Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

3 tipp a nyaralás utáni depresszió elkerülésére

2022. július 24.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A nyaralást követő időszak megélése sokunk számára jelenthet nehézséget. A szabadság és önfeledt jókedv napjai után a hétköznapokba való visszatérés akár nyaralás utáni depressziót is okozhat. Lássunk most néhány tippet ennek elkerülésére!  

1. Tedd az élményeket a múltad részévé!

A nyaralás során megéltek felidézése természetes folyamat. A bőröndök kipakolása, a szuvenírek ajándékozása, az élménybeszámoló mesélése, a fotórendezgetés, az új receptek kipróbálása, a nyaralás vagy utazás során hallgatott zenék megkeresése, mind részét jelentik annak a folyamatnak, melynek során az új élményeink a múltunk már létező képkocái között végre megtalálják a saját helyüket. Időt és teret kell tehát erre hagyni. Fontos lépés annak tudatosítása, hogy a nyaralás során megtapasztaltak által gazdagabbá váltunk.

2. Találd meg az egyensúlyt a jelenben!

Az új élmények ideális esetben beemelhetők a hétköznapokba. A nyaralás során feltöltődött energiaszint segíthet abban, hogy újra fel tudjuk venni a ritmus. A pihent test és szellem hatékonyabban működik. Nőhet a figyelmi és teherbíró képesség, újító gondolatok, megoldások születhetnek, valamint javulhat a teljesítmény.

Fontos, hogy ezt a helyzetet tartósan fenn tudjuk tartani. Épp ezért érdemes időt és teret hagyni a rendszeres testmozgásra, a szellemi kihívást jelentő beszélgetésekre, játékokra, nevetésre, a számunkra fontos személyekkel való találkozásra, a kikapcsolódásra, a szórakoztató programok beépítésére a mindennapokba.



Mit rendeljünk az étteremben, ha fogyókúrázunk?

2022. július 24.

Ha alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú diétán vagyunk, az még nem azt jelenti, hogy otthon kell ülnünk, és nem mehetünk el étterembe enni.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A legtöbb kevés szénhidrát bevitelen alapuló diéta az Atkins diétán alapul. Ez azonban azt jelenti, hogy az éttermi kínálaton szereplő húsok bármelyikét nyugodtan fogyaszthatuk, ahogy a paleolit, vagy ketós ételeket is kiválogathatjuk a húsos ételek közül. A legtöbb étteremben van grillserpenyő, tehát ha vegánként zöldségre vágyunk, grill zöldséget tudunk rendelni magunknak, viszonylag hamar el is tudják készíteni. 

A legtöbb főétel szénhidrátokban szegény – a trükk azonban a dolgoban, az, hogy nem szabad elcsábulnunk olyan extráktól, mint például az ételhez fogyasztott szelet kenyér, vagy más majszolni valók, amelyek cukorban és szénhidrátokban gazdagok.

Ha az ember egy magára valamit is adó étterembe tér be, nyugodtan mondja meg a pincérnek, hogy cukormentes diétán van és elképzelhető, hogy el tudják úgy készíteni az ételét a konyhán, hogy az cukor mentes legyen, de ma már vannak olyan étternek, amelyek kifejezetten az igényeinkre szabottan főznek. (Paleós, ketós, vegán, nyers, stb..) 
.
A gyorséttermekben többnyire azért gondot okoz a választás, de azért ott is lehet találni olyan ételeket, amelyek összeegyeztethetők a fogyókúrával és ezért nem kell végleg törülni ezeket a helyeket sem az életünkből.

Extra tippek:

 Fussuk át a menüt. Válasszunk előételt, főmenüt és salátát, de nézzük meg, hogy mindegyik alacsony kalóriatartalmú legyen, vagy ha nem a kalóriát számláljuk, akkor azt, hogy az összetevőin kell-e változtatni. Ha ebben biztosak vagyunk, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy ez az egy vacsora nem fogja felborítani a diétát.

