Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Betegíthet és gyógyíthat is az életmódunk

2017. augusztus 12.

Cukorbetegség, magas vérnyomás, koleszterinszint emelkedés, következményes stroke, vesekárosodás, szívelégtelenség, egyes daganatos megbetegedések, depresszió – betegségek, amelyeket az életmódunkkal befolyásolhatunk. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság frissen megválasztott elnöke az egyre nyilvánvalóbb összefüggésekről beszélt. 

Közel harminc éve kutatják az összefüggéseket

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legfiatalabb ága. A legelső, az életmód gyógyító hatását vizsgáló klinikai tanulmányok az 1980-as évek végén indultak, kiértékelésük az 1990-es évek közepén történt meg. A kezdeti pozitív eredmények újabb és újabb tanulmányok indítását segítették elő. Az eredmények a 2000-es évek első évtizedére váltak olyan meggyőzővé, hogy minden kétséget kizáróan kijelenthetővé vált: az életmód tényezőknek - mint a dohányzás elhagyása, a mozgás, táplálkozás, mentális egészség - gyógyszerekkel összemérhető gyógyító hatása van számos, életmóddal összefüggő betegségben. Így gyógyító hatással bírnak magas vérnyomásban, cukorbetegségben, érelmeszesedésben, depresszióban, egyes rosszindulatú daganatoknál.

Mindennap érkezik megerősítés

- Jómagam a mozgás gyógyító hatásával 1998-ban kezdtem el foglalkozni PhD tanulmányaim és kutatásaim keretében. Kísérleteinkben a futás hatását vizsgáltuk akut szívinfarktus túlélésére. Az életmód orvoslás - lifestlye medicine - klinikai gyakorlatával 2011-ben találkoztam először. Azóta dolgozom azon, hogy az életmód orvoslást, mint orvostudományi ágat Magyarországon meghonosítsuk, a betegségek gyógyításának mindennapi eszköztárába beillesszük – mondja dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) újonnan megválasztott elnöke. - Munkánkban nagy segítséget adnak a mindennapi gyakorlati eredmények, a páciensek pozitív visszajelzései, a gyógyulásuk megtapasztalása és mindemellett természetesen az orvostudományban az utóbbi időben lezajló változás.

A WHO európai uniós munkacsoportja 2015 év végén jelentette meg a Fizikai aktivitás 2016-2025 stratégiáját, amivel az egyik legmagasabb nemzetközi szakmai szinten is ismertté, elismertté váltak a tények: 
10 %-os fizikai aktivitás növelés a teljes lakosság szintjénKét nyári szokás az ép fogakért! Kövesd!

2017. augusztus 12.

Fogaink egészségnek megőrzése érdekében a rendszeres fogápolás és az alapos szájhigiénia elengedhetetlen. A kor előrehaladtával azonban összeadódnak az évek során szájüregünkben megtelepedő baktériumok száma, a táplálkozásunkból eredő savak és más károsító tényezők hatása. Nem is gondolnánk, de a napsütéses, nyári időszakban is vannak olyan sokak által elkövetett, fogainkat romboló dolgok, amikkel hozzájárulunk a fogszuvasodáshoz.

A hőmérséklet emelkedésével nő szomjúságérzetünk, s szervezetünk vízháztartása egyensúlyban tartása céljából önkéntelenül is kívánjuk a folyadékot. De mi van, ha a hideg folyadék, vagy akár egy fagyi elfogyasztása fájdalmat okoz fogunkban?Nyaralás a babával

2017. augusztus 11.

Nyaralás a babával„Mikor és hova menjünk először nyaralni a babával? Milyen körülményekre van szüksége?” Biztosan sok családban felmerültek már ezek a kérdések. Az, hogy végül hova és milyen életkorban viszik el a picit, sokban függ a szülők otthoni körülményeitől és nem utolsósorban attól, hogy az anyuka mennyire „bevállalós”.

