Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Homeopátiával a sérülések, leégés, napszúrás, rovarcsípés ellen

2022. július 14.

A nyáron sokakat érintő probléma lehet a balesetek, sérülések, leégés, napszúrás, rovarcsípések következményeinek enyhítése. A homeopátia segíthet ezekben az esetekben is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Németországi tapasztalatok alapján készítettünk egy összeállítást, amelyet akkor is jól lehet hasznosítani, ha az ott használt homeopátiás gyógyszerek maradéktalanul ma még nem elérhetők Magyarországon. Többek között nem beszerezhetők a tinktúrák, így azok hígítása sem készíthető el. Számítani lehet azonban a szakemberek leleményességére.

A német szakemberek azt ajánlják a homeopátiás módszereket alkalmazóknak: amellett, hogy rendelkezünk homeopátiás elsősegélynyújtó szerekkel, tanácsos arra is figyelni, hogy balesetek esetére legyen nálunk elegendő és megfelelő kötözőszer is. Mindenképpen tartsunk otthon arnika és körömvirág tinktúrát. A higított arnika tinktúra alkalmazható a tompa/*** sebek borogatásához, a higított körömvirág tinktúra pedig a nyílt sebek tisztításához és borogatásához. A körömvirág balzsam kitűnően alkalmazható gyógybalzsamként is. Ezek nem homeopátiás, hanem allopátiás szerek, hatóanyag tartalommal.

Arnika

Az arnika az egyik legfontosabb bőr-és sebgyógyító növény. A borogatás formájában történő alkalmazása nemcsak az európai népgyógyászatban ismert, hanem a perui indiánok körében is. Különösen azokban az esetekben használják, amikor esés, rándulás, zúzódás okozta a sérülést. Az arnika alkalmazása nem javasolt nyílt sebeknél, és mivel bizonyos embereknél allergiát is okozhat, szigorúan higított formában kell felhasználni. A borogatásoknál figyelni kell arra, hogy a kötés folyamatosan nedves legyen, tehát azt rendszeresen ellenőrizni és frissíteni kell. Homeopátiás szerként jól használható nyílt sebeknél is, ahol a szövetek sérültek: nagyfelületű vérömlenyeknél, vérzéseknél, nyílt sebeknél, operáció után, valamint fogászati kezeléseknél.

Hypericum perforatum – orbáncfű

Az orbáncfű régóta olyan megbetegedések és sérülések gyógyító növénye, amely egyfelől az idegeket, másfelől a bőrszöveteket érinti. Az orbáncfű alkalmazható tehát, ha egy balesetnél az idegek sérülnek, mint például a szalagsérüléseknél, vagy az agyrázkódás utókezelésekor (előbb mindenképpen orvoshoz kell menni!). De ilyen sérülés például a zúzódás is, vagy a köröm alá szúródott szilánk.



Ezért fontosak a probiotikumok a bébiknek

2022. július 14.

Fotó: gettyimages.com

A legkisebbeknek is szükségük van jótékony baktériumokra, azaz probiotikumokra. Hogy miért, s hogyan, arról Dr. Csáki Csilla gyermekgyógyász-allergológus beszélt nekünk.

Mi köze a bébik bélflórájának az immunrendszerükhöz?

A baba megszületését követően a kezdetben steril, kórokozómentes bélcsatorna néhány óra leforgása alatt benépesül baktériumokkal. A természetes úton született és anyatejjel táplált csecsemők bélcsatornájában hasznos baktériumtörzsek fognak elszaporodni. A császármetszéssel született ill. tápszerrel táplált babák esetében nagy a veszélye annak, hogy a hasznos baktériumok helyett másfajta, esetleg betegséget okozó törzsek telepednekk meg.

Ezeket a hasznos bélbaktériumokat nevezzük probiotikus baktériumoknak, és az ilyen baktériumokat tartalmazó készítményeket probiotikumnak. Ide tartozó baktériumtörzsek a különféle Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok (tejsavbaktériumok). Jellemző tulajdonságuk, hogy az immunrendszer tanítómestereiként az első élethónapokban szabályozzák a bélfalban levő immunsejtek működését, serkentik az immunrendszer érését.

Hogyan hatnak a probiotikus baktériumok a baba immunrendszerére?

