Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mennyi TSH érték az ideális a teherbeeséshez?

2018. április 11.

Teherbeesés előtt sokan kivizsgáltatják magukat, hogy a baba a legideálisabb körülmények közt foganjon meg, ugyanis így nem csak maga a megtermékenyülés és a beágyazódás megy könnyebben, de megfelelő értékek mellett csökken a vetélés és a koraszülés kockázata is. Hogy milyen TSH értéket szeretnek az orvosok leginkább a babaproject során, arról dr. Bérczy Judittal, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosával beszélgettünk.

Ezért fontos a megfelelő pajzsmirigyfunkció teherbeeséskor

A pajzsmirigyproblémák igen sok embert érintenek, ráadásul számtalan problémát is okozhatnak. Bár igen apró szervről van szó, mégis komoly befolyást gyakorol az egész szervezetre, így a teherbeesést is megnehezítheti, ha alul-vagy túlműködés, esetleg pajzsmirigy gyulladás áll fenn. Ekkor ugyanis nem csak maga a várandósság lehet problémás, hanem már maga a megtermékenyülés – sőt, a peteérés, a menstruációs ciklus- is zavart szenvedhet. Ezért igen gyakori, hogy a szerv zavaraira meddőség vagy vetélés után derül fény.

Mennyi az ideális érték?

Bár a TSH normál tartománya a legtöbb leleten 0,4-4 mIU/l közt mozog, ám az endokrinológusok a maximális értéknek inkább 2,5 mIU/l-t tartják. Éppen ezért sokan megnyugtató eredménynek veszik, ha 3 mIU/l körüli értéket kapnak, ám a babavárás szempontjából 1-2 mIU/l közti tartományt tartanak ideálisnak.

Igen fontos, hogy ne csupán a TSH értéket ellenőriztesse az illető, hanem mellette még T3, T4, valamint az ATPO szintjét is, hiszen ezáltal pontosítható a diagnózis, ráadásul fény derülhet a pajzsmirigy esetleges gyulladására is, mely szintén negatívan befolyásolja a terhességet- magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa.



Megkezdődött a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítása

2018. április 10.

Az összes uniós tagállamot érintő szabályozás szerint 2019 februárjától a gyógyszergyártóknak a vényköteles gyógyszereket olyan biztonsági kóddal kell ellátniuk, amellyel a gyógyszer eredetisége már a gyógyszertári kiadás pillanatában ellenőrizhető.

Mintegy félmilliárd forintból megkezdte a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítását a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. A rendszer műszaki kiépítését, és az ehhez kapcsolódó technikai feladatokat a német tulajdonú Arvato Systems GmbH informatikai cég végzi - közölte a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz).


Tájékoztatásuk szerint egy, az összes uniós tagállamot érintő szabályozás szerint 2019 februárjától a gyógyszergyártóknak a vényköteles gyógyszereket olyan biztonsági kóddal kell ellátniuk, amellyel a gyógyszer eredetisége már a gyógyszertári kiadás pillanatában ellenőrizhető. Ehhez szükséges, hogy a forgalomba-hozatali engedélyre jogosult gyógyszerek minden egyes dobozának egyedi azonosítóját rögzítsék egy adatbázisban. A rendszer felállítását a magyarországi gyógyszerellátási lánc képviselői által tavaly júliusban megalapított nonprofit szervezet, a HUMVO végzi.

Kiemelték, hogy a szolgáltatás sikeres bevezetése függ a rendszerhez csatlakozó résztvevők együttműködésétől, amelynek érdekében a HUMVO már megkezdte a kapcsolatfelvételt gyógyszertári számítógépes rendszerek üzemeltetőivel és a gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyre jogosultakkal, az első szakmai találkozó április 4-én várható.

Balogh Enikő Réka, a HUMVO ügyvezető igazgató az MTI megkeresésére közölte, hogy a rendszer folyamatos működtetése évente félmilliárd forintba kerül. A bevezetés, majd ezt követően a működtetés költségei a gyógyszer gyártóit és a forgalomba-hozatali engedélyek jogosultjait terhelik.



A selyemruházat sem javít az ekcémás tüneteken

2018. április 10.

pixabayAz elmúlt években felvetődött annak a lehetősége, hogy selyemből készült ruhaneműkkel, például speciális bevonattal ellátott selyem alsóneműkkel javíthatók a gyermekkorban gyakori ekcéma (atópiás dermatitis) tünetei.

