Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

13 tökéletes víztipp - spórolás, hidratálás, fogyás

2024. augusztus 08.

Rengeteg vizet pazarolunk el nap, mint nap. Például, ha folyóvíznél mosunk fogat, az alkalmanként ajánlott 3 perccel számolva, 8 liter vizet is kiengedünk egy-egy fogmosásnál. Pedig, ha elzárjuk a csapot, akár 2 liter is elég a fogmosáshoz, és fogmosó pohárral még ennyi sem kell. Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt. Mégis ez a szépség, és a gyönyörű bőr alapja is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A víz  – nem csak a szépségért

A szépség alapja, testünk legfontosabb alkotó eleme, a víz. Mindez könnyen elérhető  a fejlett országok lakói számára, de eszünkbe jut-e, amikor félálomban kinyitjuk a csapot, hogy mekkora kincs a „kék arany”? A Procter&Gamble Aqua Kollekció termékeivel hívja fel a figyelmet a felelős vízfogyasztásra, a Children’s Save Drinking Water elnevezésű humanitárius programján keresztül pedig segítséget nyújt a fejlődő országokban oly nagy problémát jelentő ivóvíz biztosításához. Minden matricával ellátott termék megvásárlása után a vállalat egy-egy tasak víztisztító készítményt juttat el Afrikába. A készítmény egy gyermek egyheti tiszta ivóvizét biztosítja. Kis odafigyeléssel így nemcsak saját vízkészleteinket és környezetünket óvhatjuk, de most a megfelelő termékek kiválasztásával az afrikai vízhiány áldozatain is segíthetünk.

Zuhanyzás, hajmosás, fogmosás, hajformázás, borotválkozás – legtöbbünknél egy egyszerű mozdulattal kezdődik a napi rutin: kinyitjuk a vízcsapot. Lehet, hogy folyóvíznél mosunk fogat, de általában samponozás, szappanozás és borotválás közben is folyamatosan csorgatjuk magunkra a vizet. Esetleg még csöpög is a csap, amikor kilépünk az ajtón…

Rengeteg vizet pazarolunk el nap, mint nap. Például, ha folyóvíznél mosunk fogat, az alkalmanként ajánlott 3 perccel számolva, 8 liter vizet is kiengedünk egy-egy fogmosásnál. Pedig, ha elzárjuk a csapot, akár 2 liter is elég a fogmosáshoz, és fogmosó pohárral még ennyi sem kell. Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja megállapította, hogy a jelenlegi fogyasztási szokások megtartása esetén 2025-re a Föld lakosságának kétharmadát érinteni fogja valamiféle vízkorlátozási intézkedés.



Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni grillezésnél

2024. augusztus 07.

Fotó: pixabay.comA hangulatos nyáresti étkezések központi eleme a grillezés, ami egyszerre ad különleges zamatot az elkészült ételeknek és a társasági vagy családi életnek. Nem elég azonban az alapanyagokat felpakolni a rácsra, van néhány praktika, amit érdemes betartani, hogy a legjobb, legfinomabb eredményt kapjuk.

Milyen eszközöd van?

A faszenes grill a klasszikus változat, ebből a kategóriából kerülnek ki a legelterjedtebb eszközök is. Az ételek a faszéntől kapják meg az ételek azt a jellegzetes ízt, amit sütőben sehogy sem lehet elérni. Előre lépés ha lecsukható tetejű grillt választunk, gyorsabban puhul meg az étel anélkül, hogy odaégne. A gázgrillnél nem kell bajlódni a tűzrakással, egyenletes hőmérsékleten lehet vele sütögetni, de az a bizonyos plusz zamat lehet, hogy hiányozni fog. Erkélyen viszont jól jöhet, hogy a füst ne zavarja a többi lakót. Az elektromos grill is ugyanezt tudja, és akár bent is használható, mert kis helyet foglal. Jó szolgálatot tesz, ha beüt egy hűvösebb vagy csapadékosabb idő. 