  • A kenyeres kosarat az asztal túlsó felébe rakjuk, vagy egyszerűen vitessük el. 
  • Ne válasszunk olyan salátaönteteket, amelyekben cukor van és helyette inkább valamilyen olajos öntetet, vagy olyat, amelyben vörös illetve fehér bor, borecet, vagy balzsamecet van.
  • A személyzetnek bátran mondjuk el, hogy hogyan szeretnénk az ételünket elkészíttetni. A legtöbb helyen erre figyelnek, hiszen ma már nagyon sok embernek vannak speciális diétás igényei, ez már nem újdonság. 
  • Ehetünk - ésszel - nyugodtan desszertet is. A gyümölcs, a sajtok, (ha a diétába belefér) vagy valamilyen nyers alapanyagú desszert teljesen beválhat. 


Hogyan segíti az asztrológia a karriert?

2022. július 23.

Sokszor hallhattunk már az asztrológia világában az aszcendens, a Nap-, Hold-jegye és házhelyzete, Szaturnusz, sorsfeladat és egyéb kifejezésekről. De vajon tudjuk-e azt is, hogy valójában milyen beszédes és fontos ez a személyiségünk, életutunk megismerésében és az ideális karrierünk megtalálásában is?

Fotó: gettyimages.comA születési paraméterek alapján számítógépes program segítségével készíthető el az egyénre jellemző képlet, amelyből láthatjuk, a Nap, a Hold, a bolygók, a csillagok milyen életterületen, azaz melyik házban és milyen állatövi jegyben álltak a világra jöttünk pillanatában. Ha nem biztos a születési időpontunk, nagy segítségünkre lehet az aszcendens jegye, ugyanis ez határozza meg a külső tulajdonságainkat.

Ha két jegy határán áll az aszcendens (például Ikrek és Rák), akkor a testalkatunkat kell szemügyre venni. Ikrek esetében vékony, nyúlánk, mozgékony alkat jellemző. Végtagjaink hosszúak, kezünket aktívan használjuk járás és beszéd közben is. A Rák aszcendens esetén kerekebb a testalkat, vizesedésre hajlamos, és főleg hasi területre hízunk.

Életünk értelmezése a nap jegy- és házhelyzete mutatja a szellemi utunkat. Ebből következtethetünk, hogy milyen pályán tevékenykedhetünk, milyen területen vagyunk tehetségesek.

• Akiknek a Napjuk például a 3-as házban van, azoknak a feladatuk emberi kapcsolatokat teremteni, információkat kezelni, tanulni, kommunikálni. Jó érzékük lehet íráshoz, nyelvekhez, kereskedelemhez. Minden olyan foglalkozás jó, ami a fenti tevékenységekkel kapcsolatos (tanár, jogász, ingatlanközvetítő, újságíró).

• A Nap jegye szintén nagy jelentőséggel bír. Például a Rák jegyűeknek a tanulási feladatuk az önállóság, a felelősségvállalás, a tudatos cselekvés és a gondoskodó szeretet megvalósítása. Az óvónő, szülésznő, szakács, kertész, cukrász foglalkozások kiváló megélései e jegynek.

A Hold a lélek szimbóluma
• Akiknek pl. a 11-es házban van a Holdjuk, azoknak sok barátjuk, támogatójuk van. Lelki szükséglet náluk, hogy csoporthoz tartozzanak. Egyedül lelkileg letörtek és kiegyensúlyozatlanok. Ilyen házhelyzetnél érdemes olyan munkát választani, ahol közösségekben tevékenykedhetnek.

• A Hold jegyhelyzete is információt szolgáltat. Halak Hold esetén intuitív személyiségek, könnyen átérzik mások fájdalmát, érzelmeit, de lehetnek túlságosan hiszékenyek is. Általában nehezen tudnak nemet mondani, így sokszor áldozatszerepbe kerülhetnek. Jó érzékük lehet a művészetekhez, kiteljesedhetnek a spiritualitásban. Érthetővé válhat ezáltal, miért van az, hogy egyesek könnyen tudnak nemet mondani, mások nehezebben, vagy miért vonzódhatnak jobban a spiritualitáshoz, mint társaik.

