Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Praktikák, amelyek átsegítenek a kínzó másnaposságon

2024. január 06.

Hasogató fejfájás, háborgó gyomor és zombiszerű vegetálás. Talán neked sem kell különösebben ecsetelni, hogy a másnaposság mennyire megviselheti az embert. Lássuk, mit tehetsz ellene!

A fotó illusztráció: pixabay.comA macskajaj elhárítására mindenkinek van valami tuti tippje, de nem biztos, hogy pont akkor kéne kísérletezned velük, amikor a puszta létezés is mérhetetlen kínt jelent. A BBC ezért is kért fel néhány jeles szakembert, hogy tudományos szempontból értékeljék, melyik ismert módszerre érdemes támaszkodni a szükség óráiban.

Az alkohol rossz, értem?
Az, hogy iszol-e vagy sem, csakis rajtad áll, mindenesetre nem árt, ha tudod, hogy egy 2016-os adatok alapján összeállított tanulmány szerint nem létezik olyan alkoholmennyiség, ami teljesen biztonságos volna: már napi 1-2 ital is káros az egészségünkre. A lightos iszogatás tévhit. Egy tanulmány szerzői szerint napi 1-2 ital is megárt.

Zsemle gazdagon
Jillian Jorgensen, a New York Daily News szerzője például azt állítja, náluk a minden földi jóval, krémsajttal, paradicsommal, vöröshagymával és szalonnával megpakolt zsemle jelenti a gyógyírt a másnaposság kellemetlen tüneteinek kezelésére. De vajon tényleg felszívja az alkoholt, vagy csak ürügy egy nagy evéshez?

Az alkohol felborítja az alvási ritmusodat, ezért szervezetednek energiára lesz szüksége, de ha nem akarsz hirtelen összeomlani, lehetőleg olyan tápláló, jó zsírokban és fehérjékben gazdag feltéteket válassz, mint amilyen a füstölt lazac, az avokádó vagy a krémsajt. Pluszpont jár azért is, hogy a zsemle textúrája kifejezetten kellemes, könnyű lenyelni, így hányinger esetén sem kell a visszatérésétől tartani.

Paradicsomlé
A paradicsomlé eléggé megosztja az emberiséget: egyesek imádják, mások ránézni sem tudnak. Dr. Maheinthan Yogeswaran háziorvos az előbbi csoportba tartozik, és erre alapos oka van. Magyarázata szerint agyunk egyik fő energiaforrása a glükóz, melynek hiánya fáradsághoz és rossz hangulathoz vezet, vagyis valami olyasmihez, amit másnapossággal sújtva érzel. A paradicsomlé viszont egyszerű cukrokat, glükózt és fruktózt tartalmaz, ami elegendő lehet, hogy átbillentse a mérleg nyelvét.



Ünnepek utáni zsírpárnák: ötvenszeresére nőtt sejtek

2024. január 06.

„Le kell adnom, amit felszedtem az ünnepek alatt” – mondjuk gyakran még január végén is. Hogy nehezen megy? A válaszunk viszont: mi sem könnyebb ennél, ha betartunk néhány óvó rendszabályt és a megfelelő diétát. Tíz nap is elegendő lehet hozzá, de persze csak akkor, ha utána sem eszünk meggondolatlanul, és folytatjuk a rendszeres mozgást is…

Fotó: 123rf.comA karácsony és szilveszter közötti időszakban megevett finomságok nem túl mértékletes fogyasztásának az év elején látjuk a kárát. De vajon ezek a súlyfeleslegek miért oda rakódnak le, ahová nem kellene? Egyszerűen azért, mert a szervezet energiaraktározásra szakosodott, speciális sejtekkel rendelkezik, amelyek a nőknél főleg a comb-, fenék- és gyomortájékon találhatók. Mindegyik ilyen sejt akár ötvenszeresére is nőhet – ha nem vigyázunk. Emiatt jelennek meg aztán a zsírpárnák, amelyektől mielőbb szeretnénk megszabadulni. De hogyan?

Jól válogassuk meg, mit eszünk!