Amire viszont minden típusnál oda kell figyelni, az az, hogy az grillkészülék stabilan és vízszintesen álljon. A közelében még véletlenül se legyen gyúlékony anyag és a biztonság kedvéért sütéskor készítsünk oda egy vödör vizet!

Milyen legyen a tűz?

Ha nyílt lángra tesszük az alapanyagokat, akkor csak elégnek, ezért sütés előtt 35-40 perccel gyújtsuk be a faszenet. Mindig csak akkor tegyük a rácsra a sütni valókat, ha a tűz már csak parázslik. Ilyenkor a parázs vörösen izzik és a felületét vékony, szürke hamu borítja. Ha még mindig túl forrónak gondoljuk, akkor piszkafával toljuk szét egy kicsit a parazsat, ha egy picit emelni akarunk a hőfokán, akkor pedig kotorjuk össze. Vannak olyan ételek, amelyeket alufóliában közvetlenül a kihűlő hamuba is tehetünk. A krumplinak például így csodás íze lesz, amit még megbolondíthatunk egy kis tejföllel, sajttal és sült baconnel.

Készüljünk fel a grillezésre!

Grillezni szinte bármit lehet, a különböző húsoktól kezdve a sajtokon át a zöldségekig, gyümölcsökig. Ha nincs sok időnk az előkészületekre érdemes olyan élelmiszereket venni, amit kifejezetten grillezésre ajánlanak, legyen az sajt, grillkolbász, szalonna vagy berner, ami egy magas hústartalmú, roppanósra előfőzött virsli baconbe tekerve direkt a grillezéshez előkészítve. A bernert elég hat-hét percig grillezni, ami közben a bacon nem fog leválni a virsliről. Nekünk pedig tényleg semmi miatt nem kell aggódnunk, csupán annyi lesz a teendőnk, hogy a grillről a tányérokra szedjük az ellenállhatatlan virsliket.



Gőzölve, pirítva, párolva: A sütés-főzés 13 módszere

2024. augusztus 07.

Párolás, pirítás, dinsztelés, abálás, forralás, gőzölés. Száraz, zsiradékos, és vízben történő főzési eljárások. Mikor melyiket célszerű választani a tápérték megőrzéséhez, hogy egészséges és finom ételeket kapjunk? Mikor mennyi a vitaminveszteség? Trükkök konyhatündéreknek!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ételkészítési eljárások
Ha finom és egészséges ételeket szeretnénk az asztalra varázsolni, az alapanyagok okos kiválasztása mellett arra is érdemes figyelnünk, hogy milyen módon készítjük el ezeket. A továbbiakban bemutatjuk a konyhában főzés, sütés során bevethető módszereket és azt is eláruljuk, hogyan mérsékelhető az ételekhez adott zsiradék mennyisége és a vitaminveszteség.Friss zöldség

Vizes ételkezelési módszerek
 
1. Gőzöléses és forralásos ételkészítés
A gőzöléses és forralásos alapú főzési eljárások során többnyire valamilyen folyadék segítségével készítjük el az ételeket – általában vízben, ízesített alaplében vagy gőzben. A gőz (azaz a párolás) előnye, hogy adott hőmérsékleten nagyobb hőenergia átadására alkalmas, így az étel hamarabb megfő, és kisebb a tápanyagveszteség. A főzési hőmérséklet 70° és 120°C között változhat. Ezek az eljárások elsősorban tészta, rizs, hüvelyesek vagy más zöldségfélék elkészítésére alkalmasak. Az alábbiakban – a teljesség
igénye nélkül – bemutatjuk a leggyakoribb módszereket. 
 