Ha jönnek a nehézségek…

Az elemzés során azt is látjuk, hogy mely életterületen van nehezítés. A sorsszerű, karmikus nehezítést a szaturnusz hozza.

• Ha például a 10-es házban van a Szaturnuszunk, a hivatás, karrier terén jönnek a nehézségek. Ilyenkor nem az a cél, hogy nagy karriert fussunk be, hanem kitartó munkával, lépésenként haladva, alázatosan érjünk el sikereket. Azoknak, akik nehezebben boldogulnak a munkában, óriási segítséget tud adni, ha meglátják a háttérben húzódó okokat, karmikus jeleket.

• A Szaturnusz jegye meghatározza azokat a feladatokat, melyeket sorsszerű beteljesítenünk. Például ha Vízöntő Szaturnusz van a képletünkben, akkor gondolkodhatunk dogmatikusan, vagy problémánk lehet a függetlenség megélésével. Éppen ezért, hogy ezt megtapasztaljuk, sokszor kerülhetünk társ nélküli vagy társas magányba. Ezáltal formálódunk, és beteljesíthetjük a sorsfeladatunkat, mely jelen esetben a közösségek lelki szinten való felemelését jelenti.



8 gyakorlati tipp önbizalmad helyreállításához

2022. július 23.

Úgy érzed, mások leértékelnek? Sokszor van olyan érzésed, hogy a barátaid, családtagjaid, párod sokszor alul értékelnek? Ha benézel a tükörbe, mindig csak egy sikertelen, szürke, életcélok nélküli embert látsz? Minden új dologtól félsz? Rettegsz a változástól? Ennek csakis egyetlen oka lehet: az önbecsülésed romokban hever.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Van azonban egy jó hírem: ezen néhány gyakorlati lépést alkalmazva sokat javíthatsz.

1. Törekedj arra, hogy saját véleményt alakíts ki!

Ellenkező esetben ugyanis hajlamos az ember más, domináns vagy olykor erőszakos egyének véleményét átvenni. Pedig más korántsem láthatja a mi szempontjainkat. Mindannyian más élethelyzetben, más tapasztalatok birtokában, más tudásháttérrel rendelkezve találkozunk bizonyos szituációkkal. Hiába vált el a legjobb barátnőnk és mi is, a válás mindkettőnket másként érinthet, más végkifejlettel, lelki feladattal zárulhat.

2. Engedd el a múltbeli sérelmeidet!
A múltban minket ért sértő és kritikus megjegyzéseket tartsd távol a gondolataidtól. Ha engeded, hogy rendszeresen fel-feltörjenek belőled ezek a leértékelő minősítések, azok önbeteljesítő jóslatként beépülnek személyiségedbe, és ott hatalmas károkat okoznak. Ne éltesd tehát a múltbéli sérelmeket. Akkor kerülhetsz ki győztesen minden helyzetből, ha megszabadulsz azon lelki sérülésektől, amelyeket életed során szereztél. Ahelyett, hogy ezeket a lelki terheket cipelnéd magaddal, összpontosíts a jó tulajdonságaidra, a pozitív visszaigazolásokra, ezáltal teremtve jó életet magad számára.

3. Önmegerősítés nap mint nap
Végy egy fehér lapot, és írj fel rá minden pozitív élményt, amely során dicsérő szavakkal illettek, vagy Te érezted úgy, hogy jól teljesítettél. Az így készített listát tedd ki a lakás egy jól látható helyére, hogy gyakran tudni olvasgatni. A magaddal szemben megfogalmazott kritikus gondolatokat pedig már csírájában utasítsd el. Soha ne légy saját magad ellensége. Szeresd magad, hiszen más sem szerethet úgy, ha saját magaddal nem vagy békében és harmóniában.

