Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

KézenFogva Ballagunk

2018. május 01.

PixabayKicsit kevesebb virág, több figyelmesség – ballagó középiskolások mutatnak példát az összefogásra!

32 középiskola mintegy 1000 diákja a napokban arra kéri rokonaikat, barátaikat, hogy a ballagásra szánt virágok árának egy részét fordítsák inkább maradandó, jótékony célra és segítsék közösen a fogyatékos fiatalokat. Az akció neve KézenFogva Ballagunk!

Évente közel 70 ezer diák végez az ország középiskoláiban. Vajon mennyit költünk ilyenkor virágcsokrokra, lufikra, amit néhány napon belül kidobunk, elfelejtünk…

A KézenFogva Alapítvány hagyományteremtő kezdeményezése felelősen gondolkozó diákok számára indult, akik a ballagást megelőző napokban, hetekben rokonaiktól, ismerőseiktől azt kérik, hogy a ballagásukra szánt csokrok legyenek 2-3 szállal kisebbek. A meg nem vásárolt virágok árával pedig támogassák a Kézenfogva Alapítványon keresztül azokat a fogyatékos fiatalokat, akiknek továbbtanulásához, vagy nyílt munkaerő piacon való elhelyezkedéshez különleges/egyedi képzésre van szükségük.



Nem fejlődik rendesen a gyerek, ha gluténmentesen étkezik?

2018. május 01.

A cöliákia, más néven autoimmun lisztérzékenység diagnózisa után sok szülőben felmerül, hogy az addig megszokott étrend helyébe lépő gluténmentes alapanyagok és ételek képesek-e biztosítani a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat? Szarka Dorottya dietetikus, a Budai Allergiaközpont szakemberének segítségével utánajártunk, vajon jogosak-e a félelmeik.

Miben található glutén?

A glutén (más néven sikér) egy fehérje, mely a búzában, rozsban és árpában található meg. Tartalmazza minden olyan élelmiszer, amely ezekből az alapanyagokból készül, így aki gluténmentes diétát tart, kerülnie kell a korábban fogyasztott kenyeret, péksüteményeket és tésztákat.

  • Fontos tudni, hogy glutén olyan élelmiszerekben is előfordulhat, ahol nem is gondolunk rá, így megtalálható például felvágottakban, joghurtokban, édességekben is.
  • Emellett figyelni kell arra is, hogy a gyártó az adott termék esetében garantálja-e a gluténmentességet. Ez azt jelenti, ha például egy fűszer az összetevői szerint nem tartalmaz glutént, de az üzemben vagy a csomagolás során szennyeződhet, mert ugyanazon a gyártósoron más, gluténtartalmú élelmiszert is előállítanak.

Új alapanyagok a konyhában

Vásárlás előtt mindig figyelmesen olvassa az élelmiszerek, ételek címkéjét! A glutén a 14 jelölésköteles allergén egyike. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (pl. étlapokon) is fel kell tüntetni.

Akik nem járatosak még a gluténmentes étkezés terén, első hallásra megrémülnek, hiszen úgy tűnhet, hogy a sok tiltólistára került élelmiszer mellett alig maradt valami, amit a gyermek fogyaszthat. Valójában gluténmentesen is nagyon változatos étrendet lehet összeállítani, csak azt kell megtanulni, hogy mit mivel lehet helyettesíteni. Szerencsére már számos liszt-, gabonaalternatíva áll rendelkezésünkre. Kenyerekből, péksüteményekből és tésztákból több gyártó is készít gluténmentes változatot, érdemes először kisebb mennyiséget venni mindegyikből, amíg kitapasztaljuk, hogy melyik az, amelyiket szívesen fogyasztja. A készételek: felvágottak, májkrém, édességek stb. közül csak azokat vásároljuk meg, amelyek garantáltan gluténmentes jelöléssel vannak ellátva. Ez igazolja ugyanis, hogy az adott élelmiszer gyártás közben sem szennyeződött gluténnal.



Az idős emberek agyában is ugyanannyi idegsejt növekedik, mint a fiatalokéban

2018. április 30.

Kutatóknak először sikerült kimutatniuk, hogy egészséges idős férfiak és nők képesek ugyanannyi új idegsejtet növeszteni, mint a fiatal emberek. Felfedezésük az olyan degeneratív betegségek kezelésében lehet nagy jelentőségű, mint az Alzheimer-kór.

A szakemberek között régóta vita folyik arról, hogy a felnőtt emberek növesztenek-e új neuronokat, számos korábbi kutatás azt sugallta, hogy a felnőtt agyban nem nőnek már újabb idegsejtek és nyúlványaik.

