Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Burn-out – A szakmai kiégés 6 figyelmeztető jele

2022. május 25.

Egyes munkavállalók fokozott megbecsülése állóképességük, kitartásuk és motivációjuk eredménye. Aztán egy napon összeomlanak… A regenerálódás lehetősége nélküli, túlfeszített munka vezet a szakmai tevékenység terén bekövetkező teljes kimerüléshez, kiégéshez. Ez a jelenség – nálunk is elterjedt angol szóval – a „burn-out”.

Fotó: gettyimages.comLeginkább azokat érinti, akik hosszú ideje már-már „hozzászoktak” a krónikus stresszes állapothoz, a túlhajszoltsághoz, és nem tudnak „kikapcsolni”. Számukra a munka áll mindenek felett – még a magánélet rovására is. De vannak viszonylag biztos figyelmeztető jelek, melyek, ha megjelennek, tenni kell ellenük.

Paradox módon a „szakma támaszai” néznek szembe a leggyakrabban a terhelhetőségükön felül vállalt munkájuk miatt bekövetkező, teljes kimerüléssel. Krónikus stresszes állapotuk és nem múló fáradtságuk nyomán már nem tudnak új erőre kapni, feltöltődni. Ezért bármennyire is kötődünk a munkánkhoz, vagy kívánunk gyorsabban karriert építeni, a „burn-out” megelőzése érdekében mindennél jobban kell figyelnünk a helyes egyensúly fenntartására a szakmai tevékenységre és a magánéletre fordított idő mennyisége között. – hangsúlyozzák a pszichológusok.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy az egészségre ártalmas folyamatról van szó, mert rendszerint csak lelki-fizikai gyötrelmek hosszú hónapjai után fedezzük fel a problémát. A szakértők szerint akkor már feltétlenül kiégésről van szó, ha a krónikus stresszes állapot és a rá jellemző, számos káros hatás több mint hat hónapon át nyilvánul meg. Ez már olyan mértékű fáradtságot von maga utána, mely kimeríti, legyengíti a testet-lelket. De a tünetek alapján a baj megelőzhető, vagy orvosolható.

6 figyelmeztető jel

1.  Munka, mely betör a magánéletbe – elrabolja a családra, pihenésre szánt időt

Ilyenkor a szellemet-fizikumot folytonosan leköti a munka, már nem tudunk új erőre kapni. Sok szülő pld. messze nem tölt elegendő időt a gyermekeivel, annyit dolgozik, és rendszeresen hazaviszi a munkáját. Mások a szakmai tevékenységükön kívül már szinte semmire nem tudnak koncentrálni, képtelenek pihenni, pedig a végsőkig elfáradtak.

Ezért rendkívül fontos figyelembe vennünk, hogy csak akkor vethetjük bele magunkat a munkába kockázat nélkül, ha a privát szféránkban sikerül feltöltődnünk, és a helyes arányt szem előtt tartva tudjuk kialakítani, vagy megváltoztatni a munkáról-magánéletről-pihenésről alkotott képünket. A kellő távolságtartással védekezzünk a túlhajszoltság, a kiégés ellen szakmai téren.

2. A feszült állapot fizikai következményei

A „burn-out”-ot megélő személyek fizikailag is szenvednek: mellkasi, vagy gyomor-fájdalom lép fel, légzési nehézségek merülnek fel, elmerevednek nyak, a váll izmai, és az ülő életmód más negatív hatásai, valamint a stressz okozta pszichoszomatikus betegségek is könnyen jelentkezhetnek. Ezért a túlfeszített munkatempó helyett  hagyjunk elegendő időt a rendszeres mozgásra, sportolásra, a szabad levegőn való tartózkodásra.



Alakíts ki relaxálásra alkalmas helyet az otthonodban

2022. május 25.

Már maga az "otthon“ szó is a biztonság és a pihenés érzését kelti bennünk. Végül is nem véletlenül mondják, hogy "Mindenhol jó, de legjobb otthon!“. A mi szempontunkból (és szerintünk te is egyet fogsz érteni velünk) ezért egyetlen otthonból sem hiányozhat a külön relaxálásra kialakított hely.  

A fotó forrása: Dejan Dundjerski / Shutterstock.comHogyan kellene kinéznie? Nos, tudd, hogy igazából sokféle formát ölthet. A következő sorok is ezt igazolják.

Mire jó egy relaxálásra alkalmas hely?