Ha valaki kertes házban lakik, nem feltétlenül kell elmenni hazulról, hiszen a friss levegőt a saját udvarban is lehet a csecsemő számára biztosítani. Ha a nyaraláson ugyanolyan körülményeket tudunk biztosítani a gyermek számára, mint amilyeneket otthon is megszoktunk, nincs akadálya annak sem, hogy már egészen fiatal csecsemőt elvigyünk pl. a Balatonhoz. Más a helyzet, ha messzebbre, esetleg valamelyik távolabbi tengerpartra szeretnénk utazni. Nem minden csecsemő viseli jól a repülőutat, különösen a fel- és leszállást. Ilyenkor érdemes itatni vagy szoptatni, mert ezzel elkerülhetjük a légnyomáskülönbség miatti fülfájást.

Bárhová megyünk is, mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék. Különösen igaz ez a két év alatti babákra, mivel az ő verejtékmirigyeik még nem működnek megfelelően. Így aztán az is előfordul, hogy nagy melegben nem izzadnak, de bőrük erősen kivörösödik, testük felhevül. Ilyenkor a megfelelő folyadékbevitel mellett a jól szellőző, laza ruházatnak is nagy jelentősége van.Támad a nyári pollenszezon

2017. augusztus 11.

pollenszezon

Számtalan allergiát okozó növény virágzik nyáron, kellemetlen perceket okozva sokunknak. Köhögés, égő és viszkető szemek, könnyezés, orrdugulás, vagy éppen szűnni nem akaró orrfolyás – ezek az allergiás tünetek a nyári kirándulást is meg tudják keseríteni. Ráadásul a pollenek mellett a rovarcsípések és a napfény is kiválthatnak allergiás reakciót. 

„Nyáron a levegő tele van szemmel nem látható pollenekkel. A belélegzett virágpor megtapad a nyálkahártyánkon, a szervezetünk pedig beindítja természetes védekező rendszerét. Mivel a pollent veszélyes anyagnak véli, harcolni kezd ellene, sokszor már elviselhetetlen panaszokat okozva ezzel az allergiásoknak. A tünetek erőssége egyénenként változó, tenni ellenük viszont mindenki hasonlóképp tud. Mint minden betegségnél, itt is fontos a megelőzés és az elővigyázatosság. Az orrfolyást, orrdugulást akár már orrcseppekkel is enyhíthetjük, az állandó égő, viszkető érzés, szemkörnyék- és arcduzzadás esetén viszont gyógyszerre is szükség lehet. Ebben az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz, ugyanis a kezeletlen allergia gyakran asztmává alakulhat” – mondta dr. Szilágyi Katalin, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.Ragaszkodunk a babonáinkhoz a nyaraláson is

2017. augusztus 10.

A magyarok kétharmada ragaszkodik olyan apró szokásokhoz vagy tárgyakhoz, amelyek szerencsét hozhatnak az utazás és nyaralás alatt. Leginkább a fekete macskától tartunk, de a hazai szállásadók is segítenek a szerencsétlenség megelőzésében: a 13-as minden 4. szálláshelyen kimarad a számozásból. 

A Szallas.hu felmérése szerint csak a megkérdezett magyarok harmada állítja magáról, hogy egyáltalán nem babonás – a többség legalább megszokásból tart magánál valamilyen apró kabalát, vagy tesz néha olyasmit, amitől jó szerencsét remél. Nyaraláskor például minden hetedik ember cipel magával valamit, ami nem alapfeltétele az utazásnak, inkább személyes okokból ragaszkodik hozzá – legyen az egy fénykép, kispárna vagy szerencsepénz.

Szent Kristóf-medál és hajszálak

„A többség kabalája nem feltűnő dolog, gyakori például a Szent Kristóf-medál, de azért vannak extrém esetek is: a felmérésünk résztvevői között van, aki minden családtagjától kér egy hajszálat nyaralás előtt, más pedig 17 éve ugyanazt a rövidnadrágot viseli az utazásai alkalmával, mert abban eddig nem érte baj” – ismertette Dorcsinecz József, a Szallas.hu ügyvezetője a felmérés részleteit. A megkérdezettek egyébként egyöntetűen a női nemhez társítják a babonásságot, és az idősebbekre is jellemzőbbnek tartják – ugyanakkor az anyagi helyzet egyáltalán nem befolyásolja a válaszadók szerint, hogy hiszünk-e a sors befolyásolhatóságában.3 tipp a felejthetetlen nyaralásért

2017. augusztus 10.

