Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit tehetünk az öregedés lassítása érdekében?

2019. szeptember 01.

Fotó: 123rf.com

Az öregedés életünk elkerülhetetlen velejárója. De életmódbeli, táplálkozási, vagy testmozgással, alvási szokásainkkal kapcsolatos választásaink lassíthatják… illetve gyorsíthatják azt. Bármilyen életkorban határozzuk is el, hogy igyekszünk jó irányban befolyásolni ezt a folyamatot, kezdeményezésünk minden bizonnyal eredményhez vezet…

Az öregedés biológiai folyamata, mechanizmusa számos tényező következménye. Egyes kutatók eddig azonosítottak is néhányat. Így fontos szerepet játszik a sejtekben lezajló oxidatív stressz, melynek során a szervezetbe (légzéssel) jutó oxigénmolekulák a sejtekkel reakcióba lépnek, és szabad gyököket szabadítanak fel. Ezek azután káros biokémiai folyamatokat okoznak.

Egy másik ártalmas folyamat az ún. glikáció (cukor kirakódása a kollagén rostokon) Ez azt jelenti, hogy amikor a cukor fehérjéhez kötődik, azaz reakcióba lép a testünkben lévő fehérjével, felgyorsítja az öregedési folyamatot. Pl. a bőr állapotának romlását, kollagén-tartalmának csökkenését, így ráncosodását, rugalmatlanságát okozza. 

Ez a reakció pedig hozzájárul pl. egy további romlási folyamat gyorsulásához, ami az ún. „csendes, krónikus gyulladás” (ami a gyulladás sokszor észrevétlen, alacsony szintjét jelenti a szervezetben). Az ilyen lassú, gyulladásos folyamatok jelentősen hozzájárulnak az öregedéshez.

Sejtmegújulás és sejtkopás

A sejtmegújulás életünk során generálja a sejtkopást. Ugyanis a sejtek genetikai információját hordozó kromoszómák végeit ún. telomerek védik, és ezek a „védőkupakok” kopnak, rövidülnek a sejtosztódás során. Majd elérkeznek egy határhoz (kritikus hosszhoz), amikor már nem tudják megvédeni a sejteket, és azok nem osztódnak tovább, meggyengülnek, végül elpusztulnak.



Vegyes saláta

2019. augusztus 31.

Egyszerű és nagyszerű! Kevés alapanyagból is könnyű és diétás vacsora készülhet.  

Hozzávalók 2 személyre:

3 db paradicsom
1 közepes kígyóuborka
1 fej lilahagyma
1 golyó mozzarella
fűszerek: só, oregano, bazsalikom, rozmaring – lehet friss zöldfűszer is
pici olaj

Elkészítés:

A zöldségeket megmosom, összevágom. Egy nagy tálba teszem, és hozzáadom a kockára vágott mozzarellát. Ráöntöm az olajat, és tetszés szerint fűszerezem. Kicsit lehűtöm.

Még laktatóbb, ha főtt tojást vagy teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóst adunk hozzá.



Milyen szandált válasszunk?

2019. augusztus 31.

Fotó: 123rf.com

Ha nyaranta hosszabb gyaloglásoknak nézünk elébe, és új szandálra van szükségünk, tanácsos többféle felhasználást biztosító lábbelit választanunk, amelyben kilométereket tudunk megtenni anélkül, hogy fájna a lábunk… Ezeket a szandálokat úgy tervezték, hogy mindenfajta úton való gyaloglásra alkalmasak legyenek, akár turistáskodunk vagy kirándulunk a zöldben, akár egy város aszfaltját rójuk. Íme ötféle szempont a választáshoz.