Az év ünnepi időszakaiban hajlamosak vagyunk túl sokat és kiegyensúlyozatlan módon enni. Fehér kenyér, sütemények, cukorban gazdag egyéb ételek – minden jöhet. No meg az egész évben alig fogyasztott alkoholból is bőven fogy ilyenkor, ami erősen megemeli a szervezet inzulintermelését. Ennek hatására a szervezet azonnal raktároz az említett sejtekbe. Meg kell tehát állítani ezt a tendenciát azzal, hogy gondosan ügyelünk a táplálkozásunkra. Együnk kevesebbet, és különösen jól megválasztott étrenddel, amelyről tudjuk, hogy felveszik a harcot a zsírpárnákkal.

A jótékony pektinek

Törekedjünk arra, hogy főképpen értékes rostokban legyen gazdag az étrendünk. Ilyenek a pektinek, amelyek a növényekben, elsősorban a gyümölcsökben gyakori, nem cukorszerű, óriásmolekulájú szénhidrátok, és tulajdonságaik jelentősen eltérnek a cukrokétól. Kettős szerepkört töltenek be: egyfelől „elkapják” a zsírok egy részét, mielőtt lebomlanának, másfelől késleltetik a cukrok felszívódását, ami megelőzi az azonnali elraktározódást.

Az étkezések elején lehetőleg mintegy 10 g-ot fogyasszunk belőlük naponta, így a pektinek leköthetnek akár 100 kalóriát is. Szerepeltessük tehát minél többet az étrendünkben az olyan zöldségeket, mint a zöldbab, a zöldpaprika, a padlizsán, a tök vagy a gyümölcsök közül a narancs, az alma, a birsalma (kompót formájában). Nem mellékes az sem, hogy a zöldségek-gyümölcsök pektintartalmukon kívül a legtöbb esetben C-vitaminban is gazdagok. Ezzel közvetve segítik a szervezetet abban, hogy kisebb mértékben raktározzon a zsírsejtekben.

A hasznos kalcium és az izomerősítő proteinek

A zsírpárnák elleni harc egy másik kitűnő eszköze a kalcium. Ha nem jut belőle megfelelő mennyiség a szervezetbe, az fékezi a zsírtartalékok természetes csökkenését. Ezért jó, ha bőven fogyasztunk például kalciumban gazdag tejtermékeket. És ne hagyjuk ki a proteineket (egyszerű fehérjéket) sem! Ha valaki fogyni akar, gyakran mellőzi a húst és a halat. Pedig amikor a szervezet proteinben szegény diétát „észlel”, az energiát először az izmokban és nem a zsírtartalékokban keresi. Ezért a súlyvesztés ilyenkor az izomtömeg csökkenéséből ered. Ezért az izomtömeg megőrzése érdekében feltétlenül gondoskodni kell az elegendő protein-bevitelről (ami naponta legalább egy grammot jelent a testsúly minden kilogrammja után). Egy 55 kg-os személy például hamar hozzájut a napi „kvótához” fehér sajt, két joghurt és 150 g hús vagy hal segítségével naponta.



Kínai horoszkóp: 2024 a Sárkány éve

2024. január 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.2024 a Fa Sárkány éve a kínai asztrológia szerint. 2024. február 10-én, a kínai újév napjával kezdődik és 2025. január 28-ig tart.  

A sárkány a hatalmat, a nemességet, a becsületet, a szerencsét és a sikert szimbolizálja a hagyományos kínai kultúrában. A kínai sárkány az egyetlen fiktív lény a 12 állatöv jegy közül.

A sárkány nagyon jó hírnévnek örvend, és ősidők óta képviseli a jóindulatot és a birodalmi hatalmat. A tekintély, a méltóság, a becsület, a siker, a szerencse és a tehetség jelképe – nem véletlen, hogy a hajdani kínai császárok saját magukat is Sárkánynak tartották.

A Sárkány évei közé tartozik 2024, 2012, 2000, 1988, 1976, 1964, 1952… és így tovább, 12 évenként. A Fa Sárkány év a kínai újévvel veszi kezdetét, azaz 2024. február 10-én, és az azt követő „kínai szilveszterig” tart, 2025. január 28-áig.



Mi fenyegetheti az újévi fogadalom betartását?

2024. január 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az évet a legtöbben úgy kezdtük, hogy valamilyen újévi fogadalmat tettünk: megfogadtuk, hogy lemondunk bizonyos káros szenvedélyeinkről, vagy épp elhatároztuk, hogy új, hasznos szokásokat teszünk magunkévá. De mi kell ahhoz, hogy sikerüljön betartani?  