Nemrégiben egy 300 gyermek bevonásával elvégzett vizsgálat, az ún. CLOTHES Trial cáfolta ezt a feltevést. A vizsgálat részeként 1 és 15 év közötti gyermekek 2, 4, illetve 6 hónapon keresztül viseltek selyemből készült ruházatot vagy – összehasonlításként – standard anyagú ruházatot. Az ekcéma súlyosságát figyelembe vevő pontrendszer alapján a selyemből készült ruhaneműk viselése nem járt a betegség képének számottevő javulásával.

Mivel a selyemruházat viselése sem klinikai, sem pedig életminőségbeli szempontból nem hoz számottevő előnyt, a viselése nem javasolt az ekcémás gyermekek számára. Emellett szól továbbá az is, hogy a selyemből készült ruhák ára meglehetősen magas.



Mi a különbség a Pap, a Pszichológus, a Pszichiáter és a Parapszichológus között?

2018. április 09.

Mind a négy a lélekkel foglalkozik? Igen! Mégsem ugyanazért megyünk hozzájuk. De vajon te tudod, mikor kihez fordulj segítségért?  

Tedd próbára a tudásodat!

A négy segítő P – ez most a lélektan négy szakértőjének kezdőbetűje. Pap, pszichológus, pszichiáter és parapszichológus. Mindenki hite és tudása szerint fordul hozzájuk, de nézzük, ki mire is alkalmas.

Pap – lelkész 

A lelkész – a nevében benne is van, - a lélekkel foglalkozó segítő személy, az Isten és a lélek közt, titoktartási kötelezettséggel is bíró felhatalmazottja.  A legelső pszichológusnak mai napig a híres szent szerzetest, Aquinoi szent Tamást tartják. A hívők gyónásukkal, hálaadó rítusaikkal és problémáikkal kereshetik fel lelki vezetőjüket, aki teljes titoktartással kezeli megvallott bűneiket. A papok, „szent emberek”, már a kereszténység előtt, illetve a nem keresztény országokban is ezt a feladatot látják el ősidők óta.


Rákos megbetegedés az azbeszttől

2018. április 09.

Egyre nagyobb figyelem fordul egy ritka rákos megbetegedés, a mezotelióma felé, amelynek jellemzője a hosszú, 20-40 éves lappangási idő. A diagnózist nehezíti, hogy tünetei kevéssé jellegzetesek, más betegségek tüneteivel is megegyezhetnek.

Milyen típusú betegség és milyen szerveket érinthet?

A mezotelióma egyfajta rákos megbetegedés, amely leggyakoribb kiváltó okának az azbesztet tartják. A betegség a belső szervek felszínét borító hártyát támadja meg, leggyakrabban a mellhártyát (pleurális mezotelióma), de előfordul a tüdő, a szív vagy a hashártya daganatos megbetegedése is.

A betegség tünetei a pleurális mezotelióma esetén – amely az összes mezotelióma megbetegedés 70-90%-át teszi ki – sem jellegzetesek (légszomj, éjszakai izzadás, krónikus köhögés, hátfájdalom, mással nem magyarázható súlycsökkenés), megegyezhetnek más betegségek tüneteivel is. A tünetek a betegség előrehaladtával egyre erősödnek.

Annak eldöntésére, hogy az ezen tüneteket produkáló beteg esetén milyen betegség állhat a háttérben, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Fontos arról tájékoztatni a kezelőorvost, hogy a beteg az élete során kerülhetett-e kapcsolatba azbeszttel, ezzel a súlyosan rákkeltő anyaggal, mert az orvostudomány jelenlegi ismeretei alapján a megbetegedés hátterében leggyakrabban az azbesztnek való kitettség áll.



5 figyelemre méltó japán szokás, amit érdemes követni

2018. április 08.

A japán kultúra bővelkedik a pozitív szokásokban a mindennapi élet területén, melyek mindenki számára követendő példák lehetnek. Ezekből mutatunk be néhányat a Magyarországon élő és dolgozó Maki Stevenson séf, a tokiói útjáról a napokban hazatért Soós Bertalan fotós és a Japánt többször megjárt Jókuti András, a Világevő blog szerzője ajánlásával.  

