Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Keresd a békét! mottóval kezdődik az idei Ars Sacra Fesztivál

2023. szeptember 18.

11 műfajban 400 ingyenes programmal várja a közönséget az Ars Sacra Fesztivál 2023. szeptember 16. és 24. között, határon innen és túl.  

Az első 17 év fontos időszak az ember életében, de az Ars Sacra is rengeteget nőtt, fejlődött, alakult ez idő alatt. „Végtelenül hálásak vagyunk Istennek, hogy rengeteg segítőkész emberrel, áldozatkész művésszel találkozhattunk, dolgozhattunk a szent célért! Célunk a különböző művészeti ágak segítségével felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást”, írták a szervezők.

Mintegy 180 program lesz Budapesten, a legtöbb az I., V., VII., IX., XI., XII., XIII. kerületben, és a többi település közül is kiemelnénk párat:

Miskolc város vezetőinek, civil szervezeteinek, művészeinek, egyházi vezetőinek csodálatos összekapcsolódásának lehetünk tanúi a borsodi megyeszékhelyen az Éltető Lélek Alapítvány szervezésében, melynek gyümölcseként megszületett a Miskolci Ars Sacra Fesztivál. Tíz napon át rengeteg színvonalas eseménnyel várják a vendégeket.

Nagyszebenben a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete révén a keresztény felekezetek, a zsidó közösség, a művészek összefogása valósult meg, közösen mutatják fel a Szépet, az Igazat, a Jót. Az együttélés, a béke szép példája, hogy négy nyelvű ars-sacra.ro honlapot hoztak létre. Nagyszeben hat történelmi egyház kilenc templomával, zsinagógával csatlakozik a nemzetközi rendezvényhez.

Nagyszebenről azt lehet mondani, hogy vallási szempontból egy ökumenikus város és kisebb-nagyobb történelmi viszontagságokon felül minden felekezet megtalálta a békés kibontakozási teret és hitének tanúságtételéhez szükséges ingatlanját, helyét. Ezek közül hat történelmi egyház - Római Katolikus, Evangélikus, Ortodox, Református, Görög Katolikus és a Zsidó Közösség - partnerségbe léptek és első alkalommal csatlakoznak a Nyitott Templomok Napjához, a Szakrális Sétákhoz és több, mint 10 kulturális műsor bemutatásával, három kiállítással gazdagítják a nemzetközi fesztivál programját.

A nagyszebeni vallási sokszínűség egy kitűnő helyszín, a fesztivál céljait követve felszínre hozni és bemutatni az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereit, amelynek segítségével elérhető a spirituális egység, a lelki felemelkedés.

Kiemelt helyszín Bakonybél, Szent Gellért bakonybéli remeteségének 1000. évfordulójára emlékezve. A Szent Mauríciusz monostor kertjében országos képzőművészeti tárlat, a monostorban koncertek, kórusakadémia, emlékülés várja az érdeklődőket.

Izsák atya gondolatai a Gellért Ünnepről: „Gellért és Bakonybél – két név, amely éppen ezer évvel ezelőtt kapcsolódott össze a szent ember és a szent hely sajátos dialektikájában. Az Itáliából majd a magyar királyi udvarból elinduló, európai formátumú tudós és szellemi embert az ország egyik legrejtettebb völgyében megérinti a genius loci, majd hét év csendes, magányos élet után tovább folytatja keresését a teljesség felé, de itt hagyja saját lelkének máig kitapintható lenyomatát. Az ember és a hely nagybetűs Találkozását ünnepeljük: mi mással tehetnénk, mint találkozásokkal? Zenei korok és műfajok, hivatásos zenészek és amatőr énekesek, olaszok és magyarok, egyházi vezetők és egyszerű szerzetesek, vendégek és helyiek találkozásának lesz színtere a Bakony rejtett, zenével teli völgye szeptember 22. és 24. között. Szeretettel hívunk mindenkit, aki Gellért szellemében szeretne találkozni a hellyel és az itt élőkkel, ide látogatókkal.” (Dr. Baán Izsák perjel)



Miért tabu még a munkahelyeken a gyászról beszélni?