2. Forralás: 
Főzés nagy mennyiségű, kb. 100°C-os folyadékban.
Ötletek: 
•  Használjuk a lehető legkevesebb vizet, ezáltal csökkenthetjük a vitamin- és ásványianyag-
veszteség mértékét!
•  Ha van rá mód, tartsuk meg a főzővizet, és használjuk fel leves-alapként, mártásokhoz vagy
rakott ételek elkészítéséhez!
•  A vitamintartalom növelése érdekében az elkészült ételt hintsük meg kevés friss, finomra vágott zöldfűszerrel (pl. petrezselyemmel vagy kaporral)! 
 
3. Lassú főzés (abálás): 
Főzés a forráspontnál alacsonyabb hőmérsékletű (75°– 95°C-os) folyadékban.
A zöldségek és a burgonya elkészítéséhez nem ideális módszer, mivel a hosszú főzési idő miatt nagyobb mennyiségű tápanyag távozik az ételből, mert a tápanyagok egyszerűen „kifőnek” a főző folyadékba.
Ötletek: 
•  Használjunk nagy átmérőjű lábost!
•  Amennyiben az étel jellege engedi, a sót és  a cukrot részben kiválthatjuk szárított és
zöldfűszerekkel! 
 
4. Gőzben főzés (gőzölés, kigőzölés): 
Az étel ebben az esetben egyáltalán nem érintkezik a főzőlével, hanem annak forró, 100°C-os gőzében puhítjuk meg. Ehhez használhatunk a kereskedelemben kimondottan erre a célra árusított gőzölő edényt, vagy az ételt rátehetjük egy lábasba helyezett rácsra, kevés forrásban levő folyadék fölé.
Ötletek: 
•  Ízletesebb lesz az étel, ha a gőzöléshez víz helyett valamilyen zamatos folyadékot, például hús-, vagy zöldséglevest, bort, zöldfűszerekkel vagy citrommal ízesített vizet használunk.



Bugyi kínok, gatyabajok - strandolj okosan!

2024. augusztus 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Vajon a szerelemtől, vagy a strandon rád ragadt gombáktól van az a könnyű, enyhén viszkető bizsergés? Mert ha az utóbbi, akkor bizony a szerelem jónéhány napig tabu terep. A néplavórok kedvelői könnyen pórul járhatnak!  

"…úgy élvezem én a strandot,
Minden annyira szép és jó!"

Énekel a pancsoló kislány, és bizony néha mi is vele énekelünk. Valóban, egy igazi strandon minden csak jó, elfelejtjük gondjainkat, a vízben könnyűnek, fiatalnak érezzük magunkat. Úszni vagy nem úszni – ez nem is kérdés, hiszen már a legkisebbeket is szívesen visszük strandra. Csábít ez a csodás fürdőváros: Budapest. Ez a legegészségesebb sport, minden tagunkat körülöleli, simogatja a víz és a levegő energiája.

Lubickolunk a langy vízben, fejest ugrunk az úszómedencébe és majd a 37 fokos meleg vízben bizseregni kezd kezünk, lábunk… és elkezdünk vakaródzni. Még úgy gondoljuk, hogy a vízhőmérséklet-különbség az oka, aztán, amikor levakartuk már bőrünket, s az száz helyen viszket újra, valami gyanú ébred a fejünkben: lehet, hogy nem a vízhőfok okozta a viszketést?

Fertőtlenítés - mindenhol van, és mégis...

Ma már csak olyan strand működik, ahol fertőtlenített vízcserélő működik. De otthon is fürdünk, fertőtlenítünk, krémmel ápoljuk kiszáradt bőrünket, hogy a viszkető érzést megszüntessük, de a viszketés nem múlik, újabb és újabb helyeken képez piros foltokat rajtunk. Akaratlanul is a legizgalmasabb testrészeket kezdjük vakarni. Mossuk, krémezzük s a csípős részek egyre beljebb tolakszanak testnyílásainkon.

Szerelem? Tilos ha támadnak a gombák!