Azt mondogatod magadnak, hogy nincs szükséged relaxálásra kialakított helyre az otthonodban? Akkor gyorsan bebizonyítjuk, hogy tévedsz. Akár tanulsz, akár dolgozol, gyerekekre vigyázol, a háztartást vezeted vagy a kertet tartod kordában, bizonyos fokú stressznek és megterhelésnek teszed ki magad - mind fizikailag, mind szellemileg. A tested fáradtság, kimerültség vagy ingerlékenység formájában adhatja ezt tudtodra. Pont ezekben az esetekben, amikor egyszerűen nem érzed magad teljesen jól, segíthet egy otthoni relaxációs tér. Ez lehet egy fotel, egy fekvőfotel, egy ágy, egy szék vagy bármi más.

Tippünk: Bármilyen relaxációs ülőalkalmatosság mellett is döntesz, a Biano keresőmotor segítségével biztosan megtalálod a neked megfelelőt. Előnye, hogy az ellenőrzött webáruházak legjobb és legelőnyösebb ajánlatait gyűjti össze, így hatékonyan felgyorsítja a teljes kiválasztási folyamatot. Ezenkívül minden látogató számára szűrési lehetőségeket kínál, például ár, szín stb. szerint, így még komfortosabbá teszi a kiválasztási folyamatot. Ráadásul a Biano portálon fotó alapján is lehet keresni. Ha tehát valahol egy külföldi oldalon bukkansz rá álmaid bútordarabjára vagy lakberendezési kiegészítőjére, a Biano segít megtalálni azt, amelyik a leginkább hasonlít rá.

Hogyan alakítsunk ki relaxációs helyet?

Először is, ki kell jelölni egy olyan sarkot vagy helyet, amelyet csak pihenésre és kikapcsolódásra fogsz használni. Nem szabad, hogy olyan területek közvetlen közelében legyen, ahol szakmai feladataidat végzed. Ha tehát otthonról dolgozol, mindenképpen kerüld el a munkasarkot. Néhány nap múlva azon kaphatnád magad, hogy ezt a teret a pihenéssel párosítod, ami a hatékonyság csökkenését eredményezheti.

A relaxációs hely lehet egy sarok a nappaliban, a teraszon, az erkélyen vagy valahol a folyosón. A kandallók, a természetes motívumok, a növények vagy a gyönyörű kilátás (a már említett teraszokról és erkélyekről) természetesen hozzájárulnak a kellemes, nyugtató és pihentető légkörhöz.



Ayurvédikus masszázs a testi-lelki egyensúlyért

2022. május 24.

Egy fárasztó, hosszú nap után mindenkinek jól esne egy kényeztető masszázs, amely nem csak a testet, de a lelket is felfrissíti, és szinte újjá varázsolja. A számos masszázstípus közül kedvünk szerint választhatunk frissítő fej- vagy talpmasszázst, de akár az egész testre kiterjedő, kozmetikai kezeléssel egybekötött vagy zsírégető masszázst is. Ha azonban ennél többre vágyunk, válasszuk az ayurvédikus kezelést, amely több mint egy egyszerű masszázs: egy csodálatos utazás, amelynek a vége a tökéletes egyensúlyi állapot.

„A relaxáló hatású, frissítő ayurvédikus kezelések megtisztítják a szervezetet a testben felhalmozódott, betegséget okozó méreganyagoktól. Beindítják a szervezet öngyógyító mechanizmusát – lehetővé téve a hosszú távú regenerálódást – miközben természetes módon megteremtik és megőrzik a test egyensúlyi állapotát. Ez az ayurvédikus masszázs, amely egyedi élményt nyújt és tökéletesen ellazítja a vendégeket annak ellenére is, hogy a kezelés egy speciális faágyon, a drónin történik” – mondta Páger Árpád, a Budai Egészségközpont Selfness Programjának masszázsterapeutája.

Mire jó az Abhyanga masszázs?

Az Abhyanga masszázst egyszerre két masszőr végzi a szabad bőrfelületen bő, meleg, jellegzetes illatú és összetételű gyógyolajjal, egymással tökéletes összhangban a test mindkét oldalán. Az alkalmazott mozdulatok lehetnek lágyak, harmonizálók vagy akár közepesen mély, határozott, stimuláló fogások is, amelyek képesek teljesen ellazítani, szinte meditatív állapotba juttatni, majd ezt követően felfrissíteni a vendégeket. A finom masszázs nyugtatja az idegrendszert, elűzi a feszültséget az izmokból, és erősíti azokat, táplálja a testet, valamint fokozza az állóképességet. Mindemellett elősegíti a nyugodt alvást, puhává, bársonyossá teszi a bőrt, késlelteti a ráncok kialakulását, és fokozza a bőr ellenálló képességét a bőrbetegségekkel szemben.

