Mosson kezet, védekezzen a kórokozók ellen!
2020. március 20.
Fontos a helyes kézmosás, hiszen a leghatékonyabb védekezés a legkülönbözőbb kórokozók ellen, és ez az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének.
Azt gondolhatnánk, hogy a kézmosás (evés előtt, vécéhasználat után, fertőzésveszélyes tárgyak érintése után stb.) magától értetődő rutincselekvés. Felmérések szerint azonban ez nincs így: tízből hat ember nem mos kezet például hazaérkezés után. Márpedig érdemes végiggondolni, hogy a napi tevékenység során hányféle olyan tárgyat, felületet érintünk meg, a kilincstől kezdve a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin, a pénzdarabokon, a közösen használt munkaeszközök billentyűin át a vécéfogantyúkig, amelyeken a legkülönbözőbb kórokozók telepedhetnek meg. A szennyezett kézről a kórokozók a szem, az orr, a száj vagy az intim szervek nyálkahártyáira kerülhetnek, vagy az apró sérüléseken keresztül, a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és fertőzést, gyulladást okozhatnak.
Különösen fontos a gyengébb immunrendszerű gyermekek, idősek és a betegek védelmére figyelni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai érzékeltetik a kézhigiéné fontosságát: a WHO felmérései szerint a világon évente 3,5 millió gyermek hal meg olyan betegség következtében, amit kézmosással meg lehetne előzni. A kórokozók elleni védelem legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja a kézmosás, az egyszerű náthától kezdve a vírusos bőrfertőzéseken át a gyomorhurutokig, számos fertőző betegségtől megóvhat.
Pusztán az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45%-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23%-át lehetne elkerülni.
Mikor mossunk kezet?
- Minden olyan helyzetben ajánlatos kezet mosni, amikor fertőzésveszélyes tárgyakkal kerülhettünk kapcsolatba: például tömegközlekedési eszközök igénybevétele után a munkahelyre vagy a lakásba belépve, és nemcsak látható szennyeződés esetén.
- A vécézés utáni kézmosás az alapvető testi higiénéhez tartozik, de jó tudni, hogy vécéhasználat előtt is legalább ennyire fontos lenne, hiszen legintimebb testrészeinket nem tanácsos szennyezett kézzel megérinteni.
- Az étkezések előtti kézmosásnak is természetesnek kellene lennie, hiszen a kórokozók a szennyezett kézről az étellel az emésztőrendszerünkbe kerülhetnek.
- Ha látogatóba megyünk, ott is első utunk vezessen a fürdőszobába, csakúgy, mint otthon, különösen akkor, ha csecsemő vagy kismama, netán beteg van a családban, hiszen a még kialakulatlan, gyenge vagy a leromlott immunvédelmű emberek fokozottan ki vannak téve a kórokozók támadásának.
A csíra életerő
2020. március 20.
A gabonacsíráztatás a gabonatermesztéssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarországra. A csíráztatás rituális szokásként is élt: a halált és újjászületést szimbolizálta. Csíráztatott gabonából készült a karácsonyi asztal dísze, de a csírából készült édes lepényeknek és sörnek is nagy keletje volt az év minden szakaszában.
A gabonacsíráztatás a gabonatermesztéssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarország területére a bronzkor idején. A csíráztatás rituális szokásként is élt: a halált és újjászületést szimbolizálta. Csíráztatott gabonából készült a karácsonyi asztal dísze, de a csírából készült édes lepényeknek - a tájanként változó nevű csiripszlit, csíramálét, szaladost avagy köttést a csírázott, kiszárított és megőrölt mag lisztjéből vízzel készítették - és sörnek (régiesen: szaladser) is nagy keletje volt az év minden szakaszában.
A kicsírázott mag rendkívül tápláló élelem. Előállítása egyszerű, 4-5 nap alatt elkészül, az év bármely szakaszában hozzáférhető, a csíráztatáshoz nem kell föld se és a kicsírázott magból a szervezet által könnyen feldolgozható, vitaminokban, ásványi sókban és fehérjékben gazdag ételek készíthetők.
Élő élelmiszer
A biocsírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúra jelleggel - rendkívül fontos, különösen a téli időszakban, amikor kevés a friss vitaminban gazdag zöldségféle. A mag csírázásakor az előzetes beáztatás hatására a benne található enzimek aktiválódnak, segítségükkel az összetett szénhidrátok egyszerű szénhidrátokra, a fehérjék aminosavakra, a zsírok nagyrészt zsírsavakra bomlanak. Az ásványi anyagok a szervezet által jobban hasznosíthat, nagyrészt vízben oldható ásványi sókká alakulnak. A csírákban a többszörösen telítetlen zsírsavak is megtalálhatók, ezeket nevezik nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsavaknak.