Este ahelyett, hogy szorosabbra fonnánk karunkat kedvesünk nyaka körül, szégyenkezve elhúzódunk, s kifogásokat keresünk. Aztán mintegy parancsszóra egymást kezdjük vádolni felizgatott állapotunkban.
– Kivel voltál, hogy átoltottad belém a betegséget?
– Kivel voltál, hogy így iszonyodsz tőlem?
Sajnos, a külső és belső viszketés izgatott hangulatot teremt, egymást is vakarni kezdjük ott is, ahol nem viszket.



Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg!

2024. augusztus 06.

Minél magasabb a hőmérséklet nyáron, annál kevesebb ruhát hordunk. A lenge öltözet vagy fürdőruha viselete azonban nem mindenki számára felszabadító érzés. Sokan küzdenek ugyanis visszerekkel, amelyek a melegben még feltűnőbbé válnak és gyakran fájdalmasak. A Budai Egészségközpont érsebészfőorvosa, dr. Barta László összefoglalja a visszérrel kapcsolatos tüneteket, a leghatékonyabb megelőzési módszereket és a kialakult betegség kezelési lehetőségeit.

A visszér ma már népbetegség, a felnőtt lakosság közel fele, mintegy 3,5 millió ember küzd vele, számuk pedig egyre nő. Az életkor előrehaladtával még gyakoribbá válik, elsősorban a középkorú és idősebb nőket érintve, de már 30 éves kor környékén is egyre többen tapasztalják, főként a mozgásszegény életmód elterjedése miatt. 

Ha végre itt a nyár…

A visszerekre utaló jelek egyre többek lábán jelentkeznek ezekben a hónapokban. A tartós melegben ugyanis kitágulnak az erek, továbbá a hőháztartás egyensúlyának fenntartása miatt többet izzadunk, ami fokozza a vérkeringést. A forró nyári napsütés ráadásul kiszáríthatja a bőrt és csökkentheti rugalmasságát. A közvetlenül a bőr felszíne alatt futó visszerek így nyáron láthatóbbá válnak – különösen azoknál, akiknek vékonyabb a bőrük –, és könnyen kialakulhat visszérbetegség (varikozitás), amely a vénák kóros mértékű kitágulását jelenti.

Megjelenésében az öröklött hajlam (kötőszövetek veleszületett gyengesége) az egyik leggyakoribb tényező. Ilyenkor rendszerint egyéb tünetek, úgymint lúdtalpasság, aranyér, sérv is megfigyelhetők. De az életmódnak is szerepe van a visszér kialakulásában. Azzal, hogy az evolúció során az ember két lábra emelkedett, fokozott terhelést helyezett az alsó végtagjaira, amelyet normál esetben az erek rugalmassága ellensúlyoz. Idővel azonban az érfalak elveszítik eredeti rugalmasságukat, a rostok pedig a nyomás alatt megnyúlnak, és képtelenek visszahúzódni. 

A megváltozott méretű vénák kidudorodnak, illetve ödéma (vizenyő) is kialakulhat. A visszérbetegség esélyeit növeli többek között a sok állás, az ülőmunka, az elhízás, a dohányzás, valamint a terhesség során végbemenő hormonális változások, illetve a megnövekedett testsúly. A megjelenés kockázatát fokozhatja továbbá a túl szoros ruházat vagy a fogamzásgátló szedése.



Kapor, a boszorkányok távol tartója és a szerelmi bájitalok alapanyaga

2024. augusztus 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A kaporról általában mindenkinek először a tökfőzelék jut eszébe az iskolai menzáról. Azonban számos jótékony élettani hatása is ismert és elismert. Megmutatom mire jó ez a fűszernövény!  

Története

A kapor a Földközi-tenger vidékéről származik és a rómaiak által jutott be és terjedt el Európában. Már időszámításunk előtt ismerték, adófizető eszközként használták - ez bizonyítja, hogy mekkora értéket képviselt. A középkorban úgy gondolták, hogy e növény segítségével távol tudják tartani a boszorkányokat és a rossz szellemeket. Az ókori görögök a csuklás kezelésére használták. A rómaiak is valami titokzatos erőt tulajdonítottak neki, ezért a gladiátoraik a kapor terméséből sajtolt olajjal kenték be testüket. Ezen kívül szerelmi bájitalok készítésére is használták.

