Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan enyhíthetők az allergiás szem panaszai?

2018. március 14.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás a szem viszkető érzésével, kivörösödésével, vizes váladékozásával és a kötőhártya duzzanatával jár együtt. Mielőtt azonban...

Mielőtt azonban az ilyen vagy ehhez hasonló panaszaira antiallergiás szemcseppeket alkalmazna, orvos felkeresésével mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy a szemészeti panaszait valóban allergia okozza. Bár az allergiás szemészeti panasz rövid idejű, ismételt fellépése vény nélkül kapható szemcseppekkel is enyhíthető, a tünetek súlyosságától és fennállásának idejétől függően – pl. két napon át túlnyúló gyulladás esetén – szükséges a szemorvos felkeresése.



Mire utal, ha fáj a fogad?

2018. március 14.

Mi ezoterikusok úgy tartjuk, a betegség már önmagában egy tünet, a lélek üzenete, hogy valami nem jó, abba kell hagyni, meg kell állni vagy éppen pihenésre van szükség, mert túl sokat dolgoztunk.  

Ha elmegyünk a szakorvoshoz, akkor ott csak a tünetet fogjuk kezelni, de ahhoz,  hogy teljes gyógyulásban részesüljünk, meg kell találni a  betegség lelki eredetét, azaz a probléma gyökerét! Ha ezt sikerül megtalálnunk, akkor jó esély van rá, hogy meggyógyulunk!
Ne felejtsük el, hogy fogainkon keresztül  faljuk az életet és ha rosszak a fogaink,  az életünkre és közérzetünkre is rossz kihatással lesz!
 
Fogfájás
Arra utal, hogy döntéseket kell meghoznunk, de nem akarjuk meghozni a döntést,  ezért inkább meghátrálunk. Ha nagyon fáj a fogunk, szinte már lüktet, akkor dühösek vagyunk magunkra, mert nem tudunk megoldani egy problémát.
 
Fogkő
Ez bizony az agresszió jelképe, hogy akaratosak vagyunk és bizony nem adjuk be a derekunkat. Bárki bármit tehet, akkor se tesszük azt, amit ő tanácsol. Tipikus makacs emberek betegsége a fogkő.


Szívátültetés a legkisebbeknél – Tíz éve már itthon is!

2018. március 13.

Tavaly a gyermekszív-transzplantációt, idén a csecsemőkön végzett első beavatkozást ünnepli a szakma. Ez a kardiológia igazi sikertörténete. A Magyar Kardiológusok Társasága ennek alkalmából irányítja rá újból a figyelmet erre a nagyon nehéz, és hazánkban igazán bravúrosan végzett orvosi munkára, amelyben nemzetközileg is kiemelkedően teljesítünk. Ma már nem veszítünk el egyetlen gyermeket sem a műtét során, és az azt követő tíz évben is alacsony, 5-8 százalékos a halálozás. Ez azt jelenti, hogy az életet veszélyeztető helyzetekben valós megoldás a szívátültetés.

Egy évtizede, 2008 óta ad Magyarországon is reményt a szülőknek a csecsemőkön végzett szívtranszplantáció. Gyakorlatilag az élettel összeegyezhetetlen, vagy idővel az életet veszélyeztető rendellenességekre hozott megoldást a szívtranszplantáció, ami a gyerekeknél és a csecsemőknél lényegesen később vált létező technikává.

Hosszas előkészület 

Míg a felnőtt betegeknél a szívtranszplantáció lehetősége hazánkban is fennáll már az 1990-es évek óta (az első szívátültetés 1992-ben volt), gyermekek számára ez a megoldás még sokáig nem volt hozzáférhető. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a gyermekeknek hasonló korú donorra van szükségük, ehhez a hozzáférés nehezebb volt akkoriban, illetve sokáig késleltették az eljárást a bizonytalan hosszútávú eredmények. Hosszas szakmai vita előzte meg, hogy érdemes-e mondjuk egy végstádiumú szívizomgyengeséggel küzdő kis beteget transzplantálni, mert nem nagyobb-e a műtét kockázata, vagy az azt követő kritikus időszak veszélye, mint a rendellenesség rizikója.



Ne hanyagoljuk el az egyszerű náthát!

2018. március 13.

A megfázás és az influenza tünetei gyakran hasonlóak, ám vannak olyan panaszok, amelyből egyértelműen tudhatjuk, hogy bizony nem egy egyszerű náthával van dolgunk. Ám ha megússzuk a komolyabb betegséget, az nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a tünetekkel, és hogy néhány napon belül teljesen egészségesek leszünk. Ezért ne bagatellizáljuk el az egyszerű náthát se!

