Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gőzölve, pirítva, párolva: A sütés-főzés 13 módszere

2022. július 29.

Párolás, pirítás, dinsztelés, abálás, forralás, gőzölés. Száraz, zsiradékos, és vízben történő főzési eljárások. Mikor melyiket célszerű választani a tápérték megőrzéséhez, hogy egészséges és finom ételeket kapjunk? Mikor mennyi a vitaminveszteség? Trükkök konyhatündéreknek!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ételkészítési eljárások
Ha finom és egészséges ételeket szeretnénk az asztalra varázsolni, az alapanyagok okos kiválasztása mellett arra is érdemes figyelnünk, hogy milyen módon készítjük el ezeket. A továbbiakban bemutatjuk a konyhában főzés, sütés során bevethető módszereket és azt is eláruljuk, hogyan mérsékelhető az ételekhez adott zsiradék mennyisége és a vitaminveszteség.Friss zöldség

Vizes ételkezelési módszerek
 
1. Gőzöléses és forralásos ételkészítés
A gőzöléses és forralásos alapú főzési eljárások során többnyire valamilyen folyadék segítségével készítjük el az ételeket – általában vízben, ízesített alaplében vagy gőzben. A gőz (azaz a párolás) előnye, hogy adott hőmérsékleten nagyobb hőenergia átadására alkalmas, így az étel hamarabb megfő, és kisebb a tápanyagveszteség. A főzési hőmérséklet 70° és 120°C között változhat. Ezek az eljárások elsősorban tészta, rizs, hüvelyesek vagy más zöldségfélék elkészítésére alkalmasak. Az alábbiakban – a teljesség
igénye nélkül – bemutatjuk a leggyakoribb módszereket. 
 
2. Forralás: 
Főzés nagy mennyiségű, kb. 100°C-os folyadékban.
Ötletek: 
•  Használjuk a lehető legkevesebb vizet, ezáltal csökkenthetjük a vitamin- és ásványianyag-
veszteség mértékét!
•  Ha van rá mód, tartsuk meg a főzővizet, és használjuk fel leves-alapként, mártásokhoz vagy
rakott ételek elkészítéséhez!
•  A vitamintartalom növelése érdekében az elkészült ételt hintsük meg kevés friss, finomra vágott zöldfűszerrel (pl. petrezselyemmel vagy kaporral)! 
 
3. Lassú főzés (abálás): 
Főzés a forráspontnál alacsonyabb hőmérsékletű (75°– 95°C-os) folyadékban.
A zöldségek és a burgonya elkészítéséhez nem ideális módszer, mivel a hosszú főzési idő miatt nagyobb mennyiségű tápanyag távozik az ételből, mert a tápanyagok egyszerűen „kifőnek” a főző folyadékba.
Ötletek: 
•  Használjunk nagy átmérőjű lábost!
•  Amennyiben az étel jellege engedi, a sót és  a cukrot részben kiválthatjuk szárított és
zöldfűszerekkel!



Nyirokérnövekedést serkentő rendszert dolgoztak ki

2022. július 28.

Fotó illusztráció: pixabay.com

A Semmelweis Egyetem kutatói – nemzetközi együttműködésben – olyan mRNS alapú rendszert dolgoztak ki, amellyel szervspecifikus nyirokérnövekedés váltható ki; ez a jövőben alapját képezheti egy új típusú terápia kidolgozásának.

Az egyetem közleményében azt írta, a koronavírus elleni vakcinafejlesztés során használt mRNS alapú rendszer alkalmas lehet a károsodott nyirokerek növekedésének a serkentésére is, így például a nyiroködéma kezelésére, amelynek jelenleg nincs végleges megoldást nyújtó terápiája.

A nyirokrendszer fő feladata a folyadékegyensúly szabályozása, a zsírok felszívása a bélből, valamint lényeges az immunvédekezésben is. A nyirokrendszer részét képezik a nyirokerek, amelyeknek számos új funkciójára derült fény az elmúlt években, szerepük van például a vérnyomás szabályozásában, de az idegrendszerhez kapcsolódó betegségekben is.

A kutatás elsődleges célja az volt, hogy jobban megértsék a nyirokerek szervspecifikus funkcióit.

Jakus Zoltán, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének egyetemi docense elmondta, az mRNS alapú koronavírus elleni védőoltás lényege, hogy hírvivő RNS segítségével a vírusra jellemző fehérje kerül a szervezetbe, melyet az immunsejtek felismernek, így később szükség esetén az immunrendszer el tudja pusztítani a szervezetbe jutott vírust.

A kutatás során ugyanezt a rendszert használják, csak nem vírusfehérjét termeltetnek, hanem egy nyirokérnövekedési faktort visznek be az mRNS rendszeren keresztül, és ezáltal tudnak szervspecifikus nyirokérnövekedést kiváltani az adott szervben – ismertette a munkát vezető kutató.

