Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szabadság vagy ragaszkodás?

2019. szeptember 28.

Ne téveszd össze a ragaszkodást, a függést a boldogsággal, mert a végén kiábrándult leszel, ha megérted a kettő közötti különbséget! Ha megérted!

Fotó: pixabay.comNagy titok: válassz a szabadság és a ragaszkodásaid között! A ragaszkodásod, birtoklási vágyad kiszolgáltatottá, sebezhetővé, békétlenné tesz téged. A szabadságod szó szerint „felszabadít”! Ha megérted a lényegét, megszabadulsz a saját magad építette ketrecedből, hiszen mi magunk lakatoljuk le a lényünkben állított rácsokat, ha pedig valaki nem szabad, a legfontosabb lényegétől válik meg: a lelkétől. A lelkétől, ami a legbensőbb lényege.

… Újabb titok: ha te nem vagy hajlandó magadnak esélyt adni a jóra, a boldog életre, akkor hiába is várod, hogy bekövetkezzen! Ám ismét jön a jó hír: befektetett munka, változás nélkül nem megy! De nem a világnak kell hozzád változnia, idomulnia, hanem neked kell változtatni valamin. Például, ha te egy gyűjtő vagy és azt hiszed, a birtokolt tárgyaidtól vagy boldog, akkor mélyen nézz magadba és kérdezd meg elmédet, esetleg a szívedet, hogy valóban a kacatjaid tesznek-e a boldoggá? Azt azért nem árt tudnod, hogy bármikor elvehetik tőled a begyűjtött „kincseidet”, de az életed végén úgyis el kell tudnod engedni őket, hiszen nem viszed magaddal a túlvilágra. Ahogyan az „egyszeri ember” mondta: „nem fordul kétszer a szekér!” Egyébként koldus és királyfi mind ugyanoda jut, vagyonért, aranyért sem hoz vissza senkit az alvilág őre!



A hamisított whiskyt felismerő “mesterséges nyelv”

2019. szeptember 28.

Fotó: pixabay.comA hamisított whiskyt felismerő “mesterséges nyelvet” fejlesztettek ki skót kutatók. Az eszköz észleli a whiskyk közötti apró eltéréseket, ami segíthet az alkoholhamisítási piac felszámolásában – vélik a kutatók.

Az apró érzékelő az arany és az alumínium optikai tulajdonságait kihasználva ismeri fel az italok közti különbségeket. Meg tudja különböztetni, ha ugyanazt a whiskyt különböző hordókban érlelték, és felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whisky között is – írja hírportálján a BBC.

Megalkotói, a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökei szerint az érzékelő 99 százalékos bizonyossággal “ízleli meg” a különbségeket.

Alasdair Clark, a Glasgow-i Egyetem kutatója elmondta: “mesterséges nyelvnek hívjuk, mert az emberi nyelvhez hasonlóan viselkedik. Hozzánk hasonlóan nem tudja azonosítani az egyes kémiai anyagokat, amelyek miatt a kávénak más íze van, mint az almalének, de könnyen meg tudja határozni a különbséget a két összetett kémiai keverék között”.

A “műnyelv” arany és alumínium szubmikroszkopikus szeletei sakktáblamintázatba rendezve úgy viselkednek, mint az ízlelőbimbók. A kutatók whiskymintákat öntöttek ezekre az “ízlelőbimbókra”, melyek mintegy 500-szor kisebbek, mint emberi megfelelőjük, és lemérték, hogyan nyelik el a fényt, miközben a folyadék ellepi őket – olvasható a Glasgow-i Egyetem holnapján.



Program a családon belüli erőszakot elszenvedett nők támogatására

2019. szeptember 27.

Edouard Philippe francia miniszterelnök bejelentette az első kormányzati intézkedéseket a családon belüli erőszakot elszenvedett nők támogatására és felkarolására, amelyek között új  szálláshelyek átadása mellett a bántalmazást követő egészségügyi ellátás során történő közvetlen feljelentés általánossá tétele is szerepel.