Az erőteljesebb Thalodal masszázs

Egész testre kiterjedő kényeztetést kínál a Thalodal masszázs is, amely erőteljesebb, határozottabb mozdulatok segítségével lazítja fel a feszült izmokat, annak érdekében, hogy az energiák jobban áramolhassanak a szervezetben. Ez, a marma pontok stimulálásával – amelyek különböző belső szervekkel vannak összeköttetésben – serkentőleg hat a belső szervekre, és megfelelő működésre ösztönzi a keringést.

A masszázs pozitív hatással van a nyirokrendszer működésére, segít eltávolítani a szövetekből a felgyülemlett nyirokfolyadékot. Növeli az ellenálló képességet a fizikai és mentális terheléssel, a szorongással, a levertséggel és a nyugtalansággal szemben. Rendszeres alkalmazásával csökkenthető a rutinszerű munka, a mentális stressz vagy a túlterhelés miatt fellépő kimerültség. Ha feszülten, nyugtalanul érkezünk is a masszázsra, garantált, hogy ennek a meleg, kellemes illatú gyógynövényekből készült olajokkal végzett szeánsznak a végére újult energiával, lendületesen fogunk felállni a masszázságyról.



Gyönyörű tapéták melyek felöltöztetik a szobát

2022. május 24.

Feldobják az unalmas falakat, jókedvre derítik a családot, előnyére változtatják a térérzetünket, elősegítik a nyugodt alvást, vagy épp a hatékony koncentrálást, és akár még webáruházunk forgalmát is feldobhatják! Vajon hogyan lehetséges ez?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gyönyörű tapéták legtöbbje olasz és svéd dizájnerek mestermunkája, olykor valódi grafikusművészek, fotóművészek alkotásainak sokszorosított nyomata, melyekkel álomba illő tereket, igazán különleges atmoszférákat teremthetünk.

A tapéták mai modern kínálata elképesztő változatosságával tényleg minden egyedi igényt, személyes elképzelést kielégít.

Amennyiben jól választjuk meg őket az adott helyiség stílusához, fekvéséhez, fényviszonyaihoz és persze szobáink méreteihez igazítva a minták léptékét, jellegét, a színek és kontrasztok látványát, akkor a gyönyörű tapéták képesek egészen megújítani, felfrissíteni tereinket.

Pár apró optikai trükkel ugyanis – mint amit a vízszintes vagy függőleges csíkok, a térhatású óriásfotók, vagy az izgalmas, egyedi textúrák képesek behozni egy belső tér látványába, s ez által a mi térérzetünkbe - mesés átalakulásokban lehet részünk. Így pedig jóval többet is kapunk e gyönyörű tapéták által, mint csupán magát egy szép tapétát.

Napjaink elképesztően széles, sokszínű tapéta választéka ugyanis igazi gyöngyszemeket rejt, melyekből most a teljesség igénye nélkül mutatunk néhány tippet, hogy mi mindenre is képes egy álomszép tapéta.

1. Amikor csak egy szolid hátteret keresünk…

Műalkotásaink fotózásához, egy iroda tárgyalóterméhez is jól jön egy kellemes, nyugodt háttér, ahogy az otthoni előszoba, dolgozósarok vagy étkező is bizony igényel némi otthonosságot, finomságot – ami a falak megjelenését illeti. Ide is biztosan találunk kedvünkre valót az innovatív, gyönyörű tapéták rendkívül széles választékából, akkor is, ha ezúttal éppen egy egészen szolid mintát, textúrát, vagy csak egy enyhe színt keresünk.

2. Még a legkisebb, legunalmasabb sarokból is meleg, otthonos, kis kuckót varázsolhatunk a gyönyörű tapéták által!

Ugye, mennyivel otthonosabb, bájosabb lett ez a kis olvasókuckó a meleg színek, a kedves őszi virágminták által? A gyönyörű tapéták elképesztő szín – és mintaválasztékban a rendelkezésünkre állnak, csak győzzük kiválasztani és megtalálni a hozzánk és persze otthonunkhoz leginkább illő szépséget!



A coeliakiáról (lisztérzékenységről)

2022. május 23.

Top view studio shot of gluten-free word with flour and bread on wooden table

A coeliakia/lisztérzékenység egy örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegség.

Ezen betegeknél a táplálkozással bevitt glutén kölcsön hatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a saját szövetek ellen. Ez a folyamat a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi, ami felszívódási, illetve egyéb, emésztőrendszeren kívüli problémákat, zavarokat is okoz.