A legtöbben hónapok óta várjuk azt a néhány pihenéssel töltött napot, mely végre megajándékoz a szabadság és kikapcsolódás élményével. Fontos, hogy ilyenkor valóban ki tudjuk pihenni magunkat, így később feltöltődve, energiával telve tudjuk majd folytatni a dolgos hétköznapokat. Lássunk most néhány tippet ehhez!

1. Légy spontán!

A nyaralás megtervezésekor többnyire figyelembe vesszük a helyszín sajátosságait, a különböző programlehetőségeket, mindezt összevetjük az elképzeléseinkkel, a vágyainkkal, és annak megfelelően döntünk. A tervezés ellenére azonban nem szabad megfeledkezni a spontaneitásban rejlő örömökről. 

Egy nem tervezett program, egy hirtelen jött ötlet, egy spontán lehetőségre rávágott igen mind-mind jó alkalmat jelentenek arra, hogy megéljük a személyes szabadságunkat, valamint új élményekre tegyünk szert.A nyaralást is elronthatja egy váratlan rotavírus-fertőzés

2017. augusztus 09.

rotaA Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint a kifejezetten ellenálló rotavírus a nyaralások során használt közös eszközökkel is terjedhet, a betegség kezelése pedig külföldön nehézkes és költséges lehet. A hazai statisztikákból kiderül: egy súlyos rotavírus- fertőzés több mint 5 nap kórházi ápolással járhat, amely külföldi finanszírozása – még biztosítási védelem mellett is – sok pénzbe kerülhet. 

A gondtalannak ígérkező nyári kirándulások, üdülések során sok esetben nem csak élményeket, hanem fertőzéseket is gyűjthetnek gyermekeink. Európában a gyermekorvosnál gyomor és emésztőrendszeri panaszokkal megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött, amely – közismerten a hasmenéssel, hányással járómegbetegedések egyik leggyakoribb okozója világszerte.

Veszélyes következmények

Az óvodáskor végére a kisgyermekek többsége legalább egyszer átesik a fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül. Magyarországon évente 4-5000 rotavírus fertőzött beteget regisztrálnak. A kellemetlen tünetekkel – lázzal, hányással, hasmenéssel – járó betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes.

Ezt érdemes tudni a rotavírusról:

  • A rotavírus-fertőzés a 6-24 hónapos kisgyermekek körében a leggyakoribb, és a gyermekek többsége 5 éves korára átesik a betegségen.
  • A betegség súlyos szövődményei miatt az 5 év alatti gyermekek átlagosan több mint 5 napot töltenek kórházban.
  • Egy többnapos külföldi kórházi ellátás költségeinek előfinanszírozása akár többszázezres
  • tétel is lehet.
  • Fájdalommentes védőoltással akár már 12 hetes korra kialakítható a védettség.


Így kerülje el a nyári gyomorpanaszokat

2017. augusztus 09.

A hosszú, meleg nyári estéken, strandolás vagy nyaralás alkalmával hajlamosak vagyunk elcsábulni és eltérni mindennapi étkezési szokásainktól. A jóízű nassolásnak azonban megvan az ára: nemcsak az esetleges pluszkilókkal kell számolni, hanem különféle gyomorbántalmakkal is. Egzotikus utazásunkat szintén megkeseríthetik a különféle fertőzésekből fakadó emésztési gondok. Szakértő segítségével jártunk utána, hogyan előzhetjük meg és orvosolhatjuk a bajt. 

Puffadás, gyomorgörcsök, emésztési gondok, hasmenés vagy székrekedés – olyan kellemetlenségek ezek, amelyek megzavarhatják a nyaralást, de akár a munkában is hátráltathatnak.