Fotó: 123rf.comA francia kormány tíz tagjának és a bántalmazott nőket támogató civil szervezetek mintegy nyolcvan képviselőjének jelenlétében nyitotta meg a kormányfő a hivatalában rendezendő három hónapos kerekasztal-tárgyalásokat a nők elleni családon belüli erőszak visszaszorítására.

Hivatalos adatok szerint az év eleje óta Franciaországban száz nőt ölt meg a jelenlegi vagy a volt párja, ezért az öt legfőbb segélyszervezet azt szeretné, ha az állam legalább 500 millió, de inkább egymilliárd eurót fordítana a jelenség elleni fokozottabb küzdelemre, amelyre jelenleg évente 79 millió eurót költ a kormány. 

Edouard Philippe jelezte: 2020. január 1-től a kormány további 5 millió eurót szánt ezer olyan új sürgősségi szálláshely átadására, amelyet a családon belüli erőszakot elszenvedett nők vehetnek igénybe.

A már meglévő 5 ezer helyen kívül sürgősségi szálláshelyeken 250 olyan helyet hoznak létre, ahol a bántalmazott nőket azonnal biztonságba lehet helyezni, és további 750 átmeneti szálláshelyet, ahol az erőszakot elszenvedett nők hat hónaptól egy évig lakhatnak.

A miniszterelnök jelezte, hogy ezentúl általános lesz az azonnali feljelentés a kórházakban. “Önmagában elég fájdalmas az, amikor egy ütéseket vagy sérüléseket elszenvedett nő megjelenik egy kórházban. Ha még azelőtt haza kell térnie, hogy feljelentést tenne a rendőrségen, szembetalálhatja magát a férfival, aki megfenyegetheti” – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Hozzátette: november 25-től – a kerekasztal-tárgyalások zárónapjától – lehet a kórházakban azonnal és közvetlenül feljelentést tenni. 



Zsebpénzt a gyereknek?

2019. szeptember 27.

Adjunk? Ne adjunk? Mikortól? És egyáltalán mennyit? És mire jó, ha egy gyerek zsebpénzt kap?  

A gyerekeket érdekli a pénz. Mondjon bárki bármit, ez így van. Egy gyerek ugyanis úgy ismeri meg az őt körülvevő világot, hogy érdeklődik iránta, kérdez róla, kipróbálja annak minden alkotóelemét, részletét. Ebbe a világba pedig beletartozik a pénz is. A gyerekeink már kicsi koruktól fogva látják, hogy pénzt használunk. A természetes kíváncsiságuktól vezérelve előbb-utóbb egészen biztosan megkérdezik, hogy ez mi, és mire való.

Mire való a pénz?

A szülők többsége ilyenkor szokta azt mondani, hogy arra, hogy megvegyünk rajta mindent, amire szükségünk van: hogy tudjunk enni, inni, lakni valahol, fűteni, világítani, felöltözni, stb. Magyarul az a legáltalánosabb válasz, hogy a pénz arra való, hogy elköltsük.

Tényleg?

Ebből a magyarázatból ugyanis kimarad a másik oldal: az, hogy meg is kell szerezni a pénzt, meg kell keresni, össze kell gyűjteni, stb. Illetve az is, hogy a gyűjtögetős és a költögetős oldal között ott van a szülő, aki jó feketedoboz módjára csinál ezt-azt, aminek az eredménye az lesz, hogy mennyi pénze marad. Sőt kiterjesztve a feketedoboz fogalmát, még olyanokat is csinálhat, ami befolyásolja az inputot (a bevételek mértékét és rendszerességét), valamint az outputot (a kiadások mértékét és szerkezetét).



Biztonságos a chlamydia elleni védőoltás

2019. szeptember 26.

