Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Meddig kell szednem?

2017. május 04.

Magas vérnyomás esetén a terápia több fázisból áll, ugyanis javulás leginkább megfelelő étkezéssel, rendszeres, személyre szabott testmozgással, valamint gyógyszeres kezeléssel érhető el. 

Felvetődhet azonban a kérdés, hogy ha a vérnyomás értékei 140/90 Hgmm alá szorultak, szükség van-e még gyógyszerek szedésére.

Mikor kell gyógyszert szedni?

Olykor mindenkivel előfordul, hogy megemelkedik a vérnyomása – ezt leggyakrabban stressz, valamint mozgás váltja ki, ám ha rövid időn belül visszaállnak a normál tartományba az értékek, úgy nincs különösebb teendő vele. Ellenben ha valakinél sokszor ingadozik a vérnyomás, illetve ha gyakran mér 140/90 Hgmm feletti értékeket, úgy szakemberhez kell fordulni, aki eldönti, milyen terápia szükséges. Amennyiben csupán minimálisan haladja meg az optimális tartományt, akkor általában elég az életmódváltás, ami diétát, valamint olyan testmozgást foglal magában, mely nem emeli meg hirtelen nagymértékben a vérnyomást. Ezeket ha a beteg betartja, akkor a vérnyomás a gyógyszerek nélkül is csökken.

Viszont gyakran megesik, hogy az orvos tabletta szedését javasolja a páciensnek. Ekkor egy alapos állapotfelmérés után a szakember meghatározza az alkalmazandó dózist. Bizonyos időközönként kontroll szükséges, hogy kell-e változtatni az alkalmazott terápián, mivel meglehet, hogy több vagy akár kevesebb gyógyszerre kell áttérni.Aktív vagy hiperaktív?

2017. május 03.

Egy régi probléma, talán mondhatom, hogy mi, szakemberek is nehéz helyzetben vagyunk, amikor egy gyermek viselkedéséről meg kell állapítani, miszerint csak aktív, akár neveletlen, vagy hiperaktív. E témával soha nem lehet eleget foglalkozni, cikkemmel célom, hogy szélesebb körben kapjon az olvasó szakmai, hiteles felvilágosítást.

Érdemes szétválasztani a neveletlenséget a figyelemzavartól, vagyis a hiperaktivitástól. Valóban lehetnek közös, sőt hasonló tünetek is e két jelenség között, de míg az egyik magatartás- és/vagy nevelésbeli probléma, addig a másik pszichés zavar, amit diagnosztizálni, majd kezelni kell. Szakmai tapasztalatom az, hogy az emberek szinte már zsigerből rávágják egy gyerekre, hogy hiperkatív. Elcsépeltté vált ez a fogalom, ami azért veszélyes, mert elveszíti a fogalom az eredeti jelentését, mondhatni az emberek saját implicit magánelméleteket hoznak létre, amelyek továbbterjednek, de már torzítva. Tehát a pszichológusok, a szakma ezzel a hátránnyal indulnak, amikor bejön egy szülő, vizsgálatra hozza gyermekét, és azt mondja, hogy a „gyerekem tuti hiperaktív, mi lesz most…?”

ADHD

Talán kevesen tudják, de a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO-10) rögzíti a diagnosztikai kritériumokat. A BNO F90-98-as csoportjába tartoznak a viselkedés és az érzelmi-hangulati élet rendszerint gyermekkorban vagy serdülőkorban jelentkező zavarai. Idetartoznak a hiperkinetikus és a különböző magatartászavarok. (A magatartászavarokról most nem esik szó.)

Tünetek: hiperkinetikus zavar (hiperaktivitás)
(angolul: Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, röv. ADHD, magyarul hiperkinetikus zavar)Az allergia nem jár egyedül – a betegség gyakori fül-orr-gégészeti szövődményei

2017. május 03.