Milyen jellemző tünetekkel jár a lisztérzékenység?


• (hosszú ideig tartó) hasmenés, haspuffadás
• zsírfényű széklet
• étvágytalanság, akaratlan, kóros fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)

Milyen módon diagnosztizálható?

• Vérvizsgálattal – coeliakiaspecifikus ellenanyag-vizsgálat: a szöveti transzglutamináz IgA és IgG elleni antitestek koncentrációjának mérése.
• Vékonybél-biopszia: szájon keresztül a vékonybélbe vezetett endoszkópos vizsgálattal a nyálkahártyából szövetmintákat vesznek. A beteg egyénnél a nyálkahártya le – lapult, a bélbolyhok rövidek, a normálisnál szélesebbek vagy hiányoznak.

Milyen kezelési lehetőség létezik?

A coeliakia nem gyógyítható, de szigorú gluténmentes diéta betartásával jól kezelhető. A garantáltan gluténmentes termékek csomagolásán szöveggel és áthúzott búzakalász piktogrammal jelölik a gluténmentességet.



Burkolat kisokos: milyen burkolatot hova érdemes választani?

2022. május 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Akik építkezés vagy felújítás előtt állnak idővel elkerülhetetlenül szembe találják magukat a kérdéssel: milyen burkolatot válasszunk az egyes helyiségekbe? Akik kevésbé jártasak a burkolatok világában, azok számára kicsit ijesztő lehet a hatalmas kínálat, amelyek rendelkezésre állnak napjainkban. Cikkünkben összeszedtünk néhány ötletet, hogy melyik burkolat típust hova érdemes választani.  

Előszoba 

Az előszoba a lakásnak egyik azon pontja, ahol folyton meg a sürgés-forgás, gyakran ráadásul nem is zokniban vagy mezítláb, hanem cipőben. A családi házaknál különösen érzékeny helyiségről beszélünk, mivel a kertből általában közvetlenül ide lépünk be – ez pedig extra koszt, sarat és kavicsot jelent. Ezért ezen térrész burkolatának igen strapabírónak kell lennie, hogy idővel is szép maradjon.
 
Az előszobára ezek alapján lehetőleg egy magas kopásállósággal rendelkező kő vagy kőhatású burkolatot válasszunk. Nemcsak sokáig megőrzi vonzó megjelenését, de a karbantartással sem kell sokat vesződni.
Tipp: a STAR STONE vállalat korszerű tömörített betonburkolatai évtizedekig állják a sarat, miközben semmit sem veszítenek esztétikai értékükből.

Nappali 

A nappali a felhőtlen szórakozás és a közös családi programok színtere, így itt inkább a melegebb hatású burkolatokat érdemes előnyben részesíteni. Ennél a helyiségnél nem is a burkolat kopásállósága a legfontosabb, hanem inkább az, hogy kompatibilis-e a padlófűtéssel. Így egy meleg árnyalattal rendelkező laminált padló, esetleg egy puha szőnyegpadló ideális választásnak bizonyulhat.

Konyha 

Amennyiben a konyhapadló nincs kitéve túl nagy terhelésnek, egy megfelelő kopásállósággal bíró kerámialappal nem tévedhetünk nagyot. Ebben az esetben azonban ne hagyjuk ki majd a fugák impregnálását sem, ugyanis pl. a mészkő vagy a gránitlapok csak ezután válnak vízhatlanná. Hazánkban még annyira nem gyakori a PVC padló étkezői használata, pedig számos előnnyel rendelkeznek, pl. könnyen tisztítható, dekoratív fapadlóra hasonlító megjelenésű, ráadásul ízületkímélő.

Fürdőszoba 

Talán mondani sem kell, hogy a fürdőbe vízhatlan burkolatot szükséges választani a folyamatos vízzel való érintkezés miatt. Vízálló burkolat lerakásához azonban mindig hívjunk szakembert – egy rosszul kivitelezett burkolás ugyanis utóbb sokkal nagyobb anyagi ráfordítást fog eredményezni. A hagyományos kerámialapok mellett egy másik remek választás a márvány.


Az újra felfedezett hajdina

2022. május 22.

Napjainkban a kiegyensúlyozott táplálkozás, vagy a „fitt konyha” hívei egyre gyakrabban fedezik fel a rostdús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, gluténmentes hajdinát. Utánozhatatlan ízű kis magjai sokoldalúan felhasználhatók, és egészségünkre nézve is számos téren kedvező hatásúak.