Kutatásaik során eljutottak odáig, hogy hatékony szervspecifikus nyirokérnövekedést tudnak kiváltani, így jobban megértik a nyirokerek egyes szervekben játszott szerepét, valamint állatokban képesek visszafordítani a nyiroködémát, és ez alapját képezheti egy későbbi terápia kidolgozásának.



Testvérkapcsolat: agresszív rivalizálás vagy természetes versengés?

2022. július 28.

Fotó: 123rf.com

Általánosságban azt szoktuk mondani, mi szakemberek, hogy a testvéri kapcsolat a legszorosabb, legtartósabb kapcsolat. Mégis felmerül a gyakorlatban az a kérdés, hogy két testvér miért feszül egymásnak, miért jelenik meg agresszív, ellenséges viszonyulás.
Talán meglepődnek azon, ha azzal kezdem cikkemet, hogy a testvér-rivalizáció természetes, sőt normális jelenség egy családban.

A gyermekek többségénél, egy fiatal testvér születése képes valós érzelmi zavart okozni. A változást nem csak a szülők élik meg, gondolok itt arra, hogy új szerepek, új problémák léphetnek fel akár párkapcsolati szinten is, hanem az idősebb gyermek is elszenvedi. Eddig ő volt a trónörökös, de most valaki fenyegeti a biztos pozíciót. Tipikus mintázat az elsőszülött dominanciája. Ezek a gyerekek koruknál fogva erősebbek, így ösztönösen, erejüket kihasználva próbálnak helyezkedni a család hiearchikus rendszerében. Bizonyított tény tehát, hogy a születés sorrendje hatással van a személyiség alakulására, befolyásolja a gyermek viselkedését, egymással való viszonyát.

Rivalizáció a testvérek között – hol a határ?

Jogosan tehetik fel a kérdést, hogy egy szülő meddig engedheti meg a nagyobb gyereknek, hogy a kisebben uralkodjon vagy erejével visszaéljen. Erre a válasz, hogy ezt soha nem engedheti meg, azonban a versengés egész életükön át tartani fog. A szülőnek azt kell megtanítani a nagyobbnak, hogy ne éljen vissza erejével, önös célból ne helyezzen nyomást a kisebbre.

Pszichológusként nem a rivalizációt tartom károsnak, hanem azt, ha egy testvérkapcsolatban megjelenik az agresszió, amit a szülő nem képes vagy nem akar kontrollálni. Nekem sincs illúzióm, hogy egy nagyobb gyerek soha nem fog “odacsapni” a kisebbnek, azonban azt viszont hiszem, hogy a szülő felelőssége elmagyarázni és megértetni mindkét fél számára, hogy a versengés lehet békés is.

Mikor patológiás a reakció?

A kisebb és a nagyobb gyerek is stratégiát fog kialakítani, annak érdekében, hogy a szülőtől ő kapja a legtöbb figyelmet, ő legyen a kedvenc. A fiatalabb gyerek előnyben van, hiszen automatikusan azzal, hogy kisebb, nagyobb figyelmet kap az anyától. Erre egy jó példa, hogy a csecsemő, azzal, hogy csecsemő (nem tudatosan) a gondozás miatt több érintést fog kapni nagyobb testvéréhez képest, több simogatást és több ölelést.

Itt jegyzem meg, hogy az apák nagymértékben tudják ellensúlyozni ezt az alapvető különbséget, azzal, hogy többet foglalkoznak, játszanak a nagyobb gyerekükkel. Lényegében tehát a kisebb nagyon könnyen tud az anya “kedvence” lenni, amit később ki is tud használni furmányos módon. Ezzel azt szeretném kifejezni, hogy a kisebbet se féltsük, feltalálja magát a testvérrivalizációban. Érdemes a szülőnek odafigyelni, hogy szélsőséges módon változik-e a nagyobbik viselkedése, személyisége, az újszülött születése után.



Használjuk ki a kempingezés előnyeit

2022. július 27.

Itt a szép, napos idő, szeretnénk többet kint lenni a szabad levegőn, a természetben, de próbálnánk valami újat? Fedezzük fel a kempingezés egészségre gyakorolt jótékony hatásait és mindazt, amit tudnunk érdemes róla, mielőtt nekivágnánk a kalandnak…

Fotó: gettyimages.comSzámos tanulmány szerint az emberek életük kb. 90 %-át bent töltik – még a Covid19járvány előtti felmérések szerint is! De napjainkban, miután több mint egy év eltelt a bezártság óta, sokunk szeretne tenni az újbóli szabadság kihasználásáért. És semmi nem vesz le nagyobb súlyt egy járvány miatt túlterhelt lélekről, mint a kilépés a mindennapi rutinból az „ismeretlen vadonba”.