Miután a legtöbb helyen gyakorlatilag lehetetlen biotermeléssel nőtt friss élelmiszerhez jutni, ez az egyszerű út az egészséges táplálkozáshoz igazán megérdemli, hogy megismerkedjünk vele. Az enzimek komplex katalizátorok, amik ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz táplálkozás, a betegségek óriási mennyiséget fogyasztanak, így idővel az egyensúly megbomlik, a szervezet egyre jobban ki van téve a súlyos betegségeknek.
A csíra ételek készítésekor figyelembe kell venni, hogy melegítés hatására minden hasznos enzimet elpusztul, ezért ajánlott ezen ételeket nyersen fogyasztani. A sokáig tartó enzimhiány miatt a szervezet tartalékai annyira elapadhatnak, hogy korai öregedés léphet fel, ezt azonban megelőzhetjük: szervezetünk felerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek rendszeres bevitelével és pótlásával. A csíráztatott gabonákban, magokban található dimetoxi, benzokinon és hidrokinon az aszkorbinsavval nagyon nagy hatással tudnak lenni a gyenge szervezetre, segítik a megerősödését. A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal.
A biocsírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak mint a hús, de nem hizlalnak (azonnali energiát adnak, hiszen "élő ételek"), mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket. Ma amit enni tudunk, nagyon egyszerű. Nyers ételt enni abban a formában, ahogy a természetben található.
Az enzimháztartás csodája: csíráztatás otthon
2020. március 19.
A csírák éltető erejének ismerete egyidős az emberiséggel. Áldásos hatásuk a szervezetre ősidők óta ismert, a régi civilizációk is nagy becsben tartották. A csírák fogyasztása az egészséges táplálkozás alapja. Fel kell újra fedeznünk a zöld étrendet, meg kell ismernünk a természet e csodálatos ajándékát, hiszen őserőt hordoznak! Drága bolti csírák helyett csíráztass otthon!
A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak. A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúraként is – nagyon fontos, mert egészségünk múlhat rajta, hogy az enzim háztartásunk megfelelő-e.
A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, igen dúsak ásványokban, vitaminokban, enzimekben.
Az enzimek komplex katalizátorok, amik ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz szokások, táplálkozás, a civilizációs betegségek, óriási mennyiséget fogyasztanak, ezért idővel ez igencsak megkopik és a szervezet egyre jobban ki van téve a betegségeknek, korai öregedésnek.
Az egészséges táplálkozáshoz tartozik a zöld étrend, az élő élelmiszerek fogyasztása.
A csírák kiváló forrásai az A, B-komplex, C, D, E, G, H, K, U vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennük a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes formában vannak jelen, amit a szervezet, a legkönnyebben használ fel. Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehet napi étkezésünknek.
A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul, a fehérjék aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlanak. C-vitamin tartalmuk 27-szeres, karotin tartalom 2 órai csírázás után kb. 200%-kal, B-vitamin tartalmuk 50%-kal, E-vitamin tart. 120%-kal nőhet. A csírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak és azonnal energiával látnak el, nem kíván a szervezet emésztőpihenést, vitalizál és 100%-ban megemészti és felhasználja a testünk.
Ezek különösen a télvégi tavaszi hónapokban igen fontosak az ember egészségének megőrzése szempontjából, ilyenkor ajánlott, ha lehetséges a magokat házilag csíráztatni, mert ezek egészségesek, ízletesek, ugyanakkor vitaminokban gazdag táplálékot szolgáltatnak, nem utolsó szempont, hogy nagy élvezet a saját bio termést betakarítani.
Gyakran ismételt kérdések a házi karanténnal kapcsolatban
2020. március 19.
A szabály az, hogy bármely tünetmentes személy, aki az új koronavírust tekintve valószínűsített vagy megerősített beteggel a tünetek fennállása idején, valamint a tünetek kialakulását megelőző két napban szoros kapcsolatban volt, karanténba (hivatalosan: járványügyi megfigyelésre) kerül. Azok is, akik COVID-19 fertőzött beteggel alkalomszerű kapcsolatba kerültek. Mit jelent ez a gyakorlatban?
Mi is pontosan a járványügyi megfigyelés?
