Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A legjobb zöldségek és gyümölcsök méregtelenítéshez

2022. július 19.

Fotó: 123rf.com

Válogatás igazi vitamin és ásványi anyag koncentrátumokból, melyek könnyen emészthetők, alacsony a kalóriatartalmuk, és gyorsítják a zsírégetést. Bőven fogyasszunk belőlük!

1. Uborka és cukkini: „hiper-light” zöldségek

Kalóriaszegények (12 Cal/100 gr), glikémiás indexük alacsony (15), lúgosítanak, és védő hatású ásványi anyag tartalmuk is jelentős. Serkentik az anyagcserét, tisztítják az emésztőrendszert, így segítive a méregtelenítést, és a testsúlycsökkenést.

2.  Cékla: a vérkeringés serkentője

Magas folsav-, betalain nevű antioxidáns- és természetes nitrát-tartalmának köszönhetően segíti a májat a zsírok lebontásában. Tisztítja az ereket, így értágító hatású és serkenti a vérkeringést. Élénkíti a méregtelenítő folyamatot – a tápanyagok megőrzése érdekében fogyasztása  nyersen a legjobb.

3. Ananász: az emésztés segítője

Gyorsítja az emésztést (különösen a proteinekét), így a puffadás ellen is hat. Bővelkedik enzimekben (köztük a fehérjebontó bromelainban), káliumban és citromsavban. Jelentősen hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlya és a jó enzimműködés fenntartásához. Fogyasztása ideális hústartalmú étkezés után.

4. Sárgarépa: a hasznos, nyers ropogtatnivaló

Tisztítja a bélrendszert, támogatja az emésztőrendszer egészségét. Mint minden gyökérzöldség, gazdag rostokban, A-provitaminban és káliumban. Ha nyersen ropogtatjuk, segít az étvágy csökkentésében. Magas pektin vegyület tartalma elősegíti a telítettségérzés megjelenését, és csökkenti a zsírok asszimilációját, egyes fogások glikémiás indexét. Energiaértéke alacsony. 



Tények és tévhitek a nyers étkezésről

2022. július 19.

A nyers növényi kosztnak számos előnye van, ámde rengeteg az ezzel kapcsolatos tévhit. Egészséges-e az "élő ételek" fogyasztása? Kinek, mikor nem ajánlott?  

fotó: lenartgitta.hu„Ne öld le az eledelt, mely szádba kerül. Mert ha élő táplálékot eszel, úgy ez életet lehel beléd, ám ha megölöd eledeled, a holt táplálék téged is megöl. Mert élet csak az életből ered, és a halál mindig a halálból jön. Mert minden, mi eledeleteket megöli, testeteket is megöli.”  (Edmond Bordeaux Székely: Az esszénus béke evangéliuma)

1. A szervezetnek szüksége van meleg, főtt ételre

Sokan kapásból azzal utasítják el a kizárólag nyers növényekből és magvakból álló étrendet, hogy a testünk a meleg étel, legalábbis a napi egyszeri meleg étkezés feldolgozásához van hozzászokva. Meglehet, hogy megszoktuk a főtt ételt és először furcsának hat egy-két csupa nyers alapanyagból készült élő étel, de ehhez is hozzá lehet szokni, egyéntől függően. Az azonban tévhit, hogy kivétel nélkül szükségünk van minden nap meleg ételre. Ez nem feltétlenül, nem mindenkire és nem mindig igaz.

Régóta tartja magát az a vélekedés, hogy csak a megfelelően előkészített ételt tudjuk megemészteni, ezért van szükség az élelmiszerek főzésére, párolására stb. Ez egyszerűen nem így van. Ellenkezőleg,  a szervezetet éppen hogy kevésbé terheli meg a nyers étel, hiszen a megemésztéséhez nem kell hozzá felhasználnunk a saját enzimjeinket, mivel az élő ételekben még rengeteg enzim van. Csak a nyers vagy minimális mértékben hőkezelt ételek tartalmazzák az enzimek eredeti mennyiségét, ami szükséges az adott táplálék emésztéséhez.

Bizonyos esetekben viszont valóban előfordulhat puffadás és emésztési zavarok – egyes emberek emésztőrendszere nehezebben emészti meg például az olajos magvakat vagy a nyers zöldséget. Ennek néha egyszerűen csupán az az oka, hogy a test még nem szokott hozzá ezekhez a táplálékokhoz, illetve a sok élő étel egyfajta tisztulást indít be, ami a méregtelenítés tüneteivel járhat. Ha tartósan ezt az életmódot választjuk, esetleg egy böjttel segítjük a természetes folyamatokat, a tünetek megszűnnek.

2.  Nyers étellel nem lehet jóllakni

Az élő ételek valóban nem laktatnak abban az értelemben, mint a hagyományos főtt-sült fogások, de ez sokkal inkább úgy jelentkezik, hogy nem terhelik le olyan mértékben a gyomrot és a többi emésztőszervet. A testünk pontosan érzi, hogy mikor elég az élő ételből és furcsamód nincs kellemetlen teltségérzet és általában elmarad az evést követő levertség és fáradtságérzet is (kajakóma). Az élő ételek ugyanakkor több életerővel töltenek fel, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és a rostok révén ugyanúgy táplálnak és telítenek.

3.  Zöldség - nem finom!

Hogyan is lehetne ízetlen a  rengeteg friss zöldség és gyümölcs a természet terülj-terülj asztalkájáról? Azt, hogy a nyers koszt nem finom, csupán addig lehet elhinni, amíg nem kóstoltál meg egy ínycsiklandó nyers sütit aszalt gyümölcsökből és magvakból gyúrva, egy páratlan marcipánaromájú nyers mandulatejet vagy egy cukkiniből, friss paradicsomból, bazsalikomból és fokhagymából készült nyers spagettit.