A probiotikus baktériumok szabályozzák a bélcsatorna immunfolyamatait, gátolják az allergiás folyamatok kialakulását. A bifidobaktériumok hiánya a fejlődő immunrendszer egészének olyan zavarait idézheti elő, amely későbbi életkorban hajlamosíthat allergia, cukorbetegség, elhízás, szívbetegségek kialakulására is.

Hogyan biztosíthatók a csecsemő számára a megfelelő jótékony baktériumok?

Leginkább szoptatással, ugyanis az anyatejben bőségesen megtalálhatóak a bifidobaktériumok. Anyatej teljes hiánya esetén megfelelően ellenőrzött, kipróbált probiotikus baktériumtörzset tartalmazó tápszerrel való táplálás javasolható.

Milyen egyéb hatásai vannak a csecsemőkorban adott probiotikumoknak?

Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a probiotikumok hatékonyan képesek a csecsemőkori ekcéma, atópia megelőzésére. Védik a babát a bélcsatornán keresztüli fertőzésekkel szemben is.



Az újszülött széklete előrejelezheti a későbbi elhízást

2022. július 13.

Fotó: 123rf.com

Az újszülött székletének baktériumpopulációjából megjósolható, hogy mekkora a kockázata a kisbaba későbbi elhízásának. A csecsemő emésztőrendszerének baktériumaira hatással lehetnek a terhesség alatt az anyaméhbe jutott antibiotikumok is – ezt állapította meg egy finn kutatás.

A finnországi Oului Egyetem kutatója, Katja Korpela és kollégái azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a bél korai mikrobiomja és a gyermek hároméves koráig tapasztalható elhízás között. A kutatás eredményeit az Amszterdamban zajló Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán mutatták be a medicalxpress.com internetes portál beszámolója szerint.

A bél korai mikrobiomja (a bélbaktériumok populációja) fontos a bélrendszer fejlődésében és az emésztőrendszer működésének kialakulásában.

Korábbi tanulmányok vizsgálták már, hogy milyen összefüggés tapasztalható a csecsemőkorban adott antibiotikum és a későbbi elhízás között, és rámutattak, hogy az antibiotikumok korai mikrobiomra gyakorolt hatásának hosszú távú következményei lehetnek.

A finn kutatócsoport 212 újszülött első székletét vizsgálta meg és később egy éven át figyelemmel kísérték a kisbabák székletmintáit. A gyermekek hosszúságát és súlyát is rendszeresen megmérték, továbbá azt is feljegyezték, ha valamelyik gyerek antibiotikumot kapott ezen év alatt. Ezt követően genetikai szekvenálással határozták meg a székletmintákban lévő baktériumok fajtáját és relatív bőségét

Az algoritmusos elemzés rávilágított, hogy a gyermekek későbbi elhízását nem lehet megjósolni abból a bélbaktérium-populációból, amelyet egyéves korukban figyeltek meg. Abból a székletmintából viszont, amelyet közvetlenül a születés után vettek, és amely még az anyaméhben keletkezett, előre lehet vetíteni a kockázatát a hároméves korig kialakuló túlsúlyosságnak.

 “Az első széklet mikrobiomja, amely a méhen belül alakul a magzati korszakban, kapcsolatba hozható a hároméves kori túlsúlyossággal” – fogalmaztak a tanulmány szerzői.



Pattanásos arcbőr? Kezelhető probléma!

2022. július 13.

Az arcon megjelenő pattanások akár az önbizalmat is csökkenthetik, hiszen azonnal szembetűnnek. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza az okokat, a kezelés és a megelőzés lehetőségeit összegezte.

Fotó: 123rf.comMilyen formái vannak?

