Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Magas a pulzusa a gyerekemnek! Mitől lehet?

2022. május 31.

Fotó: 123rf.com

A gyerekek pulzusszáma magasabb, mint a felnőtteké, ennek ellenére, ha a határértéken túli az érték, úgy érdemes szakemberhez fordulni, mivel betegséget jelezhet. Bár van, hogy valamilyen szív- és érrendszeri problémára hívja fel a figyelmet, ám az is gyakori, hogy pajzsmirigy túlműködés okozza a szapora pulzust. A témáról dr. Tar Attilával, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusával beszélgettünk.

Mennyi a normális pulzusszám a gyermekeknél?

Egy újszülött pulzusa még igen magas, 70-től akár 170-ig is elfogadottnak számít. A pubertáskorhoz közeledve azonban a szívverés fokozatosan csökken. 4 évesen már a maximum az 120, 8 évesen 110, míg a 14 évesek egészséges esetben legfeljebb 80-as pulzusszámmal rendelkeznek.

A percenkénti értéket a legegyszerűbben úgy lehet megállapítani, hogy a csukló vagy a felkar belső oldalán 15 másodpercig számoljuk a pulzust, majd azt megszorozzuk 4-gyel. Amennyiben magasabb a nyugalmi szívverés a határnál, úgy mihamarabb orvoshoz kell fordulni, hogy ki lehessen zárni a komoly problémákat, és hogy kiderüljön, mitől is emelkedett az érték. Okozhatja többek között nem megfelelő kálium szint, szívritmuszavar, pánikbetegség, vérszegénység, valamilyen szív-és érrendszeri probléma, magas vérnyomás, illetve hormonális zavarok.

Pajzsmirigy túlműködés is okozhatja a szapora pulzust

A hormonális zavarok közül a pajzsmirigy túlműködése okoz leggyakrabban magas pulzusszámot. Kísérő tünete lehet még pl. a hasmenés, normál étkezés melletti fogyás, fokozott izzadás, szorongás, idegesség, lányoknál menstruációs zavarok. Az iskolában a tanár panaszkodhat arra, hogy a gyermek koncentrációs zavarral küzd, izgatott és nehezen marad meg egy helyen. Természetesen vannak olyan gyerekek, akik a személyiségükből adódóan nyugtalanabbak, ám ha előtte ez nem volt rá jellemző – főleg, ha egyéb tünetek is kísérik-, úgy érdemes pajzsmirigy túlműködésre is gyanakodni.



18+1 érdekes tény a szívünkről

2022. május 31.

Bár az orvostudomány már ott tart, hogy a beteg szív helyére egészségeset tudnak beültetni, a szív még mindig az egyik legizgalmasabb szervünk. Sokat tudunk róla, de mindig vannak olyan érdekességek, amik meglepetést okozhatnak. Összeszedtünk egy csokor izgalmas tényt a szívünkről. 

Fotó: gettyimagen.com1. Minél iskolázottabb valaki, annál kisebb az esélye annak, hogy szívbeteg lesz. Az iskolázottabbak ugyanis általában egészségesebb életet élnek, többet mozognak, nem dohányoznak, és egészségtudatosabban étkeznek. 

2. A dohányzásról való leszokást nagyon hamar meghálálja a szív: már egy évvel a leszokás után a felére csökken a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázata.

3. A legtöbben a karácsonyi ünnepek idején, december 25-én, 26-án és szilveszterkor kapnak szívrohamot.

4. Az embereknek valóban összetörhet a szíve. Legalábbis bizonyos válságos, nehéz élethelyzetek képesek arra, hogy átmeneti szívelégtelenséget okozzanak.

5. A szívünk körülbelül olyan nagy, mint amikor a két kezünket szorosan összefogjuk.

6. A szívünk átlagosan százezerszer ver egy nap alatt.

7. A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké. A nők szíve ugyanis percenként átlagosan 78-szor, míg a férfiaké csak 70-szer dobban.

8. Bár a köztudatban másképp él, de Magyarországon több nő hal meg szív- és érrendszeri megbetegedések miatt, mint férfi. 

9. A szív- és érrendszeri betegségek kockázata mindkét nemnél nagyobb, mint a rákbetegségeké. Vagyis nagyobb eséllyel lesz egy nő szívbeteg, mint mellrákos, és a férfiaknál is esélyesebb egy ilyen probléma, mint például a prosztatarák kialakulása.