A New York-i Columbia Egyetem kutatóinak a Cell Stem Cell című tudományos folyóiratban  megjelent új tanulmánya ellentmond ezen állításnak.

Maura Boldrini neurobiológus, a tanulmány vezető szerzője és munkatársai szerint felfedezésük azt jelezheti, hogy sok idős ember mind kognitívan (tanulási és emlékezési képesség), mind érzelmileg jóval egészségesebb marad a korábban feltételezettnél.

"Az találtuk, hogy az idős embereknek ugyanolyan képességük van több ezer új idegsejtet növeszteni a hippokampuszban elődsejtekből, mint a fiataloknak. Azt is kimutattuk, hogy agy temporális lebenyének alsó részén található, a megismerési és érzelmi folyamatokban szerepet játszó hippokampusz volumene azonos minden életkorban. Ugyanakkor idős emberek esetében kevesebb véredénnyel bír és az új neuronoknak gyengébb a képessége a kapcsolatok építésére" - idézte Boldrinit az EurekAlert tudományos hírportál.



Túlsúlyosak a gyerekek – és a YouTube tovább rontja a helyzetet

2018. április 30.

A magyar szülők 60 százaléka szerint jellemző a túlsúly a 14 éven aluliakra, leginkább a mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak és a magas cukor- és zsírtartalmú ételeknek köszönhetően – derült ki a REGIO JÁTÉK friss kutatásából.

Szabadidős tevékenységekben a biciklizés a nyerő, 11 év felett pedig a számítógépezés is egyre inkább előtérbe kerül. Az elektronikai eszközök ellen sportolással védekeznek a szülők: minden második 3 évnél idősebb gyermek szervezett keretek között is mozog.

 

A friss kutatásában megkérdezettek 60 százaléka látja jellemzőnek, hogy túlsúlyosak a 14 éven aluli gyermekek. Legfőbb okait sorrendben

  • a mozgásszegény életmódban,
  • a helytelen táplálkozásban
  • és a magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztásában jelölték meg a szülők, akik „igyekeznek mindent elkövetni, hogy gyermekük egészségesen nőjön fel.

Próbálnak körültekintően főzni, példát mutatnak, valamint mozgásra sarkallják a kicsiket. Amint kijön a jó idő tavasszal, érzékelhetően megnő a kereslet a szabadtéri játékok iránt: a játszótéren használható és az ügyességi játékok mellett egyre nagyobb az igény a közlekedő- és sporteszközökre” – mondta el Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője.



Szertelen szerelem

2018. április 29.

Természetesen nem mondható meg, milyen korban „illik” szerelembe esni. Egyesek úgy érzik, ráérnek a dologgal, másokban ezzel szemben elég korán megjelenik a partnerkapcsolat iránti vágy. Akkor járunk el helyesen, ha nem hasonlítjuk össze magunkat a többiekkel, nem próbálunk senkit sem utánozni, hanem a saját ritmusunk szerint éljük az életünket. Két ember kapcsolata sokféleképpen alakulhat, és a dolog bizony gyakran bonyolult.

Egy kezdődő szerelem könnyen zátonyra futhat, ha úgy tetszik, kihűlhet, amennyiben a felek igényei mások, életritmusuk különbözik, sőt – ami szintén előfordul – érzelmeik sem azonosak. Senkitől sem lehet megkövetelni, hogy belénk szeressen, és sajnos olyan csodarecept sem létezik, amely biztosítaná a sikert és az összhangot. Mindezek miatt természetesen nagyon fontos szerepe van a kölcsönös megbecsülésnek, őszinteségnek. És nem lehet eléggé hangsúlyozni a kommunikáció fontosságát sem, ha egy szép, igaz szerelmi élményre vágyunk.



10-ből 8 gyerek tölt kórházban legalább egy éjszakát

2018. április 29.

Megfázással, fül-orr gégészeti problémákkal és egyéb gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig, és nem ritka az sem, ha kórházban kell tölteniük az éjszakát…

PixabayA Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint az ellátás minősége, és a diagnózis felállításának a gyorsasága mellett, az MR készülékek elérhetősége a legfontosabb a szülők számára.

Bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, minden szülő rémálma, amikor gyermeke megbetegszik.

 

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint megfázással, fül-orr-gégészeti problémákkal és gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig (48%, 37% és 27%).

Emellett gyakori az allergia (21%) és a sérülések (13%), de nem ritkák a szemproblémák (8%), az emésztési problémák (7%) és a pszichológiai/pszichiátriai problémák (5%) sem.