A pattanásnak (aknénak) több megjelenési formája is ismert, hiszen a tünetek súlyossága szerint több típust különböztethetünk meg.
– Az acne comedonica enyhe forma, amely fekete- és fehérfejű mitesszerek, valamint esetenként papulák (göbcse) megjelenését jelenti. Ezek elsősorban az arcon jelentkeznek, leggyakrabban tinédzserkorban.
– A közepesen súlyos pattanásosságot acne papulopustulosának nevezik, és szintén az arcon, homlokon, ritkán a háton tűnik fel, a papulák és pusztulák (gennyes pattanás) általában vegyesen jelennek meg. A bőr kivörösödött és gyulladt.
– Az acne conglobata egy ritkábban kialakuló, súlyosabb probléma, az arcon, a nyakon, a háton. A pattanások egy csoportban helyezkedhetnek el, és nodulákat (csomókat), valamint cisztákat alkothatnak, és igen fájdalmasak lehetnek.
– Igen súlyos és szerencsére ritka állapot az acne fulminans, ami főként a 13-22 év közötti fiúkat-férfiakat érinti. Kiválthatja például az izotretinoin, ami egy súlyos akne esetén adható hatékony gyógyszer. (Nem tévesztendő össze a „dopping aknéval”, melyet a szteroidok túlzott szedése idézhet elő sportolóknál.) Többek közt ezért is ajánlatos a pattanások kezelését bőrgyógyászra bízni.

Miért alakulhatnak ki pattanások?

A pattanások akkor jelennek meg, amikor a bőr felszínén található faggyúmirigyek valamiért blokkolódnak. Ezek a mirigyek termelik a sebumot, mely felelős a bőr savköpenyének kialakításáért. Amennyiben túl nagy mennyiségű sebum termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, mely a bőrön lévő baktériumok ideális táptalaja. Emiatt a bőr könnyen be is gyulladhat és megjelenik az akne. Bizonyos tényezők fokozhatják a sebum termelődést és ezáltal a pattanások valószínűségét.
Hormonális változások – éppen a hormonszintek változásai miatt gyakoribb az aknék megjelenése kamaszkorban.
Gyógyszer mellékhatás – néhány gyógyszernek ez lehet a mellékhatása, például szteroidoknak, barbiturátoknak, görcsoldóknak.
Stressz – bár az összefüggés nem tisztázott, a stressz is összefügghet az arcbőr állapotával.
Higiéniai problémák – a túl ritka vagy nem alapos arc- és hajmosás utat nyithat a kórokozóknak.
Irritáció – bizonyos sminktermékek, sőt akár haj waxok, gélek, olajok is irritálhatják a bőrt és pattanásokat okozhatnak.



Emlőbimbóval összefüggő szoptatási nehézségek

2022. július 12.

Fotó: gettyimages.com

Az emlőbimbó lehet egészen pici, de az átlagnál jóval nagyobb vagy lapos, de akár befelé forduló, ami általában nem akadálya a sikeres szoptatásnak.

Az emlőbimbó formája és mérete nagyon különböző. Nincs olyan hölgy, akinek a két melle, mellbimbója teljesen szimmetrikus, egyforma.

A lapos, de főleg a befele forduló bimbónál előfordul, hogy nem nyújtható meg és ez szoptatási nehézséget okoz. A bimbó a várandós időszak végén és a szülést követő időszakban nyújthatóvá válik.

Mit tanácsol a szülésznő?

  • Fontos!

Nem kell a várandós időszak alatt nyújtani a befele fordult mellbimbót, mert az akár méhösszehúzódásokhoz, vagy extrém esetben a méhlepény leválásához is vezethet!

  • Ne hagyja megingatni önbizalmát és hitét abban, hogy tartósan, eredményesen tudja szoptatni kisbabáját.
  • A várandósság alatt megváltozhat a lapos vagy befele forduló bimbó és kiemelkedővé válhat.
  • A szülést követően igényelje, hogy minél előbb történjen meg az első bőrkontaktus, hogy az újszülött magától is megpróbáljon mellére tapadni. Ha ez nem sikerül, kérje szakember segítségét.
  • Olykor segít az is, ha előrehajolva próbál meg szoptatni.
  • Különböző testhelyzetekben történő mellretapadási próbálkozások is sikerhez vezethetnek.
  • Fejjen tejcseppet a mellére és ezzel érintse a kicsi ajkát, mert így kiváltja a kereső reflexét a babának, aki ilyenkor általában nagyra nyitja a száját és így megtörténhet a korai helyes mellretapadás.
  • Esetenként hasznos lehet az előemelkedés segítése.

Sok kismamánál bevált egy egyszerű speciális segédeszköz a bimbókiemelő, mellyel általában orvosolható a gond. Ezzel közvetlen mellre helyezés előtt, karján a babával, egy kézzel ki tudja emelni a bimbót. A mellbimbó feszülését, duzzanatát is csökkentheti a speciális bimbókiemelő eszköz használata. Leghatékonyabb a két méretű tölcsérrel kapható, mert ha kisebb vagy nagyobb a bimbó, akkor az aktuális igényének megfelelőt választhatja.