Amire bizonyára vágyik testünk-lelkünk, az a természet csodálatos világa, gyengéd zsongása – és egy táborozás, kempingezés a „menetjegy” lehet hozzá. Különösen akkor, ha a külföldi utazások még bizonytalanok, ajánlott felfedeznünk, milyen, egészségünkkel kapcsolatos jótéteményei vannak az itthoni kempingezésnek..

Nagyszerű a szabadban

Függetlenül attól, hogy némi regenerálódásra vágyunk, vagy azt reméljük, hogy erősítjük kapcsolatainkat barátainkkal, családtagjainkkal, a kempingezés az egyik legjobb választás egészségünkre nézve is. És nemcsak az esetleges jelenlegi korlátozások mellett, hanem bármikor…. Lehet, hogy nem jelent olyan luxust, mint pl. egy wellness kiruccanás, de az „alapokhoz való visszatérés” izgalmasabb, és új lendületet ad.

A kempingezés során, akár sátorral, akár lakókocsival vágunk neki, több időnk marad a természet befogadására.  Segítségével számos tevékenységet tervezhetünk az egészségünk vonatkozásában tapasztalható előnyök kihasználására a természetben, friss lendületünk és gondolkodásmódunk szerint. Hiszen nagyszerű dolog kint a szabadban lenni, nagy túrákat tenni…

A kempingezés 5 előnye a jó egészség előmozdítására  

1. Séta, gyaloglás a testi-lelki egészség védelmében

A kempingezés és a gyaloglás kéz a kézben jár. A séta, a gyaloglás sokunk egyik kedvelt időtöltése, és jó okkal! Nemcsak fizikai, hanem mentális állapotunkon is javít, felfrissülünk tőle, és szinte meditatív hangulatba kerülhetünk lépegetés közben. Amikor kempingezés során elhatározzuk, hogy hosszú sétát teszünk a természetben, felfedezzük a körülöttünk lévő világot, és élvezzük a magunk számára biztosított idő ajándékát…

Ami lehetőséget nyújt arra is, hogy megismerjük környezetünk eddig rejtett szépségeit  Ha kalandvágyónak érezzük magunkat, pakoljuk össze a kempingfelszerelésünket, és induljunk napokig tartó túrára, távolabbi vidékekre, A legtöbbet kihozhatjuk a túrából, ha  útitervet készítünk és mindenekelőtt megfelelő lábbelivel felszerelkezve még dokumentáljuk is, amit látunk és tapasztalunk. Pl. fotózzunk sokat, jegyzeteljünk, írjunk naplót, vagy vigyünk magunkkal akár valamilyen festő vagy rajzeszközt (ha úgy véljük, hogy van kreatív vénánk ezen a téren).



Elhízott babák

2022. július 27.

Fotó: gettyimages.com

Sajnos hazánkban is „járványszerűen” terjed a túlsúlyos, elhízott gyermekek aránya. Csecsemőkorú baba édesanyjaként is figyelni kell, hogy ne ragadja el önöket a mennyiségi szemlélet. Újszülött- és csecsemőkorban sem az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a súlygyarapodás és ennek eléréséhez az igényeltnél több anyatejjel vagy egyéb kiegészítő táplálékkal tömjék meg a kicsit.

Kevés az anyatej?

Gyorsabban emésztődik az anyatej, mint a tápszer, nem terheli meg a kisbaba éretlen emésztőrendszerét, ezért általában gyakrabban kell szoptatni, mintha tápszert kapna a baba. A kicsiknek kéthetes, hathetes és három hónapos koruk körül gyorsabb növekedési időszaka van. Ekkor általában gyakrabban szopnak, hogy szükségletüknek megfelelően emelni tudják az anyatej mennyiségét. A tej termelődésének fokozását azzal tudják elérni, ha szoptatás után fejéssel még kiürítik az anyatej minden cseppjét. A fejést steril mellszívóval végezzék. Mélyhűtőbe való tároláshoz legideálisabb az orvosi sterilitású anyatejes zacskó.

Jogos aggodalmak

Amikor a tej mennyiség nem felel meg a csecsemő igényének, akkor csökken a súlya, vagy több héten keresztül nem növekszik, emellett a pici sokat sír és nyugtalan.

A tejképződés csökkenését okozhatja, ha:

  • a mama cumisüvegből ad tápszert, gyümölcslevet vagy vizet ez első hetekben csecsemőjének. Ilyenkor a baba hosszabb idő elteltével kíván szopni, emiatt csökkenni fog a szoptatások száma. Minél többet ad pótlást, annál kevesebb anyatej képződik és megbomlik a „kereslet-kínálat” elve.
  •  a csecsemőt nem helyes pozícióban teszi mellre és ezért nem tud hatékonyan szopni. A kicsi az oldalán feküdjön, fejecskéje teljesen a melle felé forduljon.
  • pontosan időponthoz igazítja a szoptatást és ez akadályozhatja a „kereslet-kínálat” elvének működését, valamint a tejképződést. Amikor a baba éhséget jelez, akkor szoptassa meg, nem, ha lejárt a 3 vagy 4 óra. A babát megzavarhatja, ha dudliszerű cumival etetik, ami eltérő szívási módot igényel, mint a szoptatás.