1. KAIZEN

Japánban az élet minden területét áthatja a kaizen gondolkodásmód és módszer. A szó jelentése: változtatás (kai) a jó (zen) irányába. A kaizen tehát jobbítást, javulást jelent a személyes, otthoni, társadalmi és munkahelyi életünkben egyaránt. 
„Jó példa a kaizenre a japán ramenséf, aki egész életében rament (gazdag tésztaleves) készít, és minden nap szeretne jobbat készíteni, mint az előző napon. Tokió egyik legjobbja mesélte, hogy volt nála egy európai szakács, hogy kitanulja a ramenkészítést, majd néhány hétnyi tanulás után bejelentette, hogy hazamegy, mert már tud rament főzni. A japán séf kommentárja ez volt: én 30 éve tanulom, de még nem tudom, hogy hogyan kell” – szemléltette a kaizen elvét Jókuti András, a Világevő blog szerzője.


Tényleg nem kell diétázniuk a hasmenéses betegeknek?

2018. április 08.

„Mit adjon az ember egy hasmenéses gyereknek enni? Magától értetődően pirítóst, sós vízben főtt krumplit és teát. Annak idején – mindezek mellett –  én még köménymagos „üres” levest is csináltam a gyerekeimnek, ha betegek voltak. Erre mit hallok a múltkor a menyemtől? …

„ A menyem megkérdezi a hét éves, két napja hasmenéses unokámtól, hogy mit szeretne enni, mert ő azt készít neki. Azt hittem rosszul hallok! Azt ehet a hasmenéses gyerek, amit szeretne? Hát, hiába… Változnak az idők!”

Pár évtizeddel ezelőtt a hasmenéses, esetleg hányós gyerekeket szigorú diétára fogták. Ha nem lett volna elég baj a hasmenés és a hányás jelentette szenvedés, ahhoz jött a körülbelül három menüre szűkült étlap kötelező jellege. Tea, pirítós, sós vízben főtt krumpli, esetleg köménymagos leves. Nos, nem éppen kalóriadús eledelek ezek, de tény, hogy szinte kötelező érvénnyel ezek kerültek a betegek étlapjára.
Aztán jött egy kis lazaság. Kaphatott sós ropit, chips-et is a gyermek, mondván azok sósak, és folyadékfogyasztásra ösztönzik a gyermeket, ami igencsak szükséges a hasmenéses, hányásos állapotban. Ez általában működött is, mert melyik gyerek ne enné szívesen ezeket a nassolnivalókat, akár főfogásokként is? Sőt, ezek mellé még kólát is ihatott, amit egyébként úgyis egy gyógyszerész fedezett fel annak idején! De a múlt emlékeit félretéve ma meglepő módon ott tartunk, hogy: azok az ételek, amik alkalmasak a hasmenéses csecsemő vagy gyermek táplálására nem mások, mint azok, amiket egyébként, egészségesen is fogyaszt.

Ki gondolta volna, hogy a hasmenés ideje alatt is eheti ugyanazokat a fajta ételeket a gyermek, amelyeket egyébként is szokott? Sőt, mindezt a csecsemő- és gyermekkori hasmenéses megbetegedések kezelésével kiemelten foglalkozó Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja is!



Fogyókúra kalóriaszámlálással - a régi még biztos módszer!

2018. április 07.

Ismerni a kalória számolásának módszerét, illetve a bevitel csökkentésének lehetőségeit, alapvető a hatékony fogyókúrához. Ez egyszerű és eredményes. Cikkünk segít megérteni és helyesen alkalmazni e jól bevált technikát.  

Az első lépés ahhoz, hogy a kalóriák számolásával eredményesen tudjunk fogyni, a kalória fogalmának megértése illetve, hogy hogyan befolyásolja a testsúlyt a kalória. A kalória egy mennyiségi egység, amely meghatározza egységnyi élelmiszerben található energia mennyiségét.

A testünk kalóriát használ fel mindenhez, az alapvető biológiai funkciótól a számítógépezésig vagy futásig bármihez. Minden embernek szüksége van egy adott mennyiségű  kalóriára a meglévő testsúlyának fenntartásához; ha ennél kevesebb a kalória bevitele, akkor az illető veszít a súlyából – elkezd fogyni. Jó alapszabálynak az, hogy 3500 kalória csökkenése körülbelül 0,5 kg fogyást eredményezhet.



A gondolat megbetegíthet?

2018. április 07.

Amikor valamilyen pszichés eredetű problémánk valamilyen testi tünetben, betegségben jut kifejezésre...