A célunk ilyenkor az, hogy életünket ezt követően új keretek között élhessük.
Az újévi fogadalmakat tehát megtölti és áthatja a változás, a változtatás iránti vágy. Egy vágy, mely legtöbbször valami miatt mégsem teljesül.

Új év, új lehetőségek, új élet

Természetes vágyunk a megújulásra, az újrakezdésre, a tiszta lappal történő indulásra mindig sokkal erősebb naptári fordulópontok idején. Nincs ez másként újév napján sem.
Ekkor hajlamosak vagyunk új fényben látni a jövőnket, s olyan célokat megfogalmazni, melyek elérésére már régóta vágyunk.
Az újév az újrakezdés lehetőségével csábít, az újévi fogadalom pedig ezt a vágyat segíti célként kitűzni. Attól azonban, hogy valamit kimondunk, még nem válik valósággá. Az újrakezdéshez ugyanis tartós változásra van szükség, mely legtöbbünket idővel megadásra késztet.

Mitől állandó a változás?

A változás az élet természetes velejárója. El kell fogadnunk, hogy körülöttünk semmi sem állandó, semmi nem szól örökre. Mi magunk is csupán meghatározott időt töltünk el a világban, melyet ismerünk.
A változás tehát áthatja az életünket és folyamatosan alakítja életterünket. Ennél fogva jobb azt nemmegadóan elszenvedni, hanem aktívan a képünkre formálva inkább előnyként megélni.
Rugalmassággal, és nyitottsággal jobb eséllyel tudunk alkalmazkodni az életünket végigkísérő változásokhoz. Ehhez azonban az kell, hogy a változásban mindig a lehetőséget lássuk, és ne a félelmet keltő ismeretlent.



31 ma is működő újévi babona kipróbálásra

2024. január 04.

Összegyűjtöttük azokat a bölcs szilveszteri-újévi varázslatokat, amit a régiségben már tudtak őseink. Akár mindegyiket megfogadhatjuk, ha gazdagok, bölcsek, házasok, boldogok akarunk lenni a ebben az esztendőben. Az újkeletű babonákból is válogattunk néhányat.  

A Szilveszter története

Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetõjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.



Kellemes ünnepeket – fejfájás nélkül!

2024. január 04.

Az év végi ünnepek idején – de különösen szilveszterkor – sokan tartanak attól, hogy előjön a migrénjük, vagy egyszerűen csak a tartósan erős fejfájás veszélye fenyegeti őket. Hiszen számos olyan tényező gyülemlik fel ilyen alkalmakkor, melyek kiválthatják a bajt, és elronthatják a családi ünnepet vagy a szilveszteri mulatságot. De lássuk csak melyek ezek, és milyen „óvintézkedéseket” tehetünk azok megelőzése érdekében.

Fotó: pixabay.comHa megvizsgáljuk a migrén (a rohamszerűen fellépő, általában féloldali, görcsös fejfájás) vagy akár csak a hosszan tartó, erős fejfájás kiváltó okait, a szakemberek által készített tanulmányok „rangsoraiban” előkelő helyen találjuk általában a mértéktelen evés-ivást, a kialvatlanságot, a stresszt, a nagy zajt, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztást. Sajnos, ezek a veszélyt jelentő tényezők rendszerint együttesen jelen vannak az év végi ünnepek alkalmával, és könnyen elronthatják a várva várt karácsonyi vagy szilveszteri összejövetelt a migrénre, fejfájásra hajlamos emberek számára.

Evés-ivás: veszélyes túlzások

Minden évben újult erővel tör ránk az érzés: vonalaink megőrzése érdekében nem szabad túlzásba vinnünk az evés-ivást az év végi ünnepek idején – de a gyakran migrénnel, tartós fejfájással küzdő embereknek nemcsak a fölösleges kilók elkerülése miatt kell különösen ügyelniük a szélsőségek elkerülésére.