Termesztése

A meleg, napos helyeket kedveli, földje legyen tápanyagdús és jó vízáteresztő.

Élettani hatása

A gyomorbántalmak házi ellenszere már régóta. Csökkenti a puffadást, a gyomorfájást, csillapítja a görcsöket. Ezért használható menstruációs panaszok ellen is. Csuklásra, fejfájásra, álmatlanság ellen is hatásos. A kismamáknak szánt teakeverékek alkotóeleme, hiszen serkenti a tejképződést és a babának is jót tesz, hiszen az első hónapokban jelentkező hasfájást is enyhíti.

Tea készítése: 1 teáskanálnyi termést összetörünk, egy bögre forró vízzel leforrázzuk és 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és naponta kétszer fogyasztjuk!

Illóolaja gyermekeknek kiváló a meghűléses tünetek enyhítésére. Az összetört magokkal készített áztató víz jótékonyan hat a körömökre, ha 10-15 percig benne pihentetjük kezeinket.



Egészséges, könnyen elkészíthető ételekkel nyáron

2024. augusztus 05.

Fotó: pixabay.com

Gyümölcs- és zöldségnyárs, nyári főzelék, grill húsok, házi készítésű fagylalt. A változatos és vitamindús étrend mind hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek a vakáció alatt is energikusak és egészségesek legyenek. Édességet inkább tízóraira vagy uzsonnára fogyasszanak, a legfontosabb pedig a mértékletesség – mondta Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének dietetikusa, aki mintaétrendet is ajánl.

Az év közben megszokott napirend és az étkezési ritmus a nyári szünetben felborulhat, a gyerekek sokszor csak megszokásból esznek, nassolnak, csipegetnek, akár étkezések is kimaradnak. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora ezekben a hetekben is nagyon fontos, mint ahogy a napi egyszeri főtt étel elfogyasztása is. „A szervezet szükséges tápanyagmennyiségét a rendszeres étkezések biztosítják, amely elengedhetetlen az óvodások és kisiskolások aktív fizikai- és szellemi fejlődéséhez” – mondta Czuppon Krisztina. Hozzátette: egy jól összeválogatott és elkészített menüsor tartalmazzon megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot, zsírokat és ásványi anyagokat, valamint rostot, ami nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.

Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amely leginkább vízből, cukormentes házi limonádéból, kis mennyiségű gyümölcsléből álljon. Ezeket ízesíthetjük menta- vagy citromfű levelével, színesíthetjük bogyós gyümölcsökkel. A nyári sós vagy édes levesek, a gyümölcsök is fontos folyadékforrások.

Példák és lehetőségek a nyári helyes étkezésre:

Reggeli

  • Zab/köleskása friss gyümölccsel.
  • Teljes kiőrlésű kenyér sonkával, sajttal, zöldségekkel.
  • Zöldségkrémek (padlizsánból, paprikából, brokkoliból, karfiolból) pirítóssal és zöldségekkel.

Tízórai

  • Gyümölcssaláta vagy gyümölcsnyárs.
  • Gyümölcs natúr joghurttal.
  • Friss gyümölcsturmix.
  • Fagylalt (akár házi készítésű: gyümölcspüré és joghurt, fagylaltformába lehűtve.


A konfliktusok lélektana, avagy miért van szükség a verbális csatározásokra

2024. augusztus 04.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ha bárkit megkérdeznénk, hogy szeret-e veszekedni, vitatkozni, az emberek többsége azt felelné, hogy egyáltalán nem szeret, sőt ellenkezőleg. Kimondottan rosszul érzi magát az ilyen helyzetekben. Ám ha kicsit a megkapargatjuk a felszínt és kiterjesztjük a vizsgálódásunkat egy nagyobb körre, ami túlmutat a résztvevők személyén, rögtön feltárul előttünk a valóság. Bizonyos embereknek egyszerűen az életben maradásukhoz szükséges az, hogy folyamatosan konfliktus helyzetet teremtsenek. De miért teszik mind ezt? Mi hasznuk származik abból, ha folyamatos "szájkaratét" játszanak?  