10. Sokáig úgy vélték, hogy a szív az egyetlen szervünk, amelyik nem rákosodhat el. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, de a szív daganatos betegsége rendkívül ritka: 12 ezer rákos megbetegedés közül egy esetben fordul elő.

11. A szívbetegségek szinte az emberiség kezdete óta velünk vannak: 3000 éves múmiákon is megtalálták a ilyen típusú betegségek nyomait.

12. Az emberi szív a magzati fejlődés negyedik-ötödik hetében kezd el dobogni.



Kinek való a puzzle?

2022. május 30.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sokan hiszik azt, hogy a kirakó csak a türelmes típusú emberek egyik kedvenc játéka. Viszont a puzzle sokkal több, mint egy türelemjáték, hiszen rengetegen vannak azok is, akik a mindennapok során türelmetlenek, viszont imádnak kirakózni. Hogy lehet ez?  

Puzzle, mint terápia

Sokan frusztráltak, idegesek vagy stresszesek a munkájuk miatt, és nehezen tudnak nap végén megnyugodni, kikapcsolódni egy kicsit, hogy másnap újult erővel tudják nyakukba venni a világ gondjait.

A puzzle egyfajta terápia, hiszen ha egy 1000 darabos kirakót szeretnénk kirakni, akkor első ránézésre nagyon soknak tűnik majd 1000 darab apró kirakó. De észre sem vesszük, s máris elkezdtük kiválogatni a hasonló színű darabokat, félretettük a szélét, esetleg a közepén lévő kirívó formához tartozó kirakókat is sikerült kiválogatnunk, s el is telt vagy két óra.

A puzzle-ozás közben nyugodtabbak leszünk - vagy inkább idegesek?

Az elején - pláne ha gyorsan találjuk meg a megfelelő darabokat - nyugodtan próbálgatjuk a hasonló színű és formájú kirakókat behelyezni a megfelelő helyre. Ha elakadunk, szortírozgatunk egy kicsit, ide-oda pakolgatjuk az összeillő darabokat.

Aztán van egy olyan fázis, amikor már vagy a huszadik próbálkozás is csődöt mond, és a nyugodt lelkiállapotról átváltunk egy frusztrált, ideges frekvenciára. Nos: ilyenkor kell felkelni, hagyni egy kicsit néhány órát, vagy akár egy vagy több napot is, majd újra nekiállni. Szinte garantált, hogy a következő alkalommal sikerrel járunk majd.



Elpusztítják a bélbaktériumokat a gyorsételek

2022. május 30.

Fotó: 123rf.com

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat. Ez derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.

A rozsdás ételek megölik azokat az baktériumokat, amelyek megvédik az elhízást, a szívbetegséget és a rákot, tanulmányi találatokat. A jó baktériumok, a táplálkozás és az általános egészségi állapot közötti erős kapcsolat a kutatók felfedezése után a McDonald’s ételeit 10 napig egyenesen

Az emberi bélrendszer baktériumai

Az emberi bélrendszer mintegy 3500 különböző mikrobafajt tartalmaz, ezek együttes súlya nagyjából 1,3 kilogramm. A kutatók úgy vélik, az egyhangú, kevés, erősen feldolgozott fogáson alapuló táplálkozás miatt elpusztulhat a gyomorbaktériumok több mint egyharmada – idézte a The Daily TelegraphTim Spector, a londoni King’s College epidemiológus professzora napokban megjelenő könyvét, a The Diet Mytht.

A felfedezés megmagyarázhatja, miért híznak egyesek, míg mások nem, pedig nagyjából azonos mennyiségű zsírt, cukrot, fehérjét és szénhidrátot fogyasztanak.

10 nap alatt mínusz 1300 baktériumfaj

A kutatás vezetőjének egyetemista fia, Tom tíz napig csak a McDonald’s hamburgereit, sült burgonyáját, csirkefalatjait ette, és kólát ivott hozzá. A teszt előtt mintegy 3500 bélbaktériuma volt, közülük az úgynevezett Firmicutes törzs dominált. A gyorsétrenddel gyorsan elvesztett 1300 baktériumfajt, ekkor már a Bacteriodetes törzs dominálta a baktériumflórát. Arra következtettek, hogy az egyhangú, egészségtelen ételek végeztek velük.