Örökölt stroke – vajon okozhatja-e családi hajlam a szélütést?

2022. július 18.

Fotó: gettyimages.com

Akiknek családjában korábban már előfordult stroke eset, azokban felmerülhet a gondolat, vajon ez automatikusan azt jelenti-e, hogy náluk is nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség. Ugyanígy vannak ezzel azok is, akik saját maguk estek át szélütésen: őket az a kérdés foglalkoztatja, hogy az ő gyerekeik esetleg nagyobb veszélyben vannak-e. A stroke egy összetett betegség, amelynek kockázatát számos tényező fokozhatja, de a jó hír az, hogy megfelelő életmód és kezelés mellett a betegség kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

A stroke korunk egyik vezető haláloka, és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség, amely csak hazánkban mintegy 40.000-50.000 beteget érint évente, és több mint harmaduknál válik végzetessé. A stroke hátterében az esetek több mint 85%-ában az agyat vérrel ellátó ér elzáródása áll, 15% pedig agyvérzés következtében alakul ki.

A stroke kockázatát különböző egészégügyi faktorok határozzák meg, melyek között befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt szerepelnek. 

Nem befolyásolható tényezők:

  • Családi kórtörténet és genetika

A családtagok közös génekkel, viselkedési mintával, életmóddal és környezettel rendelkeznek, amelyek befolyásolhatják egészségüket és különböző betegségek kialakulásának rizikóját. A stroke kockázata egyes családokban magasabb lehet, mint másokban: akinek valamelyik szülője szélütést kapott mielőtt betöltötte a 65 éves kort, annak az esélye négyszeresére emelkedik, hogy stroke-ot kapjon mielőtt eléri ugyanezt a kort. A szélütés esélye még tovább nőhet, ha az öröklődés olyan egészségtelen életmóddal párosul, mint például a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás.

  • Nem, és kor

A stroke gyakrabban alakul ki nőknél és súlyosabb következménnyel jár. A korspecifikus stroke esetek magasabb arányban fordulnak elő a férfiaknál, de a nők hosszabb várható élettartama és az idősebb korban gyakoribb megbetegedés miatt több nő érintett. 

Emellett, ahogy öregszünk, artériáink egyre szűkebbé és merevebbé válnak, és nagyobb valószínűséggel záródnak el érelmeszesedésnek köszönhetően, ezáltal tovább növelve egy agyi érkatasztrófa esélyét.

  • Korábbi stroke

Azoknak, akik átestek már stroke-on, nagyobb esélyük van egy újabb szélütésre: 4-ből 1 beteg esetében alakul ki második stroke.



63 titok, amit eddig nem tudtál a csókról

2022. július 18.

Mi lehet érzékibb egy buja csóknál? Talán egy másik csók. Szerencsére sokféle létezik, ráadásul mindegyiknek más a jelentősége. Hogy mi? Ez benne a titok. Leplezzük le együtt, reméljük, hosszan és sokáig tudja gyakorolni minden Harmonet olvasó ezen a forró nyáron!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az alapos, mélyreható csók az érzéki vágy mélységét jelzi. Bár az ajkat alig érintő, puha csók is utalhat a szenvedélyre. A csókolózásnak nincsenek szabályai, nincs jó, nincs rossz technika, hiszen mindenki másként szereti. Hilda Hutcherson izgalmas könyvében nemcsak a csókokat ismerheted meg alaposabban, de a szex szinte minden titkára fény derül.

Embere válogatja, milyen csókot tart igézőnek és mely fajtától undorodik. Ami bevált a régi udvarlóddal, egyáltalán nem biztos, hogy kedvére lesz a következő kedvesednek. Akár hiszed, akár nem, a csókolózás tanulható! Ha megismerkedsz minden fogásával, csókkirálynője lehetsz a társadnak, bármilyen gyakorlott.

 A következőkből mindent megtudhatsz az ajkaidról, a puszilkodásról és a csókról 

Sőt! A kedvesedet is rávezetheted, hogy átvegye a te stílusodat. Ne legyints, hogy úgyis tudod, mert nem tanultál meg mindent a csókról a középiskolában. Ha netán tökéletes volnál a csókolózásban, akkor sem árt kissé felfrissíteni ennek az elhanyagolt művészetnek a fogásait. Rengeteg nő azt hiszi, hogy egyetlen merész csókból következtethet leendő kedvese vérmérsékletére és szerelmi jártasságára. Ugyanebből az okból sokan elhiszik, hogy az ajkait ügyetlenül használó férfi közösüléskor szintén ügyetlenkedni fog, mert ha nem ura a szájának, hogyan lehetne ura egyéb testrészeinek. Mielőtt te is e hölgyek pártjára állnál, és meggondolatlanul ejtenéd kedves, szeretnivaló társad egy félresikerült csók miatt, gondolj arra, hogy a csókolózás csínját-bínját is meg lehet tanulni, mint bármit az életben!

A nők általában szeretnek csókolózni

Rendszerint a puszi és a csók az első tényleges fizikai kapcsolatunk a szerelmünkkel. Intim kapcsolatainkban a csók vezető szerepe egész életünkön át kitart, néhány asszony számára erotikusabb és izgatóbb élmény a szeretkezésnél. Miért? Mert a csók meghitt, ígéretes, és olyan elkötelezettség árad belőle, amit a legtökéletesebb közösülés sem képes sugallni.