Tartás

A legtöbb gyaloglásra szánt szandál megfelelő tartást biztosít a bokának és a lábfejnek, feltéve, hogy bokapántosat vagy szükség esetén a rüsztön átvezető pánttal rendelkezőt választunk annak érdekében, hogy biztosítsa a láb jó igazodását a lábbelihez és a stabilitást járás közben. A tökéletes illeszkedés szempontjából a tépőzáras rendszerű szandál a legideálisabb. Megfelelő beállítás esetén lehetővé teszi, hogy a lábbeli alkalmazkodjék a láb formájához és méretéhez. Előny, hogy változtathatunk is rajta a nap minden szakaszában, amikor már esetleg dagad is a láb…

Kényelem

Széles láb esetén részesítsük előnyben a nagyobb talpközéppel rendelkező és tág beállítási rendszerű, állítható pántos modelleket. Ha bütyök (hallux valgus) van a lábunkon, vásárláskor ellenőrizni kell a pántok elhelyezkedését, hogy semmilyen körülmények között se dörzsölje a lábujjat a kritikus helyen. Emellett, mivel a szandálpántok közvetlenül érintkeznek a bőrünkkel, sokkal egészségesebb és kényelmesebb, ha igazi bőrből készültek. A kényelmes talpfekvés érdekében pedig a talp belső része legyen puha, finom bőr vagy mikroszálas, légáteresztő anyag.



Hogyan neveljük jól a digitális gyermekeket?

2019. augusztus 30.

Gyermekeink olyan világban nőnek fel, ahol a közösségi média, a mobiltechnológia és az online közösségek alapvető fontosságúak a kommunikáció, a tanulás és a fejlesztés útján. Szinte természetes, hogy felelős szülőkként félelmet érzünk az internet nyújtotta nyitottság és kontroll nélküliség miatt, de tenni ellene csak úgy tudunk, ha elfogadjuk ezt, és mindenki szempontjából kihozzuk belőle a legjobbat. 

Fotó: 123rf.comEgy friss kutatás szerint hazánkban a 16–37 éves korosztály, az úgynevezett Y és Z generáció, internetezik a legtöbbet. Hetente átlag 22 órát interneteznek, főleg okostelefonon és leginkább zenés, vicces tartalmakat töltenek le a mobiljukra, illetve filmnézéssel ütik el az idejüket az éterben.

A felmérés szerint azonban a 20 év alatti fiatal felnőttek és gyermekek azok, akik ezeken kívül használhatják leginkább az internetet olyan dolgokra, amelyek miatt jogos a szülői aggódás. Ha félelmeink vannak azzal kapcsolatban, hogy kivel kerül kapcsolatba csemeténk az online térben, és mivel tölti ott az idejét, már kora gyermekkorban adjuk meg neki az alapokat ahhoz, hogy okosan tudja használni az internetet, és fordítsa előnyére az okoseszközök nyújtotta lehetőségeket.

Fordítsuk előnyünkre az okoseszközök adta lehetőségeket

Ha tehát szülőkként attól félünk, hogy gyermekünk túl sokat internetezik, ne azt nézzük, hogy mennyi időt tölt az online térben, hanem hogy mivel foglalatoskodik. Ha színes és gazdag, életkorának megfelelő virtuális tartalmak között böngészik, nincs mitől félnünk, hiszen ez elkerülhetetlen, gyermekünk a digitális világban szocializálódik, személyiségének része az internet. Marc Prensky amerikai pszichológus így magyarázza a jelenséget: „Míg mi gyermekkorunkban iskola után a játszótéren töltöttük a szabadidőnket a barátainkkal, addig ők – teljesen természetesen – a chaten bandáznak.



A tanulók iskolai mobiltelefon-használatának korlátozása

2019. augusztus 30.

Az egészségre és a tanulás hatékonyságára gyakorolt kártékony hatásukra hivatkozva a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozását javasolta a tanév kezdetétől az Oroszország régióiba szétküldött módszertani útmutatásában a moszkvai közoktatási minisztérium.

Fotó: 123rf.com“Az iskolások mobiltelefon-használata nemzetközi gyakorlatának elemzése kimutatta, hogy az eszközök hosszú távú és az iskolában való használata pszichikai károsodást, hiperaktivitást, ingerültséget és alvászavart okozhat, valamint a szellemi munkaképesség csökkenéséhez, a memória és a figyelem gyengüléséhez vezethet” – közölte az orosz média által hétfőn ismertetett dokumentumban a tárca.