Megváltozott anyagcsere

A bélflóra fontos szerepet játszik a káros mikrobák távol tartásában és az anyagcsere szabályozásában: emésztő enzimeket, A- és K-vitamint termelnek, ezek fontos ásványok – többek között kalcium és vas – felszívódását segítik elő.

A baktériumok kiegyensúlyozatlan összetételét összefüggésbe hozták a bélgyulladás fokozott kockázatával, más kutatás szerint az autizmus kapcsolatos lehet a bélbaktériumok kisebb aktivitásával.



100 éves a Reiki - a titokzatos energetikai módszer nyomában

2022. május 29.

A reiki szó sokak fülében cseng ismerősen, azonban csak kevesen tudják, hogy 2022-ben épp 100 éves ez a spirituális módszer, melynek gyökerei a messzi Japánban erednek. A technika megalkotója, Mikao Usui sensei 21 napon át böjtölve és meditálva a Kiotó közeli Kurama-hegyen megtapasztalta a megvilágosodás állapotát, mely spontán felébresztette a spirituális gyógyítás képességét. Szokás azt mondani, hogy minden, ami ez után történt, az már történelem…  

A reiki gyökerei, kezdeti fejlődése

A reiki eredetét nagyon sokáig egy kiszínezett történeten keresztül ismerte a széles publikum, melynek része volt, hogy Mikao Usui egy kis keresztény egyetem dékánjaként Jézus gyógyítását kutatta és melynek nyomait Tibetben fedezte fel… nos, napjainkban már tisztább képünk van e módszer gyökereit illetően.

Az 1990-es évek közepétől egyre több nyilvánosan hozzáférhető információ vált elérhetővé köszönhetően annak a kutató munkának, melyet nyugati reiki mesterek végeztek Japánban. Miután sikerült kapcsolatba lépni még élő japán reiki mesterekkel, elérhetővé vált számos forrás dokumentum, ami alapján pontosítani lehetett e japán módszer történetét és tanításait.

Usui mester 1922-es megvilágosodását követően egy olyan elmét és testet harmonizáló technikát dolgozott ki, melyek hangsúlyos része az energiával történő spirituális gyógyítás. De ugyanilyen lényeges az elme elcsendesítésén, a belső egyensúlyon való munkálkodás is, melynek fő eszköze a meditáció és a megfogalmazott életszabályok követése.

Ezt Usui Reiki Gyógymód az Elme és a Test Fejlesztése néven nevezte.

Az általa megalapított Gakkai szervezet keretében kezdte el gyógyítani az embereket és átadni a tanítást, mely nem a ma megszokott néhány napos tanfolyami keretek közt történt. A tanítványok közeli kapcsolatot ápoltak a mesterükkel és a rendszeres találkozókon kapták meg a korabeli tanításokat tradicionális mód szerint, ahogy a fokozatokban való haladás a fejlődésükkel összhangban történt.

A reiki tanítása az 1920-as évek közepére nyerte el kiforrott formáját. A reiki, mint módszer, fő jellemző ismertető jegyei:

·         A reiki kezelés / önkezelés révén elősegíteni a test, az elme és a lélek gyógyulását.

·         A gyógyító képességet a reiki tanár ébreszti fel a tanítványban a reiki beavatás szertartással, mely tovább fejleszthető a gyakorlással.

·     A reiki egy élő hagyomány és gyakorlat, melynek az átadása mindig személyesen történik, és mestertől tanítványra száll ez a tradíció, az átadási vonal mindig visszavezethető az alapítóig.

·         A tanítás fokozatokon keresztül sajátítható el, mely különböző kezelés technikákat, szakrális szimbólumok átadását tartalmazza és azok elméleti hátterét.

·         A reiki egyfajta szellemi út is, melynek fontos része a lelki egyensúlyon munkálkodás.

Usui sensei 1926-os haláláig több mint 2000 embert avatott be a reikibe és 20 tanár tanítványt képzett ki, akik továbbvitték örökségét. A reiki, amit manapság gyakorlunk, főként ezen mesterek, Hayashi, Takata mesterek és tanítványaik által továbbfejlesztett tanítások.



Szemészeti problémákat is okozhatnak a hormonzavarok

2022. május 29.