Allergiaszezonban sajnos nem elég a magas pollenkoncentrációval megbirkózni, a légúti allergiásokra további megpróbáltatások is várnak. Kellemetlen tüneteket okozhat, ha nem körültekintően választanak orrsprayt, gyógyszer mellékhatásként pedig orrszárazság is jelentkezhet és gondjaik adódhatnak akkor is, ha repülőre ülnek. Azok pedig, akik most nem megfelelően kezeltetik a betegségüket, később a krónikus arcüreggyulladással is megküzdhetnek. 

Károsodott orrnyálkahártya: a nem megfelelő orrsprayk használatának következményei

A megfázás és nátha esetén használt orrcseppek remek segítséget nyújtanak egy-egy betegség idején, ha az orrdugulással, orrfolyással is jár. Ezek a készítmények azonban csakis a betegség idején, a betegtájékoztatóban megadott, általában 7-10 napig használhatóak. Ha ennél hosszabb ideig használjuk, akkor azzal az orrnyálkahártyát is tönkretehetjük – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Allergia esetén ne ezeket keressük, hanem a kimondottan allergia elleni orrcseppeket, orrsprayket, (antiallergikumok) amelyeket huzamosabb ideig, akár egész szezonban használhatunk. Segítségükkel hatékonyan gátolható többek között az orrnyálkahártya megduzzadása, a fokozott orrváladékozás és a kínzó tüsszögés inger. Mivel hatásukat közvetlenül az orrnyálkahártyán fejtik ki, az allergiás tüneteket gyorsan és hatékonyan szüntetik meg.Májusi erő aranyat ér!

2017. május 02.

Az idei május nagy energiákat ad minden jegy szülöttjének, a következő napokban az elegancia és a szenvedélyesség párosul egymással és késztet bennünket a céljaink megvalósítására. Tehát nem egy kocsmai duhajkodó típusú temperamentumot jelent, hanem valami olyasfélét, mintha az ember tetőtől talpiig Gucci ruhába bújva, elegáns módon, de mégiscsak szenvedélyesen, maximális erővel törekedne a sikerei elérésére.

Hétköznapi értelemben ez azt jelenti, hogy bár a vágyainkért tudatosan és rendíthetetlenül küzdünk, mégsem nem leszünk hajlandóak méltatlan vitákba, veszekedésekbe bocsátkozni. 

Ugyanakkor egy kicsit benne lesz a kíméletlen, határozott tenni vágyás, céltudatosság, melyet nagyon jól használhatunk saját határaink túlszárnyalására. 

Ez a hónap egyúttal a szépségről, szenvedélyről is szól, sokakban bukkan fel a vágy, hogy szebbnek és fizikailag is vonzóbbnak is lássák, már csak azért is, mert ezt a vágyat erős érzelmek és erotika is töltheti meg.Asztma Világnap május első keddjén

2017. május 02.

Ismét megrendezésre kerül az Asztma Világnapja, mint tíz éve minden május elsõ keddjén! 

A szervezõk célja, hogy felhívják a figyelmet e krónikus betegségre és elérjék e kór hatékony kezelését világszerte

 

Az ide év szlogenje: "Az asztma kontrolálható"!

 

Az asztma korunk egyik népbetegsége. Világszerte 300 millió embert érint, Magyarországon 2005-ben 196 ezer asztmás beteget tartottak nyilván a tüdõgondozói hálózatban, és évente 8 000 új esetet regisztrálnak. Az eddigi tendenciák alapján kijelenthetõ, hogy az asztmás betegek aránya évtizedenként 50 %-kal nõ.Rontja a diákok teljesítményét az iskolai zaklatás

2017. május 01.

Csökkenti a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, saját képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás egy új tanulmány szerint.

Az Amerikai Pszichológusok Társasága tanulmánya elkészítéséhez több száz gyerek életét követte végig óvodáskortól a középiskoláig. Eredményeiket a Journal of Educational Psychology című szaklapban mutatták be.

Súlyosabbak a bajok az általánosban

Noha az iskolai kegyetlenkedést (bullying) a tömegkultúra gyakrabban ábrázolja középiskolai jelenségként, a kutatás szerint sokkal súlyosabb és gyakoribb az általános iskolákban, és fokozatosan ritkul, ahogy nőnek a gyerekek – írja a Science Daily online tudományos lap.