4. Légy türelmes magaddal szemben!
Hagyj időt magadnak, hogy apró lépésekkel építhesd újjá magabiztosságodat.
Az önbecsülésed visszaszerzése során sok apró és nagyobb döntést kell meghoznod. Ügyelj arra, hogy az apróságokkal kezd, hogy ne érezd túl nehéznek ezt az utat. Ha a kevésbé jelentős vagy épp könnyebb döntési helyzetek során rutint szerzel, magabiztosabbá válasz a választások terén. Tisztábban fogod látni az előtted lebegő célt és az odavezető utat. Idővel a jó döntéseid automatikusan, szinte észrevétlenül fognak megszületni.



Utálsz dolgozni? 5 vidító tipp, hogy kibírd!

2022. július 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egyre nehezebben bírod zárt helyen és zárt időben? Legszívesebben lelépnél egy hátizsákkal? Úgy vonz a szabad ég, hogy már egy kicsit sem tudsz a munkádra figyelni?  

  1. Reggel próbáld nagyon intenzíven kezdeni a napot! Indíts ginseng teával, vedd előre azokat a feladatokat, amiket már napok óta halogatsz! Azt a munkád csináld meg először, amihez legkevésbé fűlik a fogad. így kisebb lesz a lelkiismeret furdalásod.
     
  2. Ha végeztél, akkor nézz meg a barátnőid által küldött vicces e-mailek közül néhányat. Ha csupa viccmentes barátod van, akkor játssz a HarmoNet húsvéti oldalán egy kicsit, gurítsd a tojásokat, vagy kérj vicces locsoló versikéket!
     
  3. Ebéd előtt végezz valami olyat, ami legalább 3 másik embernek jó. Cináljatok valami közös munkát a kollégákkal, vagy legalább főzz nekik egy teát, vagy szaladj ki te a büfébe. Ezzel is legalább egy kicsit kiszabadítod magad a rabigából.
     
  4. Az ebédszünetet indítsd sétával – ma ne az üzemi kajáldában egyél, ha lehet, hanem sétálj ki egy közeli étkezdébe, élvezd a napsütést. Elhívhatod magaddal pár kollégádat is, ha éppen nem túl nagy a hajtás.
     
  5. Az utolsó tippünk éppen az, amit egyébként is éppen csinálsz. Olvasgass a neten! Egész ártatlan dolog, és meseszép nyaralós, képeket nézegethetsz. Ezen kívül itt bukhatsz le legkevésbé, hogy eszed ágában sincs dolgozni!

A léhűtés nem mehet túl sokáig – egyszer csak lebuksz – tehát nem érdemes túl sokszor bevetni, de egy-egy napot mindenki kibír. Te főleg – mert a tudatos léhűtés néhanapján tuti kaland, - a cég szintén, az ügyfelek, a munkatársak is elnézik. Ha azonban végleg teli a hócipőd a melóhelyeddel, akkor nem a kibúvó trükköket kell keresni, hanem ideje van váltani!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



Itt van újra - a kánikula

2022. július 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hűtsd magad! Kívül-belül! A hétvégén már 31-34 fokra is számíthatunk, újra kánikula, ami nagy öröm a nyaralóknak! Nincs is szuperebb egy jó kis meleg nyári hétvégénél a vízparton! Persze van, hogy már ott is jól esne egy kis lehűlés! De annak, aki a városban, netán zárt térben kénytelen "nyaralni", mindenképpen szüksége van a hűtésre!  

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben a nagy melegben is, érdemes megfogadni néhány tanácsot:

A legfontosabb, hogy igyunk sokkal több folyadékot, mint egyébként tennénk!
No persze, nem mindegy, hogy mit! Olykor felröppenek sajátságos információk e témában (pl, hogy alkoholt), de tudni kell, hogy a hidratáláshoz legjobb a tiszta víz! Forrásvíz, ha lehet, vagy tisztított víz. Annak érdekében, hogy jobban lecsússzon a napi szükséges mennyiség, 2-3 liter, ízesíthetjük bátran citrommal, lime-mal, mentával.
Nagyon fontos, hogy langyosan/szobahőmérsékleten fogyasszuk.