Azon tünetmentes személyeket szeparálja és korlátozza mozgásukat, akiknél felmerül a fertőzés lehetősége – a megfigyelés célja a fenti fertőzés továbbadásának megelőzése mellett, hogy kiderüljön, történt-e valós fertőződés, a megfigyelt beteggé válik-e. (Az elkülönítés ettől abban különbözik, hogy ott már a fertőző betegségben szenvedő betegeket különítik el az egészségesektől.)
A COVID-19 vírus esetében a járványügyi megfigyelés történhet a kijelölt egészségügyi intézményben, vagy az érintett személy otthonában (házi karantén). Kérdések főleg az utóbbival kapcsolatban merülnek fel, hiszen ez esetben sok múlik a fegyelmezettségen, miközben úgymond magunkra vagyunk utalva.
Fogadhat-e látogatót a járványügyi megfigyelés alá vont személy?
Nem.
Elhagyhatja-e a számára kijelölt helyet a járványügyi megfigyelés alá vont személy?
Nem.
Köteles vagyok magamat alávetni a járványügyi megfigyelésnek?
Igen, akinél a járványügyi megfigyelést a területileg illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya elrendelte, a járványügyi megfigyelésnek köteles magát alávetni.
Mennyi ideig tart járványügyi megfigyelés?
A COVID-19 vírus lappangási ideje 2-12 nap, elővigyázatosságból a járványügyi megfigyelés 14 napig (2 hétig) tart. Amennyiben ezen időszak alatt a koronavírus fertőzés tünetei jelentkeznek, a járványügyi megfigyelést elkülönítés válthatja fel.
Koronavírus: hogyan védhetem meg a gyermekem?
2020. március 18.
Az eddigi adatok alapján a koronavírus fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében jelent fokozott veszélyt. Szülőként mégis aggódunk, hiszen a gyerekközösségekben rendszerint gyorsan terjednek a fertőzések. Dr. Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.
Idősek és krónikus betegek fokozott veszélyben
A koronavírus terjedésével az adatok szinte napról napra változnak. A The Journal of the American Medical Association (JAMA) február 24-én megjelent közlése szerint – a Kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján – az igazolt fertőzések halálozási aránya 2,3%. A 9 év alattiak körében egyáltalán nem fordult elő haláleset a koronavírus fertőzés következtében. A 80 év feletti korosztály esetében azonban magas a halálozási arány: 14,8%. Emellett a krónikus betegséggel – szív- és érrendszeri betegség, diabétesz, krónikus légúti betegség és magasvérnyomás betegség – élők esetében is fokozott a kockázat.
A gyerekek, ha meg is fertőződnek, enyhébb tünetekkel átvészelik a betegséget
A JAMA adatai szerint a Kínában történt fertőzések mindössze 1%-a érintette az 1 és 9 év közötti gyermekeket, és szintén 1% a 10 és 19 év közötti korosztályt. A gyermekek körében világszerte alacsony a fertőzöttek száma, s ha ki is mutatható náluk a koronavírus fertőzés, rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet, vagyis a fiatalabb korosztály esetében a veleszületett immunválasz erősebb, így sokkal könnyebben győzik le a fertőzést.
A magzat nem fertőződik meg
A The Lancet folyóiratban közölt kutatás alapján a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban 9, az utolsó trimeszterben lévő kismamát figyeltek meg. Mindegyik várandós hölgy esetében laboratóriumi vizsgálattal igazolták a koronavírus fertőzést. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülöttnek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az 1 perces Apgar-értékeik 8-9/10, az 5 perces 9-10/10. Az újszülötteknél elvégzett koronavírus tesztek eredménye negatív lett.
Nincs itt a világvége
2020. március 18.
Bár az ellendrukkerek, az alvajárók, az álhírek igyekeznek fenntartani a félelmünket, ma már ez sem működik. A félelem ugyanis a fejekben születik, kinek-kinek a saját elméjében, és csak mi magunk tudunk változtatni a helyzeten. Ez az egyik, de nem az egyetlen fontos tanítása a Földön kialakult helyzetnek.