14 figyelmeztető jel, hogy nem mozgunk eleget

2022. július 26.

Fotó: gettyimages.com

A mozgás egészség, ezért életmódunkat ennek szellemében kell kialakítanunk. De a jeleket is fontos számba vennünk, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy mozgáshiányban szenvedünk.

A világjárvány kezdete óta sokunk még inkább hozzászokott a tévéképernyő vagy a számítógép melletti mozgásszegény életmódhoz – itt az ideje változtatni! A rendszeres fizikai aktivitás javítja fizikai állapotunkat, amely olyan fizikai tulajdonságok összessége, mint az állóképesség, a gyorsaság az erőnlét, testünk rugalmassága stb. A megfelelő fizikai állapot lehetővé teszi, hogy mindennapi tevékenységeink ne okozzanak nagyobb fáradtságot, és a komolyabb testmozgás, sportolás se legyen megterhelő a számunkra.

Miért fontos a mozgás?

A mozgás segít jó állapotban tartani testünket-lelkünket. Rendszeres fizikai aktivitással kitartóbbak leszünk, nő az izomerőnk és állóképességünk, és csontozatunkat is erősítjük. Amellett a testmozgás nem csak fizikai előnyökkel jár. Íme további okok arra, hogy rendszeresen mozogjunk:

  • Hangulatjavítás: a napi fizikai aktivitás lehetővé teszi a szorongásos és depressziós állapotok jayítását
  • Egészségmegőrzés: a rendszeres testmozgás, sportolás hosszú távon szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai magukban foglalják bizonyos betegségek kockázatának csökkentését. Ilyenek pl. a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, rákbetegségek, 2-es típusú cukorbetegség, csontritkulás, de a túlsúly és az elhízás is megelőzhető, illetve javítható vele.
  • Az ülő életmód elleni küzdelem: az egész napos ülés, a mozgás minimálisra csökkenése pl. a napi munka jellege miatt, számos hátránnyal jár egészségünkre nézve. Okozhat többek közt magas vérnyomást, hasi elhízást, de még a magas koleszterinszint és az inzulinrezisztencia kialakulása mögött is az állhat. Az inaktív izomzat fenntartása pedig az izomtömeg csökkenéséhez vezethet.

Ajánlások 

Ideális esetben legalább napi 30 perc dinamikus fizikai aktivitás javasolt. Nem feltétlenül sportolásról van szó, hanem az a fontos, hogy minden alkalmat használjunk ki a mozgásra. Pl. lépcsőzzünk liftezés helyett; inkább gyalogoljunk vagy biciklizzünk, mintsem autót vezessünk; szálljunk le egy megállóval  előbb a közlekedési eszközről, hogy gyalog fejezzük be az utazás hátralévő részét – de sétáljunk mindennap. Ha pedig a kedvünk szerinti sporttevékenységnek is hódolunk, még többet teszünk egészségünkért.



Babavárás illóolajokkal

2022. július 26.

Egyre több ember gondolatába fészkeli be magát az egészséges életmódra való igény, legyen az a táplálkozás, tisztálkodás, egészségmegőrzés vagy gyógyulás. Különös hangsúlyt kap ez az elvárás a várandósság időszakában. A legtudatosabb szülők esetében a várandósságra való felkészülés is védett, asszertív időszak.

Az Fotó: 123rf.coma nő, aki áldott állapota előtt is kiaknázta az illóolajok csodás hatását az egészségmegőrzés területén, felülvizsgálja azok alkalmazási módjait a megváltozott körülményeire fókuszálva. Az az asszonyka, aki addig nem tulajdonított jelentőséget életmódjának, születendő gyermekére való tekintettel előtérbe fogja helyezni a természetes lehetőségeket.

Sajnos a várandósság alatt is előfordulnak megbetegedések. Mégis törekedni kell a megelőzésre! A kismamák többnyire előnyben részesítik a természetből származó kezelési módokat – szerint az orvosok is. Egyszerűbb és gazdaságosabb a egészségmegőrzés, az immunerősítés, mint a betegség legyőzése anyagi és mentális szinten egyaránt. S ugye, amint megfogan a piciny élet, már nem csak a saját létéért felelős a kismama.

Miről ismerhető fel a minőségi illóolaj?

Az illóolaj-használat alappillére a minőség, ugyanis hiánya a hatás és pénztárcánk rovására mehet. Sajnos rendkívüli kihívás megfelelő kvalitású, természetből eredő, 100%-os terápiás hatású illóolajat találni a piacon. Igazán kevés a megbízható forgalmazó. Legpraktikusabb választani egy szakembert, akiben megbízunk, s azzal elkerülhető a címkék bogarászása.