A legnagyobb egészségügyi gond a megkérdezettek 43%-ának tapasztalatai alapján már a gyermek 0 és 3 éves kora között jelentkezett, de a válaszok alapján „kritikus” a 4-7 éves korosztály is. A kor előrehaladtával láthatóan csökkennek az egészségügyi problémák. A kitöltők leggyakoribb válaszai (40%) alapján gyermeküknek 18 éves koráig legalább 21 alkalommal kellett orvoshoz vagy rendelésre mennie.

Nem ritka, hogy a gyermeknek kórházban kell töltenie az éjszakát (83%), a megkérdezettek közel 41%-a nyilatkozott úgy, hogy ilyen esetben nem volt lehetőségük a gyermekükkel aludni a kórházban. A kitöltők 64%-a arról számolt be, hogy 1-5 napot töltöttek kórházban, közel 24%-nyi válaszadó 6-15 napot, 8% 27 nap fölötti számot jelölt meg.



Gyakran „hipózik”? Lehet, hogy más kezelésre van szüksége!

2018. április 28.

A cukorbetegek körében olykor előfordulhat ún. hipoglikémiás állapot, mely a vércukorszint kórosan alacsony szintre történő csökkenését jelenti, és amellett, hogy igen kellemetlen és ijesztő tünetekkel jár, igen veszélyes is lehet. A hipoglikémia elsősorban az inzulinnal kezelt betegek körében fordul elő, de néha bizonyos típusú tablettás terápia mellett is jelentkezhet. Sajnos előfordulhat, hogy valaki rendszeresen találkozik a jelenséggel- hogy ilyenkor mi a teendő, azt dr. Bibok Györgytől, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

Verejtékezés, remegés, gyengeség- a rettegett hipoglikémia

Hipoglikémiának azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukor szintje 4,0 mmol/l alá csökken. Tünetei közt leginkább izzadás, remegés, gyengeség, nyugtalanság, éhségérzet, koncentrációs zavar jelentkezik, és ha az illető rövid időn belül nem rendezi a vércukor szintjét, úgy a folyamat súlyosbodhat, és tudatzavar, ájulás, görcsös tünetek is felléphetnek. Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezik ilyen állapot, ám előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is.

A leggyakoribb ok, hogy a kívülről beadott inzulin mennyiség több, mint amit a szervezet felhasznál az étkezés hatására bekövetkező vércukorszint emelkedés kompenzálására. Ez úgy jöhet létre, hogy pl. a beteg kevesebbet eszik a szokásos mennyiségnél, vagy az étel felszívódása zavart szenved, vagy hirtelen nagyobb intenzitású mozgás miatt az izmok gyorsabban használják fel a vérben lévő glükóz mennyiséget. Éppen ezért fontos, hogy a diabétesszel élők kellően tájékozottak legyenek a hipoglikémia tüneteit, megelőzését és kezelését illetően. A betegek alapos tájékoztatása a hipoglikémia kockázatát növelő tényezőkről alapvető része a cukorbeteg gondozásnak.



10 hang, amit a legjobban utálunk

2018. április 28.

Iskoláskorunkból a leggyűlöltebb hang talán az volt, amikor valaki végighúzta a körmét a táblán. Vajon ez az iszonyatos hang helyet kapott a top 10-es listán?

A Newcastle-i Egyetem kutatói állították össze azt a 10-es listát, mely a legkellemetlenebb hangokat gyűjti egy csokorba. Lássuk, melyek ezek!

10. Elektromos fúrógép
9. Babasírás
8. Kerékpár fék
7. Csiszológép
6. Női sikoly
5. Köröm hangja táblán
4. Vonalzó hangja üvegen
3. Kréta hangja táblán
2. Villa hangja üvegen
1. A leggyűlöltebb hang: kés hangja az üvegen

Vajon miért viszolygunk ennyire ezektől a hangoktól?

Képalkotó vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy ha valamilyen irritáló hangot hallunk, akkor az agy érzelmekért felelős része, az ún. amygdala területe sokkal aktívabbá válik. A kutatók szerint, ha az amygdala és a hallásért felelős agyterület között növekszik az aktivitás, akkor egy számunkra kellemetlen hang undort és nyugtalanító érzést vált ki belőlünk. Az agyunk az idegesítő hallási ingereket negatív reakciók útján dolgozza fel. A legutálatosabb hangok elemzésénél a kutatók azt is megállapították, hogy ezek mindegyike 2000 és 5000 Hz közötti frekvenciatartományba tartozik, melyről ismert, hogy fülünk ebben a tartományban a legérzékenyebb.