A minisztérium, amelynek álláspontját a fogyasztóvédelmi hatóság és a tanfelügyelői testület, valamint a közoktatási akadémia is támogatta, az intézkedés indoklásában egy közvélemény-kutatásra hivatkozott, amely részvevőinek többsége támogatta a mobiltelefonok óra közben való használatának korlátozását. Ez a tanulók között 61, a szülők körében 89, a pedagógusokéban pedig 90 százalékos. A megkérdezett iskolások többsége elismerte, hogy a telefon eltereli a figyelmüket a tanulásról és egyetértett azzal, hogy a mobilkészülékek károsan hatnak az egészségre.

A tárca ajánlásai szerint tanítás közben nemcsak az iskolásoknak, hanem a szülőknek és a tanároknak is tartózkodniuk kellene a telefonhasználattól. Azon a gyerekek esetében, akiknek egészségi állapota indokolttá teszi a mobiltelefon használatát, a tárca nem kívánja korlátozni a hozzáférést.

A módszertani útmutatás szerint a tanárokat, a szülőket és a tanulókat egyaránt fel kell világosítani a mobiltelefonoknak az egészségre és a tanulási folyamatra gyakorolt hatásáról, valamint a készülékek használatának kultúrájáról. Az tárca előíratná, hogy a készülékeket az iskolában kapcsolják néma üzemmódba, és ha a tanintézményben van erre lehetőség, jelöljenek ki külön helyeket az őrzésükre.



Nagyon fontos a megfelelő iskolatáska kiválasztása

2019. augusztus 29.

Fotó: 123rf.com

A jó iskolatáska ergonomikus, jól illeszkedik a gerincoszlopra – mondta Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos.

Az iskolatáska kiválasztásakor figyelni kell a pánt szélességére, a háti rész merevítettségére, párnázottságára.

Fontos, hogy a pánt állítható legyen, a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska. Amelyiken derékpánt is van, az még jobb – tette hozzá. Ügyelni kell arra is, hogy a táska légáteresztő, könnyűszerkezetes legyen – sorolta a szakember, aki szerint különösen a kisgyerekek számára jó alternatíva a gurulós táska.

Hátitáska esetén a 6-7 éves gyerekeknek az az ideális, ha a táska súlya telepakolva 2,5-3 kilogramm. Megjegyezte azt is, hogy a pakolási technikára is érdemes odafigyelni, a gerinchez közel kell tenni a nehezebb, távolabb a könnyebb dolgokat.

A szakember megjegyezte: a gerinc ebben a korban még porcos. Helytelen tartás, illetve táskaviselet esetén merevebbé válhat a gerinc, vagy korai porckopás is kialakulhat.



Allergológus: magas lehet a parlagfű pollenkoncentrációja

2019. augusztus 29.

Fotó: unsplash.com/Brittany ColetteA felmelegedés hatására egy évben akár többször is virágozhatnak a gyomnövények, és a parlagfű pollenkoncentrációja is sokkal magasabb lehet – mondta Krasznai Magdolna allergológus.

Általában július közepére lesz jelentős a parlagfű pollenkoncentrációja, így ekkortól érdemes védekezni ellene. Az allergiásoknak időben el kell kezdeni a gyógyszerek szedését, mert sokkal nehezebb egy már kialakult gyulladást kezelni, mint megelőzni azt.

Milyen tünetekre figyeljünk?

  • A parlagfű allergia szénanáthás tüneteket okoz. Ha huzamosabb ideje tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, könnyezés jelentkezik, forduljunk allergológushoz.

Ha tüneteink vannak, végeztessünk allergiatesztet?

  • Általános tévhit, hogy allergiára utaló tünetek kapcsán az első lépés az allergiateszt elvégzése. Ilyenkor allergiaszezonban nem végzünk Prick-tesztet (bőrpróbát), csak vérvizsgálatra van lehetőség. Ennek során a vérben keringő allergének ellen termelt specifikus IgE antitestek szintjét mérjük. Azonban legyen szó akár a bőrpróbáról, akár a vérvizsgálatról, a tesztek csak a szervezet szenzibilizációját jelzik, önmagukban nemigazolják és nem is zárják ki az allergiát. Az allergia diagnózisához a klinikai tüneteknek is összhangban kell lenniük a pozitív allergiateszttel. Pusztán a lelet alapján tehát senkiről sem jelenthetjük ki, hogy allergiás a parlagfűre és negatív lelettel sem mondhatjuk, hogy nem allergiás, miközben a tünetei egyértelműen arra utalnak.