Télen gyakran látunk magunk körül náthás, tüsszögő embereket. Nem beszélve a hideg hónapokban tomboló influenzajárványról, amely több napra is ágyba dönthet minket. A megfázás és az influenza tünetei gyakran hasonlóak, ám vannak olyan panaszok, mint például az ízületi fájdalom vagy a magas láz, amelyből egyértelműen tudhatjuk, hogy bizony nem egy egyszerű náthával van dolgunk. Ám ha megússzuk a komolyabb betegséget, az nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a tünetekkel, és hogy néhány napon belül teljesen egészségesek leszünk.



Hideg szépség

2018. március 12.

A telet sokan nem szeretik, mondván rideg, szürke, komor. Az üdeség, napfény nem járja be. Sokan, sajnos hibásan, az emberi színtípusok közül a télnek is hasonló jellemzőket tulajdonítanak. A másik tévhit, hogy a "tél típusú" hölgyek jégkirálynőként tűnhetnek fel, illetve tél típus kizárólag Hófehérke lehet.  

A színcsoportokat évszakokhoz hasonlítjuk, ami nem egyenlő azzal, hogy ha valaki például szőke, akkor csak nyár típus lehet, a sötétbarnák pedig nem minden esetben tél típusok. Sokkal inkább érdemes párhuzamot vonni, a vizsgált személy és az adott évszak színei-fényei között. Továbbá megjegyezném, hogy napjainkban jóformán minden második hölgy festi a haját, esetleg szoláriummal rásegít barnaságára, tehát a színtípusok nagyrészt keverednek. Ezzel nincs semmi probléma, mégis ajánlom, ha fel szeretnénk magunkat „turbózni”, nyúljunk a számunkra előnyös palettákhoz. Meglepő eredményeket érhetünk el.

Ebben a cikkben a tél típusokról szeretnék mesélni, a tökéletesség igénye nélkül. A tél típusról elsőre mindenkinek Hófehérke jut eszébe, akinek haja, mint az ében, bőre, mint a fehér hó. A klasszikus tél típusba valóban beletartozik Hófehérke, ám a tél típus palettája ennél sokkal szélesebb. Mi jellemzi leginkább a „teleket”.



IR és alvászavar - van összefüggés?

2018. március 12.

Az inzulinrezisztencia számtalan szokatlan tünetet produkálhat, és a beteg gyakran csak utólag jön rá, hogy kellemetlen panaszait a magas inzulinszint okozta. Felmerülhet így a kérdés, hogy vajon van-e valamilyen összefüggés az alvászavarok és a kóros állapot között. A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

Gyakran nem derül fény az IR-re

Bár manapság egyre több ember és orvos veszi komolyan az inzulinrezisztenciát, ennek ellenére sokan nem vizsgáltatják ki magukat, pedig kezeletlenül könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Ennek egyik fő oka, hogy az állapot gyakran olyan tüneteket okoz – ha egyáltalán okoz-, hogy igen könnyű átsiklani rajtuk. Ilyen például a hajhullás, rossz hangulat, fáradékonyság, evés utáni álmosság, cukoréhség- ezek mind olyan panaszok, melyekkel egy egészséges ember is sokszor találkozik, ám rendszerint náluk ez el is múlik. Viszont IR esetén mindezt gyakran kiegészíti a túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken (bajusz, szakáll), menstruációs zavarok, meddőség.

A másik ok, amiért sokaknál nem derül fény az inzulinrezisztenciára, az az, hogy egyedül a vércukor értékeiket ellenőriztetik, pedig az inzulint is kellene (0,60,90 perces), hiszen megeshet, hogy csak az inzulin szintjében vannak eltérések, a glükóz mennyisége normál tartományon belül mozog.



A gyereknek is kell az arckrém?

2018. március 11.

Dr. Budai Marianna szakgyógyszerészt kérdezte egy kisgyereke arcbőre miatt aggód édesanya.

  • Az egyéves kisfiamnak az arcbőre mostanában szárazabb, mint korábban volt. Azt is észrevettem, hogy erősen kipirosodik, ha a szabad levegőn vagyunk. Tudna javasolni valamit erre?

A hideg téli szél és a fűtött lakások sok esetben száraz, meleg levegője nagy igénybevételt jelent a bőrnek. Ennek száradás, hámlás, kipirosodás, viszketés lehet a következménye. Mindez leginkább a kézen és az arcon – a téli ruházatban is szabadon maradt testrészeken – jelentkezik.

  • Lehet, hogy nem is kellene foglalkoznom ezzel, mert majd tavaszra magától is javul az állapot?

Nem, épp ellenkezőleg. Nagyon jól teszi, hogy megoldást keres a bőrpanaszra.
A kipirosodott, száraz bőr nem csak az esztétikai látvány miatt ad okot aggodalomra. A viszketés miatt a gyermekek az érzékeny, sérült bőrterületeket kapargatni kezdik, és a kezükkel a legkülönfélébb baktériumokat, gombákat juttathatják be a bőrükbe, így fokozva a tüneteket, és ezzel gyulladást is okoznak.
Valamilyen alkalmas készítménnyel télen is védeni kell a gyermeke bőrét, hogy a szabadban tartózkodás csak egészséges kipirosodással járjon, ne pedig száraz, hámló, kivörösödött bőr legyen az eredménye.