Az elhúzódó szemészeti problémák hátterében olykor hormonális zavarok is húzódhatnak, ezért érdemes ilyenkor endokrinológus orvost is felkeresni, ugyanis az alap probléma kezelése hiányában a panaszok továbbra is megmaradnak. Hogy milyen hormonális betegségek okozhatnak szemészeti problémákat, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Fotó: 123rf.comSzemszárazság, látásromlás, szemek kidülledése

A szemmel és a látással kapcsolatban számtalan panasz megjelenhet, ám az esetek többségében csupán múló problémáról van szó, ugyanis a kellemetlen tüneteket – mint pl. a szemszárazság, homályos látás, könnyezés- okozhatja a szem megerőltetése, fáradtsága, allergia, de akár az időjárás is. Amennyiben a panasz hosszabb ideje fennáll, ráadásul a szemorvosi terápia sem vezet tartós eredményre, úgy célszerű hormonzavarra is gyanakodni, ugyanis több endokrin probléma is okozhat zavaró szemtüneteket. A leggyakoribbak a látásromlás, látótér kiesés, szemszárazság, kettőslátás, szemfenéki eltérés, valamint a szemek kidülledése (exophthalmus).

Milyen hormonális zavarokra utalhatnak a szemproblémák?

  • Graves-Basedow kór 
  • Cushing szindróma
  • Hiperaldoszteronizmus
  • Cukorbetegség

Graves- Basedow kór

A Graves-Basedow kór gyakran húzódik meg a pajzsmirigy túlműködés hátterében. Az autoimmun zavar során a T3 és a T4 szintje megemelkedik, melyre az alacsony TSH hívja fel a figyelmet. Az állapot gyakran a pajzsmirigy gyulladásával, megnagyobbodásával jár (strúma), és a tipikus pajzsmirigy túlműködésre utaló tüneteken túl (idegesség, szapora pulzus, izzadás, csökkent melegtűrés, fogyás, menstruációs zavar) szemészeti problémákat is okozhat. Ugyanis a betegség során a szemgolyó mögött kötőszöveti duzzanat jön létre, így a szemgolyó kisebb-nagyobb mértékben kidülled, ami szemszárazsághoz és szemzáródási zavarokhoz is vezethet.

A jellegzetes külső tünetek miatt az endokrinológus szakorvosban gyakran már első ránézésre felmerülhet a gyanú az állapot meglétére, így labor és ultrahangos vizsgálatra irányítja a pacienst. Amennyiben bebizonyosodik a Graves-Basedow kór, úgy gyógyszeres/izotópos kezelésre is szükség lehet, sőt, megfelelő indikációval műtéti beavatkozás is indokolttá válhat.



Zöldségfélék bevezetése a babák étkezésébe

2022. május 28.

Fotó: 123rf.com

A csecsemők tökéletes tápláléka az anyatej, de normális esetben a hatodik hónap után már el lehet kezdeni a hozzátáplálást a zöldségekkel.

A kisdedek tökéletes tápláléka az anyatej. Emésztőrendszerük az anyatejen kívül nem képes semmilyen élelmiszer feldolgozására és hasznosítására. Az anyatej nemcsak a fejlődéshez szükséges tápanyagokat tartalmazza, hanem az alkotóelemek emésztéséhez szükséges enzimeket és hasznos bélbaktériumokat is.

A szervezet csak a negyedik hónap után kezd termelni olyan emésztőenzimeket, melyek a testidegen élelmiszerek rostjainak szétbontását, és a tápanyagok felszívódhatóvá tételét biztosítják. Négy hónapos korig az emésztést nem igénylő vízen, egyszerű cukron (glukóz, fruktóz, laktóz), a rostmentes szűrt, vízzel hígított gyümölcslén és az átalakított (humanizált) állati tejen (tápszer) kívüli ételféleség károsan hat a bélrendszerre. Emésztést igénylő rostos gyümölcspéppel öt hónapos kortól, főtt (ezáltal emészthetőbb) zöldségfélével és gabonapelyhekkel hat hónapos kortól próbálkozhatunk.

Az ötödik hónap körül a fejlődő szervezet tápanyagigénye megnő, ennek kielégítése naponta több liter anyatejet igényelne és ez lehetetlen. Az anyatej mellé hozzátáplálás, azaz szilárd ételek bevezetése is szükségessé válik. A babát nem választjuk el, de öt hónapos kortól tízóraira és uzsonnára az étkezést gyümölcspépekkel, hat hónapos kortól a déli étkezést zöldségpürékkel egészítjük ki.