Fotó: 123rf.comNoha fekete búzának is hívják (hántolás előtt a szemek fekete maghéjjal fedettek, az elnevezés innen eredhet), a hajdina valójában nem gabona, hanem a keserűfűfélék családjába tartozó növény, rokona a sóskának és a rebarbarának. Emiatt nem tartalmaz glutént, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Gazdag vízben oldódó rostokban, ezért könnyíti az emésztést  – így a lapos has elősegítője is! Ajánlott és kipróbálásra érdemes mindazok számára is, akik hajlamosak a felfúvódásra, puffadásra.

Változatos felhasználási módok

A Kínából származó hajdina a középkorban került Európába, és a keleti régiókban, pl. Oroszországban és Lengyelországban hagyományosan a mindennapok eledele, leves, vagy kása készült belőle.. Hazánkba tatár közvetítéssel jutott el (tatárkának, pohánkának is hívják). Napjainkban számos elkészítési módja létezik, országonként kissé eltérően és továbbadva, akár a hántolt magot, akár a hajdinalisztet használjuk hozzávalónak.

Ez utóbbiból készül pl. Franciaországban a népszerű, sós palacsintatészta, a galette, melynek receptje hazánkban is ismert. A hajdinalisztből a sütemények, édes palacsinták széles skálája állítható elő, de a magok párolva, főzve pl. kitűnő köretként, rizottóként is felhasználhatók. Salátákban, zöldségfélékkel vegyítve is ajánlott, hiszen a hajdinamag értékes vitamin- és ásványi anyag-forrást jelent.

Fizikai aktivitás előtt ideális

Laktató tulajdonságának és alacsony glikémiás indexének (GI-vércukor szintre gyakorolt hatás) köszönhetően érdemes hajdinát fogyasztani hosszabban tartó testmozgás előtt. Délelőtti fizikai aktivitást megelőzően például reggelire készítsünk hajdinát pl. kevés kókusztejjel, agávé sziruppal (szintén alacsony GI-jű), néhány piros gyümölccsel ízesítve.

A hajdina tartalmaz még többek közt egy triptofán nevű aminosavat, mely javítja az energiaszintet, de hangulatjavító hatású is.

További jótéteményei

Az alacsony GI és a vízben oldódó magas rosttartalom miatt hasznos táplálék azoknak is, akik szeretnék normalizálni koleszterin- vagy vércukorszintjüket.

Ázsiában már évszázadokkal ezelőtt híres volt a hajdina a szívre gyakorolt jótékony hatásairól, magas rutintartalma miatt, mely antioxidáns növeli az érfalak rugalmasságát, erősíti a hajszálereket, csökkenti a vérnyomást. Ily módon véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. E tulajdonságát a növény mind a mai napig megőrizte.

A hajdina emellett gazdag fehérjeforrás, bővelkedik vitaminokban (B vitamincsoport, E és C vitamin), antioxidánsokban, és olyan ásványi anyagokban, illetve nyomelemekben is, mint a cink, vas, réz, kálium, mangán, kalcium, magnézium..



Ébresztő Kundalini!

2022. május 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gerinc tövén, mint egy három és félszer összetekert kakaós csiga, szunyókál a híres Kundalini kígyó. Békés álmából érdemes felvernünk őt, és életre kelteni szexuális energiáinkat. Bírjuk rá Kundalinit arra, hogy a gerincünk mentén kiegyenesedjen, és Sakti női energiáit eljuttassa Sivához, jegyeséhez.  

Vele egyesüljön, majd visszabújjon lakóhelyére. A Tantra Kriya Jóga egy olyan út, ami segít felébreszteni a szundító Kundalini kígyót, melyben elengedheted az elméd hatalmát és megismerheted felsőbb önvalódat.

Kundalini az életerőnk szimbóluma

Női (Saktival, Siva jegyesével analóg) energia. Párunk testén a Kundalini kígyót úgy tudjuk felébreszteni, hogy a gerincoszlop tövében legalább három percig masszírozzuk, ütögetjük, ahogy a sportmasszőr gyúrni szokta a sportolókat. Kundalini ugyanis ravasz jószág. Imád aludni, és szundikálás közben a szusamát, vagyis a gerincoszlopban húzódó szűk ösvényt szopja közben. Rá kell bírnunk őt, hogy ébredése után emelkedjen fel egy szűk csatornán a gerincoszlopban és a csakrák kapuin átjutva a korona csakráig.