Fotó: 123rf.com

Biztonságosnak bizonyult a teszteken a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés okozója, a chlamydia elleni védőoltás – számolt be róla a BBC híroldala.

Ez az első ilyen vakcina, amelyet klinikai tesztekre bocsáthatnak – írták a kutatók a The Lancet Infectious Diseases című szaklapban.

A chlamydia baktériumok védekezés nélküli nemi érintkezéssel terjednek. A fertőzöttnek gyakran nincsenek vagy nagyon enyhék a tünetei, ezért hívják a kórt csendes betegségnek. Antibiotikummal gyógyítható, azonban ha nem kezelik, komoly szövődményekhez vezethet, a termékenységet is veszélyezteti. Védőoltásra azért van szükség, mert ugyan a betegség kezelhető, újra el lehet kapni.

A vakcina a szakértők reményei szerint hosszú távú védettséget fog nyújtani.

A tesztek során az Imperial College London kutatói a védőoltás két változatát, valamit egy hatóanyag nélküli placebóinjekciót vizsgáltak 35 nő részvételével.

Mindkét változat biztonságosnak bizonyult, az egyik azonban ígéretesebb volt, a kutatók az utóbbit akarják a vizsgálatok következő szakaszában tesztelni.

“Az eredmények bíztatóak, mivel azt mutatták, a vakcina biztonságos és azt az immunválaszt váltja ki, ami megvédhet a chlamydia ellen. A következő tesztekkel azt kell bizonyítani, hogy valóban védelmet nyújt-e vagy sem. Reméljük, jövőre vagy két év múlva kezdődhet a következő vizsgálatsorozat, és ha jól megy, nagyjából öt év múlva lehet vakcinánk” – magyarázta Robin Shattock, a kutatás vezetője.



Németország és Luxemburg támogatja a homeopátiát

2019. szeptember 26.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter véget vetett a homeopátiáról szóló, hónapok óta húzódó vitának. Bejelentette, hogy Németország a homeopátia megítélésében tartja magát az eddigiekhez: a gyógyszereket továbbra is támogatják az egészségbiztosító társaságok.  

Kép: Bruno Glätsch / PixabayA német egészségügyi miniszter továbbra is fenntartja a homeopátia támogatott helyzetét országukban, és bejelentette, hogy az egészségbiztosító vállalatok továbbra is támogatják a homeopátiás szereket. Bár a termékek költsége 20 millió euró, a teljes gyógyszerköltség mértékéhez képest viszont jelentéktelen ez az összeg, hiszen ez Németországban 40 milliárd euróra rúg.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik Luxemburg is, az egészségügyi és szociális biztonsági miniszterek kijelentése alapján.

A magyarok többsége elutasítja a homeopátiás szereket érintő korlátozásokat – derült ki egy reprezentatív kutatás* eredményeiből. 59% nem ért egyet a homeopátiás gyógyszerek forgalmazásának visszaszorításával, ezzel szemben csupán 8% támogatja ezt teljesen.

*A Boiron, franciaországi székhellyel rendelkező homeopátiás gyógyszergyártó cég és a Forecast Marketingkutató Kft. reprezentatív kutatása, amely a magyarok homeopátiás szerek fogyasztásával kapcsolatos szokásait és a különböző kiegészítő orvoslási módszerekhez fűződő viszonyát vizsgálta. Az 500 fő bevonásával készült reprezentatív kutatás a budapesti és a vidéken élő, 18-59 év közötti nők és férfiak véleményére egyaránt kíváncsi volt.



Balkezesség genetikai utasításait azonosították

2019. szeptember 25.

Először azonosították a balkezesség genetikai utasításait, amelyek jelentősen befolyásolják az agy egyes területeinek szerkezetét és működését – írta a BBC hírportálja.

Fotó: 123rf.comAz oxfordi kutatók szerint elsősorban a beszéddel összefüggő területek érintettek, a balkezeseknek ezért talán jobbak a nyelvi készségei, azonban továbbra is rejtélyes az agyfejlődés és a domináns kéz kapcsolata.