Kellemetlen tünetek strandolás után? Mi okozhatja?

2019. augusztus 28.

Fotó: 123rf.comAkár a napfény vagy a naptej egyes összetevői, de a medence vize miatt is jelentkezhetnek testszerte viszkető kiütések. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica főorvosát arról kérdeztük, hogyan enyhíthetjük a tüneteket

 

 

Kiütések, foltok, csalánkiütés a naptól

Ilyen kellemetlen tüneteink jelentkezhetnek, ha bőrünk érzékeny a napfényre. Nem is feltétlenül kell hozzá egy egész napos strandolás, a kiütéseket akár már az enyhe tavaszi nap is előcsalogathatja. Nyáron azonban, mivel többet tartózkodunk a napon, a tünetek is gyakrabban jelentkezhetnek. A megelőzésben persze a legfontosabb a napfény kerülése, ám ha nem szeretnénk a nyarat a lakásban tölteni, segíthetnek a célzott bőrproblémára kifejlesztett napvédő krémek. Ezeket még árnyékban is nagyon fontos használni, hiszen ott is elegendő  UV sugárzás éri a bőrünket ahhoz, hogy a tünetek megjelenjenek. 

Gyógyszerek, kémiai- és illatanyagok

Fotoallergia esetén bizonyos gyógyszerek szedése, vagy  naptej és egyéb kozmetikumok váltanak ki kellemetlen tüneteket, a napfény hatására. A gyógyszerek közül nagyon gyakran az antibiotikumok, vagy a vérnyomáscsökkentők szedése mellett jelentkeznek panaszok. A napfény hatására a bőrön napégéshez hasonló bőrelváltozás, bőrpír, csalánkiütés, viszketés és duzzanat jelenik meg. Ilyen esetben antihisztamin és gyulladáscsökkentő krémek segíthetnek csökkenteni a tüneteket.



Három titok a nyírfacukorról

2019. augusztus 28.

Habár a nyírfacukor, vagy más néven xilit, egyre több konyhában megtalálható, a jótékony hatásairól azonban vajmi keveset tudunk. Íme három meglepő tény, amit csak kevesen ismernek!

Fotó: 123rf.comDiabéteszesek, diétázók is fogyaszthatják

A nyírfacukor kinézetre és állagra csaknem teljesen megegyezik a kristálycukorral, ámde hatása ezzel szemben pont az ellenkezője, ugyanis sokkal lassabb a felszívódási ideje. Ezáltal alacsony és egyenletes szinten tudja tartani a vércukorszintünket, és nem növeli a test inzulinszükségletét, így cukorbetegek is bátran tarthatnak belőle a konyhában. Ráadásul 40%-kal alacsonyabb a kalóriatartalma, mint a kristálycukornak, ezért még a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthető. 

Véd a fogszuvasodás ellen

A fogszuvasodás a szánkban található „rossz” baktériumoknak köszönhetően alakul ki, ugyanis azok felveszik és lebontják az általunk elfogyasztott cukrokat. Ekkor ezek a baktériumok olyan savakat termelnek, amelyek gyengítik a fogzománcunkat, ami végül fogszuvasodáshoz vezethet. Ezzel szemben a nyírfacukrot nem képesek lebontani a baktériumok, és így nem indul el a savképzés sem.



Váljunk el! - Mit szól ehhez a gyermek?

2019. augusztus 27.

A válás mindig a gyermek lelki világában okozza a legnagyobb traumát. Fontos tehát, hogy a gyermeket megfelelően támogassuk ebben az időszakban. Ehhez nyújtunk most segítséget válófélben lévő pároknak.  

A válás esetében mi tekinthető a legjobb megoldásnak a gyermek szemszögéből?