A pszichoszomatikus tünet egyfajta kommunikáció olyan körülmények és szabályok között, ahol a tünet megjelenik és állandósul. A tünet tehát „beszél”: kifejez egyfajta szimbolikus értelmet. Azt mondhatjuk, hogy a beteg teste a szó szoros értelemben „kommunikál”.

Test-lélek-társadalom

A pszichoszomatikus betegségek elnevezés a test (görögül szóma) és a lélek (psziché) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus betegségek mechanizmusa – azaz a test és a lélek megváltozott kölcsönhatásának mechanizmusa – máig sem teljesen feltárt. A pszichoszomatikus tünetek keletkezése a legtöbb esetben megoldatlan lelki vagy szociális problémák jelenlétére utal, amelyek szomatizáció (testi tünetbe vetül ki a pszichés eredetű probléma) útján adnak jelzést. A „pszichoszomatikus orvoslás” a testi, lelki, társadalmi kölcsönhatásokat is vizsgálja az emberi betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében.
Ha a test súlyos betegségben szenved, az kihat a lélekre is – de ez fordítva is igaz.



Epére - retek!

2018. április 06.

A keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae, Cruciferae) tartozó retket (Raphanus sativus) ősi kultúrnövényként tartjuk számon, melyből szelekciós és nemesítő munka eredményeként alakult ki a fekete vagy kerti retek. Gömbölyű és hosszú formáját ma főként Európában termesztik és nyersen, savanyítva, illetve főzeléknek elkészítve egyaránt fogyasztják.

A fekete retket (Raphanus sativus L var. niger) a magyar népi orvoslásban gyógynövényként is használható tápláléknövényként tartják számon. Gyógyító célú alkalmazásának egyik területe az epebántalmak (epekő, epeúti pangás) kezelése volt, melyre kétféleképpen is használták.

Az egyik alkalmazásmód szerint a gumót nyersen lereszelték, megsózták és abból az epepanaszokkal küszködők éhgyomorra egy-két kávéskanálnyit fogyasztottak. Emellett használták úgy is, hogy a retek testébe fúrt lyukba mézet tettek, azt ott állni hagyták, majd a gumó kieresztett és mézzel összekeveredett levét fogyasztották. Az ily módon elkészített feketeretek-lének a nép epetisztító és epekövet eloszlató hatást tulajdonított. A megreszelt
és mézzel összekevert fekete retket, valamint a gumóba tett méz, illetve cukor hatására képződő levet köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis ellen is fogyasztották. Különösen gyakran használták gyermekek köhögésének csillapítására.

A fekete retek táplálkozási értékét főként C-vitamin-, foszfor-, kalcium- és vastartalma adja, emellett 1,5-2% fehérjét, 8%-nyi szénhidrátot és 0,25%-nyi mennyiségben növényi savakat is tartalmaz. Hatóanyagai közül a csípős ízű mustárolaj és az antibiotikus hatású rafinin említhető meg.

A fitoterápiában a feketereteklé, illetve a retekkivonatot tartalmazó készítmények fogyasztását - népgyógyászati megfigyelések alapján - epebántalmak kezelésére ajánlják, mivel kedvező hatással van a bélműködésre, enyhén stimulálja a perisztaltikát és elősegíti a széklet ürítését is.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...471472473...553
hírek, aktualitások

A szorongás fizikai tünetei: hogyan ismerhetjük fel és kezelhetjük őket?

2024. szeptember 12.

A szorongás sokkal több, mint egyszerű mentális állapot; gyakran fizikai tünetekben is megnyilvánul, amelyek jelentős hatással lehetnek a mindennapi életünkre. Sokan nem ismerik fel, hogy az állandó feszültség, fejfájás vagy gyomorpanaszok mögött a szorongás állhat. Ebben a cikkben bemutatjuk a szorongás leggyakoribb fizikai tüneteit, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket felismerni és kezelni.  

Miért jelennek meg a szorongás fizikai tünetei?

A szorongás a testünk stresszre adott természetes reakciója, amelyet az evolúció során fejlesztettünk ki a veszélyhelyzetek kezelésére. Amikor szorongunk, a testünk készenléti állapotba kerül, és ennek számos fizikai következménye lehet. A szervezet ilyenkor adrenalin és kortizol hormonokat termel, amelyek felkészítenek minket a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Ha azonban a szorongás állandósul, ezek a fizikai reakciók krónikussá válhatnak, és negatívan befolyásolhatják egészségünket.