A világvége abban az értelemben persze éppen zajlik, hogy vége az egymás elleni gyűlölködésnek, a politikai és vallási szélsőségeknek, az anyagi javak habzsolásának, az Anyaföld javaival való visszaélésnek. Jó, hogy vége van. Mindannyian érezzük, hogy az eddig élt világ tarthatatlan. Mindenki úgy reagál erre a folyamatra, ahogy arra képes. Vannak, akik magukba szállnak, belső munkát végeznek, és vannak, akik kivetítik a félelmeiket, hárítanak, igyekeznek külső körülményekre, emberekre, helyzetekre tolni a felelősséget. Erre sajnos nincsen mód. A változást ugyanis csak belül kezdhetjük meg, a kedvünkért sem a másik ember, sem a helyzet, sem a rendszer nem változik meg. Mindannyiunké a felelősség, mindenkié 100%, egy fikarcnyival sem kevesebb.
A megváltás nem egy szérumban van. Nem egy új találmányban, nem egy új felfedezésben. A felfedezés régi. Csak nem veszünk róla tudomást. Most a félelmek szembesítenek vele, mert ez a legérzékenyebb pontja az egész emberiségnek.
Micsoda lehetőség az újjászületésre! Az otthon maradással kapjuk a segítséget a belső munkához. Lehet halkabbra fogni a hangunkat, visszanyelni a szükségtelen ítéleteinket, lehet meditálni vagy imádkozni, lehet több időt fordítani a szeretteinkre, a személyes találkozás helyett kihasználni a kínálkozó számos más lehetőséget. Lehet észszerűbben élni, az anyagi világot a maga helyére tenni, a munka helyett küldetést találni, és tenni, tenni, tenni a jót.
Elcsendesedik a világ. Ez önmagában áldás. Ha kimész az utcára, mintha vasárnap lenne. Abból is a békés, böjti, visszafogott fajta. Mintha az egész falu a templomban lenne…
Most aztán tényleg van miért hálát adni! Lehetne sötét, fagyos tél – de nekünk itt most megadatik, hogy éppen tavasz van, a madarak énekére ébredhetünk, csodálhatjuk a nyiladozó természetet, gyönyörködhetünk a fák bomló virágaiban, a színes tavaszi kertek pompájában. Ráadás a napsütés, ami önmagában is fertőtlenít, az enyhe szél, ami tisztítja a levegőt. Hagyjuk a háborgást, a negatív és lázító véleményeket, megjegyzéseket másra!
Félni vagy megijedni? Védekezni!
2020. március 17.
Az összefoglaló igyekszik válaszokat adni a 2019-es esztendő végén Kínában megjelent új koronavírussal és a továbbra is szigorodó intézkedéseket igénylő járvánnyal kapcsolatban feltett kérdésekre.
A 2019 decembere óta megbetegedéseket okozó és járványt kiváltó 2019-es új koronavírust az angol „2019 Novel Coronavirus” elnevezés alapján 2019-nCoV-nek rövidítik. Az új típusú tüdőgyulladást okozó vírusbetegség pedig COVID-19 névre keresztelték. A vírus egy újonnan felbukkant zoonózis, amelyről beigazolódott, hogy képes emberről emberre terjedni. 2019 decemberében regisztrálták az első, addig ismeretlen kórokozóra visszavezethető eseteket. Valószínűleg egy újonnan létrejött genetikai állománnyal rendelkező kórokozóról van szó, amely nagy genetikai hasonlóságot mutat más, korábban már járványokat okozó koronavírusokkal.
A koronavírus-járvány terjedése miatt 2020. január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette a nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet. A járvány megfékezése komoly kihívást jelent globalizált világunk számára. A nemzetközi migráció útján a betegség 2020. március 4-én hivatalosan is elérte hazánkat.
Hogyan terjed a koronavírus?
A koronavírus az influenzavírushoz hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, vagyis a fertőzés elkerülése érdekében a higiénés szabályok betartása elengedhetetlen. Mint minden cseppfertőzéssel terjedő kórokozó, az új koronavírus-fertőzés is bekövetkezhet a kórokozóval érintkező tárgyak, eszközök útján is. Egyelőre nem írtak le olyan esetet, amikor interkontinentális csomagküldés útján, Kínán kívül fertőződött volna meg valaki.
Hogyan lehet védekezni ellene?
A szükséges alapvető higiéné megtartásán túl további preventív eszközök, úgymint
• szájmaszk,
• kézfertőtlenítő folyadékok, gélek alkalmazásával, valamint
• a zsúfolt közösségi terek kerülésével, és
• a járványügyi hatóság rendelkezéseinek betartásával tovább csökkenthető a fertőződés veszélye.
Szájmaszk
Az FFP2 vagy az FFP3 képes a vírusrészecskék kiszűrésére is. Betegellátást végző egészségügyi szakemberek számára az ilyen típusú maszkok megfelelő alkalmazása biztosít védelmet.
