Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kerülje a tejet és az ízfokozókat, ha teherbe akar esni

2022. augusztus 03.

Fotó: 123rf.com

Sok nő hosszú hónapokat, éveket vár arra, hogy teherbe essen. Akár van a hátterében szervi elváltozás, akár nem, megfelelő táplálkozással nagyon sokat tenni azért, hogy mihamarabb megfoganjon a baba. Dr. Bérczy Juditot, endokrinológus főorvost kérdeztük, hogy pontosan milyen étrendet is érdemes ekkor követni, illetve miket kéne kerülni.

Tilos a tej?

Bár sokan úgy gondolják, hogy a tej fogyasztása a magas kalcium tartalma miatt kiemelten fontos is, viszont ez nincs teljesen így. Magyarországon ugyanis nagyon sokan küzdenek laktóz-intoleranciával, illetve tej allergiával, melyek gyakori tünete a haspuffadás, hasmenés, illetve a székrekedés.

Hogy ez mégis miért alakul ki? Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos szerint röviden azért, mert a tejben lévő kazein nevű fehérje lebontásáért felelős kazeináz enzim csecsemőkor után már nem termelődik. Éppen ezért a tej megemésztése nehézkessé válik, nyálkatermeléssel jár, és hogy az anyagcsere folyamatok a lehető legjobban tudjanak működni, nagy energiákat kell a szervezetnek mozgósítania – amit persze máshonnan, más valami rovására szerez, például a teherbeeséstől. Tehát amennyiben nehezen jön össze a baba, érdemes táplálkozási szokásait alaposabban megfigyelni, és ha úgy veszi észre, hogy a tejfogyasztás után az említett tüneteket tapasztalja, ajánlott csökkenteni a mennyiségén, vagy teljesen elkerülni.

Kerülje az ízfokozókat

Bizonyára már ön is hallott róla, hogy az ízfokozók kellemetlen tüneteket okozhatnak, például migrént, heves szívdobogást, hányingert, hányást, vagy hasi görcsöket. Sőt, egyes elméletek szerint a rák kialakulásában is szerepet játszanak. Azonban a felsorolás itt még nem ér véget, ugyanis az ízfokozók, főleg az idegméregként elhíresült natrium-glutamát a teherbeesést is megnehezíti, mivel megemelheti a prolaktin szintet, ami gátolhatja a tüszőérést és a beágyazódást is. Sajnos szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben benne van – főleg a kínai menükben-, így lehetőleg házi készítésű ételeket fogyasszon, és ne csak a teherbeesés előtt, hanem a várandósság alatt, és lehetőleg utána is!



Lélegezz!

2022. augusztus 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az életben csak két dolog biztos, az első és az utolsó lélegzetvételünk. Az, hogy közötte mi történik, csak rajtunk múlik. Mégis, bár semmi mást nem tudunk biztosra, csak két lélegzetvétel meglétét, a mindennapjainkban kevés figyelmet szentelünk a légzésnek.  

Belégzés-kilégzés, nagyon törődni se kell vele, megy magától. Már akinek - mert ugyebár ismerjük a szőke nős viccet:
 
A szőke nő elmegy a fodrászhoz, fejhallgató van a fején. Mondja neki a fodrász:
- Legyen szíves levenni a fejhallgatót, mert nem tudom megnyírni!
- Nem lehet, mert akkor meghalok.
Nyírja a fodrász, hirtelen lekapja a fejéről, a nő meghal. Gondolja belehallgat a fejhallgatóba:
- Kilégzés, belégzés, kilégzés, belégzés…
 
Nem térnék ki a hamis sztereotipiákra és bélyegekre, arra viszont igen, hogy szinte mindannyiunknak fontos lenne, ha lenne a fülünkben egy fülhallgató, ami duruzsulja, hogy belégzés-kilégzés.
 
Mert bár a legautomatikusabb dolog az életünkben, hatalmas erő és lehetőség. Amit elfelejtünk használni.
A belégzés és a kilégzés kapcsolat a külvilág és a belsőd között. És maga a légzés kapcsolat a fent és lent között, a rekeszizom, mint valami választóvonal vágja ketté vagy akár köti össze a testünk két felét. Légzéstől függ az elválasztó, vagy a kapcsoló szerepe.
 
