Újjávarázsolt darabok: hogyan adjunk új életet régi fabútorainknak?
2024. január 01.
Már kissé kopott, de még nem szeretnénk kidobni? A legtöbb esetben nincs is rá szükség! Az alapvetően jó minőségű fabútoroktól nem feltétlenül kell megválni csak azért, mert már nem tündökölnek az eredeti fényükben vagy nem illenek az aktuális enteriőrbe. Számtalan módja van annak, hogy helyrehozzuk a kisebb-nagyobb hibákat, amik az évek során keletkeztek vagy hozzáigazítsuk a darab megjelenését a szoba jelenlegi stílusához. A saját kezűleg végzett bútorfelújítás pedig nemcsak hasznos, de kellemes időtöltés is.
Milyen előnyökkel jár a bútorfelújítás?
Tucatnyi út vezethet oda, hogy készülünk felújítani egy bútordarabot. Elképzelhető, hogy egy ütött-kopott, ócskának tűnő komódtól nem akarunk megválni, de az is lehet, hogy a legutóbbi lomtalanítás során került hozzánk egy darab, aminek új életet szeretnénk adni.
Bútoraink sajátkezű felújítása remek időtöltés, de akár komoly hobbi is lehet belőle, továbbá kevés nagyobb büszkeség van annál, mint hogy magunk alkottunk, teremtettünk valami újat. A szórakozás és a büszkeség mellett pedig az értékmentés és az értékmegőrzés is nagyszerű élményt nyújt mindamellett, hogy jókora összeget is spórolhatunk azzal, ha lemondunk a vásárlásról.
Mire lesz szükségünk a felújításhoz?
Mielőtt hatalmas lelkesedéssel nekiesünk az előttünk lévő bútordarabnak, érdemes átgondolni, hogy mi mindenre lesz szükségünk a folyamat során. Ha útközben derül ki, hogy hiányzik valami, akkor sem dől össze a világ, de jóval nyugodtabb lesz a barkácsolás, ha minden kellék előttünk hever.
E-receptjeink az egészségablak mobilalkalmazásban is elérhetőek
2024. január 01.
Elérhetővé váltak az EgészségAblak applikációban is az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (az EESZT-be, köznyelvben a „felhőbe”) feltöltött gyógyszeres- és gyógyászati segédeszköz receptek, ill. egészségügyi dokumentumok. Az okostelefonokra letölthető ingyenes alkalmazás minden, tajszámmal és Ügyfélkapuval rendelkező állampolgár számára hozzáférhető. Az alkalmazás a közelmúltban történt fejlesztéseknek köszönhetően számos új szolgáltatással bővült, amelyeknek nemcsak kényelmi szerepük van, de nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek tudatosabbá, tájékozottabbá váljanak, és javítja az orvos–beteg–gyógyszertár–gyógyászati segédeszköz-forgalmazó együttműködést is.
A korábban myEESZT néven ismert mobilapplikáció a koronavírus-járvány alatt vált népszerűvé, mivel rajta keresztül könnyen és digitálisan elérhetőek voltak a Covid-igazolványok, valamint az oltásokkal, tesztekkel, átesettséggel kapcsolatos adatok és információk is. A megújult, EgészségAblak névre keresztelt alkalmazás a fejlesztések során modernebb külsőt és számos új funkciót kapott.
Milyen új funkciókkal bővül az EgészségAblak?
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően valamennyi, az egészségügyi felhőbe feltöltött dokumentum már visszamenőleg is kereshető, szűrhető, megjeleníthető és letölthető az applikációban, így később akár internet nélkül, offline is elérhető. Valamint a letöltött dokumentumok e-mailen vagy más üzenetküldő alkalmazás segítségével is megoszthatóak és továbbíthatóak.A Receptek menüpontban külön füleken tekinthetők meg a Gyógyszer és GYSE (gyógyászati segédeszköz) elektronikus receptek (eReceptek), valamint a vények további besorolást kaptak – Aktív receptek és További receptek megnevezéssel.
