Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Matcha tea, a bőrkényeztető

2022. szeptember 19.

A matcha tea segít fiatalosan tartani a bőrt (Fotó: 123rf.hu)

A japán eredetű matcha tea nem csupán egy enyhén kesernyés ízű, lágy, meleg ital, hanem aktív hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló is. Erős antioxidáns hatású vegyületei többek között megújítják a hámsejteket, fiatalítják, tisztítják a bőrt. Kevesen ismerik erről az oldaláról ezt a zöld tea fajtát, de népszerűsége a kozmetikai termékekben növekszik.  Tudjunk meg többet róla!

Porított állaga, jellegzetesen intenzív íze, élénk jáde zöld színe, erős antioxidáns hatása különbözteti meg többek közt a matcha teát a többi zöld tea változattól. Ugyanabból a teacserjéből (Camellia sinensis) származik, mint a klasszikus zöld tea, de feldolgozása eltérő. Négy héttel a szüret előtt a teacserje leveleit lefedik, hogy árnyékban maradjanak. Ennek nyomán lerövidítik a fotoszintézist, és a fényhiányos környezetben megnő a levelek klorofill és aminosav tartalma. A leveleket levegőn szárítják, majd porrá őrlik. Az említett eljárásnak köszönhetően a matcha tea koncentráltan tartalmazza olyan hatóanyagait, mint a polifenolok vagy a tannin (csersav). Egyéb jótéteményeik mellett a porrá őrölt zöld tealevelek újabban természetes kozmetikai összetevők is, pl. arc- és hajmaszkokban használatosak.  

Bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik

A rendkívül erős és magas koncentrátumú katechin nevű polifenol tartalmának köszönhetően a matcha tea szembeszáll a káros szabad gyökökkel,a szervezetben, megújítja a bőr hámsejtjeit, így segít fiatalosan tartani a bőrt. Polifenoljai egyúttal nyugtató és gyulladásgátló hatásúak, így enyhítik a bőr különféle gyulladásait, vagy a kipirosodása okozta kellemetlenségeit. Tannin nevű polifenolja szintén védi a sejteket a szabadgyökök romboló hatásától, így sejtmegújító tulajdonságú. A matcha teában lévő L-theanin nevű aminosav pedig javítja a koncentrációt, továbbá hat a szorongás és stressz ellen.

A matcha tea jótéteményeit tanulmányok sora eddig főként belsőleg történő használatakor mutatta ki, de jóval kevesebben kutatták a bőrön alkalmazott, helyi hatását. Többek közt a fejbőrre gyakorolt kedvező hatását egyre több szakember és gyártó ismeri fel. B-vitamin és panthenol tartalma miatt hajkondicionálókban, samponokban már gyakrabban előfordul, mivel stimulálja a szőrtüszőt, és erősíti a hajat, hajhullás után különösen hasznos. Ehhez a matcha vajat a porrá őrölt teából növényi olajjal vagy shea vajjal keverve állítják elő. Így alkalmazható lesz a fejbőrön: segítheti enyhíteni a fejbőr esetleges gyulladásait vagy korpásodását. Ez utóbbi annak tudható be, hogy bőrösszehúzó hatásának köszönhetően a tannin szabályozza a túlzott faggyútermelődést a fejbőrön.



Nem annyira könnyű zöldíteni a vállalatokat, mint gondolnánk

2022. szeptember 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Már most el kell kezdeniük a cégeknek felkészülni a karbonadóra, ami 2027-től válik kötelezővé. A feladat sürgető, hiszen azok, akik elodázzák, akár a mai költségek többszörösével is számolhatnak. De melyek az első lépések, és hová fordulhatnak a vállalatok, ha már a folyamat elején elakadnak?  

Ma már a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a klímaváltozás nemcsak az unokáinkat érinti, hanem a mi életünkben is közvetlen károkat okozhat. A 2027-től bevezetendő karbonadónak hála azonban már a nagyvállalatoknak sem lehetőség, hanem kötelezettség karbonsemlegessé válni.
 
„A kitűzött cél 2050-re a teljes karbonsemlegesség, ehhez pedig megkerülhetetlenek a hosszú távú tervek. Minél előbb cselekszik az adott cég, annál nagyobb stratégiai előnyre tesz szert, a hatékony zöld CSR pedig piaci előnyt is jelenthet” – mondja Kiss Gyula István, a Ne Bántsd az Erdőt Egyesület marketingvezetője.
 
A szakértő szerint a változást a gyártó és termelő cégek érezhetik meg először. Ha ugyanis a konkurenciájuknak jobb a környezetterhelési értéke, akkor esélyes, hogy a hazai vagy külföldi partnercég – a saját kvótájára való tekintettel – tőlük fog vásárolni.
 