Biztosan megfigyeltétek már, hogy attól függően, hogy hogy érzitek magatokat, milyen fizikai, mentális vagy érzelmi állapotban vagytok, más a légzésetek.
Ébredéskor még mély, lágy, ritmusos. Mikor futsz a busz után akkor felszínes és kapkodó. Szintén ilyen nagy stresszhelyzetben, mondjuk egy kellemetlen találkozó előtt. Egy megnyomó, megérintő helyzetben pedig lehet erőteljes, de nem túl mély.
 
Az a fentiekből is egyértelmű, hogy az életünk hat a légzésünkre. Az a szenzációs, hogy ez az egyenlet megfordítható. Vagyis a légzéssel is tudunk hatni a fizikai állapotunkra, teljesítményünkre, az érzelmeinkre és a mentális állapotunkra is. 
 
Mivel ez a hatás nagyon elemi erejú és mély lehet, ezért érdemes egy vezetőt, hozzáértőt választani ehhez az utaláshoz.
Az alábbiakban megmutatok három alap technikát, amiket biztonsággal gyakorolhatsz, és használhatsz, amikor csak szükségét érzed. Ha jobban elmélyednél a témában, keress meg egy hozzáértő jóga- vagy meditációs oktatót.
Ahhoz, hogy egészségesen és hatékonyan tudj lélegezni a jógapózok gyakorlása elengedhetetlen, mivel ezekkel edzed meg a légzőizmokat is, valamint az egész testet a légzéshez.


A gyermekkori hipertóniáról

2022. augusztus 02.

Kevesen tudják, hogy gyermekkorban is előfordulhat a hipertónia, sőt ez egyre gyakoribbá váló kór…

Fotó: gettyimages.comAlig akad közöttünk olyan, akinek valamely hozzátartozója ne szenvedne hipertóniában. Kevesen tudják azonban, hogy gyermekkorban is előfordul, sőt egyre gyakoribbá váló kór. Mivel felnőttkorban a magas vérnyomás felelős a legtöbb vezető halálok – mint például az infarktus, az agyvérzés – kialakulásáért, a hipertónia elleni küzdelmet már idejekorán, a gyermekkorban el kell kezdeni.

Orvosilag élesen szétválasztanak két hipertónia-típust: az egyik, amelyben egyértelműen kimutatható egy meghatározható magas vérnyomást okozó betegség, a másikban pedig a hipertónia hátterében nem találunk kimutatható okot.

Az előbbit másodlagos, az utóbbit elsődleges, esszenciális magas vérnyomásnak nevezzük.

A megelőzés fontossága

A megelőzés mindig hatásosabb (és olcsóbb is), mint a gyógyítás. Ezért a magas vérnyomás megoldásában inkább az egészséges életmódra, mint a gyógyszeres kezelésre kell hagyatkoznunk. Mint említettük, az egészséges életmódnak része a megfelelő táplálkozás, a kalóriában pont megfelelő, valamint telített zsírsavakban, koleszterinben és sóban szegény étrend.

Emellett fontos a káros szenvedélyektől való tartózkodás (dohányzás!) és a sok mozgás. A már kialakult magas vérnyomás kezelésében is ezek az életmódbeli változtatások az első választandó gyógymódok: pusztán a fogyással, a nikotin mellőzésével és sportolással is jelentősen csökkenteni tudjuk a vérnyomást!

Magas vérnyomás gyermekkorban

A magas vérnyomás létrejöttéért számtalan tényező felelős. A végső közös élettani okok közt azonban mindig fellelhető a keringő vér “sebessége” és az erek “ellenállása” között finom, precízen szabályozott egyensúly felborulása. A vér sebessége, vagyis az egységnyi idő alatt a szíven átáramló vértérfogat megnőhet például stressz vagy túlzott folyadékbevitel hatására, ám a hipertónia leggyakoribb okát magukban a véredényekben, azok megnövekedett ellenállásában, tehát az erek szűkületében, merevségében kell keresni: ide vezet többek közt a tartós dohányzás és a túl zsíros étrend is.

Gyermekkorban – ellentétben a felnőttkorival – a másodlagos magas vérnyomás a gyakoribb. Tízéves kor alatt leggyakrabban, kb. 80%-ban vesebetegségek okozzák. Talán meglepő ez a magas szám, pedig igaz. Ráadásul ezen vesebetegségek jó része húgyúti fertőzés következménye, amelyet pedig mindannyian banális, veszélytelen betegségnek tartunk!