  •  A gyermek megérti, és elfogadja, hogy a válás a szülei döntése, ebben ő vétlen.
  •  A gyermek fel akarja, és fel tudja dolgozni a probléma őt érintő részét. Nem akarja átvállalni a szülői pozíciókat.
  • Szeretheti mindkét szülőjét feltétlenül és egyformán, és ez biztosítva is van számára.
  • A gyermek biztonságban érzi magát lelkileg is, és megkapja azt a szeretetet és odafigyelést, amire szüksége van.

 

Mit tehetünk ilyenkor, mint szülők?

El kell jutnom addig a szintig, hogy a gyermekünk érdekében a másik féllel leüljek és megtárgyaljam a tennivalókat.

1. Hogyan közöljük a gyermekünkkel, hogy a válás mellett döntöttünk?

  • Tudassuk vele, hogy ez a probléma a két szülő döntése és ebben ő vétlen.
  • Biztosítsuk a feltétlen szülő-gyermeki szeretetről, mindkettőnk által.
  • Hagyjuk, hogy a gyermekünknek is legyen véleménye, kérdése, fogalmazza meg az elvárásait.
  • Az elvárásait amennyire lehetséges, vegyük figyelembe.

2. Melyek legyenek a közös nevelési, láthatási, pénzügyi kérdések, irányelvek?

  • Hogyan kezeljük a felmerülő problémákat?
  • Hogyan kísérhetjük nyomon a gyermekünk fejlődését?
  • Családi ünnepek, hétvégék, szabadidő, iskolaválasztás, feladatok kérdése.
  • Nagyszülőkkel való kapcsolattartás stb.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...338339340...522
hírek, aktualitások

Nem bírja a terhelést? Így diagnosztizálható a szívelégtelenség

2024. április 09.

A szívelégtelenség eleinte csak olyan általános tüneteket produkál, mint a kimerültség, a köhögés, a csökkenő terhelhetőség. Azonban már ezekkel a panaszokkal is fontos orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és életmóddal a folyamat jelentősen lassítható. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa a kivizsgálás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Milyen tünetek utalhatnak szívelégtelenségre?


Ödéma a bokánál
A szívelégtelenség vezető tünete a járóképes pácienseknél az alsó végtagon megjelenő ödéma. (Az ágyhoz kötött betegeknél a gravitáció miatt az ödéma nem láthatóan, a mélyen fekvő területeken jelentkezik.) Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a zokni nagyon mélyen bevág a lábszárukba, bokájukba és a cipőjük szűknek tűnik. 
Indokolatlan kimerültség
Ha a szív gyengesége miatt nem jut elég vér az izmokba, a szervekbe, a korábban természetes, mindennapos tevékenység is fárasztónak tűnhet.
Légszomj
A légszomj, a zihálás főként fizikai aktivitás közben jelentkezhet, de később akár alvás közben is ébredhet arra a páciens, hogy levegőért kapkod. Ha egy diagnosztizált betegnél jelentkezik fekvő pozícióban a légzési nehézség, érdemes megemelni a felsőtestet. 
Erős szívdobogás
A gyors, erős szívdobogás (palpitáció) azért alakul ki, mert a szív így próbálja normalizálni a vérkeringést. 
Köhögés
A tüdőben pangó folyadék miatti köhögés gyakran fehér vagy rózsaszínes váladékot hoz felszínre.
Étvágytalanság, hányás
Előfordulhat, hogy emésztőrendszer elégtelen vérellátása miatt a beteg úgy érzi, teli van, nem tud enni, akár hányingert, hányást is tapasztalhat. 


Milyen vizsgálatokra lehet szükség?


Ha valaki az ismertetett tünetekkel vagy akár csak ennél enyhébb panaszokkal fordul orvoshoz, és a kikérdezés, a fizikális vizsgálatok során felmerül a szívelégtelenség gyanúja, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárjuk vagy beigazoljuk ezt a diagnózist. Ráadásul a betegségnek különböző típusai vannak, így a szisztolés – és a diasztolés szívelégtelenség, valamint a bal oldali -, a jobb oldali – és a globális szívelégtelenség, amelyek különböző kezelést igényelnek. Már csak a különbségtétel miatt is nagyon fontos idejében orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. 