„A vállalatok egyelőre nincsenek igazán képben, és inkább kivárnak. Ám minél később vágnak bele, annál magasabb áron tudnak majd belépni a kompenzációs folyamatba: a karbonkredit árfolyama csak az elmúlt időszakban 15 euróról 98 euróra emelkedett” – fogalmaz a szakértő.

Ehhez társul még, hogy Magyarországon szűk tanácsadói kör működik, akik segítséget tudnak nyújtani a folyamatban. Éppen ezért lépéselőnybe kerülnek azok, akik már most felkeresik őket, mielőtt a szakemberek a tömeges igény miatt túlterheltté válnak.

A szén-dioxid-kibocsátás nettó összértékét csökkenteni hosszadalmas folyamat, ami akár 3-6 évig is elhúzódhat. Ráadásul már az auditáció, mint első lépés, is kihívás elé állítja a cégeket. A vállalati zöldítés során ugyanis először a jelenlegi nettó szén-dioxid-kibocsátást kell meghatározni. Erre a célra azonban nehéz olyan szervezetet találni, amely pontos méréseket végez, amiknek a metódusa is nyomon követhető.
 
„A környezettudatossági audit másfél-két órás adatgyűjtő egyeztetéssel indul, nagyon alapos, nemzetközi standardekhez igazított, hiteles módszerekkel segít meghatározni a pontos értéket. Ha ez a kiindulási érték nem jó, akkor a rá épülő kompenzációs terv is hibás lehet” – emeli ki Franczia-Pallang Zsuzsanna, a Ne Bántsd az Erdőt Egyesület (NBAE) elnöke.


Titkok és hazugságok a gyerek előtt

2022. szeptember 18.

Mennyit szabad megmondani a gyereknek az élet dolgaiból? Meg kell-e osztani a felnőttek problémáit a gyerekekkel, vagy jobb, ha ettől megkímélik őket? Szakemberek adnak választ ezekre a kérdésekre.

Fotó: 123rf.com„Amikor a nagynéném végleg külföldre távozott, a szüleim azt mondták, csak elutazott egy időre pihenni – meséli egy fiatalasszony. – Akkor négyéves voltam, de jól emlékszem rá, mert a nagynéném mindig a saját gyerekeként kezelt engem. Utána hosszú hetekig, hónapokig vártam rá. Sokáig azt kérdeztem magamtól, milyen ostobaságot követhettem el, hogy így itt hagyott. Azt hiszem, a félelmem, hogy elhagynak, azóta is megmaradt.”

„A barátnőm azt tanácsolta, hogy mondjam meg a gyermekemnek, az apja nem kívánja látni – számol be a múltban történtekről egy fiús anya – Megtettem, a fiam akkor 3 éves volt. Most 18 esztendős, és egész gyermekkora tele volt viselkedési zavarokkal. Biztos vagyok benne, hogy ennek az volt az oka, hogy megmondtam neki az igazat. Hazudnom kellett volna, és kitalálnom egy történetet, miért nem látja az apját.”

„ A gyermekeim apja komoly depressziós, és a helyzet egyre súlyosbodik. Ezt nem merem bevallani a már nem velünk élő, felnőtt gyerekeimnek, mert félek, hogy az megzavarná őket, és kihatna a munkájukra is. Meg kell-e mondani az igazságot nekik akkor is, ha nem veszik észre, és biztosan nem szívesen hallják?” – kérdezi egy anya.

El kell mondani a gyerekeknek, ha valaki meghalt a családban, vagy, ha valami baj közeleg?

Három tanúvallomás, az élet három különböző szelete, amely azt mutatja, hogy az igazság és a hazugság kérdése központi helyet foglal el az emberek közti kapcsolatokban.

  • Távol kell-e tartani a gyerekektől az élet súlyos problémáit, rózsaszínre kell-e festeni számukra a sötétté vált képet annak érdekében, hogy ne táruljon eléjük az élet drámai oldala?
  • Meg kell-e őrizni a családi titkokat, hazudni kell-e, ha az élet olyasmivel fenyeget, mint a válás, a gyász, a pénzhiány vagy a munkanélküliség?
  • Álomképeket, idilli történeteket kell-e kitalálni a nyers igazság elkendőzése céljából?

A pszichológusok általában az igazságot helyezik a hazugság elé, az igazmondást részesítik előnyben a kívánt idill hazudásával szemben. „Egy házban a gyerekek és a macskák mindig mindenről tudnak” – viccelődnek a szakemberek. De komolyra fordítva a szót: kívánatos, hogy egy gyerek olyannak lássa a dolgokat, amilyenek, és nem amilyeneknek lenniük kéne. Miért? Van kockázata a titkolózásnak és a hazudozásnak?