A húgyúti gyulladások gyakorisága sokkal magasabb, mint azt gondolnánk. Egy brit felmérés szerint a sürgősségi ambulancián megjelenő lázas gyermekek 7,5%-ában találták ezt a kórokot. A hólyaghurutot többnyire baktériumok okozzák, ezért van ellenük megfelelő gyógyszer – már amennyiben időben észrevesszük. Akkor van igazán baj, ha a fertőzés felfelé továbbterjed a vesékre is. A kezeletlen vesemedence-gyulladás ugyanis csaknem mindig maradandó károsodással jár: vesehegesedéssel – és a következményes magas vérnyomással.

A húgyúti fertőzésnek lehetnek egyértelmű tünetei – gyakori és fájdalmas vizelés, hasi fájdalom, szúrós szagú vizelet, ágybavizelés -, de előfordulhat tünetmentesen is, esetleg lázzal. Ezért fontos, hogy olyan lázas gyermeknél, akinél nem találjuk meg a láz nyilvánvaló okát, vizeletvizsgálatot végezzünk. Szerencsére a felismert és időben kezelt húgyúti fertőzés gyorsan és maradandó károsodás nélkül gyógyul. Másodlagos magas vérnyomást egyébként okoznak más, ritkább vesebetegségek, de különböző érrendszeri, hormonális, idegrendszeri betegségek is a kiváltó okok között szerepelnek.

Az elsődleges, esszenciális hipertónia sokkal nehezebben megfogható, ezért jóval nehezebben kezelhető betegség. Serdülőkorban már fordul a helyzet, ez a gyakoribb. Mivel a gyermekgyógyászatban ebben a korban fordul elő a több magas vérnyomásos beteg, ezért nem győzzük eléggé hangsúlyozni a probléma fontosságát.

Az elsődleges magas vérnyomásnak valószínűleg nem egy konkrét, meghatározott oka van, több tényező együttesen felelős a felléptéért. Ezeket a tényezőket az unalomig ismert “egészségtelen életmód” gyűjtőfogalom alatt találjuk meg. Unalomig ismert, de azért nem árt odafigyelnünk: ezen tényezők figyelembevételével gyermekünk életminőségét, egész életútját, életmódját meghatározhatjuk.



Mit árul el rólad szemszíned?

2022. augusztus 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A szem színe kisgyermekkorban majdnem minden gyermeknél egységesen szürkéskék, amolyan bébi-acélkék. Sok anya ilyenkor álmodozik - hátha kék marad! Ám a barna szemű szülőktől származóknál genetikai okból többnyire besötétedik. Általában már 6 hónapos korban látható a végleges szemszín.  

Másoknak tinédzserkorban, sőt akár húszas éveikben is változhat szemük árnyalata. Az európai emberekre a legjellemzőbb a (kevert árnyalatú) kék szemszín – legnagyobb százalékban az izlandiakra. Mint azt egy kísérlet tudósai nem régiben felfedezték, ezek a kék szemű egyedek szívesen választanak maguknak szintén kék szemű párt, különösen a férfiak, hiszen az apa kiléte így biztosabban megállapítható.

Az Európán kívüli népességeknél leggyakoribb a barna szem, annak azonban rengeteg különböző finom árnyalata megtalálható az egyes népeknél.

Akikben jobban megbíznak
Pszichológiai tény, hogy a világos, tiszta tekintetű egyedekben jobban megbíznak társaik, mivel szemük rostjai, s így egész belsejük áttekinthetőbbnek tűnik. A vakító kék szemű, barna hajú, fehér bőrű, igazi lovag külsejű férfiakban viszont nem mindenki képes megbízni, mivel kisugárzásuk olyannyira leveszi a legtöbb nőt lábukról, hogy az az állandó partnerekben gyakran félelmet kelt.

A legritkább szemszín
A legérdekesebb észrevétel a kutatók részéről azonban az, hogy a valódi tiszta zöld szemszín a legritkább a Földön, mindössze 2% büszkélkedhet ezzel. Gyakran zöld színű szemünk ugyanis nem tiszta, hanem barnás, ún. savószínű.

És amelyik nem is létezik…
Ma már azt is tudjuk, hogy az embernek miért nem lehet lila szivárványhártyájuk színe; egyszerűen nincs ilyen színű pigment testünkben. A szemben található melanin ugyanis egy barna festékanyag. Ha szemünk sok pigmentet tartalmaz, akkor szemünk kékes, áttetszőbb lesz, ha sokat egészen sötétbarnának fog ez hatni. Aki lila szemmel megy a buliba, annak tehát vagy bemostak egyet, vagy kontaktlencsét hord - abból ugyanis egész őrült színek kaphatók ma már - vagy egy UFO.