Rengeteg gyerek szenved az iskolai kegyetlenkedés miatt

A résztvevő gyerekek 24 százaléka szenvedett el iskolai évei alatt hosszan tartó kegyetlenkedést, ami összefüggést mutatott gyenge tanulmányi teljesítményükkel és csökkent iskolai aktivitásukkal – mondta el Gary Ladd vezető kutató, az Arizonai Állami Egyetem professzora.

“Nagyon nyugtalanító, hogy ilyen sok gyerek érzi magát kegyetlenkedés áldozatának az iskolában. A tanároknak és a szülőknek fontos tudni, hogy az esetek száma ritkul az évek során, de néhány gyerek örökké szenvedni fog amiatt, amit iskolai évei alatt elszenvedett” – vélte Ladd.

A jelenséget vizsgáló legtöbb tanulmány csak viszonylag rövid ideig kísérte figyelemmel a diákokat, és az olyan pszichológiai hatásokra koncentrált, mint a szorongás és a depresszió. Ez az első olyan hosszú távú kutatás, amely több mint egy évtizeden át kísérte figyelemmel a gyerekeket és elemezte a kegyetlenkedés és a tanulmányi teljesítmény közötti kapcsolatot – emelte ki a szakértő.

A vizsgálatban 383 gyerek – 190 fiú és 193 lány – vett részt. Az a 24 százalék, aki állandó zaklatásnak volt kitéve, alacsony iskolai teljesítményt nyújtott, nagyon nem szeretett iskolába járni és kevésbé bízott saját tudásában. A gyerekek 18 százaléka mérsékelt bántást tapasztalt, azonban iskolai éveik során fokozódott a kegyetlenkedés – náluk hasonló tüneteket azonosítottak, mint az első csoportnál.Szódabikarbóna májustól - szeptemberig! Erre használd!

2017. május 01.

Mi az ami a mosódobban, a gyümölcsmosó tálban és a cipődben ugyanolyan erős hatást fejt ki? Bizony, a szódabikarbóna! Azok a háztartások, ahol a Földet károsító, mérges vegyi anyagokat kerülik, alapvető cikként tekintenek rá. Lehet, hogy neked csak a megtakarítás szempontjából érdekes? Azt nem mindenki tudja, hogy mire, mikor és hogyan lehet jól használni ezt az egyszerű és sokoldalú szert: a szódabikarbónát! Szakértőnk most elárulja azt a 6 titkot, ahol elengedhetetlenül használni érdemes! Nyugi! Egyszerű!

A szódabikarbóna egész évben alapdarab, egy háztartásban. Azonban májustól szeptemberig, kötelező. Hogy miért? Egy csokorban összeszedtem Neked az okokat.

Gyümölcsmosás szódával
Hamarosan érnek a finom gyümölcsök; meggy, málna, barack.  Mosatlanul tilos gyümölcsöt enni. Azonban tiszta víz helyett, a legjobb megoldás 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni.  Ezzel mossuk a gyümölcsot, így nem marad rajta semmilyen káros anyag! Szépségnaptár - május

2017. május 01.

Ésszerû fényvédelem.

 

A napfény megfelelõ adagokban áldásos hatással van a szervezetre: erõsíti a csontjainkat, az immunrendszert, szépíti a bõrt, jó kedvre derít... Kár lenne hát lemondani róla.Miért ringatjuk inkább bal oldalt a babánkat?

2017. április 30.

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább bal oldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a pozíció aktiválja a gyermek jobb agyféltekéjét, amelynek nagy szerepe jut a kommunikációt és a kötődést segítő agyi funkciókban.

A Szentpétervári Állami Egyetemen dolgozó Jegor Malasicsev és amerikai, valamint ausztrál kollégái az ember mellett tíz vadon élő állatra (a vadlóra, a rozmárra, a rénszarvasra, az antilopra, a pézsmatulokra, a juhra, a bálnára, a kardszárnyú delfinre és a kengurura) terjesztették ki a vizsgálatukat – írja a BBC News.