2023. szeptember 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Napjainkban még mindig eléggé tabutémának számít a halálról, a veszteségekről és a gyászról való nyílt és őszinte kommunikáció. Nehéz róla beszélnünk, és félünk is közel engedni magunkhoz ezt a témát. Nehéz szembenézni vele, mert valahogyan mindig előhozza a saját halandóságunkat is, és akarva-akaratlanul sok mindenre rádöbbenthet, sok mindent direktben a szemünk elé hozhat, amikkel nem biztos, hogy szeretnénk szembesülni, találkozni.  

Amikor veszteségekről beszélünk, fontos megemlítenünk, hogy nem csak haláleseti veszteség indíthat el bennünk gyászfolyamatot. Egy válás, vagy éppen magzat elvesztése, egy szakítás, házi kedvencünk vagy éppen valamilyen addig megszokott rítusunk, szokásunk megszűnése, vagy éppen egy költözés, vagy a munkánk elvesztése is elindíthat bennünk gyászfolyamatot. Fontos, hogy ezekről is tudjunk beszélni, és legyen egy olyan tér, ahol megértenek bennünket és mi is meg tudunk érteni másokat, és ezáltal ki tud alakulni egy olyan bizalmi légkörön alapuló sorstárs közösség, amiben megélhetővé válik, hogy nem vagyunk egyedül.

Mentálhigiénés szempontból nagyon fontos, hogy a veszteséggel és a halállal való foglalkozás a vállalati kultúra részévé tudjon válni. Mentálhigiénés szakemberként fontosnak tartom annak hangsúlyozását, hogy legyenek akár preventív jelleggel is olyan alkalmak és egészségmegőrző napok, rendezvények, ahol szó eshet olyan tabu témákról is, mint a gyász és a veszteségek feldolgozása, ami segítségül szolgálhat a későbbi veszteségekben való eligazodásban.

A következő néhány gondolatban a munkahelyi veszteségekről és azok feldolgozásának fontosságáról szeretnék írni pár szót. Tapasztalatom szerint még nincs kialakult kultúrája annak, hogy kiemelt figyelmet kapjon a munkahelyen belüli veszteségek feldolgozása. Ez rögtön magával is hozza azt a kérdést, miszerint milyen veszteségekkel is találkozhatunk egy munkahelyen, és miért is kellene foglalkoznunk ezeknek a feldolgozásával?

Egy munkahelyen belüli veszteség lehet többek között a kollégák elbocsátása, az esetleges felmondások, a szervezeti változások, vagy egy kolléga tartós betegség miatti távolmaradása vagy halála, aminek kimenetele is többféle lehet. Ezek mind-mind olyan veszteségek, amik közvetve vagy közvetlenül, de kihatnak a munkavállalókra, azok teljesítményére és ezen keresztül a vállalat működésére is.



Porckopás miatt fáj? 7 fájdalomcsillapító tipp

2023. szeptember 17.

Alig van olyan felnőtt, aki nem panaszkodott volna a fájó nyak-, váll-, derék-, térd- vagy ujjízületek miatt, sőt a porckopás egyre több fiatalt is érint. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leghatékonyabb fájdalomcsökkentő tippeket osztja meg. 

Fotó: gettyimages.comFájdalommal, merevséggel járhat

A hatalmas terhelésnek kitett ízületeink leginkább már csak a fájdalom jelentkezésével adnak hírt létezésükről. Az ízületi fájdalmaknak számos oka lehet, mint a sérülés, a gyulladás, a fertőzés, az autoimmun betegség és a porckopás. A fájdalom ráadásul kisugározhat egyik testrészből a másikba, így sokszor azt sem könnyű megállapítani, mely ízület a forrás.  

Az artrózis (ízületi porckopás) az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma, amely során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár egyes esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, de ez lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is. A panaszok fokozódhatnak terhelést követően vagy az időjárás változásakor is.