Illóolajok a várandósság idején

A másállapot első trimeszterében – elővigyázatosságból – kerülendő az illóolajok használata. Azt követően is körültekintést kíván alkalmazásuk. Az illóolajok a gyógynövényekből nyert tömény koncentrátumok, kémiai vegyületekből tevődnek össze, pontosan úgy, mint a gyógyszerek. Természetben termett gyógyszerek.

Legfontosabb szabály, hogy azok az illóolajok, amelyek helyet kaptak a hálószobában afrodiziáló tulajdonságuk révén, érdekes módon ők lesznek a szülést segítő aromák, így várandósság idején szigorúan kerülendők.

A várandósság gyakran izgalommal, sokszor stresszel is jár, ami határozottan ellenjavallt. „Kismama, ne idegeskedjen!” Könnyű azt mondani… De ha már betöltötte a kismama a 12. hetet, óvatosan párologtassa a mandarin (Citrus reticulata ze.) héjából préselt esszenciát. Segít lecsendesedni, megnyugodni, kitisztítja az elmét, könnyű álmot ígér. Ha kedveli az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illatát, a mandarinnal együtt jeleskedik a stresszoldás területén. Az orvosi levendula hámosító, regeneráló tulajdonságáról se feledkezzünk meg! Sebeket, kisebb égési sérüléseket kezelhet vele.

Térfertőtlenítés céljából párologtasson citrom(Citrus limonum ze.) illóolajat. Azonkívül, hogy kutatások igazolják hatékonyságát, a héjában őrzi a nap sugarainak vidám nevetését, ezáltal jókedvvel és örömmel tölti meg a szíveket. A citrom emésztést segítő hatásáról is ismert, és segíti a koncentrációt.

Immunerősítés területén az eukaliptusz radiata (Eucalyptus radiata) jeleskedik, ahogyan akkor is remek szolgálatot tesz, ha felső légúti megbetegedést kell leküzdeni. Kismamák a teafa-illóolaj (Melaleuca alternifolia) baktérium-, vírus- és gombaölő, fertőtlenítő tulajdonságát is kihasználhatják betegség esetén. Remekül kezelhető vele az afta, a herpesz, az akne.



Futóedzés: hol hibázhatunk?

2022. július 25.

Idén tavasszal végre szeretnénk rendszeresen futni, hogy lefogyjunk, vagy jó formában tartsuk magunkat a kevesebb mozgással járó tél után? Feltétlenül tegyük meg, kitartó módon, de megfelelő lépésenként haladva Annak érdekében, hogy kezdetben ne okozzunk magunknak sérüléseket, és később se veszítsük el a kedvünket a rossz módszer miatt.  Az alábbiakban számba vettünk néhány gyakori, a futóedzések megkezdésekor előforduló hibát, és tippeket adunk ahhoz, hogyan kerüljük el őket.

Fotó: 123rf.comTúl erős kezdés

A futás az ismétlések sportja, és az általa okozott sérülések valójában a futáshoz való alkalmazkodás hiányából fakadnak. Ezen ismétlődő mozgásokhoz elsősorban az szükséges hogy a mozgásrendszer működésében részt vevő ízületek, inak, izmok stb. alkalmazkodjanak a futáshoz. Ellenkező esetben sérülés keletkezhet, többet árthatunk, mint használunk vele. Ezért ne kezdjük azonnal pl. 45 perces futóedzésekkel.

Ehelyett először  pl. rövid kirándulások keretében felváltva sétáljunk és fussunk. Ha még soha nem futottunk, kezdhetjük azzal, hogy pl. 1 perc futást váltogatunk 1 perces  sétával, megismételve hatszor, és ennyit tesz ki az aznapi „edzés”. Ez a kis gyakorlás  pszichésen rendkívül frusztráló lehet, de a szervezetnek a fontos alkalmazkodás első lépését jelentheti. Utána haladhatunk emelkedőn, majd nyolcszor ismételjük az előző formát, azután növeljük 2-2 percre a járást és a futást. Ismételjük a mozgásokat nyolcszor, majd váltsunk 2 perc futásra, 1 perc sétára, és fokozatosan csak futásra. Az eredmény: 2-3 hónap után 40-45 percet tudunk futni.

Nem elég gyakori futóedzés

Minél többet futunk, annál jobban alkalmazkodik szervezetünk a mozgáshoz. Még ha kezdők vagyunk is, ne habozzunk kimenni heti 3-4 alkalommal, akár nagyon rövid edzésekre is. A rendszeresség lehetővé teszi, hogy fiziológiailag hozzászoktassuk szervezetünket a futáshoz, és sérülések nélkül sportoljunk. Emlékezzünk a „keveset, de gyakran” szabályra, hogy elkerüljük egyúttal a csalódást is.