Meg kell különböztetnünk a konstruktív vitákat és a generált konfliktus helyzeteket. Egyszerűbben fogalmazva a vitát és a veszekedést. Egy építő jellegű vitában a felek miközben igyekeznek a saját érdeküket érvényesíteni, a partner érdekeit is tiszteletben, sőt szem előtt tartják. A közöttük fenn álló viszony kiegyensúlyozott, nem a győzelemre, hanem mindkettőjüknek megfelelő megoldásra törekszenek. Képesek empátiát gyakorolni egymás felé, és van kellő „én erejük” ahhoz is, hogy megváltoztassák az álláspontjukat, ha menetközben kiderül, hogy amit gondoltak nem működőképes az adott helyzetben. Ezt hívják asszertív kommunikációnak, amit kellő önismerettel rendelkező, a felnőtt én állapotukban működni képes személyiségek tudnak megvalósítani. Számukra a nyer-nyer helyzet létrehozása a cél, nem a haszonszerzés.

Az a konfliktushelyzet, ami tele van szélsőséges érzelmi állapotokkal, kiabálással, akár fizikai megnyilvánulásokkal, fényév távolságra van a konstruktív vitától, az valójában csak veszekedés. A benne résztvevők egyetlen célja a másik legyőzése, akár megalázása, és a lehető legtöbb életenergia elrablása. A veszekedés nem valós probléma megoldás felé vezet, sőt az esetek többségében nincs is valóság alapja. Egy olyan generált helyzet ahol egy olyan kitalált dolog miatt harcolnak a felek, ami eltereli a figyelmüket valami sokkal komolyabb és valódi problémáról. Ilyenkor harc folyik a gumicsontért. A felek közötti viszony teljesen kiegyensúlyozatlan, az egyetlen céljuk uralni a másikat. Ennek oka a saját bizonytalanságuk.



Mi „készül” a DiabMentorok Műhelyében?

2024. augusztus 04.

DiabMentor Műhely - Fotó: www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

DiabMentor Műhely néven új továbbképzést indított az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az Oktatási Hivatallal közösen.

A DiabMentor Műhely programban olyan pedagógusok vesznek részt, akik diabmentorként a cukorbeteg gyermekeket segítik az óvodákban, iskolákban. Az alapítvány által fejlesztett szakmai programban gyermekdiabetológus, dietetikus és pszichológus vezetésével a pedagógusok esettanulmányokon keresztül mélyebb ismeretanyagot sajátíthatnak el, hogy hatékonyabban végezhessék el feladataikat diabmentorként.

Sikerrel futnak az Oktatási Hivatal és az alapítvány szervezésében a DiabMentor-alapképzések is, eddig csaknem 5500-an végezték el mind az elméleti, mind a gyakorlati képzést.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek esetében az óvoda, valamint az iskola 1–8. évfolyamán az érintett intézmény gondoskodik a napközbeni alapvető speciális ellátásról: a vércukorszint méréséről és a szükséges mennyiségű inzulin beadásáról a diabmentorok által.

A gyerekek érzékenyítését továbbra is kiemelt feladatának tekinti a civil szervezet. A 13-14 éves korosztálynak 4 évvel ezelőtt elindított TEENS elnevezésű egészségprogram célja felhívni a figyelmet azokra a krónikus betegségekre – pl. cukorbetegség, magas vérnyomás –, amelyek már a fiatalokat is érintik. A korosztály körében kedvelt okoseszközök által tanulhatnak az egészséges táplálkozásról, a test és lélek összhangjáról, az egészségmegőrzésről.