Kockázata van a titkolózásnak, de a brutális igazság is bánthat

A gyermek, különösen, ha kicsi még, hajlamos azt gondolni, hogy az egész világ csak az ő kis személyisége körül forog. És amikor valami rosszul megy, önkéntelenül is azt gondolja, hogy az az ő hibája. Okkal vagy ok nélkül bűntudatot érez, és azt hiszi, ő az oka a családi bajoknak. Képes megérezni a rossz hangulatot a családban, számos apró, számára aggasztó és furcsa jelből: a szülők kevesebbet foglalkoznak vele, türelmetlenebbek, lesik a telefonhívásokat, titokban sírnak stb.

Ha hiányzik ezekre a magyarázat, a gyereket elborítják a vad gondolatok. Forgatókönyvet talál ki, „betömi a lyukakat”, megtöri a csendet a saját magyarázataival, amelyek olykor szörnyűbbek, ésszerűtlenebbek, mint az igazság. Bizonyos tünetekkel is reagálhatnak: rossz jegyeket szerezhetnek az iskolában, rosszakat álmodhatnak vagy alvászavaruk lehet, szophatják az ujjukat, rághatják a körmüket, bepisilhetnek az ágyba stb. A destabilizálódott gyermek pszichoszomatikus bajokat produkálhat, sőt kisebb betegségeket is.

Egy példa: Kati szülei már nem értették meg egymást, de erről előtte soha nem beszéltek. A rossz légkör mégis ránehezedett a gyerekre. Az iskolában Kati egyre ingerlékenyebbé, agresszívabbá vált. Mit szeretett volna? Hogy a szülei kibéküljenek? Nem! Hanem hogy legalább jelezzék neki a bajt, valahogy így: „nemsokára elválunk”, semmint maradjon a rossz légkör.



Egy apró hálószoba berendezése: tippek és ötletek

2022. szeptember 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Bármilyen helyiségről legyen szó, a berendezés fontos, hogy átgondolt legyen. Funkcionális- és költségvetési szempontból egyaránt. Megbízhatunk lakberendezőt is, de megálmodatjuk mi magunk is egy apró hálószoba berendezését. Ebben a cikkben megfogalmaztuk, mire érdemes figyelni a tervezés során. Bízunk benne, hogy aprócska ötletekkel mindenki számára megkönnyíthetjük a feladatot.  

Legfontosabb a fekhely

Jelen esetben egy hálószobáról lévén szó, vegyük sorra, mi az, amire felétlen szükség van a helyiség funkcionális működéséhez. Az első a fekhely, amelynek kiválasztása nem könnyű feladat. Legyen megfelelő a mérete (szélessége, hosszúsága és magassága), valamint készüljön olyan anyagból, ami illik az egyéniségünkhöz, és a szoba megálmodott hangulatához. Szerkezete sokféle anyagból készülhet, fából, fémből stb. A legfontosabb, hogy annak tetsszen, aki használni fogja, akinek majd kényelmét szolgálja! Az ágyba matrac is kell. Amire feltétlen ügyeljünk, hogy a számunkra megfelelőt válasszuk. Elsődleges szempont, hogy beleférjen a költségvetésbe, de ne feledjük, az egészség mindennél fontosabb! Ha már van ágyunk, abba jó minőségű ágyneműre is szükség van; takarókra, párnákra, ágynemű huzatra. A gumis lepedők webáruháza sokféle megoldást kínál.

Amire még szükség lehet…

Ha már ágy van, a megfelelő pakolós, tárolós elemeket kell megtalálni. Attól függ, mit szeretnénk a hálószobában tárolni. Ha egy helyiség pici, akkor valószínű, csak ágyra van szükség benne, és feltételezhetően külön gardrób van hozzá. Ha nem, és a hely szűke miatt mégis szükség van bútorra, akkor érdemes méretre gyártatni (még, ha drágább is), hogy minden centiméter ki legyen használva. Ez a hálószoba bútor készülhet fából vagy bútorlapból, de ma már nem ritka a fém, a bambusz, a textil, a karton és a műanyag sem. 
 
Érdekes, újrahasznosított darabokkal is érzékeltethetjük, hogy a helyiség lakójának fontos környezetének megóvása. Szekrény sem feltétlen kell, hiszen vannak ruhaállványok, és csupán mennyezeti karnissal leválasztható egy picike járható ruhásszekrény, más néven gardrób. És az átgondoltsághoz az is hozzátartozik, hogy nincs sok tárgyunk, ruhánk, tárolni valónk. Tehát valószínű nem véletlen pici a hálószoba, hiszen mindenben az optimumra törekszik a lakója.


Hogyan növeljük a növényi alapú táplálékok arányát étrendünkben?

2022. szeptember 17.

