Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyermektípusok

2022. június 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sokan ösztönösen is nagyon jó szülőkké válnak, másoknak kell egy kis segítség, tanács. Bármelyik típushoz is tartozunk, ahhoz, hogy gyermekünk fejlődését józanul, elfogulatlanul tudjuk megítélni, érdemes nyitott szemmel járni a környezetünkben lévő hasonló korú gyermekeket figyelve, vagy szakemberek tanácsait olvasva, hiszen csak akkor tudunk neki segíteni, ha objektíven, elfogulatlanul tudjuk őt szemlélni a korának megfelelően.  

Segíteni is akkor tudjuk gyermekünk fejlődését, ha tisztában vagyunk vele, milyen folyamatok zajlanak a gyermek fejlődésében, milyen funkciók érnek abban az időszakban. Milyen érési folyamatok történnek.

Sokat segít, ha nem csak az életkori sajátosságokkal vagyunk tisztában, hanem ezen kívül azt is megfigyeljük, hogy gyermekünk milyen típusba tartozik.
• A taktilis gyermekek nagyon szeretnek odabújni hozzánk, szeretik, ha megérintjük, megsimogatjuk, ölelgetjük. Inkább csendesebbek, bújósabbak.
• A verbális típusoknak szóbeli dicséretnek sokkal jobban örülnek, vagy ha az a jutalom, hogy most ők beszélhetnek, ők mesélhetnek el valamit. Szeretnek sokat beszélni.
• A vizuális típusnak elég sokszor, ha összenézünk, rámosolygunk. Mesét nézni jobban szeret, mint hallgatni.
• Az auditív pedig jobban örül annak, ha szóban megdicsérjük, vagy mesét hallgathat.

Ennek függvényében tudjuk segíteni a tapasztalatszerzésben, tanulásban is, s a jutalmazás is annál hatásosabb, minél jobban figyelembe vesszük, hogy minek örül.

Tanulási módszer kiválasztásánál a különböző típusú gyermekeknek különböző módszerekkel könnyebb a tanulás is.

Az auditívnak elég meghallgatni, a vizuális szereti látni is amit hall, a taktilis pedig kipróbálni, a verbális pedig szereti maga megfogalmazni, elmondani a leckét.

De természetesen minél több csatornán jut be egy információ, annál jobban működik, annál könnyebben tanulja meg a gyermek.

Ezért szerencsések azok a gyermekek, akik olyan iskolában tanulnak, ahol lehetőségük van egy-egy tananyagot a lehető legtöbbféleképpen feldolgozni.

Például történelem órán beöltözni görögöknek, megeleveníteni egy-egy ókori eseményt, görög ételeket kóstolni. Biztosan sokkal maradandóbban fognak emlékezni az anyagra.



Fáj a térdem, mit tegyek ellene?

2022. június 16.

Szilárd, bonyolult felépítése ellenére, amelynek egy életen át el kell viselnie ütéseket, ütődéseket, egyéb erőbehatásokat, a térdízület törékennyé válhat, és fájdalmat okozhat. Az ilyen típusú problémák megelőzése és enyhítése érdekében elengedhetetlen az izmok erősítésére és lazítására irányuló, rendszeres fizikai aktivitás. 

Fotó: 123rf.comKülönböző okokból, pl. ficam következtében vagy reumás betegség tüneteként a térdfájdalom lehet egyszerű kellemetlen érzés ébredéskor, de egész napon át tartó, a mozgást nehezítő fájdalommá is válhat. De mindenképpen tennünk kell ellene, jól megválasztott mozgásformák rendszeres gyakorlásával, adott esetben borogatással, hogy enyhítsünk a fájdalmon, vagy még jobb, ha megelőzzük annak kialakulását. 

A térd az emberi test leginkább igénybe vett ízülete

A térd értékes ízületünk, és minden életkorban fontos törődnünk vele, hogy még hosszú évekig jól működhessen, miközben elkerüljük az azzal kapcsolatos fájdalmakat. Ez az erős és stabil ízület képes ellenállni pl. a futás, ugrás és csavarodás által okozott szélsőséges erőknek is. Amellett minden lépésnél a testsúlyunk ötszörösének-nyolcszorosának kitett, így ez testünk leginkább igénybe vett ízülete.

Úgy „tervezték”, hogy egy életen át több milliárd lépést kibírjon, a térd azonban gyengülhet az ízületi kopás következtében. Mit tehetünk az ilyen típusú fájdalom elkerülése és megszüntetése érdekében? Bár nem minden térdproblémát lehet megelőzni, de számos funkció javítható erő- és hajlékonyságfokozó edzéssel. Mivel az ízületet körülvevő izmok lengéscsillapító (terhelés elosztó) szerepet töltenek be, minél erősebbek, annál jobban tehermentesíthetik a csípőt és a térdeket.

Mozgassuk a térdet reggel a fájdalom enyhítésére 

Reggelente a térdünk gyakran merev, duzzadt és fájdalmas? (Ami a gyulladás jele). Ilyen esetekben segítenünk kell térdünknek „felébredni”: az ágy szélén ülve lassú mozdulatokkal masszírozzuk a térdkalács mindkét oldalán, majd kb. tízszer, óvatosan húzzuk vissza a térdet a mellkas felé. Ezek a mozgások segítenek csökkenteni az ödémával járó fájdalmat. Felkelés után ugyanezeket a gyakorlatokat pl. a zuhany alatt is elvégezhetjük a víz jótékony hatása csillapítja a fájdalmat, elősegíti az izmok és ízületek „felébredését”, a mobilitást.