“Amennyiben nincs szemkontaktus, vagy az nem megfelelő, akkor az újszülött jobb agyféltekéje nem aktivizálódik. Márpedig a jobb agyfélteke felelős a társas interakciókért” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a tanulmányban vizsgált mind a tizenegy fajnál megfigyelhető volt ez az “oldalirányú tartás”.

“Úgy sejtjük, hogy ez a pozíció sokkal elterjedtebb és talán az emlősök közös jellegzetessége, néhány kivételt leszámítva” – tette hozzá.

Hogy hallja az anya szívverését

A szakemberek már régen megfigyelték, hogy az emberek és az emberfélék is előszeretettel ringatják bal oldalt az utódjukat, különösen az újszülött életének első pár hetében. A gyakorlatra számos lehetséges magyarázat született, például, hogy a csecsemő így hallani tudja az édesanyja szívverését.A pázsitfűfélékre allergiások már most gondoljanak a kezelésre!

2017. április 30.

A pázsitfűfélék családjába több növényfaj tartozik, ezek váltakozó időpontokban virágoznak, ezért az általuk okozott allergiás tünetek áprilistól egészen szeptemberig tarthatnak. Hagyományos tüneti kezeléssel és házi praktikákkal természetesen csökkenteni lehet a tünetek erősségét, ám ha tartósan megszabadulna a pázsitfű-allergiától, akkor érdemes az allergén immunterápiát választania! Február végén, március elején még elkezdheti a kezelést.

allergiaA pázsitfű-allergia tünetei

Pontos adataink nincsenek a betegek számáról, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a pázsitfű-allergia az egyik leggyakoribb allergia hazánkban – meséli dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Tünetei a légúti allergiák tüneteivel megegyeznek: amint a pollenszám emelkedni kezd a levegőben az érintetteknél tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, jelentkezik, de gyakori panasz az allergiás kötőhártya-gyulladás is, sőt a pollenek a bőrre kerülve is okozhatnak tüneteket, viszketés, kiütések is jelentkezhetnek.

Tüneti kezelés és házi praktikák

Amikor az allergén növény virágzása közeledik, a gyakorlott allergiások felkeresik allergológus kezelőorvosukat, aki állapotunk és szükség esetén friss vizsgálati eredményeik függvényében felírja az idei évre szóló kezelést. Ez egyáltalán nem biztos, hogy megegyezik a tavalyi évben használt készítményekkel, sőt akár szezon közben is módosítható, tüneteink és panaszaink függvényében. A szakember emellett el fogja mondani, hogy milyen házi praktikákat érdemes bevetni az allergiás tünetek csökkentésének érdekében. Ne teregessünk például a szabadba a frissen mosott ruhát, mivel a pázsitfűfélék pollenjei könnyen megtapadhatnak rajtuk; pollenszezonban mossunk esténként hajat, hogy éjszaka ne szenvedjünk a napközben hajunkba tapadt pollenek miatt; nyírjuk rendszeresen rövidre a kertben a pázsitot (lehetőleg ne mi, de ha muszáj, akkor viseljünk közben pollenszűrős maszkot) és meleg, szeles időben lehetőleg ne szervezzünk szabadtéri programot.További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...137138139...152
hírek, aktualitások

Mandulaolaj, a bőrszépítő

2019. március 12.

A mandulaolaj értékes bőrápoló érzékeny, kiszáradt vagy reaktív bőrre, ugyanakkor minden bőrtípus esetében ajánlott. Bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, hasznos zsírsavakban és antioxidánsokban – ily módon hidratálja, táplálja, lágyabbá teszi a bőrt.

Ha egy bőrápoló krém mandulaolajat tartalmaz, biztosak lehetünk benne, hogy bőrünkről gyengéden „gondoskodik”… A mandula Közép-Ázsiából származik, és  csonthéjas termését már az ókorban is használták bőrpuhító, hidratáló hatása miatt tej, olaj vaj vagy por formájában. Napjainkban is főként hidratáló készítmények, valamint bőrtápláló és kondicionáló balzsamok, lágy, dúsító samponok tartalmazzák.  A mandulaolajat összetétele bőrregeneráló tulajdonságokkal is felruházza.