– Pillanatnyilag a tudomány nem tudja megszüntetni a porckopás okát, de az érintetteknek jó hír, hogy a jelentős fájdalom csökkenthető és az ízület mozgásképessége javítható. Egyes esetekben elsődleges jelentőségű, hogy ne hagyjuk szenvedni a pácienst, ilyenkor jönnek szóba a gyors és hatékony szteroid injekciók, de csakis nagy körültekintéssel! Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és nem szeretnének fájdalomcsillapítókat szedni, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket. Ilyen lehet például a lökéshullám terápia, az ízületbe adott hialuronsav injekció vagy a Bemer terápia. Ugyanakkor azok a mozgásszervi betegségek, amelyek nem igényelnek elsődlegesen orvosi ellátást, eredményesen enyhíthetők gyógytornával – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

7 fontos tipp a porckopás okozta fájdalom ellen

1. Mozogjunk okosan!
Ízületi kopás esetén különösen fontos mozogni, de csak bizonyos tehermentesített formában. Optimális lehet például az úszás, különösen a hát- és gyors úszás. A mellúszás azért nem ajánlott, mert enyhén csavarja a térdízületen belüli szalagokat. Csípőízületi problémák esetén azonban kifejezetten jót tesz a mellúszás a széles ívű lábtempó miatt, amely megelőzheti a később kialakuló ízületi zsugorodásokat. Csípőízületi kopásos betegeknél ideális megoldás lehet még a szobabicikli (vagy akár utcai bicikli), ha sikerül deréktámaszos, enyhén hátradöntött ülésben tekernünk. Fontos, hogy ne görnyedjünk előre a kormányhoz, így nem terheljük a derekat. Térdízületi kopás esetén azonban a lejtőn felfelé és az ellenállással szembeni tekerést és a futást is óvatosan kell bánni! 



Milyen hatással van szervezetünkre a bor?

2023. szeptember 16.

Egyre több kutatás foglalkozik a szőlőművelés és a vele közel azonos korú borkészítés múltjával. Írásos emlékek bizonyítják, hogy az ókori Babilónia lakói már fogyasztottak bort, de vannak olyan feltételezések is, miszerint Kínában már 9000 évvel ezelőtt termesztettek szőlőt, és így valószínűleg bor is készülhetett arrafelé.  

Ennek a misztikus italnak az elkészítése mára szinte művészi szintre emelkedett, ahogy a technika fejlődésével azok a kutatások is egyre izgalmasabb eredményekkel szolgálnak, amik azt vizsgálják, hogy az „istenek italának” is nevezett folyadék milyen hatással van az emberi szervezetre.

Néhány kivételtől eltekintve (például datolya, alma vagy éppen a meggy) a bort szőlőből készítik. Ez az a növény, amely méretéhez képest igen erős és mélyre nyúló gyökérzettel rendelkezik, amellyel a talajból koncentráltan veszi fel az ott rejlő ásványi anyagokat, amik a gyümölcsben, azaz a szőlőszemekben koncentrálódnak. Nem kell csodálkozni tehát, ha a szőlőből készült italban (akár szőlőléről, akár borról van szó) sok ásványi anyag, nyomelem és valamennyi vitamin is megtalálható. Érdekes módon a vörös szőlőben – így a vörösborokban is – egy egységre vetítve több és koncentráltabban, mint a fehérben.

Persze a bor alkoholtartalmú ital, ezért mértéktelen fogyasztása testi és mentális tekintetben is ártalmas és veszélyes, de az orvosi vélemények és kutatások szerint bölcsen fogyasztva kifejezetten kiváló élettani hatásokkal bír.



Szelén, a 200 éves immunerősítő

2023. szeptember 16.

A mai élettempó, életvitel stresszhez, fáradtsághoz, immunrendszeri deficithez, majd ebből eredő betegségekhez, sőt, a nemi vágy és teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. A 200 éve felfedezett szelénről egyre több klinikai vizsgálat igazolja pozitív élettani hatását.

Fotó: 123rf.com

Szelénforrások: Sovány hús, hal, …, teljes kiőrlésű gabona, avokádó, paradió, paradicsom, brokkoli

A szelén az immunrendszer egyik fő támogatója.

A szelén felfedezése Berzelius svéd vegyész nevéhez fűződik. Azóta a gumi-, az üveg- és a festékipar egyik lényeges nyersanyaga, de biológiai hasznosulása révén mint nyomelem rendkívül fontos az emberi és más élő szervezetek számára is.