Kombináljuk a hideg borogatást és az agyagborogatást a fájdalom ellen

Az ilyen módszerek hatékonysága átmeneti, de számos előnnyel jár. A hideg a fájdalmas térd szövetségese, és különösen ajánlott az ízületi porckopás (osteoarthritis) gyulladásos fellángolásának csökkentésére. Kb. 20 percig hagyjuk a térden a jégzselé párnát vagy egy ruhába csomagolt jégkockát. Alkalmazzuk újra 4 óránként a fájdalom enyhítésére.

A hideg borogatás váltakozva a zöld agyagborogatással szintén hatásos lehet. E módzser gyulladáscsökkentő tulajdonsága segít az ödéma elleni küzdelemben. Használhatunk drogériákban kapható agyagpasztát, vagy keverjük össze az agyagport vízzel, és kenjük be vastag rétegben a térdet, mielőtt fóliával becsomagoljuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne túl szorosan tekerjük rá a fóliát)..Hagyjuk hatni kb. 1 órán át, majd öblítsük le a térdünket.

Jó tudni: A hidegre vagy melegre való hajlam egyéni. Próbáljuk ki mindkettőt, hogy megtudjuk, melyik enyhíti jobban a fájdalmat. A meleg (mikrohullámú sütőben melegítendő párnák vagy száraz melegvizes palackok segítségével) általában enyhíti pl. az izom-összehúzódásokat, vagy felkészíti a térdet a fizikai aktivitás gyakorlására.

Hogyan enyhíthető a térdfájdalom edzés útján?

Városi vagy szobabicikli tekerése, északi gyaloglás, úszás… A fizikai aktivitás gyakorlása elengedhetetlen a térdízületi fájdalmak csökkentéséhez és a térdízületi mobilitás javításához.

Egyes szakemberek szerint pl. az álló kerékpáros edzés a legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdjük erősíteni a test alsó végtagjait. Ezzel az eszközzel különösen a térd és a csípő mobilitásán dolgozhatunk. Kombinálhatjuk ezt a tevékenységet erősítő és hajlékonyságot fokozó gyakorlatokkal, amelyek célja több izomcsoport egyidejű erősítése, valamint segíthet a térd stimulálásában és az állandó térdfájdalmak megelőzésében. Ügyeljünk azonban arra, hogy a térdünk állapotához igazodó gyakorlatokat válasszunk, és mielőtt elkezdenénk, vagy kétségeink lennének, forduljunk orvoshoz. Hetente legalább 3 alkalommal tanácsos ily módon edzeni, de ha naponta módunkban áll, ne mulasszuk el.



Itt a nyár: tippek utazási betegség ellen

2022. június 15.

A nyár az utazások ideje, még ha a világjárvány megjelenése óta némi nehézséggel is jár. Az utazási betegségre hajlamos emberek számára a tervezett úticélhoz való eljutás már előre megkeserítheti a nyaralást. Különösen, ha mi is érintettek vagyunk, tanácsos tájékozódunk, milyen megoldások ajánlottak az autóban, vonaton, buszon vagy hajón jelentkező rosszullét megelőzésére és kezelésére.

Fotó: gettyimages.comHányinger, émelygés, szédülés… Íme néhány jó tanács az utazási betegség elkerülésére.

Az utazás alatt keveset mozogjunk a különféle járművekben

 • Győződjünk meg róla, hogy jól helyezkedtünk-e el a járműben, ahol minimálisra csökkenthető a fej és a test mozgása;

 • Ha szükséges, az utazás alatt üljünk félig fekvő helyzetben, és csukjuk be a szemünket; 

• Autózáskor. kérjük meg az autóvezetőt, hogy a lehető legkevesebb gyorsítással vagy lassítással vezessen. Egyébként is, a nyugodt vezetés minden utas nyugalmának és biztonságának garanciája.

Korlátozzuk a látóteret

  • Kerüljük az olvasást az utazás során, és ne nézzünk mozgó tárgyra Így pl. ne videójátékozzunk, kerüljük az elektronikus eszközök használatát, illetve a filmnézés is hányingert okozhat.
  • Szegezzük tekintetünket a horizontra vagy egy stabil pontra a járművön kívül.

Ez utóbbi technikát a műrepülést végző  pilóták használják. Amikor a test szabályozó rendszere már nem találja meg a térbeli jelzéseit, az egyén akaratának kell átvennie a hatalmat. A pilóták azt tanácsolják, hogy csak a szemünkre hagyatkozzunk, rögzítve egy mozdulatlannak ítélt pontot, pl. a pilótafülkét, a horizontot vagy az utat. Így csak a szem tájékoztatja az agyat arról, ami nem mozog a térben.

Ez az oka annak, hogy egyesek, akik gyakran az utazási betegség áldozatai, nagyon jól érzik magukat járművezetőként. Ha látjuk előre azokat a mozdulatokat, amelyeket a testnek el kell végeznie, az megszünteti a legtöbb egyensúlyzavart. (A test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfülben keletkező egyensúlyzavart, ami az utazási betegséghez vezet.)