Ne igyunk sok alkoholt! – ennek a szabálynak a betartása még a mértékletes táplálkozást előíró jó tanácsok megfogadásánál is fontosabb. Pedig milyen nehéz eltölteni egy szilveszteri partit vagy egy karácsony táján rendezett társasági összejövetelt túlnyomóan ásványvíz és üdítők mellett… Márpedig azok, akiknél a migrén vagy más fejfájási forma évről évre jelentkezik ilyen alkalmakkor, tudják, hogy a fokozott mértékű alkoholfogyasztás mekkora veszélyt jelent a számukra ezért jobb, ha ebben az évben már előre felkészülnek a védekezésre. Egyesek csak a fehérborra vagy a pezsgőre, mások a vörösborra, az aperitifre vagy az erős italokra érzékenyek. A túlzásba vitt sörivás is gyakran emlegetett példa. Ezért a veszélyeztetett körbe tartozóknak maguknak kell eldönteniük, melyik italból nem szabad még egy kis pohárkával sem fogyasztaniuk.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy a nagyobb mennyiségű csokoládé (vagy azt tartalmazó sütemény, karácsonyi édesség) fogyasztása is kiválthat migrénes rohamot, de ilyenek még az érlelt sajtok (brie, camembert, az ementáli jellegű gróji, a rokfort, a blue sajt), egyes déligyümölcsök is. Ha a kávét sokan a fejfájás ellen vagy a migrén megelőzése céljából isszák is, azoknál, akik naponta nagy mennyiségben fogyasztják, ellenkező hatást válthat ki, ha az említett okból fokozzák a mennyiséget. Vigyázni kell tehát arra, hogy ne vigyük túlzásba a kávéivást sem, abban a reményben, hogy akkor jobban bírjuk majd az éjszakázás.



Igazi bulikaja - 5 tésztasaláta recept, ami gyorsan kész

2024. január 03.

TKépforrás: Canva Pro adatbázis.ökéletes bulikaja a tésztasaláta! Egyszerre sokat is el lehet készíteni, változatosan és aránylag olcsón, akár felhasználva a hűtőben fellelhető maradékokat is.  

Készülj elő:
Legalább 2-3 féle tészta az ideális, ha nagyobb bulit tervezel. (ha csak páran vagytok, egy féle tészta elég, én a dekoratív, színes csavart, úgynevezett orsó tésztát, vagy a masni tésztát ajánlom, de bármi lehet, amit szerettek.) 
A tésztákat előre kifőzheted, hiszen fontos, hogy ne melegen kerüljön egybe a saláta keverék. 4 főre kb fél kiló tésztát számolhatunk. 

Nézzük hát a varázslatot, hogy születik változatos ételorgia néhány fajta tésztából: 


1. Virslis tésztasaláta

2 pár virsli

20 dkg reszelt füstölt sajt

1 konzerv kukorica

1 kis fej lilahagyma

1 nagy doboz tejföl, majonéz, mustár, picike fehér bor

só, bors

Elkészítés: A tésztát kifőzöm és hagyom kihűlni. Addig összekeverem a karikára vágott és felkarikázva megsütött virslit, a kockákra vágott vagy reszelt füstölt sajtot, a kukoricát és az apróra vágott lilahagymát. A tejföllel, majonézzel, fűszerekkel, pici fehér borral elkészítjük a tartárt, Összekeverem, egy tálba teszem és letakarva hagyom állni. Egy napot legalább adok neki, így az ízek jól összeérnek.



Gyógyszer vagy méreg? Az alkohol

2024. január 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hamarosan búcsúztatjuk az évet, és ezzel hagyományosan együtt jár Szilveszterkor az éjféli koccintás. Bár az alkoholról sokat lehet olvasni, a köztudatban gyakran összemosódnak a mennyiségre és minőségre vonatkozó, a szervezetre gyakorolt jótékony és a romboló hatásokról szóló információk. Sokan nem tudják, hogy 1-2 pohár (nők esetében 1 dl, férfiaknál 2 dl) pezsgő elfogyasztásával már szinte kimerítették az egészségi szempontból ártalmatlannak tartható alkohol napi mennyiségét. Az alábbi összefoglaló segíthet abban, hogy a szilveszteri jókedv közepette is tiszta fejjel kezdd az új esztendőt.  

Az alkohol, vagy más néven etil-alkohol a cukortartalmú növényi (pl. sör, bor, pálinka) és állati nedveknek (pl. kumisz, méhsör) élesztőgombák okozta erjedésekor keletkezik. Színtelen, víztiszta, égető ízű folyadék, melynek nagy az energiasűrűsége. Az alkohol 1 grammja 7,1 kcal energiát ad a szervezetnek. (Összehasonlításul a fő tápanyagok jellemzői: 1 g fehérjéből és 1 g szénhidrátból 4,1 kcal, 1 g zsiradékból 9,3 kcal energia szabadul fel a szervezetben.)