Ennek megoldása természetesen nem korlátozódik csupán a hús csökkentésére. A kiegyensúlyozott flexitáriánus étrendben központi helyet kell biztosítani a megfelelő minőségű, növényi tápanyag- és fehérjeforrásoknak, a lehető legnagyobb mértékben variálva azokat.  Íme néhány javaslat hozzá:

Fotó: pixabay.comGabonafélék és hüvelyesek kombinálása

A hús jó minőségű proteinek forrása, melyek többek közt 9 olyan elengedhetetlenül fontos aminosavat tartalmaznak, melyeket szervezetünk nem képes előállítani, így táplálék útján kell bevinni őket. Ha növényi fehérjeforrást keresünk a hús helyettesítésére, a cereáliák és a hüvelyesek bővelkednek ezen aminosavakban. Az előbbiekből hiányzik azonban a lizin nevű esszenciális aminosav, az utóbbiakból a cisztein és a metionin nevű kéntartalmú aminosav, melyek fontos szerepet játszanak a fehérjék felépítésében.

A vegetáriánus menüben elsődleges, hogy ezeket a hatóanyagokat is beiktassuk, így kombinálni célszerű a két növényi táplálékot. Ötleteket meríthetünk a világ minden tájáról származó hagyományos receptekből. Ilyen lehet pl. a lencse dhal: hüvelyesek+rizs (indiai konyha), a kuszkusz hús nélkül: búzadara + csicseriborsó (arab konyha) vagy a mexikói galette: kukoricatortilla + vörös bab stb. Nem szükséges feltétlenül egy étkezésen belül társítani őket, elég a nap folyamán. Pl. délben sárgaborsót, este hajdinát iktassunk be az étrendbe.

Hal, tojás, szója váltakoztatva

A húshoz hasonlóan a tojás és a hal is jó minőségű proteineket, vasat, B12 vitamint tartalmaz – előnyösen lehet velük helyettesíteni a húst, akárcsak a szójával. Ez utóbbi egyike azoknak a ritka hüvelyes növényeknek, melyekben minden alapvetően fontos aminosav megtalálható.

Természetesen az nem kívánatos, és nem is hasznos, hogy minden étkezésnél tojást, halat vagy szóját fogyasszunk hús helyett, a váltogatás viszont nagyon javasolt. Hiszen a tojásban pl. sok a koleszterin, ezért nem tanácsos 7 db-nál többet enni belőle hetente. Ami a halat illeti, a tengeri halak a tenger szennyezésének áldozatai lehetnek (nehézfémeket, higanyt tartalmazhatnak), ezért a nagy halfogyasztó országokban is át kell gondolni a fajtát és a mennyiséget. Hazánkban az édesvízi halak vannak előtérben, de alacsony a lakosság éves halfogyasztása.

Így mindenképp ajánlott növelni a halféleségek számát a menüben: két halétel ajánlott hetente, melyek közül az egyik zsíros hal legyen (a magas omega 3 zsírsav-tartalom miatt). Végezetül: a szója fitoösztrogéneket tartalmaz, ezért naponta csak egy szójakészítmény javasolt (ital, steak, desszert stb. formájában). Minden szempontból variálni kell tehát a hús alternatíváit, de anélkül, hogy bármelyikből is túl sokat fogyasztanánk.

Alkalmanként jó minőségű hús fogyasztása

A flexitarianizmus előnye, hogy viszonylag könnyen válhatunk a követőivé. Pl. egy megoldás, ha vegetáriánus ételeket főzünk/fogyasztunk a hét folyamán és húst a hétvégén. Természetesen gazdaságos is, ha kevesebb, de jó minőségű húst vásárolunk, pl. kisebb gazdaságokban, szabadban tartott állatok húsát, melyek GMO mentes (genetikailag nem módosított) tápot kaptak, és nem kezelték őket antibiotikumokkal.

Ha tehát ezt a diétát választjuk, a hús csak alkalmanként legyen az étrend összetevője, és amikor felhasználjuk, bőségesen tegyünk mellé zöldfélét, valamint egy kevés, keményítő tartalmú élelmiszert.

Mindezekből következően azt is jegyezzük meg, hogy kivéve egyes eseteket (terhes nők, vashiányban szenvedő személyek, növőfélben lévő gyerekek és serdülők vonatkozásában), a hús egyébként nem elengedhetetlen táplálék…



A tojásallergia tünetei – Receptek

2022. szeptember 16.

Hazánkban a tojás a tej mellett az egyik leggyakoribb allergén kisgyermekek és felnőttek körében is. Összeállításunkban a tojásallergiával kapcsolatos gyakran feltett kérdésekre keresünk válaszokat szakértőnk segítségével.

Fotó: pixabay.comSzoptatás alatt is elkezdődhet

Az ételallergia tünetei már a szoptatás időszakában is jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy az anya által fogyasztott ételek bizonyos mennyiségben átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is. Érdemes ezért megfigyelnünk, hogy a panaszok mely ételek fogyasztását követően jelentkeznek és a továbbiakban teljesen hagyjuk el a gyanús élelmiszert. – magyrázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusa. Ha így nem jelentkeznek a tünetek, akkor az egész szoptatási idő alatt érdemes a tojásmentes diétát tartani. Amennyiben az ekcémás tünetek továbbra sem múlnak, akkor más élelmiszerekkel is próbálkozhatunk, de ilyenkor mindenképpen javasolt egy szakorvost felkeresni.