Ügyeljünk a közvetlen környezetünkre

  • Autóban ne állítsuk túl magasra a légkondicionálót, és ne hagyjuk nyitva az ablakokat, hogy megújuljon a levegő a járműben;
  • A zajszintet sem szabad elhanyagolni, mert fokozza a szorongást, és ez a jelenség az utazási betegséget is befolyásolja. Lehetőség szerint részesítsük előnyben az autópályát, ahol kisebb a járműbe jutó zaj. Kerüljük továbbá a túl hangos rádiózást, zenehallgatást, és amikor szükséges, használjunk füldugót;
  • Próbáljuk meg elvonni a figyelmünket a ránk törő utazási betegségről úgy, hogy lefoglaljuk/megnyugtatjuk az elménket (kellemes zenét hallgatunk, énekelünk, beszélgetünk stb.);

Ami az evést illeti, egyrészt nem ajánlott éhgyomorra útnak indulni, másrészt kerülni kell a nehéz ételeket, az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Mindezek elősegíthetik az utazási betegség egyes tüneteinek kialakulását.

Tippek a rosszullét elkerülésére autóban 

A korábbi tanácsok mellett hosszú autós utazás esetén ne feledkezzünk meg az óránkénti megállásról. Ez megtöri a monoton mozgást, és az utasok kényelme pedig jelentősen javul.  Az utazási betegségre hajlamos felnőtteknek célszerű elöl ülni, vagy akár vezetni. Gyermekek számára úgy állítsuk be a hátsó ülés vagy a gyermekülés magasságát, hogy kinézhessenek

Mire törekedjünk, ha buszon vagy vonaton utazunk?

Buszon, ideális esetben üljünk a jármű elejére. Vonattal menetirányban helyezkedjünk el, az ablak felőli oldalon.



A sikeres nő nyári ruhatára

2022. június 15.

Az üzleti világ öltözködési stílusa nagyon uniformizált, eléggé szigorú szabályoknak kell megfelelnie annak, aki sikert akar elérni. Ugyanakkor öltözködésével mindenki szeretné kifejezni az egyéniségét, szeretne eredeti, naprakész lenni, és lehetőleg olyan ruhákat birtokolni, amilyen egyetlen más nőnek sincs. Ugyanis nincs annál rémesebb, mint ugyanabban az "alkalmi vétel" kiskosztümben lenni, ami már hatodszor jön velünk szemben az utcán.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Protokoll cuccok a szekrényben

Mint mindenben, itt is meg kell találni a helyes arányt, a középutat a normák, a "protokoll" betartása, és a merészség, eredetiség, az újítókedv között. Hiszen aki kreatív, kezdeményező az öltözködésben, arról feltételezik, hogy ilyen a munkájában is. Aki az üzleti életben dolgozik, legjobb, ha a bevált recept szerint beszerez magának egy időtálló, nagyon jó minőségű alap ruhatárat, és azt variálja divatos, merészebb kiegészítőkkel.

A legfontosabb darab egy jó szabású nadrágkosztüm, amihez egy ugyanabból az anyagból készült szoknya is tartozhat. Fontos, hogy jó minőségű, természetes összetételű alapanyagot válasszunk, érdemes erre lehetőség szerint több pénzt áldozni, hiszen az igényes anyag a jólét, a jólszituáltság benyomását kelti.(Ez azoknál különösen fontos, akik munkájukban nyugati partnerekkel érintkeznek, hiszen ők nagy súlyt helyeznek öltözködésükben a minőségi anyagokra.) Arról se feledkezzünk el, hogy ennek a ruhadarabnak a kényelmünket kell szolgálnia, egész nap kellemes viseletnek kell lennie.

Nadrágkosztüm az alap!

A nadrágkosztüm előnye, hogy kényelmes, teljes mozgásszabadságot biztosít, viselője lendületes, dinamikus benyomást kelt, kevésbé merev, mint a hagyományos kosztüm. Aki a fiatalos stílust kedveli, a szabásvonalban nyugodtan lehet egy kicsit merészebb, és választhatja a most divatos blézert, és az enyhén trapézvonalú nadrágot, öltözete biztos, hogy üdítően fog hatni a sok egyen kosztüm között, és ez a vonalvezetés később könnyen átalakíttatható klasszikus fazonúvá, ha viselője esetleg ráunna, vagy kimenne a divatból.

A szoknya hossza

A szoknya hossza sokféle lehet a hosszabbtól a térd körül érőig, az előbbiből válasszunk olyan szabásút, ami elől sliccelt vagy áthatott, és szétnyílik a térdnél.
A legmegfelelőbb színválasztás a szürke, illetve akiknek a barnás tónusok állnak jól, hordhatnak drapp, beige, vagy semleges, világosabb barna árnyalatú kosztümöt. Ezeket a semleges tónusokat ellensúlyozzuk élénk, színes blúzokkal és kiegészítőkkel, hiszen nyáron mindenki vágyik a vidám, életteli színek látványára.(Ez alól persze kivétel egy állásinterjú, itt maradjunk meg a visszafogott színeknél.)

Pinkek és lazacok

Idén még mindig divatosak a rózsaszín különböző árnyalatai a pasztelltől a pinkig, valamint az orgonalila és a türkizkék. Választhatunk belőlük felsőket, vékony kardigánokat, esetleg egy-egy színes szoknya vagy nadrág is élénkítheti a ruhatárunkat. Ha sikerül szert tennünk egy tisztaselyem blúzra, akkor egy hosszútávra szóló, értékes darab birtokába jutunk, ami nemcsak nagyon szép és elegáns, hanem felejthetetlenül kellemes érzés is viselni.



Legyünk jó formában!

2022. június 14.