Hogy miért van erre szükség? Ennek megértéséhez tisztában kell lenni azzal, hogy az emberi test sokkal bonyolultabb szerkezet, mintsem gondolnánk. Olykor pont ellenkezőleg reagál, mint várnánk. Ha pl. jéghideg vizet iszunk, elkezd úgymond „ellentartani”. A hideg folyadék összehúzza az ereket, és csökkenti a véráramlást, ezzel is nehezítve a hőleadást.

Ezzel szemben, ha szobahőmérsékletű vagy annál melegebb folyadékot iszunk, aktiválódnak termoreceptoraink, így fokozódik az izzadás. Ez, mint természetes hűtőmechanizmus, gondoskodik arról, hogy csökkenjen a testhőmérséklet. Ennek eredményeként pedig máris bebizonyítást nyert, hogy a meleg italok, például egy bögrényi forró tea, tényleg képes a nyári melegben arra, hogy lehűtsön.
Igy hát a szobahőmérsékletű vízfogyasztás mellett legjobb, ha időnként egy-egy bögre meleg teát, vagy levest is elszürcsölgetünk.



Így történik a fogváltás

2022. július 21.

A tejfogváltás fontos esemény az ember életében és igencsak hosszú folyamatot jelent.

Miért kell tejfog?Fotó: gettyimages.com

A fogváltás 5-6 éves kortól 12 éves korig tart.

Egy tejfoggarnitúra 20 tejfogat jelent. Egy maradófog-garnitúra pedig 32 fogat. Vannak olyan maradófogak, amiknek nincs tejfogpárja. Miért van ez így? Egyszerűen arról van szó, hogy az állcsontok mérete a korral ugyanúgy változik, mint a magasságunk. Születésünk pillanatában nyilván nem férne el annyi fog, mint ami egy felnőtt szájában elfér. Ha mi terveznénk a fogváltási folyamatot, ezt a problémát kétféleképpen tudnánk megoldani: vagy egy kisebb garnitúrát használunk addig, amíg az állcsontok nem érik el a végleges méretüket, vagy elfelejtjük a tejfogakat és egy maradófog-garnitúrát használunk, azonban a növekedéssel párhuzamosan fokozatosan egyre több fog számára tesszük lehetővé az előtörést.

Ez a második verzió jól működhetne, ha minden fogunk egyforma lenne. Ez azonban egyáltalán nem így van. Harapni csak olyan foggal lehet, aminek éle van. Ezért vannak elől a metszőfogaink. Ugyanakkor igen kényelmetlen lenne, ha két éles foggal kellene megrágnunk a falatot. Nagyon sokáig tartana és a fog élei is gyorsan lekopnának (ez figyelhető meg azoknál, akik rendszeresen szotyoláznak a két metszőfoguk segítségével). Ezzel egyidőben a rágásra termett hátsó őrlőfogakkal kitűnően megy a rágás, azonban a lapos rágófelszín miatt a harapáshoz akkora erőkifejtésre volna szükség, hogy az bizonyára fájdalommal és túlterheléssel járna.

A természet tehát az első verziót választotta. Létrehozott egy tejfoggarnitúrát, amely minden fontos fogcsoportot magában foglal és egyidejűleg teszi lehetővé a harapást és a rágást. Ugyanakkor ezek a fogak kis méretükből adódóan nem képesek elviselni a növekedés során megerősödő izomterhelést, ezért az izomerő növekedésével párhuzamosan az éppen leginkább igénybevett területeken megjelennek a maradófogak.