A zöld szeműeknél bizonyos esetekben jelen van egy másik fehérje is a szemben, ez a xantin – máskor csak szimplán közepes mennyiségű melanin-koncentrációtól jön létre - , ami sárga színű pigment, s valójában a színkeverésnek köszönhetően – kevés kéknek ható melanin – optikailag tűnik csak zöldnek.



P3 lett a rákszűrésem eredménye! Rákos vagyok?

2022. augusztus 01.

Fotó: gettyimages.com

Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz.

Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászai Központ nőgyógyászati onkológusa beszélt.

Papanikolau-skála

A méhnyakrák szűrés eredményének értékeléséhez többek között, még ma is a P-skálát használják, melynek 5 szintjét különböztetik meg. Ez alapján a P1/P2 eredmény egészséges esetben kapható, míg a P4/P5 már rákos elváltozásokra utal.

A kettő közt létezik a P3-as eredmény, melyről sokan nincsenek teljesen tisztában, pontosan mit is jelent, egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást. (Éppen a P3-as eredmény teszi alkalmatlanná ezt a régi osztályozást)! Hogy pontosan milyen terápiás módszert is kell alkalmazni, az a pontos eredménytől függ, ugyanis érdemes tudni, hogy a pontos diagnózishoz Bethesda-osztályozásra van szükség, mellyel sokkal pontosabb információt kapunk.

Aggódjak, ha P3 lett az eredmény?

Sokan kétségbe esnek, amint megtudják, hogy P3-as lett a rákszűrés eredménye. De vajon mennyire kell megijedni ilyen érték láttán?

Először is fontos tisztázni, hogy a P3-as citológiai eredmény nem feltétlen jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van, vagy az azt megelőző állapotban van az illető- azonban pusztán ez alapján ez nem is zárható ki!



Egy kis "dinnyelógia"

2022. augusztus 01.

Sokak számára a csemegekukoricához hasonlóan nem kis gondot okoz a megfelelõ dinnyefajta kiválasztása. Nálunk a kedvezõ klíma következtében az egész országban termesztik ezt a gyümölcsöt, de a talajadottságok folytán a legfinomabb görögdinnye Heves megyében terem.  

Egy kis "dinnyelógia" - dinnye vásárlási, tárolási tanácsok

Sokak számára a csemegekukoricához hasonlóan nem kis gondot okoz a megfelelõ dinnyefajta kiválasztása. Nálunk a kedvezõ klíma következtében az egész országban termesztik ezt a gyümölcsöt, de a talajadottságok folytán a legfinomabb görögdinnye Heves megyében terem.

A meszes talajon termesztett görögdinnyékkel ellentétben a hevesi dinnye mindig kásás, és sohasem tökízû. Jellemzõ még erre a fajtára, hogy igen vékony (kb. 0,5 cm) héja van, amely jól megkülönbözteti más fajtáktól. Heves megyében azonban van egy kis község, Csány, amely arról nevezetes, hogy az egész országban ott terem a legízletesebb görögdinnye. A messze földön híres mézédes csányi dinnye legalább olyan közkedvelt, mint a Vecsés környékén termelt káposzta. A megfelelõ görögdinnye kiválasztása nagy szakértelmet igényel, ezért ha nem kívánjuk néhány napra eltenni, inkább lékeltessük meg. Ha mégis vállalkozunk a kiválasztásra, akkor kerüljük az olyan dinnyét, amelynek a leszakított indája nem elég fonnyadt, mert ez még éretlen. A mielõbbi piacra jutás, vagyis a magasabb ár elérése érdekében elõfordul, hogy éretlenül leszaggatják a görögdinnyét. Ezt a zöld inda, illetve késsel történt leválasztás esetén a friss, nedvdús vágási felület egyértelmûen jelzi.