• Az Aktív receptek kategóriába kerülnek a nyitott, azaz a kiváltásra váró receptek.
• A További recepteknél a vényelőzmények tekinthetők meg, pl. a kiváltott vagy lejárt receptek. A funkció segítségével így már könnyen visszakereshetők a korábbi vények adatai (pl. a felírt termékek neve, az orvosi utasítások, készítmények hatóanyagai, adagolása).
Hogyan történik a gyógyszerek kiváltása a patikákban?
• A gyógyszer kiváltásakor a saját telefonunkon megnyitott eRecepten található vonalkódot kell felmutatni (vonalkód csak az érvényes, azaz kiváltható eRecepten jelenik meg).
• A gyógyszerkiadó szakember a kézi szkenner segítségével egyenként olvassa be az eRecept-azonosítókat a benyújtott telefon képernyőjéről.
• Több vény kiváltása esetén, a következő vényazonosító beolvasásához a telefon kijelzőjén lapozni szükséges (ujjelhúzás jobbra-balra). A beolvasások gyorsaságán és sikerességén a képernyő fényerejének növelésével javíthatunk.
Már otthon össze lehet gyűjteni a szükséges vényeket
Több recept esetén az applikációban előre ki lehet válogatni a kiváltandó elektronikus vényeket. A kiválogatott receptekből a lista alján található, „Tovább” gombra kattintva a kiváltani kívánt receptek vonalkódjai jelennek meg, egyesével leválasztva. A QR-kód fülre kattintva a rendszer egy QR-kódot (speciális vonalkódot) hoz létre, amely egy kódba „tömöríti” az összes kiválasztott recept listáját. Kiváltáskor csak a vonalkódokat kell felmutatni, vagy – az erre felkészült gyógyszertárakban – már elég csak a QR-kódot beolvasni, így a kívánt vényköteles termékek ki-adása felgyorsul és csökken a várakozási idő.
Elegancia, hagyomány, ünnep - a pezsgőzés alapszabályai
2023. december 31.
Hogy készülhet pezsgőből erotikus koktél? A polcokon számos pezsgős palack kelleti magát, mindenféle színekben, szárazak, édesek és félszárazak, elegáns vagy cifra cimkével. Mi a különbség pezsgő és habzóbor között? Hogyan fogyasszuk? Melyiket válasszuk az éjféli koccintáshoz?
A laikus vásárló számára minden olyan ital pezsgő, amit pezsgőspalackban hoznak forgalomba, hagyományos formába zárnak és elegendő szénsavtartalma van. Érdemes ennél egy kicsit körültekintőbbnek lenni és valódi minőségi pezsgőt választani a kínálatból.
Pezsgő és habzóbor
A kettő abban különbözik egymástól, hogy a pezsgő szénsavtartalma a borban levő vagy a borhoz adott cukorból zárt erjedéssel képződik. Ezzel szemben a habzóborban mesterségesen adagolt, szaturálással elnyeletett szénsav található.
Történeti visszapillantás
Legelőször Don Perignon készített pezsgőt Champagne-ban. Felfedezői érdeme abban áll, hogy bevezette a parafa kérgéből, a parafából készült dugó használatát. Az új, és még nem teljesen kierjedt borokat kora tavasszal palackozta, és a palackokat parafa dugóval szorosan bezárta. A borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be.
A pezsgőgyártásról
A pezsgő szénsavtartalma a hozzáadott cukorból zárt erjedés közben képződik. A pezsgőgyártás későbbi szakaszában a technológiailag kész pezsgő édesítésére is használnak cukrot. Előzőleg ebből is oldatot, likőrt készítenek. A kétféle likőrrendeltetése és összetétele nem azonos,ezért nevükben is megkülönböztetikegymástól.
Az előbbit tirázslikőrnek, utóbbit pedig expedíciós likőrnek nevezik.