Kérdés szokott lenni, hogy a mellétáplálásra szánt püréket szopás előtt vagy után adjuk? Ha bőven van anyatej, akkor a szopás előtt, amikor még nagyon éhes. Különben a pici teleszívja gyomrocskáját és helyhiány miatt, nem kér kiegészítést. Viszont 1-2 óra múlva megéhezik, és visszatér a napi 8–10 alkalmi szopáshoz. Ha kevés az anyatej, akkor szoptatás után kapjon pótlást, mert még éhes és örömmel fog kanalazni.



Mentális egészség fenntartása

2022. május 28.

A mentális fittség fenntartása éppoly fontos, mint a testi egészségünk karbantartása, edzése.

Fotó: gettyimages.comManapság mindannyian elfoglaltak vagyunk, egyre csak túlhajszoljuk magunkat. S éppen ezért nem tudunk rendesen kikapcsolódni sem, hiszen amikor jut egy kis idő magunkra, kerüljük azokat a tevékenységeket, melyek egy kicsit megmozgatnák az agyunkat.

Miért veszélyes, ha nem törődünk a mentális jóllétünkkel?

Ahogyan telnek az évek, és rendszeresen meg kell felelnünk a napi szintű elvárásoknak, úgy növekszik az esélye a kiégés veszélyének és a mentális kapacitásunk jelentős romlásának. Eleinte csupán feledékenységet tapasztalunk, később már jelentősebb memóriazavar is társulhat hozzá. Ez pedig tovább generálja az amúgy is stresszes élethelyzetet. Nem szánunk elég időt a regenerálódásra, s így elindul egy végeláthatatlan állapotromlás.

Aki pedig nem elég stabil mentálisan, hajlamosabb lesz az indokolatlan hangulatingadozásokra. Nehezebben tud megfelelni a munkahelyi követelményeknek, problémát okoz a napi teendők menedzselése, romlik a stressztűrő képessége, ugyanakkor a korábban jól bevált megküzdési technikái csődöt mondanak.

A pszichés vitalitás fenntartása nélkül testünk is sokkal könnyebben betegszik meg. Idővel megjelenhetnek a fizikai tünetek is. az egészség maga mindig is több részegység együttes életerős mivoltával értendő. Tehát figyelmet kell fordítani a testi, lelki és mentális erőnlétre egyaránt. Amennyiben az egyiknél romlás tapasztalható, hamar mellétársulhat a többi területen is valamilyen rendellenesség.

Mely tevékenységek, praktikák segíthetnek a szinten tartásban?

• Az egyik legismertebb a rejtvényfejtés. Játékosan, mégis koncentrációt igényelve megtornáztatja az elménket. A sikerélmény pedig jóleső érzéssel tölt el, ami elindít egy sor pozitív folyamatot.

• A gondolkodtató feladványok mellett választhatunk egyéb elmejátékok közül is, mint például memóriajátékok, kártyás agytornák. Az egyik személyes kedvencem a SET összeállítós kártyajáték, melyben a különböző színek, minták és formák alapján kell sorozatokat létrehozni.

• mondókák kitalálása és maga az írás is segít a karbantartásban. Ez a fajta kreatív tevékenység sok-sok örömet tud szerezni, másrészt visszaolvasva ezeket a szerzeményeket, szintén kellemes időtöltés.



Félnem kellene, ha alacsony a trombocitaszám?

2022. május 27.

Fotó: 123rf.com

Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták (vérlemezkék) normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami gyakran kezelést igényel. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője árulta el.

Trombociták szerepe

A trombociták, vagyis a vérlemezkék igen fontos szerepet töltenek be a véralvadásban. A csontvelőben képződő nagy sejtek (megakariocyták) plazmájából fűződnek le és különböző enzimeket tárolnak- főleg a véralvadás elindítását segítőket.Képesek egymással összekapcsolódni és kitapadni a sérült erek felszínéhez, ily módon dugót képeznek azérsérülés helyén, ezzel elindítják a véralvadást.

Ebből kiindulva trombocitáknak, mind a túl magas, mind a túl alacsony száma, vagy a nem megfelelő működőképessége komoly betegséget okozhat: az előbbinél fokozódhat a véralvadás és életveszélyes vérrögök alakulhatnak ki, míg csökkent mennyisége a vérzéses szövődmények esélyét növeli meg.