Nagyjából tízből egy ember balkezes. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az öröklődés szerepet játszhat a kialakulásában, a részleteket azonban nem tárták fel.

A kutatók az Egyesült Királyság Biobank nevű projektje alapján dolgoztak, amely mintegy 400 ezer ember teljes genetikai térképét tartalmazza és 38 ezer balkezest találtak benne.

A Brain című szaklapban közölt tanulmány szerint négy olyan DNS-területet találtak, ami befolyásolta a balkezességet. A mutációk a sejtek belsejét szervező, úgynevezett citoszkeletont, a fehérjeszálakból álló bonyolult rácsot érintő utasításokban voltak. Hasonló mutációkat mutattak ki azoknál a csigáknál, amelyek balra csavarodó spirálú házat hordanak a hátukon. A citoszkeleton megváltoztatja az agy fehérállományának szerkezetét.

A balkezeseknél azt találták, hogy a két agyi félteke összeköttetései a beszéddel összefüggő területeken jobbak, koordináltabbak voltak, ebből következtettek a tudósok arra, hogy jobbak lehetnek a nyelvi készségeik, noha ezt még nem bizonyították.

A tanulmány kimutatta, hogy a balkezeseknél a skizofrénia kockázata kicsit nagyobb, a Parkinson-kóré azonban kicsit kisebb.



Élő mohával a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségért

2019. szeptember 25.

Fotó: 123rf.comÉlő mohával kezelne gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket az a kutatócsoport, amely az Alzheimer-kór, valamint egyéb memóriazavarok és neuro-pszichiátriai betegségek molekuláris mechanizmusait vizsgálja magyar részvétellel. Kutatásuk célja, hogy a kórfolyamatok pontos megismerésével, azok befolyásolásával új terápiás utakat nyissanak meg a neuro-degeneratív betegségek kezelése terén.

Az Alzheimer-kórra, a memória-zavarral és a magasabb agyi funkciók fokozatos leépülésével és végül teljes elvesztésével járó betegségre az első leírása óta eltelt több mint egy évszázad alatt sem tudtak kutatók ezrei hatékony terápiát kitalálni – közölte az MTI érdeklődésére Palotás András, aki szerint ez nagy részben annak köszönhető, hogy a mai napig nem értik a betegség lényegét, így nem tudják pontosan, hogy mi ellen is kellene gyógyszert kifejleszteni.

A kutató magyarázata szerint jelenleg az egyik legelfogadottabb nézet az amyloid-hipotézis, amely szerint egy azonos nevű kóros fehérje-darabkának a lerakódása okozza az idegsejtek pusztulását. “Bár azóta kiderült, hogy ez a molekulalánc igen fontos funkciót tölt be a normális agyi működésben, ráadásul az ellene irányuló humán terápiás vizsgálatok az elmúlt évtizedekben mind csúnya kudarcba fulladtak, erős kutatói lobbi miatt még mindig az amyloidot hibáztatják az Alzheimer-kór kialakulásáért, pedig több tanulmány számolt be arról, hogy az amyloid-kicsapódás nem a betegség oka, hanem az elbutulást kiváltó eddig ismeretlen folyamat következménye” – részletezte a kutató.



Mi az a tetanusz betegség?

2019. szeptember 24.

A tetanusz egy súlyos, életet veszélyeztető megbetegedés, amelyet a Clostridum tetani nevű baktérium okoz, az általa termelt neurotoxin (tetanospasmin) révén, amely az idegrendszerre hat.

Fotó: 123rf.comA Clostridium tetani egy obligát anaerob spórás baktérium, ami azt jelenti, hogy a kórokozó az oxigénszegény környezetet szereti. Spórás formában megtalálható a talajban, vad – és háziállatok bélrendszerében illetve az ember székletében is és igen ellenálló a környezeti tényezőkkel szemben.