A jó görögdinnye kiválasztása, tárolása
A kellõen sötétzöld dinnyét vegyük kézbe, és ütögessük meg az oldalát. A jó dinnye kongó hangot ad, és lékeléskor a vágás mentén továbbreped a héja. Amennyiben tompa, puffanó hangja van, akkor ne vegyük meg, mert vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt. Ha az oldalán nem találunk sárga foltot ez azt jelenti, hogy a termelõ átforgatta a dinnyét, hogy hamarabb érjen, és korábban megjelenhessen vele a piacon. Ez nem árt neki, sõt kifejezetten hasznos, mivel így mindenütt egyenletesen érett lesz. Igyekezzünk mindig frisset venni, mert ez finomabb, és a hûtõszekrényben is tovább tárolhatjuk. Ennek legbiztosabb jele, héjának a hamvassága. Ez a vékony, szürke bevonat azonban néhány nap után lekopik róla, és ezt követõen már csak a kereskedõ szavahihetõségében bízhatunk.



Ravasz kérdés, mi hízlal jobban: a görögdinnye vagy a csokoládé?

2022. július 31.

Melyiket válasszam, zöldséget - gyümölcsöt vagy inkább a csokoládét? Egy eredményes fogyó, vagy tisztító kúra után óhatatlanul vissza - visszatérsz a rossz szokásaidhoz. 

Eleinte csak egy szem cukorka, szelet csokival kezdesz. Nem is minden nap. A Kg-ok sem jönnek vissza. Elkezded Magad nyugtatni azzal, hogy nocsak, eszem édességet és mégsem látszik. A következő alkalommal már tovább is mész. Az édesség egyre több és rendszeresebb lesz! Ismét beleesel a hibádba! Már megint nassolgatsz, már megint nem sportolsz.

Folyamatosan rakódnak vissza a leadott Kg-ok. Egyre hájasabb leszel. Kezdenek visszajönni a hurkák a hasadra, nagy lesz a feneked, narancs bőrős leszel és rosszkedvű. Ismét undorodni fogsz Magadtól, nem fogsz szívesen a tükörbe nézni.

Az ördögi kör így kezdődik el
Talán elkezdesz ismét fogyókúrázni és sportolni, talán nem. Van egy jó tippem a számodra. Ha ezt egy életen át betartod, NYERTÉL egy jobb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életed, amit szívesebben élsz, mintsem amelyikben ez előtt voltál. 

SPORT:
A testedzést még véletlenül se add fel soha. A mozgás az élet lételeme. Hiszen: „Nincsen élet mozgás nélkül, és mozgás élet nélkül!” Ez oda vissza működik!

Ha valami miatt tényleg nagyon-nagyon szorít az idő, alig van szinte pár századmásodpercre leülnöd és megpihenned, akkor se feledkezz el némi kis gyakorlatról végrehajtani. Ha csak néhány gyakorlattal megnyújtod elfáradt izmaidat, már azzal sokat tettél Magadért. Máris sokkal jobban fogod Magad érezni.

A másnapodat viszont próbáldd meg úgy intézni, hogy ott már szerepeljen sportmozgás.

Nem kell minden nap erősítened, aerobicolnod... edzened, de mindennap legyél mozgásban. Tehát élj aktív életet. A pihenőnapjaid is legyenek aktívak, egy könnyed séta a szabadban, egy kis kerékpározás sokat jelent ekkor.



Dinnyét vegyenek - elhízás ellen, potencia zavarra, cukor-és vesebajra!

2022. július 31.

Fogyókúrához szinte elengedhetetlen, finom üde, és végre itt a szezonja. A dinnye mellett nem csak nagyszerű élettani tulajdonságai szólnak, hanem az is, hogy bár látszólag gömbölyű, mégsem gurul el előlünk. A görögdinnye húsa, magja és héja is felhasználható gyógyítási célokra. Meglepően jó eredményeket érhetünk el, ha kúraszerűen fogyasztjuk.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egészséges család

A görögdinnyedinnye (Citrullus vulgaris, Colocynthis lanatus) a tökfélék családjához (Cucurbitaceae) tartozik az uborkával, a tökkel és a cukkinivel együtt.
Egy szelet friss, hideg görögdinnyének a Viagrához hasonló hatása van - állítják amerikai kutatók. A görögdinnye egyik összetevője, a citrullin elősegíti egy olyan vegyület termelődését, amely ellazítja az ereket, hasonlóan a Viagrához - közölték texasi kutatók.

A citrullin megtalálható a görögdinnye húsában és héjában is, majd a szervezetben lévő enzimekkel reakcióba lépve argininné, egy esszenciális aminosavvá alakul át. Az arginin a nitrogén-oxid képződését segíti elő, mely ellazítja az ereket, támogatja a szívet és a vérkeringést.