Alacsony trombocitaszám terhesség során 

A váradósság alatt több kötelező laborvizsgálat is van, melynek során többek között a trombociták (vérlemezkék) mennyiségét is ellenőrzik. Normál értéke 140-440 G/l. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt ez szám lecsökken, mely igen megijesztheti a kismamáka. Többnyire csak kis mértékben csökken a trombocitaszám és vérzékenységet sem okoz. Ez a gestaciós thrombocytopenia, mely egy jóindulatú állapot, és csak rendszeres ellenőrzést igényel a terhesgondozás során. Fontos az elkülönítése a többi vérlemezkeszám-csökkenéssel járó kórképtől, ami azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.

Ezen utóbbiak  hátterében több ok is húzódhat: terhességi hipertónia, a terhességhez társuló súlyos állapot HELLP szindróma, vagy a már korábban is fennálló ITP (immun trombocitopénia) aktiválódása,esetlegmás autoimmun és hematológiai betegségek. Fontos azt is tudni, hogy trombózis megelőzésére alkalmazott heparin készítmények (LMWH)ritkán ugyan, de szintén okozhatnak vérlemezkeszám csökkenést – ez aHIT–k nevezett (Heparin Indukálta Thrombocytopaenia), súlyos vérzékenységet okozó állapotot.

Az alacsony vérlemezkeszám nagy veszélye a vérzés, így értéke jelentősen befolyásolja a szülés módját (természetes szülés vagy császármetszés), ugyanis előfordul, hogy a kisbaba vérlemezke száma is csökken az anyáéval együtt.



A szakember válaszol: Így hat a klasszikus zene a gyermekek mentális fejlődésére

2022. május 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A világ fokozatos gyorsulása, a digitalizáció és a felszínes személyes kapcsolatok nagyban rányomják bélyegüket a kisgyerekek lelki világára. Az alapérzelmek kifejezésén túl sokkal nehezebben birkóznak meg az árnyaltabb érzelmek megélésével. De vajon hogyan segít ezen a problémán a klasszikus zene? A pszichopedagógus válaszol.  

A gyermekek fejlődése szempontjából a zenének számos pozitív hatását ismeri a szakirodalom. „Amikor a gyerek a zenére a mozog, fejleszti a mozgáskoordinációját, ha pedig visszatapsolja a ritmust, a koncentrációs és a tanulási képessége fejlődik” – árulta el a kognitív funkciók fejlesztése kapcsán Jávori Ildikó pszichopedagógus. „Ha gyermekünk jól tudja visszaadni a ritmust, sokat fejleszti az emlékezetét, ami elengedhetetlen a tanuláshoz is. Ezáltal majd jobban fogalmaznak és számolnak fejben, de javul a szövegértésük is.”
 
A szakember arra is rávilágított, hogy a zene hangulatának lélektani hatása is fontos. „Kevésbé érzelemgazdagok a gyerekek manapság; habár alapérzelmeiket ki tudják fejezni, de az érzelmek árnyalatát már kevésbé. A klasszikus zene finomságaival azonban meg tudják élni azokat. Ha több fajta zenét ismernek, legyen az vidám, szomorú, diadalmas, az nagyban segít problémáik megfogalmazásában és megélésében, illetve levezetésükben is” – fejtette ki a pszichopedagógus, hozzátéve, hogy a finomabb dallamok támogatják a relaxációt is, ami mentálhigiéniás szempontból az egyik legfontosabb a mai felgyorsult világban.
 
A családdal közös zenehallgatásnak célja többek között, hogy a gyerekek a szülőkkel közösen éljék meg a zene élményét, utána pedig közösen dolgozzák fel, beszéljék meg, hogy kire hogyan hatott. Erre ad izgalmas alternatívát a Danubia Zenekar Kalandra Fül Fesztiválja május 28-án és 29-én. Az európai szinten is kuriózumnak számító klasszikus zenei esemény immár harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára.

Az fesztiválra a zenekarhoz csatlakozik Szinetár Dóra is, aki nemcsak műsorvezetőként lesz jelen, hanem közreműködik néhány produkcióban is a BMC-ben.
 
