúzza a vészféket – diétát, több mozgást javasol a csemetének. És nemcsak egészsége megvédése érdekében, hanem lelki okokból is. 

Amikor hallani sem akar a problémáról…

Furcsa, de előfordul, hogy gyermekünk másról kezd beszélni, amikor megpróbáljuk dundisága kérdését felvetni. A pszichológusok szerint ez a menekülő magatartás két dolgot takarhat. 

• Az egyik a félelem attól, hogy kevesebbet kell majd ennie (csökkentik ételadagjait), és nem kaphatja meg többé kedvenc süteményeit sem. 

• A másik ok az lehet, hogy pluszkilóival védi magát a külvilág „támadásaival” – esetében a gúnyolódásokkal – szemben. Bár hogy valójában ez okozza-e a félelmét, illetve mi készteti védekezésre, általában maga sem tudja megmagyarázni.

Amit tehetünk

Anélkül, hogy hirtelen „rárontanánk” vagy folyton nyaggatnánk azzal, hogy diétáznia kell, próbáljuk felderíteni, valójában mit rejteget, mi zavarja, amikor felvetjük a súlytöbblet kérdését. Ha nem sikerül elérnünk, hogy válaszoljon, ne habozzunk, hanem forduljunk vele pszichológushoz, aki segíthet feloldani a görcsösségét. Amennyiben a gyerek nem hajlandó elmenni a pszichológushoz, koncentráljunk a meggyőzésére, és legalább egy látogatásra rábírni.



Motiváció nélkül nehéz az élet

2020. április 26.

Cikkemben arra keresem a választ, hogy mit is jelent az, hogy motiváció. Egy hétköznapi ember számára sem ismeretlen a fogalom, hiszen gyakran használatos kifejezéssé vált. Mégis szakmai szemmel, pszichológusként szeretném kibővíteni a motiváció tárgykörét és rámutatni néhány érdekes felvetésre.

Fotó: gettyimages.comA pszichológia egyik fontos kérdése, milyen késztetésekből fakad, valamint milyen erők állnak a viselkedés hátterében. Miért tudunk bizonyos cselekvésekre, hatalmas energiákat mozgósítani, míg másokra viszont nem.

A motiváció szó a latin eredetű “movere” igéből ered, melynek jelentése mozogni, mozgatni. A motiváció a pszichológiában gyűjtőfogalom, motívumokból épül fel és minden cselekvésre, viselkedésre késztető belső tényezőt magában foglal. A motiváció meghatározza a szervezet aktivitásának mértékét, a viselkedés szervezettségét és hatékonyságát is.

Pszichológiai megközelítés

A pszichoanalitkus nézőpont alapfeltevése, hogy viselkedésünket biológiailag meghatározott alapösztönök vezérlik, melyeknek leggyakrabban nem is vagyunk tudatában. Ezek a szexualitásból és az agresszivitásból erednek. Ezenkívül cselekedeteinket meghatározzák  még múltbéli élményeink s az azokat kísérő érzelmek nem tudatos emlékei; motívumaink tehát személyes múltunkban, élettörténetünkben gyökereznek.

Az ösztön-elmélete szerint  a két alapvető ösztön:

  • az életöszön (Eros) – az életösztön vagy szexuális ösztön a szaporodással és a túléléssel, az örömszerzéssel kapcsolatos drive-okat foglalja magába (éhség, szomjúság, szexuális vágy).
  • a halálösztön (Thanatos)- „Minden élet célja a halál”

A halálösztön általában nem tud kifejeződni, mert az életösztön ellenőrzése alatt tartja. Legfotonosabb spektuma az agresszió, ami az akadályoztatásából fakad.

A szükséglet pszichológiai megfelelője a “drive” , amely angol szó és jelentése űzni, hajtani ill. hajtóerő. A drive a szükséglet nyomán kialakuló, belső késztetés, a viselkedés hajtóereje. A drive alapvető feladata a szervezet általános energetizálása, nem pedig annak irányítása, vagyis nem mutatja meg, hogy a szervezet mit csináljon az adott szükséglet kielégítése érdekében, csak az ehhez szükséges hajtóerőt adja.