Ha felborul az étkezési menetrend

A gyomorbántalmakat a mindennapos étkezési menetrendünk felborulása is okozhatja, de a közel- és távol-keleti, afrikai, dél-amerikai, földközi-tengeri utazások alkalmával is fokozottan jelentkezhetnek a panaszok. Érdemes ezért odafigyelni, hogy ezeken a helyeken mit és mennyit fogyasztunk.
„Az egzotikus országokban jelentkező gyomorbántalmaknak többféle oka lehet, de leggyakrabban a nem megfelelő higiénia a ludas: fertőző forrást jelent a csapvíz, a mosatlan zöldség, a gyümölcs és a nem kellően megfőzött vagy átsütött étel is” – figyelmeztet dr. Petőházi Melinda belgyógyász szakorvos, aki hozzátette: a megelőzésnek viszonylag egyszerű módjai vannak, amelyeket mindig érdemes betartani.A sikeres nyaralás titka

2017. augusztus 08.

A sikeres nyaralás titka

Hogyan lehet sikeres a nyári szabadság? Kell-e a nyári, nagy családi közös nyaralás vagy sem? Ha vannak kétségei a fenti kérdésekkel kapcsolatban, mindenképpen olvassa el a pszichológus szakember, Makai Gábor írását! 

Mindenki számára, legyen az felnőtt vagy gyerek, ismerős az az érzés, amikor a nyári nagy szabadságolás előtt számoljuk vissza a napokat. Fél lábbal, már a Balaton partján vagy külföldön  a tengerparton ülünk. Bizonyított tény, hogy az utolsó hetekben a munkában a motiváció csökken és ezzel együtt a teljesítményünk is. Ez így van jól. A felnőtt és a gyermek nem tudatosan hangolja át magát arra az időszakra, amelynek elsődleges feladata a pihenés és a feltöltődés.

Érdemes kiemelnem, hogy önmagában az, hogy szabadságra megyünk, az nem pihentető és nem vonja magával a boldogságot.Tudatos tervezés nélkül kisebb az esély a feltöltődésre.

Noha valóban az is tud pihentető lenni, ha délután alszom egy órát vagy kiszakadok nyáron a munkahelyről egy hétre, de minőségi különbség tud lenni nyaralás és nyaralás között. Pszichológiai értelemben a pihenés, szabadságolás csökkenti a szervezet stressz-szintjét és növeli az elégedettség érzését, de magát az esetleges kedélybetegségből fakadó negatív érzéseket nem tudja eltüntetni, maximum enyhíteni, de azok újra felerősödnek, ha az ember visszatér a hétköznapi megszokott életbe.Nyaraljatok tudatosan! Használjátok a szeretetnyelvet!

2017. augusztus 08.

Itt a vakáció, a szabadságok ideje, érdemes beszélni arról, hogyan lehet a nyaralásunkba, pihenésünkbe tudatosságot belevinni, és kis lendületet felfrissülést adni a párkapcsolatuknak. Ha tehetitek, minimum 2 hetet vegyetek ki egyszerre. Ez azért fontos, mert egy hét szabadság nem igazán pihenés, főleg, ha nem tudtok elutazni, kiszakadni a környezetetekből.

Használjátok tudatosan a szeretetnyelv csatornáit. Ez azt jelenti, hogy minden nap más szeretetnyelvről szóljon. Például egyik nap az elismerő szavaké, akkor itt kifejezetten a nap bármelyik szakában, szóban dicsérjétek, támogassátok, egymást, kedveskedjetek egymásnak szavakkal.

 

Feladatok 5 napos nyaralásra:

1. Bemelegítő gyakorlat

Feküdjetek le az ágyra, és töltsetek el két percet úgy, hogy egymás szemébe néztek, kacsintani lehet, beszélni nem. Közben mindketten kezdjétek el felfedezni a másik arcában a szépséget, vonzóságot, mintha most látnátok a másikat először. A gyakorlat ideje legalább 2 perc, de bátran maradjatok így, ameddig jól esik. Figyeljétek meg, hogyan jöttök ki a helyzetből, vagy hová visz ez benneteket tovább. 