A Kozmikus Kobra Légzés

A tantra kurzusok első beavatásán tanított légzéstechnika. Olvasva nem túl könnyű elsajátítani. Lényege, hogy a kígyót különféle légzárásos és zsigeri gimnasztikák valamelyikével vagy ezek kombinációjával tudjuk aktivitásra bírni. Ajánlott technikák:
Asvini mundra – a végbél záróizmainak az ütemes összehúzása és kiengedése
Vadzsróli mundra – a genitális izmok ritmukus feszítése és ellazítása
Jóni mundra – a fülek hövelykujjal, a szemeknek a mutatóujjal, orrlyukaka a középsőujjal és a száj a maradék két ujjal történő lezárása
Lótuszülés – sarokkal a végbél és a nemi szerv zárása
Kecsári mundra a nyelv hátrafordítása a szájpadlásra illetve a torokba.
Egyidejűleg szellemi összpontosítással és bizonyos mantrák ismétlésével, invokációjával is késztetjük, terelgetjük Kundalinit.



Mit kell tudni a vaspótló gyógyszerekről?

2022. május 21.

Ha valaki sápadt, fáradékony, erőtlen vagy fejfájással küzd, akkor gyakran vashiány áll a tünet(ek) hátterében. Az előbbi figyelmeztető jelek mellett a körmök töredezettsége, a hajhullás vagy a fertőző betegségekre való fogékonyság is utalhat vashiányra. A havivérzés miatti vérvesztéssel összefüggő módon a nőknél gyakoribb a vashiány, mint a férfiaknál. A terhesség és a szoptatás – egyébként normális vasszinttel rendelkező nőknél is – a tartalékok felélésével járhat, ami vaspótlást tehet szükségessé.

Fotó: 123rf.comA vashiány hátterében az áll, hogy a vérben, a vörösvértestekben, az oxigén szállításáért a hemoglobin a felelős, aminek a központi fémionja vas. Ennek a kulcsfontosságú nyomelemnek a hiányában vashiányos vérszegénység (anémia) jön létre.
Ha valaki vashiányra gyanakszik, egyszerű módon, egy vérvétellel utánajárhat vasháztartása tényleges állapotának. A vérvizsgálati laboreredmények árulkodó paraméterei (pl. hemoglobinszint, vörösvértestszám, szérum vastartalom, transzferrin és szérum ferritinszintek stb.) alapján ugyanis hamar nyilvánvalóvá válik, ha valaki vaspótlásra szorul.

Mennyi vasat szükséges a szervezetbe juttatni?

Nem vashiányos esetben, az ajánlások szerint férfiaknak napi 10 mg, nőknek napi 15 mg vasbevitelre van szükségük. A nők menstruáció miatti vérvesztesége magyarázza esetükben a jelentősebb szükségletet. Terhesség alatt a nők napi vasszükséglete 30 mg-ra nő, és a fokozottabb vasigény a szülést követően, a szoptatás hónapjai alatt is fennáll. Szoptatós kismamáknál napi 20 mg vasbevitel javasolt.

Hogyan tölthetők fel a vasraktárak vashiány esetén?

Ideális esetben a táplálékkal jut be a szervezetbe a vas. A húsételek, különösképpen a vörös húsok, belsőségek (pl. máj), halak tojás tartalmaznak magas koncentrációban vasat. A zöldségek, gyümölcsök vastartalma jelentősen alacsonyabb, így a vashiány a vegetáriánusoknál jóval gyakoribb, mint a vegyes táplálkozásúaknál.
A vaspótlás szempontjából az állati eredetű ételek előnyben részesítendők. Tízszer több a vas a marhamájban mint a céklában.
Az állati eredetű, úgynevezett „hemvas” jobban szívódik fel és hasznosul a szervezetben, mint a növényi eredetű, úgynevezett „nem hemvas”. Példaként a növények között kiemelkedően magas vastartalmáról ismert cékla és a marhamáj vastartalmát lehet összehasonlítani: a cékla 100 g-ja kb. 0,8 mg vasat tartalmaz, míg a marhamáj 100 g-ja 8,8 mg-ot. Több mint tízszeres a különbség! Konyhatechnikai szempontból lényeges, hogy a hőkezelés, így sem a hosszú ideig tartó sütés, sem a főzés nem csökkenti az élelmiszerek vastartalmát.

Vaspótló gyógyszerek

Vashiány esetén a táplálkozási változtatások gyakran nem bizonyulnak elegendőnek, és orvosi javaslat alapján gyógyszeres vaspótlásra is szükség lehet. A vasat általában vas-szulfát (esetleg vas-aszkorbát vagy vas-fumarát) formájában tartalmazzák a vaspótló készítmények. A gyógyszerformák változatosak: filmtabletták, rágótabletták, kapszulák, szirupok vagy cseppek egyaránt használhatók.