Mások számára a szeretkezéshez vezető út egyik lépése

Szó, ami szó, képes felkelteni a vágyat, mert érzelmi hatása endorfinokat szabadít fel a szervezetben, amitől javul a közérzetünk. S minthogy testi és érzelmi értelemben egyformán ösztönző hatású - egyszerre érinti az összes érzékszervünket -, valószínűleg a létező leghatásosabb afrodiziákum, ráadásul egyszerre hat mindkét félre.

Olykor meglepően hatásosan feltüzeli a nemi vágyat, hiszen egyes nők képesek az orgazmusig eljutni pusztán a csókolózás révén, egyetlen panaszuk, hogy olykor nem csókolózhatnak eleget. Sokszor éppen a csókolózás hiánya miatt szakadnak félbe a kapcsolatok, máskor a tüzes csókok készítik elő az utat a legelső szerelmeskedéshez. Egy kiadós csókolózás a megfáradt kapcsolat tüzét is képes felszítani. lapozz tovább, és megtudod a 63 titkos igazságot a csókról.



3+1 hűsítő limonádé-recept a nyárra

2022. július 17.

A meleg párás idők, a forró nyári nappalok, a fülledt időszak kedvenc itala a limonádé. A citromos és cukros verziót mindenki ismeri, sokan szeretik is. A gyermekek egyik kedvence a gyümölcsös citromos ízével, mindennap fogyasztva azonban könnyen unalmassá válhat, érdemes ezért kombinálni!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A limonádénk sok jégkockával az igazi, lassan kortyolgatva. Készíthetünk olyan jégkockákat, amelyek eleve citromos ízesítésűek, vagy ehető virágok szirmait fagyasztottuk bele, és ettől csodaszép lesz az italunk.

Viszont a szívószálat vagy felejtsd ki belőle, vagy használj fémből készült, esetleg más, lebomló fajtát, mert súlyosan környezetkárosító a műanyag szívószál! 

A klasszikus, szörpös, boros, teás, vagy citrusok keverésével készülő limondékat már mind ismerjük. Most nézzünk olyanokat, amiket nem biztos, hogy próbáltál!

1. Rózsavizes limonádé

Kelet egyik kedvence a rózsavizes limonádé. A rózsavíz nem a kölni neve! Bioboltokban, keleti kereskedésekben, indiai vagy arab boltokban vagy hípermarketekben beszerezhető, de olykor drogériákban is kapható ínyencség. A rózsavíz adagolását a címkén kell elolvasnunk, többnyire egy kis kupaknyi elegendő belőle egy egész kancsó üdítőhöz. A hagyományos limonádét készítsük kissé savanykásabbra. Készülhet citromléből is, de legjobb, ha rendes, egész citromot vásárolunk, és ennek levét facsarjuk bele. Egy másfél literes kancsóhoz ízlés szerint fél-egy citrom levét adjuk, és 2-4 evőkanál cukrot, vagy igény szerinti édesítést adjunk hozzá. Rózsavizes limonádé esetén a sima fehér répacukrot javaslom leginkább. Üdítőitalod ne felejtsd el időben behűteni!

Tipp: Gyermekek kedvence lehet. Kicsiknek, ha kell, forrald fel előtte a vizet, olcsó és finom üdítő! S azt is tudod, mit tartalmaz, itt nincsenek titkok!

2. Borsmentás limonádé

Gyakorlatilag egy tea. A borsmenta főzet másfél liter vízhez két literből készül. Kb. 5-10 percig áll a kancsóban a filter, és így egy lágy, vagy közepes erősségű forrázat keletkezik. Fontos, hogy a vizet egyből forrás után ráöntsd a borsmenta levelekre, mert különben nem jön ki rendesen az íze. A pikáns, mentás ízű tea így is fogyasztható, de legjobb, ha egy egész citrom levét hozzáadagolod, és cukor helyett mézzel ízesíted. Hűtsd be!
 
Tipp: Emésztést és keringést javító hatása miatt teakúraként, gyógyhatásai miatt is fogyaszthatod, főként zsíros étkezések mellé ajánlott.



A magnéziumhiány az izomgörcsök okozója lehet

2022. július 17.

Fotó: 123rf.com

Az egészségesebb életmód felé menetelve ma már egyre több férfi kezd valamilyen rendszeres mozgásba, ami nagyon jót tesz a termékenységüknek is – legalábbis egy bizonyos pontig. A sport ugyanis bár nagyon egészséges, sokszor rámutat olyan tápanyagok hiányára, melyek a termékenység fenntartásában – ezen keresztül a hormonrendszer egyensúlyának fenntartásában – is komoly szerepet játszanak.

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A sport és a tápanyagok

Amikor valaki felhagy a mozgásszegény életmóddal és sportolni kezd, akkor ráébred, hogy ez mennyire sok energiát ad, azon túl, hogy a testet is tónusosra formálja. Azonban egy jellemző problémába is belefut szinte minden férfi, aki rendszeresen mozogni kezd az inaktivitás után, ez pedig az izomgörcs.