Célkitűzés/ösztönzés hiánya

Bár a célkitűzésnek esetünkben technikailag nincs jelentősége, a konkrét cél nélküli futás hamar előidézi a csüggedést, és az „úgysincs értelme az egésznek” gondolatok melegágya. A célzatosság, tudatosság pszichológiai szempontból elengedhetetlen, és ösztönző hatású.

Amikor azt tűzzük ki célul, hogy pl. két hónap alatt 5 kilót szeretnénk fogyni, és erre adott idejű, rendszeres futásra vállalkozunk, akkor hétről hétre tervet tanácsos készítenünk. Ha megszabjuk a haladási irányt magunk előtt, elégedettek leszünk a megtett úttal. A terv teljesítése és az eredményesség minden fázisa erőt ad a további sportoláshoz.



MODY diabétesz: főként fiatalkorban jelentkezik!

2022. július 25.

Fotó: 123rf.comA MODY a monogénes diabétesz egyik formája számos alcsoporttal rendelkezik a genetikai károsodástól függően. Többsége 25 év előtt jelentkezik. Azért fontos, hogy kiderüljön ez a fajta betegség, mert akkor kialakítható az egyénre szabott terápia. Erről beszélgettünk dr. Bibok Györggyel, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusával.

Magyarországon 10-15 ezer ember cukorbetegségét monogénes diabétesz okozhatja, amelynek hátterében az örökítőanyag legkisebb egységének, a génnek (ilyen gén lehet: Glucokinase, IPF1, Neuro D1) az eltérései találhatóak.

A monogénes diabétesz leggyakoribb formái a MODY diabétesz, jelenleg egy tucat ilyen cukorbetegséget ismerünk: többsége fiatalkorban jelentkezik, általában már 25 év előtt, gyakori a családi halmozódás, a túlsúly hiánya és az inzulinkezelés hiánya, vagy a jól kimutatható inzulintermelés figyelhető meg a betegnél – avat be a részletekbe dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa. Van olyan betegség, amelynek nem ismert az okozó génje, ezért MODY X-nek nevezik.

A kezelés speciális, egyénre szabott, a genetika vizsgálatot, vérvételt követően a szakorvos a leghatékonyabb gyógyszeres terápiát javasolja a betegnek. Fontos a családi halmozódás esetén a gyermekek szűrése is!

Kérdések és válaszok a MODY körül

Előfordulhat gyermekeknél is?

A család több generációját érintheti ez a fajta diabétesz, előfordulhat, hogy 2-3 generációban is megfigyelhető. Amennyiben egy bizonyos mutációt tartalmazó gént a szülő továbbítja valamelyik gyermekének, akkor a MODY minden bizonnyal kialakul nála is.



3 tipp a nyaralás utáni depresszió elkerülésére

2022. július 24.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A nyaralást követő időszak megélése sokunk számára jelenthet nehézséget. A szabadság és önfeledt jókedv napjai után a hétköznapokba való visszatérés akár nyaralás utáni depressziót is okozhat. Lássunk most néhány tippet ennek elkerülésére!  

1. Tedd az élményeket a múltad részévé!

A nyaralás során megéltek felidézése természetes folyamat. A bőröndök kipakolása, a szuvenírek ajándékozása, az élménybeszámoló mesélése, a fotórendezgetés, az új receptek kipróbálása, a nyaralás vagy utazás során hallgatott zenék megkeresése, mind részét jelentik annak a folyamatnak, melynek során az új élményeink a múltunk már létező képkocái között végre megtalálják a saját helyüket. Időt és teret kell tehát erre hagyni. Fontos lépés annak tudatosítása, hogy a nyaralás során megtapasztaltak által gazdagabbá váltunk.

2. Találd meg az egyensúlyt a jelenben!

Az új élmények ideális esetben beemelhetők a hétköznapokba. A nyaralás során feltöltődött energiaszint segíthet abban, hogy újra fel tudjuk venni a ritmus. A pihent test és szellem hatékonyabban működik. Nőhet a figyelmi és teherbíró képesség, újító gondolatok, megoldások születhetnek, valamint javulhat a teljesítmény.

Fontos, hogy ezt a helyzetet tartósan fenn tudjuk tartani. Épp ezért érdemes időt és teret hagyni a rendszeres testmozgásra, a szellemi kihívást jelentő beszélgetésekre, játékokra, nevetésre, a számunkra fontos személyekkel való találkozásra, a kikapcsolódásra, a szórakoztató programok beépítésére a mindennapokba.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...129130131...525
hírek, aktualitások

A betegbiztonság a döntő!

2024. április 24.