A csecsemőknek és kisgyermekeknek általában cseppeket, a nagyobbaknak szirupot rendel az orvos; a felnőtteknél könnyebb a gyógyszerforma kiválasztása, náluk nem ütközik a lenyelés/bevétel nehézségekbe. Az említettek mellett kórházi körülmények között injekciós formában is sor kerülhet vaspótlásra, pl. vérzéssel járó gyomormegbetegedések, vagy valamilyen okból bekövetkezett jelentős vérveszteséget követően.

Gyógyszeres terápia esetén napi mintegy 100–200 mg a vasadag (ez a többszöröse annak, amit nem vashiányosaknak ajánlanak napi beviteli értékként). A vaspótló patikaszerek egy része, amik nagyobb mennyiségű vasat (kb. 100–110 mg) tartalmaznak, orvosi vényre kaphatók. Recept nélkül az alacsonyabb dózisban (kb. 10–20 mg) vasat tartalmazó  patikaszerek érhetők el. A vaspótló készítmények némelyike a vas mellett folsavat is tartalmaz.

Ha valaki vaspótlásra szorul és gyógyszert kezd szedni, nem szabad türelmetlennek lennie!

A vasterápia hatása nem jelentkezik pillanatszerűen, legalább nyolc hétig tartanak a kúrák, és csak néhány hónap múlva mutatható ki a vaspótló gyógyszerek hatása, a vastartalékok rendeződése. Közben négyhetente általában ismételt vérvételek történnek a vasháztartás javulásának nyomon követésére.



6 tipp, hogy szeresd és ne feladat legyen a napi sport

2022. május 21.

A nyár közeledtével a legtöbben elkezdenek edzeni és odafigyelni a táplálkozásukra, hogy a melegebb hónapokra már magabiztosabbak lehessenek a testükben. Ezzel önmagában nincs is semmi gond, a probléma inkább ott kezdődik, hogy őszre szinte teljesen leállnak a sporttal és egy kicsit elengedik magukat az étkezések során is. Pedig az odafigyelés nemcsak a külsőnk miatt fontos, hanem az egészségünk miatt is. De mégis mit lehet tenni, hogy ne hagyjuk abba a sportot, amint vége a fürdőruhás időnek?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nos, az egyik legfontosabb dolog a kitartás mellett az, hogy igazán élvezzük is azt, amit csinálunk. Ezt persze mondani könnyű… az alábbi tippekkel viszont csinálni sem lesz nagy ördöngösség!

6 tipp, hogy megszeresd a sportolást

Sokan úgy érzik, hogy nekik egyszerűen nem megy, ők nem tudnak életmódot váltani, mert sokkal jobban szeretnek a kanapén pihenni a tévé előtt, mint mozogni valamit. Ha te is közéjük tartozol, akkor böngészd végig az alábbi tippeket, és hagyd hogy meggyőzzünk az ellenkezőjéről!
  • Ásd bele magad!

    Lehet, hogy azért gondolod, hogy nem szeretsz sportolni, mert még nem találtad meg a személyes kedvencedet. Hiába próbálkozol a futással, néhány hónap után feladod, mert nem megy? Mi lenne, ha inkább elmennél egy jógaórára vagy kipróbálnád a TRX-et, esetleg egy jó kis pörgős kick-box órát? Soha nem tudhatod, hogy melyik fog bejönni, ha nem fektetsz bele egy kis időt és energiát a tökéletes mozgásforma megtalálásába.
     
  • Tartsd a saját tempód!

    Látod, ahogyan az ismerőseid fél óra alatt simán lefutnak 5-6 kilométert? Vagy irigykedve nézed, ahogyan elképesztő súlyokat emelgetnek, amiket te megmozdítani sem tudnál? De miért is kell ezt tenned? Hiszen mindenkinek egészen más a teste és más ütemben fejlődik. Ne hasonlítsd magad másokhoz, tartsd a saját tempód, és meglátod, amint leveszed magadról ezt a súlyt, az edzés is jobban fog menni!
     
  • Ne ostorozd magad!

    Előre eltervezted, hogy hétfőn, kedden és szerdán is elmész edzeni, de szerdára bejött egy szupernek ígérkező program? Vagy egyszerűen csak olyan napod volt, hogy még felkelni is alig volt erőd? És akkor mi van?! Csak magadnak tartozol számadással, azaz: ha éppen nincs erőd vagy kedved, akkor ne erőltesd az edzést magadra, és elsősorban ne ostorozd magad, ha kihagysz egy napot! Már azzal is sokat teszel a testedért és az egészségedért, ha heti három alkalommal mozogsz valamit.
     