„Nekem a klasszikus zene is az életem része kicsi gyerekkoromtól kezdve, így a saját bőrömön tapasztaltam, milyen csodás, amikor egy-egy »komolynak« titulált zeneműről kiderül, hogy mennyire vidám és játékos” – mesélte a színésznő, azt is megosztva, hogy saját gyerekeit is mindig a nyitottságra nevelte. „Nálunk tökéletesen megfér egymás mellett egy népdal, egy pop-sláger, meg egy operaária. Így a saját családomban is látom, mennyit tud adni egy-egy klasszikus mű a felnövekvő generációnak.”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...142143144...526
hírek, aktualitások

8 tünet, ami váláshoz vezet. A kapcsolat bomlásának jelei

2024. április 30.

Az ellentétek vonzzák egymást, így tartja a mondás, azonban nem feltétlenül ez a kulcsa a hosszan tartó házasságoknak.  

Előre le kell szögezni, nem feltétlenül lesz ezekből a „faktorokból” mindig válás, de sajnos igen jó eséllyel. Ha felismersz egy rátok jellemző tünetet, érdemes dolgozni a problémán, együtt, közösen. Ha már kialakult egy feszült helyzet, egy vita, objektíven kell elgondolkozni a problémáról, hogy így elejét vehessétek a véglegesen rossz döntéseknek. Isten az embert párosan teremtette, párt képzelt el neki. A természet duális elemekre és finom belső egyensúlyi állapotokra épül. A gyermekeknek nagyon fontos a család, a teljes család. Ha nem tudod ezt gyermekednek megadni, próbáld akkor is pótolni azokat a szerepeket és elemeket, amik a teljességhez szükségesek számára.

Mik a legkritikusabb pontok, amik váláshoz vezethetnek?

Általában a nagy életkorbeli különbség, a gyermek iránti vágy különbözőségei, a munka speciális eróziói, és a káros szenvedélyek.


Az átlaghoz képest kétszer akkora a válás esélye azoknál a pároknál, ahol a férj több mint 9 évvel idősebb a feleségnél, ugyanilyen az arány abban az esetben, ahol a férj két évnél többel fiatalabb. Az érettség miatt.
 
Kétszer olyan gyakran bomlik fel egy olyan házasság, ahol a nő sokkal inkább szeretne gyereket, vagy sokkal többet, mint a férfi. Nem kell aggódnod, ha így is van, ez arra vonatkozik, aki rágja párja fülé ilyesmivel, folyamatosan.
 
A dohányzási és italozási szokások szintén összefüggésben vannak a kapcsolat fennmaradásával. Azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem, az átlagosnál 75-90 %-kal nagyobb eséllyel válnak szét. Mert a dohányzás olyan szenvedély, ami szaga miatt, nagyon zavarhatja nem dohányzó felet.
 
Ugyanez a helyzet akkor is, ha a nő többet iszik, mint a férje. Tényleg nem túl nőies…
 
Akiknek a szüleik is elváltak. Sajnos örök, ez a minta és az, amikor az alma nem esik messze a fájától. Persze vannak kivételek.
 
Akiknek a házasság előtt született gyerekük, szintén nagyobb eséllyel válnak szét útjaik. Nincs meg az a bizonyos kapocs, a csak te vagy érzése.
 
A már többször házasodott emberek 90 %-kal gyakrabban válnak el, mint azok, akik először hajtják igába a fejüket. Ha egyszer gumikötéllel a mélybe ugrassz, és legyőzöd halálfélelmed, kipróbálod a jumpingot, megszűnik a félelmed ezen állapottól. Ez természetes. Törekedj arra – ha ilyen helyzetben vagy – hogy a mostani jobb legyen!
 
A férj munkanélkülisége és nehéznek vélt anyagi helyzete (a feleségé nem) szintén szerepet játszhat. A nők nehezen viselik a bizonytalan életkörülményeket nyújtó férfiakat. Ez az anyai ösztönökkel áll összefüggésben.

Horkolás: miért kell komolyan venni?

2024. április 30.

A horkolás soha nem ártalmatlan, ez az alvás közben kialakuló hangjelenség kisebb-nagyobb betegségeket takarhat.

A horkolás a férfiaknál kissé gyakoribb, de a nők sem maradnak le sokkal mögöttük, különösen az életkor előrehaladtával. ugyanis ötvenéves kor után becslések szerint a nemek közti arány kiegyenlítődik. A horkolás és az alvási apnoe (légzéskimaradás) a nőket főként a menopauza (változókor) után érinti. Ezt az életszakaszt megelőzően a női hormonok bizonyos fokig védelmet nyújtanak a horkolás ellen. A hormontermelés csökkenése nyomán azonban az izomszövetek lazulnak testünk különböző részein, beleértve a garatot, ami összefügg ezzel a hangjelenséggel.