A nappalok egyre hosszabbak, ébred a természet – az energikusság hiánya, a levertség azonban sokunknál állandósulni látszik. Tennünk kell ellene, és segíteni, hogy a hosszú tél után anyagcserénk könnyebben alkalmazkodjon az új évszak viszonyaihoz. Nyerjük vissza energiánkat életmódváltással, táplálkozásunk módosításával, szervezetünk oxigénellátása növelésével.  Jó tanácsok a szervezet revitalizálásához.

Fotó: pixabay.comNehezen kelünk fel reggel, nem könnyű koncentrálnunk napközben és estére sem térünk magunkhoz?  A természet újraéledése, a tavasz megérkezése sajnos nem jár együtt energiánk visszanyerésével. a sötét téli hónapok okozta fáradtság, levertség után Ösztönző tanácsaink hozzájárulhatnak ahhoz, hogy idén  ismét jó formában és erőnlétben éljük át a tavaszi hónapokat..

A friss zöldségben-gyümölcsben bővelkedő étrend visszaállítása

Nem lehet elégszer ismételni, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend a testi és lelki egészség egyik alapvető kulcsa. Tavasszal megjelennek a korai zöldségek, gyümölcsök, használjuk ki az alkalmat a primőr áruk/szezonális termények rendszeres vásárlására. Ügyeljünk arra, hogy betartsuk a napi öt adag zöldség-gyümölcs fogyasztását, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának felel meg.

Igyunk reggelente egy pohár zöldséglevet 

A nyers zöldségek fogyasztása feltölti szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal, míg, ha főzzük, melegítjük őket, jelentős vitamin- és tápanyag veszteséget okozunk. Ha viszont érzékenyek a beleink, a nyers zöldségek miatt emésztési nehézségeink adódhatnak. Ez esetben különösen ajánlott zöldségleveket fogyasztanunk, melyek megőrzik a tápanyagokat, a rosszul emészthető rostok nélkül.

Ha nem szoktunk hozzá a zöldséglevekhez, lehet, hogy nem jó ízűnek találjuk őket Ilyenkor javasolt, hogy kombináljunk gyümölcslével. Példák az ilyen kombinációkra: édeskömény, uborka, spenót, és alma; spenót, ananász és citrom…

Alkalmazás: igyunk meg egy pohárral ezen zöldségek (és gyíümölcsök) levéből minden reggel, egy héten keresztül, és gyermekeknek is adhatunk belőlük.. Gondoljunk a turmixokra is, amelyek nagyon népszerűek felnőttek és gyerekek körében egyaránt. 

Méregtelenítő kúrát nyírfalével

A nyírfalé alapú méregtelenítő kúrának tavasszal van a szezonja, mert a nyírfa nedvét kora tavasszal nyerik ki a fából. A nyírfalét évszázadok óta értékelik a népi gyógyászatban is magas tápanyag, ásványi anyag, nyomelem és vitamin tartalma miatt. Napjainkban méregtelenítésre is ajánlott, vizelethajtó tulajdonsága elismert. Többféle jótéteményei közé tartozik, hogy életerőt, energiát ad, de hidratálja a bőrt is.

Feküdjünk le azonos időben, éjfél előtt 

Különösen ebben az átmeneti időszakban, amikor a szervezetnek alkalmazkodnia kell az új évszak viszonyaihoz, fontos, hogy minden eszközt megragadjunk a minőségi alvás érdekében. Ehhez rendszeresen, lehetőleg azonos időben feküdjünk le, mindig éjfél előtt. Ez azt a célt is szolgálja, hogy lehetővé tegyük a szervezet megfelelő savtalanítását. Az alvásterapeuták emlékeztetnek még az egészséges, képernyőktől távoli környezet fontosságára is a jó alvás elősegítése terén..

Naponta gyakoroljuk a teljes légzést 

Nincs is jobb a szervezet revitalizálására, mint a sejtek minél több oxigénnel való ellátása, mivel így több méreganyag szabadul fel. Márpedig a méreganyagok a stressz és a fáradtság forrásai. Naponta többször gyakoroljuk a teljes légzést, amikor a be-és kilégzés orron keresztül történik. De természetesen különféle légzőgyakorlatok közül is választhatunk.

Tartózkodjunk minél többet a napon

Tavasszal újból fedezzük fel a napnak kitettség egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Használjunk ki minden lehetőséget, hogy többet tartózkodjunk a szabadban. A nyári napsütésnél (egyes időszakokban) kevésbé veszélyes tavaszi napsütés hatékonyan pótolja a tél folyamán megcsappant D-vitamin tartalékokat.



Étkezési tippek a vesebetegség megelőzésére

2022. június 14.

A gyermekek étkezési szokásai az egész életükre kihatnak. A helytelen vagy éppen nem megfelelő ritmusban történő táplálkozás könnyen szokássá válik, és később is nagyon nehéz megszabadulni tőle. A táplálkozástudomány szakértői már régóta figyelmeztetnek, hogy a gyermekkori étkezési szokások fontos szerepet játszanak a felnőttkorban kialakuló betegségek megelőzésében.

Fotó: 123rf.comA rossz étkezési szokások következményei: vérnyomásgondok tinédzserkorban

Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, a vese betegségei. Ma Magyarországon 2,5-3,5 millió közötti hipertóniás beteg él, a cukorbetegek száma meghaladja az 1,1 milliót. Számítások szerint a hipertóniások 10, a cukorbetegek 25 százaléka (tekinthető) válik krónikus veseelégtelenné, és ezek a számok a jövőben biztosan növekedni fognak. Kutatások igazolják, hogy a betegségek nagy része a gyermekkori helytelen táplálkozásra és a felvett étkezési szokásokra vezethető vissza – nem véletlen, hogy pl. a magas vérnyomás egyre gyakrabban már tinédzser korban jelentkezik.