Strandolós menü - muffin, ahogy még nem gondoltál rá

2022. július 12.

Néhány olyan recept következik, amelyet nyugodtan el tudunk a strandra is vinni, a gyerekek is biztosan megeszik, nem igényel melegítést! Egy hűtőtáskával egyszerűen megoldható!  

Cukkínis-sonkás muffin

Finom és tápláló, a gyerekek is szívesen fogyasztják! A muffinokra egyébként érdemes úgy gondolni, mint komplex ételekre, hiszen megmarkolva bárhová magunkkal vihetjük őket, nem igényelnek túl nagy csomagolást sem, és ehetünk a sós muffinokhoz zöldségeket, paradicsomot, vagy ha nem a strandon esszük, akkor mártogatni is lehet őket.

Hozzávalók:
2 tojás,
1 kis doboz natúr joghurt,
1 közepes cukkini,
fél dl olaj,
15 dkg liszt,
2 teáskanál szódabikarbóna,
só, kakukkfű, némi bors, ízlés szerint ha szeretjük kevés fokhagyma (elhagyható) 
10 dkg sonka (házi és bolti is megfelel, amit szeretünk!) 

Elkészítés: 

A tojást kikeverem a sóval, natúr joghurttal és az olajjal (ízlés szerint a fohagymával). A liszthez hozzáadom a szódabikarbónát és a kakukkfüvet, valamint a borsot. A cukkínit megmosom, meghámozom és lereszelem. Kicsit hagyom állni, aztán kinyomkodom a levet belőle. A tojásos keverékhez hozzáadom a liszteset, majd a csíkokra vágott sonkát és a cukkínit. A kikent muffinformákba szétosztom és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Joghuros mártogatóssal, kecsappal, vagy friss paradicsommal kínálhatjuk.



Étrend-kiegészítés gyermekeknél

2022. július 11.

Fotó: gettyimages.com

Hogyan tápláljuk gyermekünket? Ahány anya, nagymama és nagynéni, annyi elképzelés lát napvilágot a gyermekek helyes táplálkozásáról. Az egyik legtöbbet hangoztatott gyermekeknek szóló táplálkozási ajánlás, miszerint friss gyümölcsök naponta többször kerüljenek az asztalra. Mégis sok szülő gondolja úgy, hogy gyermeke vitamin- és ásványi anyag ellátottsága nem megfelelő. A mikrotápanyagok bevitelét étrend-kiegészítők formájában igyekeznek fedezni, melyek napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek.

A speciálisan gyermekek számára kifejlesztett étrend-kiegészítők rágótabletta, gélkapszula és koncentrátum formájában is megtalálhatók. A készítmények a szervezet különböző funkcióit hivatottak támogatni és erősíteni, melyeknél kivétel nélkül minden esetben az összetétele (hatóanyagok és azok tartalma) a meghatározó. Legfőbb funkciójuk a vitaminhiány megelőzése, az immunrendszer erősítése; ezen túl egyes termékek koncentráció- és teljesítményjavulást ígérnek, továbbá az iskolai stressz ellen is hatnak.

A szülők körében a vitamin- és ásványianyag-készítmények a legkedveltebbek, melyek a védekezőképesség erősítése mellett kiegyensúlyozott táplálkozás támogatására szolgálnak. Statisztikai adatok szerint minden tizedik gyermek kap rendszeresen valamilyen étrend-kiegészítőt.

Vitamin-túladagolás

A készítmények a legtöbb esetben az összes vitamint tartalmazzák, amely gyakran túllépik a gyermekek számára ajánlott beviteli mennyiségeket. Az is előfordulhat, hogy a napi ajánlott beviteli mennyiség kétszeresét tartalmazzák. A túlzott bevitel nem kívánt mellékhatásokhoz és specifikus tünetekhez vezethet. A vízben oldódó vitaminokat, mint a C-vitamint a szervezet kiválasztja túlzott felvétele esetén, azonban a gyermekek szervezetére ez is megterhelő lehet.



Nehezen gyógyuló lábszárfekély kezelésére sejtterápiás eljárást

2022. július 11.