A sorrend is számít

Bármilyen meglepően hangzik, a fogváltás nem a tejfogak kiesésével kezdődik. 6 éves korra a hátsó fogak rágását biztosító rágóizmok olyan erőkifejtésre képesek már, hogy a tejfogak számára egy kis segítségre van szükség. Megjelenik tehát az első maradó nagyőrlőfog. Ez a tejfogak mögött szokott kibújni, ezért gyakran a szülők – és sajnos néha a gyermekfogászatban járatlan kollégák is – tejfogként kezelik őket. Pedig roppant egyszerű a vizsgálat. Az orron végigfutó középvonaltól számolva öt tejfog van bal oldalon fent, öt van bal oldalon lent. Ugyanígy öt tejfog van jobb oldalon fent és öt – jobb oldalon lent. Így jön ki a 20 tejfog. Ha végigszámoljuk a fogakat és megtaláljuk a hatodik fogat valamelyik oldalon – ez a maradófog. Színe rendszerint sötétebb egy árnyalattal, a mérete pedig egyértelműen jelzi, hogy felnőttfogról van szó.

  • Melyik tejfog esik ki először?

Leggyakrabban ez a középvonalhoz közel eső alsó metszőfogak egyike. Miért pont ez? Mert az alsó metszőfogak rendelkeznek a legrövidebb gyökérrel. Mivel a maradó hátsó őrlőfoggal már igen nagy erőkifejtésre képes a gyermek, a harapás is egyre erősebbé válik. Így a rövid alsó metszőfogak gyökerei a túlterhelés hatására gyorsan felszívódnak, utat engedve az erősebb maradófogaknak. 7-8 éves korban ilyen formában lecserélődnek a látható frontfogak.

Amint megvannak a maradó metszőink és az első nagyőrlőink, mindkét fogcsoport alkalmassá válik a nagy erőkifejtésre. Ezért a folyamat egy-két éven át „takaréklángon” üzemel. Az egyetlen, amit észrevehetünk, az a tejfogak között a rések megjelenése, valamint a tejfogak csücskeinek kopása, ami az alsó és a felső tejfogak egymáshoz viszonyított elmozdulását teszi lehetővé. (A szemfogak például néha annyira összecsiszolódnak, hogy éjszakánként a fogcsikorgatás a szülők számára elviselhetetlenül hangossá tud válni). 10 éves kor körül az első tejőrlő (4. fog), ezt követően a szemfog (3. fog), majd a második tejőrlőfog (5. fog) cserélődik ki. Ez utóbbi egyébként az egyetlen olyan tejfog, amely szélesebb az őt felváltó maradófognál. A természet ezzel teszi lehetővé, hogy a fogváltás végén az esetleges torlódások hatásai kompenzálódjanak.



Fontos a napi folyadékbevitel

2022. július 21.

Fotó: 123rf.com

Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapi életünkben. A korszerű, kiegyensúlyozott étkezésen belül a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra is érdemes figyelmet fordítani.

Az emberi test 50-60 százalékát víz képezi, amelynek legnagyobb mennyisége sejten belül, kisebb része sejten kívül – vérplazma, nyirok, vizelet, valamint egyéb testnedvek (nyál, emésztősavak, orrváladék, könny és izzadság) – található. Szervezetünkben a folyadék megtalálható például:

  • a csontban, fogzománcban 1%,
  • a zsírszövetben 30%,
  • a májban 70%,
  • az izomzatban 75%,
  • az agyvelőben 79%,
  • a vesében 83% és
  • a szem üvegtestében 99%.

Mihez kell a víz a szervezetünkben?

A víz fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, többek között biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér megfelelő összetételét; szabályozza a vérnyomást; lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldását, szállítását; biztosítja a szervezet állandó, belső hőmérsékletét; elősegíti az ízület megfelelő működését (ízületi folyadék).

A szervezet zavartalan működése akkor kiegyensúlyozott, ha a szervezetbe jutó és termelődő (folyadékfelvétel), valamint az onnan eltávozó víz (folyadékleadás) mennyisége a szervezetben egyensúlyban van. Ezt az egyensúlyi állapotot befolyásolják külső tényezők, pl. aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, éghajlat, külső hőmérséklet, szaunázás, a táplálékkal szervezetbe jutó konyhasó mennyisége (mivel a konyhasó vízvisszatartó hatású); a szervezet megváltozott állapota (láz, hasmenés stb.), amelyek fokozzák a víz kiürítését a szervezetből.