Bőrnyugtató és fiatalító hatás

A mandulaolaj rendkívül jótékony hatású az érzékennyé vált, kiszáradt bőrre, de használata nem korlátozódik a száraz bőrtípusra. Akár normál, akár vegyes vagy zsíros a bőr, esetleg tele tökéletlenségekkel, bőrhibákkal, nyugtató hatású bőrápolóra van szüksége.

A mandulaolaj egyik fő tulajdonsága pedig ez… Amellett fehérje- és rostdús, lipidekben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag összetételének köszönhetően enyhíti a bőrgyulladást.  A többszörösen telítetlen omega 9 zsírsav tartalma hozzájárul a bőr felső, barrier (hidro-lipid) védőrétege megfelelő állapotának fenntartásához. Ami magas A-, B-. és E-vitamin tartalmát illeti, antioxidáns tulajdonságaik korlátozzák a külső, környezetből jövő agresszió káros hatásait, melyek a bőr korai öregedésének egyik fő okozói.

Vegetáriánus nyárs

2019. március 12.

Télen-nyáron elkészíthető, hiszen a sütőben is kiválóan összeérnek az ízek.  

Hozzávalók:
2 vöröshagyma
1 nagy kígyóuborka
15 dkg laskagomba
1 piros színű paprika
1 csokor zsálya
5 evőkanál olaj
1 kiskanál mediterrán fűszersó

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és 8 cikkre vágjuk, az uborkát megmossuk, és vastagon felkarikázzuk. A megtisztított gombákat elfelezzük, a paprikát kétcentis kockákra daraboljuk. A zsálya levelét lecsipkedjük. Mindezeket váltakozva nyársra húzzuk úgy, hogy a végekre hagyma kerüljön.

Az olajat a fűszersóval összekeverjük. A nyársakat már csak meg kell sütni: nyáron a szabadban, parázs felett az olajjal kenegetve, télen konyhai grillrácson, vagy ha az nincs, akkor sütőben, időnként átforgatva és olajjal meglocsolva.

A 3 leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés

2019. március 11.

A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémák, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulása. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, mely panaszok a legjellemzőbbek a nőgyógyászati rendelőkben, és hogy mit lehet ellenük tenni.HPV

HPV, vagyis a humán papillómavírus szót sokan a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe- nem is alaptalanul, hiszen a súlyos probléma mögött gyakran HPV fertőzés húzódik meg, mely összefüggésben van a rendellenes sejtburjánzással.. Ám azt érdemes tudni, hogy ha valakinél elszaporodott a kórokozó, még nem jelenti azt, hogy rákos sejtek is jelen vannak.

Általában szexuális úton fertőződik meg a beteg, ám ez nem törvényszerű, egyéb módokon – pld. közös borotva használat – is létrejöhet a fertőzés. A HPV-nek több típusa is létezik, melyek közül vannak olyanok, amik magasabb és alacsonyabb daganatkeltő tulajdonsággal bírnak, jóindulatú vagy rosszindulatú daganatok létrejöttét okozva. Megjelenési formái igen változatosak lehetnek, hiszen vannak esetek, amikor teljesen tünetmentes a fertőzés, de előfordulhat, hogy gyulladás, folyás, esetleg szemölcsök jelennek meg.

Ma már létezik HPV-elleni védőoltás, mely három injekciós kezelésből áll, és több HPV vírus ellen védi meg a szervezetet, így sok rosszindulatú daganat létrejöttét akadályozza meg. Bár egészséges esetben az immunrendszer sokszor legyőzi a fertőzést.  Súlyosabb esetben, ha a cytologiai vizsgálat kóros eredménye vagy a méhszáj képe alapján az orvos úgy ítéli meg, a méhszáj kúp alakú kimetszése és annak szövettani megítélése indokolt. Magas rizikójú HPV fertőzés esetén nagyon fontos a rendszeres nyomonkövetés!