A talajban, a felszíni vizekben és a levegőben is megtalálható változó mennyiségben. Zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb, húsokban, halakban, kagylókban több, a belsőségek közül a vesékben, a májban van a legtöbb.

A szelénben gazdag talajon termesztett növények szelénkoncentrációja is nagyobb, s ez fordítva is igaz.

Az emberi szervezet gyomor-bél rendszerében a vékonybélből könnyen felszívódik, ennek mértéke és hasznosulása kortól, egészségi állapottól, a szelén szerves vagy szervetlen vegyületétől függően eltérő lehet.

Milyen esetekben, kiknek ajánlható a szelén pótlása?

A haj, a bőr és a körmök állapotának, (sz)épségének javítására.
Vegetáriánusoknak, cöliákiásoknak.
• A gyermekvállalást tervező férfiaknak és nőknek.
• Az immunrendszer erősítésére.



Főzzünk együtt!

2023. szeptember 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A konyhai munkálatok közben sokszor sündörögnek gyerekeink körülöttünk, és bizony ez néha bosszúságot is okozhat. Inkább kérjünk tőlük segítséget a sütés-főzés műveleteihez, és máris fejlesztő játékká válik az ebéd elkészítése!  

A konyhai tevékenykedés hamar lehet örömöt okozó jó játék is. A gyerekek fizikai, manuális képességeit kiválóan fejleszthetjük. A tudásukat gyarapíthatjuk és megszokják, hogyan lehet segíteni a szülőnknek. Első lépésként is vehetjük az önállósodás felé.

A kétéves korú gyerekek manuális készségeit jól fejleszti a salátatépegetés. A kukoricafosztás a borsó- vagy babfejtés. Erősödnek a karok izmai, bővül a tudásuk, ha megbeszéljük a növények fő részeit.

A háromévesek már az aprólékosabb több odafigyelést igénylő ismétlő mozdulatokat is szeretik végezni. Ilyen például a palacsinta tészta kevergetése, a kalács megvajazása, a műanyag kés használatának megtanulása. Fejlődik kitartásuk.

A négy és öt éves korosztály már a sütésben is tud segédkezni. Tésztagyúrásnál hagyjuk, hogy saját maguk is formázhassanak pogácsát és más alakzatokat. Ezeket is süssük ki. A gyúrás, formázás mozdulataival erősödnek az ujjaik. Tanítsuk meg őket a citromfacsaró, a habverő, nyújtófa használatára. Mérőedények alkalmazására.

A hat és tíz évesek már jól ismerik az alapanyagokat. Mutassuk meg, hogyan kell feltörni a tojást, miként díszítsék habbal a tortát, hogyan töltsék meg a fánkot lekvárral.

Ne sajnáljuk a konyhai eszközöket gyermekinkre bízni! Természetesen mindig felügyelettel segítsenek, tevékenykedjenek. Valószínű, hogy egyszer arra érünk haza, hogy 10 éves gyermekünk élete első süteményével fogad minket!



Lábadozás: adjunk időt a gyógyulásra!

2023. szeptember 15.

Fotó: 123rf.com

Ne sajnáljuk rá az időt! A gyógyulás hosszú folyamat, ehhez idő kell. Nagyon sok beteg hiszi azt, hogy amennyiben a kellemetlenséget okozó tünetei már megszűntek, már meg is gyógyult. Sajnos ez nem így működik.

Az egyik leggyakoribb betegség a megfázás (grippe), lényegét tekintve felső légúti hurut. Számtalan kellemetlenséget okozó tünetét mindannyian jól ismerjük: orrfolyás, tüsszögés, torokszárazság, égés, kaparás, viszketés, fájdalom, nehéz nyelés, hőemelkedés, köhögés (eleinte száraz, majd bő köpettel járó), fáradékonyság, levertség, aluszékonyság. Influenza esetén pedig hirtelen fellépő magas láz, izomfájdalom a végtagjainkban, fejfájás. Még hosszan sorolhatnám a kellemetlenségeket okozó tüneteket. Ilyen például az ingerlékenység, a türelmetlenség.