A szorongás leggyakoribb fizikai tünetei

1. Gyors szívverés és mellkasi fájdalom

A szorongás gyakran okoz gyors szívverést vagy szívdobogásérzést. Ezt a testünkben áramló adrenalin okozza, amely felkészít minket a cselekvésre. Néhányan akár mellkasi fájdalmat is tapasztalhatnak, amit gyakran összetévesztenek szívproblémákkal. Ha ezeket a tüneteket rendszeresen tapasztalod, fontos, hogy beszélj egy orvossal, hogy kizárja a szívbetegségek lehetőségét.

2. Légszomj és légzési nehézségek

A szorongás egyik legijesztőbb fizikai tünete a légszomj vagy a nehézlégzés. Ez gyakran pánikrohamokkal is társulhat, amikor úgy érzed, hogy nem kapsz elég levegőt. A légzési nehézségek mögött a szorongás által kiváltott hiperventilláció állhat, ami azt eredményezi, hogy túl gyorsan és mélyen lélegzel. 3. Feszültség és izomfájdalom

A szorongás gyakran vezethet krónikus izomfeszüléshez, különösen a nyak, a vállak és a hát területén. Ez a feszültség idővel izomfájdalommá alakulhat, ami tovább fokozza a diszkomfort érzést és a szorongást.

Amikor fagyievés utána órákig kínlódik a gyerek

2024. szeptember 12.

A nagy hőséggel beköszöntött a fagyiszezon is, sokaknál azonban a tejből készült hideg finomság a pillanatnyi élvezet után akár keserves órákat okozhat a hasfájás, haspuffadás, hasmenés miatt. A rosszullét oka lehet laktózérzékenység is, ami a táplálkozástól és attól is függhet, hogy földrajzilag hol élünk. Szerencsére ma már modern orvosi készülékekkel gyorsan és fájdalommentesen kideríthetjük, valóban erről van-e szó – ilyen például az a hidrogén monitor, amelyet a 2023-as K&H gyógyvarázs pályázat keretében kapott az egyik kelet-magyarországi kórház gyermekosztálya.

Világszinten egyre több embernél diagnosztizálnak tejcukor érzékenységet, vagyis amikor a szervezet nem termel elég laktáz enzimet a laktóz (tejcukor) lebontásához. Átlagosan a népesség 65 százalékára jellemző ez, de jelentős szerepet játszik, hogy honnan származunk. Afrikában és Dél-Amerikában 80 százalék fölött van azok aránya, akiknek a szervezetében nincs jelen elég laktáz enzim, míg az észak-európai, évszázadok óta pásztorkodással foglalkozó nemzeteknél csupán pár százalék. Magyarországon ez a szám 30 százalék körül mozog.

A joghurt oké, a tejföltől viszont rosszul lehetünk

Csecsemő korunkban még képesek vagyunk a laktóz lebontására, hiszen erre szükségünk van az anyatejes táplálásnál. Ezután azonban egyre kevesebb laktázt termelünk, így 5 éves kor után már megfájdulhat a gyermek hasa a tejes ételek fogyasztása után. Egészen ritka esetben előfordulhat az is, hogy a babának már születésekor sincs laktáz enzime, így neki már kezdettől laktózmentesen kell táplálkoznia. Emellett pedig életünk során több betegség – gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, csecsemőknél akár rotavírus – miatt is károsodhat az enzim termelése. A laktózintolerancia különböző súlyosságú lehet, tehát lehet, hogy csak nagy mennyiségű tejcukortól kezd puffadni a hasunk. A magas laktóztartalmú tejtől, tejföltől, vajtól rosszul lehetünk, míg a kevés tejcukrot tartalmazó kemény sajtokat, joghurtot, kefirt bátrabban fogyaszthatjuk.

Innovatív eszközökkel gyorsan kiderülhet, mi a probléma

Ha gyermekünk tejes ételek után rosszul érzi magát, legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki modern készülékekkel hatékonyan és fájdalommentesen meg tudja állapítani, valóban laktózintoleranciáról van-e szó. Ilyen, úgynevezett Gastrolyzer Hidrogén monitort kapott Berettyóújfaluban a DEKK Gróf Tisza István Campus Csecsemő- és Gyermekosztálya.

Stresszkezelés 3 lépésben

2024. szeptember 11.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.