Felületek és tárgyak fertőtlenítésére – az általános mosószeres-meleg vizes lemosáson túl – a 0,1%-os nátrium-hipoklorit-oldat, illetve 70%-os alkohol javasolt.
A Magyar Orvosi Kamara javaslata a koronavírus megfékezésére
2020. március 17.

A betegség terjedésének globális változását figyelemmel kísérve, és a rendelkezésre álló tudományos adatokat elemezve ugyanakkor úgy látjuk, hogy további intézkedések halaszthatatlan bevezetése is szükséges, mint ahogy az a járvánnyal sikeresen megküzdő országokban történt és amire egészségügyi rendszere kimerülésével több európai országok is kényszerült.
Az ismert adatok alapján, a kínai Vuhanban a járvány felismerését követően mintegy három héttel, január 23-án, a város lezárásával párhuzamosan bevezetett hasonló intézkedések eredménye mára már jól látható. A járvány lecsengeni látszik. Kína többi tartományában és más ázsiai országokban (pl. Taiwanon, Hongkongban és Szingapúrban) a fertőzés elszabadulását sikerült megakadályozni.
A sikeres fellépéshez elengedhetetlenek voltak azok az intézkedések, amelyek a lakosság egymás közötti érintkezését radikálisan csökkentették (un. social distancing). A világ sok fejlett országában, ahol ezeket az intézkedéseket nem hozták meg, a járvány terjedése egyre gyorsul és a betegek száma mostanra túllépte a napi 10 000 új esetet, amit a halálozások számának hasonlóan gyors növekedése is követ.
Az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti. Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50 – 60 ezer is lehet.
Böjtös étkek, pénztárcabarát receptek
2020. március 16.
Már javában benne járunk a húsvét előtti nagyböjtben, és a tavasz megérkeztével is időszerű egy kis tisztulás, méregtelenítés. Ha szívesen elhagynád a húst, és valami kevésbé megterhelőre vágysz, készíts otthon friss tavaszi vega pástétomot hüvelyesekből. Friss házi kenyérrel az igazi!
Alap kenyérrecept két kenyérhez:
Hozzávalók:
- 2,5 liter liszt (fele sima fehér liszt, a másik lehet valami jobb fajta is) - ajánlott rozs vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt.
- 1 liter folyadék (pl. jó, ha fele víz, fele tej. Rozshoz jól passzol a tej helyett a kefir, de használhatsz gyümölcslevet, vagy sört is.) - Én ezt kissé megaludt házi tejjel oldottam meg. Adott volt éppen több, mint 1 liter (Ezért jó a házi tej, az se baj, ha megsavanyodik, megalszik, mert még használható több célra!)
- egy csomag élesztő (friss vagy por)
- 1 evőkanál méz, édesítő - pl. sztívia, vagy cukor (nádcukor, barnacukor) - nekem a méz bejött
- 2 evőkanál só
- tetszőleges: néhány evőkanál olaj, hogy jobb legyen a tészta - ajánlom az olíva vagy a hidegen sajtolt napraforgó olajat, esetleg más jó minőségű olajat (Az olíva 200 C°-on sem károsodik!), de lehet ez sima napraforgó olaj vagy vaj is, ha nincs más éppen
- tetszőleges: magok, pl, szezám, napraforgó, lenmag, mák, tökmag vagy aki szereti köményt is tehet bele, esetleg olívabogyót vagy mást, amit szeretsz
- tetszőleges: fűszerek
- tetszőleges: tojás, víz vagy tej a kenyér tetejére
Elkészítés:
Oldd fel az élesztőt a folyadékban (nem lehet sem túl hideg, sem túl meleg)! Add hozzá a száraz összetevőkhöz! Gyúrd 10 percen keresztül (fontos!)
Takard be műanyaggal, s hagyd pihenni egy órán keresztül, míg duplájára nem nő. Ha van kifejezetten kelesztő tálad, az a legjobb, de nem feltétel. Ha hideg a szoba, tedd a tálat meleg fürdőbe! - Tényleg megnő :))
Belisztezett deszkán formálj belőle két cipót. Egy nagyobb tepsit vagy két kisebbet szórj ki liszttel. Vagdosd be a cipók tetejét késsel, kenőtollal kend rá a tejet vagy tojást vagy vizet és akár szórhatsz még rá magokat.