Hogyan kaphatjuk el?

A fertőzés sebzések útján valósul meg, azaz a kórokozóval szennyezett föld útján bekerül a baktérium a szervezetünkbe és a megfelelő, oxigénszegény környezetben el kezdeni termelni a neurotoxint. Akár egy apró sérülés is lehet a behatolási kapu, de különösen veszélyesek a mély, roncsolt sebek (lőtt, szúrt, harapott).

Ezt követően a neurotoxin a gerincvelőbe jut a véráram vagy pedig a környéki idegrendszer által. A gerincvelőbe jutva gátolja az izmok elernyedését, az érintett izmok folyamatos kontrakcióba kerülnek, azaz egy akaratlan, folyamatos, fájdalmas izomgörcs alakul ki. A nemzetközi szervezet (Center for Disease Control and Prevention – CDC) felmérése alapján Amerikában évente 30 eset fordul elő. A legveszélyesebb területek a fejlődős országok, illetve a háború sújtotta területek.

Milyen tüneteket okoz?

A sérülés és a tünetek között eltelt lappangási idő igen változatos lehet (1-60 nap). Azonban az esetek nagy részében 2 héten belül jelentkeznek a tünetek. Korai nem specifikus tünetek lehetnek a hasmenés, a láz és a fejfájás.

Igen fontos hogy amennyiben a sebkörnyékén alakul ki izommerevség, akkor lokális tetanuszról beszélünk, ennek egy speciális formája, amikor a seb a fejen keletkezik, ekkor fej tetanuszról beszélünk.

Ha a neurotoxin a véráramba bekerülve az egész szervezetben elterjed, akkor generalizált tetanusz betegség alakul ki, ez a leggyakoribb és egyben a legveszélyesebb klinikai megjelenési forma.

Speciális formája az újszülöttkori tetanusz, amely a fejlődő országokban a nem megfelelő higiéniás körülmények miatt alakul ki, a köldökcsonkon keresztül születéskor.



20 jól bevált stresszoldó technika

2019. szeptember 24.

Amikor görcsöl a hasam, izzad a tenyerem, ömlik rólam a víz, extrákat üt-ver a szívem, a gondolataim újra és újra visszatérnek arra a helyzetre, ami a stresszt okozta, amikor nem tudok nyugodtan enni, inni aludni, ölelni, és a mindenséggel mérni magamat, akkor...  

1. Azt mondom magamban, hogy: „Aki Istent szereti, annak MINDEN (!!!) a javára válik”.

2. Azt imádkozom, hogy: „Istenem, Atyám! Legyen meg a Te akaratod!. Ámen.”

3. Kérem az összes Angyalokat és Szenteket, az Őrangyalkámat, Szűz Máriát, Jézust, a Szent Lelket, a Jóistent, hogy segítsenek, és legyenek velem-velünk minden nap, minden percben, minden pillanatban.

4. Vagy azt mondom magamban: „Legyen az, ami mindenkinek a javára válik!”

5. De az is lehet, hogy elkezdek táncolni. Eltáncolom a fájdalmamat, a félelmemet Kitáncolom magamból a szorongásomat, a görcseimet.

6. Sőt! Kiénekelem, elénekelem, kiordítozom, elsírom, sikítom ha valami nagyon fáj. Persze azt is, ha valaminek nagyon örülök (pozitív stressz).

7. Ha elfáradtam, lefekszem és relaxálok. Egy jól begyakorolt autogén tréning szöveget mormolok magamban, és igyekszem ellazulni, átmelegedni, elnehezedni.

8. Ha tehetem, elmegyek úszni. Az élményfürdőben lubickolok a boldogságban (az se baj, ha velem van egy jó pasi). Az uszoda kellemesen hűvös vizében pedig kinyújtóztatom minden kis porcikámat és erős leszek ismét.