Fontos az újszülött szabad légzése

2020. április 25.

Fotó: gettyimages.com

Egyre gyakoribb, hogy egy érett, normál súllyal született baba már a kórházból náthásan érkezik haza.

Nem elsősorban az orrfolyás jelent problémát, hanem az orrdugulás, amely az újszülött táplálását, mellből való szopását akadályozza. Bizonyára nem minden fiatal anyuka tudja, hogy a csecsemő kizárólag az orrán tud levegőt venni. A szájlégzést csupán hónapokkal később sajátítja el.

Szopás közben az a legfontosabb, hogy az orrjáratok tiszták, így a levegő számára szabadon átjárhatók legyenek.

A náthás baba számára – bármilyen éhes is – nem jelent örömet az evés. Rövid ideig és keveset szopik, közben fel-felsír – súlya emiatt nem gyarapszik megfelelően, és nyugtalanul alszik.

Az újszülött szabad orrlégzésének jelentősége egy nagyon ritkán előforduló kórképpel, a veleszületett hátsóorrüreg-elzáródással jól érzékeltethető. Külső látható jel nélkül, az orrjáratok belső, hátsó részén, az orrsövény egyik vagy mindkét oldalán a fejlődés során hártyás, illetve csontos elzáródás alakul ki. Ez a fejlődési rendellenesség többnyire nem társul más tünetekkel.

A féloldali elzáródás nem jelent komoly problémát, ha azonban mindkét oldalon jelentkezik, az a csöppség életét veszélyezteti.



Energikusság hiánya: segít a méhpempő

2020. április 25.

Fotó: gettyimeges.com

Energikusság hiánya, ólmos fáradtság, petyhüdt bőr… Különböző módokon lehet küzdenünk a téli időszak után is gyakran előforduló, ilyen jellegű problémák ellen. E módok egyike, ha igénybe vesszük a jótékony hatású méhpempő (royal jelly vagy királyi zselé) nyújtotta lehetőségeket. Segítségével pl. erősíthetjük a hideg évszak alatt legyengült immunrendszerünket, vagy javíthatunk bőrünk különböző mértékben leromlott állapotán. Ezt a tápanyagokkal teli, vitamindús anyagot az „élet elixírjének” is tartják, hiszen egyéb jótéteményei mellett értékes energiaforrás, a vitalitás fokozója.

Kivételes hatású anyag

A „méh tejnek” is nevezett királyi zselét a méhek állítják elő, hogy táplálják vele a királynét – innen származik elnevezése is. A méhpempő a fiatal dolgozó méhek garatmirigyének fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás váladéka. Ennek a tápláló anyagnak köszönhetően a méhkirálynő mintegy 40-szer hosszabb ideig él, mint a dolgozó méhek… Nem csoda, hiszen a méhpempő bővelkedik fehérjében, tartalmaz zsiradékot, cukrot, bőven B-vitaminokat (B2, B3, B5, folsav..), ásványi anyagokat (kalcium, vas, kálium, nátrium…), aminosavakat, nyomelemeket (cink, réz…) és esszenciális zsírsavakat. 

A királyi zselé élénkíti az immunrendszert, így növeli a szervezet védekező képességét a különféle vírusokkal, baktériumokkal, így betegségekkel szemben. De segít a nagyobb erőfeszítést igénylő fizikai munkavégzésben vagy akár szélsőséges időjárási viszonyok, illetve más a szervezetre kedvezőtlenül ható körülmények elviselésében is. Ajánlott a használata, ha fizikai vagy szellemi fáradtság, stressz, depresszió uralkodik el rajtunk, vagy szorongás, zaklatottság, kedvetlenség érzése jelentkezik tartósan.  Betegséget követő lábadozás időszakában is jótékony hatású. Magas antioxidáns, ásványi anyag és aminosav tartalmának köszönhető az is, hogy titkos fegyver lehet a bőr fiatalosságának megőrzésében. A bőrön alkalmazva jótéteményei szinte azonnal megmutatkoznak. Hiszen a méhpempő stimulálja a sejtek regenerálódását, segít megőrizni a bőr rugalmasságát, nedvességét. Ezért gyakran keverik arckrémekbe és más bőrápoló készítményekbe.