Az ország egyes kisebb falvaiban vagy kistelepüléseken, esetleg periférikus városrészeken, ahol nincs közforgalmú gyógyszertár, csak annak ún. fiókgyógyszertára, egy lapzártánkkor megjelent rendeletmódosítás szerint nem kell, hogy abban jelen legyen gyógyszerész szakember. Miért? Az ott lakó emberek, akik nagy valószínűséggel ott helyben már orvossal sem találkoznak, most már a gyógyszerész segítségét, szakértelmét is nehezebben tudják elérni?

Már hónapokkal ezelőtt hallani lehetett informálisan a híreket, majd később hivatalosan is megkapta a Magyar Gyógyszerészi Kamara a rendelettervezetet, amely a gyógyszerészeknek a nyitvatartási idő alatti patikai jelenlétéről szólt. Konkrétabban a fiókgyógyszertárak gyógyszerész jelenléte nélküli működéséről.

JOGSZABÁLY

A MAGYAR KÖZLÖNY EZ ÉVI 13. SZÁMÁBAN 6/2024. (II. 6.) BM RENDELET SZÁMON MEGJELENT A 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM RENDELET ÉS A 41/2007. (IX. 19.) EÜM RENDELET MÓDOSÍTÁSA. A MÓDOSÍTÁS ÉRTELMÉBEN MÁJUS 6-TÓL NEM SZÜKSÉGES A FIÓKGYÓGYSZERTÁRBAN GYÓGYSZERÉSZ JELENLÉTÉT BIZTOSÍTANI.

SZÁMOKBAN

ÉVI 1000 MILLIÁRD FT A LAKOSSÁGI GYÓGYSZERELLÁTÁSRA. 14 EZER SZAKEMBER FOGLALKOZTATÁSA A PATIKÁKBAN. 60 MILLIÓ GYÓGYSZERÉSZ-BETEG TALÁLKOZÓ.

GYÓGYSZERTÁRTÍPUSOK

AZON A TELEPÜLÉSEN, AHOL KÖZFORGALMÚ GYÓGYSZERTÁR NEM MŰKÖDIK, FIÓKGYÓGYSZERTÁR LÉTESÍTÉSÉT ENGEDÉLYEZHETI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERV. A FIÓKGYÓGYSZERTÁRBAN ÁLTALÁBAN NINCS GYÓGYSZERKÉSZÍTÉSI TEVÉKENYSÉG, EZÉRT AZ ALAPTERÜLETE ÉS A FELSZERELTSÉGE IS ALACSONYABB. TEHÁT A KÖZFORGALMÚ GYÓGYSZERTÁR TELJES KÖRŰ GYÓGYSZERELLÁTÁST BIZTOSÍT, A FIÓKGYÓGYSZERTÁR – A FENTIEK ÉRTELMÉBEN – RÉSZLEGESET. A KÓRHÁZAK BELSŐ TERÜLETÉN ÚN. INTÉZETI GYÓGYSZERTÁRAK MŰKÖDNEK A FEKVŐBETEG-ELLÁTÁST VÉGEZVE. EZEKNEK MA MÁR VANNAK OLYAN RÉSZLEGEI, AHOVÁ SZABADON BEMEHET BÁRKI KIVÁLTANI A GYÓGYSZEREIT.

10 tipp, hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket

2024. április 23.

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat. A saját képességekbe vetett bizalom, illetve a kudarccal történő megbirkózás alapvető feltétel a boldog, kiegyensúlyozott élethez.  

A gyerekek születésüktől fogva szédítő sebességgel sajátítanak el új készségeket, és ezekkel az új képességekkel együtt önbizalmat is szereznek ezek használatához, ami hosszú távon ugyanolyan fontos. Az önbizalomhiányos gyerek nem szeret új vagy kihívást jelentő dolgokat kipróbálni, mert fél attól, hogy elbukik vagy csalódást okoz másoknak, ami a lányokra még inkább igaz. Ez a félelem visszatarthatja őket, és megakadályozhatja, hogy sikeresen helyt álljanak későbbi életükben. De vajon hogyan segíthetünk gyermekeinknek, hogy magabiztosan szálljanak szembe a hétköznapok kihívásaival?

1. A tökéletesség helyett a fejlődésre koncentráljunk! – Sok gyerek érzi úgy, ha lehet a lányok még inkább, hogy tökéletesnek kell lennie a társadalom, a kultúra vagy épp a saját gondolatai miatt. De a megfogalmazás megváltoztatásával enyhíthetjük ezt a feszültséget. Ahelyett, hogy a hibátlan eredményekre összpontosítanánk, szurkoljunk a fejlődés apró lépéseinek. Például mondjuk azt, hogy: "Imádom a színeket, amiket választottál!"

2. Ünnepeljük a kudarcokat! – Ezek valójában nem kudarcok, hanem növekedési lehetőségek! Mutassuk meg a gyereknek, hogy milyen értékes a saját hibáinkból való tanulás, azzal, hogy megosztjuk őket. Csináljuk játékosan! Például készítsünk egy „Jutalomtáblázatot” akár LEGO kockákból és jelöljük rajta valahányszor egy családtag megoszt egy történetet, amelyben túljutott egy kudarcon.