9. Egy jó film, vagy zene, vagy színház, vagy bármi, amit csak úgy bámulhatok egyedül vagy a kedvesemmel összebújva, az nagyon-nagyon stresszoldó tud lenni.

10. Hozzá egy jó étel-ital, szépen terített asztal, a közhelyesnek számító gyertyafénnyel, halk zenével már maga a meditatív állapot. Mindezt egyedül, de kis és nagyobb társaságban is lehet.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...334335336...523
hírek, aktualitások

Depressziós? Lehet, hogy a hormonjai a hibásak!

2024. április 16.



A depresszió népbetegségnek számít, azok is letargikus hangulatba kerülhetnek, akik alapból nem hajlamosak rá. Ha a nyomott hangulat nem múlik, érdemes pár hormon szintjét ellenőriztetni, mivel endokrinológiai problémák is okozhatják a panaszt. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a következő vizsgálatokat javasolja.

Pajzsmirigy funkciók: TSH, T3, T4

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan hormonzavar, mely igencsak befolyásolja az ember hangulatát. Ennek oka egyrészt az, hogy hiányzó pajzsmirigy hormonok hatással vannak a nemi hormonok szintjére, az anyagcsere folyamatok lelassulnak, másrészt a probléma gyakran súlyfelesleget eredményez, mely szintén rontja az illető közérzetét. Hogy kiderüljön, fennáll-e valakinél pajzsmirigy alulműködés, laborvizsgálat keretein belül ellenőriztetni kell a TSH, T3 és a T4 szinteket. 

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei: menstruációs zavarok, meddőség/vetélés, csökkent hidegtűrés, száraz bőr, hajhullás, fáradság, koncentrációs zavarok, túlsúly. Kezelése gyógyszeres terápiával történik.

OGTT: inzulin, vércukor

A cukorbetegség és az azt megelőző inzulinrezisztencia a pajzsmirigy alulműködéshez hasonlóan gyakran okoz depressziót, általános levertséget a hormonális eltolódások miatt. Az IR ráadásul sokszor PCOS-sel jár együtt, ami olyan tüneteket is produkál, melyek hatással vannak az érinettek mindennapjaira (túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, meddőség), ami csak tovább fokozza a negatív érzéseket. 

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során a 0, 60 és a 120 perces inzulin és glükóz értékeket ellenőrzik. Az állapot személyre szabott diétával, rendszeres testmozgással és ha kell, gyógyszeres terápiával kezelhető. 

7 gyakori tévhit a magas vérnyomásról

2024. április 16.



A magas vérnyomás olyan elterjedt betegség, hogy alig van ma család, ahol lenne valakinek magas vérnyomása – kezelt vagy kezeletlen. A WHO becslése szerint világszerte több, mint 1,1 milliárd ember számít magasvérnyomás betegnek, mégis még mindig sok tévhit kering a köztudatban. Ezeket tisztázta dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 

Számoljunk le a magas vérnyomásra vonatkozó tévhitekkel!