Sajnos, nagyon sok szülő nem fordít kellő figyelmet a gyermekei táplálkozására. A nyár különösen veszélyes időszak, hiszen akkor még az iskolai kontroll sem működik. Elmarad a rendszeres étkezés, több magas cukortartalmú ételt és italt fogyaszt a gyerek, és akár teljesen kimaradnak az egészséges ételek az étrendből.

Elegendő mennyiségű folyadék

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele már rövidtávon is problémát okozhat. Nyári melegben, fokozott fizikai aktivitás alkalmával, de légzéssel is folyadék távozik a szervezetből. A folyadékvesztés során nem csak víz ürül, hanem ásványi sók is, melyek jelenléte és mennyisége a szervezetben a különböző vesét érintő megbetegedésekben kiemelt figyelmet kíván.

Érdemes azt is tudni, hogy a gyerekeknél, akárcsak a felnőtteknél sokszor nem a szomjúság a vízhiány első jele. A fejfájás, szédülés, a koncentrációs képesség zavara, a száj szárazság, mind előre jelezhetik a folyadékháztartás zavarát. Kicsiknél a szülő vagy a felügyelő felnőtt feladata, hogy rendszeresen folyadékkal, lehetőleg vízzel kínálja a gyermeket, hiszen nemcsak a nyári hőség miatt fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele, hanem az italfogyasztási szokások kialakítása szempontjából is fontos az odafigyelés.

A legjobb ital a víz

„Legjobb ital a tiszta víz! Ez lehet buborékmentes ásványvíz, vagy jó minőségű csapvíz, vagy készítsünk a gyermekek számára teát, lehetőleg cukormentesen vagy csak nagyon kevés cukorral, citrommal, ez hidegen és melegen egyaránt kitűnő. Az cukrozott üdítő italok, colák felesleges kalória bevitelt okoznak, és ha szénsavval dúsítottak, károsak az egészségre, ugyanis köztudott, hogy csontritkulást okoznak. Az ásványvizek vásárlásakor figyeljünk arra, hogy alacsony nátrium tartalmú vizet vásároljunk.” – mondta el a Nemzeti Vese Program dietetikus szakérője Horváth Mária.



Mentás-citromfüves limonádé

2022. június 13.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Megérkezett a várva várt nyár! Mindenki vágyik a hűsítő finomságokra, legyen az ital vagy étel! Ez az ital nálunk minden nap készül többször is, gyerekek-felnőttek kedvence! 

Mentás-citromfüves limonádé

Hozzávalók 1 literhez: 1 citrom, 1 lime, 2 ek. méz, 1-1 marék citromfű és menta levél

A citrom és a lime levét kicsavarom, beleöntöm a kancsóba. Hozzákeverem a megmosott és összetépett leveleket, belecsurgatom a mézet. Felöntöm annyi hideg vízzel amennyi a kancsóba fér, összekeverem és hűtőbe teszem.

Nálunk naponta többször készül egy-egy adag mert nagyon szeretjük! Kevesebb mézzel is lehet készíteni aki savanykásabban szereti.



Napi 8 mg és okosabb lesz a baba tőle

2022. június 13.

Fotó: 123rf.com

Fejlesztő játékok, kifestők, dalocskák és megannyi más módszer segít, hogy a gyermekeket már kicsi kortól „tréningezzük” az első nagy szellemi megpróbáltatásra, az általános iskola első osztályára. A jó iskolai teljesítmény megalapozásához azonban nem csak a szellemi, de a valós, fizikai táplálékra is ugyanúgy oda kell figyelni.

Kisgyermekkori vashiány miatt nem fejlődik az agy

A vas az emberi szervezet számára minden életkorban nélkülözhetetlen ásványi anyag. Amellett, hogy a pajzsmirigyműködéshez is felhasználja a szervezet, a vérképzés, az idegrendszer és az agy fejlődésében és működésében is nagy szerepet játszik.

Kisgyermekkorban a vashiányos táplálkozás éppen ezért az agy és az idegrendszer fejlődését is befolyásolja, ezért a gyerekeknél a súlyos vérszegénység mellett a későbbiekben akár tanulási nehézségek, sőt viselkedési zavar is felléphet. Az alacsony vasbevitel jelei nem jelentkeznek rögtön, a hiánynak főleg hosszú távú következményei vannak. Sajnos, az utólagos vaspótlás a hosszan tartó, lappangó vashiány által okozott károkat már nem tudja helyreállítani, ezért fontos a kisdedkori vashiány megelőzése, mégpedig vasban dús táplálkozással.

Azok a gyerekek, akik az első három életévükben nem kapják meg a szükséges napi 8 mg vasat, később problémákba ütközhetnek a tanulás terén.

Milyen ételeket kellene adni az 1 és 3 éves kor közötti gyerekeknek, hogy megkapja a megfelelő mennyiségű vasat?

Semmiképpen nem felnőtt menüben kell gondolkodni, hiszen ebben a korban nem lehet a gyermek étrendje ugyanaz, ami szüleié. Tanácsos olyan, számukra gyártott élelmiszerekkel egészíteni ki a menüt, amelyek életkoruknak megfelelően optimális arányban tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, így a nélkülözhetetlen vasat is. A tehéntejben nagyon kevés a vas, ráadásul a túl korai tehéntejadás fokozza az allergia és a cukorbetegség kialakulását, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi 2-3 éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet.