A tojásallergia tünetei

A szoptatás időszakában a tojásallergia tüneteként a babánál jelentkezhet bőrallergia, ekcéma és hasi panaszok. A tojást 8 hónapos kor után vezethetjük be a babák étrendjébe. A kicsinek kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is. Ez allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára.

A tyúk, vagy a tojás?

A tojásra allergiás betegeknél fontos figyelnünk arra is, hogy  ritkán a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.

Nyomokban tartalmazhat…

A tojásallergia egyetlen kezelési módja, a tojásmentes diéta betartása, mely – különösen gyermekeknél – sokszor nem könnyű feladat. Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit is.

Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.

Ötletek a tojás pótlására

Főzés során az ételek sűrítésére tojás helyett használjunk keményítőt, vagy burgonyát. Vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna. Az interneten számos oldal található, ahol ételallergiás betegek osztják meg a már kipróbált recepteket egymással. Keresgéljünk a tojásmentes finomságok közt és próbáljunk ki új ízeket, ételeket.



Így változtatja meg a közösségi média a párkapcsolatokat

2022. szeptember 16.

A közösségi média ugyan könnyebbé teszi az ismerkedést, de nem elég megismerni vagy felszedni valakit. Meg is kell tudni tartani. Ez az a social media egyik nagy hátránya.  

Az egymással szemben ülő párok telefonnyomkodása ma már megszokott látvány. Szomorú, de igaz. A párok nagy része inkább a saját telefonját nyomkodja, mint hogy egymással beszélgetnének. A telefon nyomkodása a társas kapcsolatok rovására megy. Sok esetben függőségről is beszélhetünk, ami vagy az egyik félnél, vagy mindkettőnél kialakult. Ha csak az egyik félnél, akkor kérdés mit tud kezdeni ezzel a függőséggel a másik. Ha mindkettőnél, akkor a kérdés, hogy le tudják-e így élni az életüket szótlanul. Eljön-e az a pillanat, hogy valamelyik felemeli a hangját a jelenség ellen.

Féltékenység

A közösségi média megkönnyíti az ismerkedést, hiszen ott sokan nyíltan élik az életüket. Mindent meg lehet tudni róluk, ami egy ismerkedéshez szükséges. Ezért sokszor félrelépésre ad okot és féltékenységre. A legtöbb kapcsolatnál már az problémát szokott okozni, hogy nem fektetik le jó előre a szabályokat.

Mi számít megcsalásnak?

Ha valaki szívecskét, vagy egy ölelős emojit küld valaki másnak az már megcsalás? Persze erre a másik fél azt mondja, de hát nem is ismerem. Ha nem ismered, akkor miért küldesz neki szívecskét? És így tovább. Fontos, hogy legyenek szabályok és ezeket mind a két fél tartsa is be. Sokszor van, hogy a párok közül valaki ráír egy harmadik félre. Ezt a másik észreveszi, és óriási balhé kerekedik belőle okkal vagy ok nélkül. Mindenkinek más az értékrend.

Azonos értékrendű partnert válasszunk

Van, akinek a szívecske küldés belefér, a másik azt mondja ez már megcsalás. Van, akinek belefér, ha egy vadidegennel beszélget párja a neten, a másik azt mondja félrelépésre ad okot. Kinek mi számít megcsalásnak? Egyáltalán honnan kezdődik a megcsalás? Ez mindenkinél egyéni, és mindenki maga dönti el. Fontos, ha párt választunk magunknak hasonló értékrendű embert válasszunk, mert akkor ezek a félreértések elkerülhetőek.



„Kalimpál” a szívem

2022. szeptember 15.

Időnként szabálytalanul verhet a szívünk. Ilyenkor azt érezhetjük, hogy a hirtelen összevissza – túl gyorsan, vagy túl lassan – ver, vagy esetleg egy-egy ütést kihagy. Az ilyen ritmuszavarok egészséges embereknél általában ártalmatlanok, de vannak olyan formái, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, vagy akár az életünket is veszélyeztethetik. 

Fotó: 123rf.comAmikor a szívünk ver, elektromos jelek késztetik összehúzódásra. A szívritmuszavar, másképpen arrhytmia, az elektromos impulzusok bármilyen jellegű megszakadását, a szívverés ütemének megváltozását jelenti. Ilyenkor a szív összehúzódásait koordináló elektromos jelek nem működnek megfelelően, elveszítik szabályos ütemüket, a szív nem pumpálja elég hatékonyan a vért.