Kellemetlen, fájdalmas és látványra sem éppen bíztató, hátterében pedig nem az áll, hogy egyszerre túl sokat csináltunk. Illetve többnyire nem erről van szó, mivel az izomzatunk a túlzott megterhelést inkább később, izomláz formájában szokta megbosszulni. A görcsök hátterében a legtöbbször a magnéziumhiány húzódik meg, ami jól ismert tény, éppen, éppen ezért sokan szednek is magnéziumot. A gond ennek ellenére rendszeresen visszatér…

Hasznosulás

Ahhoz, hogy a bevitt anyagokat a szervezet képes legyen beépíteni egy sor átalakításon kell átesniük.  A magnézium rendszerint szervetlen kötésben kerül a szervezetbe, így nagyon sok energiába kerül, míg hasznosítható formára variálja azt a test. Ha azonban szerves, biológiailag aktív formában visszük be (magnézium-citrát), akkor a hasznosulási arány akár 80%-kal is javul – ez egyébként minden szerves kötésben bevitt anyag esetében igaz. Szerves kötésben a testnek kevesebb energiát kell fordítani az átalakításokra, vagyis lényegesen nagyobb arányban képes hasznosítani az adott anyagot is – mondja Ratkó Tünde.

Ez azonban még mindig nem elég. Ahhoz, hogy a magnézium valóban megfelelő arányban hasznosulhasson, és a szervezet magnéziumigénye – illetve a hiányállapot megszűntetése, melyre a görcsök is rámutatnak – megfelelően legyen kielégítve olyan anyagokkal érdemes egyszerre bevinni, melyek támogatják a hasznosulását. A B6-vitamin ilyen funkcióját jól ismerjük, de mellette a kalcium, a D-vitamin, az E-vitamin és a C-vitamin is igen fontos tényezői a hasznosulásnak. Éppen ezért, amikor kiválasztjuk a megfelelő vitaminkészítményt a magnézium pótlására, akkor tartsuk szem előtt, hogy magnézium-citrát formában legyen jelen az anyag (illetve a lehető legtöbb anyag szerves kötésben, -citrát és -glükonát formában legyen), valamint azt, hogy megfelelően komplex, sok összetevős legyen a készítmény.



Hogy vagy? - Válaszodból kiderül, milyen ember vagy!

2022. július 16.

Minden nyelvben létezik egy megfelelője. Az angol hogy ityeg a fityeg, (How do you do) a német vagy az orosz hogy megy neked, vagy hogy mennek dolgaid (Wie geht es Dir, vagy Kak gyelá) mind ennek megfelel. Ám azt, hogy te, mint ember, hogyan is vagy, csak a magyar kérdezi meg így, direktben. S csak a magyar szokott erre panaszkodni!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hogy válaszolsz a kérdésre? Légy őszinte magadhoz, esetleg gondold végig a mai és az elmúlt néhány napi találkozásaidat.  Vajon mi a tipikus válaszod? Keresd ki az alábbiak közül, vagy ha nem találod, a hozzászólásokhoz írd le – és ott kielemezzük Neked!

Egyre jobban – A fanatikus agykontrollosok innen ismerik meg egymást.  Jellemzője, hogy erőszakosan pozitívan szemléli a világot, ezért néha felszínes, néha pedig a pokol mély bugyraiban vergődik (olyankor biztosan átmegy panaszkodóba). Könnyen beszervezhető mindenféle MLM rendszerekbe, melyekben azonban soha nem ér el sikereket, mert kitartása hiányzik. Vonzódik az ezotériához, derűs, nyitott személyiség. Itt-ott angyalt lát, van nála jóskártya. 

Köszönöm jól – A klasszikus iskola udvarias példánya. Akármilyen pocsékul is néz ki, akkor is ezt feleli neked. Ha rákérdezel valódi állapotára, akkor sem fogja megmondani. Ő jól van és kész, a többihez semmi közöd. Zárkózott, sablonos, de legalább jól nevelt alak. Ne várj tőle semmi kreatívat! 

Szarul, de büszkén – Optimista, aki szeretne ugyan változtatni a körülményeken, de momentán nem tud. Vállalja, hogy nincs éppen jól, de nem áll oda panaszkodni, mert tudja, hogy a dolgok rajta múlnak. Általában, ha rákérdezel arra, mi a „szarság”, megmondja, de nem fejti ki bővebben, vagy már a megoldást is tudja, hogy mászik ki a híg anyagból.

Csak úgy magyarosan – A Jobbik Magyarországért párt feltételezett híve, aki már csalódott mindenféle vezetésben pártban és irányzatban. Nincs semmije, csak a magyarsága, tehát ezt próbálja hangoztatni. A magyarosság szó helyére a hangsúly alapján többnyire a kudarcos, vagy szerencsétlen, vagy kirabolt szót is behelyettesíthetnénk. Kudarckupac, vagy népies angollal lúzer.

Panaszáradt … - Talán a legnépszerűbb reagálás. Tipikus magyar szokás, hogy az összes kínunkat a másik ember nyakába zúdítjuk.  Jellemző kezdő morfémája ez: Jaj, ne is kérdezd … És mire azt mondhatnád, hogy jó, nem kérdezem, addigra már mondja,  mondja, és mondja … Negatív alak, akitől a legjobb messze eltávolodni. Ha mégsem teszed, piócaként rád ragad. Igazi energia vámpír. Ha ebben ismertél magadra, sürgősen változtass ezen a szokásodon!

Köszönöm kérdésed! – A válasz azonban elmarad. Néha visszakérdez, de néha még azt sem. Ennyi. Slussz, passz. Nyugtázza, hogy megkérdezted, de nem nyilatkozik. Zárkózott, udvarias, vagy éppen azt próbálja veled tudatni, hogy nem kedvel Téged, semmi közöd az ő hogylétéhez. Gyakorta csak egy zavart  mosolygással hárítja el a személyére vonatkozó kérdéseket. Az én házam az én váram, az én életem – gondolja, s ebbe nincs beleszólása senkinek sem.