Mikor fogyasszunk pezsgőt? - Egyszerűen: bármikor!
Fontos, hogy aperitifként mindig száraz pezsgőt igyunk, 6–8 fokra hűtve. Édesség és gyümölcs után félszáraz, édes pezsgőket kínáljunk. Kávét pezsgő után már ne szolgáljunk fel! Napjainkban a gasztronómiai tabuk döntögetése is megfigyelhető: a palackból formatervezett kiöntőedénybe töltött pezsgőt - mindig szárazat - szinte minden fogáshoz ajánlják.
Szilveszteri ételek
2023. december 31.
Szilveszter ünnepe I. Szent Szilveszter pápáról kapta elnevezését, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Sok ismert hiedelem épült be az elmúlt időszakban a köztudatba az év utolsó napjával kapcsolatban, melyek alapjaiban meghatározhatják az előttünk álló esztendőt. De hogy került a virsli a szilveszteri asztalra?
Baromfit nem, malacot és lencsét igen
Régi magyar hiedelem szerint Szilveszter napján nem szabad baromfihúst enni, mert elkaparja a szerencsénket, azonban a sertéshús fogyasztása elengedhetetlen a sikeres újévhez, ugyanis a babona szerint a malac orrával kitúrja a pénzt és a jó szerencsét.
A hallal már érdekesebb a helyzet, mivel a babona szerint a folyó menti vidékeken (Budapest, Szeged) jót jelent, más városokban azonban úgy vélik, hogy elúszik vele a szerencse.
Rétest is eszünk, hiszen a hosszúra nyújtott tészta a hosszú élet titka és minél bővebb a töltelék, annál nagyobb lesz a boldogság.
Mindközül talán a legismertebb hiedelem, hogy a hagyományos ételek fogyasztása bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást varázsol, ezért készítünk gyakran január elsején lencsét, babot, illetve más apró szemű hüvelyeseket tartalmazó ételeket.
De miért eszünk virslit Szilveszterkor?
A szilveszteri ünnepségek, házibulik szervezésekor szinte biztos, hogy felkerül a bevásárló listánkra a virsli. De miért?
A virsli evésnek az előzőleg felsorolt szokásokkal ellentétben nincsen régre visszanyúló történelmi hagyománya, első sorban a német étkezési kultúra hatása.
Mégis Szilveszterkor a két hét alatt fogy el két-háromszor annyi virsli, mint a havi átlag. Tavaly megközelítőleg 30 ezer tonna virslit fogyasztottunk összesen. Eredetileg fiatal bika húsából készítették, és az arisztokraták egyik kedvenc étele volt az alapjában véve pépesítéssel készülő húskészítmény.
Napjainkban számos kiszerelésben és ízvariánsban kapható a termék, amelyből a sertés és baromfi a legkelendőbb. A virslihez hagyományosan a sertéshús jellegzetes ízét társítják a fogyasztók, emellett olyan különlegességek is megtalálhatóak a boltokban, mint a mangalica virsli.
Búcsúzzunk könnyed parti falatkákkal az évtől
2023. december 30.
A szilveszter a téli ünnepek azon fejezete, amikor már a legtöbben megteltünk jobbnál jobb falatokkal, bőséggel fogyasztottunk alkoholos és alkoholmentes italokat, így kevésbé vágyunk a nehéz ételekre vagy bármire, ami még jobban megterheli szervezetet. Pedig a hagyományos magyar óévbúcsúztatás még rátesz erre egy lapáttal: malacsültek, csülkök, virsli mustárral, lencsefőzelék és hozzá persze bor, sör, pezsgő.
Ha a szilveszteri menüt könnyű húsféleségekből, sok zöldségből állítjuk össze, a buli közben és másnap is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ráadásul legalább ezt az estét sem kell keményen ledolgoznunk januárban az edzőteremben. Mivel az év utolsó napján a vendégeskedés nem a sokfogásos vacsoráról, a szertartásos asztalhoz ülésről szól, hanem a partikról, táncról, érdemes svédasztalra tehető, kisebb falatokról, kézzel vagy kis tálkából elfogyasztható finomságokról gondoskodnunk.
Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint a pulykahúsos fogások, falatok és egyéb csemegék kiválóan kiszolgálják a fenti igényeket. A pulyka azért is vált Magyarország egyik kedvencévé, mert könnyű, zsírszegény, így a buli közben, kísérőfalatként vagy sültként sem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, rendkívül alkalmas partifalatok összeállításához, panírozáshoz vagy akár salátába.
Gabi ezért több receptet is összeállított, amelyek teljesen megújíthatják a szilveszteri éjszaka gasztronómiáját. Bőségesen találunk itt olyan gyors fogásokat, mint a pikáns pulykahúsgolyók, a sonkás vendégváró tekercs, a pulykahúsos bruschetta, több tortillás falat vagy olyan ötleteket, amelyek némi kézügyességgel elvarázsolják a vendégeket. Több variáció kínálkozik például leveles tészta segítségével kialakítható rózsafalatkákra vagy ilyen az olívás pulykamellrolád is. De akad itt több saláta (céklasaláta, tésztasaláta pulykamellkockákkal) is, amelyek nagy tálakban az asztalra téve az egészségtudatos vendégeket is örömmel töltik el.
Így előzzük meg a “karácsonyi szindrómát”
2023. december 30.
Gyomorfájás, nyakmerevedés, idegzsába, hólyaghurut… Az év végi ünnepek közeledtével ezek a tipikus tünetcsoportok (“karácsonyi szindrómák”) könnyen előjöhetnek, melyek révén testünk figyelmeztető jelzéseket ad le, felfedve feszültségeinket. Lelki eredetű fizikai tünetek jelennek meg tehát, de meg lehet előzni őket. Néhány jó tanács hozzá.
Amikor a nagy, karácsonyi családi összejövetelek régi sérelmek kiújulását vetítik előre, és félünk tőle, hogy ismét fellobban a viszálykodás vagy a harag lángja, e feszültség megjelenése különféle fizikai kockázatokkal jár. Hatására testünk az első, mely figyelmeztethet: összerándul a gyomrunk, megfájdul a fejünk, hólyaghurut tör ránk…
A fájdalmak felfedik érzelmeinket és feszültségeinket, testünk kész “újraírni” családi életünk konfliktusos előzményeit. De ha hallgatunk a szavára, és megfejtjük titkait, lehetővé válik, hogy a családi ünnepeket örömtelibben, a gyakori tünetcsoportok megjelenése nélkül éljük meg.
Szomato-érzelmi megközelítés
Az ún. szomato-érzelmi – szomatikus (testi eredetű) – megközelítés lehetővé teszi, hogy pld. a testet a tudatalattival érintkező “felületként” használjuk. Gondolunk rá vagy sem, az ünnepek rendszerint visszaterelnek minket a családi fészekbe, és azzal együtt a hozzájuk kötődő konfliktusokhoz. Ha nem sikerül ezeket kezelni, testünk reagál rá.
Emlékezhetünk arra is, hogy egész életünk, érzelmeinkkel és vágyainkkal együtt, de a fáradtság is bizony belénk vésődik. A szomato-érzelmi megközelítés lehetővé teszi a párbeszéd megújítását a környezetünkkel, a konfliktusok eredetének felkutatását és feloldását, a feszültségek okainak megfejtését és a felszabadulást alóla. Amikor a testben megszűnnek a görcsös jelenségek, az kihat az érzelmi szférára is.