A fizikai-szellemi erőnlét javítása miatt a királyi zselé különösen ajánlott többek közt sportolóknak, tanulóknak, de a felnőtt-idős korosztályban, más tevékenységeket végzők vitalitásának fenntartására szinte mindenkinek ajánlott. Azonfelül nőknél pl. szülés után is megmutatkozik jótékony hatása, mert a méhpempő fogyasztása elősegíti a tejtermelés beindítását.



Táplálkozás és javuló hangulat

2020. április 24.

Fotó: pixabay.com

Ingadozó kedélyállapot, jobb-rosszabb közérzet, stressz, nem kielégítő alvásminőség… Ilyen problémáinkat – lelki bajainkkal együtt – könnyen összefüggésbe hozhatjuk táplálkozásunkkal. Az agyműködésünk és az általunk elfogyasztott ételek közötti kapcsolat, a kutatások nyomán, már régóta nem vet fel kételyeket.

Evés közben figyelni a hangulatunkra és az egészségünkre azt jelenti, hogy elfogadjuk a „pszicho-táplálkozás” tanításait. Mindaz, amit megeszünk, befolyásolja hangulatunkat, esetleges depressziónkat, vagy akár azt is, mennyire vagyunk képesek kezelni a stresszt, illetve hogyan alszunk éjjelente.

Ha egyes táplálékok elősegítik az idegsejtek kellő működését, a kreativitást, a jó közérzetet stb., addig mások ellenkezőleg: depressziót, szomorúságot idézhetnek elő. Tudtuk-e pld., hogy az omega3 zsírsavakban bővelkedő zsíros halak segítenek a baby blues (vagy más néven gyermekágyi szomorúság, szülés utáni levertség) legyőzésében, illetve az életöröm fenntartásában (különösen télen)?

Hogy a sáfrány antidepresszáns flavonoidokat tartalmaz? Vagy hogy „időeltolódásban” élni és táplálkozni – a biológiai ritmusunkhoz képest – a nyomott hangulat állandósulását eredményezheti? És a kiegyensúlyozatlan bélflóra sötét gondolatokat idézhet elő, míg ha az rendben van, nyugtat, és elűzi a stresszt? Ha mindezekről nem volt eddig elég információnk, nem árt tájékozódni…

Minden falat „táplálhatja” az életkedvet
Tudtuk, hogy a dopamin nevű ingerületátvivő anyag (boldogsághormon) hiányával összefüggő nyomott hangulat esetében ügyelni kell a megfelelő mennyiségű tirozin (a dopamin „elöljárój”) bevitelére a szervezetbe? Ha nem, lentebb kitérünk arra, milyen táplálékok segíthetnek ebben. Ez az antidepresszánsként is emlegetett aminosav, a tirozin nemcsak a kedélyállapot javítására, hanem az agyi funkciók élénkítésére is hivatott.



5 tipp az anyagcsere fokozására – recepttel

2020. április 24.

Ahogy idősödünk, egyre lassul az emésztésünk. Viszont a vágy, hogy megőrizzük ifjúkori alakunkat, cseppet sem lankad. A Gallicoop szakértői szerint fontos, hogy a mindennapi szénhidrát egy részét jó minőségű fehérjével helyettesítsük. Van még ezen felül is néhány trükk, hogyan pörgessük fel anyagcserénket, hogy mire beköszönt a tavasz, újra kirobbanó formában köszöntsük a napsugarakat.