Magasvérnyomás: a szemfenék vizsgálata alapvető fontosságú

2022. július 16.

Sokan tapasztalják a látás átmeneti, néhány perces, néhány órás elhomályosodást, ami időnként visszatér, és különösebb kezelés nélkül elmúlik. Ilyen esetben mindig gondolni kell a vérnyomás hirtelen változására, ami lehet mind jelentős emelkedés, mind jelentős csökkenés.

Fotó: gettyimages.comBetegként nem könnyű a romló könnytermelés vagy a szem túlzott igénybevétele miatt jelentkező, egyszerű szemcsepp kezelést igénylő, néhány perces homályos látást elkülöníteni az élettartam és életminőség tekintetében meghatározó jelentőségű vérnyomás problémák okozta homályos látástól. Ezért fontos, hogy tudjuk, mikor célszerű szemészeti kivizsgálást kezdeményeznünk átmeneti homályos látás esetén. A magasvérnyomással összefüggő, az azt jelző szemfenéki elváltozásokról és a szemészeti kivizsgálásról Prof. Dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemorvosát, glaukóma specialistáját kérdeztük.

A magasvérnyomás betegség szemfenéki tünetei

A vérnyomás nem állandó értékű, a fizikai és lelki terhelés (pl. orvosi vizsgálat okozta “fehérköpeny hipertónia”) során egészségeseken is jelentősen emelkedhet átmenetileg. A magasvérnyomás betegségben azonban a vérnyomás egyes napszakokban vagy a teljes nap folyamán kórosan megemelkedik, ami néhány év alatt a szervezet ereinek merevvé válását, beszűkülését, elmeszesedését okozza, és emiatt infarktus, agyi keringési zavar és korai elhalálozás lép fel.

Pusztán vérnyomás méréssel a két állapot nem mindig különíthető el, és a már kezelt magasvérnyomás betegség terápiájának sikeressége sem mindig bírálható el- hiszen a magasvérnyomás akkor is tovább károsít, ha csak a nap néhány órájában, pl. kora reggel vagy este áll fenn.

Az erek állapota a szervezetben mindenütt hasonló, ám kizárólag a szemfenéken vizsgálható egyszerűen, nem invazív módon, a szemészeti vizsgálat keretében. A szemfenék vizsgálatával a szemorvos megállapíthatja, hogy a magasvérnyomás betegség jelei fennállnak-e, és ha fennállnak (fixált hipertónia), akkor mennyire súlyos a károsodás. Mivel az eredmény a szervezet egészének állapotát tükrözi, a magasvérnyomás betegség esetleges romlása is kimutatható ilyen módon még akkor is, ha a szokásos rendelési időben mért vérnyomás a kezelés mellett megfelelően alacsony.

Mit lát a szemorvos a szemfenék vizsgálata során?

A legtöbb esetben a szemfenék vizsgálata szemcseppes pupilla tágításban történik. Ha a szemfenéki erek állapota a vizsgált személy életkorának megfelelő, akkor vagy nincsen magasvérnyomás betegsége (tehát csak izgatottság okozta vérnyomás kiugrásról van szó, ami nem kezelendő), vagy korai magasvérnyomás betegség áll fenn, ami még nem okozott érelváltozást, mert nem áll fenn régóta. Ilyenkor optimális a vérnyomáscsökkentő kezelés megkezdése.

A magasvérnyomás okozta eltérések egyik fő csoportját a tartósan, de nem szélsőségesen magas vérnyomás okozza. Ilyen esetben az artériák merevek, a meszesedés miatt beszűkültek, a közelükben futó vénákat merevségük miatt félrenyomják, vagy beszűkítik (fixált hipertónia). Fixált hipertónia esetén mindenképpen kezelni kell a magasvérnyomást, ami a háziorvos vagy a kardiológus feladata. A kezelés sikerességét (egyéb vizsgálatok mellett) az évenkénti szemfenék vizsgálat eredménye alapján lehet elbírálni.

A másik fő csoportban a vérnyomás szélsőségesen magas, ami miatt az erek szélsőségesen beszűkülnek, elzáródnak, a szemfenéken vérzések alakulnak ki, és a látóidegfő és a retina is duzzadttá, ödémássá válik az oxigénhiány miatt. Ezt az állapotot, ami életveszélyes magasvérnyomás során, gyakran fiatalokon alakul ki, hipertóniás retinopátiának nevezzük.



Az uborka jó rovarcsípésre - és még erre a 7 dologra!

2022. július 15.

Az uborka egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Különösen magas a víztartalma ( 96 % ), emellett káliumban, kálciumban, foszforban, vasban, szénhidrátokban és vitaminokban ( A1, B1, B2, B6, C ) gazdag. Bevált arcpakolási szer, üdítő és bőrtisztító hatású.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Történelem és uborka 

Az uborkát már az indiánok is kedvelték, salátának, vagy körítésnek használták fő ételhez, és olyan ételekhez amelyeknek erős íze van. Salátaként, savanyúságként is mindenképpen jó az emésztésnek.

Az uborka tápértéke

Az uborka nemcsak az emésztő szervekre hat hűsítőleg, de a légzőszervekre, és a gyulladásos bőrre is. Leginkább a bőrelváltozásra használják, és úgy külsőleg, mint belsőleg jó méregoldó tulajdonsága van.

Az uborka gyógyhatása

Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét.