Fotó: gettyimages.com

A nehezen vagy nem gyógyuló vénás és a cukorbetegség miatt kialakult lábszárfekélyen is segíthet az a sejtterápiás eljárás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bőrgyógyászati klinikájának orvosai több évnyi előkészítés után egy klinikai kutatásban alkalmaznak – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.     

A közlemény szerint az emberi zsírszövetben számos regeneratív tulajdonsággal bíró sejttípus található a zsír mellett. Az utóbbi évtizedben világszerte több kutatás és klinikai vizsgálat indult el annak érdekében, hogy kiderüljön: ezeket a sejteket miként lehetne hasznosítani új terápiás eljárásokban. Egyes eljárásokat már rutinszerűen alkalmaznak és vannak olyanok, amelyek klinikai vizsgálatokon keresztül érhetők el.

A jelenleg zajló klinikai vizsgálatban 15 beteg vehet részt, akik jelenleg is az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika páciensei. Közülük vénás lábszárfekélyben tízen, cukorbetegség mentén kialakult lábszárfekélyben pedig eddig öten szenvednek.

Bende Balázs, a klinikai vizsgálat vezetője kifejtette, a plasztikai sebészeti beavatkozás során nyert zsírszövetből speciális technológiával különítik el a sejteket, amelyeket injekció formájában kapnak meg a betegek. A páciensek a saját sejtjeiket kapják vissza úgy, hogy azokat a nehezen gyógyuló fekély köré juttatják. Ezek a sejtek várhatóan olyan gyógyulási folyamatokat indítanak el, amelyek elősegítik a sebek, fekélyek záródását és hámosodását. Ez a folyamat hetekig eltarthat, a klinikai vizsgálat eredményei minden bizonnyal hat hónappal később azt is megmutatják majd, hogy szükség van-e a beavatkozás megismétlésére az adott embernél.



Minden, amit tudnunk kell a bakteriális vaginózisról

2022. július 10.

Fotó: 123rf.com

A leggyakoribb panasz, amivel a hölgyek nőgyógyászhoz fordulnak a hüvelyfolyás.

A nők többsége azonnal gombás fertőzésre gyanakszik a gyakran kínos tünetek esetén, pedig a háttérben nagyobb eséllyel állhat más probléma, ugyanis a közvélekedéssel ellentétben, nem a Candida fertőzés, hanem a bakteriális vaginózis (BV) a hüvely leggyakoribb betegsége.

Kellemetlen tünetek

Magyarországon a nők mintegy 20%-a, más becslések szerint minden nő élete folyamán minimum egyszer találkozik a BV tipikus tünetegyüttesével: rendellenes folyás, zavaró szag, kellemetlen (diszkomfort) érzés.

A kezelésről és a megelőzés lehetőségeiről

A magas érintettségi ráta ellenére a női lakosság nagyon keveset tud a BV-ről, holott a hatékony, végleges gyógykezelés mellett a betegség megelőzésének módja, a kialakulását elősegítő környezeti tényezők köre is ismert.

Infografikánkon összegyűjtöttük mindazokat az alapvető információkat, amelyek birtokában minden nő felkészült lehet a fertőzéssel szemben, legyen bármelyik életszakaszban, akár akut fertőzés esetén, akár csak egy veszélytelennek tűnő wellness hétvége tervezése során.



Ápolt lábbal nyáridőben (Gyógyító receptekkel a fájós lábra!)

2022. július 10.

A divatos nyári cipők – melyek többnyire műanyagból készültek és műanyag talpúak – gyakran nagyon mutatósak, ám nem biztos, hogy kellemes napi viseletnek bizonyulnak. A legtöbbünknél a szandálviselős évszak visszatérő gondja a sarkak bőrének megvastagodása, kirepedezése.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mivel a lábfej bőrrétege nem termel zsírt, ezért nekünk kell megvédenünk a kiszáradástól. Az ápolt lábak az egészségünk védelme szempontjából sem elhanyagolhatóak.

A megvastagodott, kirepedezett sarkon, talppárnákon, ujjak alatti vastag bőrfelületeken ugyanis könnyebben megtelepedhetnek a kórokozók, de a testsúly is máshová nehezedik, ezért a járás is nehézkessé, sőt kifejezetten fájdalmassá válhat. A napi lábápolással elejét vehetjük a bőrkeményedések kialakulásának, az alkalmankénti lábfürdővel pedig a napi fáradtságtól szabadulhatunk meg.