Azt is érdemes megnézni, hogy a zöldségek, gyümölcsök, állati eredetű élelmiszerek mennyi vasat tartalmaznak. Természetesen, nem kell kicsi táblázatokkal futkározni a boltokban, hogy miben, mennyi vas található, ehelyett elég megjegyezni, melyek azok az élelmiszerek, melyekről köztudott, hogy vasban gazdagak.

Érdemes odafigyelni arra, hogy vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják a vas felszívódását és beépülését a szervezetbe. A vasban gazdag növényi élelmiszerekből (mák, olajos magvak pisztácia, kesudió, brokkoli, aszalt sárgabarack, szárazbab, spenót, sóska) csak 5% vas szívódik fel, míg az állatú eredetű élelmiszerekből 15% (vörös húsok, máj, tojássárgája).



A nagy parlagfű tévhit - gyógynövény vagy halálos ellenség?

2022. június 12.

Dr. Farkas Anikó előadásaival járja az országot, hogy elárulja, a megosztó parlagfű kérdésben mi az igazság. A természetes gyógymódokat kiválóan ismerő szakértő végre lerántja a leplet arról, mi is valójában a parlagfű: a csodálatos ambrózia, vagy egy betegséget okozó növény, amely ellen tényleg jobb küzdeni? Allergiások figyelem! Minden, amit a parlagfűről tényleg tudnotok kell!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ez az Ambrosia nem az az ambrózia, és nem gyógynövény

Számos előadást tartottam már különböző növényes témákban, de kétségtelen, hogy nincs még egy olyan kényes ügy, mint mikor az ember felvállalja a konfliktusok lehetőségét is, és leszedi a keresztvizet a parlagfűről. Meg egy kicsit azokról az embertársainkról is, akik népszerűsítik fogyasztását – bármilyen formában. (Ezeket a parlagfűből készült termékeket piacokon is árulják lekvár vagy kozmetikum formájában, annak ellenére, hogy ezeket betiltották, mert a parlagfű minden formája bizonyítottan májkárosító, és az allergiások tüneteit nem, hogy nem javítja, kifejezetten ront rajta!) 

Mi magyarok – ahogy sok másban is – ebben is igazán különcnek számítunk. Egyes honfitársaink képesek szembemenni a tudománnyal és a józan ésszel, és gyógynövény rangra emelni ezt az újvilági, Észak-Amerikából származó inváziós fajt, amely több tekintetben is káros.

Szerbiában szörnyülködtek! Parlagfű ami ehető?

Tavaly ilyentájt találkoztam szerbiai kollégáimmal, és természetesen arról is beszélgettünk, hogy épp mivel foglalkozunk. Meséltem a parlagfüves előadásaimról és a fenti jelenségről. Arról, hogy a növény latin nevéből kiindulva egyesek kikiáltották a parlagfüvet az istenek eledelének. Mit ne mondjak, kerekedett is a kollégák szeme rendesen! Pont, mint az enyém, amikor először találkoztam ezzel a tévedéssel. El nem tudták képzelni, hogy juthat ilyesmi valakinek az eszébe! Még hogy a parlagfű gyógynövény!

Még a híres népgyógyász füvesember, Gyuri bácsi is teakénti fogyasztásra ajánlotta a májat károsító és allergizáló növény herbájából készült főzetet. Szabolcsban manufaktúra jött létre ilyen termékek gyártására, a net tele van olyan parlagfűlekvár-receptekkel, amit odahaza készíthet el a gyanútlan és hiszékeny háziasszony, de ott van ez a káros anyag szappanban és krémben is.

Tegyük tisztába az ambróziát! A parlagfű nem az az abnrózia, amire gondolsz ... 

Visszatérve a címre, tegyük tisztába ezt az ambrózia dolgot! A parlagfű - egészen pontosan az általunk jól ismert ürömlevelű parlagfű - latin neve Ambrosia artemisiifolia L. A név végén álló L betű Carl von Linnère (1707-1778) utal. Arra a nagyformátumú svéd természettudósra, az akkori svéd király udvari orvosára, aki az akkor ismert élővilágot felosztotta növény- és állatvilágra, megalkotta a rendszertant, és a fajok ún. binominális nomenklatúráját, a kettős nevezéktant. Minden leírt fajnak kéttagú latin nevet adott. A források szerint – a korszellemnek megfelelőn – vallásos, hívő ember volt, és nagy tisztelettel viseltetett a jelentős egyházi személyiségek felé. Több faj nevében megemlékezett róluk. Így a parlagfüvet Ambrosius milánói püspökről nevezte el (termékeny, nagy hatással bíró személyiség egyházi körökben).

Az igazi ambrózia valamilyen apiterápiás dolog lehetett. - A parlagfű hazai megjelenése előtt  azt tanították az iskolákban, hogy az ambrózia az Istenek eledele, valamilyen méztermék, talán mézsör volt. Ami egyáltalán nem meglepő, ismerve a méz jótékony hatásait.



Nem csak álom a tökéletes bikinialak

2022. június 12.

Békefi Brigitta Team Scitec, IFBB Elite Pro bikini fitness versenyző szerint a tavasz az egyik legideálisabb időszak az életmódváltásra és arra, hogy megvalósítsuk céljainkat. Az pedig, hogy egyre közeledik a bikiniszezon, kiváló motiváció tud lenni azoknak, akik el szeretnék érni az álomalakjukat, hiszen mindenki szeretne jól mutatni a fürdőruhájában. Íme, Brigitta tuti tippjei ahhoz, hogy nyárra a legjobb formába hozzuk magunkat.