 További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...129130131...164
hírek, aktualitások

Hazaengedték a világ legkisebb súllyal született csecsemőjét

2019. május 12.Csaknem fél év után egészségesen engedték haza a kórházból a világ legkisebb súllyal született, életben maradt fiúcsecsemőjét – jelentette be kedden a tokiói Keio Egyetem, amelynek orvosai több mint 3200 grammra növelték a mindössze 268 grammal világra jött baba súlyát.

Az Iowai Egyetem által a világ legkisebb súllyal született, életben maradt csecsemőiről vezetett Tiniest Babies Registry nevű honlap szerint a korábbi rekorder egy 274 grammal született fiú volt, aki 2009-ben jött a világra Németországban. A legkisebb súllyal született, életben maradt kislány pedig 252 grammosan jött a világra 2015-ben, ugyancsak Németországban.

A honlap szerint a kevesebb mint 300 gramm alatti súllyal született csecsemők közül eddig 23-an maradtak életben világszerte. Közülük mindössze négy volt fiú.

A tokiói fiúcskát sürgősségi császármetszéssel hozták világra augusztusban, mivel a testsúlya nem gyarapodott a terhesség 24. hetében és az orvosok úgy ítélték meg, hogy a gyermek élete veszélyben van.

Az újszülött eleinte olyan apró volt, hogy elfért két tenyérben, ám a kórház koraszülött intenzív osztályán töltött idő alatt szépen fejlődésnek indult, így idővel át lehetett térni nála a természetes táplálásra.

A csecsemő múlt hét szerdán hagyta el a kórházat, két hónappal az eredetileg kiírt születési dátumát követően.

A kézmosás is járhat veszélyekkel

2019. május 12.A civilizált ember számára evidens, hogy a vécé használata után kezet mos, hacsak nem akar betegségeket kockáztatni. Egy friss kutatás azonban azt állítja, ha gépi kézszárítót használ az ember, az olyan, mintha egyáltalán nem is tisztálkodott volna. A nyilvános mosdókban használt, meleg levegős készülékek ugyanis, a fekáliából származó kórokozókkal fújják tele a tiszta kezeket – írja a tanulmány, amiről a Newsweek számolt be.

A kutatók szerint, a nyilvános vécékben sokkal több az olyan, emberi ürülékből származó baktérium, amik a lehúzáskor kerülnek a levegőbe, mint az otthoni illemhelyeken. A kézszárítók pedig nem csinálnak mást, mint az egyik oldalon magukba szívják a mosdó levegőjét, hogy a másikon felmelegítve, nagy sebességgel fújják ki magukból.

A kutatók egy egyetem 36 illemhelyét vizsgálva arra jutottak, hogy a kézszárítók használata után messze több kórokozó kelül a kezekre a normálisnál. Tesztelték azt is, hogy megúszható-e a szennyezés, ha részecskeszűrőkkel szerelik fel a gépeket, de arra jutottak, hogy ezek is, csak a kórokozók mintegy 75 százalékát képesek megállítani.

Egyre többen sportolnak

2019. május 11.Magyarországon is egyre többen sportolnak egyre többet az ülőmunka terjedésével párhuzamosan – mondta Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense.

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra. A betegségektől való félelem kevésbé szerencsés motiváció, hiszen csökkenti a sportolás élvezetét – hangsúlyozta.

Lacza Gyöngyvér szerint a szabadidősport jelentőségét a hozzá kapcsolódó termékek és rendezvények, valamint az egészségtudatosság divatja is erősíti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nemcsak az irodai munkavégzés, hanem a mindennapi tevékenységek is egyre inkább ülőmunkává alakulnak át, az ajánlott testmozgás mennyisége ezért – tette hozzá – várhatóan tovább nő a következő években.

Gyermekek számára a szakember naponta legalább 1 órányi sportolást javasolt.