Tavaszi fáradttság ellen - Grillezett kacsamáj bazsalikomos lencsével

2018. április 27.

Rákóczi Ferenc

Óriási divat mostanában a tévés szakácsok körében a félórás vacsora. Amikor ezt ígérik, hitetlenül ülünk a tévé előtt, ezt nem lehet ennyi idő alatt megcsinálni! És sokszor igazunk is van, mert az ilyen műsoroknál már előkészített alapanyagokkal dolgoznak, ráadásul a mosogatós rész is kimarad. Ezt a receptet viszont előkészítéssel, mosogatással együtt is megúszhatjuk 30 percen belül.

Ráadásul csupa olyan egészséges hozzávalót tartalmaz, melyek remekül pótolják a szervezet tavaszra kimerült tartalékait. A májjal kapcsolatosan két jó hírem is van. Az első, hogy irgalmatlanul finom. A második, hogy a benne lévő B-vitaminok felturbózzák az enzimműködést, és segítik a szervezet feltöltődését. A lencse sajnálatos módon nélkülözött alapanyag a magyar konyhából, csak szilveszterkor esszük. Pedig ásványi anyagokban gazdag, a benne lévő vas különösen jó fáradtság ellen, a növényi protein pedig energetizál. A salátához vörös lencsét használtam, ezt nem kell beáztatni, és tíz perc alatt megfő.



Hogyan hat Rád a tavasz? 5 tipp a tavaszi megújulás jegyében

2018. április 27.

A tavasz közeledtével a madárcsicsergés, a jóleső napsütés, a természet ébredése a lelkünket is megtöltik energiával. Ebben az időszakban kísérletezőbbek, és nyitottabbak vagyunk, valamint nagyobb kedvet érzünk új élmények megélésére, újszerű tapasztalatok befogadására. A tavasz tehát jó lehetőséget kínál arra, hogy feltöltsük magunkat, és újult erővel vágjunk neki az előttünk álló hónapoknak. Lássunk most néhány tippet ahhoz, hogy biztosan jól induljon ez az időszak!

1. Töltsd fel magad energiával!

A tavaszi fáradtság nem véletlen. A borongós hónapok után a szervezetnek nagy szüksége van a pihenésre, és a feltöltődésre. Fontos tehát, hogy eleget aludjunk, minél több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, és amikor csak tehetjük szabad levegőn legyünk – lehetőleg a természet közelében. 
A szabad ég alatt végezhető testmozgásformák is kincset érnek! Bátran vegyük tehát elő a futócipőt, vagy túrabakancsot, a biciklit, vagy a görkorcsolyát, és meg se álljunk az első parkig, vagy kirándulóhelyig.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...467468469...553
hírek, aktualitások

Emelkedett PSA-szint?

2024. szeptember 13.



Sok férfiban aggodalmat kelt, ha azt látja a laborleletében, hogy a PSA, vagyis a prosztata specifikus antigén szintje emelkedett, mert attól tart, ez csakis prosztatarákra utalhat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak daganatos betegség emelheti meg a PSA szintet, valamint részletezte, hogy tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat.

A free és a total PSA eredményt is fontos jelző

A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún. free (szabad) PSA-t és a teljes (total) PSA-t. A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A total PSA minden PSA fehérje értékét meghatározza, akár kötött, akár szabad. A free PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja.

Az American Cancer Society a total PSA eredményei az alábbi rizikót jelölhetik:
– 4 ng/ml alatti total PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte.
– 4 – 10 ng/ml közti total PSA-szintnél 25%-os a daganat jelenléte.
– 10 ng/ml és afölötti total PSA-szintnél 50%-os vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége.
Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a total és a free PSA értékek összehasonlítása is. A free PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a total PSA-hoz mérten magasabb free PSA alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet.  

A szorongás fizikai tünetei: hogyan ismerhetjük fel és kezelhetjük őket?

2024. szeptember 12.

A szorongás sokkal több, mint egyszerű mentális állapot; gyakran fizikai tünetekben is megnyilvánul, amelyek jelentős hatással lehetnek a mindennapi életünkre. Sokan nem ismerik fel, hogy az állandó feszültség, fejfájás vagy gyomorpanaszok mögött a szorongás állhat. Ebben a cikkben bemutatjuk a szorongás leggyakoribb fizikai tüneteit, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket felismerni és kezelni.  

Miért jelennek meg a szorongás fizikai tünetei?