Víz
Nem lehet elégszer ismételni, hiszen mintha sosem tanulnánk meg: a napi minimum két liter vízfogyasztás elengedhetetlen, főleg a dupla kávék és intenzív edzések korában, mikor amúgy is sok folyadékot veszítünk. A víz úgy működik, mint az olaj a kocsiban, sokkal gördülékenyebbé teszi a sejtek munkáját.

Fehérjedús táplálkozás
Természetesen nem mindegy, mivel és hogyan traktáljuk emésztőrendszerünket. Tavasszal iktassuk ki a zsíros, édes fogásokat, igyekezzünk tápanyagban gazdag fehér húsokat és zöldséget, gyümölcsöt tenni az asztalra. A Gallicoop pulykahúsai például színtiszta fehérjék, emésztést fokozó fűszerekkel pácolva, vagy natúran kisütve és salátával körítve hosszú ideig eltelítik, mégsem nehezítik el gyomrunkat.

Böjt
Nem kell három napig vízen élnünk, de az anyagcsere felpörgetésére és az emésztőrendszer optimalizálására az időszakos böjt a legjobb módszer. Próbáljuk meg este hatkor befejezni az evést, és reggel nyolcig kibírni reggeli nélkül. Ez tizennégy óra, hogy a szervezet mindent megemésszen és arra is maradjon ideje, hogy a felhalmozódott salakanyagot eltávolítsa beleinkből.

Alvás és stresszűzés
A modern világban kicsit nehéz megoldani, de a napi nyolc óra alvás ideális, hogy a szervezetünk kellő időt fordítson a regenerálódásra. Ugyanilyen fontos, hogy ne idegeskedjünk és ne szaladjunk állandóan, mert a folytonos problémamegoldás és agyalás az emésztéstől veszi el az energiát, ráadásul az idegeskedés kortizol hormont termel a testben, ami hízásra hajlamosít. Törekedjünk nyugtató hobbikra. Séta a természetben, jógázás, esetleg egy pulykás grillezés a barátokkal?



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...292293294...523
hírek, aktualitások

10 évente 1 évet veszítenek az életükből az endometriózissal küzdő nők

2024. április 18.

Annak ellenére, hogy egyre több helyen lehet hallani az endometrózisról, még mindig sok nő csak hosszú évek alatt jut diagnózishoz. Miért? Mert sokan nem ismerik a tüneteket és azt gondolják, hogy a fájdalmas menstruáció normális. Nem az. Az Endometriózis Magyarország / „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány egész évben azon dolgozik, hogy minél nagyobb figyelmet kapjon a betegség. 2024-ben egy országos roadshow keretében hívják fel az érintettek figyelmét az endometriózisra, és arra, hogy a fájdalom sohasem normális és panasz eseté mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

Világszerte közel 200 millió, Magyarországon 200 000 reproduktív korban lévő nőt érint az endometriózis. Az Alapítvány célja, hogy hiteles, hasznos információkkal segítsen az érintetteknek, és támaszt nyújtson nekik a legnehezebb pillanatokban. A 2024-es kampányában ismét országos roadshow-t szervez három vidéki nagyvárosban, Győrben, Pécsett és Szegeden, valamint Budapesten, ahol szakemberek bevonásával az érdeklődők szakmai fórumokon vehetnek részt, előadásokat hallgathatnak, továbbá lehetőségük nyílik feltenni a témában kérdéseiket. 

Budapesten 2024. március 23-án rendezik meg az eseményt, ahol Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke mellett felszólal többek között Bábiné Szottfried Gabriella, Népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettes, Gitidiszné Gyetván Krisztina, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, valamint Bokor Attila Ph.D., MSc, egyetemi docens, az Európai Endometriosis Liga alelnöke, a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának elnöke. A reggeltől késő délutánig tartandó rendezvényen további számos szakember, együttműködő partner, orvos és nőgyógyász tájékoztatja a jelenlévőket a betegség kezeléséről, az életmódváltásról, a termékenység megőrzésének lehetőségeiről és az örökbefogadásról.