Az éhgyomorra fogyasztott alkohol csökkenti a vércukorszintet, és emeli a vérnyomást. Hatására a bőr kipirul, melegebbé válik, és a megnövekedett hőképződés és hőleadás emeli az alapanyagcserét. Erőteljes vízhajtó hatása befolyásolja a szervezet ásványi anyag háztartását. Az alkohol lebontása alapvetően a májban történik, mely összefüggésben van a zsírsavak égetésével. Minél nagyobb az alkoholfogyasztás mértéke, annál inkább nő a szabad zsírsavképződés, és ezáltal a vér triglicerid-szintje (vérzsír-szintje).

A józanság fokozatai

A legjobb hangulatú ünneplés, mulatás mellett is érdemes emlékezni a következő felsorolásra, amely a különböző töménységű és mennyiségű alkoholos italok, valamint azok szervezetre gyakorolt hatásainak összefoglalója:

A kevés, híg alkoholos ital (1 dl bor vagy 2 dl sör) fogyasztása többnyire fokozza a gyomornedv elválasztást, az étvágyat, kóros elváltozást azonban nem okoz az idegrendszerben.

Kis mennyiségű alkoholos ital (1-2,5 dl bor vagy 2-5 dl sör) bevitele mellett már csökken az érzékszervek működése, károsul az izommunka koordináltsága, csökkennek az agyi gátlások és a koncentrálóképesség.

Közepes mennyiségű alkoholos ital (4,5-8 dl bor vagy 9-17 dl sör) ivását követően gyengül az izomerő, a mozgások szabálytalanná válnak, jellemző az önkritika elvesztése, a vidámság, bőbeszédűség.

Nagy mennyiségű alkoholos ital (2 l bor vagy 4 l sör vagy 3 dl pálinka) elfogyasztása után bizonytalan járás, hányás, mély alvás, akaratgyengeség, erőszakos magatartás jelentkezhetnek.

Igen nagy mennyiségű alkoholos ital (3 l bor vagy 5 l sör vagy 0,5 l pálinka) ivása viszont már heveny mérgezést okoz, mély kábulatot és eszméletvesztést von maga után, életveszélyt jelent.



Jönnek a környezettudatosabb hétköznapok

2024. január 02.

Január 1-jétől lehetőség lesz visszaváltani a PET- és üvegpalackokat, valamint az alumínium italosdobozokat is, amelyek darabja 50 forintot ér majd. Ha te is rendszeresen iszol jegeskávét, energiaitalt, különböző üdítőket a fent felsorolt, úgynevezett egyutas csomagolóanyagokból, akkor most figyelj! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, mire érdemes figyelned a jövő évtől.

Az Európai Unió tagállamaiban – köztük hazánkban is – számos intézkedés kerül bevezetésre annak érdekében, hogy a megtermelt hulladékok volumene csökkenhessen, valamint a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében, az újrahasznosítható hulladékok a lehető legjobb helyre kerülhessenek. Ezt a célt szolgálja például az ún. egyutas, azaz az eldobható csomagolások – a PET- és üvegpalackok mellett, a fémből készült italosdobozok – visszaváltása is, amely 2024. január 1-jével lép életbe Magyarországon.

A visszaváltás feltétele az egész országban – a legkisebb településeken is – biztosított lesz, vagy automatákon vagy kézi visszaváltó pontokon keresztül. Európában már több országban is sikeresen működnek az ehhez hasonló visszaváltó rendszerek, így nincs más hátra, minthogy tudatos szemléletváltással, a magyar lakosok is hozzájáruljanak a fenntartható törekvésekhez.

Gyűjtsd szelektíven!

A jól működő újrahasznosítási rendszer feltétele természetesen az, hogy tudatosan, szelektíven gyűjtse mindenki a hulladékot. Az alumíniumdobozok tekintetében már Magyarországon is elindult egy összefogás, hiszen az Every Can Counts (ECC) program hazai képviselete, a Minden Doboz Visszajár civil kezdeményezés 2010 óta dolgozik azon, hogy tudatosítsa: az alumínium értékes és hasznos nyersanyag, újrahasznosításában rendkívüli lehetőség rejlik. A jövő évtől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja össze és üzemelteti az egész országban a kötelező visszaváltási díjas rendszert, de a cél mit sem változik: a hazánkban évente forgalomba kerülő 1,3 milliárd alumíniumdoboz minél nagyobb része benne maradjon az újrahasznosítás körforgásában.