  • Vedd észre a különbséget!

    Sokat segíthet a lendületed megtartásában, ha rendszeresen figyeled a tested változásait. Már egy-két centi mínusz vagy egy néhány dekagrammos súlyvesztés is megdobhatja az önbizalmadat – és persze az edzéshez való kedvedet! Ha gyors eredményeket szeretnél, akkor kipróbálhatsz néhány étrend-kiegészítőt, akár zsírégető tabletták, akár aminosavak vagy fehérjeshake-ek formájában.
    Emellett a hosszú távú hatásokat se becsüld le, hiszen idővel észreveheted, hogy jobban alszol, több az energiád, de még az általános kedved és közérzeted is javulhat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...139140141...522
hírek, aktualitások

Válogatósság, vagy evészavar? Így ismerhetjük fel gyerekeknél!

2024. április 09.

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros. Az étkezési problémákkal kapcsolatban Sarnyai Tündét, a Gyermekgyógyászati Központ dietetikusát kérdeztük.

Gyakori panasz a szülő csoportokban

A játszótéren, online csoportokban vagy a bölcsődei, óvodai folyosókon is gyakran felmerülő téma az étkezés. Alig eszik, válogatós, most éppen három féle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyi féle étkezési probléma merülhet fel. Ilyenkor általában a legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, vagy a majd kinövi tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők abban bízva, hogy az idő majd megoldja a problémát. 

Sarnyai Tünde elmondta, hogy a 1,5-6 éves gyerekek harmadánál előfordulhatnak különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a kivárás olykor komoly következményekkel is járhat, ezért nem érdemes halogatni a szakember felkeresését. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, illetve az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Mindkettő hasonló korcsoportban fordul elő, a különbség, hogy az evészavar már születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt, vagy kiscsoportban kialakul, az első tünetek tehát már ekkor megjelennek.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, megeheti, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogadja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, az evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.

Nem bírja a terhelést? Így diagnosztizálható a szívelégtelenség

2024. április 09.

A szívelégtelenség eleinte csak olyan általános tüneteket produkál, mint a kimerültség, a köhögés, a csökkenő terhelhetőség. Azonban már ezekkel a panaszokkal is fontos orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és életmóddal a folyamat jelentősen lassítható. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa a kivizsgálás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Milyen tünetek utalhatnak szívelégtelenségre?


Ödéma a bokánál
A szívelégtelenség vezető tünete a járóképes pácienseknél az alsó végtagon megjelenő ödéma. (Az ágyhoz kötött betegeknél a gravitáció miatt az ödéma nem láthatóan, a mélyen fekvő területeken jelentkezik.) Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a zokni nagyon mélyen bevág a lábszárukba, bokájukba és a cipőjük szűknek tűnik. 
Indokolatlan kimerültség
Ha a szív gyengesége miatt nem jut elég vér az izmokba, a szervekbe, a korábban természetes, mindennapos tevékenység is fárasztónak tűnhet.
Légszomj
A légszomj, a zihálás főként fizikai aktivitás közben jelentkezhet, de később akár alvás közben is ébredhet arra a páciens, hogy levegőért kapkod. Ha egy diagnosztizált betegnél jelentkezik fekvő pozícióban a légzési nehézség, érdemes megemelni a felsőtestet. 
Erős szívdobogás
A gyors, erős szívdobogás (palpitáció) azért alakul ki, mert a szív így próbálja normalizálni a vérkeringést. 
Köhögés
A tüdőben pangó folyadék miatti köhögés gyakran fehér vagy rózsaszínes váladékot hoz felszínre.
Étvágytalanság, hányás
Előfordulhat, hogy emésztőrendszer elégtelen vérellátása miatt a beteg úgy érzi, teli van, nem tud enni, akár hányingert, hányást is tapasztalhat. 


Milyen vizsgálatokra lehet szükség?


Ha valaki az ismertetett tünetekkel vagy akár csak ennél enyhébb panaszokkal fordul orvoshoz, és a kikérdezés, a fizikális vizsgálatok során felmerül a szívelégtelenség gyanúja, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárjuk vagy beigazoljuk ezt a diagnózist. Ráadásul a betegségnek különböző típusai vannak, így a szisztolés – és a diasztolés szívelégtelenség, valamint a bal oldali -, a jobb oldali – és a globális szívelégtelenség, amelyek különböző kezelést igényelnek. Már csak a különbségtétel miatt is nagyon fontos idejében orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. 

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.