Mi is az endometriózis?

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők több, mint 10%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti, ugyanakkor már egészen fiatal lányoknál (már 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták. A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10%-át érinti ma Magyarországon, több mint 200.000 érintettről beszélhetünk.

Miért fontos beszélni a betegségről?

Sok nő nincs tisztában az endometriózisra jellemző tünetekkel, vagy azt gondolják, hogy a fájdalmas menstruáció teljesen természetes, így nem, vagy csak későn – amikor a betegség már előre haladott állapotban van – fordulnak orvoshoz. Az endometriózis gyakran jár olyan tünetekkel, mint például emésztés eredetű fájdalom, véres vizelet vagy széklet, így könnyen összetéveszthető más betegségekkel. Sőt az is lehetséges, hogy olyan helyen alakul ki endometriózis, például a beleken, ahol nincs, vagy csak kevés fájdalomreceptor található, így a betegség nem jár fájdalommal. Ezért fordulhat elő, hogy akár 8-10 év, hazánkban ennél kevesebb, akár 4 év is eltelhet a diagnózisig.

Mit adhatunk tej helyett tejallergia esetén, csecsemő- és kisgyermekkorban?

2024. április 18.

Tejallergia esetén minden tejtartalmú élelmiszer fogyasztását ki kell iktatni a gyermek étrendjéből. A kezdeti nehézségek leküzdéséhez és a teljes értékű tejmentes étrend kialakításához érdemes szakember segítségét kérni. A tejmentes diétával kapcsolatban Sarnyai Tünde gyermek dietetikust, a Budai Allergiaközpont szakemberét kérdeztük.

Anya és baba diétája

Tejallergia anyatejes csecsemőnél is jelentkezhet, ilyenkor az édesanyának kell tejmentesen étkeznie. A szoptatás időszakában a tehéntejből készült tejtermékek helyett növényi alapú készítményeket lehet fogyasztani. Ezek ma már széles választékban megtalálhatóak a boltok polcain, de a dietetikus az otthoni elkészítésükhöz is tud hasznos praktikákkal szolgálni, így akár a tejmentes étrend miatt növekvő kiadásainkat is csökkenteni tudjuk. 

Meglepő tejtartalmú élelmiszerek

A tejmentes diéta során nemcsak az ismert tejtermékeket, hanem minden olyan egyéb élelmiszert is kerülni kell, amely tejet tartalmaz. Tejszármazék előfordulhat például péksüteményekben, felvágottakban is. Fontos ezért mindig alaposan átolvasni az összetevőket, illetve tájékozódni az üzletben vagy vendéglátóhelyen arról, hogy az adott ételek tejet tartalmaznak-e.   

Az egyértelmű jelölések mellett, mint a tejpor, tej vagy joghurt olyan összetevőkkel is találkozhatunk bevásárlás során, amelyekről nem tudjuk elsőre egyértelműen eldönteni, hogy pontosan mit jelent – magyarázza Sarnyai Tünde. Tejszármazékot jelöl például az összetevőknél többek között a citopánpor, a kazein, a laktóz, a laktalbumin és a laktoferrin is. Fontos még ismerni a tejsav és a tejsavó közötti különbséget, a tejmentes diétában ugyanis csak az utóbbi az egyértelműen kerülendő. A tejsav nem minden esetben tiltólistás, csak ha vastagon szedett vagy dőlt betűvel jelölik a csomagoláson – ahogyan a többi allergént is – mert ez azt jelenti, hogy ez esetben tejszármazékot is felhasználtak az elkészítése során. 

Nagyon lényeges még ismerni a különbséget a laktózmentes és a tejmentes termékek között, tejallergia esetén ugyanis csak az utóbbi a megfelelő. A laktóz tejcukor, vagyis a laktózmentes termékek laktózintolerancia esetén, tejcukor érzékenyek számára megfelelőek. Tejallergia esetén nem fogyaszthatók.