Figyelj tudatosabban az egyes csomagolóanyagokra!

Végignézve az élelmiszerüzletek polcain tapasztalhatod, hogy az üveg és a PET-palackok mellet egyre több aludobozos termék található. És ez nem véletlen! Az alumíniumból készült csomagolóanyag mellett nem csak az szól, hogy végtelenszer újrahasznosítható, hanem az is, hogy minden újrahasznosított aludoboz 95%-kal kevesebb energia felhasználásával készül el, egy új doboz előállításához képest.  Talán hihetetlen, de ez azt jelenti, hogy egyetlen doboz előállításával annyi energiát lehet spórolni, amennyi elég egy laptop három órányi működtetéséhez!

Figyeld a logót!

Minden egyutas csomagolóanyagnak 50 forint lesz a visszaváltási díja, de nagyon fontos, hogy csak azok a palackok és dobozok válthatóak majd vissza, amelyeket 2024. január 1-je után hoztak forgalomba és látható lesz rajtuk egy figyelemfelkető logó is. Nem érdemes tehát már most félre rakni a csomagolóanyagokat – amit most gyűjtesz, illetve amelyeken nem látsz logót, annak a szelektív gyűjtőzsákokban van a legjobb helye.



Figyelem a világot, mert az élet mindig ösztönöz valamire

2024. január 02.

Csepregi Éva neve összeforrt a Neoton névvel, bár sokszínű egyénisége mindenképp túlmutat ezen. Énekespályáján mindenféle stílusban kipróbálta magát, színészként is foglalkoztatják őt társulatok. Az 1988-as szöuli olimpiai játékok megnyitóján is hatalmas sikert aratott. Idén az augusztusi nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Januárban egy életműkoncerttel szeretné megünnepelni születésnapját, és meglepni a közönséget a sokszínűségével.

Fotó: Csepregi Éva hivatalos facebook– Életutadat ismerve, változatos, tartalmas, mozgalmas énekesi, színészi pálya tárul elénk. Te milyennek érzed?

– Az embert örömmel tölti el, hogy erről az 50 évről most egyáltalán beszélgethetünk. Hisz a popszakma épp az ellenkezőjéről szól, arról hogy az adott pillanatban mi érinti meg az embereket. Nem figyelnek annyira egy egész életútra. Az 50 évet végigkísérni, az egészen más. Nagyon sokat változott minden. Régen volt egyfajta rendszeresség, állandóság, mikor van turné, mikor jelennek meg a lemezek, ezt tudták a rajongók is. Könnyebben fel lehetett építeni egy életutat, mint a mai időkben, amikor olyan zilált minden.

Most megfordult a világ. Régen egy zenekar megcsinálta a maga sikerét, sikeres volt a színpadon, már voltak koncertjeik, és akkor felfigyeltek rá, hogy hopp, ezeknek azért kellene már egy lemez.

Most fordítva van, most megjelennek a dalok mindenféle platformon, és tulajdonképpen az arc nélküli közönség, az internet közönsége találja meg magának a sztárokat. Ez egy nagyon érdekes világ, és kicsit nehezebben is mozgunk ebben a világban. Én is nehezebben tudok hozzászokni a Facebook hatalmához, de fel kell venni a versenyt, mert ha az ember nem alkalmazkodik, akkor nem boldogul. Nagyon nagy erő és nagyon nagy kihívás van a közösségi médiában. Próbálok mindehhez igazodni, és vannak mellettem emberek, akik ebben segítenek, mindehhez sokkal több emberre is van szükség, hogy ilyen idős korban boldoguljunk.

Végül is, hogy ez a pálya ilyen hosszúra sikeredett, nekem elismerés és nagy öröm. Az elején még csak egy játéknak tűnt.

– És mikor érezted, hogy annál már több?