Szívritmuszavarra utalhat 

• a mellkasi remegésérzés, 
• mellkasi fájdalom, 
• túl gyorsan, vagy túl lassan verő szív, 
• szédülés, 
• légszomj. 

Egyes eseteiben előfordulhat azonban, hogy semmilyen panaszt nem okoznak, a betegek egyáltalán nem észlelik a tüneteket, csak rutinvizsgálat során derül fény meglétükre.

A szívritmuszavarnak számos típusa van, melyek közül a leggyakoribb kezelést igénylő ritmuszavar a pitvarfibrilláció. A pitvar elkezd rendszertelenül összehúzódni, a vér egy része visszamaradhat a pitvarokban, ahol összegyűlve megalvadhat, és vérrög képződhet. A keletkezett vérrög a szívüregből a véráramba jutva az agyban stroke-ot, míg más szervhez érve érelzáródásokat okozhat. A pitvarfibrilláció a stroke egyik legfontosabb kockázati tényezője. 

A pitvarfibrilláló betegek terápiájában különösen nagy jelentősége van a stroke megelőzésének, hiszen ez a ritmuszavar ötszörösére emeli az elzáródásos stroke előfordulását. Véralvadásgátló készítmények alkalmazásával megakadályozható a stroke-ot okozó vérrögök képződése, és ez által az agyi érelzáródások kialakulása. Ezért fontos rendszeresen felkeresni a kezelőorvost. Ez a legbiztosabb a szélütés kockázatának csökkentésére.



Hogy alakul ki a tejcukor-érzékenység?

2022. szeptember 15.

Fotó illusztráció: pixabay.com

Az emberek többsége minden következmény nélkül el tud fogyasztani egy pohár (2 dl) tejet. A mennyiség növelésével azonban előbb-utóbb megjelennek a laktózérzékenység jelei.

A laktóz a tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes anyag, amely nem képes felszívódni az emésztés során. Ehhez szükség van a belekben lévő laktáz nevű enzimre, amely az szétbontja egyszerű cukrokká. Van, amikor nem termelődik a belekben megfelelő mennyiségű enzim, netán teljes enzimhiány lép fel. Az ilyenkor jelentkező emésztési zavar már komoly tünetekkel járó kellemetlenséget okozhat.

Melyek a tünetek?

Az emésztetlen tejcukor több kellemetlen tünetet okoz. Megbontja a vízfelszívódás egyensúlyát (ozmotikus hatás), ami hasmenéssel jár. A széklet rossz szagú, bűzös, csecsemőknél híg, habos, zöldes, savanyú szagú. A bélbaktériumok által bontott laktózból fejlődő gáz felfúvódást, szeleket, görcsöket eredményez. Mindezeket émelygés, hányinger, általános rossz közérzet és bőrtünetek kísérhetik. A tünetek a tejcukortartalmú élelmiszer fogyasztása után fél–két óra között jelentkeznek és – ha nem követte az említett étkezést újabb tejcukortartalmú élelmiszer fogyasztása – 24–48 óra után következmény nélkül elmúlnak.

A vastagbélből felszívódó hidrogén a vérárammal eljut a központi idegrendszer területére is, ahol fejfájásos rohamokat okozhat.

2 g tejcukorból (kevesebb mint 0,5 dl tej laktóztartalma) közel 1,5 l hidrogéngáz képződhet.

A tejcukor-érzékenység viszonylag könnyen kezelhető. Pótlólag kell bevinni a szervezetbe az enzimet.



Hogyan változtatja meg egy alternatív iskola a gyermekünk személyiségét, jövőjét?

2022. szeptember 14.

Sokan még ma sem tudják, mit kezdjenek az "alternatív intézmény" fogalmával, és azt gondolják, hogy egy átlagos gyereknek semmi szüksége rá. Pedig a gyermekközpontú, játékos mindennapok, a környezettudatos, zöld nevelés vagy a projektoktatás valójában a túlélésük kulcsa lehet a jövőben.  

Egy megújuló alternatív óvoda és iskola, a Gyermekliget igazgatójával, Koszorú Csabával beszélgettünk arról, miben más egy öko-iskola, ahol elsősorban projekt alapú oktatás zajlik, és ahol a NAT mentén, de más ütemben haladnak a gyerekek a tanulással.

Miben más az állami sulinál az alternatív? Miért jobb?

- Erről nagyon sokat lehetne beszélgetni. Vidéken például még mindig kicsit csodabogárként tekintenek az alternatív intézményekre, a fővárosban ez már megváltozott. Budapesten több évtizedes múltra visszatekintő általános és középiskolák működnek alternatív pedagógiai alapokon, ilyen az AKG vagy a Rogers, de egyre több önálló brand és koncepció alakul. Az alternatív iskolák kivétel nélkül részben alapítványi vagy egyesületi fenntartásúak, a szülőknek térítési, képzési díjat kellé fizetniük. Ez azonban nagyon eltérő összeg az egyes intézményekben. 