Amikor muszáj benyomni egy tábla csokit

2018. március 11.

Mások érdekeinek a Tied elé helyezése nem is kérdés, hiszen Te vállaltad a családot, ha a munkádban alulteljesítesz, honnan lesz bevételed, a háztartás megvár, a párod elvárja, hogy vele is töltsél időt, és igen, ezt normálisnak is érezheted. A feladatok ellátásába fektetett idő pedig annyi idődet veszi el, hogy saját magadra már szinte semmi nem jut.  

Ugyanilyen nyomasztó, amikor az ember feleslegesnek érzi magát, mert „csak” a babája szükségleteit kell kielégítenie, ami azért a nap nagy részét kitölti, de tedd a szívedre a kezedet! Nem 24 órát. És ezzel tisztában vagy Te is, ezredszerre takarítod a konyhát, a házat, majd holnap kezdesz elölről mindent. És akkor vagy amikor alszik délután a babád, vagy amikor hazaesel a munkából, remegő kézzel nyúlsz a csoki után. Muszáj megenned, nem tudsz parancsolni magadnak, lila ködben fel sem fogod, mit csinálsz. csak a fél tábla eltüntetése után kezd derengeni valami.

Joggal kérdezheted, honnan tudhatom én, aki egész életében sportolt, és kisujjában van a táplálkozás-és edzéselmélet. Onnan, hogy mindkettőt megéltem. Az ikreimmel voltam otthon, és bár én láttam el őket egyedül, férj nélkül, segítség nélkül, mégis feleslegesnek éreztem magamat, bár ők felváltva voltak ébren, úgyhogy semmit tevésre nem volt időm, de én is éreztem, hogy ez nem elég.



Konyha, gyerek, tablet? – Hogy jön ez össze?

2018. március 10.

Sokat tehetünk azért, hogy a konyha ne anya remetekunyhója, hanem az egész családot összefogó, élményekben és persze ízekben gazdag központja legyen. Nem gondolnánk, de az együtt főzőcskézést ráadásul még egy app is segíti. Az pedig már csak hab a – közösen sütött – tortán, hogy észrevétlenül, de minőségi időtöltés és élvezetes percek közben tanulhatnak a gyerekek egészséges étkezésről, higiéniáról, gasztrotörténetről. Jól hangzik? 

 A konyha és a képességfejlesztés

Nyilvánvaló, hogy közösen elkészíteni, majd jóízűen elfogyasztani valamit egyszerre jelenti az együttlét, a jól végzett munka és a finom étek örömét. Plusz pozitívum, hogy a gyerekek készségei észrevétlenül fejlődnek: a szeletelés, hámozás, gombócgyúrás, kavargatás során a finommotorika, a koncentráció és az együttműködési készség is fejlődik, az ízlelés, a szaglás és az ízlés is kifinomul. Ráadásul nem is hinnénk, milyen izgalmas titkokra derülhet fény, amikor közösen nekiállunk főzni a gyerekekkel.

Mi az a szalmonella, és miért szolgálja az egészségünket a húshőmérő? Miért kell már megint kezet mosni? Igaz, hogy a bécsi kifli megállított egy egész török hadsereget? Csak csínján a nyers tojással? És vajon mit művel az, aki blansíroz?



Ellen lehet állni a szerelem kísértésének? Kell-e ellenállni neki?

2018. március 10.

Minden szentimentalizmus nélkül állíthatom, hogy világunkat a szerelem, a testi vágyak s vonzódások mozgatják. Évezredek óta a legtöbb történelmi és világot rengető sztori mögött érzelmek sorakoznak. A szerelem olyan energia, mely ellen nem tudunk védekezni, és nem is kell, hiszen ha megérint valakit ez a nemes érzés, megremegnek még a galaxisok is.

„Minden ember boldog akar lenni, ám legtöbbször, amikor a boldogság kopogtat, nem nyitunk ajtót, mert félünk" - mondja Vészabó Noémi festőművész, aki a napokban megjelent Szeretni egyszer bolondulásig című novelláiról, az azokban megjelenő szerelmi érzésekről és vágyakról beszélt.

Miért félünk szeretni?

Félünk az érzelmek súlyától, félünk a szerelem erejétől, a kiszolgáltatottságtól. Hiszen ha megszeretünk valakit, akkor átadjuk teljes valónkat, megnyitjuk szívünket, testünket áldozzuk ölelése oltárán. Viszont mi, nők és férfiak különbözők vagyunk, különböző módon szeretünk. Ezeket a különbözőségeket mutatják be a Szeretni egyszer bolondulásig novellái.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...546547548...622
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!