1. Rovarcsípés ellen is uborka 

A rovarcsípés általában fájdalommal, daganattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal intézkedünk, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhecske csípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet, mint egy bolha. Ha érezzük a csípést, szét is morzsoljuk a kicsi fekete rovart, de már késő. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. Az uborka lé azonban csodákra képes.

Sérült, vörös bőr

Ha a napsütéstől vörös lesz a bőrünk, a legjobb ha borogatást teszünk lemezvágóval pépesített uborkából egy két órára. Így bőrünk nem hólyagosodik fel.

2. Bőrkiütés

Előfordul, hogy kirándulás folytán kivörösödik bőrünk, és kiütések keletkeznek. Az okát nem tudjuk fölfedni, csak gyanítjuk, hogy a természetet járva, utunk során valamilyen mérgező növénnyel akadtunk össze. Elég egy érintés a bőrre, hogy kiütések jelenjenek meg, amelyek viszketnek, végül vizes pattanásba fejlődnek, aminek elkaparás a végső sorsa. A kellemetlen vakaródzás napokig is eltarthat, akár ki is sebesedhet. Mindezt megelőzhetjük, ha a kezdet kezdetén uborkalét, vagy pépet teszünk a kipirosodott bőrre.



Állandóan jelenetet rendez a gyerek…

2022. július 15.

Amikor kisgyermekünk mindenre nemet mond, ordítani kezd, dühében földre dobja a játékait, verekszik, szinte állandóan duzzog – mit tehetünk ellene? Ha pedig az ehhez hasonló jelenetek kisiskolás korában is folytatódnak, előfordul, hogy végképp tanácstalanok vagyunk. Pedig a helyes szülői magatartás sokat segíthet. Fogadja meg tanácsainkat a dührohamok megfékezésére, és a gyermek ösztönzésére, illetve meggyőzésére, hogy ne legyenek mindennaposak ezek a „cirkuszok”.

Fotó: gettyimages.comSemmiségekért dühöng

Ne hagyjuk, hogy gyermekünk dührohamai rendszerré váljanak. Legyünk szilárdak, és tiltásainkat következetesen tarttassuk be vele, ésszerű magyarázatok kíséretében. Hiszen elsősorban arra van szüksége, hogy megértse, milyen korlátokat szabtunk meg neki, melyeken nem léphet túl. Ezek általában a hétköznapi élethez köthető, egyszerű intések (pld. nem ehet süteményt ebéd előtt, vagy ne ellenkezzen, ha rendet kell raknia), de amennyiben engedünk, a dühös engedetlenséggel kapcsolatos probléma súlyosbodhat. Nagyobb dühkitörések alkalmával otthon jó módszer, ha beküldjük rövid időre a szobájába, míg kissé megnyugszik.

Néhány perc múlva menjünk be hozzá, hogy megkérjük, mondja el, miért reagált így. Ezt meghallgatva magyarázzuk el – nyugodta hangnemben -, hogy miben nem volt igaza, és az ilyen jelenetek nem vezetnek sehová. Utána azért babusgassuk egy kicsit: tudnia kell, hogy természetesen szeretjük mindazok után is, ami történt.

Agresszív, haragjában ráüt a szüleire

Ez a magatartás nagyfokú határozottságot igényel a szülő részéről. Fontos a gyerekkel megértetni, hogy nem szabad ráütnie senkire, agresszívnak lennie – legyen szó akár rólunk, akár másokról -, semmilyen esetben sem. Ha úgy tűnik, a gyereknek mégis szüksége van arra, hogy ily módon kitombolja magát, javasolhatjuk neki haragja párnáján való levezetését. Sokszor valamilyen, életkorának megfelelő sporttevékenység is hasznos lehet, annak érdekében, hogy nyugodtabb legyen, és ne verekedésre használja fölös energiáit.

A játékait a földre dobálja

Ahelyett, hogy kiabálnánk vele, ismét a legjobb módszer, ha elszigeteljük a szobájában néhány percre (nem órákra!). Azután feltétlenül és nyomatékosan emlékeztessük arra, milyen szabályok uralkodnak otthon: rendet kell tartani, és vigyázni kell a dolgaira – ne a játékain ”álljon bosszút”, ha rossz kedve van. Helyezzünk kilátásba büntetést, ha mégis újra kezdi szétdobálni a tárgyait: pld. egy időre elvesszük tőle a kedvenc játékát. Amikor pedig már nagyobbacska, és dühében értékesebb tárgyait is tönkre teszi, szigorúan figyelmeztessük, hogy nem kap helyettük újat.

Bevásárláskor jelenetet rendez, követelőzik az áruházban

A szülők nagy része több-kevesebb sikerrel tudja megoldani az ilyen helyzeteket. Próbáljuk ugyanazt a magatartás tanúsítani, mint otthon: vonjuk el a gyereket mások szeme elől, és az áruházból való távozás után kezdjünk magyarázatba, miért nem veszünk neki játékot annyiszor, ahányszor csak akarja. De persze a legjobb megelőzni a követelőzést. Már mikor vásárolni indulunk a gyerekkel, bocsássuk előre, hogy játékvásárlásról nem lesz szó, és nem szeretnénk megint nyilvános „cirkuszt”. Ha ezt nem akarja megérteni, tegyük érthetővé a számára, hogy legközelebb nem jöhet velünk vásárolni, büntetésképpen rábízzuk valakire.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...131132133...525
hírek, aktualitások

Így tanítsuk meg a a gyereknek a húgyúti fertőzés megelőzését!

2024. április 24.