A családi fészekbe való visszatérés nehézségei
Egyesek számára csak “örökség” a család, és a megszokott, nagy karácsonyi összejövetelek lehetősége máris pld. gyomorfájással jár. Hiszen a családi konfliktusok felmerülésének lehetőségét kísérő fájdalmak gyakran erre a testtájékra korlátozódnak. Többek közt ez a tünet mutathat rá arra, hogy a családi konfliktusok megújulása milyen negatívan hat ránk, kényelmetlen helyzetbe hoz minket. Gyakran megtörténhet, ha távoli családtagokkal találkozunk, akikkel korábban feszült volt a viszony, és pld. a karácsonyi összejövetel mindezt a felszínre hozza.
A választással járó gondok
Hogyan jöjjünk össze, miként ünnepeljünk karácsonykor anélkül, hogy bárkit is megbántanánk? Minden évben felmerül ez a kérdés – nehéz a választás, kit, mikor látogassunk meg az ünnepeken, kit hívjunk meg, és ha kell, nemet is tudjunk mondani. Ha bármilyen fizikai tünet kíséri ezt a folyamatot (pld. nyakmerevséget kapunk tépelődés közben…), nagy az esély rá, hogy mindez komoly fejtörést okoz! A test azonnal akcióba lép, ami belső “forrongást” idéz elő. Ezért tanácsos teljes nyugalommal, előre megfontoltan viszonyulni a kérdéshez.
Mit evők legyenek a madarak télen?
2023. december 29.
Mire van szükségük a madaraknak a hideg hónapok alatt? Mivel és hogyan etessük őket? Olvasd el, mit tanácsol télre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület!
Magyarországon legalább 1890-től számíthatjuk a lakosság madáretetési mozgalmának indulását, így a 2023/2024-es tél immáron a 134. szezon. Ennek kapcsán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra hívja fel a figyelmet, hogy a madarakat - a közvélekedéssel ellentétben - nem azért etetjük, hogy azok életben maradjanak, erre természetesen emberi segítség nélkül képesek. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és sokadik emelet magasságában is. Ugyanakkor az MME felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a vízimadarakat ne etessük, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja!
Az énekesmadár-etetési időszak az első fagyok késő őszi-kora téli beköszöntétől ezek megszűnéséig, november második felétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.
Az énekesmadaraknak téli eleségként adható: napraforgó; alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal); állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó) – ezek valamelyike már önmagában is elegendő lehet; plusz ivó- és fürdővíz, a befagyott itatókban a naponkénti vízcsere. Bármi mással kísérletezni felesleges, és a madarakra nézve kockázatos lehet. Részletek: https://mme.hu/teli_madaretetes
Endokrin betegségek és hormonok a fogyás útjában
2023. december 29.
Ki számít túlsúlyosnak?
A túlsúly nem más, mint a test különböző területein felhalmozódó zsírfelesleg. A férfias (android vagy alma) típusú elhízás esetében jellemzően a has, a mell és a nyak területére koncentrálódik a nem kívánatos zsírréteg, míg, ha inkább az alhas, a fenék és a combok területére rakódik le, akkor nőies (ginoid vagy körte) típusú elhízásról beszélünk. Az első, tehát az alma típusú elhízás jelent nagyobb kockázatot az egészségre, mert ezt gyakran a zsigeri, tehát a belső szervek, főleg a hasűri szervek között lévő zsírréteg felhalmozódása okozza.
Az alma típusú túlsúlyt legegyszerűbben a derék körfogatának mérésével lehet megállapítani. Férfiaknál az ideális haskörfogat maximum 94 cm, nőknél 80 cm. Férfiak esetében a 102 centimétert, nőknél a 88 centimétert meghaladó haskörforgat már komoly egészségügyi kockázatokat jelent.
A testtömeg index is segít a testsúly objektív megítélésben. A testmagasság és a testtömeg arányából számolható, 25-ös érték felett túlsúlyról, 30-as felett elhízásról beszélünk.
Mi okozhat túlsúlyt?
A túlsúly az esetek döntő részében az egészségtelen életmód következménye. Egészen egyszerűen sokkal több energiát visznek be (több táplálékot fogyasztanak el), mint amennyit elégetnek, a felesleges tápanyagot pedig a szervezetük zsír formájában raktározza el. Egy férfinak átlagos fizikai aktivitás mellett napi 2500, egy nőnek 2000 kalóriára van szüksége.