Fotó: scitecTürelem és türelem…

Ne azt várjuk, hogy két-három hét alatt meg fog történni a csoda, és azonnal elérjük a megálmodott bikini alakunkat. Hosszú távra köteleződjünk el, ez ugyanis a tartós siker alapja. Még pont időben vagyunk ahhoz, hogy belevágjunk, és aktív életmódra váltsunk. Kicsi célokat tűzzünk ki, és hétről-hétre haladjunk, hiszen a testünknek idő kell ahhoz, hogy átalakuljon.

Éhezés helyett, többször kevesebbet együnk

Kerüljük a divat diétákat, az éhezést és az éheztetést. A koplalással elérhetünk ugyan minimális változást, ám hosszú távon ennek az egészségünk látja kárát! Emellett életbe lép a jojó effektus is, ami azt jelenti, hogy akár a dupláját is visszahízhatjuk annak, amit leadtunk. Étkezzünk napi 4-5 alkalommal, tehát többször, kisebb adagokat fogyasszunk és kövessünk egy kiegyensúlyozott, tiszta, egészséges tápanyagokból álló étrendet.

Este hat után? Nyugodtan ehetünk!

Lehetőség szerint mi magunk készítsük el azokat az ételeket, amiket a nap folyamán megeszünk. Gondolkodjunk előre, ne arra alapozzunk, hogy majd valahol útközben bekapunk valamit, mert itt jönnek elő a hibák. Tévhit, hogy este hat után nem szabad már enni. Vacsorázhatunk, csak arra figyeljünk oda, hogy az utolsó étkezésnél ne a szénhidrát bevitel domináljon. Azt szoktam javasolni és én is ehhez tartom magam, hogy egy jó adag salátával, hozzá hallal vagy sovány húsokkal nem lehet mellélőni.

Mozgás nélkül nincs eredmény

A heti mennyiség és a mozgásforma az egyéni adottságok és a célkitűzések szerint változhat. Ha valaki korábban egyáltalán nem járt konditerembe, annak azt tudom tanácsolni, hogy heti három tréning tökéletes lehet. Amikor már ez is kellemes érzést okoz, felemelhetjük ezt a számot négyre. Nagyon fontos itt is a fokozatosság. Iktassunk be súlyzós és kardióedzést, és mindenképpen mozgassuk át minden izomcsoportunkat.

A táplálék-kiegészítőksokat segíthetnek

A rendszeres, aktív testmozgás igényli a megfelelő fehérje – és vitaminpótlást. A fehérje, vagyis a protein az izmok regenerálódásában játszik nagy szerepet. Azt szoktam javasolni, hogy tréning után hörpintsünk fel egy finom protein turmixot, hiszen ezzel az edzést és a szervezetünket is támogathatjuk. A táplálékkiegészítő paletta hatalmas segítség lehet számunkra akkor is, ha például időhiányban szenvedünk. Hogy mi kell hozzá? Egy shaker, egy adag a kedvenc fehérje turmixszunkból és egy kis víz. Rázzuk össze az összetevőket, igyuk meg és ezzel már ki is váltottunk egy étkezést.

Ne felejtsük el a folyadék-pótlást

Az egyik leglényegesebb dolog, hogy ne felejtsük el a megfelelő folyadék bevitelt, mert amíg ezt nem tesszük meg, lényegében nem is beszélhetünk semmiféle diétáról vagy edzésről. Sokan nem szeretik a vizet, azt mondják azért, mert nincs íze. Ilyenkor nyugodtan keverjünk az üvegünkbe BCAA-t, és máris jobban esik, hiszen egy jóízű italt ihatunk, emellett fontos aminosavakhoz juttatjuk a szervezetünket.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...136137138...523
hírek, aktualitások

Depressziós? Lehet, hogy a hormonjai a hibásak!

2024. április 16.



A depresszió népbetegségnek számít, azok is letargikus hangulatba kerülhetnek, akik alapból nem hajlamosak rá. Ha a nyomott hangulat nem múlik, érdemes pár hormon szintjét ellenőriztetni, mivel endokrinológiai problémák is okozhatják a panaszt. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a következő vizsgálatokat javasolja.

Pajzsmirigy funkciók: TSH, T3, T4

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan hormonzavar, mely igencsak befolyásolja az ember hangulatát. Ennek oka egyrészt az, hogy hiányzó pajzsmirigy hormonok hatással vannak a nemi hormonok szintjére, az anyagcsere folyamatok lelassulnak, másrészt a probléma gyakran súlyfelesleget eredményez, mely szintén rontja az illető közérzetét. Hogy kiderüljön, fennáll-e valakinél pajzsmirigy alulműködés, laborvizsgálat keretein belül ellenőriztetni kell a TSH, T3 és a T4 szinteket. 

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei: menstruációs zavarok, meddőség/vetélés, csökkent hidegtűrés, száraz bőr, hajhullás, fáradság, koncentrációs zavarok, túlsúly. Kezelése gyógyszeres terápiával történik.

OGTT: inzulin, vércukor

A cukorbetegség és az azt megelőző inzulinrezisztencia a pajzsmirigy alulműködéshez hasonlóan gyakran okoz depressziót, általános levertséget a hormonális eltolódások miatt. Az IR ráadásul sokszor PCOS-sel jár együtt, ami olyan tüneteket is produkál, melyek hatással vannak az érinettek mindennapjaira (túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, meddőség), ami csak tovább fokozza a negatív érzéseket. 