Víz nélkül megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszít a szervezet, és ezek kedvezőtlenül befolyásolják, jelentősen csökkentik a teljesítményt. A szervezet nem rendelkezik folyadékraktárakkal, a felesleges mennyiséget a vese hamar kiválasztja. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad (dehidráció). Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai mind a szellemi teljesítőképesség, megjelennek az első tünetek, fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, fáradság, szomjúság.

A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, de tudatos folyadékpótlás esetén ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra, mivel testünk viszonylag „későn” jelzi, hogy folyadékra van szüksége, vagyis ha szomjasak vagyunk, az azt jelenti, hogy már rég innunk kellett volna.

Amikor iszunk, ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra. Módszeresen, tudatosan alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára. Napi tevékenységünkbe iktatassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, amit használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására, hogy a napi átlag 2,5 liter folyadékbevitel meglegyen, így biztosítva a vízháztartás egyensúlyát.



A táplálkozás hatása az alvásra

2022. július 20.

Amíg az ember alszik, a szervezet nyugalma csak látszólagos, hiszen ezen idő alatt is fontos folyamatok játszódnak le.

A reggeli fontos része a napi étkezésnek (Fotó: 123rf.com)Ezt a késztetést jelentősen megtámogatja a készen kapható, könnyen hozzáférhető, az éhséget gyorsan (igaz, rövid időre) elnyomó, igen energiadús élelmiszerek széles választéka, ami hozzásegít az elhízáshoz. A felgyorsult élettempó, a természettől való teljes elszakadás olyan tevékenységeket eredményez, amelyek apránként, de biztosan folyamatosan csökkentik az alvásidőt. Ilyen a megnövekedett munka, tanulás, családi programok, televízió, számítógépes játékok, internet, amelyek mind növelik a két hormon eltérésének mértékét, és szerepet játszhatnak az elhízás egyre gyakoribbá válásában azzal együtt, hogy ezek a tevékenységek csökkentik nemcsak a sportolásra szánt időt, hanem a mindennapi tevékenységekhez kötött mozgásformákat is.

A pihentető alvást számos környezeti tényező, valamint a páciens testi és lelki egészségi állapota, táplálkozása, táplálkozási szokásai is befolyásolják.

Táplálkozásnak nevezhető mindazon folyamatok összessége, melyek révén az élő szervezet felveszi, megemészti, felszívja, szállítja, hasznosítja és kiválasztja a tápanyagokat.

Attól kezdve, hogy valaki megeszi az ételt, hosszú idő telik el addig, amíg a hasznos anyagok felszívódnak, a felesleges végtermék pedig eltávozik a szervezetből. A szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból álló szokásos étek általában három-öt óra alatt ürül ki a gyomorból. A folyékony ételek, mint pl. a leves, lényegesen gyorsabban haladnak át a gyomron, mint a szilárd táplálék. A zsíros ételek viszont sokkal tovább tartózkodnak a gyomorban.

A megfelelő mennyiség és minőség mellett lényeges a napi energiaszükséglet elosztása is. Legjobb, ha napi háromszori főétkezésre és két kis étkezésre tagozódik a nap. A reggeli kihagyása felnőttek és gyermekek számára sem kedvező, hiszen rontja pl. a szellemi koncentrációt.

A megfigyeléses vizsgálatok többsége szerint a reggelizés összefüggésbe hozható az alacsonyabb testtömeggel, míg a reggeli elhagyása magasabb BMI-vel és az elhízás magasabb rizikójával párosul.



Vizeletvizsgálattal is ki lehet szűrni a HPV-vírust

2022. július 20.