– 1972-ben a Ki mit tud? után, a gimnáziumot elvégezve elmentem dolgozni, majd néhány hónap munka után kaptam egy felkérést. Svédországba utaztunk a magyar zene nagyjaival, ahol egy nagyszabású zenei műsort vettek fel Stockholmban, Magyarország bemutatkozik címmel. Mi voltunk ebben a vokálénekesek. Ezt nem tudtam párhuzamosan csinálni a munkával, és kiléptem, ezzel belevetettem magam a show-bizniszbe. Talán ez volt az a pont.

– Az ember élete különböző életszakaszokból áll össze. Melyiket érzed különlegesebbnek a többinél?

– A ’80-as éveket mindenféleképpen. A Hungaroton szervezésében külföldön léptünk fel, a MIDEM-en, ami egy minden évben megrendezett zenei börze. Ott nagyon nagy volt az érdeklődés a magyar popzene iránt, és onnantól kezdődött a Neoton Família külföldi és hazai karrierje. Ott felfigyeltek ránk, a mi formációnkra, amelyben egy zenekar 3 énekes lánnyal szerepel. Ez adott a zeneszerzőinknek is egy inspirációt, aminek a termése volt többek között a Santa Maria c. számunk. Ezzel a stílussal rákapaszkodtunk a picit már lefelé hajló diszkóvilágra, és ez adott egy löketet a zenekarnak. Rögtön tudtuk, hogy kinek is akarunk játszani, populáris zenét akarunk játszani, és ezen belül bármi felé el tudunk mozdulni, mint ahogy ez meg is történt. A Neoton nagyon eklektikus, mindenfajta zenét játszottunk, de mégiscsak kialakult egy egyedi Neoton-hangzás.

Érdekes módon a magyar és a külföldi siker szinte kézen fogva indult el. Ez egy nagyon jó 10 év volt. Tíz évig voltunk jelen a japán piacon, beleértve Dél-Koreát, Szingapúrt.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...110111112...610
hírek, aktualitások

Fenntartható táplálkozás a dietetikai gyakorlatban

2025. június 30.

A fenntarthatóság nem csupán arról szól, hogy ne üljünk autóba, használjunk közösségi közlekedést vagy járjunk gyalog, kerékpárral. Az elfogyasztott élelmiszereink is rendelkeznek kisebb/nagyobb ökológiai lábnyommal, mellyel segíthetünk vagy árthatunk a Földünk ökológiai állapotának.
Az ökológiai lábnyom az az érték, amely azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék megsemmisítéséhez, feldolgozásához. A használt föld és halászati terület alapján az ökológiai lábnyom hat tényezőből tevődik össze: szén lábnyom, legelő lábnyom, erdő és halászati lábnyom, szántó és beépített területek lábnyoma.
Az ökológiai lábnyom-érték kiszámítható a legkülönfélébb dolgokra vetítve, például: országok, csoportok, egyének, vállalatok stb.
A táplálkozásra vonatkoztatva a következőképpen számolhatjuk ki az ökológiai lábnyomot:
ökológiai lábnyom (gha) = élelmiszer-mennyiség (kg) x ökológialábnyom-intenzitás (gha/kg) (1)

Az OKOSTÁNYÉR és az ökológiai lábnyom

Vetőné Mózner Zsófia és Szűcs Zsuzsanna kutatásukban összehasonlították a hazai táplálkozás ökológiai lábnyomát az OKOSTÁNYÉR®-ban ajánlott étrendi mintázat ökológiai lábnyomával. Látható, hogy a húsok, húskészítmények, a zsiradékok és a tejtermékek adják a „lábnyom” legnagyobb részét, közel 71%-t (1. ábra).

Milyen a megfelelő napolaj?

2025. június 30.



A modern kozmetikumok korában már nem az „olaj” a használatos a nap káros hatásainak kiszűrésére, hanem különböző összetételű egyéb termékek, melyek az ultraviola A és B sugárzás korlátozott átengedése mellett még mást is nyújtanak a bőrnek: biztosítják a bőrsejtek megfelelő nedvességtartalmát (azaz kellően hidratálnak). Nyilvánvaló, hogy a készítmény allergiamentes alapanyagokból kell, hogy összeálljon, emellett nem tömítheti el a bőr pórusait.

A termékeket különböző hangzatos nevekkel illetik (naptej, napbalzsam, napozókrém stb.). Soha ne higgye el azt az állítást, hogy egy termék 100%-ban kiszűri a sugarakat (ezeket „sunblocker” megnevezéssel dicsérik), hiszen minden készítmény kisebb-nagyobb mértékben átengedi az ultraviola sugarakat.