A szorongás a testünk stresszre adott természetes reakciója, amelyet az evolúció során fejlesztettünk ki a veszélyhelyzetek kezelésére. Amikor szorongunk, a testünk készenléti állapotba kerül, és ennek számos fizikai következménye lehet. A szervezet ilyenkor adrenalin és kortizol hormonokat termel, amelyek felkészítenek minket a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Ha azonban a szorongás állandósul, ezek a fizikai reakciók krónikussá válhatnak, és negatívan befolyásolhatják egészségünket.

A szorongás leggyakoribb fizikai tünetei

1. Gyors szívverés és mellkasi fájdalom

A szorongás gyakran okoz gyors szívverést vagy szívdobogásérzést. Ezt a testünkben áramló adrenalin okozza, amely felkészít minket a cselekvésre. Néhányan akár mellkasi fájdalmat is tapasztalhatnak, amit gyakran összetévesztenek szívproblémákkal. Ha ezeket a tüneteket rendszeresen tapasztalod, fontos, hogy beszélj egy orvossal, hogy kizárja a szívbetegségek lehetőségét.

2. Légszomj és légzési nehézségek

A szorongás egyik legijesztőbb fizikai tünete a légszomj vagy a nehézlégzés. Ez gyakran pánikrohamokkal is társulhat, amikor úgy érzed, hogy nem kapsz elég levegőt. A légzési nehézségek mögött a szorongás által kiváltott hiperventilláció állhat, ami azt eredményezi, hogy túl gyorsan és mélyen lélegzel. 3. Feszültség és izomfájdalom

A szorongás gyakran vezethet krónikus izomfeszüléshez, különösen a nyak, a vállak és a hát területén. Ez a feszültség idővel izomfájdalommá alakulhat, ami tovább fokozza a diszkomfort érzést és a szorongást.

Amikor fagyievés utána órákig kínlódik a gyerek

2024. szeptember 12.

A nagy hőséggel beköszöntött a fagyiszezon is, sokaknál azonban a tejből készült hideg finomság a pillanatnyi élvezet után akár keserves órákat okozhat a hasfájás, haspuffadás, hasmenés miatt. A rosszullét oka lehet laktózérzékenység is, ami a táplálkozástól és attól is függhet, hogy földrajzilag hol élünk. Szerencsére ma már modern orvosi készülékekkel gyorsan és fájdalommentesen kideríthetjük, valóban erről van-e szó – ilyen például az a hidrogén monitor, amelyet a 2023-as K&H gyógyvarázs pályázat keretében kapott az egyik kelet-magyarországi kórház gyermekosztálya.

Világszinten egyre több embernél diagnosztizálnak tejcukor érzékenységet, vagyis amikor a szervezet nem termel elég laktáz enzimet a laktóz (tejcukor) lebontásához. Átlagosan a népesség 65 százalékára jellemző ez, de jelentős szerepet játszik, hogy honnan származunk. Afrikában és Dél-Amerikában 80 százalék fölött van azok aránya, akiknek a szervezetében nincs jelen elég laktáz enzim, míg az észak-európai, évszázadok óta pásztorkodással foglalkozó nemzeteknél csupán pár százalék. Magyarországon ez a szám 30 százalék körül mozog.

A joghurt oké, a tejföltől viszont rosszul lehetünk

Csecsemő korunkban még képesek vagyunk a laktóz lebontására, hiszen erre szükségünk van az anyatejes táplálásnál. Ezután azonban egyre kevesebb laktázt termelünk, így 5 éves kor után már megfájdulhat a gyermek hasa a tejes ételek fogyasztása után. Egészen ritka esetben előfordulhat az is, hogy a babának már születésekor sincs laktáz enzime, így neki már kezdettől laktózmentesen kell táplálkoznia. Emellett pedig életünk során több betegség – gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, csecsemőknél akár rotavírus – miatt is károsodhat az enzim termelése. A laktózintolerancia különböző súlyosságú lehet, tehát lehet, hogy csak nagy mennyiségű tejcukortól kezd puffadni a hasunk. A magas laktóztartalmú tejtől, tejföltől, vajtól rosszul lehetünk, míg a kevés tejcukrot tartalmazó kemény sajtokat, joghurtot, kefirt bátrabban fogyaszthatjuk.

Innovatív eszközökkel gyorsan kiderülhet, mi a probléma

Ha gyermekünk tejes ételek után rosszul érzi magát, legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki modern készülékekkel hatékonyan és fájdalommentesen meg tudja állapítani, valóban laktózintoleranciáról van-e szó. Ilyen, úgynevezett Gastrolyzer Hidrogén monitort kapott Berettyóújfaluban a DEKK Gróf Tisza István Campus Csecsemő- és Gyermekosztálya.