Míg a környezetében lévők számára az adott személy horkolása nyilvánvalóan kellemetlen, az egészségére is káros lehet. Márpedig aki horkol, az ritkán fordul orvoshoz. Öt jó ok, amelyek miatt az érintetteknek komolyan kell venniük a horkolást.

Tartósan zavarja az alvást

A közhiedelemmel ellentétben nem alszunk mélyen, amikor horkolunk. A horkolás egy éjszaka során számos „minifelébredést” okozhat, ami megszakítja a folyamatos alvást. Ez nagyon kellemetlen, mert általában a könnyű alvás során jelentkező, gyakori „minifelébredések” akadályozzák a mély alvás fázisának elérését. Ami pedig elengedhetetlenül fontos a kielégítő, pihentető alváshoz, a regenerálódáshoz, mind fizikai, mind pedig mentális értelemben.

Légzési apnoét okozhat

Nehéz lenne pontos számadatokat megadni arra vonatkozólag, hogy az alvási apnoe (alvásiapnoe-szindróma vagy obstruktív alvási apnoe: súlyos légzés – szünetekkel megszakított horkolás) hány embernél marad észrevétlen – valószínűleg az emberek többségénél. Általában 10-30 másodpercig szakad meg a légzés óránként többször az éjszaka folyamán, a jelenség „minifelébredéseket” von maga után, miközben a horkoló személy öntudatlan állapotban van. Egyes felmérések szerint az érintettek 30%-a 65 év feletti, és a kockázat az életkor emelkedésével, valamint túlsúly és diabétesz esetén is növekszik.

De milyen is az apnoe összefüggése a horkolással? Közvetlen, mert ha minden horkoló személy nem is szenved apnoéban, a kettő általában kapcsolatban áll egymással. A legtöbb apnoéval küzdő beteg ugyanis horkol. A horkolás az alvási apnoe egyik olyan tünete, mint a nappali álmosság vagy a krónikus fáradtság.

Egy bolygónk van

2024. április 29.

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évrõl évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják...

1970-ben tartották meg először a Föld napját azzal a céllal, hogy a világ környezetvédőinek lelkiismeretét felébresszék az egész Föld veszélyeztetettsége iránt.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez az esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédõ szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Ma a Föld Napja nem csupán emlékeztető az ökológiai kihívásokra, hanem egy lehetőség is, hogy együtt cselekedjünk és pozitív változásokat hozzunk létre. Számos esemény és kezdeményezés zajlik világszerte, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozás, az élőhelyek elvesztése, a hulladékkezelés és más környezeti problémák megoldásának fontosságára.

Magyarországon 1990-ben indult a történet, amikor környezetvédők megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az elsõ magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Világszerte minden évben többszáz millió ember mozdul meg ennek a napnak a kapcsán.

Április 22-én a környezet- és természetvédő szervezetek kezdeményezésére a lakosság különböző rendezvényeken, megmozdulásokon fejezi ki aggodalmát a környezet egyre gyorsuló pusztítása miatt.

A Föld napján való megemlékezések, rendezvények alkalmat adnak arra, hogy az emberiség – és az egyes ember is – mérlegelje, hogyan bánik környezetével, és mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebben éljen, és a természeti értékek megmaradhassanak. A világ eljutott arra a pontra, hogy a Föld napját nem csak ünnepelni kell, hanem tenni, sokat tenni azért, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben óvjuk a növényeket, madarakat, állatokat.

Nap, mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a bolygónk veszélyben van. Elég csak az utcán, autópálya mentén, vagy erdőinkben végigmenni. Mindenhol szeméttel találkozunk. Egyre aggasztóbb a helyzet. A legsúlyosabbak, a talajt, vizeket és a levegőt mérgező hulladéklerakók, az atomenergia használata, a szennyező ipari üzemek, az autópályákból és városi gépjárműforgalomból származó egyre súlyosabb légszennyezések, a fogyasztói társadalom által termelt hulladékok hegyei, a természeti értékek eltűnése, fajok kipusztulása, a vadon kiirtása...