Magyarországon kiváló dinnyetermő helyek találhatók Heves megyében, ezen belül is híresen finom a vékony héjú, csányi dinnye. Az innen származó gyümölcsök a Mátra vulkanikus hordaléktalajának köszönhetik egyéni zamatukat.

Folyadékforrás

A görögdinnye több mint 90%-a egyszerűen víz, ezért telít, s bár édes, viszonylag kalóriaszegény. 100 g görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal, tulajdonképpen csekély mennyiség. Fehérje- (0,5 g) és zsírtartalma (0,2 g) is minimális. 6,5-8,5 g szénhidrátja sem túl sok, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrokból áll, ezért viszonylag gyorsan megemeli a vércukor-szintet. Emellett növényi rostokat is tartalmaz. Fogyasszuk kb 9-12 fokosra hűtve.

Ha minden tapasztalatunkat bevetve is sikerül éretlen, savanykás vagy legalábbis nem eléggé édes gyümölcsöt vásárolni, akkor se dobjuk ki. Felkockázva uborkával, paradicsommal, paprikával, olívaolajjal ízletes saláta készülhet belőle. Fűszerezhetjük mindenféle zöld salátafűszerrel, olívaolajjal, borecettel, nyakon önthetjük joghurttal is.



A leprás szó elítélő értelmű használta ellen emeltek szót

2022. július 30.

Fotó: gettyimages.com

 Egészségügyi aktivisták azt akarják elérni, hogy ne használják a “leprás” szót elítélő értelemben. A betegség még mindig létezik, de már gyógyítható, viszont ha pejoratív kifejezésként használják, az tovább nehezítheti a betegségben szenvedő páciensek életét – idézte érvelésüket a The Guardian brit napilap online kiadása.

A lepra már az 1940-es években eltűnt Európából. A Tennerifén leprások számára létesült falu röviddel felépítése után, 1943-ban ezért ki is ürült.

Egészségügyi aktivisták most arra figyelmeztettek, hogy a koronavírus-pandémia alatt gyakran használták a politikusok és mások a lepra szót a járvánnyal kapcsolatban, s ez csak tovább rontotta az amúgy is marginalizálódott leprások helyzetét.

A brit karitatív The Leprosy Mission (lepramisszió) globális kampánymenedzsere, Mathias Duck szerint “ez a fajta nyelvezet fenntartja az előítéleteket a még mindig szenvedő emberekkel szemben”. A leprában szenvedők a pandémia előtt is háttérbe szorultak, de a világjárvány még hátrébb tolta őket a prioritási listán – tette hozzá.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa számára készült jelentés szerint a leprások a pandémia alatt nem fértek hozzá a kezelésekhez, romlott a gyógyszerellátásuk, nem dolgozhattak, és nagy számban haltak meg a Covid-19 következtében.

Egy 2019-es ENSZ-jelentés már megállapította, hogy a lepra miatti megbélyegzés – annak ellenére, hogy gyógyítható betegségről van szó – sokakat, akik a betegségben szenvednek, kiszolgáltatott helyzetbe sodort: nem jutnak rendszeres munkához vagy egészségügyi ellátáshoz, és még a közösségükből is száműzik őket.

Duck, aki maga is leprás volt, de meggyógyult, kiemelte, hogy a leprásoktól a pandémia alatt megtagadták a tesztelést, a kezelést, és a koronavírus-elleni vakcinát is. “Hangsúlyozzuk a kézmosás és a maszkviselés fontosságát, de ezeknek a közösségeknek nincs lehetősége erre, még alapvető élelmiszerekhez sem jutnak hozzá a lezárások miatt” – mutatott rá.

z Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2019-ben 161 országban több mint 200 ezer leprás eset fordult elő.  “Szerencsére a lepra többféle gyógyszeres terápiával gyógyítható. Ami azonban nehezen gyógyítható, az a betegséggel kapcsolatos megbélyegzés, ami a leprában szenvedő vagy érintett személyt érinti” – írták májusban fülöp-szigeteki aktivisták, miután az országban nagy felháborodást keltett, hogy egy felsőbb bírósági ügyben a “leprás” szót használták.

A leprát okozó baktérium cseppfertőzéssel terjed, de évekig is eltarthat, amíg az embernél jelentkeznek a tünetek. A súlyos szövődmények elkerülhetők, ha gyorsan diagnosztizálják és kezelik.



A darázs- és méhcsípés, és veszélyes velejárói

2022. július 30.