Fotó: 123rf.com

Egy új brit kutatás szerint vizeletvizsgálattal is ki lehet szűrni a méhnyakrákot okozó HPV-vírust. Az új vizsgálati módszer kiválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenettesztet – számolt be róla a BBC News.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a méhnyakrákszűrésre járó nők száma nagyon alacsony: a teszten megjelenők aránya 71 százalék, ami azt jelenti, hogy angol nők milliói nem mennek el legalább 3 és félévente a szűrésre.

Pedig a méhnyakból vett kenettel a méhnyakrákos esetek 75 százalékát meg lehetne előzni. Lehet, hogy nem kellemes a vizsgálat, de nagyon fontos. A teszt ugyanis kimutatja a legkorábbi sejtelváltozásokat, még mielőtt a daganat kifejlődne – hangsúlyozzák a szakemberek.

A brit egészségügy 25 és 64 év közötti nőket hív be a szűrővizsgálatokra.

A Manchesteri Egyetem kutatói azonban egy új vizsgálati módszert fejlesztettek ki: eredményeik szerint a vizeletvizsgálat kiválthatja a kenet vizsgálatát.

Az egyetem kutatói 104 kolonoszkópiás klinikán tartózkodó nőt kértek fel arra, hogy vegyenek részt a vizeletvizsgálatban. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizeletből ugyanúgy meg lehetett állapítani a méhnyakrák kockázatát, mint a hagyományos kenetteszttel.

Emma Crosbie, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy különösen azért örülnek a sikernek, mivel úgy vélik, így nagyobb arányban jelennek meg a nők a méhnyakrákszűrésen

Egyelőre további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősíthessék az első eredményeket. Addig azonban továbbra is nagyon fontos, hogy a nők megjelenjenek a szűréseken, mivel ez életmentő lehet számukra.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...128129130...523
hírek, aktualitások

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb segítség vállfájdalomnál

2024. április 14.

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gyógytorna sok esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a lökéshullám kezelés.

A szakszerű gyógytorna rendkívül sokat segíthet

Norvég kutatók publikálták korábban azt a tanulmányt, amelyben a krónikus vállfájdalom kezelési lehetőségeivel foglalkoztak. Ennek az igen gyakori problémának ugyanis számos kezelési módja ismeretes, a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől a szteroid injekciókúráig, az ultrahangos és lökéshullámos kezeléseiktől az akupunktúráig.

A szakemberek konkrétan az alacsony-közepes energiájú impulzusokat alkalmazó lökéshullám kezelés hatékonyságát hasonlították össze a felügyelt gyógytornáéval. A 104 fős kutatásban 18-70 év közti személyek vettek részt, akik legalább 3 hónapja vállfájdalommal küzdöttek. A véletlenszerűen kialakított csoportok közül az egyik hetekig tartó lökéshullám kezeléseken, a másik felügyelt gyógytorna foglalkozásokon vett részt, és egyik csoport sem kaphatott más kezelést a szükséges fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön kívül.

A 6., 12. és 18. heti ellenőrzésekkor a fájdalmukat és a mozgáskorlátozottságukat kellett értékelniük egy skálán. Nyolc hét után a gyógytornás csoport 64 százaléka számolt be fájdalomcsökkenésről és szabadabb mozgásról, szemben a lökéshullámos csoport 32 százalékával. Ráadásul utóbbiaknak további kezelésekre is szükségük volt, míg a gyógytornások közül többen visszatérhettek a munkába is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lökéshullám terápia ne lenne hasznos, de sok esetben érdemes más kezelésekkel és a gyógytornával kombinálva alkalmazni azt. 

Első a diagnózis

A vállfájdalom nagyon gyakran jelentkezik sportolóknál, megerőltető munkát végzőknél, leggyakrabban a túlerőltetés miatt. Kevesen gondolnak rá, de ezeknél a mozgástípusoknál legfontosabb lenne a megelőzés, a tudatos mozgás. Ugyanis csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató tevékenységet végezni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét. Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálnak, helyi, gyorsan ható szerekkel.

Magány vagy egyedüllét?

2024. április 13.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.