A húgyúti fertőzés – vagy közkeletű téves nevén felfázás – hajlamos a kiújulásra, és sajnos nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét, hiszen nem csak a kevés folyadékfogyasztás, de akár a nem megfelelő intimhigiénia és a székrekedés is hajlamosító tényezőnek számít. Ennek jegyében dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a megelőzés legfontosabb szabályait foglalta össze.

Honnan tudhatjuk, hogy a gyereknek húgyúti fertőzése van?

A húgyúti fertőzés, amennyiben csak az alsó húgyutakat érinti, jellegzetes tünetekkel rendelkezik, hiszen a hasfájás és a fájdalmas, csípős, kellemetlen szagú vizelet egyértelműen elmondható panasz a nagyobb gyerekek részéről. Ugyancsak feltűnő, ha a gyerek csak néhány csepp vizelet enged ki, ha a fájdalomtól való félelmében visszatartja azt, illetve, ha a korábbi szobatisztasága ellenére bepisil. Kisebbeknél, csecsemőknél a vizeléskor jelentkező fájdalmas sírás mindenképpen figyelmeztető jel.

Amennyiben a felső húgyutakat, vagyis a húgyvezetéket és a vesemedencét is eléri a fertőzés (és legrosszabb esetben magát a vesét), akut és súlyos tünetek jelentkeznek lázzal, rosszulléttel, étvágytalansággal, sírással, esetleg hányással, és vér megjelenésével a vizeletben.
Bármilyen súlyú is a panasz, a kivizsgálás és a kezelés minden esetben fontos! Ha már orvosnál van a gyerek, a fizikális vizsgálat is sok mindent elárul az urológusnak, hiszen, ha a hólyag tájéka, a szeméremtest feletti terület (ahogy a gyerekek mondják, a has) érzékeny, az nagy valószínűséggel a hólyag gyulladását jelzi, míg, ha a vesemedence-gyulladás okozza a panaszokat, akkor hátul, deréktájon fog fájni az ütögetés a gyereknek. 

Mit lehet tenni a megelőzésért?


Ha diagnosztizáljuk a gyereknél a húgyúti fertőzést és megfelelő kezelésben részesül, általában mindenféle következmény nélkül, jól gyógyul – hangsúlyozza dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy védett lesz a betegség kiújulásával szemben, különösen, ha bizonyos rizikófaktorok jelen vannak az életében. Ezek kivédésére ajánlatos betartani néhány szabályt a szülőknek és a nagyobbacska gyerekeknek is.


Figyeljünk a higiéniára!

Csecsemőknél ez a szabály természetesen a szülőkre vonatkozik, hiszen ilyenkor a legfontosabb a rendszeres pelenkacsere, még ha csak pisis is az. A meleg, nedves környezet ugyanis kedvez a kórokozóknak, ezért minél szárazabban ajánlott tartani a területet. A pelenka cseréjekor azonban ne használjunk illatosított vagy alkohol popsitörlőket, minél közelebb van a természeteshez az alkalmazott módszer, annál jobb. (Később is kerülendők az illatosított tisztálkodószerek és intim termékek.)

Nagyobb gyerekeknek, akik már egyedül használják a vécét, meg kell tanítani, hogy a székelés után elölről hátra irányuló mozdulattal alkalmazzák a vécépapírt, valamint, hogy előtte és utána is mossanak kezet. A kislányoknál ez különösen fontos, a kisfiúknál pedig arra kell figyelni, hogy pisiléskor húzzák hátra az előbőrt, majd miután végeztek, itassák fel a vizeletcseppeket a péniszről.

Ne tartogassuk a vizeletet!

Ez a szabály még felnőtteknél sem feltétlenül egyértelmű, pedig nagyon fontos, hogy vizelési inger esetén a lehető leghamarabb elmenjen a gyerek vécére és figyeljen rá, hogy teljesen kiürítse a hólyagját, mert a pangó vizelet melegágya lehet a kórokozóknak.

A betegbiztonság a döntő!

2024. április 24.

Az ország egyes kisebb falvaiban vagy kistelepüléseken, esetleg periférikus városrészeken, ahol nincs közforgalmú gyógyszertár, csak annak ún. fiókgyógyszertára, egy lapzártánkkor megjelent rendeletmódosítás szerint nem kell, hogy abban jelen legyen gyógyszerész szakember. Miért? Az ott lakó emberek, akik nagy valószínűséggel ott helyben már orvossal sem találkoznak, most már a gyógyszerész segítségét, szakértelmét is nehezebben tudják elérni?

Már hónapokkal ezelőtt hallani lehetett informálisan a híreket, majd később hivatalosan is megkapta a Magyar Gyógyszerészi Kamara a rendelettervezetet, amely a gyógyszerészeknek a nyitvatartási idő alatti patikai jelenlétéről szólt. Konkrétabban a fiókgyógyszertárak gyógyszerész jelenléte nélküli működéséről.

JOGSZABÁLY

A MAGYAR KÖZLÖNY EZ ÉVI 13. SZÁMÁBAN 6/2024. (II. 6.) BM RENDELET SZÁMON MEGJELENT A 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM RENDELET ÉS A 41/2007. (IX. 19.) EÜM RENDELET MÓDOSÍTÁSA. A MÓDOSÍTÁS ÉRTELMÉBEN MÁJUS 6-TÓL NEM SZÜKSÉGES A FIÓKGYÓGYSZERTÁRBAN GYÓGYSZERÉSZ JELENLÉTÉT BIZTOSÍTANI.