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.

Most minden érintett megoszthatja a tapasztalatait: átfogó kutatás a mellrák ellen

2024. április 08.

A magyar női lakosság körében az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés. Az idei nőnap apropóján az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy kérdőívet állított össze, aminek célja, hogy átfogó képet kapjanak a mellrákkal diagnosztizáltak betegútjáról, kezelési tapasztalatairól és életminőségéről a kezelés alatt és azután. A kérdőívre adott válaszokból szeretnék feltárni a főbb nehézségeket a betegség felismerésével elinduló folyamatban, hogy ezek alapján a döntéshozókkal közösen dolgozhassanak a rendszer jobbításán.


Hazánkban az előző évtized alatt a nők körében a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus az emlőrák volt. Emellett aggasztó tény, hogy Magyarországon a rákkal összefüggő elhalálozás aránya 33%-kal meghaladta az uniós átlagot 2019-ben, ahol az emlőrák az egyik vezető, halálozásért felelős ráktípus a tüdő-, vastagbél-, és hasnyálmirigyrák mellett. 

Egy magas minőségű, országos lefedettségű betegút kialakításának elősegítése érdekében az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy átfogó kérdőívet állított össze a már emlődaganattal diagnosztizált betegek számára.

“Magyarországon évente nyolc-kilencezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal. A mellrák előfordulási tendenciái az idősebb (≥50 éves) nők körében összhangban vannak a nemzetközi megfigyelésekkel, így a szűrésre jogosult 45-65 év közötti korosztálynak mindenképp javasolt 2 évente szűrésre menni. Emellett az 50 éve alatti nőknél az emlőrák előfordulása közel 30%-kal nőtt az elmúlt egy évtizedben. A betegek beszámolói szerint a fiatalabb, szűrés alatti korosztályba tartozó nőknek sokszor az első vizsgálatig körülményes eljutniuk, nehezen kapnak vizsgálati időpontot azzal a megjegyzéssel, hogy túl fiatalok a mellrákhoz. A korai felismerésnek óriási jelentősége van a betegség kezelésében. Többek között ezért is szeretnénk megérteni, mik azok a pontok a felismerés, diagnosztizálás és a kezelés során, amiken javítani lehetne.” – mondta el Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen egyesület alelnöke.

Általánosságban elmondható, hogy minél több kockázati tényezővel rendelkezik valaki és minél későbbi stádiumban kerül betegként diagnosztizálásra, annál rosszabb az életminősége, illetve túlélési esélyei. A korai, csak lokális kiterjedéssel felfedezett betegség műtéti beavatkozás után a legtöbbször megszünteti a rákos sejtek jelenlétét a szervezetben, azonban ez nem zárja ki a betegség későbbi kiújulásának kockázatát. Áttétes, másnéven metasztatikus emlőráknak nevezzük, mikor a daganat a test más részében kiújul, ami az emlőrákkal diagnosztizáltak akár kb. 20-30 %-nál előfordulhat. Bár az orvostudomány mai állása szerint az áttétes emlőrák nem gyógyítható, az utóbbi 20 évben rengeteg eredményes kutatás zajlott és zajlik napjainkban is a gyógyszeriparban, melynek eredményeképp lehetséges a hosszútávú – akár több évtizedes – túlélés is. A betegség kiújulásának kockázatát csökkentő terápiák alkalmazása a hazai kezelési gyakorlatban a betegek életminőségének megtartása mellett növelné a daganatmentes élet esélyét, lehetőséget jelentene a teljes gyógyulás valószínűségének növelésére.

Mindennél fontosabb, hogy az egészségmegőrzés területén a lehető legjobb lehetőségek álljanak rendelkezésre országos szinten a korai felismerést, diagnosztikát, gyógyszeres kezeléseket és rehabilitációt illetően. Olyan össztársadalmi együttműködésre van szükség, mely a demográfiai és gazdasági kérdéseket együtt kezeli a szociális és egyéni hatásokkal, és többszereplős párbeszédek útján komplex megoldási javaslatokat dolgoz ki a döntéshozók számára.