Lábfürdő készítése:

Készítsünk tehát hetente legalább két alkalommal lábfürdőt – kézmeleg, 30-35 C°-nál nem melegebb vízben áztassuk a lábunkat, amíg a víz hűlni nem kezd (körülbelül 10 perc). A lábfejek fürdetéséhez ne használjunk semmilyen alkoholtartalmú sampont, fürdőszert. Lábmosás, -áztatás után alaposan töröljük szárazra a lábfejünket, az ujjaink közét, majd az ujjakat és a körmöket is.

3 népi recept lábfürdőhöz: 

  1. A lábfürdő vizéhez adjunk hozzá legalább 2 liter burgonya főzővizet (Amiben előzőleg megfőztük a krumplit) - a láb dagadását, vizesedését, fájdalmát csökkenti. A lábra tehetünk megtört és leforrázott képosztaleveleket is, melyek szintén a gyulladt, dagadt, vizes lábra adnak nyugtató pakolást. 

  2. A lábfürdőhöz adjunk hozzá egy dl. ecetet. Az ecet, vagy citromlevet ami segít felpuhítani a sarok bőrét és a körmöket, hogy könnyebben vághassuk őket. A citrommal átdörzsölés segít szebbé tenni a lábunkat. Ehhez használjuk a már kicsavartcitrom megmaradt héját és belsejét! 
     
  3. A lábfürdő során, az áztatás végén a talp és a sarok bőrét átdörzsölhetjük durva cukorral, vagy sóval, ami segít az elhalt sejteket lesúrolni a lábról. A sós vizes lábfürdő erősen szárít, szóval utána mindenképp pótoljuk vissza a zsírt és a nedvességet - a vadgesztenye, árnika tartalmú, zsírosabb krémek használata jót tesz a lábunknak! 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...130131132...523
hírek, aktualitások

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb segítség vállfájdalomnál

2024. április 14.

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gyógytorna sok esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a lökéshullám kezelés.

A szakszerű gyógytorna rendkívül sokat segíthet

Norvég kutatók publikálták korábban azt a tanulmányt, amelyben a krónikus vállfájdalom kezelési lehetőségeivel foglalkoztak. Ennek az igen gyakori problémának ugyanis számos kezelési módja ismeretes, a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől a szteroid injekciókúráig, az ultrahangos és lökéshullámos kezeléseiktől az akupunktúráig.

A szakemberek konkrétan az alacsony-közepes energiájú impulzusokat alkalmazó lökéshullám kezelés hatékonyságát hasonlították össze a felügyelt gyógytornáéval. A 104 fős kutatásban 18-70 év közti személyek vettek részt, akik legalább 3 hónapja vállfájdalommal küzdöttek. A véletlenszerűen kialakított csoportok közül az egyik hetekig tartó lökéshullám kezeléseken, a másik felügyelt gyógytorna foglalkozásokon vett részt, és egyik csoport sem kaphatott más kezelést a szükséges fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön kívül.

A 6., 12. és 18. heti ellenőrzésekkor a fájdalmukat és a mozgáskorlátozottságukat kellett értékelniük egy skálán. Nyolc hét után a gyógytornás csoport 64 százaléka számolt be fájdalomcsökkenésről és szabadabb mozgásról, szemben a lökéshullámos csoport 32 százalékával. Ráadásul utóbbiaknak további kezelésekre is szükségük volt, míg a gyógytornások közül többen visszatérhettek a munkába is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lökéshullám terápia ne lenne hasznos, de sok esetben érdemes más kezelésekkel és a gyógytornával kombinálva alkalmazni azt. 

Első a diagnózis

A vállfájdalom nagyon gyakran jelentkezik sportolóknál, megerőltető munkát végzőknél, leggyakrabban a túlerőltetés miatt. Kevesen gondolnak rá, de ezeknél a mozgástípusoknál legfontosabb lenne a megelőzés, a tudatos mozgás. Ugyanis csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató tevékenységet végezni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét. Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálnak, helyi, gyorsan ható szerekkel.

Magány vagy egyedüllét?

2024. április 13.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.