Indiszkréció az állásinterjún? Kezeld okosan!

2024. augusztus 03.

NKépforrás: Canva Pro adatbázis.agyon sokan panaszkodnak nekem az ismerősök közül, hogy túl bizalmas, vagy törvényellenes kérdéseket kapnak az állásinterjún. Gyakori, hogy éppen gyerekkel, magánélettel, párkapcsolattal összefüggő indiszkréciótól szenved az, aki munkát keres. Ám a munkáltató gyakran nem gonoszságból, vagy visszaélési szándékkal kérdez, egyszerűen csak kíváncsi.  

Erről írt nekem egy kedves, két gyerekes édesanya is, aki nevének eltitkolását kérte:

„Már ötödik hónapja próbálok állást találni. 6 évem maradt ki, mivel két gyerekkel voltam idehaza. Már nagyon visszamennék a munka világába, de úgy érzem, sehol nem kellek. Meghallják, hogy két gyerekem van és máris semmi lehetőség nincsen. Hogyan válaszoljak, ha a gyerekekről kérdeznek? Diplomás vagyok, de nincs számottevő tapasztalatom. Erre van valami tárgyalási technikád?”

Mit tegyünk, hogyan kezeljük, ha indiszkrécióval találkozunk?

Azt javaslom, kérdezz vissza! Ha megkérdezik, hogy hány gyereked van, akkor kérdezz vissza: - Miért szeretné tudni? Itt a hangsúly nagyon lényeges, mert ez a passzív agresszió beszólós kérdése éppen úgy lehet, mint egy kedves érdeklődés.
Még jobb, valahogy ha úgy kérdezed: - Mire kíváncsi pontosan a gyerekeimmel kapcsolatban, ami a munkakörömet és a munkavállalásomat érinti?

Gyakkrold be a helyzeteket! 

Gyakorold be be ezt a mondatot, gyakorold, hogy élesben jól menjen. Ez nem ciki, a színészek is úgy készülnek a fellépésekre, hogy gyakorolnak. Az interjú egy sajátos főszerep, amiben épp akkor debütálunk, a saját életünk, saját tudásunk színpada.
Fontos, hogy ne legyen "éle" a mondatnak. Érdeklődő, nyitott és őszinte kérdés legyen. Ha a munkáltató épkézláb választ ad - márpedig erre kénytelen lesz! - akkor valószínűleg olyasmit válaszol majd, hogy csupán az érdekli, mi van, ha a gyerekekkel otthon kell maradnod, vagy kifejezheti aggódását, hogy nehéz lesz téged pótolni, ha kiesel a munkából.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...929394...635
hírek, aktualitások

Egy évtized hazai adataival a mellrák ellen

2025. november 02.


Nem csak az idősebbek betegsége: 50 év felett csökken, alatta nő a mellrák előfordulása.[1]
Az emlőrák túlélési esélyei alapján Magyarországon a régió egyik legkedvezőbb eredménye mutatkozik, az elmúlt 10 évben kimutathatóan nőtt az ötéves túlélés aránya.[2]
40 év alatt minden negyedik érintett nőt a betegség agresszív, tripla negatív változatával (TNBC) diagnosztizálnak.[3]
Fokozottan indokolt a kockázati tényezők tudatosítása, a szűrési hatékonyság erősítése és a korai diagnózis elérése a fiatalabb korosztályokban.


Az emlőrák továbbra is a leggyakoribb daganattípus a magyar nők körében, de az elmúlt évtizedben a betegség előfordulása jelentősen megnőtt a fiataloknál, különösen a 30–39 éves korosztályban[1,4] – derül ki az MSD Magyarország[1] legfrissebb, valós hazai adatokon alapuló kutatásából. A 40 év alatti korcsoportban a betegség agresszív altípusa, a tripla negatív emlőrák (TNBC) aránya is magas: minden negyedik beteget ezzel diagnosztizálnak.3 Az onkológus szakemberek, az MSD adatkutatási divíziójának szakértői, valamint az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület képviselőinek részvételével ma megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: az eddigieknél is nagyobb hatékonysággal szükséges fellépni a fiatalkori emlőrák korai felismerése és a személyre szabott, korszerű kezelése érdekében. A rendezvényen az MSD által elindított új, a korai felismerést támogató TNBC edukációs portált is bemutatták.