A szervezetünk tudja, hogy mit kell tennie. Szinte húz az ágy, így lefekszünk. Szomjasak vagyunk, kívánjuk a meleg teát. Fájdalomcsillapítót, lázcsökkentőt, köptetőt, megfázás elleni gyógyszereket keresünk. Nincs étvágyunk (csak a hozzátartozók erőltetik az evést). Főleg húslevest kínálnak. Betegként befőttet és gyümölcsöt, főleg almát vagy narancsot kívánunk. A szervezet tudja, hogy vitaminokra, ásványi anyagokra és könnyen emészthető ételekre van szüksége. Az immunrendszer helyreállítása végett kívánjuk a rostos citrusokat és a savanyú élőflórát tartalmazó tejtermékeket.

Nincs panasz, nincs betegség?

Sokszor azt hisszük, hogy ha már a panaszaink megszűntek, már meg is gyógyultunk. Sajnos ez nem így van.

A munkahelyek egyre bizonytalanabbakká váltak, a számuk is egyre csökken. A munkáltatók egy része a beteges embereket bocsátja el először. Mindenki sietteti a gyógyulást. Főleg a vezető beosztásúak. Ezért az orvosnál ezt mondjuk: „Csináljon valamit doktor úr! Írja fel a legerősebb antibiotikumot, nem érdekel az ára! Három nap múlva Bécsben vagy Londonban kell, hogy legyek egy fontos tárgyaláson.” Az okokban nincs hiány.



Hatóanyagok bőröregedés ellen

2023. szeptember 14.

Hialuronsav, A- és C-vitamin, rezveratrol – olyan hatóanyagok, melyek már bizonyítottak a  bőröregedés elleni küzdelemben. Így nem árt többet megtudni róluk, hogy a lehető legtovább megőrizzük (arc)bőrünk fiatalos jellegét, rugalmasságát.

Fotó: 123rf.comA többfunkciós hialuronsav

A hialuronsav (HA) fokozza a bőr vízmegtartó képességét, és saját súlya sokszorosát képes megkötni. Molekulasúlyától függően eltérő hatású összetevő: minél inkább frakcionált, annál mélyebbre hatol a bőr különböző rétegeibe. Egyúttal a bőr egyik természetes összetevője, bőrünk víztartalékának megtartója.

A hialuronsav vizes közegben géllé alakul, melyben ún. fibroblaszt sejtek, továbbá kollagén- és elasztin rostok úsznak. Ezek a bőrszövet szerkezetéért, a bőr rugalmasságáért felelősek. Mennyiségük az évek múlásával csökken.

Hogyan működik?

A nagy molekulasúlyú hialuronsav a bőr felszínén marad, és rendkívül magas vízmegtartó képessége révén hosszan tartó hidratálást biztosít. Egyúttal kisimítja a bőr egyenetlenségeit, feszesebbé teszi a bőrt.  A közepes méretű molekula serkenti a keratinociták (a felhám bőrsejtei) képződését, lassítja az atrófiát (bőrsorvadást), erősíti a bőr védőrétegét. A kis molekulájú hialuron a bőr mélyebb rétegeibe hatol, mivel kiváló felszívódású. Élénkíti a hialuronsav és a kollagén természetes szintézisét, aktiválja a bőr víztartalékát. Elősegíti a bőr teltségét, rugalmasságát és tömörségét, így ránctalanító hatás fejt ki.

A legtöbb, jó minőségű bőrápoló készítmény legalább 2-3, különböző méretű hialuronsav molekulát tartalmaz a többféle hatás kifejtése érdekében.

Kinek ajánlott?
– Száraz és nagyon száraz bőrűeknek, már 20-25 éves kortól.
– Nőknek, akik olyan komplett bőröregedést gátló hatású (anti-aging) készítményt használnának, amely egyszerre erősen hidratáló és bőrregeneráló hatású.
– Mindazoknak, akik olyan tartós hatású anti-aging készítményt kívánnak használni, melynél nem áll fenn a bőrirritáció kockázata, és az alkalmazás időtartama sem korlátozott.



Tippek a talpfájdalom enyhítésére

2023. szeptember 14.