A rovarcsípés-allergia az egyes rovarok csípése következtében, az egyén immunrendszerének válaszkészségétől függően kialakuló túlérzékenységi reakció. Csípést okozhat szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy vízparti nyaraláskor a medúza és a tengeri sün is. Magyarországon a lakosság mintegy 2 százalékát veszélyezteti túlzott érzékenység a rovarcsípések miatt. A leggyakoribb allergiás reakciót okozó rovarok Európában a méhek és darazsak.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Normál reakció

"A darázs-, illetve méhcsípések következtében normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik. Ilyenkor a tüneteket helyi kezeléssel, borogatással és különböző krémekkel enyhíthetjük" – magyarázza dr. Pintér Judit, a Budai Allergiaközpont allergológusa.

"A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal jó bekenni, ehhez szódabikarbónát keverjünk el kis vízben. A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, pl. citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni. Mindkét rovar okozta csípés esetén mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel és használhatunk antihisztamin, illetve lidokain tartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.

A duzzanat normális körülmények között néhány nap alatt elmúlik. A kisgyermekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen fehérjék legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél viszonylag rövid idő alatt megszűnő piros duzzanat esetükben jóval tovább is tarthat."


Mikor gondoljunk allergiára?

A méh- és darázsméreg allergia tünetei lehetnek enyhe, helyi panaszok, de súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat. Az enyhébb panaszok közül különös figyelmet igényel, ha a csípés helyén több napon át tartósan fennálló, vörös, viszkető, nagyméretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalunk.

Méh és darázsméreg allergia esetén – szerencsére ritkán - már az első csípés is súlyos allergiás rohamot válthat ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn (20-30 percen) belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt. A beteg állapota ilyen esetben gyorsan romolhat és akár pár perc alatt is kialakulhat a legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű reakció, az anafilaxia, melynek során szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki.

Különösen veszélyes a fejet ért csípés, a szájüreg, garat csípése, mely allergia nélkül is végzetes következményekkel járhat a hirtelen fellépő erős duzzanat miatt. Nyári melegben óvakodjunk ezért az édes folyadékok, alkoholos italok üvegből, fémdobozból történő fogyasztásától.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...126127128...523
hírek, aktualitások

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb segítség vállfájdalomnál

2024. április 14.

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gyógytorna sok esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a lökéshullám kezelés.

A szakszerű gyógytorna rendkívül sokat segíthet

Norvég kutatók publikálták korábban azt a tanulmányt, amelyben a krónikus vállfájdalom kezelési lehetőségeivel foglalkoztak. Ennek az igen gyakori problémának ugyanis számos kezelési módja ismeretes, a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől a szteroid injekciókúráig, az ultrahangos és lökéshullámos kezeléseiktől az akupunktúráig.

A szakemberek konkrétan az alacsony-közepes energiájú impulzusokat alkalmazó lökéshullám kezelés hatékonyságát hasonlították össze a felügyelt gyógytornáéval. A 104 fős kutatásban 18-70 év közti személyek vettek részt, akik legalább 3 hónapja vállfájdalommal küzdöttek. A véletlenszerűen kialakított csoportok közül az egyik hetekig tartó lökéshullám kezeléseken, a másik felügyelt gyógytorna foglalkozásokon vett részt, és egyik csoport sem kaphatott más kezelést a szükséges fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön kívül.

A 6., 12. és 18. heti ellenőrzésekkor a fájdalmukat és a mozgáskorlátozottságukat kellett értékelniük egy skálán. Nyolc hét után a gyógytornás csoport 64 százaléka számolt be fájdalomcsökkenésről és szabadabb mozgásról, szemben a lökéshullámos csoport 32 százalékával. Ráadásul utóbbiaknak további kezelésekre is szükségük volt, míg a gyógytornások közül többen visszatérhettek a munkába is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lökéshullám terápia ne lenne hasznos, de sok esetben érdemes más kezelésekkel és a gyógytornával kombinálva alkalmazni azt. 

Első a diagnózis

A vállfájdalom nagyon gyakran jelentkezik sportolóknál, megerőltető munkát végzőknél, leggyakrabban a túlerőltetés miatt. Kevesen gondolnak rá, de ezeknél a mozgástípusoknál legfontosabb lenne a megelőzés, a tudatos mozgás. Ugyanis csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató tevékenységet végezni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét. Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálnak, helyi, gyorsan ható szerekkel.

Magány vagy egyedüllét?

2024. április 13.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.