3. Játsszunk a szavakkal! – Ügyeljünk a nemi sztereotípiákra, amikor kreatív ötletekről beszélünk! Mindannyian beleesünk ebbe a csapdába, és tudjuk, hogy a társadalom egésze is ezt teszi – amikor a fiúkat dicsérjük gyakrabban használunk olyan szavakat, mint a „zseni”, „okos” és „bátor”. Míg a „szép”, „aranyos” és „gyönyörű” szavakat nagyobb valószínűséggel használjuk a lányok esetében. Keverjük össze! Bátorítsuk arra a gyerekeket, hogy tegyenek fel kérdéseket, és vitassák meg ezeket a sztereotípiákat. Fontos, hogy nyíltan beszélgessünk arról, hogy a társadalom néha mást vár el a fiúktól és a lányoktól.

4. Tanítsuk meg megbirkózni a frusztrációval! – A magabiztos gyerekek, akik bíznak saját képességeikben könnyebben túllépnek a kudarcon. Találjunk ki egy szórakoztató kihívássorozatot, amely akár lehet akár egy építési kihívás is! Ha végeztünk, osszuk meg milyen nehézségekkel szembesültünk a feladat megoldása során, osszuk meg gondolatainkat és érzéseinket ezzel kapcsolatban, és részletezzük, hogy milyen stratégiákat alkalmaztunk a felmerülő meglepetések kiküszöbölésére!

5. A fejlődés fókuszú gondolkodásmód kialakítása – Ez a szemléletmód azt jelenti, hogy hiszünk abban, hogy kemény munkával, ha nem adjuk fel, képesek vagyunk a fejlődésre, ahelyett, hogy azt gondoljuk, hogy bizonyos képességekkel születünk, amelyen nem tudunk változtatni. Ha a gyerekekben sikerül elültetni ezt a gondolkodásmódot, könnyebben jutnak túl a nehézségeken és szívesebben tanulnak új dolgokat, még ha az bonyolultnak tűnik is.

Találjunk rá a pihentető alvásra

2024. április 23.

A jó alvás nemcsak a kielégítő pihenés forrása, hanem többek közt lehetővé teszi, hogy feltöltődjünk energiával, és így ne legyünk fáradtak napközben, tudjunk koncentrálni feladatainkra. De a közelmúlt alvással foglalkozó, számos tanulmánya eredményeiből merítve 10 további, kevésbé ismert okot is felhozhatunk annak igazolására, miért is fontos a jó alvás. Az alábbi jótéteményeknek ösztönözniük kell arra, hogy több figyelmet fordítsunk alvásminőségünk javítására.

AZ ALVÁS:

Szépít

Svéd kutatók is bizonyítékot szolgáltattak erre a jótékony hatásra egy nemrégiben megjelent munkájukban. Korábbi kísérletük során felkértek 65 személyt arra, hogy véleményezzenek 23 fiatalról készült pillanatképet, akiket – anélkül, hogy a „megfigyelők” tudták volna – egy pihentetően átaludt és egy ébrenléti órákkal terhelt éjszaka után fényképeztek le. Az eredmény azt mutatta, hogy a résztvevők „vonzóbbnak” tűntek, amikor átaludták az éjszakát.

Magyarázat: A jó alvás következtében elkerülhetővé váltak azok a fiziológiai változások, melyek az arcon látszanak, és hosszú távon potenciálisan károsak. A vonzónak tekintett vonások azonban azok, amelyek jó egészséget tükröznek.

Fiatalít

A jó alvás serkenti a sejtmegújulást, és segíti a szövetek regenerálódását az egész szervezetben. Ezt erősítette meg pl. egy néhány éve végzett állatkísérlet nyomán készült, amerikai tanulmány. A speciális célú kísérlet azt mutatta, hogy a kialvatlanság – vagy akár részleges alváshiány – 10 napon át, akár ötször több sejtelhalást okozhat a bélfalban.

Magyarázat: A kielégítő alvás helyreállító hatását az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon segíti elő, amely nagy mennyiségben főleg az éjszaka kezdetén, a mély alvás során termelődik.

Méregteleníti az agyat

Az alvás ezen funkcióját egy 2019-ben megjelent, amerikai tanulmány is igazolta, amely szerint az lehetővé teszi  a napközben felgyülemlett, az idegsejtek által termelt káros anyagok eltávolítását. Több neurodegeneratív betegség, pl. az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hozhatók ezek a salakanyagok.

Magyarázat: Alvás közben kitágul az agysejtek közötti tér, ami lehetővé teszi, hogy egy speciális folyadék végigáramoljon az agyon, bizonyos csatornákon át, és kimossa belőle a felesleges salakanyagokat, méreganyagokat