Hagyd pihenni műanyag, vagy konyharuha alatt 20-30 percig, s hevítsd elő a tűzhelyet! (Ha a tűzhely főlé rakod a tepsibe, akkor ott nagyon megnő :))) - nekem ezalatt a fél óra alatt is még megduplázódott a kenyerek mérete.)
Süsd 200°C-on a sütő legalsó polcán 40-50 percig. Akkor van kész, ha beleszúrsz egy tűt (kést), s az szárazon, nem ragacsosan jön ki belőle.
Egészséges és finom kennivalók a kenyérre - főként hüvelyesekből
Míg a kenyér kisül, a krém is elkészül. Nagyobb, légkeveréses sütőben akár egyszerre padlizsánt, cukkinit is süthetsz krémhez, de valamihez sütni se kell.
Tavaszi energiatréning 7 lépcsőben
2020. március 16.
Tavasszal a rohanás, stressz, az időjárás viszontagságai és erős változásai gyakran lehangolttá, fáradttá tehetnek, noha az év legszebb szakában járunk, s vágyunk a pezsgésre, eredményekre, kikapcsolódásra. Hogyan töltődhetünk fel energiával, miként válhatunk lelkessé, motiválttá és érhetjük el a külső ragyogással párosuló belső lelki egyensúlyt? Az Ájurvéda, az élet ősi, indiai tudománya több ezer éve bevált receptet ajánl!
1. Óvd a lélek templomát
A védikus írások a test és szellem kapcsolatát úgy írják le, mint a ruha és a vendég kapcsolatát. A test pusztán egy öltözet, egy ruhadarab, amelyben a lélek vendégként van jelen. Mind a testre, mind pszichés állapotunkra célszerű vigyázni. A test számára ezt megadhatjuk, hogyha egészséges, tápláló, finom ételeket fogyasztunk, a lélek számára a szellemi útkeresés, a vallásos-lelki folyamatok jelentenek táplálékot. Jó esetben a két tényező harmonikusan együttműködik egymással. Ezt segíthetjük korai fekvéssel, hajnali keléssel és napi meditáció beiktatásával.
2. Tudatos táplálás
Az Írások a főzés gyakorlati tudnivalóin túl említést tesznek a táplálkozás magasabb rendű funkciójáról is, arról, hogy az miként befolyásolja a gondolkodásmódot és tudatállapotot. A megfelelő táplálást csak a tiszta, egészséges ételek jelentik, más módon, ún. minőségi éhezés alakulhat ki. Az Ájurvéda a különböző diétákat is egyéni alkat szerinti étkezésként, rövid böjtként javasolja, helyteleníti viszont a koplalást. A zsír, cukor vagy fehérje néhány napos elhagyása az alakra is jó hatással van.
3. A főzés, mint lelki gyakorlat
Az étkek akkor teljesek, ha nem csak a testnek adnak életerőt, hanem a léleknek is. Ehhez az szükséges, hogy a főzés eredményén túl magát az egész folyamatot, az elkészítés folyamatát is Istennek ajánljuk. A megszentelt ételek a lelket is táplálják. Egy ilyen módon elkészített, felajánlott indiai ételnek gyönyörködtetnie kell a szemet, az orrot és végül a nyelvet is. Az alapanyagok esetében döntő fontosságú, hogy megszerzésük ne járjon erőszakkal, állatok elpusztításával. Ez biztosítja, hogy az ételek nem csak a testi egészségre vannak kedvező hatással, hanem az ember lelki békéjét is elősegítik. A természet finomabb törvényszerűségeinek az értelmében a szakács tudata hatással van a készülő ételre - jó és rossz gondolatok szinte "belefőnek" az ennivalóba.
4. Nyugodt étkezés, pozitív körülmények
Az étkezés családi, társadalmi esemény. A közös étkezések alkalmával közelebb kerülünk egymáshoz, az étkezés során így a szeretet, az együttlét öröme is táplál. A szellemi harmónia összefügg a testi tápláltsággal. Mind a felesleges, de üres kalóriák, mind az éhezés megnehezítik szervezetünk dolgát – veszíthetünk életerőnkből. A megfelelő szellemi frissességhez, tudatos, konstruktív életvezetéshez a test táplálása szükséges. A védikus kultúrában a konyhaművészet elválaszthatatlan az egészségmegőrzés folyamatától. Ha valamilyen betegség vagy probléma adódik, akkor azért a helytelen étkezést hibáztatják. A gyógyulásban az ételed legyen az orvosságod! - tartja az Ájurvéda.