Visszatérve az alternatív iskolák megítélésére, egyrészt az a kép él róluk, hogy drága, elitista magániskolák, vagy az, hogy ezekre a helyekre csak problémás gyerekek járnak. Nos, egyik sem igaz szerencsére.

Nálunk, a kecskeméti Gyermekligetben például teljesen vegyes az összetétel, azokat az arányokat képezik le a gyerkőcök, mint egy átlagos, állami suliban. Viszont mivel az alternatív iskolákban kisebb csoportlétszámokkal dolgozunk, több idő, tér és türelem jut arra, hogy a papíros diákokkal differenciáltan foglalkozzunk. Ugyanakkor a pedagógiai módszereknek hála, a projektoktatásnak és élménypedagógiának köszönhetően mindenkinek lehet sikerélménye, mindenki megtalálja a helyét és értékét a közösségben. Nem ütköznek ki napi szinten olyan problémák, mert a gyerekek is sokkal nyitottabbak, elfogadóbbak és természetes nekik, hogy sokféle emberke alkothat egy csapatot, és attól még közös célok felé haladunk.

Az alternatív iskolákban talán több lehetőség van olyan modulokat is becsempészni, amelyek az állami iskolákban nem jelennek meg. Ilyen nálunk az ökokert-művelés, a színjátszás, a táncos mozgásfejlesztés, a filmelemzés, a fafaragás, a jóga, a bűvészet vagy épp az agykontroll. Ezek egy része órarendi keretben is meg tud valósulni, mások pedig szakkörök, táborok formájában. Az ilyen ovi-sulikban általában a szülők is nyitottabbak az újdonságokra, sőt, van, mikor kérik, hogy ők is kipróbálhassák ezeket a műhelyeket.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...117118119...523
hírek, aktualitások

7 gyakori tévhit a magas vérnyomásról

2024. április 16.



A magas vérnyomás olyan elterjedt betegség, hogy alig van ma család, ahol lenne valakinek magas vérnyomása – kezelt vagy kezeletlen. A WHO becslése szerint világszerte több, mint 1,1 milliárd ember számít magasvérnyomás betegnek, mégis még mindig sok tévhit kering a köztudatban. Ezeket tisztázta dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 

Számoljunk le a magas vérnyomásra vonatkozó tévhitekkel!


A magas vérnyomás olyan gyakori, hogy nem kell komolyan venni
Fontos tudni róla, hogy a magas vérnyomás kezelés nélkül számos betegség kockázatát növeli, így például a szívinfarktusét, a stroke-ét, a vesebetegségét, a szívelégtelenségét, a látásvesztését, a merevedési zavarét, a perifériás szívbetegségét. A magas vérnyomás ugyanis számos módon rombol. Például a megnövekedett artériás nyomás egyre merevebbé teszi az ereket, ami csökkenti a szívbe áramló vér és oxigén mennyiségét, végső soron tehát károsítja a szívet. A magas vérnyomás ugyanilyen mechanizmusok által károsítja a többi szervet is. 
A magas vérnyomás öröklődik a családomban, nem tehetek semmit
A magasvérnyomás betegségnek valóban van genetikai összetevője, ugyanakkor azoknak sem elkerülhetetlen, akiknek a családjában jelen van. Az életmód tényezők – mint a szívbarát étrend, a rendszeres mozgás, az egészséges BMI, a dohányzás elhagyása, az alacsony só- és alkoholfogyasztás-, akkor is képesek csökkenteni a vérnyomást, ha a genetikai rizikó nagyobb. Azt is erős bizonyítékok támasztják alá, hogy a fentiekkel összefüggésben az egészséges életmód redukálni képes az infarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A magas vérnyomás a kor előrehaladtával elkerülhetetlen
Le kell szögezni, hogy a magas vérnyomás nem része a természetes öregedésnek. Bár maga a betegség gyakoribb az idősebbek közt (60 év felett például közel 63% a magasvérnyomás betegek aránya), de a középkorúakat és a fiatalabbak is érinti. Ugyanakkor az életmódváltoztatás idősebb korban is képes lejjebb vinni az értékeket. 
Észrevenném a tüneteket, ha magas vérnyomásom lenne
A tévhitekkel ellentétben a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, kizárólag vérnyomásméréssel lehet megbizonyosodni a vérnyomásértékekről. (Ezért is terjedt el a csendes gyilkos megnevezés.) A kipirosodás, a fejfájás, a fülzúgás, a rosszullét jellemzően csak súlyos hipertenziós krízisben fordulnak elő. Ha ehhez orrvérzés, látás- és /vagy beszédzavar, hányás is társul, orvost kell hívni!
Ha nem használok asztali sót, nem kell aggódnom a sóbevitel miatt
A WHO ajánlása szerint 5 gramm alatti sómennyiség tekinthető a maximumnak, amivel fenntartható az egészséges vérnyomás. Hozzáteszik, hogy közel 2,3 millió haláleset lenne megelőzhető világszerte csak a sóbevitel csökkentésével. A rossz hír viszont, hogy nem csak az asztali sózás a felelős a sóbevitelért, ugyanis rengeteg élelmiszer tartalmazhat sokszor nagy mennyiségű sót. Érdemes tehát elolvasni az összetevők listáját többek közt a kenyérféléknél, a kész pizzáknál a szendvicseknél, a felvágottaknál, a zacskós leveseknél, a rágcsálnivalóknál, a sajtoknál. Nagy vonalakban igaz, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több sót tartalmaz. Azzal a tévhittel is érdemes leszámolni, hogy a tengeri só vagy más „különleges” sók egészségesebbek, ugyanis ezek kémiailag ugyanolyanok, mint az asztali só. 
Amikor a magas vérnyomás gyógyszer lejjebb vitte a vérnyomást, abba lehet hagyni
– Tudni kell, hogy a magasvérnyomás betegség nem gyógyítható, de komplex szemlélettel jól kezelhető. A gyógyszerek szedésekor sokan tapasztalhatják, hogy a vérnyomásuk viszonylag gyorsan normalizálódik. Mivel azonban a magas vérnyomás a legtöbb esetben egy élethosszig tartó állapot, a rendelt gyógyszereket nem lehet orvosi engedély nélkül elhagyni vagy csökkenteni. Ugyanakkor a kezelőorvos elrendelhet csökkentést vagy szerváltást, ha a normál értékek egy évnél hosszabb ideje nem változnak, bár a teljes gyógyszermentesség nagyon ritka. Az egészséges életmódot azonban minden esetben ajánlatos fenntartani – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 
A magas vérnyomás a férfiak betegsége
Való igaz, hogy 45 éves korig a férfiaknak nagyobb esélye van a magasvérnyomás betegségre, de 45-67 éves kor közt ez a kockázat mindkét nemet közel ugyanannyira érinti, majd egy kissé a nők felé billen a mérleg. Vagyis senki sem tekintheti magát „védettnek” ebből a szempontból, ezért mind az ellenőrzés, mind az életmód-, mind az esetleg szükséges gyógyszeres kezelés fontos lehet!