A magas vérnyomás olyan gyakori, hogy nem kell komolyan venni
Fontos tudni róla, hogy a magas vérnyomás kezelés nélkül számos betegség kockázatát növeli, így például a szívinfarktusét, a stroke-ét, a vesebetegségét, a szívelégtelenségét, a látásvesztését, a merevedési zavarét, a perifériás szívbetegségét. A magas vérnyomás ugyanis számos módon rombol. Például a megnövekedett artériás nyomás egyre merevebbé teszi az ereket, ami csökkenti a szívbe áramló vér és oxigén mennyiségét, végső soron tehát károsítja a szívet. A magas vérnyomás ugyanilyen mechanizmusok által károsítja a többi szervet is. 
A magas vérnyomás öröklődik a családomban, nem tehetek semmit
A magasvérnyomás betegségnek valóban van genetikai összetevője, ugyanakkor azoknak sem elkerülhetetlen, akiknek a családjában jelen van. Az életmód tényezők – mint a szívbarát étrend, a rendszeres mozgás, az egészséges BMI, a dohányzás elhagyása, az alacsony só- és alkoholfogyasztás-, akkor is képesek csökkenteni a vérnyomást, ha a genetikai rizikó nagyobb. Azt is erős bizonyítékok támasztják alá, hogy a fentiekkel összefüggésben az egészséges életmód redukálni képes az infarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A magas vérnyomás a kor előrehaladtával elkerülhetetlen
Le kell szögezni, hogy a magas vérnyomás nem része a természetes öregedésnek. Bár maga a betegség gyakoribb az idősebbek közt (60 év felett például közel 63% a magasvérnyomás betegek aránya), de a középkorúakat és a fiatalabbak is érinti. Ugyanakkor az életmódváltoztatás idősebb korban is képes lejjebb vinni az értékeket. 
Észrevenném a tüneteket, ha magas vérnyomásom lenne
A tévhitekkel ellentétben a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, kizárólag vérnyomásméréssel lehet megbizonyosodni a vérnyomásértékekről. (Ezért is terjedt el a csendes gyilkos megnevezés.) A kipirosodás, a fejfájás, a fülzúgás, a rosszullét jellemzően csak súlyos hipertenziós krízisben fordulnak elő. Ha ehhez orrvérzés, látás- és /vagy beszédzavar, hányás is társul, orvost kell hívni!
Ha nem használok asztali sót, nem kell aggódnom a sóbevitel miatt
A WHO ajánlása szerint 5 gramm alatti sómennyiség tekinthető a maximumnak, amivel fenntartható az egészséges vérnyomás. Hozzáteszik, hogy közel 2,3 millió haláleset lenne megelőzhető világszerte csak a sóbevitel csökkentésével. A rossz hír viszont, hogy nem csak az asztali sózás a felelős a sóbevitelért, ugyanis rengeteg élelmiszer tartalmazhat sokszor nagy mennyiségű sót. Érdemes tehát elolvasni az összetevők listáját többek közt a kenyérféléknél, a kész pizzáknál a szendvicseknél, a felvágottaknál, a zacskós leveseknél, a rágcsálnivalóknál, a sajtoknál. Nagy vonalakban igaz, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több sót tartalmaz. Azzal a tévhittel is érdemes leszámolni, hogy a tengeri só vagy más „különleges” sók egészségesebbek, ugyanis ezek kémiailag ugyanolyanok, mint az asztali só. 
Amikor a magas vérnyomás gyógyszer lejjebb vitte a vérnyomást, abba lehet hagyni
– Tudni kell, hogy a magasvérnyomás betegség nem gyógyítható, de komplex szemlélettel jól kezelhető. A gyógyszerek szedésekor sokan tapasztalhatják, hogy a vérnyomásuk viszonylag gyorsan normalizálódik. Mivel azonban a magas vérnyomás a legtöbb esetben egy élethosszig tartó állapot, a rendelt gyógyszereket nem lehet orvosi engedély nélkül elhagyni vagy csökkenteni. Ugyanakkor a kezelőorvos elrendelhet csökkentést vagy szerváltást, ha a normál értékek egy évnél hosszabb ideje nem változnak, bár a teljes gyógyszermentesség nagyon ritka. Az egészséges életmódot azonban minden esetben ajánlatos fenntartani – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 
A magas vérnyomás a férfiak betegsége
Való igaz, hogy 45 éves korig a férfiaknak nagyobb esélye van a magasvérnyomás betegségre, de 45-67 éves kor közt ez a kockázat mindkét nemet közel ugyanannyira érinti, majd egy kissé a nők felé billen a mérleg. Vagyis senki sem tekintheti magát „védettnek” ebből a szempontból, ezért mind az ellenőrzés, mind az életmód-, mind az esetleg szükséges gyógyszeres kezelés fontos lehet!

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...