A mellrák világszerte és Magyarországon is a nőknél a leggyakrabban diagnosztizált ráktípus, amely 2019-ben az összes új, hazai daganatos megbetegedés 13%-át tette ki.[4] 2011 és 2019 között összesen több mint 70 ezer emlőrákos esetet regisztráltak Magyarországon, ami évente átlagosan 7000-8000 új diagnózist jelent.4 Ez hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évtized végére az emlőrákkal diagnosztizált nők száma meghaladta a 100 ezer főt a magyar társadalomban.1

Az állatok élete a mi döntéseinken múlik

2025. november 02.

A háziállatok önálló életre képtelenek – sorsuk az embertől függ. Az állatvédők arra figyelmeztettek: a kedvencek, a haszonállatok és a vadon élő állatok is rászorulnak szeretetünkre és védelmünkre.

„Nem csak ezen az egy napon, hanem minden pillanatban része kell, hogy legyen életünknek az állatvédelem” – hangsúlyozta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

A legfontosabb üzenetek az állatok érdekében:

– Felelős állattartás: Ne ajándékként, hanem egy életre válasszunk házikedvencet.
– Megfelelő körülmények: Tartási hely, anyagi háttér és szabadidő nélkül nincs jó minőségű állattartás.
– Ivartalanítás: A kóbor állatok számát megelőzéssel lehet a leghatékonyabban csökkenteni.
– Gazdasági állatok: Vásárlásainkkal mi döntjük el, hogy etikus vagy kizsákmányoló termék kerül-e a tányérunkra.
– Állatkertek, vadasparkok: Csak állatjóléti alapokon működő, fajvédelmet szem előtt tartó intézményeket támogassunk.
– Cirkusz: A modern cirkusz állatok nélkül is varázslatos lehet – a szenvedésnek nincs helye a porondon.
– Oktatás: Az állatvédelem alapjait már óvodás- és iskoláskorban át kell adni, mert a jövő a gyerekek kezében van.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület évente mintegy 800 állat megmentésében vesz részt, ivartalanítási kampányokat szervez (ezáltal állatok felesleges szaporulatainak ezrei nem születnek meg), oktatási intézményeket lát el ingyenes kiadványokkal, és évtizedek óta dolgozik a felelős állattartás népszerűsítéséért.

Mit érdemes tenni a szájüreg és a fogak egészsége érdekében?

2025. november 01.

1., Hidratálás

A hidratálás elősegíti a nyáltermelést, ami kulcsfontosságú a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzésében. A megfelelő hidratáltság csökkenti a szájszárazságot és elősegíti a szájflóra egyensúlyát.

2., Rendszeres fizikai aktivitás

A testmozgás nemcsak a szívnek és az izmoknak tesz jót, hanem a szájüreg egészségét is támogatja. A rendszeres fizikai aktivitás pozitív hatással van a szájüregi egészségre, beleértve az egészségesebb ínyt és fogakat, valamint csökkenti a szájüregi gyulladásokat. A BioMed Central 2024-es felmérése szerint a mérsékelt fizikai aktivitás csökkentheti a fogvesztés kockázatát, míg a túlzott aktivitás növelheti azt.

3., Alkoholos italok mellőzése

Az RDH magazine 2024-es narratív áttekintése szerint az alkoholos italok csökkenthetik a nyáltermelést, ami szájszárazsághoz vezethet. A szájszárazság növeli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát. A kutatás a megfelelő hidratálás fontosságát is hangsúlyozza az alkohol fogyasztása mellett.