De nemcsak azok hízhatnak el, akik egészségtelenül étkeznek és/vagy nem mozognak eleget. Az életmódbeli tényezők mellett ritkán genetikai, gyakrabban hormonális okok állnak a probléma hátterében (de például egyes gyógyszerek mellékhatásaként vagy bizonyos betegségek következtében is kialakulhat elhízás.)
Elhízást több endokrin betegség is okozhat, illetve ezek akadályt képezhetnek a fogyás útjában. A belső elválasztású (endokrin) mirigyek az általuk termelt hormonokat közvetlenül a véráramba juttatva szervezetünk számos alapvető funkciójának működtetésében részt vesznek. Ezek: az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvesék, a petefészkek, a herék és részben a hasnyálmirigy. Aki tehát túlsúllyal küzd, amit nem indokol az életmódja, illetve aki a következetes életmódváltás (diéta, mozgás) ellenére sem tapasztal érdemi pozitív elmozdulást a súlyában, annak érdemes endokrinológus szakorvost felkeresnie – hívja fel a figyelmet dr. Mutnéfalvy Zoltán.
Kedvelt karácsonyi fűszerek is okozhatnak allergiás tüneteket
2023. december 28.
Illóolajok, illatos gyertyák, fahéjas, vaníliás sütemények – az ünnep kellékei. Sajnos sokan mégsem élvezhetik az illatokat, használhatnak bizonyos kozmetikumokat vagy fogyaszthatják a fűszerek hozzáadásával készült ételeket, mert allergiás tüneteik jelentkeznek.
Ízek, illatok
A fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik – hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet -, de gyakran bőrkiütést is okoznak– magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének, bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget okozhatnak. Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander okoznak.
Rejtett allergének
A fűszer-allergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények okozzák. Becslések szerint azonban az ételallergiák közel 2 százalékáért a fűszerek a felelősek, így ez sokak számára okoz nehézséget a mindennapokban. A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.
Gyógynövény vagy allergén?
Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a panaszok főként nők körében jelentkeznek. Nem árt, ha óvatosan választunk kozmetikumokat, sok esetben ugyanis épp a természetesnek vélt natúr, vagy gyógynövényeket tartalmazó termékekkel ártunk a legtöbbet magunknak. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is panaszokat okozhatnak. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos gyógykészítményeknek, azonban mindkét növény igen erős allergén is egyben.
Tüsszögés a karácsonyfa alatt?Mi lehet a bűnös?
2023. december 28.
Allergiások megfigyelhették már, hogy panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén-koncentráció megemelkedne a környezetükben. A panaszok oka ez esetben a keresztallergia is lehet, mivel ilyenkor a bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.
Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20%-a szenved. A szénanáthás panaszokkal küzdő betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.
Keresztallergia télen?
Keresztallergia akkor lép fel, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy másik hasonló szerkezetű allergénnel. Az ilyenkor megjelenő tünetek megegyeznek a főallergén által kiváltott reakcióval. A keresztallergia megjelenése a pollenszezonban a leggyakoribb, azonban a téli időszakban is jelentkezhet, mert ilyenkor étrendünkben gyakrabban fordulnak elő olyan magas hisztamin tartalmú ételek és italok, amelyek keresztallergénekként viselkedhetnek.
Milyen ünnepi ételek fogyasztására figyeljünk?
- Például a parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, a nyírfa pollenjére allergiásak pedig dió, mogyoró, mandula, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót.
- Akiknél a fűpollen vált ki allergiát, azok keresztallergiát tapasztalhatnak földimogyoró, szója, bab, borsó, mandula burgonya és paradicsom fogyasztásakor.
- A latex allergén esetében a citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye okozhatnak keresztallergiát.