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...

Szoptatás cukorbetegen- ezekre figyeljen!

2024. április 15.

Ha valaki  cukorbeteg, az élete több pontján is némi nehézséggel találhatja  szemben magát. Ez különösen igaz azokra az eseményekre, állapotokra, amikor nagyobb  hormonális  változások zajlanak a szervezetében. Éppen ezért dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától azt kérdeztük, vajon hogyan hat a cukorbetegség a szoptatásra, van-e olyan, amire külön figyeljenek ilyenkor a diabéteszes kismamák?

Először is fontos leszögezni, hogy a cukorbetegség nem kontraindikációja a szoptatásnak, vagyis bátran szoptathat a cukorbeteg kismama!.  Az anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba (minimum) 6 hónapos koráig ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul.

Az anyatej hipoallergén, alacsony nátriumtartalmú és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. 

A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt).

Néhány dolgot azonban fontos figyelembe  venni és betartani, hogy a vércukorszint az optimális tartományban maradjon, de a baba igényei is ki legyenek elégítve. De ez ne szegje kedvét, hiszen a szoptatás igen fontos,  többek között azért, mert kutatások szerint az anyatejjel táplált gyermekeknél később kisebb eséllyel lép majd fel cukorbetegség- ez azért is lényeges szempont, mert ha az anya cukorbeteg, akkor a gyereke is a fokozott rizikócsoportba fog tartozni diabétesz szempontjából, így jobb mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Milyen előnyökkel járhat, ha szoptatja kisbabáját, cukorbetegen is?

• Gyorsabban megszabadulhat a terhesség során felvett plusz kilóktól, ami nem elhanyagolható a vércukorszint rendezése szempontjából

• Gyorsabban zsugorodik vissza a méhe normál méretűre

• Csökken a petefészek/emlőrák kockázata

• Lehet, hogy kevesebb inzulinra lesz szüksége

Azok az anyák, akik terhességi  cukorbetegek voltak és minimum 6 hónapig szoptatnak, kevésbé valószínű, hogy később 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk.

 Érdemes azonban arra felkészülni, hogy  lehet, hogy a cukorbetegség megnehezíti majd a szoptatást, a tejtermelődést, ennek ellenére érdemes kitartónak lenni! Ha cukorbeteg, akkor előfordulhat, hogy a tejtermelése nehezen, később indul be. Ez ne szegje kedvét, szülés után rögtön tegye mellre babáját és próbáljon szoptatni, akkor is, ha nem sikerül!