Fotó: 123rf.com

A talpunk mindennap elviseli a testsúlyt, amely ránehezedik, amikor járunk, gyalogolunk, futunk, ugrunk… A lépések okozta ütődést a talp csillapítja. Íme a jó tanácsok a folyamatos igénybevétel miatt jelentkező talpfájdalmak, talpmerevség és melegedésérzés enyhítéséhez. Egy-egy hosszú nap után feltétlenül ismételjük ezeket az egyszerű gyakorlatokat, alkalmazzuk a hasznos fortélyokat.

Lazító mozgatás teniszlabdával

• Reggel és este görgessünk a talpunkkal egy teniszlabdát, erősen rányomva a talpat, egészen a lábujjakig haladva. Többször végezzük el a görgetést, a talp teljes felszínén (előre-hátra haladva a láb oldalain is). 

• Ezután helyezzük a labdát a talp első része, közepe, majd a sarok alá, és nyomjuk erősen a talpunkkal kb. 10 másodpercig. Ismételjük a gyakorlatot mindkét lábon kétszer-háromszor.

Tegyük rugalmasabbá a talpataz Achilles-ín nyújtóztatásával!

• Egy lépcsőfokon (kis emelkedőn) állva, a talp első felére támaszkodva nyújtsuk a sarkunkat lefelé mozgatva, nyújtóztatva. Közben tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig. Fokozzuk, amennyire lehet, a nyújtó mozgást, ami a lábikrára is jótékonyan hat. 

Masszírozzuk!

• Először ragadjuk meg a jobb lábfejet a jobb kezünkkel. Utána a bal hüvelykujjal nyomjuk jól (masszírozzuk) a talpat, végig, egy képzeletbeli vonal mentén, a lábboltozat alól kiindulva és a lábujjak felé haladva. Kezdjük elölről a vonal megrajzolását a saroktól minden egyes lábujj felé haladva.

• Ezután, továbbra is a jobb lábnál maradva, helyezzük a jobb hüvelykujjat a második lábujj és a bal hüvelykujjat a harmadik lábujj alá. A többi ujjunkat (a jobb kézen) tartsuk a lábfej fölött. Masszírozzuk többször mindkét hüvelykujjunkkal kifelé mutató irányban az egész talpat, míg elérjük a sarkunkat.

Ismételjük a masszázst a bal lábon.



Éjszaka is varázslatos a kert, csak használj sejtelmes fényeket!

2023. szeptember 13.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A természet közelsége által a kert a szabadság érzését kelti. Ahogy tavasszal nyílnak a virágok és kezdenek rügyeznek a fák, az emberek is egyre több időt kívánnak a szabad ég alatt tölteni. A nyár beköszöntével aztán sokan a külső térbe helyezik át főhadiszállásukat, és minden pillanatot megragadnak, hogy kint lehessenek. Nagyszerű napindító a kertben elköltött reggeli, de az éjszakába nyúló bográcsozások hangulata is fantasztikus. Az ősz közeledtével a sárga és piros színekbe öltözött kert látványa is lenyűgöz, de sokan a téli hótakarót is ámulattal csodálják. Nincs tehát olyan évszak, hogy ne találnánk valami felemelőt a kertben! Ha pedig mindig szívesen tartózkodunk ott, az éjszakákról se feledkezzünk meg! A sötétben azonban fények nélkül mit sem érünk, ezért adunk néhány tippet, amivel hangulatosabbá lehet tenni a kültérben töltött esti órákat!  

Vidéki kert 

A kisebb településeken törekedjünk a minél természetbarátabb kert kialakítására. A változatos növénykultúra rovarok sokaságát fogja majd odavonzani, így nemcsak a szebbnél-szebb virágokban gyönyörködhetünk, hanem a színpompás pillangókban és méhekben is!

A vidéki kertben a gyalogutak mentén használhatunk napelemes lámpákat, melyek ingyenesen biztosítják számunkra a világítást. Önműködőek, mert nappal töltődnek, a szürkület érzékelésekor pedig automatikusan felkapcsolódnak. Az ANRO LED webáruházban a sokféle formában elérhető napelemes kerti lámpák között virág formájú, fáklya utánzatú, gomba alakú típusok is kaphatóak. Ha szeretjük a hagyományos megoldásokat, a pavilonok és fedett kiülők díszítéséhez mécseseket is használhatunk.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...622
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!