Tápszerek és növényi tejpótlók

Tejallergiás csecsemőnek a gyermekorvos speciális, tejfehérjementes tápszert ír fel receptre, mely fedezi a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyag, fehérje és vitamin mennyiséget. Sütéshez és főzéshez használhatunk növényi italokat tej helyett, de ügyeljünk rá, hogy a mandula és a szója erős allergének, ezért gyerekek számára fogyasztásuk nem javasolt. A zabtej vagy zabtejszín ideális választás: magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz.

Mosolytervezés felsőfokon: már a fogászatban is hódít az AI

2024. április 17.

A mesterséges intelligencia a mosolytervezésben is utat tört magának, és egy olyan forradalmi technológiát alkalmaz, amivel a tervezés nem csak egyszerű és gyors, de a leghatékonyabbnak is bizonyul. De mit is jelent mindez?

Egy kutatás azt mutatja, hogy a nők átlagosan 62 alkalommal mosolyognak naponta, míg a férfiak átlagosan csak nyolcszor. Pedig az emberek több mint 37%-a számára az első dolog, amit észrevesznek egy személyen, a mosolya – derül ki a Today’s Dental cikkéből.  A mosoly tehát fontos, a fogak állapota azonban nem csak esztétikai kérdés. A szájüregi megbetegedések világszerte a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak, és a WHO szerint 466 millió embert érintenek az európai régióban.

Áttörés a fogászati esztétikában: mosolytervezés mesterséges intelligencia segítségével

A mosolytervezés során a fogorvos és a páciens együttműködik annak érdekében, hogy feltérképezzék, milyen változtatásokat és beavatkozásokat szükséges alkalmazni a szebb mosoly érdekében. Kezdetben a mosolytervezés a fogorvosi tapasztalaton és a pácienssel való konzultáción alapult, majd a digitális technológia megjelenése forradalmasította az eljárást korszerű digitális eszközökkel és szoftverekkel. A digitális mosolytervezési programok (DSD) legújabb innovációja pedig a mesterséges intelligencia (AI) integrálása. 

Egy törökországi tanulmány összehasonlította a fogorvosok, fogorvostanhallgatók és laikusok esztétikai preferenciáit a kézzel és az AI segítségével készített mosolytervek tekintetében, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a nem, a szakmai tapasztalat és a szakterület. A felmérés általános észlelési különbséget mutatott ki a fogorvosok és a laikusok között, azonban a szimmetrikus arcok esetében a mesterséges intelligencia által generált minták mind a fogorvosok, mind a laikusok számára elfogadhatóak voltak. Az AI matematikai modellekre támaszkodik a szimmetrikus mosolyok létrehozásához.

Mivel azonban az arcáramlás, azaz az arc vonalainak és kontúrjainak természetes áramlása figyelembe veszi az emberi érzékelést, természetesebb mosolytervezést tesz lehetővé mind a szimmetrikus, mind az aszimmetrikus arcok esetében. Míg a mesterséges intelligencia által vezérelt DSD jól működik szimmetrikus arcok esetében, a manuális technikák jobbak lehetnek aszimmetrikus esetekben. Mivel a mesterséges intelligencia még gyerekcipőben jár az egészségügyben, az algoritmikus korlátok miatt előfordulhatnak félreértelmezések, de az jól látható volt az eredményekből, hogy a digitális mosolytervezés a legtöbb esetben a mesterséges intelligencia segítségével is használható.

“A beszélgetések 49%-ában egymás száját figyeljük, a fogak állapota tehát rövid időn belül a másikról alkotott kép meghatározó elemévé válik. Míg egy évtizeddel ezelőtt csak a fogtechnika számára volt adott a digitális technológia, addig manapság már segítségül hívhatjuk a mosolytervezést végző programokat és azonnali mosoly szimulációt mutathatunk a pácienseknek” – mondja Dr. Czigler Péter, a Clinident Fogászati Centrum tulajdonosa, aki szerint láthatóan nő azok száma, akik a mosolyukat “terveztetni” szeretnék.