A napvédő készítmények nem azért vannak, hogy meghosszabbítsák a napon való tartózkodás idejét, hanem azért, hogy védelmet nyújtsanak a bőrnek a napon.

A fényvédő készítményeknél az UVB-sugárzást elnyelő képességet az SPF (az angol sun protection factor – nap ellen védő tényező rövidítése) számban, 2-100-ig terjedő tartományban adják meg. Ha egy készítmény SPF10 besorolást kap, az azt jelenti, hogy az UVB-sugárzás 90%-át elnyeli (legalábbis, míg nem szívódik fel a krém a bőrbe), tehát ennyivel csökken a sugárzás DNS-károsító hatása.

Az SPF20 felirat azt jelzi, hogy a készítmény a sugaraknak már a 95%-át kiszűri. A UVA-faktor a krém UVA-sugárzást elnyelő képességére vonatkozik, értéke 2-30-ig terjedhet. Értelemszerűen a magasabb számok a nagyobb fényvédő képességet jelzik. Tehát a jó napozókrém mindkétfajta sugárzás ellen véd, és a védelem faktorát mind a két értékre megadják.

Csak olyan készítményt vegyen, melyen a fenti értékek fel vannak tüntetve, minden más reklámszöveg mellékes! A napozást mindig a nagyobb, minimum SPF15/UVA12 faktorú fényvédő krémmel kell kezdeni. Érzékeny bőr esetén még erősebbel.

Magyar kutatók űrgeodéziai módszerekkel figyelik, hogyan mozognak a parajdi sóbánya sótömbjei

2025. június 29.

A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) kutatói több mint öt éve működtetnek nemzetközi együttműködés keretében egy korszerű űrgeodéziai megfigyelőrendszert (InSAR reflektort) a parajdi Sóháton és környékén, helyi szakértők közreműködésével. A gyűjtött adatokból nagy pontossággal lehet követni a felszíni mozgásokat, aminek köszönhetően jobban megérthetjük a mostani eseményeket.

Az elmúlt hetekben Parajdra figyel a térségünk. A turisztikailag is népszerű sóbányát be kellett zárni az áradások miatt, mivel május 29-én a turisták által látogatott 120 mélyen lévő szint is feltelt vízzel. Lezárták a sóbánya bejáratát, jelenleg fennáll a veszély, hogy a régi bányarész födémje beomlik. Miután süllyedést tapasztaltak a Dózsa-bánya fölött, elővigyázatosságból a parajdi sóbánya környéki lakosokat evakuálták. Először 10, majd 45 házból telepítették ki a lakókat, számolt be a maszol.ro.

A helyieknek a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) is segítséget ajánlott fel, valamint szakmai kérdésekkel is megkeresték őket. Kutatóintézetünk több mint öt éve vesz részt a nemzetközi Topo-Transylvania kutatási projektben, amelynek részeként egy korszerű műholdas megfigyelőrendszert telepítettek (InSAR reflektorokat) Parajd térségébe, a Sóhát és környéke felszínére is. A hálózat létrehozásának eredeti célja nem a napi rendszeres megfigyelés, hanem a sótömzs lassú mozgásának monitorozása volt. A mostani sajnálatos események rámutattak, hogy a hálózat új hasznosítási lehetőséggel is tud szolgálni és fontos szerepet kaphat az áradás utáni megfigyelőrendszerekben.

A rendszer űrgeodéziai módszereken alapul, amellyel rendkívül pontos méréseket végezhetnek a kutatók. A felszín alatti sótömbök mozgásait akár milliméteres pontossággal is észlelni tudják. A telepített reflektorok (a mellékelt fotókon) nem bocsátanak ki jelet, viszont kiválóan visszaverik a Sentinel-1 műholdak által kibocsátott mikrohullámú radarjeleit, amelyeket az Európai Unió Copernicus földmegfigyelő programja működtet. A műholdak 6-12 naponta repülnek el ugyanazon terület felett, ezért a változások napi szintű megfigyelésére nem alkalmasak. Ugyanakkor hosszabb távon, néhány hetes-hónapos időszakban megbízhatóan kimutatható, hogy a bányát ért vízbetörés előtt és után milyen felszíni mozgások történtek.