SZÁMOKBAN

ÉVI 1000 MILLIÁRD FT A LAKOSSÁGI GYÓGYSZERELLÁTÁSRA. 14 EZER SZAKEMBER FOGLALKOZTATÁSA A PATIKÁKBAN. 60 MILLIÓ GYÓGYSZERÉSZ-BETEG TALÁLKOZÓ.

GYÓGYSZERTÁRTÍPUSOK

AZON A TELEPÜLÉSEN, AHOL KÖZFORGALMÚ GYÓGYSZERTÁR NEM MŰKÖDIK, FIÓKGYÓGYSZERTÁR LÉTESÍTÉSÉT ENGEDÉLYEZHETI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERV. A FIÓKGYÓGYSZERTÁRBAN ÁLTALÁBAN NINCS GYÓGYSZERKÉSZÍTÉSI TEVÉKENYSÉG, EZÉRT AZ ALAPTERÜLETE ÉS A FELSZERELTSÉGE IS ALACSONYABB. TEHÁT A KÖZFORGALMÚ GYÓGYSZERTÁR TELJES KÖRŰ GYÓGYSZERELLÁTÁST BIZTOSÍT, A FIÓKGYÓGYSZERTÁR – A FENTIEK ÉRTELMÉBEN – RÉSZLEGESET. A KÓRHÁZAK BELSŐ TERÜLETÉN ÚN. INTÉZETI GYÓGYSZERTÁRAK MŰKÖDNEK A FEKVŐBETEG-ELLÁTÁST VÉGEZVE. EZEKNEK MA MÁR VANNAK OLYAN RÉSZLEGEI, AHOVÁ SZABADON BEMEHET BÁRKI KIVÁLTANI A GYÓGYSZEREIT.

10 tipp, hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket

2024. április 23.

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat. A saját képességekbe vetett bizalom, illetve a kudarccal történő megbirkózás alapvető feltétel a boldog, kiegyensúlyozott élethez.  

A gyerekek születésüktől fogva szédítő sebességgel sajátítanak el új készségeket, és ezekkel az új képességekkel együtt önbizalmat is szereznek ezek használatához, ami hosszú távon ugyanolyan fontos. Az önbizalomhiányos gyerek nem szeret új vagy kihívást jelentő dolgokat kipróbálni, mert fél attól, hogy elbukik vagy csalódást okoz másoknak, ami a lányokra még inkább igaz. Ez a félelem visszatarthatja őket, és megakadályozhatja, hogy sikeresen helyt álljanak későbbi életükben. De vajon hogyan segíthetünk gyermekeinknek, hogy magabiztosan szálljanak szembe a hétköznapok kihívásaival?

1. A tökéletesség helyett a fejlődésre koncentráljunk! – Sok gyerek érzi úgy, ha lehet a lányok még inkább, hogy tökéletesnek kell lennie a társadalom, a kultúra vagy épp a saját gondolatai miatt. De a megfogalmazás megváltoztatásával enyhíthetjük ezt a feszültséget. Ahelyett, hogy a hibátlan eredményekre összpontosítanánk, szurkoljunk a fejlődés apró lépéseinek. Például mondjuk azt, hogy: "Imádom a színeket, amiket választottál!"

2. Ünnepeljük a kudarcokat! – Ezek valójában nem kudarcok, hanem növekedési lehetőségek! Mutassuk meg a gyereknek, hogy milyen értékes a saját hibáinkból való tanulás, azzal, hogy megosztjuk őket. Csináljuk játékosan! Például készítsünk egy „Jutalomtáblázatot” akár LEGO kockákból és jelöljük rajta valahányszor egy családtag megoszt egy történetet, amelyben túljutott egy kudarcon.

3. Játsszunk a szavakkal! – Ügyeljünk a nemi sztereotípiákra, amikor kreatív ötletekről beszélünk! Mindannyian beleesünk ebbe a csapdába, és tudjuk, hogy a társadalom egésze is ezt teszi – amikor a fiúkat dicsérjük gyakrabban használunk olyan szavakat, mint a „zseni”, „okos” és „bátor”. Míg a „szép”, „aranyos” és „gyönyörű” szavakat nagyobb valószínűséggel használjuk a lányok esetében. Keverjük össze! Bátorítsuk arra a gyerekeket, hogy tegyenek fel kérdéseket, és vitassák meg ezeket a sztereotípiákat. Fontos, hogy nyíltan beszélgessünk arról, hogy a társadalom néha mást vár el a fiúktól és a lányoktól.

4. Tanítsuk meg megbirkózni a frusztrációval! – A magabiztos gyerekek, akik bíznak saját képességeikben könnyebben túllépnek a kudarcon. Találjunk ki egy szórakoztató kihívássorozatot, amely akár lehet akár egy építési kihívás is! Ha végeztünk, osszuk meg milyen nehézségekkel szembesültünk a feladat megoldása során, osszuk meg gondolatainkat és érzéseinket ezzel kapcsolatban, és részletezzük, hogy milyen stratégiákat alkalmaztunk a felmerülő meglepetések kiküszöbölésére!

5. A fejlődés fókuszú gondolkodásmód kialakítása – Ez a szemléletmód azt jelenti, hogy hiszünk abban, hogy kemény munkával, ha nem adjuk fel, képesek vagyunk a fejlődésre, ahelyett, hogy azt gondoljuk, hogy bizonyos képességekkel születünk, amelyen nem tudunk változtatni. Ha a gyerekekben sikerül elültetni ezt a gondolkodásmódot, könnyebben jutnak túl a nehézségeken és szívesebben tanulnak új dolgokat, még ha az bonyolultnak tűnik is.