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során a 0, 60 és a 120 perces inzulin és glükóz értékeket ellenőrzik. Az állapot személyre szabott diétával, rendszeres testmozgással és ha kell, gyógyszeres terápiával kezelhető. 

7 gyakori tévhit a magas vérnyomásról

2024. április 16.



A magas vérnyomás olyan elterjedt betegség, hogy alig van ma család, ahol lenne valakinek magas vérnyomása – kezelt vagy kezeletlen. A WHO becslése szerint világszerte több, mint 1,1 milliárd ember számít magasvérnyomás betegnek, mégis még mindig sok tévhit kering a köztudatban. Ezeket tisztázta dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 

Számoljunk le a magas vérnyomásra vonatkozó tévhitekkel!


A magas vérnyomás olyan gyakori, hogy nem kell komolyan venni
Fontos tudni róla, hogy a magas vérnyomás kezelés nélkül számos betegség kockázatát növeli, így például a szívinfarktusét, a stroke-ét, a vesebetegségét, a szívelégtelenségét, a látásvesztését, a merevedési zavarét, a perifériás szívbetegségét. A magas vérnyomás ugyanis számos módon rombol. Például a megnövekedett artériás nyomás egyre merevebbé teszi az ereket, ami csökkenti a szívbe áramló vér és oxigén mennyiségét, végső soron tehát károsítja a szívet. A magas vérnyomás ugyanilyen mechanizmusok által károsítja a többi szervet is. 
A magas vérnyomás öröklődik a családomban, nem tehetek semmit
A magasvérnyomás betegségnek valóban van genetikai összetevője, ugyanakkor azoknak sem elkerülhetetlen, akiknek a családjában jelen van. Az életmód tényezők – mint a szívbarát étrend, a rendszeres mozgás, az egészséges BMI, a dohányzás elhagyása, az alacsony só- és alkoholfogyasztás-, akkor is képesek csökkenteni a vérnyomást, ha a genetikai rizikó nagyobb. Azt is erős bizonyítékok támasztják alá, hogy a fentiekkel összefüggésben az egészséges életmód redukálni képes az infarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A magas vérnyomás a kor előrehaladtával elkerülhetetlen
Le kell szögezni, hogy a magas vérnyomás nem része a természetes öregedésnek. Bár maga a betegség gyakoribb az idősebbek közt (60 év felett például közel 63% a magasvérnyomás betegek aránya), de a középkorúakat és a fiatalabbak is érinti. Ugyanakkor az életmódváltoztatás idősebb korban is képes lejjebb vinni az értékeket. 
Észrevenném a tüneteket, ha magas vérnyomásom lenne
A tévhitekkel ellentétben a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, kizárólag vérnyomásméréssel lehet megbizonyosodni a vérnyomásértékekről. (Ezért is terjedt el a csendes gyilkos megnevezés.) A kipirosodás, a fejfájás, a fülzúgás, a rosszullét jellemzően csak súlyos hipertenziós krízisben fordulnak elő. Ha ehhez orrvérzés, látás- és /vagy beszédzavar, hányás is társul, orvost kell hívni!
Ha nem használok asztali sót, nem kell aggódnom a sóbevitel miatt
A WHO ajánlása szerint 5 gramm alatti sómennyiség tekinthető a maximumnak, amivel fenntartható az egészséges vérnyomás. Hozzáteszik, hogy közel 2,3 millió haláleset lenne megelőzhető világszerte csak a sóbevitel csökkentésével. A rossz hír viszont, hogy nem csak az asztali sózás a felelős a sóbevitelért, ugyanis rengeteg élelmiszer tartalmazhat sokszor nagy mennyiségű sót. Érdemes tehát elolvasni az összetevők listáját többek közt a kenyérféléknél, a kész pizzáknál a szendvicseknél, a felvágottaknál, a zacskós leveseknél, a rágcsálnivalóknál, a sajtoknál. Nagy vonalakban igaz, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több sót tartalmaz. Azzal a tévhittel is érdemes leszámolni, hogy a tengeri só vagy más „különleges” sók egészségesebbek, ugyanis ezek kémiailag ugyanolyanok, mint az asztali só. 
Amikor a magas vérnyomás gyógyszer lejjebb vitte a vérnyomást, abba lehet hagyni
– Tudni kell, hogy a magasvérnyomás betegség nem gyógyítható, de komplex szemlélettel jól kezelhető. A gyógyszerek szedésekor sokan tapasztalhatják, hogy a vérnyomásuk viszonylag gyorsan normalizálódik. Mivel azonban a magas vérnyomás a legtöbb esetben egy élethosszig tartó állapot, a rendelt gyógyszereket nem lehet orvosi engedély nélkül elhagyni vagy csökkenteni. Ugyanakkor a kezelőorvos elrendelhet csökkentést vagy szerváltást, ha a normál értékek egy évnél hosszabb ideje nem változnak, bár a teljes gyógyszermentesség nagyon ritka. Az egészséges életmódot azonban minden esetben ajánlatos fenntartani – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 
A magas vérnyomás a férfiak betegsége
Való igaz, hogy 45 éves korig a férfiaknak nagyobb esélye van a magasvérnyomás betegségre, de 45-67 éves kor közt ez a kockázat mindkét nemet közel ugyanannyira érinti, majd egy kissé a nők felé billen a mérleg. Vagyis senki sem tekintheti magát „védettnek” ebből a szempontból, ezért mind az ellenőrzés, mind az életmód-, mind az esetleg szükséges gyógyszeres kezelés fontos lehet!

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...